Keresés

Részletes keresés

KARVALY Creative Commons License 2002.11.21 0 0 277
Különben a megadott méretű szabvány kalitban semmilyen trauma nem éri az állatot elhiheted, ha van elég kajája és víze.
Egy kis magyar viszlámat vittek nemrég ki Los Angelesbe, semmi probléma nem volt vele, és a hosszű repülő úton a boxába sem piszkított:)
Előzmény: KARVALY (276)
KARVALY Creative Commons License 2002.11.21 0 0 276
Ha repülővel karod a jákódat kivinni, akkor a lakóhely szerinti hatósági, hangsúlyozom, hatósági állatorvostól kel kérned egészségügyi igazolást a jákódra. Ez nem lehet 8 napnál idősebb papír! Potom 2800-3000 Ft-ért ki is adják.
Mivel a Jákó CITES-es, így kiviteli engedélyt kell kérned rá (illeték bélyeg 2000FT.) Ha vissza is hozod, akkor export-inport engedély kell hozzá. Régebben a CITES iroda végezte egyszemélyben (BP. 1121 Kőltő u. 21.) manapság fokozottan védett állat esetében a KTM Jogi Főosztályától kel a kiviteli-behozatali engedélyt megkérvényezni.
Tudnod kell, hogy a hivatali átfutási időt, a törvény 90 napban állapította meg:(
Én ritkán kaptam meg idő előtt...:(
Gondolom a Jákódon van zárt gyűrű, amivel azonosítható, vagy beültetett mikrochipp. Ezek nélkül kíváncsi lennék milyen CITES-ed van eleve a madaradhoz:)
Lényeg kérvény, mellékelve a madarad original citeszének a másolata és rányalva 2000Ft-os okmánybélyeg. ha rámhallgatsz ajánlva és tértivevényesen adod fel, hogy ne kallódjon el...
üdv karavly
Előzmény: Brutalis Harmonia (268)
tux Creative Commons License 2002.11.21 0 0 275

Sziasztok!

Kedvesemmel néhány napja vettünk egy Rózsás törpepapagáj párt (szép nagy kalitkával), ők láthatók a képen. A parrotlandon lévő ismertető szerint:

"A fagytól óvni kell, a fiatal madaraknál a hőmérséklet ne csökkenjen 10°C alá. A kaliton/volieren belül feltétlenül biztosítsunk számára alvódobozt."

Kérdéseim:
1) Meddig fiatal a madár?
2) Ha már nem az, tényleg lecsökkenhet 10 fokra a hőmérséklet?
(családi ház, amikor dolgozni vagyunk sokba kerül a madarak miatt tartani a 20 fokot.)
3) Milyen az alvódoboz? Mik a tapasztalatok, szeretik a madarak?

Bár csak 3 napja örülünk Nekik, nagyon jó fejek. Kezdenek megbarátkozni az új környezetükkel, egyre otthonosabban viselkednek.

előre köszönöm a válaszokat:
tux

U.I.: Végigolvastam a topicot, öröm volt megismerni néhány madár szokásait, személyiégét...

r.tonyo Creative Commons License 2002.11.21 0 0 274
Üdv
Most találtam erre a topicra.
Nekem van egy nimfám, már 14 éves hím. A kérdésem az, hogy meddig élnek?
ercsibe Creative Commons License 2002.11.20 0 0 273
Megint én...

végigolvastam a Parrotlandon az összes előforduló betegséget. igen ám, de a madaram nem gubbaszt, egy lábon alszik, és a csőrpenész tünete se jellemző rá, mert a fürtöskölest kb 20*gyorsabban falja fel, mint a nála kétzser akkora nimfa. :) Szóval étvágy is van. No meg most hogy van párja: Szerelem is meg hangja is van... :)

Előzmény: ercsibe (272)
ercsibe Creative Commons License 2002.11.20 0 0 272
Sziasztok! Gondoltam írok valamit, hamár senki nem ír mostanában...

Nagy hír van: A frissen (1,5 hete) befogadott elárvult kis Pöttömnek új párja van. Csacsognak, csipognak (nagyobb a hangjuk, mint a nimfáknak), nagy csókcsaták folynak, szóval látszik, hogy jól érzik magukat. Külön kalitban vannak, Csipeték megint kettesben vannak, azóta megint normálisak, helyre állt a lelki béke minden kalitkában. Viszont. Lehet, hogy megint kezdődik a parám, de Pöttöm csőrénak végén fehérebb színt vettem észre. Nem tudom, hogy egy atka hogy néz ki, csak a fogorvosom meséli, hogy az ő papagájuknak állandóan atkás a csőre, és kenegetni kell. Szóval hogy néz ki egy atkás csőr? Honnan ismerem fel? Pedig ezerrel fertőtlenítettem a kalitkákat, szóval nem tudom mitől lehetne. Írjon lécci aki már tapasztlat ilyet/vagy tud róla valamit.

Előre is köszi: Erika

zsuzsa Creative Commons License 2002.11.15 0 0 271
Végülis a diszkoszokkal is sok gond van , csak nem rágják szét a lakást.
Sőt ugy tudom naponta többször kell etetni őket, nagyon érzékenyek stb Ezek szerint elegendő időt töltötök otthon :-) Épp csak ne kapkodd el, mert sok pénz meg bosszuság.

Szerintem elég ha pl a parrotlandon végigolvasod a forumot, a fajtákat helyigénnyel, zajszinttel, ilyesmivel....Nekem pl nagyon tetszenek az amazonok. Lakott nálunk kettő vendégségben és minden szempontból kellemes társak voltak.
nagy madaár, okos, jó hangutánzó, mégsem ara méretü és árszintü. Nem kell neki nagy hely, rövid a farka és szerintem elég kiváncsi és barátságos.

Előzmény: Graff (248)
ktibor Creative Commons License 2002.11.15 0 0 270
Előszöris elnézést mindazoktól, akiknek az e-mailjére immár második hete nem válaszoltam - előbb utóbb megteszem.

ercsibe: A nimfák rettentően békések, de jelenleg úgy érzékelik, hogy valaki benyomult a területükre, ezért barátságtalanok az idegennel. Rajtad meg biztos érzik, hogy jobban törődsz az újonccal, és velük kevesebbet, ezért veled is morcosabbak. Éreztetni kell velük, hogy ugyanolyan fontosak mint eddig! Ha a Picúr a hierarchiában hátrébb szorul egy kicsit, az mindenkinek elfogadható (Picúrnak is, hiszen teljesen új kjörnyezetbe csöppent).
A Parrotland-en azt írták a hozzáértők, hogy szerencsésebb, ha bármilyen új madár külön lakik az első időkben, majd egy-két hét múlva össze lehet rakni őket, ha már megszokták egymás távoli jelenlétét. Kiengedni lehet őket máris egyszerre, mert az a tér elég tágas nekik.

ManDark: Amazon vs. Jákó: véres következményei lehetnek az együttlétnek! (Forrás: Parrotland, mint azt ercsibe már említette).
A repülőút iszonyú tortúra lehet a jákónak - én csak abban az esetben biztatnálak rá, ha odakint eleget tudsz majd foglalkozni vele.

