Én havonta kén lapozok. Igaz nekem öreg hordóim vannak és volt már olyan hordóm, ami nem bírta ki a 2 hónapot kén nélkül. És a faluban is havonta kénezik az üres hordót.
Ha a hordó nem volt dugózva és ezt tetőzve kénezve sem, 99% hogy annak kuka...
Erről könnyen meggyőződhetsz: Elvégzed az alapos mosást/dagasztást. Majd a végén felöntöd vízzel, pici ként teszel bele, h ne poshadjon fel. Hideg helyen tartod 3-4 napig. Majd megízleled a vizet. Ha a víz dohos lesz akkor annak gatya... Ha nem, akkor szerencséd van. Attól hogy a színe, szaga jó, még lehet dohos a hordó. Én is szívtam ilyennek nem keveset..
Én mindenképpen vmi hideg vízben oldódó és működő tisztítószert és fertőtlenítőszert használnék.
Ha nem vagy vegyszer párti, akkor hideg-vízben oldj fel citromsavat öntsd bele a hordóba, majd borként keverj fel kis hideg-vízben és azt is öntsd bele a hordóba; vigyázz szúrós szagos a kettő keveréke! és ezzel jó alaposan mosd át a hordót, majd öblítsd ki. Utána lehet hideg-vizes trisós oldattal kimosni a hordót és öblíteni. 100l-es hordónál 10l vízben 1 dkg citromsav és 1 dkg borkén.
Ha vegyszer párti vagy, akkor hideg vizes, HC-DPE -s vízzel kimosnám, majd átöblíteném. Utána hideg-vizes HC-L 500 -al mosnám át, majd kiöblíteném. Ezeknél a keverési arány rá van írva a papírra. A fertőtlenítőszert nagyon szagos, utána jól öblítsd ki a hordót. És használj gumikesztyűt, mert ezek a szerek kimarhatják a bőrödet! De lehet mindkét sorozattal is mosni (vegyi-vegymentes) csak idő és pénz igényes akkor.
Forró-vizes oldattal nem kezdeném a mosást, mert az bele "nyomhatja" a rossz szagokat keltő anyagokat a dongába. Forró-vizes mosást csak akkor, ha "tiszta" a hordó és a forró víz gőze nem nyomhat a dongába, oda nem való anyagokat.
Mosás után alapos szárítás és kénlap égetés, nehogy vmi ecetbaktérium betelepedjen a hordóba. Én hordószárításnál kiszedem a csapdugót is és úgy állítom fejre a hordót, hogy hamarabb kiszáradjon és legyen egy kis légmozgás a hordóban is.
Jó-jó, de az egyikről már leesett,kissé csak rá kellett ütni.Igaz abban nem volt már vagy 3 éve semmi,most sem lesz, de azért lekezelem kicsit. Valóban nagyon nem mindegy, hogy melyik abroncsot mennyire üti rá az ember,
Ha kiürül a hordód és elmosod csak hideg vizel akkor szárítsd ki és égess el benne 100l-enként egy kénlapot. Másnap töltsél a hordóba egy kevés bort 1-2 l. Kb 2 havonta ismételd meg a kénezést . Így a hordó nem szárad ki a bentlevő bortól és nincs szükség a vizel történő bedagasztásra.
Én nem teszek a mustba borélesztőt ha egészséges a szőlő így is szépen elforr. A hordóra én egy takaró fóliát szoktam tenni és lekötni így nem járnak rá a muslincák.
Már évek óta készítek Zweigelt bort,400-800 litert.Nagyapámnak meg volt hozzá a felszerelése,
daráló,prés,hordók,stb. Utána olvasgattam, hogyan kell csinálni, de gyakorló borászoktól is kérnék
tanácsokat,véleményeket.
A folyamat :
Szüret előtt egy héttel a hordókat kiviszem a pincéből.Kicsit lemosom, ha nagyon kiszáradt a laza
abroncsot ráfeszítem. Külső belső mosás következik hideg kútvízzel,majd áztatás fenekére állitva
töltök bele vizet meg a fenti fenékbe is,ha már bedagadt, megfordítom.Ha már nem eresztenek a fenekek
oldalára fordítom, és teli engedem kútvízzel. Ezek a dagasztások pár napig tartanak, majd ismét egy belső
öblítés, és vissza a pincébe, csurgóra, mehet bele a bor.
