Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105187

mondjuk ami érdekes volt, hogy ez a 40 akárhányas nevezzük bárminek, finomabb volt, mint bármelyik eddig ivott törköly.

Előzmény: naivkezdo (105186)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105186

snapszmester,

 

emlékszel amikor mondtad, hogy szopjak én a vizezett törköly cefrémmel?

Arra gondoltál, hogy nehéz kinyerni belőle?

Első (tehát alszesz) főzés 45-ről indult, a végén csepegve 20 körüli, picit nagyobb gázzal vékony sugár 20 alatti, gondolom vízzel jött.

Szóval tényleg pöcsölős volt a vége, meg a 45 is kevés. Jól gondolom, hogy erre utaltál?

vasbogre Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105185

Szia! Véleményed szerint ez működne csak duplafenék esetén is? Az én lefenekelt söröshordóm vízterébe 4,8 liter víz fér, de a homorúsága miatt valahol 1,5 liternél már elérné az üst alját.

Előzmény: atís48 (105066)
joededy Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105184

Szevasztok

Tisztelt fórumtársak homályositsatok már fel,hogy mi a fene történik a főzőmmel ,vagy a cefrével mert nem értem.

A tényállás a következő.Lányomék hoztak 70-80 liter nem erősitett csak szilvából cefrét.Főzéskor a páracsőben fehér lerakódás keletkezik,mintha "liszt" rakodna a cső falára,ami a főzés végefelé leválik a cső faláról és a párlattal együtt jön darabokban

a kozmaolajszűrőbe.Főzés után kimosom a páracsövet de erős vizsugár is csak részben távolitja el ezt fehérséget.Újjal belenyúlva simán letörölhető a cső faláról.

Mi ez?

Mi lesz finomitás után a pálesszel.

 

körte51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105183

Én palackos gázzal fűtök ,1 liter pálinkámban 200-250 ft a gázköltség.

Előzmény: bezzeg Jani (105145)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105182

ezzel én is így vagyok...:)))

Előzmény: benchmade (105180)
barkócza Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105181

Szia, Feribá, már harmadszor állok neki, de dögrováson vagyok, és nem tudom összeszedni a gondolataim.

Előzmény: Feeriba51 (105177)
benchmade Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105180

Tudod, mindennek mindig oka van, biztos ennek is:-)  Én bármelyik topiktársat szívesen látnám egy kupicára, legalább biztosan inna egyszer egy jó pálinkát! :-)

Előzmény: szilvakukc (105174)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105179

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (105124)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105178

Ebben minden saválló.. :)

Előzmény: bezzeg Jani (105171)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105177

Melyik fizika???:-)))

Most is:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: szilvakukc (105174)
barkócza Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105176

Most tisztáztam le az idei birsemet. Olyan 5-5,5/100 lett a kihozatala, tavaly azért jobb volt valamivel.

atís48 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105175

Azt hiszem nem elég érthetően fogalmaztam ,a thumper a páracső vége és a hűtő között helyezkedik el.( rektifikátorként)

Előzmény: atís48 (105173)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105174

Ne törődj vele, Feribá szeret mindig feltalálni valamit, ami a fizika ellenére is működik, bár igaz, csak nála. Ha eljutnál hozzá, az nagy szó lenne, már többen is próbálkoztunk, eddig mindenkit elutasított. Sok szerencsét.:DD

Előzmény: benchmade (105137)
atís48 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105173

 

 

Tisztelt  Snapszmester!

 

Szeretném kikérni a véleményed,és ezúton a fórum"Nagy Öregjeinek " a véleményét is a következőkről...... Az üst 100 l-es a sisak 40 l felső 1/3-ában van egy 6m-es rézcső spirál kúposra húzva ami vízhűtéses deflegmátorként működik...Alatta  2 kg vörösréz forgács ami a teljes sisak átmérőt betölti.....A páracső  2 m-es ,átmérő 40 mm ....Ezután jön egy   Thumper  ez a tapasztalatom szerint 10-15 %-al növeli az alszesz  végleges szeszfokát.De ezt a szerkezetet azért is szeretem mert 1/3-al kevesebb ha hűtővíz szükséglet,és a kozmaolajat olyan szinten kiveszi,hogy a Szőlősiféle szűrőben is csak egy minimális kozmaolaj marad. .....A kérdésem a következő a második lépcsőben hagyományos kisüsti módszerrel finomítom 7m 18-as rézcső hűtő,nevezhetem -e ezt kétlépcsős kis üsti módszernek ?

 

Üdv.   atis48

Előzmény: snapszmester (105165)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105172

Jól látod.

 

Spongyát rá.

Előzmény: barkócza (105170)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105171

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZT0xrYTh4ODY4UTQ/view?usp=sharing

 

Nekem csak > mint 400W Csehszlovák a moci. A sufnimban találtam, (hozott anyag).