nyuszama Creative Commons License 2002.11.15 0 0 269
Szerintem fölösleges a Környezetvédelmi Minisztériumot felhívni. Gerihegyen mindet pontosan meg tudnak mondani, a számgépes rendszerben benne van.
Egyébként nincs mit :-))))
Előzmény: Brutalis Harmonia (268)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.11.14 0 0 268
Köszönöm az info-t. A nagykövetség egyébként nem túl segítőkész. Automata van, illetve egy szextelefon, ahol 365 Ft + Áfáért beszélhetek élő emberrel. Amit először mondtam erre, azt nem ismétlem meg... Mindegy; beszélek a Környezetvédelmi Minisztériummal; a CITES állatok tudtommal hozzájuk tartoznak.
Köszönöm még egyszer.
Előzmény: nyuszama (267)
nyuszama Creative Commons License 2002.11.14 0 0 267
Sziasztok!
Nekem nincs papagájom, csak nyuszim (abból viszont kettő :-)))), de egy ismerősöm szólt, hogy esetleg tudnék segíteni, mivel én Ferihegyen dolgozom.
Madarat és minden egyéb állatot csak szökés és folyásbiztos ketrecben lehet szállítani. Mindeféle orvosi engedélyek szükségesek, hogy pontosan milyen azt most nem tudom.
A szállítására próbálj meg minél könnyebb ketrecet szerezni, ugyanis díjat kell rá fizetni. Ha a papi és a ketrec együtt nem éri el a 10 kg-ot és nem tl nagy a ketrece, akkor a gépen veled együtt fog utazni (elvileg 55x37x30 cm-es lehet a ketrec)
A Malév honlapján az ügyfélszolgálaton belül meg lehet kérdezni, hogy pontosan mi is a teendő, milyen feltételekkel lehet vinni a kis madárkát.
Szerintem telefonon is meg tudod kérdezni, hogy mik a feltételek. Ferihegy központi szám: 296-96-96, vagy a jegyeladás: 296-7831.
Remélem tudtam segíteni!
Nyuszama
Előzmény: Brutalis Harmonia (264)
ercsibe Creative Commons License 2002.11.14 0 0 266
Szia!

Én is a parrotland fórumot ajánlom egyszer, másrészről meg az amerikai nagykövetségnek van honlapja, amin akadhat info (most megnéztem, de nem találtam), viszont telefonszámot igen, amin egy kivitellel kapcsolatban érdeklődhetsz. A karantén az biztos, még ha papírokat is viszel, meg egy MALÉVnál dolgozó ismerősömtől tudom, hogy élő állatot személyszállítón csak olyan ketrecben lehet szállítani, amiből nem folyik ki semmi, biztonságosan zár, stb (bár lehet, hogy ez csak rágcsólókra vonatkozik?). Meg van egy Malévos topic is az Indexen a Pilótában, az jó, ott tényleg hasznos infók vannak, mert ált ottdolgozók írnak oda, és valszeg prompt választ kapsz. De azért hívd fel a nagykövetséget is. Sok sikert!

Előzmény: Brutalis Harmonia (264)
legocska Creative Commons License 2002.11.14 0 0 265

ManDark,

A jogi procedúráról mit sem tudok, de egy biztos:
sokat lehet arról olvasni, hogy a vadon befogott papagájok 90%-a elpusztul, amire pl a Dél-Amerikai őserdőből az USA-ba kerül. Ez alapján én félnék egy ilyen hosszú úttól, véleményem szerint nagy a kockázat.
A másik: bár konkrét tapasztalatom nincs, de állítólag az amazon-jákó párosítás elég katasztrofális állapotokba torkollik.
Erről érdemes lenne megkérdezned Csillát a parrotland fórumon.

gab

Előzmény: Brutalis Harmonia (264)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.11.14 0 0 264
Sziasztok! Két kérdésem lenne, ami nagyon foglalkoztat mostanság. Van egy jákóm; "használtan" vettem, olcsó volt, csak éppen nem kézszelíd (azt hiszem, érte egy s más). szóval, most el kell utaznom, mert az USA-ban kaptam egy ösztöndíjat, amit az ember nem hagy ki, ugyebár. Csakhogy: mi legyen a madárral? Egy ismerősöm örömmel elvállalta; ő egy amazon boldog tulajdonosa, de ez nem hosszútávú megoldás (4 éves az ösztöndíj).
Szerintetek hogy fog kijönni az amazon és a jákó? (Az egyik kézszelíd, a másik nem...)
Másrészt szeretném kivinni, miután ott találtam lakást, ahol megengedik a háziállatok tartását, de nem tudom, hogy a magyar és az amerikai törvények mit írnak elő. (Maga az utazás is elég durva egy ilyen madárnak, hiszen neki nem lesz légiutaskísérője, kényelmes ülőrúdja, társasága; viszont ha ehhez hozzájön pl. egy kéthónapos karantén valami telepen, akkor inkább elajándékozom a kishavert.) Milyen papírok kellenek, kinél kell érdeklődnöm, hogyan hozhatom majd vissza; nagyjából ennyi. (És főleg, ha sikerül kint szereznem neki egy párt, azt a madarat hogyan hozhatom be az országba?)
Köszönöm,

