Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
persze szegény csak azt látja ,hogy a száraz fával telerakja,az leég 2 óra alatt
ha vizessel akkor 3-4 óráig büzölög ,az nem tünik fel ,hogy nincs meleg ,legalábbis a második esetben . azért jó ha valakinek van helye,pénze a pufferos rendszer ott
mindíg tökéletes égés mellett mehet a kazán ezerrel .
Így igaz. Az ember hajlamos nem elhinni mindaddig, amíg maga meg nem tapasztalja. Az elmúlt években sokat beszélgettünk itt kátrányosodásról, meg hogy hogyan kell beállítani a levegőt, de én azt hiszem, az első számú dolog a száraz fa, csak utána érdemes más okokat keresgélni. A víz meg nem ég, ez gond :)
Jó, hogy írtad. Nagyon fontos. Sokan nem vesznek tudomást róla, nem tudják megállapítani vagy úgy gondolják, hogy nem tehetnek mást. Ha nem lennék hozzá lusta, kiszámolnám, hogy a kvázi nyers fában lévő plussz víz elpárologtatása több energiát igényel-e, mint az az árkülönbözet, amit adott esetben száraz alternatívára (brikett, pellet, szén mittomén mi csak száraz legyen) kénytelen költeni a felhasználó. A kátrányról nem is beszélve ugye.
Hasogattam a fát júliusban. A szomszéd néni is onnan rendelt, mint én, de neki nem nagyon hasogatták fel. Én magam csináltam, talán az indokoltnál jobban is feldaraboltam, hisz a kandiba befér azért elég nagy darab is. Akartam, hogy jobban, gyorsan, egyenletesebben száradjon. A szomszéd meg dumált nekem napokig, hogy nem lesz így jó, mert ha túl vékonyra vágom, akkor gyorsabban elég. Mondom neki: talán azért is így van ez, mert jobban kiszárad, ergo kevesebb vizet kell majd elpárologtatni (ugye elégetni nem lehet). Aszongya: nem, hanem jobb ha picit vizes marad, mert így túl gyorsan elfogy... OK. Egyszerű parasztnéni, nem végzett egyetemet, de nem is hiszem, hogy ez kell hozzá. Tavaly hasonló technikával, fele akkora lakásban 2x annyi fát tüzelt el, mint mi és gázból is vastagon fogyasztott. Még nem esett le neki, pedig már nem mai gyerek.
Sziasztok! Csak egy mondat, bár itt sokan tudják: idén tavalyi-, teljesen száraz fával fűtök, tegnap először. Ég és föld egy friss-, nem száraz fához képest, gyönyörűen ég, nincs vele macera, kátrány stb. Nagyon fontos, hogy száraz legyen a tüzelő. Jó meleget mindenkinek! :)
Én az átmérőket számolva arra jutottam,hogy 2/3-lesz a hideg és 1/3 lesz a visszakevert meleg víz aránya.Nekünk elég nagy a ház,úgyhogy kell az,hogy viszonylag sok víz menjen a csövekbe,mert a szüleim a földszinten laknak,pont a legtávolabbi szobában a kazától,mellesleg É-i fekvésű is a szoba. Ha Esbe lenne,biztos h lassan melegedne fel nekik a szoba,mert először kevés víz indulna meg,az is inkább felfelé.
Ez az összekötős dolog nekem azért lesz jó,mert a kazán nem fog olyan nagy hősokkot kapni,max az első lekeringtetésnél lesz egy kicsit rossza a kazánnak.Eddig amikor kb 80 fokos víznél bekapcsolt a szivattyú,akkor a lehűlt a kazán vagy 45 fokra,mivel a csőtermó nem tudott olyan gyorsan visszahűlni,hogy lekapcsoljon a szokásos 55 fokon.
Ha össze lesz kötve,akkor a visszakevert meleg víz miatt lassabban fog hűlni a kazán,a csőtermó le tudja követni a változást és hamarabb fog kikapcsolni.Így viszont hamarabb is melegszik vissza a víz a kazánba 80 fokra,és a rendszerbe sem fog visszahűlni olyan gyorsan,mint amikor 45 fokról kellett visszamelegednie a kazánnak.
Aztán ahogy melegszik a rendszer egyre több ideig van bekapcsolva a szivattyú,a rendszerben lévő víz nem fog annyira lehűlni,hogy lekapcsoljon a csőtermó,közben pedig zár a termoszelep az összekötőcsőben.
