Keresés

Részletes keresés

Tucso69 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104722

Gondolom az asszonytól kérdezed, hogy beviheted-e a házba a cefrét. De miért a fórumon? :-)

 

Általában nem jó szabadban erjeszteni, mert nem állandó a hőmérséklet. Gondolj bele, hogy csak 10°C ra lehűl a cefre, megáll az erjedés. Arról nem is beszélve, hogy nyáron 28-30 °C-ra, vagy az fölé is felmelegedhet. Pl egy ismerősnek 12 napja forr az alma szabadban, de csak délutánonként! 

 

Ha gondolod küldök írásjeleket! :-)

Előzmény: janika.p (104713)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104721

Csak kérdezném, hogy a cefrét miért állítod meg 15°-nál? Azt ki kellene csavarni teljesen nem?

Előzmény: Öregdömperes (104715)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104720

NEM MERTEM JOBBAN TÜZELNI A LE ÉGÉS MIATT.

Előzmény: norris53 (104717)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104719

Nem lehet, hogy valami hasonló trükkös erősítős főző volt mint ez? 

Előzmény: Firga73 (104673)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104718

Nekem a 20 literes szimplába 18L cefre 3 óra. Nincs értelme jobban fűteni, mert a hőterelő burkolat (leér a gázrózsáig) ellenére sok lenne a veszteség.

Előzmény: norris53 (104717)
norris53 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104717

Ez túl sok időút vett igénybe !

 A 4,5 óra sok 2- 2 1/2 óra lenne a megfelelő !

Előzmény: Öregdömperes (104715)
norris53 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104716

Csak hogy több variációt is láss :-)

Előzmény: szapali (104688)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104715

Köszönöm szépen.

Ma el indítottam.11.liter cefre  2.liter víz hozzá mivel túl sűrű az anyag.

4,5 óra alatt aránylag tiszta 1,4liter alszesz jött le.47.fokkal indult és 15.fok körül meg állitottam.Tísztább mint a cseresznyéjé volt.

Üdv.

Előzmény: gabor0036 (104702)
rézműves1 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104714

...egy kis segítség!!..háromféle cső:10-es; 28-as; 42-es...ugye kitalálod, hogy melyik hová kerül..DD...

 

                  ... ......a kifolyási

 

magasságot én úgy választottam meg, hogy egy 5-literes befőttes üveg, simán aláférjen...

Előzmény: m.robi (104677)
janika.p Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104713

meddig lehet még cefrézni ugy értve télen lehet a házba pl konyha nemsokat kb 20-40L?

Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104712

Bocsi.Te már rég el veszteted.

Előzmény: szilvakukc (104706)
Firga73 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104711

Ők ugyan azt csinálják első főzésre mint mi tisztázáskor..  Azt nem tudom hogy így milyen arányú a veszteség, de náluk nem ritka a nagyobb mennyiségű anyag főzése . Pl. 200-300 litert tesznek fel egyszerre...   Nem is értették hogy én minek tisztázok.. Szerintük 2-szeri főzés miatt nagyon sok az aroma veszteség...

Mondjuk az is igaz hogy jobban figyelnek  a cefrére , azonnal főzik ha kész .  Sőt egy kicsit előbb is .

Nem ritka hogy hagynak benne egy minimális cukor tartalmat..  

Előzmény: körte51 (104693)
kupeci Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104710

...esetleg Ariadné néni segíthet?:)

 

 

Előzmény: szilvakukc (104706)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104709

Ebből indult:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131883130&t=9007484

 

Erre persze többen is írták hogy igen mindegyik elejét el kell venni. Aztan jött a kolléga...

Előzmény: szilvakukc (104706)
Szomjas cápa Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104708

A zunijós szankcijók következtében (jól kib....tunk a zoroszokkal) arcpirítóan alacsony áron lehet első osztályú téli almát, körtét beszerezni. 40 Ft / kg, "szedd magad". Ha lerázod magadnak, az sem baj. Mindenkit kérek, ha nem is tervezte, úgymond "használja ki" a "lehetőséget". Legalább az sem rohad rá a termelőkre. A rázással egy baj van: éretlen gyümölcsöt kell cefrézni. Nem az igazi, de:

 

Éretlen télikörtéből/almából készült vegykóm kapott egy bronzot Révkomáromban egy éves korában.

 

A feldolgozási technológia ott van a ReggeLink-ben:

 

Mosás, darálás, pektinbontó, (mostmár hidegtűrő) élesztő, ínyenceknek aromafeltáró enzim, aztán az sem árt, ha a főzést nem b....od el.

 

 

Tucso69 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104707

Én a nunáról, de hogy jön most ez ide?

Előzmény: szilvakukc (104706)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104706

Most ki, miről beszél? Me má én itten elveszejtettem a fonalat.

Előzmény: gabor0036 (104701)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104705

Nem mondod, hogy még Neked sem tetszem, Zsuzsika Te!:)))

Előzmény: zsuzska60 (104700)
beller1 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104704

Szia!

