Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2014.10.06 0 0 104962

"Ami lekondenzált az leadta az energiáját és ismét folyadék."

 

Végre jól látod. Leadta az energiáját a - cefrének! Tudod, ez a cél.

Előzmény: trakisbandi (104955)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.10.06 0 0 104961

Hogyha az idő sürgetése miatt ph-mérő papírt nincs időm beszerezni, akkor kb mennyi savat tegyek egy hl-hez, olvastam hoy a szilva ph-ja mindenképpen igazítást kíván...?

Minőség szempontjából melyik a legjobb sav? Gondolom a borkősav.

 

Előzmény: Hurkafej (104957)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.06 0 0 104960

                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

 

Előzmény: sogi01 (104907)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.06 0 0 104958

körte : vilmos

meggy : érdi bőtermő

Előzmény: mrkux (104954)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.06 0 0 104957

Ha spontán kierjedt még lehet jó.

De a cefre készítőjének elméleti tudása szerintem hagy kívánnivalót maga után a cefrekészítést illetően. Hordóba gyűjtött gyümölcs még nem cefre.

Ha az azonnali beoltást nem csinálta meg, akkor kíváncsi lennék a többi szabályt mennyire alkalmazták az elkészítést illetően. Gondolok itt a csak fogyasztásra érett gyümölcsre, mosásra stb...

De ha megkóstolod és savanyú akkor már ki kellett, hogy erjedjen 2 hét alatt.

Előzmény: pinotnoir777 (104950)
Firga73 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104956

Szia.

 

Ha ezt használtad egy kicsit sok a 10 ml, mert 1000 literhez kell ennyi  !

http://www.agro-store.hu/boraszat-szesz/segedanyagok/zimopec-p-110l-10

Előzmény: Kántor87 (104913)
trakisbandi Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104955

Hali !

 

Ami lekondenzált az leadta az energiáját és ismét folyadék.

A gőz csak ami elfér a víz feletti zárt téren azzal lehet számolni.

 

Most már befejezem mert 104923 hsz ben megkaptam a magamét.

 

 

 

Előzmény: barkócza (104949)
mrkux Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104954

Sziasztok.

 

Ha már előjött a téma, engem érdekelne a többi gyümölcsfajtából is, hogy melyiket érdemes pálinkafőzési céllal ültetni, a talaj adottságait figyelmen kívül hagyva. Gondolok itt elsősorban körtére, kajszira, meggyre, (szilvára). A közeljövőben szeretnék én is ültetni jópár csemetét, de megkönnyítené a fajtaválasztást a gyakorlatotok. Ha van olyan fajta, amit egyáltalán nem javasoltok, az is szűkíti a kört :D

Üdv.

Előzmény: Norbi... (104933)
barkócza Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104953

Nem ismerjük a szilvacefre tulajdonosát, de sajnos, előfordul, hogy egyesek az elb.szott cefréiket mindenféle link szöveggel megpróbálják elpasszolni. Ugyanakkor az is előfordul, hogy különösebb látványos mozgás nélkül kiforr a cefre, ezt egy kóstolás eldönti.

Előzmény: pinotnoir777 (104950)
barkócza Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104952

Rendes apósod van. :) Ugye, a cím alatti linkeket elolvastad?

Előzmény: pinotnoir777 (104950)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104951

  Rendben.

 

Az élesztők a levegő oxigénjére rá vannak utalva, azonban ha ez nem áll rendelkezésükre, akkor vegyi anyagokból is ki tudják szabadítani az oxigént, hogy életműködésükhöz felhasználják.

 

Életműködésük révén egy cukormolekulából, (C6H12O6) 2 molekulasúlynyi szesz, (C2H5OH) és ugyanannyi szénsav, (CO2) képződik.

 

A borélesztő gombák a must cukortartalmát alkohollá és szén-dioxiddá alakítják. A sörélesztő gombák az árpából készült malátalé erjedését idézik elő. A boltokban árusított élesztő, amely nélkülözhetetlen a kelt tésztákhoz, szintén szeszélesztő gombák tömege. Az erjedés során keletkező szén-dioxidtól nő meg a tészta térfogata és válik lyukacsossá szerkezete.

