Keresés

Részletes keresés

deszegregator Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104902

Új korában le lett tesztelve 4 bárral a duplafal, de a tűzzel nem szabad játszani, nagyon fontos dolgok a biztonsági berendezések!!

Előzmény: deszegregator (104901)
deszegregator Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104901

Nincs jól méretezve a duplafalban a víz mennyisége az üst űrtartalomhoz. Valószínűleg több víz kell bele valamivel, akkor nem fog annyira felmenni a nyomás a főzés végére. Ezt magadnak kell belőni, nekem segített a kicsit több víz. Hülyeség rigolyásan ragaszkodni a 0,5 bárhoz, ha feljebb megy egy kicsit akkor sincs semmi, de azért odafigyelj! Agybajt kapnék az állandó sziszegéstől a 0,5 báros lefúvó szeleppel. Nekem is 1,5 báros a túlnyomás szelepem, jó az ....

 

A sziszegésről van egy sztorim.: Történt, hogy ürítés után valahogy elfelejtettem feltölteni az üstöt cefrével, tehát 1 - 2 liter moslék alá gyújtottam alá, úgy pakoltam össze az új felöntést. Megyek be egy idő múlva, amikor már kb. meg kéne indulnia, és visszább szoktam venni a gázt , sziszeg a másfél báros lefúvó mint akinek kötelező....Anyááád, ez bedöglött... Már keresni akartam a vakdugót, meg a teflonszalagot hogy lezárjam a lefúvó szelep végét, de a másik oldalon lévő nyomásmérő órára rápillantottam, közel két báron állt. (lol...) Leesett....

Ha nem esik le, minden bizonnyal feltűnik majd hogy 0 fok közelében indul meg az alszesz. De az már nem túl szerencsés. Élő példa arra, hogy miért is jó a két lépcsős védelem ha szabad így nevezni ! (nyomásmérő, és lefúvó szelep.) Ezek mindig legyenek rendben!!!

Előzmény: Laccci82 (104841)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104900

A kalibrálást mindenki saját tapasztalata alapján korrigálja. 

Előzmény: bezzeg Jani (104899)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104899

Egyiket se, nem tudod mennyi a lé %-ka és mennyi a ,, száraz anyag"

A borfokolót is tapasztalati úton kalibrálják száraz, félszáraz , stb ,mivel fajsúly alapján mér.+ C- fok korrekció.

A dobozban lévő tájékoztatót vedd komolyan.

 

Előzmény: janika.p (104887)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104898

Ilyen profi pépesítést látva szerintem nem kezdő a kolléga, ráadásul két hordó.

  Az alma Nálam a 120-as koronafedeles hordóba 80 liter töltettel max. 15 cm  emelkedik 22 C -on.

Habár a hordó formáját tekintve, a szája felé befelé szűkül ezért a bunda fojtás ként működik. És bedúsult a mustgáz.

De azért fen tartom, több élesztő meg a kabai intenzívebb erjedés. Szerintem.

 

 

Előzmény: Babar66 (104873)
szapali Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104897

Kösz Mester! Erre tényleg nem gondoltam....

Előzmény: snapszmester (104893)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104896

Ahogy a Mester is írta, tégy egy próbát! Ebből igen jó kihozatalra számíthatsz, 9% már egy gyengébb asztali bor! 

Előzmény: janika.p (104891)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104895

No, ez tényleg nem ide tartozik!   :(((

Előzmény: csibe198 (104892)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104894

A pálinka nem opálos 70 fokon még ha az alkohol is.

Ha neked opálos akkor nagyon elk... valamit. Ennyi infóból ennyi.

Előzmény: zuzu6612 (104885)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104893

Tisztelt uraim! Kicsivel több komolyságot ha lehetne.

 

Nincs veszteség a zárt rendszerű Szőllősi szűrőnél sem, csak kicsit gondolkodni kellene. Ha 10%-tól 10% ig ki van hajtva akkor ki veszít?

 

1kg 120°C gőz pont annyival tartalmaz több energiát mint 1kg 120°C víz amannyi az elgőzölögtetéséhez kell. Ennek van e jelentősége a mi esetünkben az nem biztos, de tény.

 

A fokoló a közeg sűrűségét méri. Alkohollal, cukorral, savakkal együtt. Tenni kell egy próbát. Meg lesz e a kihozatal a mérésnek megfelelően? Meg lehet lepődni, de nem rajtunk kell számon kérni a különbséget.

 

A nyomásmérők alap állapotban 0-át mutatnak. Ha többet akkor túlnyomás van benne a légkörihez képest, vagy elromlott. Ha hülyeséget írunk (ne írjunk) nem napok múlva kellene korrigálni és nagyon kellene sajnálkozni.

 

 

janika.p Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104891

0-12 az malligandban mér és méri a cefre fokát 9% ot mutat 

Előzmény: Babar66 (104889)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104890

Nem vagy kicsit elkésve? Felénk már július elején mind leérett.

