Hogyha az idő sürgetése miatt ph-mérő papírt nincs időm beszerezni, akkor kb mennyi savat tegyek egy hl-hez, olvastam hoy a szilva ph-ja mindenképpen igazítást kíván...?
Minőség szempontjából melyik a legjobb sav? Gondolom a borkősav.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
De a cefre készítőjének elméleti tudása szerintem hagy kívánnivalót maga után a cefrekészítést illetően. Hordóba gyűjtött gyümölcs még nem cefre.
Ha az azonnali beoltást nem csinálta meg, akkor kíváncsi lennék a többi szabályt mennyire alkalmazták az elkészítést illetően. Gondolok itt a csak fogyasztásra érett gyümölcsre, mosásra stb...
De ha megkóstolod és savanyú akkor már ki kellett, hogy erjedjen 2 hét alatt.
Ha már előjött a téma, engem érdekelne a többi gyümölcsfajtából is, hogy melyiket érdemes pálinkafőzési céllal ültetni, a talaj adottságait figyelmen kívül hagyva. Gondolok itt elsősorban körtére, kajszira, meggyre, (szilvára). A közeljövőben szeretnék én is ültetni jópár csemetét, de megkönnyítené a fajtaválasztást a gyakorlatotok. Ha van olyan fajta, amit egyáltalán nem javasoltok, az is szűkíti a kört :D
Nem ismerjük a szilvacefre tulajdonosát, de sajnos, előfordul, hogy egyesek az elb.szott cefréiket mindenféle link szöveggel megpróbálják elpasszolni. Ugyanakkor az is előfordul, hogy különösebb látványos mozgás nélkül kiforr a cefre, ezt egy kóstolás eldönti.
Az élesztők a levegő oxigénjére rá vannak utalva, azonban ha ez nem áll rendelkezésükre, akkor vegyi anyagokból is ki tudják szabadítani az oxigént, hogy életműködésükhöz felhasználják.
Életműködésük révén egy cukormolekulából, (C6H12O6) 2 molekulasúlynyi szesz, (C2H5OH) és ugyanannyi szénsav, (CO2) képződik.
A borélesztő gombák a must cukortartalmát alkohollá és szén-dioxiddá alakítják. A sörélesztő gombák az árpából készült malátalé erjedését idézik elő. A boltokban árusított élesztő, amely nélkülözhetetlen a kelt tésztákhoz, szintén szeszélesztő gombák tömege. Az erjedés során keletkező szén-dioxidtól nő meg a tészta térfogata és válik lyukacsossá szerkezete.
Szia! Valóban a törköly lenne a fő profil, de azért lehet egy két egyéb is, mint most pl ez a szilva. Köszi a köves tippeket, eddig még ilyet nem olvastam sehol. Apósom lepett meg a főzővel, de nagyon lelkes vagyok:)
kadarka nem lesz az idén, de egy darabig a jövőben sem, azt az ültetvényt ahol van az átoltás, kivágjuk majd és újraültetjük, rengeteg a hiány és nagyon rossz a támberendezés...
A többieknek is köszönöm a megnyugtató válaszokat, és igen, én sem értem, hogy két hét alatt hogy nem történt semmi sem, abban reménykedem hogy költői túlzás volt a két hét és hideg helyen volt tárolva. Még nem kóstoltam, de az illata teljesen tiszta, ecetnek nyoma sincs.
Fő kérdésedre a válasz:nem.De én is kérdeznék:kb. 2 hete a hordóban vajon miért nem kezdődött el a spontán erjedés?Ennyi idő alatt,hacsak nem hűtőben tartották,már mindenféle erjedés megtörténhetett.
A ciánproblémát felejtsd el, csak főzés előtt vedd ki a magot. Viszont olyan, hogy két hét alatt nem erjedt ki a szilvacefre, valami nagyon komoly problémát takar. Édes még?
Üdv itt a topikon nálunk! Csak nem a rossz termés miatt vettél pálinkafőzőt? :)
Nekem, sajnos, Alembikkel nincs tapasztalatom, és nem is tudom, hogy itt a topikon ki főz vele. Mégis, általában megpróbálok néhány tanácsot adni.
