Ürmösháton van egy 600 literes békebeli gőzfürdős kisüsti.
Aminek a kazánja egy 424-es gőzmozdony kazán.
A fűtéshez 1 méter hosszú hasított rönköket használnak.
Időnként a mester főként, a cefre felfűtésekor a gőzt bele-bele, ereszti az üstbe.
Mint tudjuk 1liter víz = (1,7 köméter gőz)
Én nem vártam 4 évet, hogy megtapasztaljam a szélsőségeket a berendezés hangolásával kapcsolatban.
Mivel tudni illik, hogy minden berendezésmás.
Most pl. a 48 %-os alszeszt, finomítás előtt 15%- ra higítottam és 3 szilviával lehúztam a fehér trutyit.
Így a finomitáskor a saját levével be tudom lőni 50-55% ra. Ekkor a kifolyó lé 10-15%-os.
Up.- nincs. Szilvánál bevált, most almára próbálom.
Főztem EUP.- ból, ami meglepően finom és édes vegyesvirág méz illatu a 11 éves gyerek azt hitte, hogy mézet főztem mikor beke szagolt az üstbe. Ezért keresem a megfelelő beálítást.
Az egymenetes vilmoskörte is jól sikerült, hamar elfogyott tömény aroma volt. Jövőre kipróbálom szilvával.
Hát igen, ez az egyszerű diagram is jó arra, hogy megértsük, a vizet csak 100-110 fokra melegíthetjük fel (nyomástól függően) míg a gőzt már sokkal jobban fel lehet hevíteni. Ugyanakkor a gőz biztosítja az energia elosztását a teljes felületen. Ezt keressük.
Van a vízfürdős üst, és van a gőzfürdős üst, meg ez az öszvér megoldás.
,,Igen sokan úgy gondolják, hogy gőzzel főznek, pedig csak gőzölgő folyékony halmazállapotú vízzel, aminek a hőmérséklete függ a túlnyomástól.
Ha gőzzel tudnánk fűteni akkor nem kellene nagy nyomás.
A 100C-fokos víz gőz belső energiája 2506 kJ/ kg viszont ha már folyékony halmazállapotu akkor már 417,5 kJ/kg 99,6C-fokon.
Tehát a belső energiáját a környezetének adta le. "
Már azt sem értem, hogy mit nem értek!
A víz a forráspontján nem változtatja a hőmérsékletét, csak a belsőenergiája nő, amennyit a környezetéből el tud vonni.
A kollégának hozott anyagból kellett megoldani a főző megépítését, és menetközben rájött, hogy pazarlás a sok vizet melegíteni. És felfűtéskor ki kell (légteleníteni) a rendszert, hogy telített gőze legyen, a jobb hatásfok elérése érdekében.
Sok vesztenivaló nincs , kiszűröm utólag,ha gond lesz vele. Meg kell tapasztalni a határokat . Nem tudom milyen a kozmaolaj mellékíz az is lehet nekem az az íz lesz a kedvencem .:-)
"Feribá most főztem a birscefrém kipróbálom ,hogy milyen lesz kozmaolaj leválasztás nélkül. Birsbe rengeteg olaj van ,kíváncsi vagyok rá ! Holnap kifinomítom ,ha ez nem lesz opálos ,akkor a kozmaolaj szűrőmmel csak a muslicákat fogom kiszűrni! :-)"
Bátor vagy:-))))
Én már tippelni sem merek. Ez már a ló másik oldala. :-))))
"Az még lemaradt,hogy a gőztér palástja 7 cm kőzetgyapottal van szigetelve így a kondenzáció az üst falán adja át az energiáját."
Nagyon jó, hogy le van szigetelve a palást, energia takarékosság szempontjából!
Egy picit helyesbítenék. Itt nem kondenzációról van szó. Itt egyszerű hővezetésről beszélünk, aminek a hatásfoka sokkal nagyobb.
Egy kicsit próbáljunk elméletről beszélni. Egy vákuumban a víz már 80 fokon (akár 70 fokon is a vákuumtól függően) forr, elpárolog. Ugyanakkor az üst fala cefre főzéskor már 90 fok. Na, ez a 90 fokos fal nem fogja kondenzálni azt a vizet, ami 80 fokon már elpárolog. Ebben az esetben a gőz molekulákat hevítjük, amik gőz molekulák maradnak, és azok vezetik a hőt irtó nagy hatásfokkal.
