Keresés

Részletes keresés

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.02.06 0 0 127
Madarakkal Dr Beregi foglalkozik az Állatorvosin.

Tanácsot kérnék: Anyám vett vmi tápot a dögnek, amiben tojás, méz ilyesmi van, por alakú, és vedléshez ajánlják (újabb nézőink kedvéért: a jákómnak már csak egy pulcsi kellene és úgy nézne ki, mint Kopasznyakú kollégánk).
A cucc neve Gold Patee.

Hogy lehet adagolni? Szórjam a magokra, adjam külön, vagy egy 10 dolláros bankóról majd ő felszívja?

plimplin Creative Commons License 2002.02.06 0 0 126
Az előbb kérdeztem meg a dokit a papagájkórról. A következőket mondta:
A papagájkór csak a nevét kapta a papagájokról, elvileg nagyon sok emlős- és madárfajtól el lehet kapni. A gyakorlatban nagyon kicsi a jelentősége, országos szinten kevés a megbetegedés. Leginkább azoknál az állatoknál fordul elő, amelyek friss befogásból származnak, és utána karantén nélkül kerülnek az új gazdához (de köztük is ritka, és nem is biztos, hogy papagáj az illető).
Előzmény: csagan (125)
csagan Creative Commons License 2002.02.06 0 0 125
sziasztok.
egy par tanacsot szeretnek kerni Toletek.
Megorokoltem ket torpepapagajt es emlosbarat leven fogalmam sincs az igazan helyes tartasukrol.
Milyen konyvet vegyek?
Tovabba, hallottam a papagajkorrol - ami vegzetes a kisemlosok szamara. Mik ennek a betegsegnek a tunetei?
Es ki a jo madaras allatorvos bp-en?
segitsegeteket elore is koszi.

udv
csagan

zsuzsa Creative Commons License 2002.02.05 0 0 124
Nálunk bevalt egzotikus csemegekent : dio,szelidgesztenye, Hohes-C, mazsola, zoldpaprika, szaritott alma, meggy, cseresznye, fottkukorica.

Egyebkent egymasnak is behuznak neha, egesz varatlanul bekes uldogelesbol vita kerekedvén.

Csak kezre lepve johetne ki a kalitkabol = volt mar ket dackorszakuk, amikor juszt se jottek + csiptek is de most azonnal ugranak az ujjamra. Amikor kivesszuk, akkor van simogatas, feje bubjara puszi, gügyögés.

Kalitkba visszatételkor szinten szoktak kapni egy vigaszdiot. Ja es minden hivatalos etkezes a kalitkaban tortenik, kiveve amikor belefejelnek a piritosomba....

Előzmény: Tutor (122)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.02.05 0 0 123
Köszönöm a tanácsokat; azt hiszem nem voltam teljesen tiszta: ha látja, hogy kaja jön, vagy csak a hintáját akarom visszaerősíteni, le se teszi a másik lábát, csak néz ki a fejéből (és elveszi a kaját); ha harcolunk a csengőért, még az ujjamat is megmorzsolgatja, vagy nekitámaszkodik, de öt év alatt nem engedett ennél közelebb. Szerinte ennyi és netovább. Viszont halálos, ahogy simogatja a feje tetejét a csengővel; látszik, hogy hiányzik neki. Ha az ember odamegy hozzá, odatipeg, és lehajtott fejjel búg egyet; mintha azt mondaná, simíts meg, de az utolsó pillanatban mindig elkapja a fejét.
Láthatóan teljesen falkatársak vagyunk, de nem hagyja megát megfogni. Ráadásul a barátnőmet vele egyenrangúként kezeli, és néha bizony odavág. (Ha elmegyünk hosszabb időre és valaki más vigyáz rá, egy ideig döbbenten nézi az illetőt, majd pár nap múlva elkezdi kínozni: megcsípi, kirángatja a tálat a kezéből, ilyesmi.)
Szóval erről a holtpontról kellene elmozdítani.
Előzmény: Tutor (122)
Tutor Creative Commons License 2002.02.05 0 0 122
Javaslatom:
adjal neki monoton kajat. Ez alatt azt ertem, hogy legyen benne mindenfele tapanyag, de csemege semmi (pl vitakraft megkeverek meg reszelt repa meg a vizebe vitamincsepp neha + meszko)
A csemegeket (ezeket madara valogatja, de szinte minden madarnal bejonnek: mandarin/naramcsgerezd, starking alma, datolya, fuge, csoki/ovatosan!/ stb) Te adagold neki szigoruan kezbol. Ennek menete: kalit/volier ajtajaban az egyik ulorudtol sacc olyan tavolsagban, hogy alaposan kinyutozva boven elerje a kezed _jol_lathatoan_ megmutatod neki a csemeget. Ezek utan turelem. Elobb-utobb oda fog jonni es nagyon ovatosan elveszi. Ez neha hetekbe is beletelik. Aztan ha egyszer elvette azonnal LASSAN vonulj vissza (a kezeddel). Legkozelebb kicsit tovabb varj amig elhuzod a kezed, aztan mar ne is huzd el stb. Aztan nemi ido mulva amikor elveszi megprobalhatsz hozzaerni. Ezek utan johet a kezreultetes. Ha az ujjadon megul stresszeles nelkul (stresszeles == belevajja a kormeit a husodba + repulesre kesz allapoitban van /felig kinyitott szarny, lelapult toll, eber tekintet/ ) akkor mar nem fel a kezedtol, johetnek a tovabbi lepesek.
Nalam ez 2 hetig tartott, de a N.Sandor joval vadabb fajta mint a jako. Most ott tartok, hogy barmikor fel tudom kapni mint egy szatyrot, be a pulcsi ala, es oda viszem ahova akarom, anelkul, hogy megcsipne. Persze nem csinalok ilyet, csak ha zur van (pl hugom macskaja).
Soha ne veszitsd el a turelmedet es ne buntesd ha jot akarsz.

