Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 105033

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

 

Előzmény: sogi01 (105012)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 105032

A kék hordók "egyszer használ" vétel volt?Vagy "zsír új"?

Első cefrézés volt?Kimostad?

Több kérdés nem jut eszembe! :-)

Előzmény: Vizslásgabi (105031)
Vizslásgabi Creative Commons License 2014.10.09 0 0 105031

Kedves fórumtársak!

 

Véleményeket és segítséget szeretnék kérni.

 

Alma és birs vegyes cefrém szept 23-án kezdett el forrni, és szépen alakul a cca. 20 c fokos helységben. Mosás és aprítás után némi napfényt, citromsavat, pektinbontót és borélesztőt kapott.  6 hordóból 3 elfolyósodott (ivójoghurt állagú) 1 kicsit 2 jobban darabos. Ennek oka valószínűleg hogy több birs ill szárazabb alma került ezekbe a hordókba.

 

Problémám a következő. 3 típusú hordóban van a cefrém. Van kettő ami élelmiszer ipari hordó, kettő fehéres színű, és kettő kék. A fehér és a kék kereskedelmi forgalomban kapható. A kék színű hordókról (amiben elfolyósodott, előrehaladottabb az anyag) ha leveszem a fedőt, és beleszagolok, akkor enyhe technokol szagot érzek. Ha megkavarom akkor ez a szag eltűnik és magán a cefrén nem érezhető. A többi hordónál ilyet nem tapasztalok. PH -t papírral néztem, 3-4 között lehet.

 

A technokol szag a fórumban való visszaolvasás alapján ecetesedésre utal. Kérdésem az hogy mit kellene tennem, ill a hordó anyaga okozhat-e technokolos szagot?

 

Válaszokat előre is köszönöm!

 

Üdv: Gábor

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 105030

Na!Ne légy már ilyen konzerv-atív. :-)

 

Tudod vannak itt élmény beszámolók kereskedelmi pálinkáról.

 

Azért,hogy témámnál maradjak,ma vettem :

1. Békési - som pálinka 

  -mivel nem ittam még,nincs mihez hasonlítani 

  ( hozza a Békési minőséget,közép kategória )

2. Szicsek-málna

  -ettől,ennyiért többet vártam

   ( ezt a szintet a Hunnium is hozza, "fél pénzé" )

Irsait akartam venni,de rábeszélt az eladó a málnára.

 

A lényeg: -a  viszonyítási alap 

 -ahhoz,hogy megfelelő önkritikával legyek a saját (bérfőzőtt) pálinkámról ,

 na,ehhez kellenek ezek a tapasztalatok.

 

Étterembe se azért megy az ember,mert nem tud főzni!

Előzmény: hevezoli64 (105015)
nebamun Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105029

Nem lehet, hogy nem elég hideg a víz és páraként kipöfög? 22-25 C° alá sajnos nyáron nem tudom vinni, bár nincs az extrém illat közben. 

Előzmény: snapszmester (105026)
stapika Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105028

Úri ember,magára vállalja.:-)

Előzmény: barkócza (105027)
barkócza Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105027

Kivéve, ha az asszony titokban rájár, és bele-beleiszik. :)

Előzmény: snapszmester (105026)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105026

Százalekosan elég nehéz követni, de alkohol nem vész el csak elszámolodik. Ha az alszeszben volt 1,2

L abszolút alkohol akkor az bent van a részletekben is.

Előzmény: nebamun (105025)
nebamun Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105025

Fali táblára írtam a részleteket, de a lényege ez volt a legutóbbinak: kb. 25l vilmoskörte, lejött belőle 5,5l 22°-os alszesz. Nem volt édes eleve, szóval ez még reális. Fimomítás után lett 1,5l 48°-os anyag, úgy hogy 0,4% volt a rézeleje, 1,6% előpárlat (25%-os alszeszre vetítve) és 45%-ig engedtem. Az előpárlatot  és utópárlatot lefokolva meglett kb. a veszteség fele, de a többi nem. Nulláig főztem, max 1-2 fok lehetett. 

