Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ugye, az a különbség, hogy a víz csak úgy tud hőt leadni, hogy közben maga hűl. A gőz úgy is, hogy nem változik a hőmérséklete, csak lekondenzál (azonos hőmérsékletű vízzé alakul), és közben leadja az igencsak nagy párolgáshőjét. Ezért jobb a gőz a víznél.
Egy dupla-falú üstnél, nem számít a párolgáshő, mert párolgáskor ezt el is vonja a folyadéktól.
Ellenben Snapszi által említett "Külön kazánban csinálnám a gőzt és azt vezetném az üstköpenybe."
Ahol is a hőközlést a maximumra lehet fokozni. Nagyon jó ötlet!
Amiért hozzászóltam, semmiképp nem kioktatás a célja, csak megelőzendő, hogy félreértve a dolgot, gőzüstként nagyon kevés vízzel üzemeltesse valaki a rendszerét értelmetlenül.
Csak, hogy mindenki értse, a víz 1 °C hőmérséklet emelkedéséhez kb 4,2kJ/kg energiára van szükség, a víz elgőzölögtetéséhez pedig 2257kJ/kg
Kozmaolaj szűrőt szeretnék kesziteni. A végleges saválló lemezből lenne, de előtte műanyagból készítenék egy "modellt". A válaszfalak beragasztásához milyen ragasztót ajánlotok? Amit nem old az alkohol. Uverapid megfelelő lenne?!
Nem akarok lovagolni a dolgon, csak mint gépészt érdekel adolog, és fogalmam sincs mi szerrepe lehet a visszahülésnél egy visszacsapónak. Egy szippantó szelepet bele tudok képzelni a rendszerbe, hogy a hüléskor keletkezö vákum ne szivja össze, de a visszacsapót nem értem, de biztos az én tudatlanságom.
Viszonylag jól megúsztad....nekem idén az egyik hordóm olyat robbant, 5 óráig ment a sterimob mire a nyomokat sikerült nagyvonalakban eltüntetni...fotót se mertem róla készíteni :D
Csak a pontosság kedvéért, elvben nem lehet hőmérsékletkülönbség a forrásban lévő cefre és a fölötte lévő gőz hőmérséklete között. Ici-pici lehet, hiszen a sisak ad le hőt, de szó nincs arról, hogy a 95oC-os forráspontú, forrásban lévő cefre fölött a gőz hőmérséklete 78oC lehetne. esetleg 94,9oC.