Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
en azt vettem eszre, hogy amik galagonyas alatt nonek, azok sokkal kisebbek lesznek, mint amik nyarasok osszeallt avarja alatt. gondolom, hogy a galagonyasban, mivel nemigazan van avartakaro, hanem laza humusz, ezert hamar a napvilagra kerulnek a fejek, es jobban ki vannak teve az idojaras vioszontagsagainak. kotott nyar avar alatt pedig kepesek oklomnyi peldanyokka cseperedni rovid, tomzsi tonkokkel.
Déli tőkegomba portréja. A fórumon közismertnek számító gomba. Ilyen kis gombaportrékkal ütöm el az időt márciusig.
Megjegyzés: Még mindig Békéscsabán vagyok, így várom a helyi gombamániások jelentkezését, mert áprilistól át fogok járni Erdélybe bepótolni a gombafotó elmaradásomat. Túl rég fotóztam gombákat. Szeretnék egy saját albumot. :-)
Ma sétáltunk egyet a Bakonyban, náhány csontá fagyott késői laskán és júdásfülén kívül nem találtunk semmit. Kivéve négy pici piros csészegombát. Lehet hogy csak nekem ilyen meglepő de januárban még nem találkoztam piros csészegombával.
Ahogy elnézem a teli kosár tartalmát, nem éppen ifjú gombák vannak benne. Persze, olyankor könnyű észrevenni őket, amikor a fehér tönkök világítanak a barna avarban. Addig érdemes szedni, amíg keresni kell őket, akár négykézláb is:-)
Szerintem ne akard a gyomrodat újból letesztelni, eljuthatsz odáig, hogy olyan gombaundorod lesz, hogy rá sem tudsz nézni az idei friss kucsmagombára.
A júdásfüle gombát illetően, elég szeles volt az időjárás mostanában, mifelénk csak a talajon fekvő ágakon van júdásfülegomba, a bokrokon ami volt, mind csont száraz, ha egyáltalán van. A talaj közelében kell körülnézni inkább.
Bizony igazad van. Figyelmetlen voltam. Eddig eszembe sem jutott az étkezési értékeket elolvasni.Tegnap este ezt most megtettem.
Néhány helyen írják,hogy a kucsma gombákat alaposan meg kell főzni,a cseh-ről meg azt is tudni kell,hogy nedves,vizenyős hamar romlik és az idősebb példányokat kerüljük. Én úgy emlékszem,hogy ez utóbbit a szárával együtt dolgoztuk fel és talán nem is azonnal frissiben. Egye fene még egy próbát teszek,alaposan megfőzöm------aztán várok...:-)
Köszönöm a hasznos tanácsokat A helyszíni szemléről a jövő héten majd tudósítok, mézgafolyás levelek és egyebek megfigyelésével.
A helyzet tisztázása azért fontos, mert a miskolci barátnőm, a legutóbbi felvételem láttán rájött, hogy két éve fotózott már egy hasonló gombát, csak akkor még nem tudta hova tenni.
Előkereste a gomba képét, de a fotóról nem lehetett eldönteni, hogy milyen fán volt a gomba. Mostanra megtalálta a fa képét is. Szeretnék feltenni az egyesületük fajlistájába, a téves határozást elkerülve természetesen, emiatt pörgünk a témában.
A Cerasus esetében gondolj a szinonimákra, a Prunus, Padus fajokra is. Nekem is ez ugrott be először, persze lehet, hogy óriásit tévedek. Nézzétek meg a sebzéseket a fán, talán (ha cseresznye-féle) lesz valami 'gyanta'folyás. A cseresznye-félék lehullott levelei még ilyenkor is színesebbek, mint más fajoké, ez is segíthet (különösen távolabbról nézve!).
A fiatal ágakat nézve a fa körül - tekintsük őket a csemetéinek -, akkor szerintem nem. A jövő héten megnézzük élőben , akkor biztos választ tudok adni.
Nálam a konyhaablakban lakott a gomba, gondoltam, hogy a hűtőben hideg lesz neki :-)))
Én is úgy gondoltam, hogy a perzsa veronikát találtam, erősen agyagos talajú parlagon.
Nagyon várjuk a holnapi "tavaszi" beszámolót - miközben sajnos itt vannak a nyakunkon újra a minuszok :-((
Volna egy kérdésem, most kaptam a fotót, hogy milyen fa van rajta, kéregből nekem sajnos nem megy. A lomblevél avar segítene, de ez most nem áll rendelkezésemre.
(Miskolcról kaptam a fotót, volt rajta két éve egy Encoelia sp. ennek pontosításához kellene a fa faj pontos neve. ) Előre is köszönöm a segítséget.