A zúzott,bogyózott szőlőt beoltom borélesztővel, teszek bele kis borként is,no meg egy kis szerencsi napfényt is, hogy legalább 20 fokos legyen. Lenyomatom a "törkölyt" a lé alá,
letakarom nylonnal,lekötöm a darazsak ellen,majd lesúlyozom. Időjárástól függően 4-8 nap alatt kiforr,ekkor
Ha megtanulsz oltani, át is olthatod, nem kell kivágni sem.
A zselés anyag általában fagél.
Nálam egy gyakorlati buktató van szinte mindig: Nem kalluszosodnak a szőlőim elég jól. Hogy miért azt passzolom... Igen az éles kés a legelső ami kell. Utána meg egy nagy rakat gyakorlás, hogy jól vágd meg a metszlapokat.
Ismét köszönöm,alapos utánajárásod,és részletes válaszod kérdésem témájában.
Sokat okosodtam(vakítás,talpalás)!
Ahogy te is ajánlod,a 100%-os megoldás az oltás lenne számomra ,és a gyökereztetés speciális eszközök nélkül elég kétesélyesnek tűnik.így elkezdem utánanézni az oltás műveletének,a neten talált videók alapján úgy érzem boldogulnék vele.Amúgy is meglévő direkttermőket terveztem kivágni és az újakat a helyükbe ültetni,akkor annyi lenne a változás,hogy azokból az öreg Otellókból oldanám meg a fás oltást,ha már kéznél vannak.
Ezzel kapcsolatban mire érdemes figyelni,mik a gyakorlati buktatói ennek a módszernek?Mi a neve annak a zselés anyagnak,amivel bekenik az oltás helyét,mi ennek az ideje?Nekem úgy tűnik,laikus szemmel,hogy egy jó éles kés,az egyik legfontosabb:-)
Ma megvolt a szüret, egész jó mennyiség és minőség jött le. Bár a darazsak sajnos elég sok kárt okoztak a fehér szőlőben.
Tavasszal szeretnék pár új dugványt, és már előre szeretnék 1-2 vállalkozó szellemű forumtársat találni. Szeretnék pár vesszőt Nero Cardinal Pölöskei Suvenier vagy hasonló különlegesebb csemege fajtákból, természetesen nem ingyen! Csak nem akarok úgy járni, hogy már metszés után elkéssek.
Viszont nekem van pár gyökeres hajtásom a képen látható típusból, akár felajánlhatom cserealapnak is. Vagy ha valaki ilyet szeretne . Gondolom leginkább tavasszal érdemes átültetni..
Eszterem bőven van-volt, mert egészen korán juniusban már megették a madarak stb-- igy képet nem tudok késziteni.
Galga völgyében Galgagyörkön van D-DNY-i lejtőn -rézsükkel szabdalva száraz meszes talajon permetezés nélkül. Idén szép volt-egy két szemet azért kóstolhattam. Egyik könyvben azt olvastam róla: egyetlen értéke a korisága. Szerintem igen finom ropogós szőlő, de borban sem az utolsó
Múlt évben is volt rajta, be is értett--akkor nem voltak ennyire éhesek, szomjasak a madarak... Akkor kb 50%-ban betegedett meg... de a beteg szemeket megették a bogarak igy a több szinte egészséges volt.
Nem feltétlen szükséges, hogy kezeld, de annó nagyapám aki már nem él (1892-ben született) tanácsolta, hogy az új hordót és a borászattal kapcsolatos fa dolgokat kezelni kell így a prés fáit is. Megfogadtam a tanácsát: én diófa páccal lekezeltem, mert így szebb. Diófa pác, ecet forróvíz keveréke. Megszárad, nem fog, nem kopik, szép sötét marad a fa, persze csak ha ezt akarod. A hordókat is ezzel ápoltam le és az abroncsokat is lefestettem a végeredmény látványos lett. kb 4-5 évente festem át.
Nem kell, de a fák ne frissen vágott tölgyből készüljenek, minimum 1-2 évet érmes száradnia mielőtt felteszed. Ha régen kivágott fáról van szó akkor nincs gond. A frissen vágott fa, ha nem is látszik rajta, a nedvesség miatt könnyebben deformálódhat.
Örülök, hogy igazán termőre fordult a suvenir szőlőm. Tavaly 2 kisebb fürtött hozott idén meg csodálatos. Kicsit nagy ok a magjai de engem nem zavar egyébként finom. Lehet, hogy megviseli az idei termés mert vagy 16-17 fűrt lett rajta 50-60 dekásak.
most lehet szedni szeptember 18.
Viszont a zalagyöngyén és a pölöskein nem lettek nagy fürtök.
Akinek van eszter fürtje kérem tegyen fel képeket és mikortól lehet enni? Kérnék egy kis jellemzést. Köszönöm.