Keresés

Részletes keresés

obsitos3 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105198

A kulcskérdés a pektinbontó és a felöntés.Ha préselés előtt tették bele,az egésszel nem foglalkoznék.Itt a pektinbontóra gondoltam.Ha elfogadjuk,hogy a törkölycefre alkoholtartalma kicsi,tehát nem ildomos gyengíteni,minden egyes liter vízhez számolj 25 dkg cukrot.Ha így történik a felöntés,nem romlik meg a cefre,és lesz pálinkád is.Természetesen minél több a víz+cukor,annál gyengébb a törkölyös jelleg. 

Előzmény: TRÓGER_NAGYON (105194)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105197

Igen néztem, egészen kevés van, csak a nagyon jól termő helyeken maradt meg a termés. Pech, hogy én is idén akarom kipróbálni.

Üdv:

Előzmény: Elveon (105191)
benchmade Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105196

Tisztelt Feribá!

Ne haragudj, de te tényleg nem érted az egészet. A telített állapot nem varázsszó. Tényleg olvass egy kicsit utána a termodinamikai alapoknak, mert már régen tanultad. 

Előzmény: Feeriba51 (105195)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105195

Gyógyulj meg!!! Ez most a lényeg!!!

Beismerem, hogy egy kicsit csalódtam a válaszod hiányában, de ezek szerint igazolt a kimaradásod.

Nem sürgős, rajtam kívül úgy sem érdekel senkit.

Annyit elárulok, hogy szerintem is van egy gyenge pontja a dolognak. Még pedig az, hogy az rendben van, hogy a telített gőz felhevíthető bőven 100 fok fölé. Azt is állítom, hogy ilyenkor egy komoly hővezetésről van szó (egyik részecske átadja az energiáját közvetlen szomszédjának és így tovább). A gondom ott van, hogy mi lesz a vízzel, ami a gőz réteg alatt van????? Azt már nem lehet felhevíteni, esetleg csak addig, ameddig megengedi a rendszer (0,5 bar). Az említett kísérletben a vascsőben csak korlátozott mennyiségű víz volt, sőt a vákuumradiátorokban is csak nagyon kevés folyadék van.

Igaz, ezt még meg lehetne oldani a mi esetünkben is.

Még egyszer jó gyógyulást, ne foglalkozz a dologgal.

Jó nedűt!!! A hiedelemmel ellentétben szerintem ilyenkor ne igyál alkoholt:-)))

Előzmény: barkócza (105181)
TRÓGER_NAGYON Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105194

Sziasztok, egy kérdés fehér törköly cefrézéséhez:

 

Ez igy jó lesz? 220 literes hordó kb 3/4-ig van törköllyel, ez fel van öntve vízzel+4 kg napfény benne+pektin bontó kb 500Kg gyümölcs mennyiséghez+fajélesztő+tápsó

 

Előre is köszönöm a hozzászólásokat :) 

naivkezdo Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105193

mondjuk én nem állítottam, hogy fűrészporra préseltem.

 

Előzmény: obsitos3 (105192)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105192

Én azt hiszem,hogy aki felengedi vízzel a törkölyt,az rendesen borit hozzá cukrot,úgy hogy attól nem kell talán félni,hogy megromlik.csak hát ez cukorcefre,nem lesz jó pálinka.Nagyon elvetemültnek kell ahhoz lenni,hogy az amúgy is gyenge,zörgősre préselt törkölyt keverhető állagúra hígítsa tiszta vízzel.

Előzmény: snapszmester (105188)
Elveon Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105191

Sziasztok, egyik ismerősöm azt mondta, hogy nem talált kökényt az erdőben, a bokrokon egyetlen termés sincs. Majd kimentem én is és én sem találtam. Szinte el sem hiszem, hogy sehol egy bogyó. Pedig ennél igénytelenebb gyümölcs talán nem is létezik. Volt olyan aki nézte már az idei termést?

joededy Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105190

Szia

Kösz a reagálást.

Azt még hozzáteszem,hogy a jelenség a főzés vége felé fokozódik,

illetve 25-30 fok körül jelentkezik először.

Előzmény: vasbicikli (105189)
vasbicikli Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105189

Arra gondolok, hogy a szilva hamvasságát okozó viaszos anyagok jönnek át a páracsőbe.
Ki lehet szűrni a döglött muslincákkal együtt :) nem hiszem, hogy ez ártana a pálinkának.

http://kerteszetiarudagardony.hu/wp-content/uploads/2013/12/let%C3%B6lt%C3%A9s-4.jpg

 

Előzmény: joededy (105184)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105188

Arra utaltam ami az én tapasztalatom. A kipréselt törkölyben kevés a kinyerhető szesz. Pl. 300kg-ból 20L alatt. Ha ezt felengedik vízzel megromlik mire hozzám ér. Nehéz szállítani mert nehezebb mint víz nélkül. Nehéz kiszedni mert folyik ki a víz. És nem utolsó sorban, vizem nekem is van.

Előzmény: naivkezdo (105186)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105187

mondjuk ami érdekes volt, hogy ez a 40 akárhányas nevezzük bárminek, finomabb volt, mint bármelyik eddig ivott törköly.

Előzmény: naivkezdo (105186)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105186

snapszmester,

 

emlékszel amikor mondtad, hogy szopjak én a vizezett törköly cefrémmel?

