Nagyon köszönöm az érdemleges hozzászólásod, és azt hiszem egyet is értek vele.
Azért még is fárasztanálak egy kérdéssel:
Te "a folyadék és a gázfázisú (gőzfázisú) víz egyensúlyt tartson egymással" helyzetről beszélsz. Ezt emlegettem én is az elején.
Azonban, amint már említettem az előbbiekben, mi a helyzet ha csak gőzfázis van egy térben, az-az amikor a felmelegítés szakaszában az összes víz elpárolog.
Szia!....Szerintem működnie kell,viszont ha csak a fenék felületén történik a hőátadás ami az egész fűthető felület 20-25 %-a ,akkor a felfűtési idő is evvel arányosan megnő,de azt Te is tudod,hogy egy jól kivitelezett szoknya sokat segíthet a felfűtési idő csökkentésében.
A vákum radiátor - ban lévő speciális folyadék valóban már 30 °C on forr de semmi köze a radiátorban keringtetett vízhez !
A radiátor soha nem lesz melegebb mint a benne keringtetett víz !
ha ezt átvisszük a pálinka főzésre - akkor a pálinkafőzőbe két külön körnek kellene lennie egymástól "elszigetelve" !
A bevitt energia ugyan talán jobban hasznosulna de 90°C víz sohasem melegíti a cefrét 99 °C ra !
Ha ezt a vákumot a pálinkafőző duplafalában szeretnéd megvalósítani akkor tedd meg nem fog működni mivel te írtad vákumban alacsonyab a forráspont - ezért a 90°C nál gőzzé válló "vizgőz" sem tudja fel forralni a cefrét - mivel a forráspontja 96 °C fölött van :-) Lehet hogy nem doktori tudományos értekezés de szerintem közel áll az igazsághoz :-)
Valaki csak beidéz dolgokat. Fájna a szád ha saját szavaiddal érvelnél. Mellesleg az adott problémára értelmezhetetlen a radiátor. A mérnöki kar anyaga csupán bővített változata az általam beírt alapoknak.
Egy zárt térben (zárt cső vagy köpeny), amiből eltávolítottuk a levegőt, és csak víz van benne, minden hőmérsékleten annyi víz fog elpárologni, vagy annyi vízpára fog lecsapódni, hogy a folyadék és a gázfázisú (gőzfázisú) víz egyensúlyt tartson egymással. Ekkor pont akkora nyomás fog a zárt téren belül fellépni, amely mellett a víz forráspontja éppen az adott hőmérséklet. Így egy ilyen "vakuumcsöves hővezetőben" a víz minden hőmérsékleten éppen forrni fog, ha hőt közlünk a vízfázissal (a cső vagy a köpeny alsó részével, ahol összegyűlik a víz).
A cső (köpeny) "hideg" oldalán viszont ez a pára elkezd lekondenzálni, rengeteg hőt ad át a hideg oldalon, egyben a kondenzáció miatt lokálisan nyomáscsökkenés lép fel. Emiatt megindul egy anyagáramlás, konvekció, ami új és új, energiával energiával teli vízgőzt hoz a hideg oldalhoz. Vagyis a "vakuumcsőben" a hővezetés három lépése a párolgás, konvekció, kondenzáció.
Ha benne marad a levegő is a köpenyben, ennek két hátránya lép fel. Egyrészt a nyomás nem tud egy bizonyos szint alá csökkenni, így nem fog tetszőlegesen kis hőmérsékleten forrni benne a víz. Másrészt helyet foglal el a vízgőz elől, így a konvekció sem annyira hatékony.
Az rendben van, hogy én nem értem, de neked fájna a szád, elmondani, hogy Te szerinted hol tévedek????
Szeretem az ilyen vitázókat, akik semmivel sem érvelnek, csak azt tudják, hogy nem tudok semmit. Persze van olyan is, aki beidéz néhány idevágó dolgot, mintha saját szóval túl drága lenne érvelni.
Hááát, ezekből nem tanulok semmit, azért maradtam ilyen buta.