Előzmény: snapszmester (105018)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105024

Egy otthon főző amúgy sem a "nyereségre" hajt! (Szerintem.) Nekem az a nyereség, ha igazán jól sikerül az, (és annyi) ami a végén marad. :)))

Előzmény: obsitos3 (105023)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105023

Ez felfogás kérdése.Ha kidobod az alszeszből,ami nem a pálinkába való,az nem veszteség,hanem a technologia része,eleve nem kéne nyereségként elkönyvelni azt,ami selejt.

Előzmény: vviktor1 (105016)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105022

Mennyit költötél fokolókra,laborhőmérőkre?Attól tartok,ez a "szinte" a bibi.

Előzmény: nebamun (105017)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105021

Gondoltam az aljába majd béfagyasztok vizet úgy 2-3 centi vastagságban, aztán arra csoroghatik a szesz.

Előzmény: Mindenváró Ádám (105020)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105020

Na látom igazi hitvita az olajszűrés, hát csak összeütöttem egy olyan olajszűrő félét, legközelebb kipróbálom én is aztán meglátjuk... hátha tényleg nélkülözhetetlen lesz :-)

 

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105019

Ha rám hallgatsz, nagyon drágát nem veszel, mert ha csalódnod kell, az ára miatt külön is fájni fog.
Sajna jártam úgy régebben, amikor még nem főztem. :-(

A legjobb anyagok szerintem amúgy sem kerülnek el a boltba egyik főzdéből sem.
Ha vásárolni akarsz inkább menj el valahova kóstolgatni és ott, az alapján vásárolj drága pénzért...

Előzmény: Törölt nick (105011)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105018

Ha leírnál egy pontos táblázatot, mert képtelenségnek tűnik.

Előzmény: nebamun (105017)
nebamun Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105017

A veszteséget ne is mondd, én is küzdök vele. Már szinte laborkísérlet pontosságú méréseket végeztem, kifőztem 0-ig az alszeszt külön gyűjtve az utópárlatot, előpárlatot, ezeket is fokoltam, összeadtam és összehasonlítottam az alszeszben lévő eredeti alkohol mennyiségével. Kb. 15% ami szőrén-szálán eltűnik, 15% ami az EP+UP-ba megy, tehát 30% veszteséggel simán lehet számolni. Ez saját tapasztalat, saját főzőre és EP/UP vágási szokásra vonatkozik.

Előzmény: vviktor1 (105016)
vviktor1 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105016

Én sem szűrök, eddig minden lém szép tiszta volt, de csapvízzel nem higítanék azér., azt a 65 Ft-ot már nem kéne sajnálni a mentes ásványvíz literjéért

Ma letisztáztam a törkölyt, 30l-ből lett 2,7l 51-es anyag, az jó (íz illat rendben) ? Kb papírformának értékelem, de mint eddíg mindennél soknak érzem a tisztázáskori veszteséget, ez kinél mennyi ? Köszönöm aki megírja ! (esetleg az okát is)

 

Előzmény: norris53 (105002)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105015

Mond kedves fórumtárs, milyen választ vársz itt a "Pálinkafőzés otthon" rovatban?

 

Az én kulturált válaszom: fogalmam sincs, otthon főzött pálinkát iszom.

Előzmény: Törölt nick (105011)
nebamun Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105014

Szerintem kár az időért, energiáért. Én is főztem ki rossz bort, pocsék lett a végeredmény, a legjobb amit ki tudsz hozni, az egy többé-kevésbé ízetlen alkohol.

