Amiket felsoroltál nem háztartási berendezések, ezek mennek annyit egy évben, hogy a hőszigetelés energia fogyasztás alapon is megtérül.
Persze, tudom van 100literes Kothe is hőszigetelt, beszéld rá naivkezdot, hogy vegyen egyet, akkor legalább egyről fogunk tudni, ami háznál működik, gyári berendezés és hőszigetelt.
Különben én nem értem, hogy mi a problémája a gyártóknak a hőszigetelés kivitelezésével? Felső kategóriás pálinkafőzőn legyen rajta a hőszigetelés.
A DES nem is nézne jól ki ha gyárilag hőszigetelnék, optikai tunningnak tűnne, takargatnák vele a hiányosságait.
A hőszigetelésnél érdemes azt is nézni (kárősanyag kibocsájtás mennyiségén kívül), ha pl: ritkábban kell cserélgetni palackot, kevesebb idő megy el cseretelepre járással, sorban állással, stb...
Nem tudom miért gondolod, hogy millió felett már minden extrát automatikusan megvesznek. A hőszigetelés és a keverő is extra költségek az alap kiépítésű berendezés árához képest.
Az itteni beszámolók szerint még senki nem vett hőszigetelést és keverőt is csak elvétve. Ha nem azért nem vett valaki hőszigetelést, mert nem térül meg, akkor más oka volt, esetleg új, alacsony fogyasztású hűtőt vett abból a pénzből. :)
Azért ennyire nem kellene fillérszexualizálni. Egy forrtokos hollandi nem egy ökör ára, és sokkal-sokkal megbízhatóbb illesztés, mint szilikoncsövet dugdosni.
A 15-ös páracső/12-es hűtőcső is inkább csak a házibarkács legalja. Egy kuktafazék-főzőre a lehető legnagyobb átmérőjű csövet kellene tenni, pont az esetleges dugulásveszély miatt. Nem százmétereket kell megvenni, így az a kis megtakarítás nem biztos, hogy megéri.
Nem értem, mit nem értesz. Aki millió feletti készüléket vásárol, azt nem érdekli, hány száz év a megtérülési ideje a saját célú főzésből. Aki meg költséghatékony akar lenni, annak ott a DES fával vagy illegális vezetékes gázzal.
Hát arra gondoltam nem kicsi e a keresztmetszet egy ilyen oszlophoz hogy dudulás veszélyes legyen,hogy a fel még a lefolyó párlat ne tömődjön?De akkor az a szilikonos tömítés végülis ezt szolgálja!?Mert ugye vannan azzok a fözők amin már 2-3colos a összekötő cső.
Nem tudom mire gondolsz, de a gőztérbe nem tudsz beépíteni lefújó szelepet, nem kapsz olyat, amit a cefre ne tömítene el és nyitna olyan alacsony, (40-60-100mBar) nyomáson, ami ott a feltétel. Esetleg barkácsolni lehet, de egyszerűbb az üstfedő zárását úgy tervezni, hogy ne legyen nyomástartó a nem kívánt tartomány felett, pl szilikon habszalaggal.
Az lenne a kérdésem hogy láttam olyan pálinkafőzőt aminél a kupola után tányérok vannak 10db (barbárállat)de csak egy kis 18-22es cső átvezető van a kupola és oszlopok között.An nem dudulás veszélyes?Vagy kell lefújószelep?
Szerintem aki vásárol egy ilyen drága készüléket, az nem számol megtérüléssel. Ha a megtérülés a szempont, akkor a DES (és klónjai) fahulladék fűtéssel verhetetlen...
Így van, de itt konkrétan olyasmiről van szó, hogy ha valaki vásárol egy berendezést 1+MFt értékben, akkor nem szán rá még 10%-ot, hogy legyen rajta szigetelés, ami termék szinten nem pár Ft és nem is térül meg.
Házi kivitelezésben, ha nem kell megfelelni esztétikának, egyéb gyártási feltételeknek, az más szitu, én is leszigeteltem.
Aztán az is egy másik szitu, hogy gyengébb hatásfokú gáz fűtés esetén 20-30% veszteség is összejöhet.
Házilag körbevenni alu-kasírozott ásványgyapottal "kicsit" olcsóbb, jobb a megtérülése. Nekem az energiatakarékosság fontos szempont, a csillogó rézre meg nem izgulok. De vannak, akiknél ez fordítva van.
Ha igaz az 1.5kW veszteség, akkor 30óra főzés alatt az 45kWh, ennek a bruttó díja (A1 lakossági) 1782Ft. Tehát 30 órát főzöl egy évben és a hőszigetelésért kifizettél 100eFt-ot, akkor meg is térül 56év alatt.
Ha van klímád is a helységben, akkor gyorsabban. Szóval hőszigetelni pálinkafőzőt leginkább komfort és vallási okokból érdemes jelenleg. :)
A Kószó-Ladi féle egymenetes 95l-es főző, legmagasabb szintű "profi" változata pl. szigetelt(kb. 1.7milla), de ritkaság, nem jellemző általánosságban a külső szigetelés.
Igazad van, nincs üstház csak egy szigetelt héj, ha elektromosról beszélünk, de ezek a főzők ahogy én látom gáz/villany választható üzemre készülnek, alul szoknyával, üstház nélkül.
Én nem láttam itt még szigetelt főzőt, csak házi kivitelben.
Köszönöm a válaszod. Tehát páracsőnek elég a 15 ös és hűtőnek elég a 12 es? Illetve a páracső illesztését ha szilikoncsővel rakom össze arról mi a véleményed?