A 2 függőleges cső lehetne egyméretű, de nincs értelme. Minél kevesebb pálinka legyen az epruvettában annál pontosabb a mérés. A szeszfokolót a párlat meg kell hogy emelje, hiszen az a lényege az epruvettának, így tudod, hogy hány fokos az éppen kifolyó párlat. A vastagabb cső olyan hosszú legyen, hogy a szeszfokoló vége kb 1 cm-t kiérjen belőle akkor is, ha teljesen lent van az alján. Így tudod megfogni és kivenni belőle, ha nincs benne párlat. (Nem kell felborítanod fejjel lefele.) A vastagabb cső érjen ki egy kicsit a rajta levő "tálkából", mert csak akkor tudod leolvasni a szeszfokolót, ha látod a folyadék szintet. A folyadék szint túlcsordul a vastag cső tetején, kifolyik a "tálkába" és onnan a gyűjtő edénybe. Ahogy a cső tetején túlbukik a párlat ott tudod pontosan leolvasni a fokolót, de csak akkor ha látod. A beömlő vékonyabb cső elég ha fél cm-rel magasabb, mint a "túlcsordulási" magasság.

Előzmény: m.robi (104677)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104703

ez már IRL beazonosítás,ami tilos

Előzmény: zsuzska60 (104700)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104702

Neked mivel kisusti, minden cefrefőzésnél van kozmaolaj szűrés. És minden egyes tisztazaskor van rezeje vagy elő párlat elvetel. Ki hogy hívja, ugy is az "orrod után mész" es azzal választod el. :)

Előzmény: Öregdömperes (104692)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104701

És te miért nem olvasol figyelmesebben mielőtt hülyeségeket tanácsolesz másnak? Oregdomperes megírta több öntése van egyszerre. Persze hogy el kell venni mindnek az elejét...

Előzmény: forgione1 (104689)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104700

még a kft-t csak aláhúzom... :-)

Előzmény: szilvakukc (104699)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104699

Hogyhogy??? Mindenki tudja, hogy olyan vagyok, mint a Bruce Willis! Egy kft(köcsögfejű tirpák), de gyönyörű!:DD

Előzmény: snapszmester (104698)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104698

Figyusz szép lehetsz.... habár már az sem! :-)

Előzmény: szilvakukc (104696)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104697

Forrás: Sólyom könyv

 

A cefre felforralása a főzési művelet lassú szakasza, ezért igyekezni kell azt meggyorsítani. Közvetlen tüzelésű üstöknél ilyenkor élénkítsük a tüzet, amit leginkább a huzat szabályozásával érhetünk el.

Gőzfűtésű üstöknél a cefre felforralásához a közvetlen és a közvetett gőzfűtést egyaránt alkalmazzuk. Közvetlen gőzfűtésre azért van szükség, hogy a beáramló gőz a cefrét keverje és ezzel a leégést megakadályozza. Közvetett fűtés használatakor az üst lehűlése közben (töltés, ürítés) a csőkígyóban vagy a duplikátor falai között a gőz kondenzálódik és az összegyűlt kondenzvíz akadályozza a fűtést, ezért a kondenzvizet időnként le kell engedni. Ezt úgy végezzük, hogy a gőzszelep megnyitásával egyidejűleg egy-két percre kinyitjuk a kondenzedényt is, hogy az összegyűlt víz gyorsan lefolyhasson.

Gőzfűtéskor a kazán gőznyomása is ingadozhat, ezért a főzőnek állandóan figyelnie kell a nyomásmérőt, és az esetleges nyomásingadozásokat a szelep állításával korrigálni kell. Felfűtés közben figyeljük az üstbe benyúló hőmérőt. Amikor a hőmérséklet a tapasztalatból megismert forráspontnál kb. 10°C-kal kisebb (72-75°C), akkor átmenetileg csökkentsük a fűtést az áthabzás megakadályozása végett.

Hőmérő hiányában a páracső hűtő felőli végét figyeljük, és amikor melegedni kezd, csökkentsük a fűtést és ugyanakkor nyissuk ki a hűtő vízcsapját.

A Pistorius-tányérra a hűtőből távozó vizet vezetjük. Ezt azonban csak akkor kezdjük meg, amikor a hűtő felső része már felmelegedett.

A továbbiakban, amikor a párlat folyása megindult, egyenletes fűtésre törekedjünk. A párlás elején a lefolyó alszesz szeszfoka a cefre szesztartalmától, valamint a főzőkészülék deflegmáló hatásától függően 30-45 tf%.

A hűtővíz hőmérsékletét hőmérővel vagy a hűtő tapintásával ellenőrizzük. Jó a hűtés, ha a hűtő felső harmada langyos, alsó fele pedig hideg. Ilyenkor a kifolyó meleg víz hőmérséklete 65-70°C.

