igen, azt hiszem, 19,5 fokig torvenyesen lehet javitani cukorral, de legfeljebb 2 fokot. szoval papiron, ha jol sejtem, a 20 elerhetetlen. ezert is kerdeztem, megprobaljam-e a 18-at, vagy lojjek magasabbra. valahol feltettem magamban a kerdest, hogy mi lenne, ha minel kisebbet nyulnek bele - megeri-e a kockazatot?
az a baj, hogy iden csinalok eloszor bort, es bar a legjobb a sajat tapasztalat, de mivel evente csak 1-szer (nalam) van szuret, igy tul sokat kell varni az ujabb lehetosegre hibazas eseten.
A kb. 20 cukorfokú mustból erjed annyi alkohol, hogy a bor nem romlik meg, ha darabban van. Természetesen alacsonyabb cukorfokú mustból is lehet jó bor, csak el kell zárni a levegőtől. Folyamatos házi fogyasztásnál ezt nem mindig lehet megoldani. Napok, hetek alatt különböző betegségek támadhatják meg, leginkább a felszínén képződik hártya, majd ez továbbfejlődve megtörhet a bor, és megecetesedhet. A kb. 20 fok felett ezek nem következnek be.
Házi fogyasztásra, saját célra, tudtommal engedélyezett a kristálycukorral javítás.
No amikor sok volt az egér és pocok rengeteg lett a sikló... Mikor megvettem a házat--3éve-- akkor tele volt egérlyukakkal és még a patkány nyomait is fel lehetett fedezni.
Becsapkodtam szalmás agyaggal, csak egy uj egérjárat volt a nyáron. Ez még a téglaházakban is "elfogadható".
Közben döntöttem kivülre a járda mellé ültetem az alanyszőlőt--van bőven gyökeres is-- és ha megerősödik, akkor oltom be --a nemes része belül lesz. Lesz ideje megerősödni--kb 3 év alatt.
Napot bőven fog kapni-D-i csupa üveg folyosó.
Most sem permezetek, ezután és ott sem fogok. Mivel kivül van a tő locsoni nem kell-sőt "tilos", csak még megfogan.
igen, az rendben van. de elmeletileg 18-asbol is lehet normalis bort kesziteni, elvegre a boltok polcan is van 10,5-11 alkoholfoku bor is, nem igaz? vagy csak nagyuzemi, kontrollalt korulmenyek kozt?
mit jelent az eltarthatosag amugy? egy alacsonyabb mustfok csak 1 evet el meg? vagy annal korabbi problemaim is lehetnek?
a sok cukros kerdesre: tenni kell bele cukrozatlan mustot :) vagy a vegeredmenyt valahogy hazasitani?
Korábban láttam ismerősnél--többször is alaposan-- hogy a szőlő töve kivül az épület tövében volt (D-i oldalon) s a fürtök belül az üveges előtérben. Valamilyen csemege szőlő...
Mostanáig csak álmodoztam róla, de hamarosan lehetőségem nyilik vmi hasonlóra.
Leendő lakóhelyemen a D-re néző -utólag spaiznak épitett -folyosót le kell bontani és üveges hosszabb előtér, inkább folyosó lesz. Még nincs lebontva.
Belül--mint az egész házban - "földpadló" van.
Három féle variácóban gondolkodom--lehet mindhárom egyszerre, vagy egymás mellett?
1. a fal tövébe közvetlenül -a betont feltörve- ültetem kivül és bevezetem a szőlőt s ott oltom
2. a falon belülre, ablak magasságában oltva
3. a járda külső széle (kb 1,5 széles) mellé, s az alanyt magasra felviszem, majd felül, ahol nincs utban, viszem be a folyósóra és ott lefelé lógnak majd a fürtök.
Ahogy gondolom, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya
1. betont törni nem kellemes --kevesebb nedvességet kap, de többet, mint belül
2.ott fényt is és nedvességet is kevesebbet kap, egy darabig locsolni kell. Előnye nem kell bevinni a szőlőt, mert már benn van.
3. sok idő telik el, mire a szőlő kb. 5m-es kart kinevel, viszont később is bőven kap nedvességet.
A 1.nél és 3.nál is az alanyt növeszteném és mikor már beért a házba, akkor oltanám
Bevinni az uj agyagfalon keresztül rögtön alul, vagy felül a fal tetején gondolom. Az agyag engedi vastagodni, pláne ha sok szalmát teszek bele??!