Ha mégis belevágsz, szerintem:

1. a bort alaposan kiszellőztetni

2. szénsavas meszet bele a kénessav lekötésére

3. lefőzni elsőre, ha kellemetlen az alszesz, akkor aktív szenes szűrés

4. lefőzni másodszor

 

Előzmény: vnorbi81 (105013)
vnorbi81 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105013

Üdv mindenkinek. Lenne egy kérdésem: aktív szenet szeretnék használni borpárlathoz a kérdésem a bort szenezzem az alszeszt vagy a kész párlatot? Dohos hordó szagú a bor. Válaszotokat előre is köszönöm.

sogi01 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105012

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (104989)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 105011

Minap bementem egy boltba s mit láttok : az "Agárdi összes" a polcon.

A málnával szemezgettem 11-é a 0.35-ös ,óóóóóóó "drágaszágom"!

Egy palackkal kéne vegyek,de melyiket?Valaki súgjon.

Visszaolvastam itt,sokan a körtét dicsérték,az csak(?) 6-é adják.

Van "ALMÁLNA" , itta már valamelyikőtök ?

Melyiket vegyem? 

Azt azé' ne írjátok,hogy az összest. :-)

vénkecsi Creative Commons License 2014.10.07 0 0 105010

Akkor nyugodt szívvel leviszem a pinyóba.

Most minden edényen a saját pattintós fedele van, és csak egy kis résre nyitottam meg pont a gázok miatt.

De lehet hogy lekötöm lazán szemeteszsákkal aztán  csak kifelé szellőzik.

Bár a napi rendszeres csömszölést meg kicsit hátráltatja.

Ja hát ingyé' a házipáleszt sem adják!  :D

forgione1 Creative Commons License 2014.10.07 0 0 105009

Ha szakszerűen cefrézik és időben kifőzi akkor szűrés nélkül se lesz opálos!

Nálam is csak akkor volt gond, amikor főző hiányában későn (+2 hónap) tudtam feltenni.

 

 

 

Az opálosodás pedig igenis a víztől van! :-)

Hiszen akkor opálosodik ha vizet adok hozzá, tehát a víztől van!:-)

Ez pont olyan, hogy a számítógép füsttel működik.

Hiszen ha kijön a füst, akkor onnantól már nem működik.....

 

:-)))

 

 

Megjegyzem néhány deci ízletes itóka után már a képernyő is opálosodik itten előttem e :-)

Előzmény: norris53 (105002)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.07 0 0 105008

20 fok jó neki, de úgy kellene a hordót lezárni ha van rá lehetőséged, hogy a fejlődő gáz ki tudjon jönni, de a muslica ne tudjon bemenni. :)

Előzmény: vénkecsi (105005)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.07 0 0 105007

14-15 fokig nem fog "megfázni", legfeljebb "lustulni", de az nem baj.  :)))

Előzmény: vénkecsi (105005)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.07 0 0 105006

"a vízben több az energia" A fajhőre gondoltam, de valóban ez így nem igaz.

Mi a többi?

Menjünk át ide, hogy ne legyen off: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9206114

Előzmény: snapszmester (104864)
vénkecsi Creative Commons License 2014.10.07 0 0 105005

Én is 3 napja vödröztem be 70 literre való almát. Olyan gyönyörű hibátlan darabokat adtak cefrealmaként, hogy fájó szívvel álltam neki. Asszony gyönyörűen felkockázta kb. 1 centis darabokra(!) - darálóm nem lévén.

Kapott 1 kiló langyosvizes napfényt, egy külön edénybe szintén kézmelegen a borélesztő, egy harnadikba meg pár decibe ment a pektinbontó. Kellett is neki ennyi plusz nedvesség, hogy kicsit meginduljon.

Ma megkapta a keverőszárat , és gyönyörűen pépesedett.

Az előszobában 22 fok van, de azt hiszem a muslincák egyre népesedő táborával együtt leköltöztetem holnap a pincébe.

Ott kb. 20 fok van, ugye nem fog megfázni ?  :) 

Előzmény: Kariboy107 (104986)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.07 0 0 105004

Hát pölö engem már kínáltál pálinkával zavarosan!:DD

Előzmény: szentöltvíz (104996)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!