Arra gondoltál, hogy nehéz kinyerni belőle?

Első (tehát alszesz) főzés 45-ről indult, a végén csepegve 20 körüli, picit nagyobb gázzal vékony sugár 20 alatti, gondolom vízzel jött.

Szóval tényleg pöcsölős volt a vége, meg a 45 is kevés. Jól gondolom, hogy erre utaltál?

vasbogre Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105185

Szia! Véleményed szerint ez működne csak duplafenék esetén is? Az én lefenekelt söröshordóm vízterébe 4,8 liter víz fér, de a homorúsága miatt valahol 1,5 liternél már elérné az üst alját.

Előzmény: atís48 (105066)
joededy Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105184

Szevasztok

Tisztelt fórumtársak homályositsatok már fel,hogy mi a fene történik a főzőmmel ,vagy a cefrével mert nem értem.

A tényállás a következő.Lányomék hoztak 70-80 liter nem erősitett csak szilvából cefrét.Főzéskor a páracsőben fehér lerakódás keletkezik,mintha "liszt" rakodna a cső falára,ami a főzés végefelé leválik a cső faláról és a párlattal együtt jön darabokban

a kozmaolajszűrőbe.Főzés után kimosom a páracsövet de erős vizsugár is csak részben távolitja el ezt fehérséget.Újjal belenyúlva simán letörölhető a cső faláról.

Mi ez?

Mi lesz finomitás után a pálesszel.

 

körte51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105183

Én palackos gázzal fűtök ,1 liter pálinkámban 200-250 ft a gázköltség.

Előzmény: bezzeg Jani (105145)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105182

ezzel én is így vagyok...:)))

Előzmény: benchmade (105180)
barkócza Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105181

Szia, Feribá, már harmadszor állok neki, de dögrováson vagyok, és nem tudom összeszedni a gondolataim.

Előzmény: Feeriba51 (105177)
benchmade Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105180

Tudod, mindennek mindig oka van, biztos ennek is:-)  Én bármelyik topiktársat szívesen látnám egy kupicára, legalább biztosan inna egyszer egy jó pálinkát! :-)

Előzmény: szilvakukc (105174)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105179

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (105124)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105178

Ebben minden saválló.. :)

Előzmény: bezzeg Jani (105171)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105177

Melyik fizika???:-)))

Most is:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: szilvakukc (105174)
barkócza Creative Commons License 2014.10.13 0 0 105176

Most tisztáztam le az idei birsemet. Olyan 5-5,5/100 lett a kihozatala, tavaly azért jobb volt valamivel.

atís48 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105175

Azt hiszem nem elég érthetően fogalmaztam ,a thumper a páracső vége és a hűtő között helyezkedik el.( rektifikátorként)

Előzmény: atís48 (105173)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105174

Ne törődj vele, Feribá szeret mindig feltalálni valamit, ami a fizika ellenére is működik, bár igaz, csak nála. Ha eljutnál hozzá, az nagy szó lenne, már többen is próbálkoztunk, eddig mindenkit elutasított. Sok szerencsét.:DD

Előzmény: benchmade (105137)
atís48 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105173

 

 

Tisztelt  Snapszmester!

 

Szeretném kikérni a véleményed,és ezúton a fórum"Nagy Öregjeinek " a véleményét is a következőkről...... Az üst 100 l-es a sisak 40 l felső 1/3-ában van egy 6m-es rézcső spirál kúposra húzva ami vízhűtéses deflegmátorként működik...Alatta  2 kg vörösréz forgács ami a teljes sisak átmérőt betölti.....A páracső  2 m-es ,átmérő 40 mm ....Ezután jön egy   Thumper  ez a tapasztalatom szerint 10-15 %-al növeli az alszesz  végleges szeszfokát.De ezt a szerkezetet azért is szeretem mert 1/3-al kevesebb ha hűtővíz szükséglet,és a kozmaolajat olyan szinten kiveszi,hogy a Szőlősiféle szűrőben is csak egy minimális kozmaolaj marad. .....A kérdésem a következő a második lépcsőben hagyományos kisüsti módszerrel finomítom 7m 18-as rézcső hűtő,nevezhetem -e ezt kétlépcsős kis üsti módszernek ?

 

Üdv.   atis48

Előzmény: snapszmester (105165)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105172

Jól látod.

 

Spongyát rá.

Előzmény: barkócza (105170)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105171

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZT0xrYTh4ODY4UTQ/view?usp=sharing

 

Nekem csak > mint 400W Csehszlovák a moci. A sufnimban találtam, (hozott anyag).

Már meg sem merem kérdezni, a szimeringezett tengely sav és rozsdamentes-e.

A kéreg edzett szénacélt láthatóan korrodálja a cefre.

Előzmény: gabor0036 (105149)
barkócza Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105170

Bocs, lehet, hogy félreértettelek. :) Úgy értettem, hogy a gőzfűtés ellen érvelsz.

Előzmény: bezzeg Jani (105130)
barkócza Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105169

Az "egzakt tudomány" kifejezés mindössze annyit jelent, hogy matematikai modellekkel dolgozik. :) A trükk az, hogy ki kell találni, mikor melyik modellt kell alkalmazni.

Előzmény: Feeriba51 (105167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!