Csúnya ez a kopasztott disznó. Voltam disznóvágáson Szabadkán is, meg Rozsnyón is, mindkét helyen így csinálták, szóval nem szlovák szokás ez.
Anyósómék viszont 5 km-re laknak a szlovák határtól délre, náluk már a perzselés megy.
A láncos emelő viszont zseniális, ilyet még nem láttam. Anyósoméknál pont azért lett mindig a leemelt kamra ajtón fektetve feldolgozva a disznó, mert nem tudtuk rendesen felemelni. Pedig csináltunk olyan hinta-állványt, ami alul csapozva volt azért, hogy lefektethető legyen, hogy a disznó hátsó lábait rászúrva egy-egy kampóra, felállítható legyen. Csak éppen 4 markos ember kellett a felállításhoz, az meg általában nem volt.
Anyósomnak 2 lánya van, anyósom testvérének szintén 2 lánya, szóval kaparó lányokból volt elég, csak az állvány visszaállításhoz nem volt ember :-((
Velemenyeket kernek az alabbi masinarol. 5 literes, allo kivitelu tolto, 24 kg az egesz szerkezet. Sajnos hianyoznak hozza a csorok, illetve a csavar, amivel azokat a toltohoz lehetne fogatni. A henger sargarezbol van az elado allitasa szerint. Nem maszek gyartmany, nemet gyari cucc. Megerne ez 30-40 ezrest?
Vagy ennyiert kapok jobbat is??? A toltocsorok es a hozzajuk valo csavar legyartasa nem egy negy ugy vagy rosszul gondolom???
Elore is kosz. Szep napot, sikeres vagast mindenkinek.
Úgy három éve, egy kocsmába latvány vágást csináltam. Alapjába véve fiatalok voltak, lányok fiúk vegyesen. Az egyik srác kóstolgatott folyamatosan. Hogy ők az apjával ezt így azt meg úgy szokták csinálni.
Egyszer megkérdeztem tőle: Miért nállatok ki csinálja a disznót? Bekapta és rávágta én ,meg apám!
Mondom erre : Nálunk a kan! Az összes csaj hahotázva nevetett.
A szeg egyik vége menetes, ezzel csatlakozik, hogy cserélhető legyen. A másik végébe meg egy úgynevezett csúcsfúróval kell belefúrni. Az 5cm hossz egy kicsit kicsi én 7-8cm hosszúra csinálnám.