Keresés

Részletes keresés

legocska Creative Commons License 2002.12.12 0 0 300
Szia Semi!

Én is csak a parrotland.hu-t tudom ajánlani, bár a vadról befogottt madaraknál( a magam részéről csak szürkékről rendelkezem mélyebb ismerettel) bizonyos kor elérése után elég reménytelen a szelídítés. Az Árkád-os kollégák nem tudnak segíteni? Mert náluk nemrég voltak venezuelai amazonok...

gab

Előzmény: Semicirculatus (297)
snejderfáni Creative Commons License 2002.12.12 0 0 299
Szia Ercsibe,

Hogy vannak a hullámosok? :)

snejderfáni

Előzmény: ercsibe (298)
ercsibe Creative Commons License 2002.12.11 0 0 298
Szió!

Sokat nem tudok a vadon fogott amazonokról, csak azt, hogy nagy csata lesz a szelídítés. A leghozzáértőbb embert szerintem a www.parrotland.hu-n találod meg dr Pappné Hajni (övé pl a Beo a Való Világban), illetve itt számos hasznos infó is van.
Most lelkierő híján egyenlőre csak ennyi. Írj a papagájodról, ha van időd, szívesen olvasnánk. Sok sikert!
Erika

Előzmény: Semicirculatus (297)
Semicirculatus Creative Commons License 2002.12.11 0 0 297
Hello mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem, egy vadonfogott Kékhomlokú venezuelai amazon nevelésében.
Kézhez szeretném szoktatni minimális mértékben, vagy amennyire lehetséges.
Kivel tudok erről konzultálni? Esetleg itt?
Könyvet tudtok ajánlani?
Esetleg a tartásáról is érdekel bármi! :-)
Honlap?

ciao,
Gábor
Semi

u.i.: Egyébként nekem egy nőstény van. Ha van kedve valakinek ilyen madárról emilezni, írhat. semi@freeweb.hu

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.12.04 0 0 296
Sziasztok!

A jákóm egy fél évre megőrzésre kerül egy barátnőmnél, akinek amazonja van. Van valami tapasztalat, hogy a szürke és a zöld hogy jön ki egymással?

ercsibe Creative Commons License 2002.12.03 0 0 295
Szió!

A válaszokat illetően csatlakozom az előttem szólóhoz, a vedlésről annyit, hogy naponta kb 15-20 db kis pihe-puha tollacskát tudunk összegyűjteni (gyűjtjük) a 2 papiról, amik közt vannak fedőtollak is, meg vannak olyan alsó pihék (nem tudommi a nevük) is. Én sem tudtam mit kezdeni ezzel, mert egyrészt a nimfáim nem hullajtanak ki egyetlen tollat sem, másrészt meg azért nem nagyon parázom emiatt, mert nem csípkedik egymást csak kölcsönös birizgálás, tollászkodás van napi műsoron, meg ha nagyobb repkedés van, akkor hullanak inkább a tollak. Esznek is rendesen, nem gubbasztanak, csiripelnek, egészségesnek tűnnek. Szóval nálam is így van, nem vagy egyedül, de hogy mekora baj, ez, én nem tudom. szerintem nem az.

Előzmény: Nolf (293)
plimplin Creative Commons License 2002.12.03 0 0 294
Nolf:
- Én sosem vágtam a Csicseri körmét, pedig már két éves. Ha nagyollod, lehet neki betenni vastagabb faágat ülőrúdnak, azon kopik. Ha levágod, nem biztos, hogy jó néven veszik majd. Csicserit pl. nem zavarja, hogy kicsit nagyobbak a karmai.
- Kalitka: Canary1 a nyáron pont nekem irt több cimet, ahol - viszonylag olcsón, házhoz-szállitással - meg lehet rendelni a kivánt méretet. Kivülről nem tudom a cimeket, de ebben a topikban vannak, biztos hamar megtalálod.
- Ha festett, akkor igen, mert megehetik a festéket (szerves oldószer, mérgező anyagok benne, ólomtartalom az alapozóban - mínium). Lehető leghamarabb ajánlott kicserélni.
- Ősszel meg tavasszal szoktak vedleni, pár hétig tart.
Előzmény: Nolf (293)
Nolf Creative Commons License 2002.12.03 0 0 293
Hali!

