Megválaszolom, remélem jól. Ha nem, majd akkor kijavítanak. :)
Szóval vizes duplafalű üstöd van. A duplafalban nyomás alatt tudod csak 100fok fölé vinni. A gyümölcscefrék forrpontja alkohol tartalomtól függően általában 95°C és 97°C között indul főzés elején (nem a szeszpára hőmérséklet, mert az 78°C körül lesz, hanem a cefre az üstben), a végére, amikor alkoholban elszegényednek, ez az érték felmegy 100-102°C-ra (cefre sűrűségtől függően). Ezt nehéz 90°C-os vízzel megoldani. Viszont szerintem 0,5bár felett nem egeszen lehet biztonságos, a forró moslék és a nyomás veszélyes játék ha maszek főződ van. Ebben az esetben inkább olajat lenne célszerű használni hőközlőnek nyitott rendszeren. Nincs nyomás, tökéletesen működik, és nem vagy akkora baleseti forrásnak kitéve mint vizes esetén.
Sosem gondoltam volna, hogy tojással is lehet szeszfokot mérni.( a tojás hitelesítése után) Ezt még nagyanyám sem tudta, amikor a lavóros módszerrel készítette a disznótorra a serkentőt...
Hőmérő beépítés után, néhány liter víz az üstbe, forralás, mikor már a hűtőn keresztül jön a víz akkor 100 fok -os a gőz ( a víz tudja a fizikát lehet neki hinni ).
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: