Keresés

Részletes keresés

napsutott Creative Commons License 2011.09.10 0 0 1947

Pletykával már tele a padlás. Össze sem tudom számolni, hogy hány pletykát hallottam az utóbbi években, amikből semmi sem lett. Amivel nem azt mondom, hogy ez a mostani nem következhet be, hanem azt, hogy amíg csak pletyka van, addig foglalkozni sem igazán érdemes vele.

Előzmény: V.4_BlackVoid (1946)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1946

Az a pletyka, hogy hetvegen görö csod, a G7 meg globalis stimulust indit.

 

Ha ez igaz, az arany be fog indulni. Lehet, hogy nem egybol, mert ugye a latszatot fenn kell tartani: everything under control. I think not.

naox Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1945

megtették. Forinthitelnek hívták. A költség pedig annyi volt, mint a kétféle hitel törlesztője közötti különbség.

Előzmény: balacy (1944)
balacy Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1944

-másrészt az árfolyamkockázat az eredendően a felvevőnél van. Én döntöttem úgy, hogy tugrikban adósodok el, ha drágul a tugrik bukok, ha óccsul nyerek. A bank egyik esetben se nyer/veszt. Enyém a haszon, enyém a kockázat.

 

Ez így van. Amiben - ezen a téren - a bankok nagyon sárosak, hogy nem adtak lehetőséget az árfolyamkockázat csökkentésére.

 

Amikor elkezdödött a buli (első törése a 170-es szintnek) öcsém hitelénél rákérdeztem, hogy van-e lehetőség valami mód kockázatot fedezni. A válaszok sorban:

 

a, mi az? - a pultos kislány

b, minek? - helyi fönök

c, nem. - Pesti központ.

 

Na azóta van öcskösnek forex számlája és longolja a CHFHUF-ot.

 

A kockázatokat simán, relatív kis költséggel le lehet fedezni, vagy csökkenteni egy bank szintjén, nem kell ilyen barkácsmegoldással élni, mint mi.

 

Akkor miért nem tették meg?

Előzmény: naox (1942)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1943

Nem értek ehhez annyira, hogy érdemben társalogjak -, hogy ki miért felel vagy feleljen. Szerencsére teljesen kívülálló vagyok, nincs semmilyen hitelem. Pedig 2007-ben fontolgattam, hogy hitelből veszek aranyat, de aztán nem tettem, mert épp nem volt stabil munkám.

 

Szerintem senki ne vegyen fel mostanában hitelt magáncélra: ingatlant olcsóbb bérelni, az árak meg úgyis esni fognak. Fogyasztási cikkre meg butaság hitelt felvenni, avval csak a saját munkabéredet csökkented.

 

A trend egyértelmű: a bankok buknak, az adófizetők meg megmentik őket. Legalábbis a kivételezetteket. Csakhogy az adófizetőknek nincs pénze, a semmiből kell csinálni (hitelt, ami soha nem lesz visszafizetve). 

 

Az aranybika egyik lába ez.

 

Kiváncsi vagyok a Bank of America-val mi lesz, mostmár a norvégok is beperelték csalás miatt. Ingatlanhitel ügy ez is. Kap mentőcsomagot, vagy ezt a bankot is megeszi a JPM?

Előzmény: naox (1942)
naox Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1942

"Különben van némi igaza, nehogy már minden kockázatot a hitelfelvevő meg az adófizető vállaljon. "

ebben full igazad van. Csakhogy a kockázatok esetén bizonyosakat értelemszerűen csak az egyik fél visel:

-természetes (kéne hogy legyen), hogy a bank műköési költségeinek növekedéséből származó költséget ne terhelhesse rá a régi hitelesekre, erre hivatkozva ne változtathason a feltételeken (ez ma pl. így van, nem emelhettek kamatot a bankadó miatt, korábban simán megtették)

-másrészt az árfolyamkockázat az eredendően a felvevőnél van. Én döntöttem úgy, hogy tugrikban adósodok el, ha drágul a tugrik bukok, ha óccsul nyerek. A bank egyik esetben se nyer/veszt. Enyém a haszon, enyém a kockázat.

(OK, hogy a bankok egy csomó dologban vérgecik voltak, ezek egy részét most rendezték az új szabályokkal, egy részét éppen konzerválták. Szóval nagyon kéne egy korrekt, értelmes, átlátható szabályozás.

DE. Az árfolyamkockázatot nem szabad lenyeletni a bankkal.

És szerintem a jó adósokkal sem.)

(Viszont. Az, hogy sok ingatlan nem nyújt fedezetet a hitelre, és ezért nem lehet "duplanullával kiszállni", na az már valóban a bank sara, hisz amikor elszállt a frank nem kért be időben pótlólagos fedezetet, mondván úgyis van elég adós, akin majd leverheti a tartozást, meg majd jön az állam. Szóval, ha arról volna szó, hogy a bank ne követelhessen a fedezeten túl pénzt, az korrekt lenne, ez az ő kockázatuk volt, ők hibáztak, és nem léptek időben. (pl. kötelezhették volna az adóst, hogy vagy pótfedezet, vagy kötelező forintra váltás))

Elnézést az OFFért.