Új vagyok sok kérdéssel:

Hullámos papagájaink vannak 2 db. (2 fiú)

Szóval a kérdések:

- mikor kell a körmüket vágni mert elég nagyok szerintem

- hol tudok nagy kalitkát venni nekik, viszonylag elfogadható áron

- ajelenlegi kalitja drótja festett és állandóan rágják baj lehet ebből?

- a hullámosok milyen időközönként vedlenek sokx szokot a kissebb tolluk hullani

Előre is köszi a válaszokat

bout Creative Commons License 2002.12.03 0 0 292
Biztos vagyok benne, hogy az enyém is ivott, mert a víz fogyott, csak én nem láttam ivás közben. Valszeg akkor ivott, amikor én nem voltam otthon. Az utolsó években azért már gyakrabban kaptam rajta. Sosem volt az a nagyon szelíd fajta. Játszani szeretett velem, kézre ült, hívásra egy idő után jött, de pl. simogatni nem hagyta magát, pedig egész kicsi korától velem volt.
A rózsásfejűm sokkal bátrabb volt ebből a szempontból. Neki amint beraktam a friss vizet, még el sem igazítottam, már rárabolt.
Mindesetre egy szakkönyvben olvastam, hogy a hullámosok szégyenlősebbek ivás szempontból.

bout

Előzmény: Mike76 (290)
ercsibe Creative Commons License 2002.12.03 0 0 291
sziasztok!
Lenne egy kérdésem. A hullámosaim, bár eddig azt írtam, hogy ordítanak, ahogy a csőrükön kifér, ma este elkezdek halkak lenni, és pont olyan nyüszítésfélét adnak ki, mint amikor egy kutyus sír. Lehet, hogy ezzel csak tőlem félnek, mert én voltam az, aki kivette Pöttömöt, mikor mentünk neki párt választani, meg én zargatom őket kalitka-takarítással, kajacserével, stb, míg párom csak békésen néz rájuk egész nap a gép mellől. Mert ha kimegyek, máris elhangzik egy röpke csirip (=na végre!) Nálatok mizujs ezügyben? Ja, és pöttömöt már láttam kétszer inni! (vizet) Haladás...

sziasztok

Ui: egy kicsit meg vagyok illetődve. Az este folyamán egyszercsak szőrnyű kétségbeesett rikácsolást hallottam, és Para (fiúnimfa) szárnya beakadt a rácsba, míg ő már majdnem lecsúszott a kalitkáról. Nagynehezen kiszedtem a beakadt szárnyat, párat rángatott rajta, néhány csipogós vállkörzés, de utána a vigasz-fürtöskölest elfogadta. Remélem nincs baja. Láttatok már törött szárnyat? Ugye amiatt csipogna a madár, meg lógna a szárny, vagy legalábbis egy laikus is észrevenné?

Mike76 Creative Commons License 2002.12.01 0 0 290
Érdekes amit írsz. Az én Pityum minden nap legalább 2-3x iszik, ha pedig üres az itatója azt igen hangosan a tudomásunkra hozza. Azt pedig, hogy fürdés közben mennyit iszik le sem merem írni... :)
Előzmény: bout (285)
tux Creative Commons License 2002.11.28 0 0 289
Köszönöm, akkor 15-17 fok alá semmiképpen nem megyünk.

tux

Előzmény: plimplin (282)
r.tonyo Creative Commons License 2002.11.28 0 0 288
Köszi. Megy az idő, sajnos
Előzmény: plimplin (283)
ercsibe Creative Commons License 2002.11.27 0 0 287
Kedves bout!

