100 liter fekete szeder cefréből pektin bontóval, élesztővel 1 kg napfénnyel 8 liter karakteres 48 fokos pálesz lett.
90-100 liter vegyes szilva cefréből ( althan ringlo, stanley és egyéb fajtákból) pektin bontóval, élesztővel, + napfény nélkül 10 liter 48 fokos pálesz.
Mindkét pálinka kellemes illatot mutat, és az íze is finom.
Mondták többen is, hogy nagyon kevés lett, de én elégedett vagyok a mennyiséggel és a minőségével is.
Fügéből is úgy számolok, hogy 10-12 liter lesz. Érett volt a füge, de ilyenkor ősszel azért már nem olyan édes mint a nyári termés, igaz az meg kevés volt. Azért amikor nyomkodtam szét a hordóba akkor összeragadt a cukortól az ujjam.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én egy alkalmas felületű törölközőben nagyobb fantáziát látok.
A kiterített nedves ruha hamarabb megszárad, mint az összehajtogatott.
A víz ilyenkor nagyobb felületen érintkezik a levegővel, ezért több vízrészecske képes egyidejűleg kilépni a folyadékból . A párolgás gyorsabb, ha nagyobb a párolgó felület.
Ha tisztességes a kereskedő,vagy a reklám írója,azt jelenti,hogy egyszerre 17 L cefrét tudsz betölteni,főzni.De ha festi magát,lehet hogy színültig töltve tudsz belepréselni 17 L-t,ekkor a hasznos térfogat 12-14 L.
Tisztelt fórumozók. Leírok egy történetet magamról hogy hogy jártam a napokban: egy ismerősöm javaslatára sonkatököt cefréztem 100 kg körül, ágaprítóval ledaráltam, nabit féle rettenetessel még rágyúrtam, 2dl akusav, pektinbontó, élesztő, 5kg napfény. Másnap reggel ki akart jönni a hordóból 3.nap este már semmi forrás, 4. nap reggel odarakom fözni és láss csodát sonkatök ízű víz folyik a páracsövön, Légyszi ha tudjátok hogy hol rontottam el mondjátok meg!!!?
venni akarok 5-10 literes tölgyfa hordót szilvapálinka érlelésre, mindenhol olvasom hogy sokáig bennt lehet de itt mást írnak ? akkor most hogy is van ez ?
Nekem nem Deja vu- van, hanem 120 liter fügecefre, napfény mentesen pektinbontóval és élesztővel beindítva. Pince épületben 17-18 fokon tárolva, még egy hét és leforr utána főzés.
De, elég édes volt, jó érettek, finomak. Tapasztalatom még nincs fügében, idén csinálok először. Féltem egy kicsit nehogy tönkremenjen, ki tudja mikor lesz legközelebb fügém, ezért tettem bele. Nem sokat, az itt írtak alapján a maximum 1/3-át. Vizet kb. fél litert öntöttem hozzá, ebbe kevertem el a napfényt, pektinbontót és az élesztőt. Eddig cukor nélkül cefréztem mindent, jók is lettek kivéve a legutóbbi szilvát, az beecetesedett, igaz nem is volt jó anyag. Ez tényleg sűrű, de a kotyogó muzsikál, már nem nyúlok hozzá. Csak főzés előtt fogom higítani, ami leghamarabb 11 nap, annyi idő alatt remélem szépen kiforr.
Szépen érettek a fügéid. Én cukrot nem szoktam tenni bele, viszont a vizet már a pépesítéskor beleöntöm.
Nem kötekedésképpen:
Szerinted nem elég cukros a füge, hogy még tettél hozzá? Én azt tapasztaltam, hogy alaphelyzetben is annyira cukros, hogy nehezebben erjed az átlagos gyümölcsökhöz képest. Én ezért is vizezem fel már az elején és ezért nem cukrozom. Te mást tapasztaltál?