Keresés

Részletes keresés

Babar66 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104932

Egy kis adalék még ehhez:

 

 

http://borkezeles.hu/upload_files/20070622OenofermekfeherhezI.pdf             :)))

 

Előzmény: körte51 (104926)
csalitos Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104931

   Egyiket sem,... vagy ha akarod mindkettőt. Még megközelítő értéket sem fogsz kapni.

   Ui: Hiányzik a billentyűzetedről a pont, vessző és a nagybetű?

Előzmény: janika.p (104883)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104930

Gratulálok. Külön örom ha kevés koze a fórumnak is volt hozzá.

Előzmény: foxrudi (104928)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104929

Remélem nem veszed kötekedésnek, de a gaztermeles nem volt az opciók között.

Előzmény: körte51 (104926)
foxrudi Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104928

A hullámvölgyek elkerülhetetlenek,nem vagyunk egyformák!Azért amiket az oldaladról tanultam nem volt hiába való!

Előzmény: snapszmester (104923)
körte51 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104927

BORÁSZATI MIKROBIOLÓGIA

 

Naár Zoltán – Szarvas József -ből idéztem .

 

Előzmény: körte51 (104926)
körte51 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104926

Igen a gomba nem tudja ,de mi tudjuk,hogy melyik gomba végzi jobban a munkáját és ha akarjuk választhatjuk azt is.

Csak egy tanulmányból ,egy szösszenet ,hogy micsoda bonyolult világ a borélesztők kitenyésztése ,micsoda sokrétű munka áll a háttérben.

 

 

 

"Borászati törzsek gyakorlati szempontból fontos tulajdonságai

 

Ebben az esetben már faji szint alatt, például egy fajon belül a törzsek (izolátumok) közötti különbségeket keressük. A borászatban a következő vizsgálatok a legelterjedtebbek:

 

-          Cukortartalom (ozmotikus miliő);

-          Etilalkohol-tűrés;

-          Kénessavtűrés;

-          Fungicidtűrés;

-          Hőmérséklettűrés (optimális erjesztési hőmérséklet);

-          Kémhatástűrés;

-          Ülepedés típusa (bor öntisztuló képessége szempontjából);

-          Az erjedő tétel felülete (habképzés mértéke);

-          Szaporodási sebesség (erjedés gyors megindítása miatt);

-          Liofilizálásra, porlasztva szárításra való alkalmasság;

-          Egységnyi cukorból képzett alkohol;

-          Íz- és aromaanyagok képzése (analitika, vagy mikrovinifikációt követő érzékszervi bírálat);

-          Killer képesség;"

Előzmény: snapszmester (104922)
beller1 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104925

Sajnálom, ha kötekedésnek vetted. A műszer valóban túlnyomást mutat. Te ezt írtad:

A víz forráspontja 0,5 bár túlnyomáson - 110 °C

                             1,0 bár túlnyomáson - 120 °C

1,3 bár túlnyomáson nem lehet 107-108 °C  ! Vagy rosszul tudnám ?

Ha belegondolsz, akkor érthető, hogy 0,5 bár túlnyomás= 1,5 bár -  110 Celsius fok

                                                             1,0bár túlnyomás=2,0 bár  -  120 Celsius      fok

                                                             1,3 bár=0,3 bár túlnyomás  -  107-108 Celsius fok. 

Talán így érted smile nélkül is.

Előzmény: norris53 (104881)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104924

Az 50 éves! :)))

Előzmény: szilvakukc (104911)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104923

Azt gondolom hogy a fórum szakmaisaga történelmi mélypontra süllyedt, hála az ilyen és hasonló írásoknak.

Előzmény: trakisbandi (104921)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104922

Sajnos az élesztő nem tudja magáról hogy budafoki vagy nemes csak teszi a dolgát. Ha van cukor erjeszt ha oxigén is van szaporodik is. Közben gazt termel. Nem többet és nem kevesebbet mint amit a körülmények megengednek.

Előzmény: körte51 (104914)
trakisbandi Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104921

Hali !

 

Ha te így gondolod ....

Előzmény: snapszmester (104917)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104920

Ha több adag cefret főzol egymás után a hűtő spirálban jelentős mennyiségű kozmaolj rakodhat ki amit a finomitaskor az akoholban dús parak kioldanak. Ezért szükséges a spirál takarítása minden finomitas előtt.

Egyébként ilyen mértékű opalosodas kozmaolj szűrés nélkül is képtelenseg.

Előzmény: zuzu6612 (104908)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104919

Kicsit uncsi, hogy pálinkáról jönne olvasgatni az ember, és gőzgép készítési tippeket lát.

pinotnoir777 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104918

Sziasztok! Újoncként van egy alambikszerű 48l-es főzőm, és abban szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen szűrőt válasszak az üst aljába? Az egyik, amit a gyártó adna hozzá, abban viszonylag kevés luk van (rétből van), nekem szimpatikusabb egy másik, ahol az egész inkább egy sűrű drótfonatból álló szitához hasonlít. Csak ez meg nem tudom, hogy egyéb rögzítés hiányában lent marad-e az üst alján?

snapszmester Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104917

Lehet valamit elszámoltal.

Viszont egész másról van szó.

Az üstben lévő vízzel más a helyzet.

