Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Vettünk 1 sime 6tagos kazánt a kéménybe való csatlakozást hogy oldjuk meg,hogy a legjobb megoldás legyen. A kazántól a kéményig milye hosszú cső ideális. Vagy a dőlés szög befolyásolja e a hatásfokot?
Asztalos ismerősöm abbahagyta a vegyes kazánal való fűtést, mert a tetőtérben kátrányszag volt. 2-3 év alatt kiszellőzött a kémény annyira, hogy nem érezhető semmi a lakásban.
Ezen felbuzdúlva én....
A kéményt minden oldaláról leszigeteltem. Távtartókkal, (hogy legyen légrés a szigetelés és a kémény között) raktam fel lépésálló hungarocellt. Azt lehálóztam, gletteltem, majd ment rá egy réteg zománcfesték. Ezután bebéléscsöveztettem(saválló) a kéményt. Most nyáron lett ez megcsinálva. Azóta nem érzek szagot, csak ha nagyon közelről szaglászom a falat. Azt érzem csak, ahol a szag beszivárgott kicsit a falba is, ott ahol a téglák kapcsolódnak. Aztán lehet, hogy majd előjön a szaga de ha igen, akkor lesz..rom. Nem fogom szétbombázni azért a házat, hogy a kéményt visszabonthassam. Naná, hogy a ház közepén van a kéményem.
Van egy elméletem.
Ha ismerősömnél 2-3 év alatt kiszellőzött a kémény, akkor nálam is kifog, mert a saválló béléscső még szárítja is belülről.
Majd kiderül.
Jah egyébként nálam sem volt foltosodás, csak szag
Végülis nekem sem a csővel volt problémám inkább a szerelvénekkel, de ezek szerint csak beleszaladtam több selejtbe is.Mert a roppantásoknál kezdett több is csöpögni és csak az előremenő ágban, de mióta a gumitömítéseket kicseréltem az idomokban azóta hála istennek semmi problémám vele.
Nekem is solitherm van, öt tagos kivitelben. Eddig kb 6-7 alkalommal gyújtottam be benne, eddig csak fával (felülről, alsó begyújtást még nem próbáltam, az előző kényelmesebb, de utóbbi meg lehet hogy jobb...), az ezer éves totya 40-es hez képest elég jónak tűnik...
A szabályozó alatt van egy fehér tábla felirat, nálam legalábbis. És még annyit, hogy elvileg, ha teljesen kihúzod, akkor sem zárja le teljesen a füstcsövet azt hiszem. De én annyira sosem húzom ki, valahogy így szoktam meg. De hátha valaki másképp látja itt.
Nekem 4-tagú van 2 éve, elégedett vagyok vele. A szabályozó mikor teljesen be van dugva, akkor a füstcsőnél maximális a levegőkimenet, begyújtáskor én max. 1 percig ha így hagyom, azaz teljes huzattal, teljesen bent. Aztán kihúzom úgy kb. félig (evvel zárok kicsit), majd mikor már parázs is van, akkor 2/3-ig húzom ki kb., evvel a meleg kiáramlását akadályozom meg, nem az utcát fűtjük, maradjon a meleg szépen bent, ekkor is van még kellő nyílás a füst kiáramlásához. Ha a füstcsövet leveszed, akkor látod ott az egyes állásokat a kimenetnél, majd ha kormozod.
Idén kezdtem el használni egy Viadrus 6 tagú vegyestüzelésű kazánt keringető szivattyúval stb..
Sajnos a Szatmáritól nem kaptam magyar nyelvű leírást csak a huzatszabályzó működtetésére. A kazánt a szerelők profi módon beszerelték de a burkolatot már én tettem rá ,mert azt mondták,hogy az első nagyobb fűtésig ne tegyem rá a szivárgás, stb.. miatt.
A héten begyújtottam ami igen jól sikerült, mert a házban (140 nm) 26 fok lett pillanatok alatt,de a füstcső szabályzó használatával nem vagyok teljesen tisztába. Ha valaki tudna segíteni, hogy mikor kell a bal felső sarokban lévő kart kihúzni, vagy betolni és ennek mi a jelentősége akkor azt megköszönném. Vagy esetleg egy Magyar nyelvű használati utasítást is.
