Szia! Véleményed szerint ez működne csak duplafenék esetén is? Az én lefenekelt söröshordóm vízterébe 4,8 liter víz fér, de a homorúsága miatt valahol 1,5 liternél már elérné az üst alját.
Tisztelt fórumtársak homályositsatok már fel,hogy mi a fene történik a főzőmmel ,vagy a cefrével mert nem értem.
A tényállás a következő.Lányomék hoztak 70-80 liter nem erősitett csak szilvából cefrét.Főzéskor a páracsőben fehér lerakódás keletkezik,mintha "liszt" rakodna a cső falára,ami a főzés végefelé leválik a cső faláról és a párlattal együtt jön darabokban
a kozmaolajszűrőbe.Főzés után kimosom a páracsövet de erős vizsugár is csak részben távolitja el ezt fehérséget.Újjal belenyúlva simán letörölhető a cső faláról.
Tudod, mindennek mindig oka van, biztos ennek is:-) Én bármelyik topiktársat szívesen látnám egy kupicára, legalább biztosan inna egyszer egy jó pálinkát! :-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ne törődj vele, Feribá szeret mindig feltalálni valamit, ami a fizika ellenére is működik, bár igaz, csak nála. Ha eljutnál hozzá, az nagy szó lenne, már többen is próbálkoztunk, eddig mindenkit elutasított. Sok szerencsét.:DD
Szeretném kikérni a véleményed,és ezúton a fórum"Nagy Öregjeinek " a véleményét is a következőkről...... Az üst 100 l-es a sisak 40 l felső 1/3-ában van egy 6m-es rézcső spirál kúposra húzva ami vízhűtéses deflegmátorként működik...Alatta 2 kg vörösréz forgács ami a teljes sisak átmérőt betölti.....A páracső 2 m-es ,átmérő 40 mm ....Ezután jön egy Thumper ez a tapasztalatom szerint 10-15 %-al növeli az alszesz végleges szeszfokát.De ezt a szerkezetet azért is szeretem mert 1/3-al kevesebb ha hűtővíz szükséglet,és a kozmaolajat olyan szinten kiveszi,hogy a Szőlősiféle szűrőben is csak egy minimális kozmaolaj marad. .....A kérdésem a következő a második lépcsőben hagyományos kisüsti módszerrel finomítom 7m 18-as rézcső hűtő,nevezhetem -e ezt kétlépcsős kis üsti módszernek ?
Az "egzakt tudomány" kifejezés mindössze annyit jelent, hogy matematikai modellekkel dolgozik. :) A trükk az, hogy ki kell találni, mikor melyik modellt kell alkalmazni.
A külső palástot viszont 5 centis ásványgyapot öleli körbe.
Ha az olaj csurig éri az üstöt, akkor az apadó cefre odatapad a falára, ezért raktam csak 2/3-ig.
Kb. 13 liter olaj van így benne. Ezt ugye felkell fűteni..... 5 literrel csak az üst alját melegíteném. Kérdés, hogy energiafelhasználás szempontjából miként alakulna.
A levegő igen jó hőszigetelő! IÍgy is elég kevéssé hatékony a rendszered, (1/3-án nem fűt) de ha még az üst alját sem fogja elérni az olaj.... ??? Próbàld ki! :)
Folyadékokban, gázokban a hő főleg áramlás útján terjed.
Lehet hogy változott a tudomány állása mert a forrásom 1967-es kiadású.
Feribá lelkes híve vagy az unortodox megoldásoknak, de a fizika erre nem alkalmas.
A levegőt ki lehet engedni, ettől lesz telített gőz. Ha lehűl vacuum lesz, de ettől nem javul a hőátadás.
Ha kevesebb vizet melegítünk nyilván hamarabb melegszik a cefre, és hamarabb csökken a nyomás a kondenzáció miatt.
A nyomás a dupla falban főleg azért kell mert 100°C körül nem melegít a víz eléggé.
Adott mennyiségű párlat kinyeréséhet a be vitt energia ugyan annyi kevés és sok vízzel a dupla falban. A bevitelhez szükséges időt lehet csökkenteni keveréssel és a hőátadó vízzel való módosításokkal.
A kolléga jó úton halad, az eredményeit magyarázzuk meg a fizika jelenlegi állása szerint.
Ezt én is igazolni tudom ,mert a gőztérből egy golyósszeleppel be tudom engedni a gőzt,és amellett hogy így még gyorsabb a felfűtés,még a cefrét is megkeveri. De csak nagyon ritkán használom,leginkább a törkölynél szoktam használni ,ott nagy segítség.
Szia!...Egy 6 KW-os gázzsámollyal de az alsó egyharmadon működik felfűtéskor ,a lepárlás alatt ennél kisebb teljesítmény is elég.Ahogy írtam is a kazán szigetelve van,a tűztér körül rendes szoknya,és az is segít a gyors hőátadásban,hogy a kazán alsó része a főzőtér fele (fölfelé)domború ezzel meg lett növelve a hőátadó felület.
egy kicsit vastagabb gumilap, amit egy bilinccsel (vagy szegeccsel) hozzászorítasz a henger falához, középen pedig csillag alakban bevágod. Valami bilincs lehet jobb lenne, mert könnyebben le lehet szedni, és takarítani a cuccot.