Keresés

Részletes keresés

zsuzsa Creative Commons License 2003.02.01 0 0 360
Az én pibulljaim ( Nagy sándor pár ) mindent meg akar enni, amit én is eszem vagy a hütőből kerül elő, de korábbi nimfás tapasztalataim alapján, ha lágyeleséget csinálsz ( pl kukoricaliszt, reszelt tojásfehérje, reszelt répa és abba belekevrsz pár szem magot ) akkor előbb-utóbb éhes lesz és a magokra kenődött egyebet is megeszi, sőt rájön, hogy az jó dolog. Ha fürdővizet adsz neki és beleteszel salátát, lehet, hogy megteszik neki. A nimfám első fürdése ugy történt, hogy meglátott a konyhában egy müanyagedényben sárgarépát ázni zöldjével és spontán ugrott bele egy hasast.

Egyébként betehetsz egy fél narancsot, mandarint, fügét, paprikacsutkát, főttkukoricát, zöldborsót, almakompótot, pohárban Hohes C-t, öszibaracklét és Corn Flakest, diót, salátát is hátha valamelyik felizgatja...( ezt most az elmult héten zabálták meg a mieink a szokásos nekik való meg tőlünk lopott kaján kivül )

Előzmény: Somamudi (348)
Mike76 Creative Commons License 2003.02.01 0 0 359
Próbálj meg az egyes helyett kettest vagy hármast írni. Ha így sem megy, akkor szólj, felteszem magyar oldalra.
Előzmény: _Neo_ (358)
_Neo_ Creative Commons License 2003.02.01 0 0 358
nem tudom megnézni, még ha az egyest ki is törlöm :-((

Előzmény: Mike76 (356)
ercsibe Creative Commons License 2003.01.31 0 0 357
:)))) De éééédi!!!! (ha megnyitjátok, és nem jön be, akkor az egyest a www után töröljétek ki)

Az én Picúrom is ilyesmi. Csak élesebb fekete hullámokkal. Tényleg. Nem tudom, mennyire emlékeztek rá, ezredszer rom, ha emlékeztek, akkor OK. Szóval a hullámoslányt (Pöttöm) úgy fogadtam be miután megözvegyült. Nagyon halvány kékeszöld színe van, alig látzsnak benne a szokásos hullámok, és a csöre felett a bőr rózsaszíneslila. Miután a depresszióból kigyógyult a 2 nimfám segítségével, kapot egy párt. Elvittük egy tenyésztőhöz, hogy bizonyosodjon meg a neméről, és persze hogy teszik-e neki a pár. Szóval a tenyésztő is lányként definiálta, és kapott egy pasit, akinek a Tieddel ellentétben nem ilyen éleskék a bőre a csőr fölött, hanem lilásrózsaszín, de a tenyésztő állította, hogy az fiú (holott mindenhol az van írva, hogy a kék "orrú" a fiú). Nos, vannak egyéb jelek, hogy Picúr fiú, ugyanis ő "eteti" (?) néha Pöttömöt, azaz olyan mintha öklendezne neki, és állítólag a pasik csinálják ezt, meg hát megy a smaci ezerrel (mondjuk hallottunk már -többek közt ezen a fórumon is- meleg hullámos párról), csak egy valamit nem ad Pöttöm, ha Picúr már fél lábbal rajta áll, akkor megvadul, és agresszívan elkergeti. Szóval lehet, hogy azonos neműek? Pöttöm nem áll Picúrra, csak fordítva. Ez már lehet jó jel? De mi lehet a baj? Egyszerűen Pöttömnek "fáj a feje" :) ?