Gondolom, törkölyt akarsz főzni, úgyhogy megpróbálok specifikusan arról írni.
Szimplafalú főzőben, sajnos, akármilyen leégésgátlót használunk, mindig elő fog fordulni leégés. Az Alembik réz, jó, hagyományos gömbformája van, ez mind segít elkerülni a leégést. Arra kell figyelni, hogy a láng egyenletesen nyaldossa körül. A leégésgátlásnak mégis a legfontosabb eleme a higítás. Eleinte inkább több vizet rakj a törkölyre, mint kevesebbet, és ne a legféltettebb törkölyöddel kezd. Lazára morzsolt törköllyel rakd tele az üstöt, majd önts rá annyi vizet, ami ellepi.
Törkölynél tk. mindegy, hogy kisebb, vagy a nagyobb lyukút választod. Ha félsz attól, hogy elmozdul, a szélén tehetsz rá nagyobb köveket, vagy tehetsz a tetejére még egy 5 cm kavicsréteget. A szita vagy lukacsos lemez alá viszont mindenképpen tegyél pár forrkövet (nagy felületű tufakavicsokat, az ott nálad asszem, előfordul).
Tavaly BZolitól kapott törköllyel elég jól működött, egy-két tételt így is sikerült egy egész picit odakapatnom. (Épp csak aldehidesre sikerült, azóta is kínlódom vele.)
s.o.s kérdés: vettem ma szilva cefrét, nagyon jó illatú, de akitől vettem azt mondja, kb két hete a hordóban volt már, rendesen levet eresztett, de még nem indult el a zajos erjedés. A kérdés az, hogy így erjedés nélkül vajon ázott-e ki veszélyes mennyiségű cián a magokból?
Élesztő gyártás (szaporítás) nagyipari előállítási mód az ú. n. szellőztetési eljárás. Itt az a lényeg, hogy a szűrt és faj É.-vel beoltott cefréhez kompresszorokkal levegőt juttatnak. Az erjedés végén a cefrés folyadékot lecentrifugálják s az É.-s folyadékot szűrősajtókon vezetik át. A szűrletből szeszt párolnak le, a szűrőkendőn maradt É.-t pedig gyúró és keverőgépeken viszik át és félkilós csomagokban, mint sajtolt É.-t hozzák forgalomba.
A vírus témában lehet, hogy jobb, ha valami kisebb, helyi kertészetből szerzed be a csemetéket: Én egy lajosmizsi nagyüzemből a "Vírusmentes" címke alatt vittem be kajsziban a fertőzés mentes területre a vírust.
Ne ijedj meg a klón fogalmától: Van egy alapfajta, pl a kajszinál a Magyar kajszi. Ennek szelektált változata, egy mutánsból a kedvező tulajdonságai alapján kiválasztott és továbbszaporított pl. a C-235, vagy a Gönci magyar. A Jonatán almánál pl. a Szatmárcsekei Jonatán.
Még inkább bizalmat is gerjeszthet: Az alapfajtán belül elvileg garantáltan egy bizonyos változatot kaphatsz, aminek a tulajdonságait pontosabban ismerheted.
Itt "besztercei NM 122" árulnak, amiről kigooglizás után kiderült, hogy valamiféle klón.. nem tudom nincs ilyennel tapasztalatom(igazázból laikusként nehéz is, mert mire felnőll egy fa és termésre fordul évek telhetnek el) miért klón? érdemes lehet ezt megvenni, olyan mint az eredeti egyáltalán kapható még eredeti?
Én tavaly ültettem két Stanley fát, egyik már mutatta magát idén. Tényleg szép nagy a termése és finom (tehát "piacos" is) és a pálinkája is nagyon "szilvás". (szerintem) Ja, és idén nem tudtam semmit permetezni, mégis élnek, virulnak.
Helló, két szilvafa vételén gondolkodom ebben kéne a segítség hogy melyikből lesz a legjobb szilvórium? Eddig a besztercei vagy a besztercei muskotály a befutó.