Előzmény: szilvakukc (104910)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104950

Szia! Valóban a törköly lenne a fő profil, de azért lehet egy két egyéb is, mint most pl ez a szilva. Köszi a köves tippeket, eddig még ilyet nem olvastam sehol. Apósom lepett meg a főzővel, de nagyon lelkes vagyok:)

kadarka nem lesz az idén, de egy darabig a jövőben sem, azt az ültetvényt ahol van az átoltás, kivágjuk majd és újraültetjük, rengeteg a hiány és nagyon rossz a támberendezés...

 

A többieknek is köszönöm a megnyugtató válaszokat, és igen, én sem értem, hogy két hét alatt hogy nem történt semmi sem, abban reménykedem hogy költői túlzás volt a két hét és hideg helyen volt tárolva. Még nem kóstoltam, de az illata teljesen tiszta, ecetnek nyoma sincs.

 

 

Előzmény: barkócza (104944)
barkócza Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104949

Nem kell elférnie. Folyamatosan keletkezik lent, és folyamatosan kondenzál a falon.

Előzmény: trakisbandi (104912)
kupeci Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104948

Hehe... van azért még itt kérdés!.....pl:mennyi pálinkád van?  

                                                             mennyi pénzed van?

                                                             hány éves vagy?

...ja meg bírják e az ajtók a csapkodást!?:)))))))

Előzmény: szilvakukc (104911)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104947

Fő kérdésedre a válasz:nem.De én is kérdeznék:kb. 2 hete a hordóban vajon miért nem kezdődött el a spontán erjedés?Ennyi idő alatt,hacsak nem hűtőben tartották,már mindenféle erjedés megtörténhetett.

Előzmény: pinotnoir777 (104943)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104946

Ne a magok miatt félj.

Inkább attól, hogy ha igaz, erjedés nélkül vettél 2 hetes pépesített szilvát.

Előzmény: pinotnoir777 (104943)
barkócza Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104945

A ciánproblémát felejtsd el, csak főzés előtt vedd ki a magot. Viszont olyan, hogy két hét alatt nem erjedt ki a szilvacefre, valami nagyon komoly problémát takar. Édes még?

Előzmény: pinotnoir777 (104943)
barkócza Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104944

Üdv itt a topikon nálunk! Csak nem a rossz termés miatt vettél pálinkafőzőt? :)

 

Nekem, sajnos, Alembikkel  nincs tapasztalatom, és nem is tudom, hogy itt a topikon ki főz vele. Mégis, általában megpróbálok néhány tanácsot adni.

 

Gondolom, törkölyt akarsz főzni, úgyhogy megpróbálok specifikusan arról írni.

 

Szimplafalú főzőben, sajnos, akármilyen leégésgátlót használunk, mindig elő fog fordulni leégés. Az Alembik réz, jó, hagyományos gömbformája van, ez mind segít elkerülni a leégést. Arra kell figyelni, hogy a láng egyenletesen nyaldossa körül. A leégésgátlásnak mégis a legfontosabb eleme a higítás. Eleinte inkább több vizet rakj a törkölyre, mint kevesebbet, és ne a legféltettebb törkölyöddel kezd. Lazára morzsolt törköllyel rakd tele az üstöt, majd önts rá annyi vizet, ami ellepi.

 

Törkölynél tk. mindegy, hogy kisebb, vagy a nagyobb lyukút választod. Ha félsz attól, hogy elmozdul, a szélén tehetsz rá nagyobb köveket, vagy tehetsz a tetejére még egy 5 cm kavicsréteget. A szita vagy lukacsos lemez alá viszont mindenképpen tegyél pár forrkövet (nagy felületű tufakavicsokat, az ott nálad asszem, előfordul).

 

Nekem a következő leégésgátló megoldásom van:

 

,

 

és itt van a leírása: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=113634705&t=9007484

 

Tavaly BZolitól kapott törköllyel elég jól működött, egy-két tételt így is sikerült egy egész picit odakapatnom. (Épp csak aldehidesre sikerült, azóta is kínlódom vele.)

 

Remélem, sikerülni fog.

 

Kadarkával hogy állsz az idén?

 

 

Előzmény: pinotnoir777 (104918)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104943

s.o.s kérdés: vettem ma szilva cefrét, nagyon jó illatú, de akitől vettem azt mondja, kb két hete a hordóban volt már, rendesen levet eresztett, de még nem indult el a zajos erjedés. A kérdés az, hogy így erjedés nélkül vajon ázott-e ki veszélyes mennyiségű cián a magokból?