Előzmény: Mike76 (356)
Mike76 Creative Commons License 2003.01.31 0 0 356
Akkor jöjjön az én kis kedvencem, Pityuka. Bár nem látszik, a kép a szokásos véget nem érõ tollászkodás kellõs közepén készült :)
Előzmény: ercsibe (355)
ercsibe Creative Commons License 2003.01.31 0 0 355
jujj, bocsi, nem akartalak megbántani, nem úg yakartam, hogy értsd, hogy nem értenél hozzá, én értettem félre, és azt hittem 2 hónapnyi papagájozás után tenyésztő akarsz lenni. (ezzel én is így voltam, sajna még vagyok is, de vár a saját melóm...) Szóval tényleg azt tanácsolom,hogy beszélj tenyésztővel, vagy előtte vesd fel ezt a kérdést a parrotland.hu-n, ott bizti válaszolnak rá. Én már azért várom a tavaszt, hogy a nimfáimnak tegyek be odút, és hátha. Csak mostanában azt látom, hogy libidójuk majdnem a tizede az eddiginek :((( De azért remélem hemzsegni fognak a kisnimfák. Hullámosból egyenlőre elég az a két szövegláda, akik vannak, és ha így folytatják, tavasszal nekik valszeg hangtompítót adok odú helyett...

Szóval parrotlad, TIT, tenyésztő lenne a javaslatom.
Üdv: Erika

UI: ha van a tollasról képed a gépen -és ez mindenkinek szól- nincs kedvetek közkinccsé tenni itt a fórumban a kis kedvenciteket? Ha nem tudjátok berakni őket ide, szóljatok, berakom. Nekem sajna nincs képem róluk a gépen... :(((

Előzmény: Somamudi (354)
Somamudi Creative Commons License 2003.01.31 0 0 354
Köszi a segítséget. Szelidités témában megnyugodtam, sőt... nagyon becsülöm ezt a zöld kis tollcsomót.
Erika! Nem akarok én tenyészteni, csak szeretnék majd egy fészekaljat felnevelni. Megtartanék belőlük, meg van is hová ajándékozni.
Nem tud valaki valamit a színöröklödésről magyarul? Max. németül?
Mire figyeljek még a pár összeállításánál, ha esetleg oda kerülne a sor? Általánosságokat olvastam már, elég érthetően vannak a neten.
A kutyákból kiindulva az örökletes betegségekre is figyelnem kéne. Ilyenek vannak a hullámosnál? Mik?
A zöld etetést nem adom fel. Csak rákezd egyszer...
Láttam a neten azt a bizonyos TIT-et. Ha jól számolok, most csütörtökön lesz. Elmegyek. Valaki megy innen?
Az említett könyv megvan, hamarabb meglett, mint a madárka. De sok a számomra nyitott kérdés. Tudom: lehetetlen alak vagyok...
Egyéb ötleteket, tanácsokat szívesen vennék.
Sziasztok!
Előzmény: _Neo_ (353)
_Neo_ Creative Commons License 2003.01.31 0 0 353
úgylátom másnak is ilyen kis önérzetes és válógatós madara van :-)
az enyém is már lassan fél éve állandó társunk, de a szobanövényen kívül még semmi úgymond egészségeset nem evett... csak magok-magok és magok...

ha közelítünk hozzá a kezünkkel akkor sikítógörcsöt kap, de amúgy igényli a társaságot. és mindig üdvözöl bennünket, és addig minden oké, amíg a kezünket meg nem látja. szóval alapvetően kéz fóbiás :-))

jaigen, az öthangfalas hifi két hangfala között lakik, és jó hangosan szereti hallgatni, és alá-alá csicsereg... most pl Sarah Brightmantől a deliver me a kedvence, ahol duettett énekelt :-)

plimplin Creative Commons License 2003.01.31 0 0 352
Budapesten van diszmadárkedvelő klub, azt hiszem, a TIT-en belül működik. A papagaj.lap.hu-n valahol őket is megtalálod, meg az öröklődésükről is nagyon sok van, az idegennyelvű linkeknél.(Angol neve "budgerigar", ha a "keresés"-be beirod ott, ahol esetleg ezt kérik.)
Előzmény: Somamudi (349)
plimplin Creative Commons License 2003.01.31 0 0 351
Somamudi: Esetleg az almát is próbáld meg még, ne add fel. Szerencséd van, az én hullámosom két éves elmúlt, de eszébe sem jut az ujjamra lépni. Pedig szelid, a kalitkában a közelünkbe repül, ha odamegyünk, meg dumál nekünk, és nagy ovációval üdvözöl, ha meglát. A szépiát az enyém sem eszi (legalábbis még sosem láttam), mégis két év alatt jelentősen kisebb lett. Inni is csak ritkán láttam a Csicserit.
Ercsibe: Én is próbáltam neki önitatót meg önetetőt adni, de félt tőle, úgyhogy az etetőtálnál maradtam. Ennek is megvan az előnye: igy legalább nem a kalitka aljára hullik az üres maghéj, hanem vissza a tálba. (Kivéve fürtös köles esetén.)
Előzmény: Somamudi (348)
ercsibe Creative Commons License 2003.01.31 0 0 350
Huh, remélem nem hagyok ki semmit...