Hali,

T.

ui: idosebb madarral sokat fogsz szivni. Szerintem kalkulalj be minimum 2-3 honapot.

Előzmény: Brutalis Harmonia (121)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.02.04 0 0 121
Ha már jákó, legyen kövér. Van valami mód arra, hogy egy kéztől félő, amúgy kifejezetten emberbarát jákót ráneveljünk a simogatásra, kézben tartásra?
Mint lentebb már említettem, olcsón kaptam, mert nem kézzel nevelt, és valami kellemetlen érhette, mert nagyon fél a kéztől. Azóta megszelidült, dumál, lejön hozzám, ha kiengedem, kér a kajámból (láttatok nár csüdig tökfőzelékben álló madarat?), de a kéztől még mindig fél.
Attól tartok, tenyészmadárak jó lenne, de nekem házikedvenc kell (bár persze szívesen tenyészteném a káromkodós fajtáját).

ui. ugyanarról a tépkedős állatról van szó; ismétlem: nem beteg; a növő toll helye viszket; ezt hívják ördögi körnek.

Tutor Creative Commons License 2002.02.04 0 0 120
Elfeledtem az iment, valaki NagySandor melle akart mas fajtat.

Ezt csak akkor javaslom, ha kolokkorultol egyutt tartod oket.
Haverom Sanyija negy eves, es minden madarat megtamad amelyik nem joval nagyobb mint o.
Allitolag ez egy ilyen fajta es kesz. Mar a piros csor is jelzes erteku :))
En, ha kesz a hazam, kek-sarga arat rakok melle.

udv,

T.

papag-állj Creative Commons License 2002.02.04 0 0 119
Ne aggodj, a papagajok sem hulyebbek mint az emberek.Akar fel evnel hamarabb is rajonnek, hogy ha nincs lo szamar is jo.:)
Előzmény: zsuzsa (117)
Tutor Creative Commons License 2002.02.04 0 0 118
Haliho!

Szabin voltam egy hetig, a terepjaron szerelesen tulmenoen madaraztam egesz nap. Figyelemremelto haladast ertem el, amelyrol be is szamolok rogvest.
Eloszor is, mostmar odajon hozzam ha kinyujtom a kezem es hivom. Meg a hon szeretett kalitkajabol is kimaszik. Nekem onfeledt boldogsag volt, amikor eloszor a kezemre repult. Marha jo erzes volt ekkorat lepni a kapcsolatepites teren. Leszoktattam a tamadas mimelesrol is. Mar nem tamad ha zargatom amikor egyedul akar lenni, hanem hanyattdol, felborzolja a fejet es cuppogni kezd. Beeri annyival, hogy nem lep ra az ujjamra, de nem csipked. Eloszor buntudatom is tamadt, mert aszittem ra fog lepni toltam elore a kezem, de addig dolt hanyatt, hogy lecsusztak a kormecskei a rudrol es hanyattesett...
Es a bizalom igazi probaja : hagyta magat hatulrol megmarkolni. Es meg mindig megvan mind a tiz ujjam ! (2X5) :))
A Zsele' es a Baba szavakat tanitom neki, bar egyenlore meg nincs eredmeny, de nem adom fel :))
A furdeshez: talkaban nekem is szivesen lubickol, csak a zuhany nem koser nala.
Egyenlore ennyit, kesobb jonnek a beigert sztorik.