A frissen kitermelt zöld, ún. élőnedves fa tömegének felét a víz adja. Egyéves szakszerű, megfelelően szellőztetett szárítás után a víztartalom még mindig 15-20%. Az ilyen víztartalmú fát légszáraz fának nevezik. A fa higroszkopikus szerkezete miatt a levegő ter- mészetes páratartalmából vizet tud felvenni, ezért a légszáraz fa víztartalma az őszi időszakban 20% fölötti értékre növekszik. Ezért célszerű a fát közvetlenül tüzelés előtt belső térben előszárítani.Nedves fával történő tüzelés esetén az alábbi veszteségforrásokkal kell számolni.A fában levő vizet forráspontig kell hevíteni, majd el kell párologtatni, és a gőzt is tovább kell hevíteni. Minden liter víz esetében ezért mintegy 700 Wh energiaveszteséggel számolhatunk, amely a kéményen gőz alakban távozik. Minden 10%-os többletnedvesség 9%-os fűtőérték-csökkenéssel jár. A víztartalom az égéskamra hőmérsékletét csökkenti. El nem égett gázok távoznak a kéményből vagy csapódnak le kátrány formájában. Energiát tartalmazó farészek nem égnek el, további veszteséget okozva. Az el nem égett kátrány és korom a tüzelőberendezés füstcsatornáiban és kéményében lerakódik, hőleadó fűtőfelületeket szigetel, veszteséget okoz. Az el nem égett korom és a fagáz elégtelen égése miatt megmaradt részei a kéményen keresztül távozva a környezetünket szennyezik.
Végignéztem a kéményt a kazántól egészen a tetőig de sehol nem látok átütést.De ettől függetlenül érzem a kátrányszagot.Nekem a nappaliban tapéta van.Szerinted mit kellene csinálnom?Gondoltam a bélelésre is, csak attól tartok ha leszűkitem a 20x20as kéményt lenne e elég huzatom!
Szerintem valahol már átütött a kátrány. Ha be van gyújtva akkor a nagy huzat miatt nem érzed, lehet, hogy a repedéseken is a kémény felé áramlik a levegő. Ha hűl kifelé, akkor meg már a lakás felé is mehet a szag.
Nekem is volt ilyen nagyon nagyon régen, a kezdeteknél. Én akkor (vagy 20 éve) lakkal, mert az én kéményem a lakásban szépen rakott díszkémény is, lekentem. Több rétegben, vagy 3*. Azóta nincs szag.
Nekem is ilyan csövek vannak beépítve, és azóta is verem a fejem a falba hogy ezt választottam, nagyon sok a macera vele.Csatlakozásoknál sokszor hajlamos csöpögni, hiába van leropanntva.Olyankor rendszer leengged gumigyűrű csere a hollanderbe és akkor megint jó.De az első évben sűrűn előfordult.Hiába van ráirva hogy 120 fokot kibir 90 felett neces a tűrőképessége!
Sziasztok!Ma füstös kátrányos szag volt a nappaliban ahol a kémény feljön a pincéból és megy ki a tetőre a padlástéren keresztül.8 méteres kémény 20x20 átmérő, régi téglakémény.a rendszerem egyszerű se puffer se esbe.Viszont száraz fával fűtök és a kazánban és a kéményben sem látok kátrányt.Általában 80 előremenővel fűtök, a visszatérőm is 60megszokott lenni.Honnan jöhet ez a szag?Mert a kéményen semmi átütés vagy volt nem található.Jah és csak akkor érezni ha nem ég a kazán, ha bevan gyújtva semmi szag.Segítséget és ötleteket várom?????
persze szegény csak azt látja ,hogy a száraz fával telerakja,az leég 2 óra alatt
ha vizessel akkor 3-4 óráig büzölög ,az nem tünik fel ,hogy nincs meleg ,legalábbis a második esetben . azért jó ha valakinek van helye,pénze a pufferos rendszer ott
mindíg tökéletes égés mellett mehet a kazán ezerrel .