Picúr miatt részvétem. A víz miatt meg megnyugtattál. Csak aggódtam, mert a nimfáim annyit vedelnek, mint amennyit esznek. Majd suttyomban ittfelejtek a hullámosok kalitkája előtt egy korsó sört... :)

Köszi: erika

Előzmény: bout (286)
bout Creative Commons License 2002.11.27 0 0 286
Egy kivétel persze van: a sör és a bor. Abba mindig bele akart kóstolni. Bár lehet, hogy más miatt érdekelte, mert a nagy pohár vizekhez odaengedtem, de csak fürödni akart bennük.

bout

Előzmény: bout (285)
bout Creative Commons License 2002.11.27 0 0 285
A hullámosok híresek arról, hogy ritkán lehet őket inni látni. Attól még fogy a vizük, csak előtted szégyenlősködnek. :-)
Én az enyémet (szegény 16 évesen pusztult el tavasszal, őt is Picúrnak hívták) ha ötször figyeltem meg ivás közben egész élete alatt. Egész kitüntetve éreztem magam.

bout

Előzmény: ercsibe (284)
ercsibe Creative Commons License 2002.11.27 0 0 284
Köszi egnyugtattál! Az a baj, hogy olvasom mindenhol, hogy mik a tünetek, de a felét felfedezni vélem, a másik felét meg nem. Az a bibi, hogy ez szinte mindennél így van.

Más. Mint arról korábban beszámoltam, az örökbefogadott papi (Pöttöm) elég szótlan volt, nem érezte magát jól a nimfákkal (ennyire szerintem még az oviban sem megy a kiközösítés), úgyhogy választhatot párt egy tenyészztőnél (Picúr). Hazahoztuk őket. Nos azóta vagy eszenek, vagy alszanak, vagy smaciznak. Tök aranyosak. De totál úgy mint az emberek: rendes nyelvespuszi. Ja, és megjött a hangjuk. Állati hangosak, de néha csak olyan hangot adnak ki magukból -csukott csőrrel-, mint amikor az ablakot tisztítod, és az nyikorog közben... :)

Nálatok hogy műxik az önetető? Mert Pöttöm hozott magával egy önetetőt, de nem akar abból enni (nevével ellentétben alig töltődik újra maggal az alja). Vettem neki egy másikat, csak abból eszik, és ha kiürül, addig rángatja, míg hangos csattanással le nem esik a kalitkáról... :) Ja ,és míg Csipeték állandóan isznak, őket még nem láttam inni. Miért lehet ez? Nem isznak, és kezdjel el parázni, vagy csak suttyomban isznak, és fejezzem be a parázást.