A jakohoz: a viszketes ket okbol lehet: eloskodok es borbetegseg. Ezt egy allatorvos meg tudja allapitani. Ha o azt mondja hogy nincs baja, akkor, felteve hogy hozzaerto persze, nem marad mas, mint hogy a madarad bankodik valami miatt. Ez nem biztos hogy a magany, lehet hogy elszakitottak tole valamit/valakit, azert banatos. Pedig a jakok nem szoktak. Probald a kalitot/voilert mashova athelyezni kisebb kornyezetvaltoztatast vegrehajtani (uj jatekok atrendezett lakhely stb), illetoleg "eroszaklod ra a tarsasagodat". Ez utobbit persze csak finoman. A fedeztetes nem hinnem hogy menne, ne futamodj meg a kihivastol, ugy fog igazan szeretni ha atsegited a szorult helyzeten.

udv nektek,

T.

zsuzsa Creative Commons License 2002.02.04 0 0 117
Uristen Bubi es mi van akkor, ha az en madaraim utan fel ev gondolkozas utan rajonnek, hogy megse egymassal akarnak part alkotni???
Előzmény: bubika77 (116)
bubika77 Creative Commons License 2002.02.03 0 0 116
Úgy tudom, hogy a papagájok monogám állatok, egy életre választanak párt maguknak. Dió bácsi szerint a párválasztás akár fél évbe is beletelhet, úgyhogy nem biztos hogy az apróhirdetés dolog bejönne. Függetlenül ettől, jól hangzott:)
Előzmény: zsuzsa (114)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.31 0 0 115
Az biztos, hogy boldogabb lenne, de önző vagyok. Egyrészt szeretem a dögöt, másrészt nem volt azért annyira olcsó, hogy csak úgy odaadjam valakinek, harmadrészt nem szíveen ismerem be, hogy kudarcot vallotam.
Mindegy, valami csak lesz.
Előzmény: zsuzsa (114)
zsuzsa Creative Commons License 2002.01.31 0 0 114
Azt nem tudom, hogy berfedezest vallanak -e
Adjal fel hirdetest, hogy maganyos jakolleannyal osszehoznad kicsit kopasz de erotikusan vonzo jakofiudat :-))

Mindenesetre nagyon sajnalom, hogy ilyen tolltepkedos...

Azert gondoltam, hogy beadnam egy nagyobb kozossegbe, mert hatha ott nem tepkedne. Ahol en jartam, tenyeszetben rengeteg jako volt, de egyrol sem hianyzott a toll. Egyedul a tojason ulo kakaduk tepkedtek meg magukat feszekbeleleshez.Ezert gondoltam, hogy a madar bolodgabb lenne fajtarsaival.

Előzmény: Brutalis Harmonia (113)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.31 0 0 113
Viszont most jutott eszembe valami, ami valószínűleg hülyeség, de azért kíváncsi vagyok a véleményetekre: kutyákkal szoktak bérfedezést vállalni, nem? Szerintetek egy tenyésztővel meg lehetne beszélni, hogy állományfrissítésként összehozzon egy-két tojást, és az egyik fióka az enyém? (El vagyok keseredve, mi? Itt ülök egy 3/4 jákóval...)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.31 0 0 112
Biztos, hogy nem parazitás, mert jártunk dokinál. MOST biztos, hogy nem unatkozik, mert épp vizsgaidőszak van, és egész nap itthon ülök (most is itt szambázik a földön). Amint nm figyelek oda, elkezd tollászkodni - tényleg viszket neki.
Elcserélni nem szívesen cserélném el; mégsem egy autóról van szó. Egyetlen más papagáj se mondaná lefekvés előtt, hogy jóéjt.
papag-állj Creative Commons License 2002.01.31 0 0 111
Hat nem hiszem,hogy Dark szeretne elcserelni a Jakojat.Sajnos en kifogytam az otletekbol.Hat igen a papagajok marhara tarsas nepsegek. En sem tudok annyit foglalkozni veluk mint szeretnem, de a tarsas ropdeben alvannak egymassal is mint a befott:) Estenkent etetes utan leulok egy kicsit kozejuk lesek ki a fejembol......ok az en pszichologusaim:))
Na legyetek jok, gyarapitsatok a topicot majd hetfon jovok.Meg mindig nem tud senki semmit Nimfa borzassag ugyben???
zsuzsa Creative Commons License 2002.01.31 0 0 110
Szerintem nem parazitaja van. Tavaly az egyik amzonvendegem szerelmes lett belem, meg a wc-re is utanam jott, bolodgtalan volta ha nem foglalkoztam vele. Totyimatyik / a angy sandorjaim / is mindenhova egyutt mennek. Ezek tarsas lenyek. Talan a kezzel nevelt jobban kotodik hozzad, de azzal is rengeteget kell foglalkozni.

