A kulcskérdés a pektinbontó és a felöntés.Ha préselés előtt tették bele,az egésszel nem foglalkoznék.Itt a pektinbontóra gondoltam.Ha elfogadjuk,hogy a törkölycefre alkoholtartalma kicsi,tehát nem ildomos gyengíteni,minden egyes liter vízhez számolj 25 dkg cukrot.Ha így történik a felöntés,nem romlik meg a cefre,és lesz pálinkád is.Természetesen minél több a víz+cukor,annál gyengébb a törkölyös jelleg.
Ne haragudj, de te tényleg nem érted az egészet. A telített állapot nem varázsszó. Tényleg olvass egy kicsit utána a termodinamikai alapoknak, mert már régen tanultad.
Beismerem, hogy egy kicsit csalódtam a válaszod hiányában, de ezek szerint igazolt a kimaradásod.
Nem sürgős, rajtam kívül úgy sem érdekel senkit.
Annyit elárulok, hogy szerintem is van egy gyenge pontja a dolognak. Még pedig az, hogy az rendben van, hogy a telített gőz felhevíthető bőven 100 fok fölé. Azt is állítom, hogy ilyenkor egy komoly hővezetésről van szó (egyik részecske átadja az energiáját közvetlen szomszédjának és így tovább). A gondom ott van, hogy mi lesz a vízzel, ami a gőz réteg alatt van????? Azt már nem lehet felhevíteni, esetleg csak addig, ameddig megengedi a rendszer (0,5 bar). Az említett kísérletben a vascsőben csak korlátozott mennyiségű víz volt, sőt a vákuumradiátorokban is csak nagyon kevés folyadék van.
Igaz, ezt még meg lehetne oldani a mi esetünkben is.
Még egyszer jó gyógyulást, ne foglalkozz a dologgal.
Jó nedűt!!! A hiedelemmel ellentétben szerintem ilyenkor ne igyál alkoholt:-)))
Ez igy jó lesz? 220 literes hordó kb 3/4-ig van törköllyel, ez fel van öntve vízzel+4 kg napfény benne+pektin bontó kb 500Kg gyümölcs mennyiséghez+fajélesztő+tápsó
Én azt hiszem,hogy aki felengedi vízzel a törkölyt,az rendesen borit hozzá cukrot,úgy hogy attól nem kell talán félni,hogy megromlik.csak hát ez cukorcefre,nem lesz jó pálinka.Nagyon elvetemültnek kell ahhoz lenni,hogy az amúgy is gyenge,zörgősre préselt törkölyt keverhető állagúra hígítsa tiszta vízzel.
Sziasztok, egyik ismerősöm azt mondta, hogy nem talált kökényt az erdőben, a bokrokon egyetlen termés sincs. Majd kimentem én is és én sem találtam. Szinte el sem hiszem, hogy sehol egy bogyó. Pedig ennél igénytelenebb gyümölcs talán nem is létezik. Volt olyan aki nézte már az idei termést?
Arra gondolok, hogy a szilva hamvasságát okozó viaszos anyagok jönnek át a páracsőbe. Ki lehet szűrni a döglött muslincákkal együtt :) nem hiszem, hogy ez ártana a pálinkának.
Arra utaltam ami az én tapasztalatom. A kipréselt törkölyben kevés a kinyerhető szesz. Pl. 300kg-ból 20L alatt. Ha ezt felengedik vízzel megromlik mire hozzám ér. Nehéz szállítani mert nehezebb mint víz nélkül. Nehéz kiszedni mert folyik ki a víz. És nem utolsó sorban, vizem nekem is van.
Szia! Véleményed szerint ez működne csak duplafenék esetén is? Az én lefenekelt söröshordóm vízterébe 4,8 liter víz fér, de a homorúsága miatt valahol 1,5 liternél már elérné az üst alját.
Tisztelt fórumtársak homályositsatok már fel,hogy mi a fene történik a főzőmmel ,vagy a cefrével mert nem értem.
A tényállás a következő.Lányomék hoztak 70-80 liter nem erősitett csak szilvából cefrét.Főzéskor a páracsőben fehér lerakódás keletkezik,mintha "liszt" rakodna a cső falára,ami a főzés végefelé leválik a cső faláról és a párlattal együtt jön darabokban
a kozmaolajszűrőbe.Főzés után kimosom a páracsövet de erős vizsugár is csak részben távolitja el ezt fehérséget.Újjal belenyúlva simán letörölhető a cső faláról.
Tudod, mindennek mindig oka van, biztos ennek is:-) Én bármelyik topiktársat szívesen látnám egy kupicára, legalább biztosan inna egyszer egy jó pálinkát! :-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ne törődj vele, Feribá szeret mindig feltalálni valamit, ami a fizika ellenére is működik, bár igaz, csak nála. Ha eljutnál hozzá, az nagy szó lenne, már többen is próbálkoztunk, eddig mindenkit elutasított. Sok szerencsét.:DD
Szeretném kikérni a véleményed,és ezúton a fórum"Nagy Öregjeinek " a véleményét is a következőkről...... Az üst 100 l-es a sisak 40 l felső 1/3-ában van egy 6m-es rézcső spirál kúposra húzva ami vízhűtéses deflegmátorként működik...Alatta 2 kg vörösréz forgács ami a teljes sisak átmérőt betölti.....A páracső 2 m-es ,átmérő 40 mm ....Ezután jön egy Thumper ez a tapasztalatom szerint 10-15 %-al növeli az alszesz végleges szeszfokát.De ezt a szerkezetet azért is szeretem mert 1/3-al kevesebb ha hűtővíz szükséglet,és a kozmaolajat olyan szinten kiveszi,hogy a Szőlősiféle szűrőben is csak egy minimális kozmaolaj marad. .....A kérdésem a következő a második lépcsőben hagyományos kisüsti módszerrel finomítom 7m 18-as rézcső hűtő,nevezhetem -e ezt kétlépcsős kis üsti módszernek ?
Az "egzakt tudomány" kifejezés mindössze annyit jelent, hogy matematikai modellekkel dolgozik. :) A trükk az, hogy ki kell találni, mikor melyik modellt kell alkalmazni.