Nem akar itt összeveszni senki, csak elmondjuk a véleményünket, hogy ez a törvény egy szar, úgy ahogy ahogy van. Ez egy diszkrimináció, megkülönböztetés, és mellette még egy csomó embert(családot) nehéz helyzetbe hoz. Nekünk ez nem hobbi, nekünk ez a munkánk, ebből élünk. Aki hivatalosan(a nyilvántartásba vételét kockáztatva) főzeti ki a pálinkáját, annak miért kell fizetni komoly pénzeket ugyan azért, amit a szomszéd egy nevetséges összeg befizetése után "ingyen" előállíthat? Mitől más a két ember?
Nekem is az a véleményem, hogy a saját pálinkám magamnak jóval többe van, mintha bérfőzdébe vinném. Sőt, talán még annál is többe van, mintha minőségi kereskedelmi pálinkát vennék. Nem ezért csinálom.
Bérfőzőt a magánfőzővel, nyugdíjast a dolgozóval, egy gyerekest a nagycsaládossal. Pedig csak a pénzbeszedés a cél itt is. Megemelték a jövedéki biztosítékokat is, behoznak egy népegészségügyi termékadót, az otthon főzés csak azért nem kapott magasabb befizetendő összegeket, mert az az egyik zászlóshajó (mert ezt tényleg ők tették lehetővé, nagy presztizsveszteség lenne ezt megszűntetni). És ezért megy az időhúzás. Ha ez a törvény nem fog tetszeni az EU-nak, akkor ott majd ismét összehívnak egy bizottságot, megszakértik (ismét hónapok), aztán nagy nehezen döntést hoznak (kb. egy évnél járunk), amire itt ismét elkezdik vakarni a fejüket, készítenek jóó lassan egy újabb módosítást és kezdődik az egész előlről.
Ez az egész azért szomorú, mert a valóban pálinkakészítők (magánfőzők, bérfőzők, kereskedelmi főzdék) egy oldalon állnak. Velük szemben pedig azok állnak, akik különböző gyümölcsízű és nem gyümölcsízű mocsokszeszt készítenek. Ez utóbbi volumene többszörösen meghaladja a pálinkáét, hát nyilván elsősorban az ő érdekeiket sértette az adómentes otthon- és bérfőzés. Ne hagyjuk, hogy az otthonfőzőket összeveszítsék a hivatásosokkal, ne üljünk föl a provokációnak. A lényeg az igazi, jó minőségű pálinka.
Most a bérfőzdéknek is volt négy nagyon jó évük. Nyilván lesz visszaesés az adótörvény változása miatt. Reméljük, hogy egy a 2009-eshez hasonlóan jó gyümölcstermő év elé nézünk, ami enyhíteni fogja ezt a visszaesést. Utána meg majd meglátjuk.
Amíg bármilyen cefréből jobb pálinkát főzök mint egy átlagos otthonfőző addig fókám is lesz. De ha megváltoznak a feltételek és 100%kal többe kerül nálam a főzés mint otthon és a fókának is kopik a bundája, meggondolja hogy mit tegyen. Nem izgat a 100 L es főző amíg csak magának főzi a törvényes adagot, tegyük fel hogy nem tiszteli a tőrvényt, ahogy eddig se tisztelte. Az esélyegyenlőség megbomlása az ami rettenetes egy jogállamban. Még szerencse hogy itt nem az van.
Nem tudjuk kifőzni és nem is merjük ! Biztos előfordul ,de az a kapacitás ami az otthonfőzésben rejlik nagyon kevés. Tudjuk, hogy a szakma nem vette észre az otthonfőzés legalizálását ,volt bőven gyümölcs van még főznivaló. Inkább az lesz ,hogy nem fogja összeszedni a környék összes gyümölcsét ,mert nem tudja kifizetni a főzést. Aki eddig két üsttel kifőzetett ,most majd főzet eggyel. Számítható ,hogy ugrásszerűen megnő az otthonfőzők száma is ,úgy néz ki,hogy ez a szabályzás ez irányba akarja terelni . Próbálnálak nyugtatni ,hogy nem lesz gond ,de egy ennyire durva változásnak kiszámíthatatlanok a következményei. Valami fokozatos emelés lenne a megoldás ,ami kivédené a sokkhatást ! Szomorú, hogy a törvényalkotóink meggondolatlansága hova vezet.