Atidalomegoldaskent nem jo otlet, hogy ot eladod egy tenyesztonek es kerzs erte 2 kicsit, esetleg nem jakot, hanem valami olcsobbat ? Ugyanis a tied fiatal allat es tenyesztesre alkalmas lenne, nem?

Előzmény: papag-állj (109)
papag-állj Creative Commons License 2002.01.31 0 0 109
Nem lehet, hogy valami parazitaja van? Toltetu vagy hasonlo? Vizslasd at nagyitoval. van 1 un. Bio Killer nevu spray amivel nyugodtan befujhatod a madarat.En legalabbis megelozes cimen lefujtam Oket es nem lett bajuk.
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.30 0 0 108
Az lehet, hogy Belgiumban minden csodálatos, de a jákóm akkor sem veszi madárszámba a hullámospapagájt. Amikor pesztráltam egy ismerősöm hullámosát, nem vett róla tudomást, és innentől a belgák akár fejre is állhatnak (c;
Ami pedig az egyedültartást illeti: annak idején nagyon olcsón kínálták, mert nem volt szelíd (Németo-ból jött, egy tömegtenyészetből). Ha tehetem két kézzel nevelt fiókát veszek. A problémára innentől kellene megoldást találni.

MD

Előzmény: canary1 (107)
canary1 Creative Commons License 2002.01.30 0 0 107
Üdv mindenkinek!

Ne mondd, hogy a hullámost nem veszik madárszámba, mert ez nincs így. Én most a hétvégén (2002. I. 24-28.) voltam kint Belgiumban, a díszmadár Világkiállításon, de nem tapasztaltam az általad felvetetteket. Egyébként csodálatos volt! Tény, én kanáritenyésztő vagyok, ám a Melopsittacus undulatus-okra is helyeztem néhány pillantást. Velünk volt a Díszmadár Magazin főszerkesztője is, készített egy csomó képet, a Lap következő számaiban már láthatsz szép fotókat a rangos eseményről.
Ugye nem haragszik senki, hogy egy "natur" kanáris idepofátlankodott közétek...? Elmondom Nektek, hogy valamikor én is hullámosokkal kezdtem, ezzel persze nem leszólni, vagy lekicsinyelni akartam ezeket a papagájokat!

Még majd lehet, hogy benézek.

Cső!

canary1

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.30 0 0 106
A hullámossal az a gond, hogy nem veszi madárszámba.
A gallér pedig azért kell, mert viszket; a csokis párhuzam nem nagyon áll. Inkább a körömrágós. Ahhoz is humánoknak mindenféle keserű körömlakkot adnak.
Amúgy hogy próbálhatnám meg más fajokkal? Kölcsönző nincs...
Előzmény: zsuzsa (104)
papag-állj Creative Commons License 2002.01.30 0 0 105
Szerintem, inkabb valami kisebb meretu madarral mondjuk Hullamos papagajjal probalkozz tarskent.Mint "kispenzu biologushallgato" gondolom konnyebben megengedheted magadnak,es talan a Jako sem lepodik meg 1 nagy "ellensegtol".Gondolom kulonfele taplalekkiegeszitokkel probalkoztal mar, mert vitamin vagy asvanyi anyag hiany miatt is lehet tolltepo!!! A galler csak atmeneti megoldas lehet, az igazit okot kell megtalalni.Nem lehet, hogy hormon tultengese van?:)Valoszinu ez lehet a fo ok az unalom mellett.Sajnos a papagajok alapjaban tarsas lenyek es ha nincs fajtestveruk es a gazdajuk sem er mindig ra- emberek vagyunk- akkor ilyen gondokkal kell szembeneznunk.Minel nagyobb es dragabb a madar annal nagyobb figyelmet igenyel annal is inkabb mert ugye jelen esetben Jakobol csak a "legelvetelmultebbek" tartanak tobb darabot.:)Szoval proba cseresznye....en kiprobalnek 1 Hullamost.....
zsuzsa Creative Commons License 2002.01.30 0 0 104
az en Nagysanyijaim alapvetoen nyitottak voltak minden eddigi vendegre / tavaly nyaron amazonpapik laktak nalam 1 honapot / most 2 agapornis van a lakasban. Sajnos a vendegek voltak azok, akik gyalazatosan viselkedtek es csunyan meggyepaltak oket, meg a kis szaros agapornisok is olyan undok labcsipkedok, hogy nem is tartom oket egy helysegben.