Mi eddig a köpenyben lévő vízzel foglalkoztunk, ami 50 L és üstben csak néhány liter.

Most már nem tudom miről is beszélsz.

Előzmény: trakisbandi (104912)
peca_matyi Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104916

Összeöntéssel oxigént vittél a cefrébe. Azt pedig ugye tudjuk , hogy az oxidént az élesztök önmaguk szaporítására használják . Alkoholt csak oxigén nélkül kezdenek gyártani. Gyakorlatilag újra indítottad az intenzív erjedést.

Előzmény: Kántor87 (104913)
peca_matyi Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104915

De jó neked. Akkor te már olcson meguszod az asszonyt......

 

Előzmény: szilvakukc (104911)
körte51 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104914

Persze ,hisz a budafokinak az a dolga ,hogy minél több gázt termeljen,ezáltal jó nagyra fújja a kenyeret, bele kell kalkulálni ,ha ezt használjuk. A vadélesztő is ilyen vehemensen indul . Az almám nekem is megemelte a hordófedőt és  kis idő múlva visszaereszkedett, ez is egy előnye a fajélesztőnek .

Előzmény: szilvakukc (104910)
Kántor87 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104913

Szia.

A cefrézés menete így volt: 100 kg válogatott almát répadarálón ledaráltam utána keverőszárral pépesítettem.

Ezt követően 10 ml Zimopec, majd utána 20 gramm Uvaferm 228-as fajélesztőt + 15 liter csapvizet tettem bele. Egy napra rá Uvavital tápsót kapott, mivel egy kicsit kén-hidrogénes szaga volt a cefrének. Cukrot nem tettem bele.

 

A büdös szag másnapra megszűnt, és kellemes alma illat jött elő.

A cefre kifutásáról: induláskor 3 hordóba volt a cefre: 2#45 liter és 1# 20 liter. Az erjedés beiundulását követő 6. napon

- amikor az erjedés belassult- felöntöttem a két negyvenötöst a maradékkal. Az egyesítést követő 1,5 órára rá az egyik hordóm majdnem felborult akkora nyomás volt benn( a tető csak lazán volt rátekerve, de a gyömölcshús eltömítette a menetet.)

 

Ennyi azóta ismét 3 hordóba van az anyag.

(Öszegzés: csak amikor megáll az erjedés akkor kell egyesíteni az anyagot.)

 

Tanulópénz:MEGFIZETVE!!!

Előzmény: bezzeg Jani (104898)
trakisbandi Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104912

Hali !

 

Ezeket a mennyiségeket nézzük pálinkafőző szinten.

50 literes üstben legyen 30kg víz 30X42=1260 KJ energia

 

"1kg 110oC-os gőz, ha lekondenzál, akkor lead kb. 2200kJ energiát. Most mi a további kérdés?"

Az 1kg 1kg 110oC-os gőz  közel 1000 liter!!!

100 liter gőz  220KJ energia ami valószínűleg nem fér el az 50 literes főzőben !!

Viszont lehet valamit elszámoltam.....

Előzmény: barkócza (104906)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104911

Egy 45 éves feleség, óránként kb. 42Ft-ot fogyaszt. Egy 25 éves szőke, nagymellű bombázó, 2200-at! A további kérdés: Melyik éri meg jobban?:DD 

Előzmény: barkócza (104906)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104910

Ne tartsd fenn. Babarnak igaza van, az élesztő mennyisége független az erjedés intenzitásától.

A minősége, már igen. A budafoki meg tud úgy indulni, mint az állat, míg a fajélesztő, nyugodtan, megfontoltan erjeszt, mégis ugyanolyan hatásfokkal.

Előzmény: bezzeg Jani (104898)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104909

Már ez is valami.

Ha betartottad az általunk javasoltakat a takarítással lehet baj.

Előzmény: zuzu6612 (104908)
zuzu6612 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104908

Az a baj, nem jövök rá, mi a gond. A finomított pálinka szeszfoka 66 fok.Ennek ellenére opálos a pálinka. Eddig sosem jártam így. Most a szilva és a kajszi is opálos lett. Ezért gyanakszom a hűtőcsőre. Előfordulhat, vagy más a gond. Páracsövet kitisztítottam.

Előzmény: snapszmester (104894)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104907

                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

 

Előzmény: sogi01 (104865)
barkócza Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104906

Bocs, de miről beszélünk? 1kg 110oC-os víz, ha lehűl 100oC-ra, akkor lead 42kJ energiát. 1kg 110oC-os gőz, ha lekondenzál, akkor lead kb. 2200kJ energiát. Most mi a további kérdés?

 

 

snapszmester Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104905

És még mindíg nincs jelentősége. Csak a pontosítás végett.

Előzmény: trakisbandi (104904)
trakisbandi Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104904

Hali !

 

Látom megtaláltad a mértékegységet :-)

 

"1kg 120°C gőz" közel 1 Köbméter, tehát közel 1000 liter !!

 

 

Attól függően mekkora a nyomás, csak a  pontosítás végett .

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: snapszmester (104893)
deszegregator Creative Commons License 2014.10.04 0 0 104903

Szinte mindenki visszacsapó szeleppel szerelvényezi a duplafalú üstöt. Réz tányérost vegyél .....

Előzmény: benchmade (104852)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!