A régi bérfőzetők 2009 előttiek akiet én ismerek még a vállukat semm rátották meg a régi rendszer visszaállítás hallatára, ha akkor kifizették jövőre is kifogják főzetni a bérfőzdében.
A bérfőzdések szövetségének nem az 1000Ft csípi a szemüket mert tudják, hogy az csak csali.
Burkoltan azért aggodalmaskodnak mert soklett avadász és már kevesebb a fóka. A környéken több bérfőzde is nyílt. Aki rá szánt 10 millát. Felhígult a piac.
Az othonfőzős 100L -es üstön problémáznak mert úgy vélik azoknak meg van évente az 1000l cefréjük. És nem a bérfőzdébe viszik mint eddig.
Most már értem az aggódást, de korainak tartom. Azért egy főzdében, pár óra alatt kifőzik a többszáz liter cefrémet, a sógor, koma, haver meg ugyanezt fél év alatt, és még lehet, hogy a felét le is nyúlja, hisz nincs neki szeszmérő, az utolsó hordóm megrohad mire odáig jut, nem is biztos, hogy annyira ért hozzá, stb.
Rendben te akarta, és ki is tilthattok a topikból.
Aki 90 éve főzi titokban a pálinkát elcsalva az adót a rászorultaktól az most kedvezményt kap, nem kell adóznia.
Aki megfizette mindig (kiizzadta, sokszor ténylegesen) az most is adózhat. De nem fog, majd el viszi hozzád és a többiekhez és lefőzhetitek bérben, adómentesen. Legalább ne bagatelizáld el. Értem hogy örültök neki, de ne várd hogy megjegyzés nélkül elmegyek mellette.
De mi az a tényező, ami indokolja azt a 835,-ft literenkénti adót bérfőzött pálinkánál? Hisz, nem eladásra lesz az az 50 liter, hanem ugyanúgy (elméletileg) otthoni fogyasztásra.
Igazából nem értem az aggódást. Norrisnak azért igaza van. Aki idáig bérfőzetett, és a szabadság után sem állt át magánfőzésre, az ezután is bérfőzetni fog, kiizzadja azt az adót, amit 90 évig kiizzadt. Volt neki 4 jó éve, az is tiszta nyereség.
Már sikerült összeugrasztani a bérfőzőt a magánfőzőkkel.
Most őszintén szólva, engem nem érdekel, mennyit és mire fizet ki a főzdében a bérfőzető.
A bérfőzetőt meg nem érdekli, hogy min és mennyit adózva főz valaki otthon, a sufniban.
Tényleg egyenlő esélyeket kellene biztosítani ahhoz, hogy mindenki eldönthesse, hol és hogyan főzzön-főzessen.
Építsek, vagy vegyek egy berendezést. Fűtsem-hűtsem, takarítsam, üljek mellette reggeltől estig, vagy tegyem a cefrét kocsira és holnapután elhozzam a készterméket. Vagy kell egy másik topic: Pálinkafőzés (bérfőzdében) ?
Mennyivel macerásabb elvinni a bérfőzdébe 500 liter cefrét reggel délután vihetem haza az 50 liter pálinkám legális papír lesz róla - és ha nem iszom meg ez is a kocsmákba kerül-het :-) Na ja de ezért most literenként 800 ft fizetni is kell ám !
835Ft. és a kényelem bére.
Én nem néztem be és nem tudok ezen viccelődni. Amíg viszonylag egyenlők voltak az esélyek (soha nem voltak)nem érdekelt ki főz hol, de ez már nem az esélyekről szól.
