Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
" Csoportosan és egyedül egyaránt szokás gombáért menni. A csoportok rendszerint egyetlen család tagjaiból, esetleg más nagyon közeli ismerősökből állnak össze, innen bizonyos bensőségesség árad ki magára a tevékenységre is.
A lelőhelyet mindenki igyekszik titokban tartani. A szükség meg az összetartás ezt megkívánja. Itt is rendre utasítva felelnek, illetve nem felelnek az olyan kérdésre, mely valamely gomba lelőhelyét firtatja. Nem épp úgy, mint a délkelet-erdélyi Hídvégen, hol például ilyen választ adtak nemrég egy nem helybélinek: - A kurvákhoz és gombászni egyedül jár az ember! Persze Hídvégen sem csak egyedül gombásznak, de az mindenhol általános, hogy a gombalelőhelyet nem kötik a más, a kívülálló orrára."
Olyannyira, hogy legutóbb még két külön faj voltak, a zöldessz. mérgező, az ezüstszürke ehető! Igaz, LP? Én nem tartom azonosnak, az egyik nálunk kajszisban terem, jóval vastagabb húsú, masszívabb. Sőt, állítólag finomabb is.
Igen. Valószínűleg nem fognak tömegek útnak indulni a tövisaljagomba miatt, ez inkább elv.
A fórumot sokkal többen olvassák, mint ahányan írnak is és "értékesebb" gombák esetén letarolják a lelőhelyet. Különösen Bp. környékén érthető a titkolódzás.
Köszönöm. Mi a véleményed, a 'Daldiniás'-erdőben is fellelhető volna ez a faj, amit említesz a Garancsi-tó mellékéről? Habár az a terület most biztosan víz alatt van. Emlékszem, 2000 tavaszán, Stormannal jártunk ott, a csatorna melletti rét (balról, ahol az erdő felé megyünk), egyetlen sík vízfelület volt.
Irásod elolvasása után mindjárt "otthon" érztem magam.Hova-tovább 30 éve igen sok napot eltöltöttem a tőletek másfél km-re lévő tanyán,átélve azt a sok szépet amit Ti nap mint nap megtapasztaltok.
Éjszaka "nálunk" nem a macskabagoly,hanem a kuvik /voltak évek mikor a füleskuvik/ őrzi hangosan a revírjét,amibe néha belezavar a szomszédban lévő több mint száz birka köhögése,böfögése,fingása.
Két héten belül tevezek egy utat a tanyára,Hozzátok is átugrunk.
Szerencsére semmi ilyesmi. Csak kuka a labanc ismerősöm, nekem meg számlázni kéne majd neki. De kellene egy minta számla olyan amilyet majdan kapni fog, hogy előre meg tudja mutatni a könyvelőjének. Az lenne a kérdés, hogy milyen számlatömbből kellene ezt kiollózni. Mert persze szoftver nincs. Meg a magyar számlatömben kicsit furcsán mutatna a német számla. Meg nekik magyarul.:-)
Úuuuuuuuuuuu, de szép képek és írás! Gratulálok mindkettőtöknek az "apróságok" megtalálásához is.
A hétvégén körülnézek a budakeszi füstködben, hátha nálunk is terem. Ha nem sikerül, kölcsön lehet kérni Háromláb légelhárítókutyát ? :-))))
Több éve, füstködmentes övezetben a Garancsi tónál találkoztam márciusban (kőris termésen) ezzel a nemzetséggel, ha képen nem is, de az emlékeimben élnek. :-)
Régen a tövisalja (a már nem hatályos rendeletben sem már) árusítható volt, és akkor a Gombaszakoktatási Bizottság állásfoglalása szerint május 15. után már nem lehetett árusítani, mert akkor már jönnek elő hasonló, mérgező döggombák is és az élőhely ismerete nélkül nem lehet őket elkülöníteni, bemondás alapján meg szerintem egy ellenőr sem vállalhatja a felelősséget.
Én ma galamblevesbe tervezek némi kucsmagombát dobálni. A borsos tokány marad gombátlan, csíkokra vágott húsból, paprika nélkül. Mellé puliszka.
Ja, volt nagy meglepődésem a múltkor. Keresztlányom sváb származású anyukája pirospaprikával is fűszerezett, egyébként klasszikus húslevest rakott elénk...
... hát még akármi is megtörténhet! A pörköltről jut eszembe. Vasárnap, miután visszatértünk Storman meg én a Ciboria-expedícióról, éhség lohasztóként, s hogy a gombánál maradjunk, némi (egy-két tányérnyi), kucsmagombával bolondított kakaspörköltet vettünk magunkhoz, melyet aztán bőségesen öntöztünk jóféle kisfőzdei sörrel.
Szívesen megnézném alkalmasint élőben, hogy tényleg igaz-e, amit írtál... :-D
Akár össze lehetne kötni egy Cumania maior-ból származó szilvapálinka kóstolással. De még lehet, hogy nagykunsági birkapörköltet is tudok vinni kóstolóba, csakhogy a pálinka mellett a pörkölt témát is megvitathassuk... :-)