Keresés

Részletes keresés

Zotya71 Creative Commons License 2014.10.17 0 0 105378

Egy kis info az idei főzésekről.

 

100 liter fekete szeder cefréből pektin bontóval, élesztővel 1 kg napfénnyel 8 liter karakteres 48 fokos pálesz lett. 

 

90-100 liter vegyes szilva cefréből ( althan ringlo, stanley és egyéb fajtákból) pektin bontóval, élesztővel, + napfény nélkül 10 liter 48 fokos pálesz.

 

Mindkét pálinka kellemes illatot mutat, és az íze is finom.

 

Mondták többen is, hogy nagyon kevés lett, de én elégedett vagyok a mennyiséggel és a minőségével is. 

 

Fügéből is úgy számolok, hogy 10-12 liter lesz. Érett volt a füge, de  ilyenkor ősszel azért már nem olyan édes mint a nyári termés, igaz az meg kevés volt. Azért amikor nyomkodtam szét a hordóba akkor összeragadt a cukortól az ujjam.

Előzmény: snapszmester (105356)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.17 0 0 105377

Biztos megunta a gőzös elmélkedést... :D

Előzmény: Feeriba51 (105375)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.17 0 0 105376

                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (105344)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.17 0 0 105375

Mi van Rézművessel????
Tud-e róla valaki???

Jó nedűt!!!

Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.17 0 0 105374

Pamutkorong = pamuttextília = törölköző

 

"A párolgás gyorsabb, ha nagyobb a párolgó  felület."

 

Szóról szóra én is ezt mondtam.

Jó nedűt!!!

Előzmény: bezzeg Jani (105371)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105373

Nagyon különleges nem lehet mással összetéveszteni.

Előzmény: gabor0036 (105359)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105372

Úgy mint fűtő került oda, mert előtte 424-esen szolgált.

A kék színű könyvből nem kellet vizsgáznia.

 

Előzmény: Babar66 (105365)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105371

Én egy alkalmas felületű törölközőben nagyobb fantáziát látok.

 

 

A kiterített  nedves ruha hamarabb megszárad, mint az összehajtogatott.

A víz ilyenkor nagyobb felületen érintkezik a levegővel, ezért több vízrészecske képes egyidejűleg kilépni a folyadékból . A párolgás gyorsabb, ha nagyobb a párolgó  felület. 

Előzmény: Feeriba51 (105314)
kuntnerada Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105370

Köszi a válaszokat :)

Hurkafej Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105369

Valószínű az egész 17 literes. Viszont finomítani ténylegesen annyit is tud benne.

Előzmény: obsitos3 (105368)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105368

Ha tisztességes a kereskedő,vagy a reklám írója,azt jelenti,hogy egyszerre 17 L cefrét tudsz betölteni,főzni.De ha festi magát,lehet hogy színültig töltve tudsz belepréselni 17 L-t,ekkor a hasznos térfogat 12-14 L.

Előzmény: kuntnerada (105364)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105367

Általában az üst (fazék) térfogatát. Tehát legjobb esetben kb. 15 liter cefrét tudsz főzni benne alkalmanként.

Előzmény: kuntnerada (105364)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105366

az elmélet jó lehet, a gyakorlatban van a hiba

Előzmény: vnorbi81 (105363)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105365

Felsővezetékes volt az öreg?

Üdv!

Előzmény: bezzeg Jani (105350)
kuntnerada Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105364

Mit takar a pálinkafőzőnél az hogy pl 17 liter, mit tesz az a 17 liter minek a térfogatát jelölni ?

vnorbi81 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105363

Talán tudsz valamit? A tök felszívja és elfogyasztja a napfényt ilyen kis idő alatt? Mind a kettő fokolóm nem romolhatott el egyszerre.

Előzmény: zsuzska60 (105362)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105362

leírásod alapján sehol, csak ott, hogy tököt cefréztél :-)

vagy a fokolód döglött meg...

Előzmény: vnorbi81 (105360)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105361

Ja ja, a nádtetős csárda, pont kitakarja.