Előzmény: R-NO11 (104886)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104889

Szerintem bármelyikkel nézheted, mert úgysem fogod tudni, hogy mit is látsz. (A bor fokoló a borhoz készült.) Nekem van egy cefre fokolóm, de lósart sem ér. Nem is használom. Malligand-készülékkel tudod megmérni, hogy mi várható a cefréből.

Üdv.

Előzmény: janika.p (104887)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104888

Legfőképpen arra figyelj hogy ha kiforrt azonnal főzd, a málna cefre kényes. A főzés fortélyait meg olvasd el a segédletekbe  amiket minden reggel Sogi kollega belinkel kék szinekkel. milliószor leírtuk a részleteket többet nem akarja senki....olvasni meg csak tudsz.

Előzmény: R-NO11 (104886)
janika.p Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104887



melyiket nézzen ha cefrét akarok fokolni?

R-NO11 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104886

Sziasztok  mesterek . Szeretném a tanácsaitokat kérni ,  málna főzéssel kapcsolatban .Olvastam hogy nagyon igényes a málnapálinka készítése . Mire kell nagyon figyelni ? mit hogyan csinálnátok ? Most 6 napos a cefrém ,  nagyon szép állagú és finom illatú . Tanácsokat előre is megköszönöm . További szép estét , jó hétvégét és sok finom pálinkát kívánok mindenkinek .

zuzu6612 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104885

Sziasztok.!

Finomításkor már 70 fokon opálosodás kezdődik. Mi lehet az ok?

Lehet, hogy tisztitani kellene a hűtőcsövet?

Laccci82 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104884

EZ JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ :-)))))

Előzmény: gabor0036 (104879)
janika.p Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104883

bor fokolóval lehet a cefrének a fokát mérni most vettem egyet az egyik skála 0-12 ig a másik 25-0 meiket kell nézni?

páracső Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104882

bocsi! én írtam el. 0,3 bar-t akartam írni ehhez tartozik a 107-108 °C hőfok

Előzmény: norris53 (104881)
norris53 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104881

Ha egy mosoly jelet teszel a végére akkor még érteném is az érvelésed - De nem életszerű a magyarázatod - mivel mérte az 1,3 bárt a műszere hozzá adta automatikusan a légköri nyomást ? Szerintem ez kötekedés :-)

A nyomásmérők leginkább túlnyomást mérnek ha jól tudom !

Előzmény: beller1 (104878)
szapali Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104880

A nagyszájú befőttesüveget azért javasoltam, mert ott a nagy szájon át le tudod szedni a kozmaolajat. Így nincs veszteség, mivel a kozmaolaj nélküli részt hozzáöntöd a kész alszeszhez. ( ha már ragaszkodsz az üveghez, ami nehezen megmunkálható)

A Szőlősinél valóban van veszteség, mivel az zárt rendszer, nem lehet belenyúlkálni minden főzés után. A kész termék, és a veszteség arányszáma sem mindegy...

 

Előzmény: trakisbandi (104870)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104879

Szóval ha tök lapos a bringám kereke, akkor is nyugodtan mehetek vele mert 1bár van benne... :))

beller1 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104878

A légköri alapnyomás az nagyjából 1 bár. A jelzett 0,5 és 1,0 bár túlnyomásnál igaz a mellé rendelt vízhőfok. De igaz az 1,3 bár nyomás is, mert az tulajdon képen 0,3 bár túlnyomás és azon a hozzárendelt vízhőfok stimmel. (Tehát nem 1,3 bár túlnyomás, hanem csak nyomás. Vagy 0,3 bár túlnyomás.) Remélem érthetően fogalmaztam.

Előzmény: norris53 (104876)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104877

Nem a tudás,a mérés rossz.

Előzmény: norris53 (104876)
norris53 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104876

Itt valami nem stimmel !!

 A víz forráspontja 0,5 bár túlnyomáson - 110 °C

                             1,0 bár túlnyomáson - 120 °C

1,3 bár túlnyomáson nem lehet 107-108 °C  ! Vagy rosszul tudnám ?

Előzmény: páracső (104840)
norris53 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104875

Nem oldja :-)

 

Előzmény: Bátor aligátor (104855)
norris53 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104874

A fűtést kellene vissza venned úgy hogy ne menjen 0,5 bár fölé és akkor nem kell folyton ki engedned a gőzt !!

 Ha azért tennénk bele biztonsági szelepet hogy azzal szabályozzuk a rendszert akkor 0,5 báros meg oldaná - de én inkább azt ajánlom úgy fűts hogy ne menjen 0,5 bár fölé a nyomás a két fal között !

Előzmény: Laccci82 (104841)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104873

Ez nem az élesztő függvénye! Sőt, egy jól megválasztott fajélesztővel lehet, hogy ki sem futott volna, de legalábbis nem ennyire. Egyszerűen csak túlpakolta a hordókat.

Üdv.

Előzmény: bezzeg Jani (104859)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104872

Akkor mit kezdene az üvegfúrójával?(:-(:-

Komolyra fordítva:a fagyisdoboznál nincs veszteség.A kicsapódó olajat papírtörlővel leszeded,végén a lyukat befogva akár az egész doboz leürül.

Előzmény: szapali (104867)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!