Előzmény: V.4_BlackVoid (1941)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1941

Hát igen, az arany az tekinthető hülye politikusok elleni biztosításnak is. :)

 

Különben van némi igaza, nehogy már minden kockázatot a hitelfelvevő meg az adófizető vállaljon. Mert mostanában ez a módi, ha a bank nyereséges akkor rekord bónusz, ha meg esetleg veszteséges akkor az adófizetők megmentik. Az egész világon ez megy, élen az USA-val.

Előzmény: naox (1940)
naox Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1940
balacy Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1939
W_B Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1938

Bocsi, igazad van, Nobel.

Előzmény: naox (1935)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1937

Nyilván mindenre és az ellenkezőjére is van forrás, de létezik olyan hogy kritikus gondolkodás, meg józan paraszti ész. El kell olvasni mindent, aztán kiderül, hogy ki az aki marhaságokat beszél és ki az a logikusan érvel.

Előzmény: W_B (1934)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1936

Az én szememben a Nobel dij - pláne a közgáz Nobel dij - nem ér semmit.

 

Ld. Obama, Long Term Capital Managent, Paul Krugman.... És még sorolhatnám a kóklereket és gazembereket akik Nobel díjat kaptak.

 

PL.:

In 1993 he created Long-Term Capital as a hedge fund and recruited several Salomon bond traders and two future Nobel Prize winners, Myron Scholes and Robert C. Merton.

http://en.wikipedia.org/wiki/Long-Term_Capital_Management

 

Két közgáz Nobel díjas szárnyalása és bukása.

 

De köszi a cikket:

 

"Véleménye szerint ha "normálissá válna" a globális monetáris rendszer például az általa javasolt világdevizák rendszerén keresztül, akkor az arany unciánként ára könnyen leeshetne akár 200 dollárra is."

 

200 dolláros áron minden aranybánya becsődölne a világon. Na, ebből is látszik, hogy abszolút nem ért hozzá.

 

"Mundell úgy reagált: már akkor is túlértékeltnek gondolta az arany árfolyamát, amikor néhány évvel ezelőtt Henry Paulsonnal, a világ legnagyobb, aranypiacon is érdekelt hedge fundjának vezetőjével beszélt. Ezt az álláspontját a professzor azóta is fenntartja, noha a nemesfém ára jelentősen emelkedett."

 

Professzorunk egyike azoknak akik évek óta tévednek ebben a kérdésben. Bár valószínűbb, hogy azért fizetik, hogy ezt mondja.

 

Paulson hedge fundja meg -34% -ban van éves szinten, evvel alulmúlja az összes vezető tőzsde indexet, mert azok csak 10-25%-ot buktak idén. Bankpapírokat vett, HAHA.

http://www.finalternatives.com/node/18002

 

Ezért fontos elolvasni mindig az ellenvéleményeket, mert érdekes lehet ha meggyőzően tudnak érvelni. De az arany ellenlábasai ebben nem túl erősek :D

Előzmény: W_B (1934)
naox Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1935

Nóbel csak annyira Nóbel, amennyire Kódály Kódály

Előzmény: W_B (1934)
W_B Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1934

Ha eleget keresel, mindenre találsz forrást, és mindennek az ellenkezőjére is.

 

Ld. pl.: A Nóbel-díjas közgazdász, prof. Robert A. Mundell szerint túlértékelt az arany.

Előzmény: V.4_BlackVoid (1927)
W_B Creative Commons License 2011.09.09 0 0 1933

Én csak odáig jutottam, hogy regisztrálni kell (pénzért), aztán majd....

 

"Közel piaci" áron regisztráció nélkül is tudsz aranyat venni (pl. Ackoff.biz, Aranypiac.hu, stb.), mindig az a kérdés, hogy mennyi az a "közel"..

 

Arra meg pláne semmi szükség, hogy 1990-hez képest forintban adja meg az arany árának növekedését.. t.i. az elmúlt 21 évben a forint is inflálódott "egy cseppet".

Előzmény: Doublőr (1932)
Doublőr Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1932

http://www.aranyextra.com/amit_en_kinalok.html

 

Ehhez mit szóltok? Valaki tudja mi van mögötte? Közel piaci árfolyamon tud aranytömböt szerezni.... Lehet, hogy csak papíron?

Doublőr Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1931

Természetesen mindez Ft-ba átszámolt áron igaz minden esetben; Ft/uncia, vagy Ft/gramm görbét tekintve. Még mielőtt valaki rávilágítana: persze az arany csak az értékét tartja, megjegyzem ez igaz volt addig, amíg nem jelentkeztek akkora éhes piacok  több aranyért, mint Kína, India és Oroszország igazából ezek hajtják fel kb. 10 éve az arany árát. (A recessziótól és eu válságtól  menedéket kereső nyugati befektetők hatása még hozzáadódik azóta: exponenciális fázisba lépés.) Ez is egy csiki-csuki, ha megfigyelitek: Jól fejlődő, polgárosodó keleti piacok kereslete (ez végülis a gazdasági növekedés eredménye): magasabb aranyár, ugyanakkor általános világgazdasági recesszió: magasabb aranyár!  