A kulcskérdés a pektinbontó és a felöntés.Ha préselés előtt tették bele,az egésszel nem foglalkoznék.Itt a pektinbontóra gondoltam.Ha elfogadjuk,hogy a törkölycefre alkoholtartalma kicsi,tehát nem ildomos gyengíteni,minden egyes liter vízhez számolj 25 dkg cukrot.Ha így történik a felöntés,nem romlik meg a cefre,és lesz pálinkád is.Természetesen minél több a víz+cukor,annál gyengébb a törkölyös jelleg.
Ne haragudj, de te tényleg nem érted az egészet. A telített állapot nem varázsszó. Tényleg olvass egy kicsit utána a termodinamikai alapoknak, mert már régen tanultad.
Beismerem, hogy egy kicsit csalódtam a válaszod hiányában, de ezek szerint igazolt a kimaradásod.
Nem sürgős, rajtam kívül úgy sem érdekel senkit.
Annyit elárulok, hogy szerintem is van egy gyenge pontja a dolognak. Még pedig az, hogy az rendben van, hogy a telített gőz felhevíthető bőven 100 fok fölé. Azt is állítom, hogy ilyenkor egy komoly hővezetésről van szó (egyik részecske átadja az energiáját közvetlen szomszédjának és így tovább). A gondom ott van, hogy mi lesz a vízzel, ami a gőz réteg alatt van????? Azt már nem lehet felhevíteni, esetleg csak addig, ameddig megengedi a rendszer (0,5 bar). Az említett kísérletben a vascsőben csak korlátozott mennyiségű víz volt, sőt a vákuumradiátorokban is csak nagyon kevés folyadék van.
Igaz, ezt még meg lehetne oldani a mi esetünkben is.
Még egyszer jó gyógyulást, ne foglalkozz a dologgal.
Jó nedűt!!! A hiedelemmel ellentétben szerintem ilyenkor ne igyál alkoholt:-)))
Ez igy jó lesz? 220 literes hordó kb 3/4-ig van törköllyel, ez fel van öntve vízzel+4 kg napfény benne+pektin bontó kb 500Kg gyümölcs mennyiséghez+fajélesztő+tápsó
Én azt hiszem,hogy aki felengedi vízzel a törkölyt,az rendesen borit hozzá cukrot,úgy hogy attól nem kell talán félni,hogy megromlik.csak hát ez cukorcefre,nem lesz jó pálinka.Nagyon elvetemültnek kell ahhoz lenni,hogy az amúgy is gyenge,zörgősre préselt törkölyt keverhető állagúra hígítsa tiszta vízzel.
Sziasztok, egyik ismerősöm azt mondta, hogy nem talált kökényt az erdőben, a bokrokon egyetlen termés sincs. Majd kimentem én is és én sem találtam. Szinte el sem hiszem, hogy sehol egy bogyó. Pedig ennél igénytelenebb gyümölcs talán nem is létezik. Volt olyan aki nézte már az idei termést?
Arra gondolok, hogy a szilva hamvasságát okozó viaszos anyagok jönnek át a páracsőbe. Ki lehet szűrni a döglött muslincákkal együtt :) nem hiszem, hogy ez ártana a pálinkának.
Arra utaltam ami az én tapasztalatom. A kipréselt törkölyben kevés a kinyerhető szesz. Pl. 300kg-ból 20L alatt. Ha ezt felengedik vízzel megromlik mire hozzám ér. Nehéz szállítani mert nehezebb mint víz nélkül. Nehéz kiszedni mert folyik ki a víz. És nem utolsó sorban, vizem nekem is van.
Szia! Véleményed szerint ez működne csak duplafenék esetén is? Az én lefenekelt söröshordóm vízterébe 4,8 liter víz fér, de a homorúsága miatt valahol 1,5 liternél már elérné az üst alját.
Tisztelt fórumtársak homályositsatok már fel,hogy mi a fene történik a főzőmmel ,vagy a cefrével mert nem értem.
A tényállás a következő.Lányomék hoztak 70-80 liter nem erősitett csak szilvából cefrét.Főzéskor a páracsőben fehér lerakódás keletkezik,mintha "liszt" rakodna a cső falára,ami a főzés végefelé leválik a cső faláról és a párlattal együtt jön darabokban
a kozmaolajszűrőbe.Főzés után kimosom a páracsövet de erős vizsugár is csak részben távolitja el ezt fehérséget.Újjal belenyúlva simán letörölhető a cső faláról.