Keresés

Részletes keresés

Babar66 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105334

Tetszik a borász hasonlatod.    :)))

Előzmény: barkócza (105317)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105333

Szilvát igen, de a cseresznye érleléséről lebeszélnélek.

Előzmény: kuntnerada (105330)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105332

Abban van különbség, hogy a páracsőben nem hideg felületen csapódik ki, ez miatt alig van benne alkohol. És azért a jó dolgokat az alkohol viszi! :-)

Előzmény: bezzeg Jani (105329)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105331

Pl. kiégetett viaszolt eprfa.

Új hordóban max 1 hét. És ne a legjobb pálinkádat.

A 4. fel öntést már lehet fél évig benne tartani, az 5.-nél már lehet a legjobb pálinkával feltölteni. 

 

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZVE42dnhxeGsxRnM/view?usp=sharing

 

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZTmhmQWNTdTB2YjA/view?usp=sharing

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kuntnerada (105330)
kuntnerada Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105330

Sziasztok, érdeklődnék, hogy a cseresznye pálinkát és a szilva pálinkát milyen hordóban érdemes érlelni és hogyan ? Honnan tudok hordót rendelni ? Köszönöm !

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105329

Említetted, hogy kóstoltad a flegmát és sz.r

Lehet emlékeznek, főként a naggyaink, hogy a 20 literes fazékba 10 liter cefre öntve. A cefre tetejére műanyag tál. A fazék, tetejére zománcos vájling, ami csirízzel körbe tömítve. A vájlingba hidegvíz, amikor melegedett cseréltük a vizet. A hideg vájlingon lecsorgó flegma össze gyült a műanyag tálba. Azért annyira sz.r nem volt. De jó se.

 

Csak azért írtam mivel írtad,hogy nagyon kicsi gyűlt össze.

A videón látható, miként csorog vissza, csak a páracsőből.

A páradóm tisztítón benézve látható a flegma csorgása.

 

Előzmény: kupeci (105325)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105328

Deja vu-m van! :-)

Előzmény: citrus04 (105327)
citrus04 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105327

Sziasztok!

Már csináltam egyik évben füge pálinkát, amikor jó termés volt - kb. 2 éve, akkor kezdtem a pálinkázást - finom volt, de nem ágyaztam még.
Az a dilemmám, hogy melyik lehet a jobb?
1/ A fügegyümiből készült pálinka
2/ Alszeszbe áztatok aszalt fügét
3/ Alszeszbe áztatok friss fügét
4/ Füge gyümiből készült pálinkába áztatok aszaltat - ami kénezve van...
5/ Bármiből készült pálinkába áztatok aszaltat.
6/ Fügegyümiből készült pálinkába áztatok friss fügét?
Amit tavalyelőtt ősszel szaporítottam vesszőt, és jó helyen van, idén már terem sokat. Most a szaporításra gyúrok:-)))

Pálinkás szép estét kívánok!

 

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105326

Optikai tuning.

Ez az új filling.

Előzmény: szilvakukc (105312)
kupeci Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105325

..nem kóstoltam.    :)

Előzmény: bezzeg Jani (105311)
kornel8 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105324

Sziasztok. Köszönöm a tanácsokat, le vannak zárva a hordók, inkább már nem nyitogatom, péntekig csak nem lesz nagyobb baj. Majd beszámolok, hogy milyen lett a főzet.

 

üdv,Kornél

Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105323

Értem én, hallomén, sajnos nagyon "messze" vagyunk egymástól, de semmi sem lehetetlen ebben a szakmában:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: körte51 (105321)
körte51 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105322

Nagyon okos ötlet!

Előzmény: zsorsz (105320)
körte51 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105321

Ja ,lehet elkiabálnám magam Feribá meghallaná. :-)

Előzmény: golyós (105319)
zsorsz Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105320

A bunda mikor már vékony,a tetejét cukorral megszórni egyenletesen hogy mindenhová jusson,jó védelem ha a főzés 1-2 hetet csúszik.Az erjedés a tetején picit tovább dolgozik,biztosítva a CO2 párnát és a penészesedést sem engedi.Ilyenkor a vízzár sem kell,csak a patentzárat időnként meg szisszenteni.Persze ez 3ph-val működik.

Előzmény: körte51 (105316)
golyós Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105319

Bármikor, csak ne kérd, hogy a helyedbe vigyem. ( Valszeg, Feribá közelebb van.... )

üdv.g.

Előzmény: körte51 (105288)
nebamun Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105318

Ez igaz, de én nem éreztem akkorának a bajt, hogy lemerjek a tetejéből, sokkal inkább a hordó oldalára fölkenődött anyagnak tudtam be, ahogy körte is írta lentebb.