Sziasztok! Erika

Előzmény: plimplin (281)
plimplin Creative Commons License 2002.11.27 0 0 283
A szakirodalom szerint (Én és a madaraim) az átlagos élettartam a nimfáknál 18 év.
Előzmény: r.tonyo (274)
plimplin Creative Commons License 2002.11.27 0 0 282
A hullámos papagájok - de gondolom, a rózsás törpepapagáj is ilyen - csak akkor viselik el az alacsony hőmérsékletet, ha fokozatosan szoknak hozzá. Szerintem az nem fokozatos, ha mondjuk este 20 fok van, nappal meg 10... De szerintem nektek is kell min. 15-16 fok, még akkor is, ha nem vagytok otthon, mert különben a falak nagyon le tudnak ám hűlni, és a fűtésnek még plusz erre (a falmelegitésre) is dolgozni kell ilyen esetben.
Fél-egy éves koráig még biztos fiatalnak számit.
Előzmény: tux (275)
plimplin Creative Commons License 2002.11.27 0 0 281
Ercsibe: A Csicseri csőrének a vége is világosabb egy kicsit. Szerintem ez a túlnőtt rész, ami folyamatosan lekopik, mikor faágakat "rágcsál". Nem 100 százalék, csak abból indulok ki, hogy az ember lenőtt körme is fehéres szinű.
Atkás csőrt láttam valahol fényképen, az valami borzalmasan néz ki. Ez biztos, hogy nem az.
Előzmény: ercsibe (272)
KARVALY Creative Commons License 2002.11.26 0 0 280
Bízunk benne, hogy szerencséd, és a diszkrimináció téged nem súlyt:)
Ha a madarad a kiadott CITES alapján az említett azonosítási módon ellenőrizhető, baj nem lehet.
Ha nincs rajta zárt gyűrű, vagy benne mikrochip, akkor azért nézz utána, hogy a fogadó országban ez nem probléma, mert a Washingtoni egyezmény szerint ez USA-ban valószinüleg az. És azt is nézd meg a papírodon, hogy export-import van é rajta, ha vissza is akarod hozni.
Azt is tudnod kell, ha nem kéred külön, akkor 2 hónapos a kiadott CITES érvényessége, ha kérvényezed akkor max. 6 hónap.
De kérelemre tovább hosszabítható...
:)
Előzmény: Brutalis Harmonia (278)
Veritka Creative Commons License 2002.11.24 0 0 279
Kedves ohiki!!
Nekem van 1 Katalin papagájom majdnem 2 hónapja addig jutottam el vele, hogy kézből eszik pedig az elején pattogott mint a pinponglabda mikor csak közelítettem a kalitja felé. Még megérinteni nem hagyja magát.Na ezeket azért írom mert nagyon kedves könnyen szelidíthető csendes madár.Az ára 8ezer és 25ezer Ft között van.A parrotland-en találsz róla leírást ill. hogy mely tenyésztők foglalakoznak vele én madárbörzén vettem.Sőt van aki a zöldet 5ezer Ft-t. adja.Nem kell neki nagy kalitka, akkora csak mint a hullámosnak.Ha ajálhatom mindenképpen fiatal madarat vegyél ha szelidíteni szeretnéd.
Előzmény: ohiki (252)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2002.11.24 0 0 278
Mi csak egy pecsétes papírt kaptunk a Környezetvédelmi Minisztériumtól. Ilyenkor mi van?

MD

Előzmény: KARVALY (277)
KARVALY Creative Commons License 2002.11.21 0 0 277
Különben a megadott méretű szabvány kalitban semmilyen trauma nem éri az állatot elhiheted, ha van elég kajája és víze.
Egy kis magyar viszlámat vittek nemrég ki Los Angelesbe, semmi probléma nem volt vele, és a hosszű repülő úton a boxába sem piszkított:)
Előzmény: KARVALY (276)
KARVALY Creative Commons License 2002.11.21 0 0 276
Ha repülővel karod a jákódat kivinni, akkor a lakóhely szerinti hatósági, hangsúlyozom, hatósági állatorvostól kel kérned egészségügyi igazolást a jákódra. Ez nem lehet 8 napnál idősebb papír! Potom 2800-3000 Ft-ért ki is adják.
Mivel a Jákó CITES-es, így kiviteli engedélyt kell kérned rá (illeték bélyeg 2000FT.) Ha vissza is hozod, akkor export-inport engedély kell hozzá. Régebben a CITES iroda végezte egyszemélyben (BP. 1121 Kőltő u. 21.) manapság fokozottan védett állat esetében a KTM Jogi Főosztályától kel a kiviteli-behozatali engedélyt megkérvényezni.
Tudnod kell, hogy a hivatali átfutási időt, a törvény 90 napban állapította meg:(
Én ritkán kaptam meg idő előtt...:(
Gondolom a Jákódon van zárt gyűrű, amivel azonosítható, vagy beültetett mikrochipp. Ezek nélkül kíváncsi lennék milyen CITES-ed van eleve a madaradhoz:)
Lényeg kérvény, mellékelve a madarad original citeszének a másolata és rányalva 2000Ft-os okmánybélyeg. ha rámhallgatsz ajánlva és tértivevényesen adod fel, hogy ne kallódjon el...
üdv karavly
Előzmény: Brutalis Harmonia (268)
tux Creative Commons License 2002.11.21 0 0 275

Sziasztok!

