Keresés

Részletes keresés

szapali Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104868

...lehet, hogy az üvegben maradt rész a technológiai veszteség .(?) Végül is nem egy nagy mennyiség...

Előzmény: szapali (104867)
szapali Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104867

Érdekes megoldás. Két kérdésem lenne:

 Hogy fúrtad ki az üveget?

 Hogy szeded le a végén a kozmaolajat?

 Szerintem egy nagyszájú befőttesüveggel jobban jártál volna. 

 ( de az is lehet, hogy nem értek valamit....)

Előzmény: trakisbandi (104857)
páracső Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104866
Előzmény: benchmade (104852)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104865

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (104824)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104864

3 de akár 4 ellentmondás is van a rövidke írásodban. Tényleg késő van.

Előzmény: Tucso69 (104856)
barkócza Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104863

Ugye, az a különbség, hogy a víz csak úgy tud hőt leadni, hogy közben maga hűl. A gőz úgy is, hogy nem változik a hőmérséklete, csak lekondenzál (azonos hőmérsékletű vízzé alakul), és közben leadja az igencsak nagy párolgáshőjét. Ezért jobb a gőz a víznél.

Előzmény: Tucso69 (104856)
körte51 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104862

Igen a nagyszerű dolgok mindig egyszerűek !

Előzmény: trakisbandi (104857)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104861

Ha raksz bele egy visszacsapot fordítva akkor biztos nem szívja ossze. 

Előzmény: Laccci82 (104841)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104860

Erre még gyúrjunk egy kicsit, most inkább alszom.

Előzmény: Tucso69 (104856)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104859

Irányított erjesztés, jól tele baszt@d élesztővel gratula.

Előzmény: Kántor87 (104844)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104858

Szerintem ugyanarról beszéltek!

Előzmény: benchmade (104852)
trakisbandi Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104857

Hali !

 

"modellt" megcsináltam üvegből, kétkomponensű ragasztóval ragasztva.

 

 

Nálam működik, mechanikus szűrés külön van.

Előzmény: Bátor aligátor (104853)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104856

Kedves Snapszmester, és Barkócza!

Kicsit fel kellett frissítenem ebbéli tanulmányaim, mer jó régen volt.

Trakisbandi jól írta, hogy a vízben több az energia, még kg-ban is kb 5%-al.

http://biosolar.hu/stuff/uploads/fajho_tablazat.jpg

Egy dupla-falú üstnél, nem számít a párolgáshő, mert párolgáskor ezt el is vonja a folyadéktól.

Ellenben Snapszi által említett "Külön kazánban csinálnám a gőzt és azt vezetném az üstköpenybe."

Ahol is a hőközlést a maximumra lehet fokozni. Nagyon jó ötlet!

Amiért hozzászóltam, semmiképp nem kioktatás a célja, csak megelőzendő, hogy félreértve a dolgot, gőzüstként nagyon kevés vízzel üzemeltesse valaki a rendszerét értelmetlenül.

 

Csak, hogy mindenki értse, a víz 1 °C hőmérséklet emelkedéséhez kb 4,2kJ/kg energiára van szükség, a víz elgőzölögtetéséhez pedig 2257kJ/kg

 

Előzmény: barkócza (104835)
Bátor aligátor Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104855

Az FBS-t nem oldja az alkohol? Azt tudom,h olajra,vizre jó, de pl a benzin oldja.

Előzmény: bezzeg Jani (104854)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104854

FBS kis tubus csőr nélkül 650 Ft.

Előzmény: Bátor aligátor (104853)
Bátor aligátor Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104853

Kozmaolaj szűrőt szeretnék kesziteni. A végleges saválló lemezből lenne, de előtte műanyagból készítenék egy "modellt". A válaszfalak beragasztásához milyen ragasztót ajánlotok? Amit nem old az alkohol. Uverapid megfelelő lenne?!

Köszi.

benchmade Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104852

Nem akarok lovagolni a dolgon, csak mint gépészt érdekel adolog, és fogalmam sincs mi szerrepe lehet a visszahülésnél egy visszacsapónak. Egy szippantó szelepet bele tudok képzelni a rendszerbe, hogy a hüléskor keletkezö vákum ne szivja össze, de a visszacsapót nem értem, de biztos az én tudatlanságom.

Előzmény: páracső (104847)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104851

Köszike.

Előzmény: Péter Somorai (104850)
Péter Somorai Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104850

Természetesen igen a szentírás szerint is max 75% szabad tölteni, így jobban levegőzik.

Előzmény: Öregdömperes (104849)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104849

Frissen főzött pálinkát tárolhatom e a pihentetési időben félig töltött üvegben.?

25.literes üvegben kb.14-15.litert?Vagy jobb ha teli van.

Babar66 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104848

Pedig szívesen megnéztem volna...    :)))

Előzmény: Baracilin (104846)
páracső Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104847

A rendszer visszahülésénél.

Előzmény: benchmade (104845)
Baracilin Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104846

Viszonylag jól megúsztad....nekem idén az egyik hordóm olyat robbant, 5 óráig ment a sterimob mire a nyomokat sikerült nagyvonalakban eltüntetni...fotót se mertem róla készíteni :D

Előzmény: Kántor87 (104844)
benchmade Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104845

 

Nem látom, a visszacsapónak mi itt a szerepe, utána van e még cső, és hova köt be?

Előzmény: páracső (104843)
Kántor87 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104844

Péntek esti csendélet:

páracső Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104843

 

A kép lemaradt

 

 

 

Előzmény: páracső (104840)
barkócza Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104842

Csak a pontosság kedvéért, elvben nem lehet hőmérsékletkülönbség a forrásban lévő cefre és a fölötte lévő gőz hőmérséklete között. Ici-pici lehet, hiszen a sisak ad le hőt, de szó nincs arról, hogy a 95oC-os forráspontú, forrásban lévő cefre fölött a gőz hőmérséklete 78oC lehetne. esetleg 94,9oC.

Előzmény: gabor0036 (104816)
Laccci82 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104841

Köszi a válaszokat! Maradok vizes rendszeren.

 

Tegnap rosszúl írtam a bisztonsági szelepem 1,5 báros, gondolom így a robbanásveszély kizárva.

 

A manométer főzés végére kb 3,5 óra megy fel 0,8-1 bárra.

 

Azt mondod folyamatosan engedjek el belőle, hogy főzés végén is 0,5 bár legyen?

 

Ettől még kihüléskor nem horpad össze(gondolom:)))

 

 

 

 

Előzmény: gabor0036 (104820)
páracső Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104840

Az én főzőm is vizes, az idén készült el, az alábbi tapasztalatom van.

A hőközlő (Víz) 1,3bar gőz nyomásnál 107-108oC

ilyenkor az üstben a cefre hőfoka 98-100oC

énnél jobban nem szükséges fűteni így is ki jön minden alkohol

Előzmény: Laccci82 (104810)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 104839

Köszi! Ezek után csak azt nem tudom, hogy a középsulis, vagy inkább az általános iskolás fizika könyvet kell keresnem.  :)))

(Valószínűleg ezért lettem inkább elektronhajhász.)

Előzmény: rézműves1 (104827)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!