Ha vki látott ilyen vagy hasonlót, akkor mondja el, de ha nem, akkor is várom véleményét
Egy jó száraz bor lehet belőle így is, ha sikerül szárazra erjeszteni.
Én 19 mustfok alatt nem szüretelem a rozenak valót sem. A fekete rizling így is elég savas, még alacsony terhelés mellett is. Érdekes, ami nekem kellemesen savas, másnak már szinte karcol... Na meg sok ismerősöm az édes bort pártolja, így én a késői szüretelésű fehér szőlőből készült borokra gyúrok :)
Ha gondolod tehetsz hozzá cukrot is, de sztem felesleges.
Lehet nem hazudott, csak pár dolgot nem vett figyelembe:
Refraktométerrel vagy az egyszerű úszó fokolóval mért?
Előbbi esetén több helyről mért? Utóbbi esetén a próbaszürethez a szőlőt több helyről és tőkéről szedte, vagy csak egyről?
Utóbbi esetén a mustot picit ülepíteni kell, mert a mérés csalóka lehet.
De az is lehet h szimplán tényleg át lettél b...va.
Itt volt 3 nagyon rossz nap. Ebből 1.5 napig folyamatos eső volt. Én meg jövő hét szombaton már szüretelni akarom a rozénak valót. Az ezerjó most van kb érett álllapotban, de ott kivárom a túlérett, töppedt-aszus állapotot.
Fürtrothadással,vagy gombafertőzéssel sehol semmi gond probléma?.....(az eső miatt),ebben az érett-félérett állapotban estleg v.mi védelem,megelőzés?"
Magamat idézve,aug.közepén aggódtam először az eső miatt,júl.végén permeteztem útoljára és hány eső volt azóta,úgyhogy le a kalappal a szőlőm elött,még tartja magát.Pedig a teldor élesre volt állítva,de nem vitt rá a lelkiismeret hogy féléretten permetezzem.Csak még ezt az esőt bírja ki valahogy!
Én havonta kén lapozok. Igaz nekem öreg hordóim vannak és volt már olyan hordóm, ami nem bírta ki a 2 hónapot kén nélkül. És a faluban is havonta kénezik az üres hordót.
Ha a hordó nem volt dugózva és ezt tetőzve kénezve sem, 99% hogy annak kuka...
Erről könnyen meggyőződhetsz: Elvégzed az alapos mosást/dagasztást. Majd a végén felöntöd vízzel, pici ként teszel bele, h ne poshadjon fel. Hideg helyen tartod 3-4 napig. Majd megízleled a vizet. Ha a víz dohos lesz akkor annak gatya... Ha nem, akkor szerencséd van. Attól hogy a színe, szaga jó, még lehet dohos a hordó. Én is szívtam ilyennek nem keveset..
Én mindenképpen vmi hideg vízben oldódó és működő tisztítószert és fertőtlenítőszert használnék.
Ha nem vagy vegyszer párti, akkor hideg-vízben oldj fel citromsavat öntsd bele a hordóba, majd borként keverj fel kis hideg-vízben és azt is öntsd bele a hordóba; vigyázz szúrós szagos a kettő keveréke! és ezzel jó alaposan mosd át a hordót, majd öblítsd ki. Utána lehet hideg-vizes trisós oldattal kimosni a hordót és öblíteni. 100l-es hordónál 10l vízben 1 dkg citromsav és 1 dkg borkén.
Ha vegyszer párti vagy, akkor hideg vizes, HC-DPE -s vízzel kimosnám, majd átöblíteném. Utána hideg-vizes HC-L 500 -al mosnám át, majd kiöblíteném. Ezeknél a keverési arány rá van írva a papírra. A fertőtlenítőszert nagyon szagos, utána jól öblítsd ki a hordót. És használj gumikesztyűt, mert ezek a szerek kimarhatják a bőrödet! De lehet mindkét sorozattal is mosni (vegyi-vegymentes) csak idő és pénz igényes akkor.
Forró-vizes oldattal nem kezdeném a mosást, mert az bele "nyomhatja" a rossz szagokat keltő anyagokat a dongába. Forró-vizes mosást csak akkor, ha "tiszta" a hordó és a forró víz gőze nem nyomhat a dongába, oda nem való anyagokat.
Mosás után alapos szárítás és kénlap égetés, nehogy vmi ecetbaktérium betelepedjen a hordóba. Én hordószárításnál kiszedem a csapdugót is és úgy állítom fejre a hordót, hogy hamarabb kiszáradjon és legyen egy kis légmozgás a hordóban is.