Elvileg ha levenném a szivattyút a legkisebb fokozatra,akkor is ez lenne,de akkor meg a messe lévő szobákban nincs meleg.
visszaolvastam ,ez csak az ő feltételezése . azt azért nem érteném ki lyukasztgatja ki a saját kazánját,valószinüsítem inkább a véső nyomok úgy keletkeztek ,hogy folyt és megnézték mennyire van elrohadva a lemez és mivel el szar volt vettek egy újat ezt meg eladták .
magyarul át lett verve ! gyakorlati tapasztalat az, ha egy helyen lyukas akkor már ez bárhol előfordulhat és elő is fog . én ahogy már írtam is kétszer jártam így, a foltozgatás SOHA
nem sikerült . mondjuk másodikra már csak egy próba volt két órában, behegesztettük és akkor odébb két helyen folyt. rögtön mondtam, na akkor ennek annyi és vettem egy másikat . még kint van az udvaron ki lesz cserélve a komplett belseje . úgy meg lehet javítani máshogy nem .
A pontos típusa nem lesz egyszerű, több oldalról fényképezd le az többet segít a felismerésben!
Valami Totya klón szerintem........ Lemezkazán és zárt rendszerre van kötve, biztos lesz olyan aki felismeri.
Amennyiben huzatszabályzóra gondolsz azt rá lehet fabrikálni. A hőfokmérőt átkell tenned a baloldali csonkra, jobbra pedig a huzatszabályzót. Ezekután azon az ajtón amin az égéshez szükséges levegőt kapja a kazán vágnod kell egy téglalap alakú nyílást, amit lefedsz egy felfele nyitható(billenő) ajtóval. A kis ajtónak jól kell zárnia! Ezek után már csak egy "akasztó vagy kampó" kell az ajtódra amibe a huzatszabi láncát rögzíted.
sajnos az a tapasztalat ha a kazán tüztér ki van lyukadva akkor az egész belseje már rossz állapotban van .JAVÍTANI ,FOLTOZGATNI, NEM ÉRDEMES !! a megoldás a komplett belső tér cseréje ! ami kb fél árban kivitelezhető egy új kazán árának . tapasztalatból mondom én kétszer álltam neki foltozgatni / nem tanulván az elsőből / eredmény nélkül mindkétszer
kazáncsere lett a vége ! ha rám hallgatsz rengeteg bosszúságtól megkiméled magad .
De, az látszott, hogy nem csinál semmit:))) Ezt nyílván már sokan leírták (talán jobban is), de nem a nagy mennyiségű levegő a lényeg, hanem a megfelelően előmelegített és porlasztott, oxigén dús levegő a tűztér tetejére juttatása. A fagázok nehezen keverednek a friss levegővel és sok idő kéne nekik a tökéletes égéshez. Ha a tűztér oldalában engedsz be levegőt, az nem fog működni. Kevés kell, de elég meleg és a tetején. Ezt oldd meg! Szerintem.
Szerintem viccből írta így... Amúgy tényleg tragikomédia, ami néha itt (a neten, úgy általában) eldurran. De nem panaszkodom, mert az ügyvédem is N-nel írja az egyelőrét (egyenlőre). Sicc! Műszakis vagyok, világ életemben 3-as volt a helyesírásom, de azért érettségin már 4-est kaptam és azóta is bántják érzékeny lelkemet ezek a lólábak:)))) Egyvalakitől tudom elfogadni: aki nem Magyarországon él/élt és nem tanulta/nem tanulhatta a magyar nyelvet (felvidéki, erdélyi pl.), ami egyébként valóban brutál nehéz, de azért tanulható.:) Most akkor mégis panaszkodtam? X)
Két g-vel azt jelenti, ülj le fiam 1-es! Az anyagismertet tanárunk az olyan ZH-ra csuklóból rávágta az 1-est, elolvasás nélkül, ahol 2 g-vel volt írva.
sur5al-nak: igen, a csövet kell nézni nem a tüzet. Azt nem sikerült felső ajtóból lefotózni onnét jobban látszott volna a lényeg, hogy semmit se csinál az a q.va cső amire 2napot és kb 15kWh óra villalnyt elszúrtam.
A200fokos levegő oké, de 18éves vagyok és a lakatossághoz semmi közöm ergó örülök hogy egybemaradak a hegesztéseim....(elektroműszerésznek vagy talán mérnöknek fogok tanulni tovább)
A rács tetejére van rátéve egy terelő izékével, hogy alul a luk valamivel még nagyobb keresztmetszeten kapja a levegőt mint maga a cső keresztmetszet(6/4"). Mert ha ki lenne vezetve a kazánon kívülre, kis 5centis ventit ráteszek, alacsony fordulaton, akkor már oké lene a dolog. De az jelenleg kivitelezhetetlen.
Ilyen megoldást, hogy a kazán előremenőt, és a kazán visszatérőt összekötötték egy termosztatikus szeleppel, azon kapilláris termosztatikus fejjel már én is láttam (képen). Csak arra lennék kiváncsi ez mit hoz a konyhára. Azaz mennyire tud belekeverni meleget a visszatérőbe úgy, hogy az elfogatható mértékű, hatású legyen? Mert mint elvi ötlet nem lenne rossz, csak hát a gyakorlat...