Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Alma és birs vegyes cefrém szept 23-án kezdett el forrni, és szépen alakul a cca. 20 c fokos helységben. Mosás és aprítás után némi napfényt, citromsavat, pektinbontót és borélesztőt kapott. 6 hordóból 3 elfolyósodott (ivójoghurt állagú) 1 kicsit 2 jobban darabos. Ennek oka valószínűleg hogy több birs ill szárazabb alma került ezekbe a hordókba.
Problémám a következő. 3 típusú hordóban van a cefrém. Van kettő ami élelmiszer ipari hordó, kettő fehéres színű, és kettő kék. A fehér és a kék kereskedelmi forgalomban kapható. A kék színű hordókról (amiben elfolyósodott, előrehaladottabb az anyag) ha leveszem a fedőt, és beleszagolok, akkor enyhe technokol szagot érzek. Ha megkavarom akkor ez a szag eltűnik és magán a cefrén nem érezhető. A többi hordónál ilyet nem tapasztalok. PH -t papírral néztem, 3-4 között lehet.
A technokol szag a fórumban való visszaolvasás alapján ecetesedésre utal. Kérdésem az hogy mit kellene tennem, ill a hordó anyaga okozhat-e technokolos szagot?
Fali táblára írtam a részleteket, de a lényege ez volt a legutóbbinak: kb. 25l vilmoskörte, lejött belőle 5,5l 22°-os alszesz. Nem volt édes eleve, szóval ez még reális. Fimomítás után lett 1,5l 48°-os anyag, úgy hogy 0,4% volt a rézeleje, 1,6% előpárlat (25%-os alszeszre vetítve) és 45%-ig engedtem. Az előpárlatot és utópárlatot lefokolva meglett kb. a veszteség fele, de a többi nem. Nulláig főztem, max 1-2 fok lehetett.
Ez felfogás kérdése.Ha kidobod az alszeszből,ami nem a pálinkába való,az nem veszteség,hanem a technologia része,eleve nem kéne nyereségként elkönyvelni azt,ami selejt.
Na látom igazi hitvita az olajszűrés, hát csak összeütöttem egy olyan olajszűrő félét, legközelebb kipróbálom én is aztán meglátjuk... hátha tényleg nélkülözhetetlen lesz :-)
Ha rám hallgatsz, nagyon drágát nem veszel, mert ha csalódnod kell, az ára miatt külön is fájni fog. Sajna jártam úgy régebben, amikor még nem főztem. :-(
A legjobb anyagok szerintem amúgy sem kerülnek el a boltba egyik főzdéből sem. Ha vásárolni akarsz inkább menj el valahova kóstolgatni és ott, az alapján vásárolj drága pénzért...
A veszteséget ne is mondd, én is küzdök vele. Már szinte laborkísérlet pontosságú méréseket végeztem, kifőztem 0-ig az alszeszt külön gyűjtve az utópárlatot, előpárlatot, ezeket is fokoltam, összeadtam és összehasonlítottam az alszeszben lévő eredeti alkohol mennyiségével. Kb. 15% ami szőrén-szálán eltűnik, 15% ami az EP+UP-ba megy, tehát 30% veszteséggel simán lehet számolni. Ez saját tapasztalat, saját főzőre és EP/UP vágási szokásra vonatkozik.
Én sem szűrök, eddig minden lém szép tiszta volt, de csapvízzel nem higítanék azér., azt a 65 Ft-ot már nem kéne sajnálni a mentes ásványvíz literjéért
Ma letisztáztam a törkölyt, 30l-ből lett 2,7l 51-es anyag, az jó (íz illat rendben) ? Kb papírformának értékelem, de mint eddíg mindennél soknak érzem a tisztázáskori veszteséget, ez kinél mennyi ? Köszönöm aki megírja ! (esetleg az okát is)
Szerintem kár az időért, energiáért. Én is főztem ki rossz bort, pocsék lett a végeredmény, a legjobb amit ki tudsz hozni, az egy többé-kevésbé ízetlen alkohol.
Ha mégis belevágsz, szerintem:
1. a bort alaposan kiszellőztetni
2. szénsavas meszet bele a kénessav lekötésére
3. lefőzni elsőre, ha kellemetlen az alszesz, akkor aktív szenes szűrés
Üdv mindenkinek. Lenne egy kérdésem: aktív szenet szeretnék használni borpárlathoz a kérdésem a bort szenezzem az alszeszt vagy a kész párlatot? Dohos hordó szagú a bor. Válaszotokat előre is köszönöm.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én is 3 napja vödröztem be 70 literre való almát. Olyan gyönyörű hibátlan darabokat adtak cefrealmaként, hogy fájó szívvel álltam neki. Asszony gyönyörűen felkockázta kb. 1 centis darabokra(!) - darálóm nem lévén.
Kapott 1 kiló langyosvizes napfényt, egy külön edénybe szintén kézmelegen a borélesztő, egy harnadikba meg pár decibe ment a pektinbontó. Kellett is neki ennyi plusz nedvesség, hogy kicsit meginduljon.
Ma megkapta a keverőszárat , és gyönyörűen pépesedett.
Az előszobában 22 fok van, de azt hiszem a muslincák egyre népesedő táborával együtt leköltöztetem holnap a pincébe.