Keresés

Részletes keresés

szapali Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104897

Kösz Mester! Erre tényleg nem gondoltam....

Előzmény: snapszmester (104893)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104896

Ahogy a Mester is írta, tégy egy próbát! Ebből igen jó kihozatalra számíthatsz, 9% már egy gyengébb asztali bor! 

Előzmény: janika.p (104891)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104895

No, ez tényleg nem ide tartozik!   :(((

Előzmény: csibe198 (104892)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104894

A pálinka nem opálos 70 fokon még ha az alkohol is.

Ha neked opálos akkor nagyon elk... valamit. Ennyi infóból ennyi.

Előzmény: zuzu6612 (104885)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104893

Tisztelt uraim! Kicsivel több komolyságot ha lehetne.

 

Nincs veszteség a zárt rendszerű Szőllősi szűrőnél sem, csak kicsit gondolkodni kellene. Ha 10%-tól 10% ig ki van hajtva akkor ki veszít?

 

1kg 120°C gőz pont annyival tartalmaz több energiát mint 1kg 120°C víz amannyi az elgőzölögtetéséhez kell. Ennek van e jelentősége a mi esetünkben az nem biztos, de tény.

 

A fokoló a közeg sűrűségét méri. Alkohollal, cukorral, savakkal együtt. Tenni kell egy próbát. Meg lesz e a kihozatal a mérésnek megfelelően? Meg lehet lepődni, de nem rajtunk kell számon kérni a különbséget.

 

A nyomásmérők alap állapotban 0-át mutatnak. Ha többet akkor túlnyomás van benne a légkörihez képest, vagy elromlott. Ha hülyeséget írunk (ne írjunk) nem napok múlva kellene korrigálni és nagyon kellene sajnálkozni.

 

 

janika.p Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104891

0-12 az malligandban mér és méri a cefre fokát 9% ot mutat 

Előzmény: Babar66 (104889)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104890

Nem vagy kicsit elkésve? Felénk már július elején mind leérett.

Előzmény: R-NO11 (104886)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104889

Szerintem bármelyikkel nézheted, mert úgysem fogod tudni, hogy mit is látsz. (A bor fokoló a borhoz készült.) Nekem van egy cefre fokolóm, de lósart sem ér. Nem is használom. Malligand-készülékkel tudod megmérni, hogy mi várható a cefréből.

Üdv.

Előzmény: janika.p (104887)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104888

Legfőképpen arra figyelj hogy ha kiforrt azonnal főzd, a málna cefre kényes. A főzés fortélyait meg olvasd el a segédletekbe  amiket minden reggel Sogi kollega belinkel kék szinekkel. milliószor leírtuk a részleteket többet nem akarja senki....olvasni meg csak tudsz.

Előzmény: R-NO11 (104886)
janika.p Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104887



melyiket nézzen ha cefrét akarok fokolni?

R-NO11 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104886

Sziasztok  mesterek . Szeretném a tanácsaitokat kérni ,  málna főzéssel kapcsolatban .Olvastam hogy nagyon igényes a málnapálinka készítése . Mire kell nagyon figyelni ? mit hogyan csinálnátok ? Most 6 napos a cefrém ,  nagyon szép állagú és finom illatú . Tanácsokat előre is megköszönöm . További szép estét , jó hétvégét és sok finom pálinkát kívánok mindenkinek .

zuzu6612 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104885

Sziasztok.!

Finomításkor már 70 fokon opálosodás kezdődik. Mi lehet az ok?

Lehet, hogy tisztitani kellene a hűtőcsövet?

Laccci82 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104884

EZ JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ :-)))))

Előzmény: gabor0036 (104879)
janika.p Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104883

bor fokolóval lehet a cefrének a fokát mérni most vettem egyet az egyik skála 0-12 ig a másik 25-0 meiket kell nézni?

páracső Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104882

bocsi! én írtam el. 0,3 bar-t akartam írni ehhez tartozik a 107-108 °C hőfok

Előzmény: norris53 (104881)
norris53 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104881

Ha egy mosoly jelet teszel a végére akkor még érteném is az érvelésed - De nem életszerű a magyarázatod - mivel mérte az 1,3 bárt a műszere hozzá adta automatikusan a légköri nyomást ? Szerintem ez kötekedés :-)

A nyomásmérők leginkább túlnyomást mérnek ha jól tudom !