Előzmény: Doublőr (1930)
Doublőr Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1930

Most még borjú, de bika lesz belőle, sokminden van emellett. Érdekes csiki-csuki helyzet alakult ki, mert akár a dollár erősödik, akár az arany, akár a Ft gyengül, aki aranyba fektetett, az jól jár. Az USA egyre több dollárt nyomtat, ez az arany relatív drágulását eredményezi, mert abban tartják nyilván az árfolyamot. A magyar gazdaság meg csak úgy állítható talpra, ha idővel elinflálják a Ft-ot: megintcsak többet ér az aranyad. Tehát a kisebb korrekcióktól eltekintve töretlen bikává válik (vált) az arany ára. Én azokkal értek egyet, akik közép és hosszútávon azt várják, hogy jó befektetés ez.

Előzmény: napsutott (1929)
napsutott Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1929

Aranyborjú is lehetne.

Előzmény: Doublőr (1928)
Doublőr Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1928

Sziasztok "aranyos befektetők"!

Sok hasznos információt és véleményt írtatok itt, mindent figyelembe véve szvsz az arany bika nyerésre áll.

 Az arany legyen veletek!

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1927

http://www.zerohedge.com/news/us-mint-gold-eagle-coin-sales-research-1987-2011-casts-doubt-%E2%80%9Cgold-bubble%E2%80%9D-assertion

 

US Mint Gold Eagle Coin Sales Research (1987-2011) Casts Doubt on “Gold Bubble” Assertion

 

New research from Dr Constantin Gurdgiev, Head of Research with St Columbanus AG, member of the investment committee of GoldCore and the adjunct lecturer in finance in Trinity College, Dublin, questions the widely held belief that retail investors are “piling into” gold in a speculative frenzy. “The U.S. Mint data on sales of gold coins suggests that we are not in the last days of the ‘bubble’,” finds Gurdgie.

naox Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1926

Ez azért annyira nem hajmeresztően sok. Kb 100 milla. Az ország tele van 300+ millás házakkal. Ha házra van ennyi, akkor alighanem értelmes dolog 100+millát aranyban tárolni. 

(nézzétek már meg a berendezést! milyen gáz az egész: http://ingatlan.com/elado+tegla-epitesu-lakas/budapest+2+kerulet+battai+ut/650mft+1059m2/5618088?sid=2 vett volna inkább aranyat...)

Előzmény: W_B (1925)
W_B Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1925

Valaki nagyon kiszórja a nemesfémtartalékát....

(Vagy csak csökkenti ;-))

 

üdv; ....

Előzmény: tamas1000 (1924)
tamas1000 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1924

privát apróhirdetés német fórumról:

 

 

 

"Verkauf

 

ca. 6 kilo china au

( ca. 4 panda, 1 lunar u. 1 gemischtes )

ca. 150 kilo china ag

( ca. 40 panda, 50 lunar u. 60 gemischtes )"

 

 

 

 

 

B@zdmeg  :)))))))))))))))))

 

 

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1923

De bevonod a "counterparty risk"-et az üzletbe. Spekulációnak jó lehet, biztosításnak rossz.

Előzmény: W_B (1921)
napsutott Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1922
Előzmény: W_B (1921)
W_B Creative Commons License 2011.09.08 0 0 1921

Nem lehet valamelyik magyar befalap kezelőnél ezüst certifikátot venni ?

Azzal kilőnénk az ÁFÁ-t, és a viszonylag nagy árrést..

 

Üdv; .......

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2011.09.07 0 0 1920

1600 alá szerintem ez nem megy soha többé.

Sőt, innen már nem nagyon fog esni, csak az 1900-as szintet próbálják késleltetni.

 

Igazából akkor fog borulni a bili és elszállni az ár amikor komoly hiány alakul ki majd a fizikai termékből.

Előzmény: balacy (1919)
balacy Creative Commons License 2011.09.07 0 0 1919

de mi van, ha egy hónap múlva is így fog haladni lefelé?

 

Esés. :)

 

A kockázat benne is van ezekben a termékekben, természetesen.

 

Illetve le is lehet ezeket fedezni.

Előzmény: Pénzméker (1916)
balacy Creative Commons License 2011.09.07 0 0 1918

Az biztonságtechnikához:

 

Eléggé szort az anyagi lehetőségeink, kinek pár érme, kinek pár kiló aranya lehet. Nem lehet egyforma jó megoldást találni. Nem mindenki engedhet meg magának egy páncélt, de talán mlg egy normálisabb fali trezort sem.

 

Ami biztos, hogy arra figyeljen mindenki, hogy más is tudjon róla, hogy hol van, mert kedves postás úr, az antivilágban a jattot egy borytékba rakta be, és azt a többi régi leveli közé. Amikor meghalt, az örököse simán a melegiktatóba dobta egy hideg téli este. Akkor ez elég nagy pénz volt.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!