MD

ercsibe Creative Commons License 2002.11.14 0 0 263
Szia!
Előre is köszi! Mint írtam, este kiszáltt bánatosan a kalitból. Nos, azóta sem mert visszamenni. Kivettem neki a kajcsit a kalit tetejére, legalább egyen valamit. Viszont már csipog néha-néha (naponta egyzser). EZ is haladás. Méretéhez illően hangja is kicsi. Bezzeg Csipeték, ha rékezdenek... szakad a dobhártya...
Előzmény: snejderfáni (262)
snejderfáni Creative Commons License 2002.11.14 0 0 262
Szia,

A kalitkát szombatom előásom, aztán hívlak átadásügyben.

snejderfáni

Előzmény: ercsibe (261)
ercsibe Creative Commons License 2002.11.13 0 0 261
Szia!!! :)

Jó látni, hogy a volt gazdi is érdeklődik porontya iránt! :o)
A kalitot előre is megköszönném, mert nha elég vadak az esték. Ma majd megszakadt a szívem, mert beraktam mindhármuknak egy-egy fürtöskölest. Miután Csipet is és Para is rávetette magát, Picúr is úgy gondolta, hogy eszik belőle, és közelített Csipetéhez. Akkor ő belekapott, riadtan átrepült a saját rúdjára, ahol Para terpszkedett, ott meg tőle kapott, úgyhogy bánatosan kiszállt a kalitkából az egyik nagy szobanövényemre... :( Párom attól tart, hogy miatta meg nem fogom szeretni Csipetéket, mert állandóan csak szídom őket, hogy miért bántják a kicsit, meg hogy ők nem repülnek a fejemre, nem repdesnek annyit, mint a kicsi, max a kalit tetejére, ahova előzőleg fürtöskölest tettem. És tényleg kezd is lelkiismeret-furdalásom lenni.

Csipet 8 hónapos, Para 14. 2 hónapja vannak nálam, szóval épp mielőtt jött volna Picúr, akkor mentek egyedül vissza a kalitkába, meg rendesen tájékozódtak a szobában, azaz egyedül mertem őket hagyni, mert eleinte csak idegesen nekicsapódtak a falnak, és lezuhantak. Végre elfogadták tőlem a kaját, ha hívtam őket visszacsiripeltek, szóval kezdtünk megbarátkozni. Aztán ez most felborult, mert hétfő este óta (akkor költözött be Pöttöm) tök idegbetegek. Nem fogadják el a kaját tőlem, ha odaszólok, csak idegesen fújnak rám (is), szinte érzem a megvető tekintetüket. De tényleg tökre sajnálom picúrt. Milyen lehet neki hirtelen pár nélkül? Tényleg, mikor halt meg a párja? Ma kénytelen volt végignézni szegénykém, amint Csipeték szerelmeskedtek, és annyira megesett rajta a szívem, hogy szegény, mit érezhet ő most? Mert nemrég még neki is volt párja, akivel... :(((

És dehogy baj, ha beleszólsz, hiszen mégis TE voltál a gazdija, jobban ismered. Mennyi idős lehet? Ja, a kezes bíztatást köszi. Nektek nem szállt a kezetekre? Azaz itt sem szált, hanem átmászott a kedvenc virágáról a kezemre, és úgy betettem a kalitba. De ma rárepült párom hátára, majd zsebébe! Úgyhogy ideiglnesen megkapta a zsebibaba nevet! :)