Előzmény: beller1 (104878)
szapali Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104880

A nagyszájú befőttesüveget azért javasoltam, mert ott a nagy szájon át le tudod szedni a kozmaolajat. Így nincs veszteség, mivel a kozmaolaj nélküli részt hozzáöntöd a kész alszeszhez. ( ha már ragaszkodsz az üveghez, ami nehezen megmunkálható)

A Szőlősinél valóban van veszteség, mivel az zárt rendszer, nem lehet belenyúlkálni minden főzés után. A kész termék, és a veszteség arányszáma sem mindegy...

 

Előzmény: trakisbandi (104870)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104879

Szóval ha tök lapos a bringám kereke, akkor is nyugodtan mehetek vele mert 1bár van benne... :))

beller1 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104878

A légköri alapnyomás az nagyjából 1 bár. A jelzett 0,5 és 1,0 bár túlnyomásnál igaz a mellé rendelt vízhőfok. De igaz az 1,3 bár nyomás is, mert az tulajdon képen 0,3 bár túlnyomás és azon a hozzárendelt vízhőfok stimmel. (Tehát nem 1,3 bár túlnyomás, hanem csak nyomás. Vagy 0,3 bár túlnyomás.) Remélem érthetően fogalmaztam.

Előzmény: norris53 (104876)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104877

Nem a tudás,a mérés rossz.

Előzmény: norris53 (104876)
norris53 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104876

Itt valami nem stimmel !!

 A víz forráspontja 0,5 bár túlnyomáson - 110 °C

                             1,0 bár túlnyomáson - 120 °C

1,3 bár túlnyomáson nem lehet 107-108 °C  ! Vagy rosszul tudnám ?

Előzmény: páracső (104840)
norris53 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104875

Nem oldja :-)

 

Előzmény: Bátor aligátor (104855)
norris53 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104874

A fűtést kellene vissza venned úgy hogy ne menjen 0,5 bár fölé és akkor nem kell folyton ki engedned a gőzt !!

 Ha azért tennénk bele biztonsági szelepet hogy azzal szabályozzuk a rendszert akkor 0,5 báros meg oldaná - de én inkább azt ajánlom úgy fűts hogy ne menjen 0,5 bár fölé a nyomás a két fal között !

Előzmény: Laccci82 (104841)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104873

Ez nem az élesztő függvénye! Sőt, egy jól megválasztott fajélesztővel lehet, hogy ki sem futott volna, de legalábbis nem ennyire. Egyszerűen csak túlpakolta a hordókat.

Üdv.

Előzmény: bezzeg Jani (104859)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104872

Akkor mit kezdene az üvegfúrójával?(:-(:-

Komolyra fordítva:a fagyisdoboznál nincs veszteség.A kicsapódó olajat papírtörlővel leszeded,végén a lyukat befogva akár az egész doboz leürül.

Előzmény: szapali (104867)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104871

Pedig egyszerű elképzelni is. Egy rugós visszacsapót úgy raksz be, hogy az befele engedjen. Ha hűl a rendszer és vakum keletkezne akkor tud szívni levegőt rajta. 

Előzmény: benchmade (104852)
trakisbandi Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104870

Hali !

 

Az üveget keményfémlapkás fúróval fúrtam ki, csak élet köszörültem neki.

Hűteni kell veszettül (víz + ecset ) különben reped a melegtől.

A csövet http://www.uvesz.hu/uve5.htm ragasztottam.

 

 

Igaziból a szőllősi szűrő első rekesze, ott is marad veszteség.

Használat után mosogatószeres vízzel kimosom.

 

A befőttes üvegnél még több a veszteség.

 

 

Előzmény: szapali (104867)
pasig Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104869

Üdv

 

Nem tudtok véletlenül eladó birset?Pest környéke lenne a legjobb, de máshol is érdekel.2-3 mázsa jó lenne.

 

Előre is kösz

szapali Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104868

...lehet, hogy az üvegben maradt rész a technológiai veszteség .(?) Végül is nem egy nagy mennyiség...

Előzmény: szapali (104867)
szapali Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104867

Érdekes megoldás. Két kérdésem lenne:

 Hogy fúrtad ki az üveget?

 Hogy szeded le a végén a kozmaolajat?

 Szerintem egy nagyszájú befőttesüveggel jobban jártál volna. 

 ( de az is lehet, hogy nem értek valamit....)

Előzmény: trakisbandi (104857)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!