Miert nem probalod ki, hogy kihez-mihez vonzodik a jakod ?

Biztos, hogy jo megoldas a galler ? Pl ha en csokoladet zabalok, mert szorongok es feszult vagyok, nem megoldasa problemamra, ha begipszelik a kezemet, hogy ne birjam kinyitni a konyhaszekrenyt..

Előzmény: Brutalis Harmonia (103)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.01.29 0 0 103
Problémám van: van egy jákóm, ami az utóbbi években stabilan tépkedi magát. No persze, ha itthon vagyok figyelek rá, de amint elmenyek, a több hetes termést azonnal leszüreteli... (Az állatorvos szerint viszketnek a tollak helyei, azért tépi ki őket újra és újra)
Szóval kaphat egy gallért, de attól nagyon de nagyon utálni fog (így sem kézszelíd a drága), és arra gondoltam, talán egy partner jót tenne a lölkömnek (és szelídebb is lehetne, ha jó példát lát). Csakhogy csóró biológushallgatóként nincs 150000 Ft-m egy másik jákóra, így a kérdés a következő: elfogadna havernak egy Sándort például?
papag-állj Creative Commons License 2002.01.29 0 0 102
Sziasztok:)
Nahat, mennyien neveltek Nagy Sanyikat.Egyre jobban en is kedvet kapok hozza:)Bar meg kulon voliert kell keszitenem, mert gondolom a Hullamosokkal szetszednek egymast, nem is beszelve az en idegeimrol:)Tudnatok 1 megbizhato tenyesztot ajanlani? Eleg negativ tapasztalataim vannak az allatkereskedesekkel kapcsolatban.Apropo, hatha van tippetek...Vettem 1 Nimfa tojot, elegge borzaska volt a kalitkajaban, de nagyon meg voltam indulva es.....stb szoval megvettem.Kb 1 honapja.Azota sem szunik a borzassaga, szinte allandoan felvannak borzolva a tollai.Amugy jo etvagya van a szemei elenkek, nem latszik, hogy beteg lenne.Termeszetesen adok mindenfele "csodamagokat" zoldet, tojast.....de csak borzas....MI LEHET AZ OKA????
HUNTERKILLER Creative Commons License 2002.01.29 0 0 101
Ja valami ilyesmire gondoltam én is.Köszi.
Bár marhára csíp.Meg rángatja a felyét.
zsuzsa Creative Commons License 2002.01.29 0 0 100
Nalunk napkozben egyedul vannak, azert nem lehet csak 1 madar.

Nemsokara / marcius-aprilis kornyeken /kelnek ki a kicsik. Neveld kezzel 4-5 hetes kortol es akkor tenyleg kezszelid lesz. Az en pipijeim nagyon szeszelyesek de gond nelkul simogathatom öket. Legfeljebb ha morcosak akkor belemcsipnek, de felni akkor sem szoktak :-)

Előzmény: minimal (99)
minimal Creative Commons License 2002.01.29 0 0 99
Később elképzelhető, hogy lesz párja, de mivel édesanyám háztartásbeli, többnyire volt (lesz) valaki a madár mellett. Szóval nem sokat unatkozott. 2 hónapra rá, hogy hozzánk került, már beszélt.

Artúr eltűnésében közrejátszott egy bizonyos fokú nyugtalanság, ami mindig jellemezte őt. Az utolsó hónapban még nyugtalanabb volt, valószínűleg azért, mert elutaztam. Elötte nagyon sokat voltam vele...

Előzmény: zsuzsa (98)
zsuzsa Creative Commons License 2002.01.28 0 0 98
Miert nem kettöt?
Tul sok energia van bennük. Nekem kettö van es igy is alig gyözzük. Ha egyedül lenne, szerintem buskomorra valna. Ugyanugy lognak rajtam igy kettesben tartva mint a single korabbi madaraim, csak kozben egymassal is vitatkoznak. Talan beszelni nem fognak annyira, de legalabb biztosan nem depressziosak.
Előzmény: minimal (97)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!