Sziasztok, érdeklődnék, hogy a cseresznye pálinkát és a szilva pálinkát milyen hordóban érdemes érlelni és hogyan ? Honnan tudok hordót rendelni ? Köszönöm !
Lehet emlékeznek, főként a naggyaink, hogy a 20 literes fazékba 10 liter cefre öntve. A cefre tetejére műanyag tál. A fazék, tetejére zománcos vájling, ami csirízzel körbe tömítve. A vájlingba hidegvíz, amikor melegedett cseréltük a vizet. A hideg vájlingon lecsorgó flegma össze gyült a műanyag tálba. Azért annyira sz.r nem volt. De jó se.
Csak azért írtam mivel írtad,hogy nagyon kicsi gyűlt össze.
A videón látható, miként csorog vissza, csak a páracsőből.
A páradóm tisztítón benézve látható a flegma csorgása.
Már csináltam egyik évben füge pálinkát, amikor jó termés volt - kb. 2 éve, akkor kezdtem a pálinkázást - finom volt, de nem ágyaztam még. Az a dilemmám, hogy melyik lehet a jobb? 1/ A fügegyümiből készült pálinka 2/ Alszeszbe áztatok aszalt fügét 3/ Alszeszbe áztatok friss fügét 4/ Füge gyümiből készült pálinkába áztatok aszaltat - ami kénezve van... 5/ Bármiből készült pálinkába áztatok aszaltat. 6/ Fügegyümiből készült pálinkába áztatok friss fügét? Amit tavalyelőtt ősszel szaporítottam vesszőt, és jó helyen van, idén már terem sokat. Most a szaporításra gyúrok:-)))
Sziasztok. Köszönöm a tanácsokat, le vannak zárva a hordók, inkább már nem nyitogatom, péntekig csak nem lesz nagyobb baj. Majd beszámolok, hogy milyen lett a főzet.
A bunda mikor már vékony,a tetejét cukorral megszórni egyenletesen hogy mindenhová jusson,jó védelem ha a főzés 1-2 hetet csúszik.Az erjedés a tetején picit tovább dolgozik,biztosítva a CO2 párnát és a penészesedést sem engedi.Ilyenkor a vízzár sem kell,csak a patentzárat időnként meg szisszenteni.Persze ez 3ph-val működik.
Ez igaz, de én nem éreztem akkorának a bajt, hogy lemerjek a tetejéből, sokkal inkább a hordó oldalára fölkenődött anyagnak tudtam be, ahogy körte is írta lentebb.
Az ecetbaktériumnak valóban oxigénre van szüksége, ezért a cefre ecetesedése mindig felülről kezdődik. Való igaz, hogyha a cefre kicsit ecetes tetejét belekeverjük a cefrébe tömegébe, akkor ott az anaerob körülmények között elpusztulnak az ecetbktériumok. Mégis, miért kevernénk bele a cefre megromlott részét az esetlegesen még romlatlan alsóbb rétegekbe? Az a helyes, ha óvatosan lemerjük a megecetesedett részt, és reménykedünk, hogy alatta van még valami használható.
Borászok szokták mondani: Ha egy hordó húgyba belekeverünk egy deci bort, az attól még egy hordó húgy marad. Ha pedig egy hordó borba keverünk egy deci hugyot, az is egy hordó húgy lesz.
Ne aggódj ,szinte mindegyik cefrémen érzem ,abban a pillanatban amikor kész van pici levegőt kap és a hordó oldalán felkenődött és a felületén elkezdi enni az alkoholt az ecet baktérium . Lezártad a levegőt, nem kavargatod ,nem tud az egész átecetesedni. Az is jó,hogy mindjárt főzöd. Ahogy Tucso69 mondta, jó lenne semlegesíteni ,de szerencsére az etil-acetát jól elválasztható az előpárlattal. Én úgy gondolom jó pálinka lesz. Majd számolj be róla.
Ismét a párolgási jótékony segítségével találkoztunk.:-)
Nagy előnye, hogy egyenletesen, nagy hatásfokkal vonja el a hőenergiát.
Ezt a képet már felraktam máskor, de azért mutatom meg, hogy könnyen megértsd a mondanivalóm.
A második ábrán a külső kúpos felületre egy pamutkorong van helyezve. Ez megnöveli a párolgási felületet, egyben az elvont energia mennyiségét.
A párolgási hő másik előnye, hogy a hőmérséklet növekedésével növekszik az elvont hő is. Ez pedig azt jelenti, hogy a főzés vége felé nagyobb a deflegmáció, ami nem is árt.
Ettől nem lesz jobb pálinkád, de talán ugyanolyan alkoholfokok mellett, gyorsabban lejár egy töltés. Természetesen erősebb fűtés mellett.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A teteje beecetesedik a kevés levegőtől is, de jó eséllyel lejjebb már teljesen rendben van és nem okoz gondot. A szőlő beleszagolva nekem is enyhe ecetszagú volt minden légmentesítés ellenére, fölkeverve aztán elmúlt. Nem javít rajta hogy ilyen, de lehet csak kevés képződött. Szerintem se csinálj vele már semmit 3 napig.