Előzmény: kupeci (105358)
vnorbi81 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105360

Tisztelt fórumozók. Leírok egy történetet magamról hogy hogy jártam a napokban: egy ismerősöm javaslatára sonkatököt cefréztem 100 kg körül, ágaprítóval ledaráltam, nabit féle rettenetessel még rágyúrtam, 2dl akusav, pektinbontó, élesztő, 5kg napfény. Másnap reggel ki akart jönni a hordóból 3.nap este már semmi forrás, 4. nap reggel odarakom fözni és láss csodát sonkatök ízű víz folyik a páracsövön, Légyszi ha tudjátok hogy hol rontottam el mondjátok meg!!!?

gabor0036 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105359

Még sosem volt alkalmam füge pálinkát kóstolni. Mennyire jön át a füge íze?

kupeci Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105358

Szavadon foglak!:) ....A fotó jó , csak nem látszik rajta a női napozó!:)

Előzmény: bezzeg Jani (105348)
kuntnerada Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105357

venni akarok 5-10 literes tölgyfa hordót szilvapálinka érlelésre, mindenhol olvasom hogy sokáig bennt lehet de itt mást írnak ? akkor most hogy is van ez ?

snapszmester Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105356

Kíváncsi vagyok a kihozatalra. Írd meg ha készen lesz. Köszi.

Előzmény: Zotya71 (105355)
Zotya71 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105355

Nekem nem Deja vu- van, hanem 120 liter fügecefre, napfény mentesen pektinbontóval és élesztővel beindítva. Pince épületben 17-18 fokon tárolva, még egy hét és leforr utána főzés. 

Előzmény: Tucso69 (105328)
vasbogre Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105354

De, elég édes volt, jó érettek, finomak. Tapasztalatom még nincs fügében, idén csinálok először. Féltem egy kicsit nehogy tönkremenjen, ki tudja mikor lesz legközelebb fügém, ezért tettem bele. Nem sokat, az itt írtak alapján a maximum 1/3-át. Vizet kb. fél litert öntöttem hozzá, ebbe kevertem el a napfényt, pektinbontót és az élesztőt. Eddig cukor nélkül cefréztem mindent, jók is lettek kivéve a legutóbbi szilvát, az beecetesedett, igaz nem is volt jó anyag. Ez tényleg sűrű, de a kotyogó muzsikál, már nem nyúlok hozzá. Csak főzés előtt fogom higítani, ami leghamarabb 11 nap, annyi idő alatt remélem szépen kiforr.

Előzmény: schankox (105353)
schankox Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105353

Szépen érettek a fügéid. Én cukrot nem szoktam tenni bele, viszont a vizet már a pépesítéskor beleöntöm.

 

Nem kötekedésképpen:

Szerinted nem elég cukros a füge, hogy még tettél hozzá? Én azt tapasztaltam, hogy alaphelyzetben is annyira cukros, hogy nehezebben erjed az átlagos gyümölcsökhöz képest. Én ezért is vizezem fel már az elején és ezért nem cukrozom. Te mást tapasztaltál?

Előzmény: vasbogre (105349)
barkócza Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105352

Láttál már porszemet repkedni a levegőben? Mennyivel nehezebb, mint egy kozmaolaj-molekula? Vajh miért tohonya a kozmaolaj-molekula? :)

Előzmény: bezzeg Jani (105350)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105351

  Jav.  Ürmöshát

Előzmény: bezzeg Jani (105350)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105350

Úrmösháton a 424-es mozdonykazánon, az öreg Makai volt a fűtő, aki 1990- ben.  a VVF -ről ment nyugdíjba.

Az öreg valószínűleg már nem dolgozik, de a főzde üzemel.

A lényeg, ha van egy jó, erősítés akkor a fűtéssel végtelen sok lehetőség lehetséges,a maradék kozmaolaj mennyiségének tekintetében.

Ha figyelembe vesszük a nehéz molekulatömegű összetevők tohonya mozgását is.

Csak kell egy jó füttő.

 

Előzmény: körte51 (105286)
vasbogre Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105349

Hétvégi fügém. Kb. 20 kg, élesztővel, pektinbontóval, 25 dkg napfénnyel, kotyogós hordóban. Hosszú hétvégén tervezem főzni. Elég sűrű, higítani fogom főzés előtt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!