Az marha jó, ha már a 4. naptól a kezedre áll, ne legyél telhetetlen. Nekünk a nimfa nyakát (de csak a csajét) 3 hónap után lehetett megvakargatni -no persze ha ő is úgy gondolja... :) A hullámosaim meg hozzám sem szólnak. Azaz dehogynem. De nem közelítenek. Szóval szelídítés kapcsán csak egy szó van: türelem. (esetleg mértéktartás?!)

Kaja: Alább olvashatsz néhány eszmefuttatást, nem vagy egyedül, itt több ember hullámosa nem hajlandó azt enni, ami egészséges. Nyugodtan add neki etetőben / itatóban, megtalálja rövid időn belül, és úgy is zabbant majd nagyokat.

Tenyésztés. Nem korai ez még? Amúgy addig is előzetesen: kapható a boltokban a hullámos papagáj című könyv (nem vagyok biztos benne, talán tenyésztése és tartása) van két fajta is, az egyik egy fekete-fehér a másik egy színes, aminek borítóján két papi van. Azok jók. Meg ha beírod a googléba azt, hogy hullámos tenyésztése szerintem kiad egy csomó oldalt. Nekünk van egy bejáratott tenyésztőnk, ő Mátyási János, a 22. kerületben lakik, ha kell a címe, telefonja, megadom emilben, csak jelezd ide a fórumba. Mi tőle vettük a 2 nimfát, és miután hozzánk került egy elárvult hullámos, tőle választott magának új pasit. Rentgeteg papagája van, van teljesen sárga is, ami nagyobb mint a hullámos, de mégis az a faj, mondjuk az drágább is egy kicsit, nem vagyok benne biztos, de talán lutínó, de ez utóbbi lehet, h ökörség. Tőle meg lehet kérdezni a párválasztás eshetőségét is, de egyvalamit tudnod kell. Kérdezted, hogy nem baj-e, hogy egyedül van. Nos, amennyiban van időd foglalkozni vele, akkor nem, mert nagyon igényli a társaságot. Pöttöm (elárvult hullámoslány), amig egyedül volt, a kezemre szállt, meg miegymás attrakciók, de amint megkapta a párját, tojt a fejemre (nem szó szerint, ugyanis arra sem méltat, hogy a kezemre rálépjen azóta...) Szóval arra számíts, hogy a nagy l'amour (=szelidülés) közöttetek csökkenni fog, mert a párját fogja jobban szeretni. Persze előfordul olan is, ahol két papagáj is gazdiimádó, ezt csak azért írtam le, hogy ne hibáztasd a papidat, ha ez lesz a vége. (vannak ilyen emberek is)

Remélem megnyugtattalak / kielégítettem a kiváncsiságod valamelyest...
Üdv: Erika