Előzmény: barkócza (105317)
barkócza Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105317

Az ecetbaktériumnak valóban oxigénre van szüksége, ezért a cefre ecetesedése mindig felülről kezdődik. Való igaz, hogyha a cefre kicsit ecetes tetejét belekeverjük a cefrébe tömegébe, akkor ott az anaerob körülmények között elpusztulnak az ecetbktériumok. Mégis, miért kevernénk bele a cefre megromlott részét az esetlegesen még romlatlan alsóbb rétegekbe? Az a helyes, ha óvatosan lemerjük a megecetesedett részt, és reménykedünk, hogy alatta van még valami használható.

 

Borászok szokták mondani: Ha egy hordó húgyba belekeverünk egy deci bort, az attól még egy hordó húgy marad. Ha pedig egy hordó borba keverünk egy deci hugyot, az is egy hordó húgy lesz.

Előzmény: nebamun (105308)
körte51 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105316

Ne aggódj ,szinte mindegyik cefrémen érzem ,abban a pillanatban amikor kész van pici levegőt kap és a hordó oldalán felkenődött és a felületén elkezdi enni az alkoholt az ecet baktérium . Lezártad a levegőt, nem kavargatod ,nem tud az egész átecetesedni. Az is jó,hogy mindjárt főzöd.  Ahogy Tucso69 mondta, jó lenne semlegesíteni ,de szerencsére az etil-acetát jól elválasztható az előpárlattal. Én úgy gondolom jó pálinka lesz. Majd számolj be róla.

Előzmény: kornel8 (105291)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105315

Jav: Ismét a párolgási hő...

Előzmény: Feeriba51 (105314)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105314

Ismét a párolgási jótékony segítségével találkoztunk.:-)

Nagy előnye, hogy egyenletesen, nagy hatásfokkal vonja el a hőenergiát.

Ezt a képet már felraktam máskor, de azért mutatom meg, hogy könnyen megértsd a mondanivalóm.

  A második ábrán a külső kúpos felületre egy pamutkorong van helyezve. Ez megnöveli a párolgási felületet, egyben az elvont energia mennyiségét.

A párolgási hő másik előnye, hogy a hőmérséklet növekedésével növekszik az elvont hő is. Ez pedig azt jelenti, hogy a főzés vége felé nagyobb a deflegmáció, ami nem is árt.

Ettől nem lesz jobb pálinkád, de talán ugyanolyan alkoholfokok mellett, gyorsabban lejár egy töltés. Természetesen erősebb fűtés mellett.

Jó nedűt!!

Előzmény: bezzeg Jani (105311)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105313

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (105247)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105312

A kifolyócsövön a salátalevél, az milyen célt szolgál?

Előzmény: bezzeg Jani (105311)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105311

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZRGszVmRkS2x6WFE/view?usp=sharing

 

Van itt még más is, a páradómon is van víz, és nem kevés.

Ez épp 40 liter vilmoskörte cefre egy menetben (kísérlet)

Hideg vízzel fel öntve  a páradóm és a pisztoriusz, beöntéskor.

Indulás 1,5 óra múlva, a vizet nem pótoltam, és 4 óra alatt le párologtatta magáról a vizet. 30tf%-ál zártam el. Így 73tf%-os lett a középpárlat.

Aki kóstolta pálinka hibát nem tapasztalt.

 

Előzmény: kupeci (105274)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105310

Nem értek egyet!

Azért kell semlegesíteni az ecetet, mert a maradék alkohollal etil-acetátot képez.

Jó pálinka biztosan nem lesz belőle, de ha nem önti ki, hanem lefőzi, nagy hiba benne hagyni az ecetet.

Előzmény: szilvakukc (105297)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105309

Akkor, jó.

Előzmény: szilvakukc (105307)
nebamun Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105308

A teteje beecetesedik a kevés levegőtől is, de jó eséllyel lejjebb már teljesen rendben van és nem okoz gondot. A szőlő beleszagolva nekem is enyhe ecetszagú volt minden légmentesítés ellenére, fölkeverve aztán elmúlt. Nem javít rajta hogy ilyen, de lehet csak kevés képződött. Szerintem se csinálj vele már semmit 3 napig. 

Előzmény: kornel8 (105291)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105307

De!

Előzmény: Feeriba51 (105305)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105306

Az már igaz a darazsaim meg voltak részegülve. Majdnem meglehetett simogatni, a makró fotózás sem érdekelte.

 

 

 

https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZOWR6ek5oTV9BYWM&usp=sharing

 

Előzmény: zsorsz (105278)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 105305

Véletlenül nem vagy Te székely?:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: szilvakukc (105295)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!