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104942

Világos, sejtettem.

Kissé megszellőztetted.

 

Élesztő gyártás (szaporítás) nagyipari előállítási mód az ú. n. szellőztetési eljárás. Itt az a lényeg, hogy a szűrt és faj É.-vel beoltott cefréhez kompresszorokkal levegőt juttatnak. Az erjedés végén a cefrés folyadékot lecentrifugálják s az É.-s folyadékot szűrősajtókon vezetik át. A szűrletből szeszt párolnak le, a szűrőkendőn maradt É.-t pedig gyúró és keverőgépeken viszik át és félkilós csomagokban, mint sajtolt É.-t hozzák forgalomba.

Előzmény: Kántor87 (104913)
foxrudi Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104941

A stanley is jó,az szinte mindhez jó porzónak is.

Előzmény: Norbi... (104936)
Szomjas cápa Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104940

A Sharka vírusra a muskotály az érzékenyebb. 

 

A vírus témában lehet, hogy jobb, ha valami kisebb, helyi kertészetből szerzed be a csemetéket: Én egy lajosmizsi nagyüzemből a "Vírusmentes" címke alatt vittem be kajsziban a fertőzés mentes területre a vírust.

 

Előzmény: TINTUS (104938)
Szomjas cápa Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104939

Ne ijedj meg a klón fogalmától: Van egy alapfajta, pl a kajszinál a Magyar kajszi. Ennek szelektált változata, egy mutánsból a kedvező tulajdonságai alapján kiválasztott és továbbszaporított pl. a C-235, vagy a Gönci magyar. A Jonatán almánál pl. a Szatmárcsekei Jonatán.

 

Még inkább bizalmat is gerjeszthet: Az alapfajtán belül elvileg garantáltan egy bizonyos változatot kaphatsz, aminek a tulajdonságait pontosabban ismerheted.

 

 

Előzmény: Norbi... (104936)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104938

Igazad van de kényesek a sarka vírusra.....én 1 hónapja vágtam ki a 13 éves fámat.

 

Sajnos jól körül kell nézni , hogy melyiket válaszd, persze inkább a szilvás fórumba tedd fel ezt a kérdést.

Előzmény: Norbi... (104933)
körte51 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104937

Tekergetem a nyakam és vakarom a fejem!  :-) Jó. 

Előzmény: Babar66 (104932)
Norbi... Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104936

Igen, szerintem az lesz de két fát szeretnék a másiknak talán jobb lenne kipróbálni valami mást(már csak a kiváncsiság kedvéért is).

 

Eddig ezt a boltot találtam: http://syringa.hu/kinalat/noveny/gyumolcsfa/szilva-gyumolcsfa/besztercei-nm-122-szilva/

 

Itt "besztercei NM 122" árulnak, amiről kigooglizás után kiderült, hogy valamiféle klón.. nem tudom nincs ilyennel tapasztalatom(igazázból laikusként nehéz is, mert mire felnőll egy fa és termésre fordul évek telhetnek el) miért klón? érdemes lehet ezt megvenni, olyan mint az eredeti egyáltalán kapható még eredeti?

 

Előzmény: foxrudi (104934)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104935

Én tavaly ültettem két Stanley fát, egyik már mutatta magát idén. Tényleg szép nagy a termése és finom (tehát "piacos" is) és a pálinkája is nagyon "szilvás". (szerintem) Ja, és idén nem tudtam semmit permetezni, mégis élnek, virulnak.

Előzmény: Norbi... (104933)
foxrudi Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104934

Szerintem,az egyik legjobb döntés.Legalábbis nálam a besztercei a legnyerőbb  pálesznak.

Előzmény: Norbi... (104933)
Norbi... Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104933

Helló, két szilvafa vételén gondolkodom ebben kéne a segítség hogy melyikből lesz a legjobb szilvórium? Eddig a besztercei vagy a besztercei muskotály a befutó.

Babar66 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104932

Egy kis adalék még ehhez:

 

 

http://borkezeles.hu/upload_files/20070622OenofermekfeherhezI.pdf             :)))

 

Előzmény: körte51 (104926)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!