Előzmény: Somamudi (349)
Somamudi Creative Commons License 2003.01.30 0 0 349
És még:
3., A tenyésztőjénél mindent tálból evett-ivott. Szeretném, ha etetőből, és itatóból táplálkozna. Az átállást hogy csináljam? Nem fog közben éhen, vagy szomjan halni? Nem kinevetni!!! Tényleg aggodnék miatta. A szépiához se nyúlt hozzá.
4.,Ugye nem várok el tőle túl sokat, főleg a szelidités témában. A kutyákkal könnyebben boldogulok...
5., Szerintetek nem baj, hogy nincs párja? Ha megszelidülne, szívesen vennék mellé egy tojót. Mennyi idős koráig tehetem ezt meg?
6., Hol találhatnék a tenyésztésükről irodalmat? Szeretnék, ugyanis, piciket. A színöröklödésük is érdekelne. Erről hol van irodalom? Lehet valahol sárga tojót szerezni?
Hát, most ennyi. Hálás lennék válaszokért, és bármilyen tanácsért. Ha BP-i madaras klub címét megadná valaki, szívesen ellátogatnék.
Üdv!
Előzmény: Somamudi (348)
Somamudi Creative Commons License 2003.01.30 0 0 348
Szóval:
1., Szelidités. Kb a 4. naptól kezdve az ujjamra száll, ha elé tartom, és a hasát érintem. Nem jön oda magától, ha repkedni kiengedem. A szobában jól érzi magát, nem ette meg a kutyámat sem. Nagyon csöndes, de jókedvünek tünik. Mindent nagyon figyel. Ez így, idáig jó? Szeretném, ha szeretne, és magától jönne hozzám. Első két nap nagyon csípett, azóta nem. Hogyan tovább?
2.,Nem eszik meg egy csomó dolgot, amit az írodalom csemegeként említ. Megmutittam a könyvet neki, nem győztem meg:-))) Nem eszik fürtöskölest, banánt, répát, mandarint, salátát. Gyakorlatilag csak magokon él. Meg egy rágcsálós rudacskán. Mit tegyek? A tenyésztője szerint kell a zöld neki. Akkor miért nem eszi?
Előzmény: Somamudi (347)
Somamudi Creative Commons License 2003.01.30 0 0 347
Sziasztok!

Kezdő madaras vagyok, most kezdtem el első hullámosomat nyűni, és kb 2 hónapja van ey pár zebrapintyem a kutyám nagy örömére.
Lenne 1-2 kérdésem, pontokba szedném, hálás lennék, ha egy ráérő, tapasztaltabb madárbarát segítene.

Előzmény: Brutalis Harmonia (346)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.01.30 0 0 346
Nekem mazlim van. Ha nem adok a kajambol, teljesen fel van haborodva a kis szarnyasom. Ovatosnak kell lenni vele; a multkor csudig beleallt a tokfozelekbe.
Előzmény: plimplin (341)
plimplin Creative Commons License 2003.01.30 0 0 345
Neo: Biztos, hogy madárberkenye volt? Én csak olvastam, hogy mérgező (valamilyen újságban), de nem kóstoltam... (azért jobb az óvatosság.)
Előzmény: _Neo_ (344)
_Neo_ Creative Commons License 2003.01.29 0 0 344
a madárberkenye ha mérgező, akkor én már rég megkrepáltam volna... annyit ettem általános iskola alatt hogy az csak na :-)

egyébként elképzelem ahogy ott állok a kalitka előtt, és rágcsálom a tyúkhúrt, a csőrike meg undorodva figyelni hogy mi ez az óriási rág-szájszerv, és mitcsinál :-)))

Előzmény: plimplin (341)
_Neo_ Creative Commons License 2003.01.29 0 0 343
én mindenképp elvinném állatorvoshoz...

én is elvittem a Csirke Csőrit, holott nem is volt semmi baja, de érdemes volt, mert kiderült hogy be kell ecsetelni a lábát, mert atkás. (semmit nem vettem észre belőle, és szerencsére ártalmatlanok az emberre)

de meggyógyult azóta...
szóval ajánlom a dokit!

