Keresés

Részletes keresés

kuntnerada Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105357

venni akarok 5-10 literes tölgyfa hordót szilvapálinka érlelésre, mindenhol olvasom hogy sokáig bennt lehet de itt mást írnak ? akkor most hogy is van ez ?

snapszmester Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105356

Kíváncsi vagyok a kihozatalra. Írd meg ha készen lesz. Köszi.

Előzmény: Zotya71 (105355)
Zotya71 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105355

Nekem nem Deja vu- van, hanem 120 liter fügecefre, napfény mentesen pektinbontóval és élesztővel beindítva. Pince épületben 17-18 fokon tárolva, még egy hét és leforr utána főzés. 

Előzmény: Tucso69 (105328)
vasbogre Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105354

De, elég édes volt, jó érettek, finomak. Tapasztalatom még nincs fügében, idén csinálok először. Féltem egy kicsit nehogy tönkremenjen, ki tudja mikor lesz legközelebb fügém, ezért tettem bele. Nem sokat, az itt írtak alapján a maximum 1/3-át. Vizet kb. fél litert öntöttem hozzá, ebbe kevertem el a napfényt, pektinbontót és az élesztőt. Eddig cukor nélkül cefréztem mindent, jók is lettek kivéve a legutóbbi szilvát, az beecetesedett, igaz nem is volt jó anyag. Ez tényleg sűrű, de a kotyogó muzsikál, már nem nyúlok hozzá. Csak főzés előtt fogom higítani, ami leghamarabb 11 nap, annyi idő alatt remélem szépen kiforr.

Előzmény: schankox (105353)
schankox Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105353

Szépen érettek a fügéid. Én cukrot nem szoktam tenni bele, viszont a vizet már a pépesítéskor beleöntöm.

 

Nem kötekedésképpen:

Szerinted nem elég cukros a füge, hogy még tettél hozzá? Én azt tapasztaltam, hogy alaphelyzetben is annyira cukros, hogy nehezebben erjed az átlagos gyümölcsökhöz képest. Én ezért is vizezem fel már az elején és ezért nem cukrozom. Te mást tapasztaltál?

Előzmény: vasbogre (105349)
barkócza Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105352

Láttál már porszemet repkedni a levegőben? Mennyivel nehezebb, mint egy kozmaolaj-molekula? Vajh miért tohonya a kozmaolaj-molekula? :)

Előzmény: bezzeg Jani (105350)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105351

  Jav.  Ürmöshát

Előzmény: bezzeg Jani (105350)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105350

Úrmösháton a 424-es mozdonykazánon, az öreg Makai volt a fűtő, aki 1990- ben.  a VVF -ről ment nyugdíjba.

Az öreg valószínűleg már nem dolgozik, de a főzde üzemel.

A lényeg, ha van egy jó, erősítés akkor a fűtéssel végtelen sok lehetőség lehetséges,a maradék kozmaolaj mennyiségének tekintetében.

Ha figyelembe vesszük a nehéz molekulatömegű összetevők tohonya mozgását is.

Csak kell egy jó füttő.

 

Előzmény: körte51 (105286)
vasbogre Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105349

Hétvégi fügém. Kb. 20 kg, élesztővel, pektinbontóval, 25 dkg napfénnyel, kotyogós hordóban. Hosszú hétvégén tervezem főzni. Elég sűrű, higítani fogom főzés előtt.

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105348

Ha a környéken jársz kóstolhatod.

A fotót a víz világnapján készítettem, 2013-ban.

 

 

https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZWjQ4Ml9pcDJhWms&usp=sharing

 

 

 

Előzmény: kupeci (105325)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105347

A Tied csak magyar:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: zsuzska60 (105346)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105346

nekem is van dézsám otthon, hogy jön ez ide ??? :-)

Előzmény: Tucso69 (105328)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105345

Mindig is a több megoldás híve voltam. A tied is jó.

A "csilivili" jelző, rám vonatkoztatva kész rágalom!:-))))))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: Babar66 (105336)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 105344

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (105313)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105343

1-es.  A többi felejtős.

Előzmény: citrus04 (105327)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105342

Kíváncsi vagyok mennyi lesz!

Előzmény: bezzeg Jani (105341)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105341

Rápróbálok 0-20 tf% fokolóval.

 

Előzmény: Tucso69 (105339)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105340

Pedig ha nyomnád a gázt hamarabb jöhetne, a következő felöntés.

Előzmény: Babar66 (105336)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105339

Szerintem nem tudod megmérni, 1 % alatt.

Előzmény: bezzeg Jani (105337)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105338

Ócsóé! :-)

Előzmény: Babar66 (105335)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105337

Köszi az 5 -letet a következő méréshez, rövidesen befekolom a páracsőből vissza folyó flegmát. 

Naggyából hány tf% -ra számítsak, az alig van benne kb. mennyi.

 

 

 

Előzmény: Tucso69 (105332)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105336

Szerintem én ugyanazt érem el a kétezer forintos szobaventillátorral, amivel a sisakot "fújom", mint ti a  sok csilivili hókuszpókkal, és vizes trükkel. (Hőmérséklet visszaesik, a kifolyó cucc alkohol foka emelkedik, de ha nem nyomok neki több gázt eláll a csorgás.)   :)))

(De inkább nem használom.)

Előzmény: Feeriba51 (105314)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105335

Hogyé' vetted?  :)))

Előzmény: Tucso69 (105328)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105334

Tetszik a borász hasonlatod.    :)))

Előzmény: barkócza (105317)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105333

Szilvát igen, de a cseresznye érleléséről lebeszélnélek.

Előzmény: kuntnerada (105330)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105332

Abban van különbség, hogy a páracsőben nem hideg felületen csapódik ki, ez miatt alig van benne alkohol. És azért a jó dolgokat az alkohol viszi! :-)

Előzmény: bezzeg Jani (105329)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105331

Pl. kiégetett viaszolt eprfa.

Új hordóban max 1 hét. És ne a legjobb pálinkádat.

A 4. fel öntést már lehet fél évig benne tartani, az 5.-nél már lehet a legjobb pálinkával feltölteni. 

 

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZVE42dnhxeGsxRnM/view?usp=sharing

 

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZTmhmQWNTdTB2YjA/view?usp=sharing

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kuntnerada (105330)
kuntnerada Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105330

Sziasztok, érdeklődnék, hogy a cseresznye pálinkát és a szilva pálinkát milyen hordóban érdemes érlelni és hogyan ? Honnan tudok hordót rendelni ? Köszönöm !

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105329

Említetted, hogy kóstoltad a flegmát és sz.r

Lehet emlékeznek, főként a naggyaink, hogy a 20 literes fazékba 10 liter cefre öntve. A cefre tetejére műanyag tál. A fazék, tetejére zománcos vájling, ami csirízzel körbe tömítve. A vájlingba hidegvíz, amikor melegedett cseréltük a vizet. A hideg vájlingon lecsorgó flegma össze gyült a műanyag tálba. Azért annyira sz.r nem volt. De jó se.

 

Csak azért írtam mivel írtad,hogy nagyon kicsi gyűlt össze.

A videón látható, miként csorog vissza, csak a páracsőből.

A páradóm tisztítón benézve látható a flegma csorgása.

 

Előzmény: kupeci (105325)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 105328

Deja vu-m van! :-)

Előzmény: citrus04 (105327)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!