Nincs jól méretezve a duplafalban a víz mennyisége az üst űrtartalomhoz. Valószínűleg több víz kell bele valamivel, akkor nem fog annyira felmenni a nyomás a főzés végére. Ezt magadnak kell belőni, nekem segített a kicsit több víz. Hülyeség rigolyásan ragaszkodni a 0,5 bárhoz, ha feljebb megy egy kicsit akkor sincs semmi, de azért odafigyelj! Agybajt kapnék az állandó sziszegéstől a 0,5 báros lefúvó szeleppel. Nekem is 1,5 báros a túlnyomás szelepem, jó az ....
A sziszegésről van egy sztorim.: Történt, hogy ürítés után valahogy elfelejtettem feltölteni az üstöt cefrével, tehát 1 - 2 liter moslék alá gyújtottam alá, úgy pakoltam össze az új felöntést. Megyek be egy idő múlva, amikor már kb. meg kéne indulnia, és visszább szoktam venni a gázt , sziszeg a másfél báros lefúvó mint akinek kötelező....Anyááád, ez bedöglött... Már keresni akartam a vakdugót, meg a teflonszalagot hogy lezárjam a lefúvó szelep végét, de a másik oldalon lévő nyomásmérő órára rápillantottam, közel két báron állt. (lol...) Leesett....
Ha nem esik le, minden bizonnyal feltűnik majd hogy 0 fok közelében indul meg az alszesz. De az már nem túl szerencsés. Élő példa arra, hogy miért is jó a két lépcsős védelem ha szabad így nevezni ! (nyomásmérő, és lefúvó szelep.) Ezek mindig legyenek rendben!!!
Tisztelt uraim! Kicsivel több komolyságot ha lehetne.
Nincs veszteség a zárt rendszerű Szőllősi szűrőnél sem, csak kicsit gondolkodni kellene. Ha 10%-tól 10% ig ki van hajtva akkor ki veszít?
1kg 120°C gőz pont annyival tartalmaz több energiát mint 1kg 120°C víz amannyi az elgőzölögtetéséhez kell. Ennek van e jelentősége a mi esetünkben az nem biztos, de tény.
A fokoló a közeg sűrűségét méri. Alkohollal, cukorral, savakkal együtt. Tenni kell egy próbát. Meg lesz e a kihozatal a mérésnek megfelelően? Meg lehet lepődni, de nem rajtunk kell számon kérni a különbséget.
A nyomásmérők alap állapotban 0-át mutatnak. Ha többet akkor túlnyomás van benne a légkörihez képest, vagy elromlott. Ha hülyeséget írunk (ne írjunk) nem napok múlva kellene korrigálni és nagyon kellene sajnálkozni.
Szerintem bármelyikkel nézheted, mert úgysem fogod tudni, hogy mit is látsz. (A bor fokoló a borhoz készült.) Nekem van egy cefre fokolóm, de lósart sem ér. Nem is használom. Malligand-készülékkel tudod megmérni, hogy mi várható a cefréből.
Legfőképpen arra figyelj hogy ha kiforrt azonnal főzd, a málna cefre kényes. A főzés fortélyait meg olvasd el a segédletekbe amiket minden reggel Sogi kollega belinkel kék szinekkel. milliószor leírtuk a részleteket többet nem akarja senki....olvasni meg csak tudsz.
Sziasztok mesterek . Szeretném a tanácsaitokat kérni , málna főzéssel kapcsolatban .Olvastam hogy nagyon igényes a málnapálinka készítése . Mire kell nagyon figyelni ? mit hogyan csinálnátok ? Most 6 napos a cefrém , nagyon szép állagú és finom illatú . Tanácsokat előre is megköszönöm . További szép estét , jó hétvégét és sok finom pálinkát kívánok mindenkinek .
Ha egy mosoly jelet teszel a végére akkor még érteném is az érvelésed - De nem életszerű a magyarázatod - mivel mérte az 1,3 bárt a műszere hozzá adta automatikusan a légköri nyomást ? Szerintem ez kötekedés :-)
A nyomásmérők leginkább túlnyomást mérnek ha jól tudom !
A nagyszájú befőttesüveget azért javasoltam, mert ott a nagy szájon át le tudod szedni a kozmaolajat. Így nincs veszteség, mivel a kozmaolaj nélküli részt hozzáöntöd a kész alszeszhez. ( ha már ragaszkodsz az üveghez, ami nehezen megmunkálható)
A Szőlősinél valóban van veszteség, mivel az zárt rendszer, nem lehet belenyúlkálni minden főzés után. A kész termék, és a veszteség arányszáma sem mindegy...
A légköri alapnyomás az nagyjából 1 bár. A jelzett 0,5 és 1,0 bár túlnyomásnál igaz a mellé rendelt vízhőfok. De igaz az 1,3 bár nyomás is, mert az tulajdon képen 0,3 bár túlnyomás és azon a hozzárendelt vízhőfok stimmel. (Tehát nem 1,3 bár túlnyomás, hanem csak nyomás. Vagy 0,3 bár túlnyomás.) Remélem érthetően fogalmaztam.
A fűtést kellene vissza venned úgy hogy ne menjen 0,5 bár fölé és akkor nem kell folyton ki engedned a gőzt !!
Ha azért tennénk bele biztonsági szelepet hogy azzal szabályozzuk a rendszert akkor 0,5 báros meg oldaná - de én inkább azt ajánlom úgy fűts hogy ne menjen 0,5 bár fölé a nyomás a két fal között !
Ez nem az élesztő függvénye! Sőt, egy jól megválasztott fajélesztővel lehet, hogy ki sem futott volna, de legalábbis nem ennyire. Egyszerűen csak túlpakolta a hordókat.