Előzmény: Kandirozott Meduza (342)
Kandirozott Meduza Creative Commons License 2003.01.29 0 0 342
Segitség!
Van nekem egy hófehér hullámos papagájom. Néhány napja a szemhéja teljesen megduzzadt és alig látszik a szeme. Egyébként láthatólag jól érzi magát, eszik csiripel, játszik, de a duzzanat, ill. a feje elég ijesztőnek néz ki.
Látott már valaki ilyet? Tudtok róla valamit?
Előre is köszönöm, ha tudtok erről valami felvilágositást adni.
kmeduza
plimplin Creative Commons License 2003.01.29 0 0 341
Neo: Irta valaki valamikor, hogy ha nem akar a papagáj elfogadni valami csemegét, akkor előtte kell nekünk ilyet enni (vagy úgy tenni, mint ha ennénk), és akkor megkóstolja ő is. Én próbáltam a madárberkenyével (madarak imádják, embernek mérgező), hogy úgy teszek, mint ha megenném, a Csicseri nézte is, hogy mit csinálok, de nem lehettem elég meggyőző... szóval nekem nem jött be. De azért meg lehet ezt is próbálni.
Előzmény: _Neo_ (336)
Palacsinta Creative Commons License 2003.01.28 0 0 340
Nekünk még évekkel ezelőtt volt papagájunk, hullámos. Több szót is tudott, és a felének a jelentését is.
Pl. tudta mi az hogy csíp, mert akkor mondta mikor csípett, meg aztán jól letoltuk és mondta hogy Pityuka csíp, vagy röviden Picsíííp. A vége felé már kavarta a szavakat, Beszél, puszit ad, szép, jó, okos madár, ügyes papagáj, beautiful, nem csíp, kikap, álmos, alszik, kíváncsi, pityuka megsértődött, mérges, repül... ezekből jött a puszitos (piszit ad okos), beautitődött, picsíp, stb :-)
ercsibe Creative Commons License 2003.01.27 0 0 339
Ebben sem leszek Einstein... Nekem eredetileg nimfáim vannak, de az más sztori, csak pár hónapja befogadtunk egy elárvult hullámoscsajt, aki nagy bánatában néha zavartan a fejemre szállt, meg az ujjamra lépett -mindez már a második napon, holott állítólag ilyet sosem csinált. Nos, ahogy kezdte feledni régi párját, kapott egy új pasit, és persze ez azzal is járt, hogy mellőzve lettem, és már ketten rettegnek tőlem. Pedig nem zargatom őket. Nem tudom, mit kéne tennem, fürtöskölest (nagy csemege!) sem fogadnak el kézből, se egészséges kaját, semmit, szóval általában a kalit másik szögletében remegnek, ha benyúlok hozzájuk. Erre nem tudok mit válaszolni, ez nekem is fájó pontom... :((((
Előzmény: _Neo_ (338)
_Neo_ Creative Commons License 2003.01.27 0 0 338
köszönöm, köszönöm!
megpróbálom...

esetleg még abban, hogy a vad hullámospapagáj már örökre vad is marad?? az előző madaraim a kezemre repültek, meg ott lebzseltek körülöttem, de ez a rosszcsont inkább szívrohamban lefordul a rúdról amikor a közelébe lépek...
pedig türelmes vagyok, meg fokozatos meg minden...

ez egy ilyen nevelhetetlen fajta...?

Előzmény: ercsibe (337)
ercsibe Creative Commons License 2003.01.27 0 0 337
Passz. Sok okosat nem tudok mondani, nálunk sem sláger a zöldség. Nekem olyanokat írtak anno, amikor én is ezt kérdeztem, hogy vágd apróra, keverd bele a magkeverékbe, és akkor majd megeszi, de nálunk akkor inkább éhezés volt, mintsem beletette volna a csőrét. Szóval passz. Az egyedüli, amit megesznek, egy drága fajta alma, (nem tudom pontosan mi, kétszer/háromszor annyi, mint a többi, és nagy piros.) A dísznövény és a függöny viszont nálunk is csemege... :)
Előzmény: _Neo_ (336)
_Neo_ Creative Commons License 2003.01.27 0 0 336
hali!

egy kérdésem lenne: mi van akkor ha a mostani hullámospapagájom (becsületes neve: Csőri Csirke Csipisz) nem akarja elfogadni a zöldségeket se meg a gyümölcsöket se, sőt még a tyúkhúrt sem...
eddigi hullámosaim éltek haltak ezekért, főleg a tyúkhúrért, de Csipisz még csak oda se szagol.
azért látszik hogy éhes lenne egy kis zöldségre, mert a kis gyompálmánk levelét eszi erősen. ettől viszont a guta üt meg, mert mi van ha az meg mérgező (bár mondjuk már feldobta volna a tappancsát az első pálmaevő akció után)...

mit tegyek? hogy szerettessem meg vele?