Előzmény: snejderfáni (260)
snejderfáni Creative Commons License 2002.11.13 0 0 260
Bocs, hogy mint volt "tulaj" beleszólok, de ha ennyi idő után ráült az ujjadra, nyert ügyed van! :)
Szerintem ne rakd külön kalitkába, jobb ha összeszoknak. Ha mégis szeretnéd, akkor valahol van nekem egy ilyen kupolás, kerek kalitkám, azt megkeresem és odaadom.
Még egyszer kösz a törődést, üdv: snejderfáni
Előzmény: ercsibe (256)
Poroszlay Pálma Creative Commons License 2002.11.13 0 0 259
Kedves Erika!

Minden papagáj jobban érzi magát párban. Ha sokat tudsz vele foglalkozni, és azt szeretnéd, hogy hozzád kötődjön, akkor mind a hullámos, mind a nimfa el van magában pár nélkül is. De ha kevés rá az időd, akkor inkább tarstd őket párban. A nagyon sok törődést inkább a nagypapagájok igénylik. Ők akár depressziósok is lehetnek, ha nem tudunk velük sokat foglalkozni. Ezt inkább olvastam, mint a tapasztaltam.
Egyébként mennyi idősek a papagájaid?

Üdv:
Pálma

Előzmény: ercsibe (258)
ercsibe Creative Commons License 2002.11.13 0 0 258
Köszi Pálma a választ!
Egyenlőre még néha-néha odacsípnek, de azért alapjában véve nincs harc. Szegény mindíg külön ül egy ágon... Ha közelebb megy, akkor valamelyik fenyegetően kitátja a csőrét. És a párhoz mit szólsz? Vagy hagyjam egy kicsit felvidulni, aztán meg jöhet, vagy inkább ne?

Üdv: Erika

Előzmény: Poroszlay Pálma (257)
Poroszlay Pálma Creative Commons License 2002.11.13 0 0 257
Szia Ercsibe!

Szerintem nem muszáj külön választani a nimfát a hullámospapagájtól, mert a nimfa nem valószínű, hogy fogja bántani. Elég békés természetű.
Egyébként, ha depressziós is, sok-sok türelemmel, szeretettel meglátod, el fog múlni.

Üdv.
Pálma

Előzmény: ercsibe (256)
ercsibe Creative Commons License 2002.11.13 0 0 256
Sziasztok!

Hullámospapagáj tulaj (is) lettem. Olvashattátok lentebb snejderfáni hozzászólását, nos az a madárka nálam van már, Csipet csapatomnál (nimfapár -nimfás topicban bővebben). Most realizáltam igazából, hogy ők nagy papagájok (vagy a nimfa pici?) :) Néha veszekszenek, meg néha fújnak is rá, de nem zavarják egymást. Régebben volt egy bubika nevű hozzászóló, akinek nimfája-hullámosa vegyesen volt, de nem ír mostanában, és a mailemre se válaszolt, így valszeg nincs mostanában netközelben. Szerintetek válasszam külön őket? Vegyek Pöttömnek külön kalitkát? Most, hogy meghalt a társa elég depressziós, mikor múlhat ez vajon el? Vegyek neki egy társat, vagy ez elég rizikós? (lévén ember sem tud automatikusan új társat befogadni a szeretett párja halála után) Ti mit csinálnátok? Amúgy kiszökött ma a kis ravasz, de utána rászállt a fejemre, és azt vakargatta, meg az ujjamon ült addíg, amig be nem tettem (fél óra) Ez már haladásnak fogható fel? Viszont nem nagyon csicsereg még mindíg, pedig előtte állítólag szokott...
Ti mit tennétek?

Poroszlay Pálma Creative Commons License 2002.11.12 0 0 255
Szia Plimplin!

Az én hullámospapagájom sem röpköd a lakásban, bár nekem nincs macskám, mert szegény nem tud repülni. Be szoktam tenni a kezem a kalitkájába, ő ráül, aztán jön a vállamra, a fejemre, puszit ad, stb. Nagyon ragaszkodik hozzám, folyton velem akar lenni ha itthon vagyok.
Egyébként én is olvastam, hogy egy év után, ha nem teszel be hozzá társat, már utána nem fogad el társnak senkit.