Már meg sem merem kérdezni, a szimeringezett tengely sav és rozsdamentes-e.

A kéreg edzett szénacélt láthatóan korrodálja a cefre.

Előzmény: gabor0036 (105149)
barkócza Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105170

Bocs, lehet, hogy félreértettelek. :) Úgy értettem, hogy a gőzfűtés ellen érvelsz.

Előzmény: bezzeg Jani (105130)
barkócza Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105169

Az "egzakt tudomány" kifejezés mindössze annyit jelent, hogy matematikai modellekkel dolgozik. :) A trükk az, hogy ki kell találni, mikor melyik modellt kell alkalmazni.

Előzmény: Feeriba51 (105167)
forgione1 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105168

A külső palástot viszont 5 centis ásványgyapot öleli körbe.

 

Ha az olaj csurig éri az üstöt, akkor az apadó cefre odatapad a falára, ezért raktam csak 2/3-ig.

 

Kb. 13 liter olaj van így benne. Ezt ugye felkell fűteni..... 5 literrel csak az üst alját melegíteném. Kérdés, hogy energiafelhasználás szempontjából miként alakulna.

Előzmény: Babar66 (105166)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105167

Sajnálom, és még azt mondják, hogy a fizika egy egzakt tudomány:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (105165)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105166

A levegő igen jó hőszigetelő! IÍgy is elég kevéssé hatékony a rendszered, (1/3-án nem fűt) de ha még az üst alját sem fogja elérni az olaj.... ???  Próbàld ki!   :)

Előzmény: forgione1 (105136)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105165

Néhány termodinamikai alap:

Hővezetés

Jó vezetők: fémek

Rossz vezetők: folyadékok, gázok, légüres tér

Hőáramlás:

Folyadékokban, gázokban a hő főleg áramlás útján terjed. 

Lehet hogy változott  a tudomány állása mert a forrásom 1967-es kiadású.

 

Feribá lelkes híve vagy az unortodox megoldásoknak, de a fizika erre nem alkalmas. 

 

A levegőt ki lehet engedni, ettől lesz telített gőz. Ha lehűl vacuum lesz, de ettől nem javul a hőátadás. 

Ha kevesebb vizet melegítünk nyilván hamarabb melegszik a cefre, és hamarabb csökken a nyomás a kondenzáció miatt.

A nyomás a dupla falban főleg azért kell mert 100°C körül nem melegít a víz eléggé. 

Adott mennyiségű párlat kinyeréséhet a be vitt energia ugyan annyi kevés és sok vízzel a dupla falban. A bevitelhez szükséges időt lehet csökkenteni keveréssel és a hőátadó vízzel való módosításokkal.

 

A kolléga jó úton halad, az eredményeit magyarázzuk meg a fizika jelenlegi állása szerint.

 

atís48 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105164

Ezt én is igazolni tudom ,mert a gőztérből egy golyósszeleppel  be tudom engedni a gőzt,és amellett hogy így még gyorsabb a felfűtés,még a cefrét is megkeveri. De csak nagyon ritkán használom,leginkább a törkölynél szoktam használni ,ott nagy segítség.

Előzmény: barkócza (105119)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105163

Köszi mindenkinek! A cél egy olyasmi mint ami Snapszmesternek is van, hordoba rakva szépen dolgozik. nem kell plusz vödör meg ilyesmi hozzá...

atís48 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105162

Szia!...Egy 6 KW-os gázzsámollyal de az alsó egyharmadon működik felfűtéskor ,a lepárlás alatt  ennél kisebb teljesítmény is elég.Ahogy írtam is a kazán szigetelve van,a tűztér körül  rendes szoknya,és az is segít a gyors hőátadásban,hogy a kazán alsó része a főzőtér fele (fölfelé)domború ezzel meg lett növelve a hőátadó felület.

Előzmény: Kántor87 (105122)
vasbicikli Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105161

Keress egy műanyag vödröt, ami beleillik a lemez palástba, a fenekére vágj egy alma méretű lyukat, és készen is vagy.

Nekem bevált.

Előzmény: gabor0036 (105150)
mrkux Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105160

A kép lemaradt

 

Üdv

 

 

 

Előzmény: mrkux (105159)
mrkux Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105159

Szia.

 

Szerintem:

 

egy kicsit vastagabb gumilap, amit egy bilinccsel (vagy szegeccsel) hozzászorítasz a henger falához, középen pedig csillag alakban bevágod. Valami bilincs lehet jobb lenne, mert könnyebben le lehet szedni, és takarítani a cuccot.

 

Valahogy így

 

Üdv

 

 

Előzmény: gabor0036 (105150)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105158

32-es hús darálón amit motor hajt.Olyan szépen csigorgott benne az alma.De baba lett.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!