Az már teljesen igaz, hogy nem tudunk mi olyan nagy vákuumhatást elérni, de próbálkozunk és itt a szellőztetés a felmelegítés szakaszában a kulcs.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"Egyébként a levegőt csak akkor kell kiengednem ha már 8-10 napja nem volt használva a készülék,mert csak eddig képes a golyósszelep megtartani a vákumot."
Azért én azt javaslom, hogy minden alkalommal szellőztess, azért, hogy a vákummhatást növeld. Ez itt a kulcs.
"Nem sokan értették meg akkor sem, hogy a vízhűtésnél hatásosabb a párologtatás." Bizony ám ,hisz ez alapján működik a hűtőszekrény. Ha van egy hőmérőnk ,digitálisan még látványosabb, bemártjuk vízbe , mondjuk 20 °C -os a környezet hőmérséklete is ennyi , meglengetjük a vizes hőmérőt és lemegy 15 re.
Feribá most főztem a birscefrém kipróbálom ,hogy milyen lesz kozmaolaj leválasztás nélkül. Birsbe rengeteg olaj van ,kíváncsi vagyok rá ! Holnap kifinomítom ,ha ez nem lesz opálos ,akkor a kozmaolaj szűrőmmel csak a muslicákat fogom kiszűrni! :-)
Köszönöm,hogy elfogadod és megvédted ezt a dolgot!.....Te nagyon jól tudod,hogy ez fizika és ezt lehet szeretni,vagy nem szeretni,akkor is így fog működni.
Köszönöm,hogy hozzászólásra méltónak tartottad az írásomat,és úgy látod,hogy lehet benne valami.....A készülékemmel több variációt is kipróbáltam a minél gyorsabb és gazdaságosabb felfűtés és főzés érdekében.Először a cefre szintjéig töltöttem vízzel(az egy katasztrófa 2,5 óra volt a felfűtés.)...Utána 1/4 részig töltöttem fel,valamivel jobb,de így is közel 2 óra erős fűtéssel.A további próbálkozások azt igazolták,hogy ha a forrásban lévő víz nem éri el az üst alját,így nagy teret adva a gőz képződésnek,minden esetben 50-60-percen belül,közepes fűtés mellett is felforr az anyag.Emellett amint írtam is a nyomás mérő O-n áll(a folyamatos kondenzáció miatt) csak a főzés vége előtt kezd emelkedni max. 0,3-4-ig,de ekkor a sisakban lévő gőzök hőmérséklete már 98-99 fok.Egyébként a levegőt csak akkor kell kiengednem ha már 8-10 napja nem volt használva a készülék,mert csak eddig képes a golyósszelep megtartani a vákumot.Még egy dolgot hozzátennék nálam 20 cm van a forróvíz és az üst alja közt,de ez egy adott dolog volt,a lényeg az,hogy a forrásban lévő víz ne érje el az üst alját.Egyébként az meg egy adott dolog,hogy egy üst mekkora fűtő felülettel rendelkezik,hiába emeljük a gőz hőmérsékletét,ha a rendszer nem tudja átadni a fűtő teljesítményünket.(ekkor jön az ,hogy lefúj a szelep.)
Lehet ,lerágott csontot zörgetek,de sajna hiába olvastam vissza ,nem leltem a gondomra választ!?))
Az ominózus RÉZ ELEJE-felől érdeklődnék,szeretném lepontosítani.Az én gondolatomban eme réz elő az első főzéskor elsőre kicsepegő pár deciről van szó,(ami amúgy kék színben pompázik))bár máshol azt olvastam ,mindenkori főzés eleje ezért félre teendő??Ebben az esetben kérdezném,honnan lehet tudni mennyi az a mennyiség amit réz eleje címen félre kell tenni,és mire lehet azt használni??
Természetesen hőálló szimeringet, ha szilikon akkor az a legjobb. Néha-néha egy kis szilikon zsír a tengelyre és örök élet.
Kérdés persze, hogy a keverő a sisakból indulna központosan vagy oldalt az üstből. Mert ha oldalt, akkor a hosszan benyúló csővel az a gond, hogy ahhoz is kell szimering vagy valami tömítés féle.
Kivéve persze ha hozzá hegeszted az üst falához, ekkor viszont nem tudod kiszedni, állandóan ott lesz az üstben csupán a benne futó tengelyt tudod kihúzni ha leszereled róla a lapátot. Tehát útban lesz a takarításkor, moslék kiszedésekor. Tehát ehhez a megoldáshoz, kell egy moslék kifolyó, beépített zuhannyal.