Lassítani kell a forralást, ha

- erős a habzás,

- nem elegendő a hűtővíz mennyisége,

- a hűtővíz nem elég hideg,

- télen túl hideg a hűtővíz. Ez utóbbi is okozhat problémát, mert ilyenkor a hűtő hirtelen megtelik folyadékkal, és ennek gyors lefutása szívó hatást idézhet elő. Ennek következtében a cefre áthabzik, sőt súlyosabb esetben az üst be is horpadhat.

A lepárlást addig folytatjuk, amíg a lefolyó alszesz szeszfoka 2-3% (V/V) lesz. Ebben az esetben ugyanis az üstben levő anyagban már csak 0,1-0,2% (V/V) alkohol van, amelynek kifőzése nem gazdaságos. A párlási idő függ az üst térfogatától, de általában 2-5 óra.

A főzés leállítása úgy történik, hogy először elzárjuk a gőzszelepet, majd ezután a hűtővíz bemenőcsapját. Közvetlen tüzelésű üstnél megszüntetjük a tüzelést, lezárjuk a huzatot szabályozó reteszt és rárakunk a tűzre, hogy takarjuk a lángot. Ha pedig további főzésre nem kerül sor, úgy oltsuk el a tüzet.

A szőlőtörköly és borseprő főzése a szokásosnál nagyobb figyelmet igényel. A szőlőtörkölyt legjobb olyan üstben lefőzni, amelybe előzetesen szitafeneket helyeztek, így a törköly nem ül le az üst aljára és nem ég le. Ugyancsak jó megoldás, ha a törkölyt drótfonatos kosárba téve helyezik az üstbe.

Gőzfűtésű üstöknél a törköly főzésekor az általános, szabállyal ellentétben először a direkt gőzt alkalmazzuk, és csak később nyitjuk az indirekt gőz szelepét. A direkt gőz keveri a törkölyt, és ezzel csökkenti a leégés veszélyét. Ugyanez vonatkozik a borseprő főzésére is. Sűrű seprő főzésénél ajánlatos annak vízzel való hígítása.

A szőlőtörköly szesztartalma általában kevés, többnyire 2-3%. Ilyen kis szeszfokú cefréből hagyományos kisüsti készüléken nem lehet megfelelő szeszfokú alszeszt előállítani. Ez a feladat csak erősítőfeltéttel vagy legalább 2-3 Pistorius-tányér alkalmazásával oldható meg. Itt említjük meg, hogy általában 2 tf%-nál kisebb alkoholkoncentrációjú cefre lefőzésével nem érdemes foglalkozni, mert a főzési költség meghaladja az elérhető hasznot. Ugyancsak gazdaságtalan az éretlen gyümölcsből készített cefre feldolgozása is, mert szeszhozama minimális, aromája pedig gyenge.

Egyáltalán nem szabad lefőzni a súlyosan fertőzött vagy nagy tömegében penészes cefrét, mert ebből jó pálinka nem készíthető, és az ilyen termék utólag sem javítható. Bérfőzés esetén meg kell tagadni az olyan cefre lefőzését, amelyet kátrányos, olajos, benzines, vegyszeres, növényvédőszeres stb. hordóban vagy tartályban tároltak. Az ilyen cefréből főzött pálinka ugyanis mérgezést okozhat.

Meg kell szakítani a főzést, ha a főzdében szúrós, könnyezésre, köhögésre ingerlő szagot érzünk. Ez esetben ugyanis a cefre minden valószínűség szerint akroleint tartalmaz. Az akrolein belélegezve vagy pálinkával elfogyasztva mérgezést okoz. Ilyen pálinka kiadása a főzető vagy más személy részére szigorúan tilos! Gyanú esetén a cefrét, az alszeszt vagy a pálinkát szakintézettel kell megvizsgáltatni.

Nagy kénessavtartalmú borok vagy seprő lefőzése, finomítása esetén is óvatosan kell eljárni, mert a kénessav nagy töménységben szintén ártalmas. A kénessav jellegzetes, szúrós szagáról általában felismerhető, bár néha összetévesztik az akroleinnel.

szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104696

Attól, hogy nem kék-zöld-sárga-ibolyaszínű, attól még rézelejének híjuk az első 0,5%-ot. És az mindig van.

Előzmény: forgione1 (104689)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104695

Mi az, hogy újratöltöd? Ezt nem értem. Akkor töltöm újra az üstöt, ha lefőztem az előzőt. Vagy most mi van??

Előzmény: Öregdömperes (104692)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104694

Meg az egészséges emberi lustaság.

Előzmény: körte51 (104693)
körte51 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104693

Azért finomítunk ,hogy egy kis alkohol tartalmú cefréből a lehető legtöbb ,legjobb ízű 50 % körüli italt nyerjünk! Normál erősítésű kisüsti rendszer nem tud csak nagy veszteséggel 50% körüli párlatot készíteni. Valami Feribácsi féle csavar lehetett a dologban.

Előzmény: Firga73 (104673)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!