Nem is a te költségedről írtam ha mégegyszer átolvasod :-)
Az otton főzők és a főzetők költségeiről írtam irónikusan - de látom már a vita hevében úgy is mindegy mit írunk mindenki azt olvassa ki belőle amit épp akar - minden ostobaság nélkül :-)
100térfogatszázalékos etil-alkohol-tartalommal (a továbbiakban: tiszta szesz) hektoliterbenmeghatározott, 20 °C-on mért mennyisége.(2)Az adó mértéke – a (3) és a (6) bekezdésben foglalt eltéréssel – az (1) bekezdés szerintiadóalapra 333 385 forint.(3)A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzetőalapanyagából előállított párlat (atovábbiakban: bérfőzött párlat) adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva egy bérfőzetőrészére éventea)legfeljebb 50 liter mennyiségig 167 000 forint,b)az 50 litert meghaladó mennyiségre 333 385 forint.”(2) A Jöt. 64. § (6) bekezdése helyébe a következőrendelkezés lép:„(6) Az előállított magánfőzött párlat adója évi 1 000 forint, amelyet a magánfőzőfizet meg
Ne haragudj, te azért nem lehetsz ennyire ostoba. Nekem is meg van minden költségem+adóztatok. Ez a különbség. És hogy még a kocsma. Kitől vesz a kocsmáros? Aki oda tudja adni 2000-ér vagy akinek +az adó hozzámegy? De ez már adócsalás amit ugye senki nem követ el.
Aki otthon főz pálinkát az tök ingyen főzi - aki meg viszi a bérfőzdébe az bele gebed majd mikor fizetni kell !
Az otthonfőzőnek semmi költsége :-) a főzőt nem veszi úgy hordják össze a legyek - a gázt a főzéshez úgy fingja össze - a főzéshez szükséges időt sem kell számolnia hisz ott ül egy kukta mellett 2-4 órát a 3 liter pálinkájáért úgy is csak unatkozna :-)(lehet számolgatni)
Mondom én hogy jó nekünk ! Mert ezért még mosolyoghatunk is a szomszédra nehogy ránk küldje a NAV-ot :-)
Mennyivel macerásabb elvinni a bérfőzdébe 500 liter cefrét reggel délután vihetem haza az 50 liter pálinkám legális papír lesz róla - és ha nem iszom meg ez is a kocsmákba kerül-het :-) Na ja de ezért most literenként 800 ft fizetni is kell ám !
Rendben. Legalább te érted. Nem is értettem mit hadováltatok tavaly decemberben a főző gyártással. Vélelmezem, hogy te egy tudós vagy, és óraadó vagy a Bárándy irodában. Remélem azért neked nem kellett krumplit pakolni.
..."És hogy sorra robbannak az otthoni összetákolt főzők"...négy év alatt tíz eset, mondja Csalló úr...???...na hiszen.DD...
...de miért is érdekes ez a tíz eset??...jaaa, mert ez a neki nem tetsző, otthon főzőknéltörtént??...a konyhákat nem kellene megszüntetni a lakásokban??...mindenütt a világon, (legalábbis a statisztikák szerint) otthonunkban, a konyhában történik a legtöbb baleset... ...égések, forrázások, vágások, törések, robbanások...és havonta (nem négy év alatt) csak kis hazánkban, ennek a tíznek többszöröse és nagyon súlyos formában...de persze mehetünk étterembe is...DDD...
Ha elmegyek egy étterembe kajálni, háborgok, hogy milyen drága!
Pedig: Megfőznek helyettem, azt , amit akarok, kihozzák, elmosogatnak, kinyalják a popómat, meg minden.
No, ez ugyanaz. Mennyi meló van az otthonfőzéssel! beruházni a főzőre, letelepíteni, odafigyelni, muszáj kóstolgatni, ha már ott vagyok, egy pár sört, vagy fröccsöt is meginni, asszony ugatását hallgatni, takarítani, slempét eltüntetni, stb.
A bérfőzető meg odamegy öltönyben, lepattintja az anyagot, oszt csak elmegy a végeredményért. Na, hát ezt a kényelmet kő megfizetni.:)))