Üdv. Pálma

Előzmény: plimplin (251)
plimplin Creative Commons License 2002.11.12 0 0 254
Ohiki: Én az elejétől követem a topicot, de Katalin-papagájról eddig még nem volt szó. Javaslom a parrotlandot (www.parrotland.hu), (tenyésztők is vannak meg fórum is),meg a diszmadár-magazin honlapját, ott is van fórum, ha jól emlékszem. Biztos lesz valaki, aki vele foglalkozik. Továbbá börzéken és kiállitásokon is fel lehet venni a kapcsolatot tulajdonosokkal és tenyésztőkkel egyaránt.
Előzmény: ohiki (252)
snejderfáni Creative Commons License 2002.11.11 0 0 253
mail ment
Előzmény: ercsibe (239)
ohiki Creative Commons License 2002.11.11 0 0 252
Sziasztok!

Nem olvastam még végig a teljes anyagot, de foglalkozik itt valaki Katalin-papagájjal?
Tényleg olyan ritka? ...és kényes? ....és drága?
Esetleg szilvafejűekkel?

plimplin Creative Commons License 2002.11.11 0 0 251
PP: Köszi a beszámolót, élvezettel olvastam. Ha ennyire fél a tükörtől, akkor szerintem se tedd be, ahogy Csicserit elnézem, egy éves kor után már úgysem tekinti társának. Én egyébként úgy próbáltam, hogy először a kalitkán kivülre akasztottam, és úgy volt vagy egy hétig, utána tettem be neki. Eleinte ő is idegenkedett tőle, de azért nem annyira, mint a Tiéd.
Az enyém sajnos, nem repkedhet szabadon a lakásban, mert van egy macskám is, meg egy teknős nyitott medencével. De azért "viszonylag" nagy kalitkája van.
(Örülök, hogy eggyel többen lettünk debreceniek.)
Előzmény: Poroszlay Pálma (246)
snejderfáni Creative Commons License 2002.11.11 0 0 250
Elajándékoznék egy lány hullámos papagájt. A párja elpusztult, újat nem szeretnék venni neki, időm pedig nincs elég, hogy foglalkozzak vele. Ha valakit érdekel, küldjön egy mail-t.
snejderfáni
legocska Creative Commons License 2002.11.11 0 0 249
Graff,

A hullámos és pl sárgabóbitás párosítás nem hiszem, hogy szerencsés. Nemigen tudnak egymással mit kezdeni. És hidd el, egy idő után a kicsit el fogod hanyagolni, ha eleve kevés időd van.
Szerintem tegyél fel kérdéseket a parrotland fórumán is. Ha kakaduval kapcsolatos kérdésed van, Don szívesen segít.( neki egy Triton-ja van ) Jómagam kb fél éve levelezek vele. De mások is sok jótanáccsal szolgálhatnak.

gab

Előzmény: Graff (248)
Graff Creative Commons License 2002.11.09 0 0 248
Zsuzsa: A plázákat ne is említsük, mert több éve van akváriumom és a diszkoszokat is tenyésztőtől vettem... szóval van eszem! :)))))

A madárvásárlást nem kapkodom el, de ha nem szeretnék egy pl.: Hullámos papagáj, Kakadu kompozíciót akkor mit tegyek? "gyakoroljak" egy hullámoson és mondjuk 2 év után váljak meg tőle egy kakadu kedvéért? :I Nem szeretnék 2 madarat... ezen még mindig rágódom mert nem akarok rosszat neki... Köszönöm egyébként a válaszod...

Valami nagyon jó könyvet a nagypapgájokról? :)))
A barátnőm egy hullámospapagáj párt szeretne... neki minden állatból a kicsi tetszik... halakból is az tetszik a legjobban nálam ami kb. 3-4 cm-es :)))

Üdv

Előzmény: zsuzsa (247)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!