Kedvesemmel néhány napja vettünk egy Rózsás törpepapagáj párt (szép nagy kalitkával), ők láthatók a képen. A parrotlandon lévő ismertető szerint:

"A fagytól óvni kell, a fiatal madaraknál a hőmérséklet ne csökkenjen 10°C alá. A kaliton/volieren belül feltétlenül biztosítsunk számára alvódobozt."

Kérdéseim:
1) Meddig fiatal a madár?
2) Ha már nem az, tényleg lecsökkenhet 10 fokra a hőmérséklet?
(családi ház, amikor dolgozni vagyunk sokba kerül a madarak miatt tartani a 20 fokot.)
3) Milyen az alvódoboz? Mik a tapasztalatok, szeretik a madarak?

Bár csak 3 napja örülünk Nekik, nagyon jó fejek. Kezdenek megbarátkozni az új környezetükkel, egyre otthonosabban viselkednek.

előre köszönöm a válaszokat:
tux

U.I.: Végigolvastam a topicot, öröm volt megismerni néhány madár szokásait, személyiégét...

r.tonyo Creative Commons License 2002.11.21 0 0 274
Üdv
Most találtam erre a topicra.
Nekem van egy nimfám, már 14 éves hím. A kérdésem az, hogy meddig élnek?
ercsibe Creative Commons License 2002.11.20 0 0 273
Megint én...

végigolvastam a Parrotlandon az összes előforduló betegséget. igen ám, de a madaram nem gubbaszt, egy lábon alszik, és a csőrpenész tünete se jellemző rá, mert a fürtöskölest kb 20*gyorsabban falja fel, mint a nála kétzser akkora nimfa. :) Szóval étvágy is van. No meg most hogy van párja: Szerelem is meg hangja is van... :)

Előzmény: ercsibe (272)
ercsibe Creative Commons License 2002.11.20 0 0 272
Sziasztok! Gondoltam írok valamit, hamár senki nem ír mostanában...

Nagy hír van: A frissen (1,5 hete) befogadott elárvult kis Pöttömnek új párja van. Csacsognak, csipognak (nagyobb a hangjuk, mint a nimfáknak), nagy csókcsaták folynak, szóval látszik, hogy jól érzik magukat. Külön kalitban vannak, Csipeték megint kettesben vannak, azóta megint normálisak, helyre állt a lelki béke minden kalitkában. Viszont. Lehet, hogy megint kezdődik a parám, de Pöttöm csőrénak végén fehérebb színt vettem észre. Nem tudom, hogy egy atka hogy néz ki, csak a fogorvosom meséli, hogy az ő papagájuknak állandóan atkás a csőre, és kenegetni kell. Szóval hogy néz ki egy atkás csőr? Honnan ismerem fel? Pedig ezerrel fertőtlenítettem a kalitkákat, szóval nem tudom mitől lehetne. Írjon lécci aki már tapasztlat ilyet/vagy tud róla valamit.

Előre is köszi: Erika

zsuzsa Creative Commons License 2002.11.15 0 0 271
Végülis a diszkoszokkal is sok gond van , csak nem rágják szét a lakást.
Sőt ugy tudom naponta többször kell etetni őket, nagyon érzékenyek stb Ezek szerint elegendő időt töltötök otthon :-) Épp csak ne kapkodd el, mert sok pénz meg bosszuság.

Szerintem elég ha pl a parrotlandon végigolvasod a forumot, a fajtákat helyigénnyel, zajszinttel, ilyesmivel....Nekem pl nagyon tetszenek az amazonok. Lakott nálunk kettő vendégségben és minden szempontból kellemes társak voltak.
nagy madaár, okos, jó hangutánzó, mégsem ara méretü és árszintü. Nem kell neki nagy hely, rövid a farka és szerintem elég kiváncsi és barátságos.

Előzmény: Graff (248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!