Keresés

Részletes keresés

Babar66 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104821

Norris, vagy Rézműves  kolléga súgjál!!!   A normál légköri nyomás 1 bar, vagy nem???  És 0,1 bar túlnyomás (azaz 1,1 bar) már 110 celsius fok? Nem?

Előzmény: Laccci82 (104815)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104820

Ha maradsz vizes rendszeren, akkor rotyogó cefrénél a nyomást (biztonságosan) leengedném 0.5bárra. Az is elég lesz neked! 

Előzmény: Laccci82 (104815)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104819

Jól íriad.

Azért erőszakoskodom mert ilyen tudással robbannak fel a kedves kollégák.

Előzmény: gabor0036 (104818)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104818

jól írtam mester? Igy van a gyakorlatban is? 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131933434&t=9007484

Előzmény: snapszmester (104812)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104817

Milyen főződ van?

Előzmény: Laccci82 (104815)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104816

Megválaszolom, remélem jól. Ha nem, majd akkor kijavítanak. :)

Szóval vizes duplafalű üstöd van. A duplafalban nyomás alatt tudod csak 100fok fölé vinni. A gyümölcscefrék forrpontja alkohol tartalomtól függően általában 95°C és 97°C között indul főzés elején (nem a szeszpára hőmérséklet, mert az 78°C körül lesz, hanem a cefre az üstben), a végére, amikor alkoholban elszegényednek, ez az érték felmegy 100-102°C-ra (cefre sűrűségtől függően). Ezt nehéz 90°C-os vízzel megoldani. Viszont szerintem 0,5bár felett nem egeszen lehet biztonságos, a forró moslék és a nyomás veszélyes játék ha maszek főződ van. Ebben az esetben inkább olajat lenne célszerű használni hőközlőnek nyitott rendszeren. Nincs nyomás, tökéletesen működik, és nem vagy akkora baleseti forrásnak kitéve mint vizes esetén. 

Előzmény: Laccci82 (104806)
Laccci82 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104815

95foknál 1bárt mutat

Előzmény: gabor0036 (104814)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104814

Én úgy gondolom, 0,5bár több mint elég! ;)

Előzmény: Laccci82 (104810)
Laccci82 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104813

Válasz: Nyomás alatt nem 100°C-on forr a víz!

Előzmény: snapszmester (104812)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104812

Légy szíves válaszolj a kérdésre. Abból tanul mindenki.

Előzmény: Laccci82 (104811)
Laccci82 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104811

Megvilágosodtam :-)))

Előzmény: snapszmester (104809)
Laccci82 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104810

OK. A nyomással meddig mehetek? Aszem 3báros a lafúvó.

Előzmény: Babar66 (104807)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104809

Tudod az a baj hogy nem értettem félre. Te nem érted még most sem. Minek kellett visszavenni a fűtést mert 100°C?

Előzmény: Laccci82 (104806)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104808

Pontosan! Csak ne töltsd föl a hűtőt vízzel és akkor a gőz kb. mindent elvégez helyetted.

Üdv!

Előzmény: fröccsi (104802)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104807

Duplafalú üstben a hőközlő anyagnak simán 100 fok fölött kell lenni, pont ez a lényeg! (110- 120 fok).

Egyébként meg ne a hőmérőnek, hanem a nyomás mérőnek higgy, ha vizes a főződ.

Előzmény: Laccci82 (104806)
Laccci82 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104806

ÜDV

 

Talán félreérthetően írtam tegnap!!!

 

Kipróbáláskor nem desztilálni akartam, cefre volt feltéve főni.

 

Duplafalu üstben, a közegben mutatott 100°C, ezért kellett visszább csavarni a fűtést!

 

A gőz hőmérsékletet közvetlenűl a sisakban mérem.

 

Másfél óra után is: közegben 95°C, sisakban 50°C

 

 

Előzmény: snapszmester (104800)
szapali Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104805

Szívesen!

Sosem gondoltam volna, hogy tojással is lehet szeszfokot mérni.( a tojás hitelesítése után) Ezt még nagyanyám sem tudta, amikor a lavóros módszerrel készítette a disznótorra a serkentőt...

Előzmény: snapszmester (104797)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104804

Hétvégén (holnaptól) cool-túr program a várban ....

Laccci82 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104803

Igazából milyen infókra lenne még szükséged? hogy minden tiszta legyen:-)))

Előzmény: rézműves1 (104790)
fröccsi Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104802

Sziasztok!

 

új pálinkaföző első használata előtt mi a tendő? (alapos átmosás, víz desztilálás?)

 

köszi

 

trakisbandi Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104801

O.K.

Előzmény: snapszmester (104800)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104800

Értem én, de a kollégának nem a hőmérővel, a desztillálással vannak gondjai.

Előzmény: trakisbandi (104799)
trakisbandi Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104799

Hali !

 

Forralni akkor is kell.

 

Viszont a hőmérőt lehet a víz forrásához állítani (hitelesíteni ) néhány tized fokon belül (nyomáskorrekció nélkül).

 

Előzmény: snapszmester (104798)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104798

És ha nincs hőmérő, akkor nem kell forralni a vizet csak felmelegíteni?

Előzmény: trakisbandi (104796)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104797

Köszönöm, ez jó!

Előzmény: szapali (104795)
trakisbandi Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104796

Hali !

 

"Mit hibázhattam???"

 

Szerintem hittél a hőmérődnek, ami nem pontos.

 

Hőmérő beépítés után, néhány liter víz az üstbe, forralás, mikor már a hűtőn keresztül jön a víz akkor 100 fok -os a gőz ( a víz tudja a fizikát lehet neki hinni ).

 

Előzmény: Laccci82 (104789)
szapali Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104795

Egy kis történelem:   

            http://www.vasiszemle.t-online.hu/2008/06/balazs.htm       

 

sogi01 Creative Commons License 2014.10.02 0 0 104794

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (104732)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.01 0 0 104793

Be írod google keresőbe még jobban jársz.

Előzmény: Jozso27 (104791)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.01 0 0 104792

Mi lenne ha nem vennél vissza? Ha nem viszel be energiát nem lesz forrás.

Előzmény: Laccci82 (104789)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!