Hisztike Creative Commons License 2003.01.23 0 0 335
Sziasztok, madarak és emberek! Bepillantás következik Hisztike mindennapjaiba. Mostanában kamikaze-nak képzeli magát: rájött, hogy egyenes vonalban át tud repülni egyik szobából a másikba, és ez milyen buli. Ott röpdösött fel-alá percekig, végül a sok fordulástól valószínűleg elszédült, és egyenesen belerepült az ajtófélfába. Nagyot koppant akkor, azután elhallgatott... Máskor meg megpillantott az íróasztalomon egy gigászi barna hatlábú szörnybogarat, volt vagy akkora, mint Hisztike feje.Annak aztán nekiesett, megcincálta, rángatta, vonszolta, lóbálta, mindent megcsinált vele, amit lehetett, végül belefojtotta a teámba.:( De azért nagyon cseles volt, mert előtte gondosan kifigyelte, mozdul-e a bogár. Nem mozdult, lévén gyöngyből fűzve...
Előzmény: ercsibe (334)
ercsibe Creative Commons License 2003.01.20 0 0 334
Szia! Nálunk semmi változás. Azaz Csipetet meg lehet simogatni már, és nem csípked, Para továbbra is parázik, de a hullámosaim meg tök eszetlenek. Állandóan rikácsolnak, sőt, Pöttöm megette a függönyt. (Most költöztünk egy éve, szóval vadiúj, drága függönyöm -volt. :((( Mondjuk a hörcsög kezdte, de a mai nap vesztese abszolút a függöny volt. Ez egy szép voilé függöny (egybefüggő, mint a muszlin), de mostanra csak szakadt csipkefüggöny benyomását kelti. :(((((( )
Ennyit a madaraimról. Ja, és el kellett tennem a szociológiakönyvemet is máshova, mert Para, ha kijön a kalitból, csakis azon tud létezni... :((( Szóval csupa kakkantyú a teteje, ami csúnya foltot hagy... :((( Csodaszép, vadiúj lakásunk totális leépülés alatt...
Előzmény: plimplin (333)
plimplin Creative Commons License 2003.01.20 0 0 333
Hahóóóó! Most olyan nagy itt a csend. Lehet, hogy mindenki a kedvenc madarával foglalkozik? Vagy netán a papagaj.lap.hu-t böngészi?
Nálunk az az újság, hogy Csicseri egyre okosabb. Most már nem csak nekem mondja, hogy "szia", hanem hét végén már a macskát is ezzel üdvözölte. (Na, nem kell megijedni, nem bántja őt a macs, bár miatta nem jöhet ki soha a kalitkából repkedni. Azért jobb az óvatosság.)
Előzmény: Hisztike (332)
Hisztike Creative Commons License 2003.01.10 0 0 332
Hisztike is ott szeret ülni, meg aludni, meg mindent, nem is értem, az ülőfája biztos kényelmesebb. Az önetetőjébe már nem bírunk olyan keveset tenni, hogy ne érje el kívülről, ha a peremére áll, és belehajol, ennek persze az az eredménye, hogy időnként lebillen az egész, papagájostul, magostul... néha olyan az élet Hisztikével, mint egy cirkuszban. :)
Előzmény: ercsibe (328)
plimplin Creative Commons License 2003.01.10 0 0 331
MandDark: Szerintem Észak-Amerikában nem. Közép- és Dél-Amerikában viszont igen, elsősorban a trópusi(+szubtrópusi) területeken.
Mindenkinek: Ismeritek ezt? http://papagaj.lap.hu
Van rajta néhány magyar nyelvű link is, és sok angol meg német nyelvű.
A ManDarknak adott infót pl. az angol nyelvű linkeknél szereplő "Lexicon of Parrots"-ból, azon belül a Neotropical-ra kattintva vettem.
Előzmény: Brutalis Harmonia (329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!