Keresés

Részletes keresés

Jeftelánya Creative Commons License 2011.08.11 0 0 8318

Köszi:)

Hozok még neveket

Ficzere

Lőrik

Miszlivecz

Gyanítom itt is a szláv eredetet.

Előzmény: rkyra (8314)
scasc Creative Commons License 2011.08.11 0 0 8317

Péter, itt az a szokás, hogy ha senki sem tud érdemben hozzászólni, halgatunk. Egyszerűen ennek a fórumnak a szokásrendszerében nem ismert az, hogy minden aktív résztvevő kijelentse, "fogalmam sincs", "nem értek hozzá".

 

Hidd el, (és ezt könnyen ellenőrizheted visszaolvasással), hogy nem veled szemben akarunk udvariatlanok lenni, nem ez a cél. Egyszerűen ezek a szokások. Újoncként illik a szokásokhoz igazodni, s nem felháborodni rajtuk (tudod, volt ott valami Rómával...).

Előzmény: Törölt nick (8316)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.11 0 0 8316

Sziasztok,megint én vagyok!

Az én dédnagymamámnak az a vezetékneve hogy TYNDIRA és ha jól tudom ez egy lengyel név.

DE már régebben is kérdeztem a rokonoktól hogy ez milyen eredetű név és ők is azt mondták hogy lengyel.

Most a napokban kérdeztem a dédimet hogy ez egy lengyel név-e(én úgy tudtam h neki a nagyapja lengyel volt és MO-ra költözött vmikor az 1880-90es években)de ő azt mondta hogy ez egy német név és az ő nagyapja Németországból költözött MO-ra(vendégmunkásokat kerestek egy most is működő gyár felépítésére).

De nekem a Tyndira név egyáltalán nem hangzik németesen...Szóval amikor az ő nagyapja MO-ra költözött abban az időben nem is létezett olyan hogy Lengyelország,mert 3 részre volt felosztva.

Kérlek segítsetek, hogy szerintetek ez milyen eredetű név?

 

Erre miért nem válaszoltok??a zsidókérdésemre persze egyből érkeztek a válaszok -_-

OFF

scasc Creative Commons License 2011.08.11 0 0 8315

Pék lesz az... valahogy elterjedtek nyelvünkben a szláv foglalkozásnevek, de nevek még őrzik a köznyelvből kihalt magyar (vagy preszláv) alakot: vasverő:kovács, horó~haró:szakács. 

Előzmény: rkyra (8314)
rkyra Creative Commons License 2011.08.10 0 0 8314

Visszatérve a Frampó és Trampó neveimhez, újra megnéztem őket és az tévesztett meg, hogy a T betű szárát visszahúzták, ezért tűnt F betűnek. Szóval ha van megoldásotok a Trampó/Trámpó névre, szívesen venném.

 

Egy másik, lehet hogy túl egyszerű kérdés, de a Sütő név pontosan milyen foglalkozást takart? Gondoltam természetesen a pékre, de hát akkor inkább lett volna Pék a neve. De (bár lehet butaság), megfordult bennem, hogy esetleg az állatok billogozásával foglalkozott az illető. Már ha akkoriban volt egyáltalán ilyen.

 

Az előző hsz-re: a Bata nevet beütve itt oldalt a keresőbe, kiadja a megoldásokat.

Jeftelánya Creative Commons License 2011.08.08 0 0 8313

Bata,Batta,Bóta,Bathó nevek?

Előzmény: scasc (8310)
Jeftelánya Creative Commons License 2011.08.08 0 0 8312

Köszi

Előzmény: scasc (8310)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.08 0 0 8311

Sziasztok,megint én vagyok!

Az én dédnagymamámnak az a vezetékneve hogy TYNDIRA és ha jól tudom ez egy lengyel név.

DE már régebben is kérdeztem a rokonoktól hogy ez milyen eredetű név és ők is azt mondták hogy lengyel.

Most a napokban kérdeztem a dédimet hogy ez egy lengyel név-e(én úgy tudtam h neki a nagyapja lengyel volt és MO-ra költözött vmikor az 1880-90es években)de ő azt mondta hogy ez egy német név és az ő nagyapja Németországból költözött MO-ra(vendégmunkásokat kerestek egy most is működő gyár felépítésére).

De nekem a Tyndira név egyáltalán nem hangzik németesen...Szóval amikor az ő nagyapja MO-ra költözött abban az időben nem is létezett olyan hogy Lengyelország,mert 3 részre volt felosztva.

Kérlek segítsetek, hogy szerintetek ez milyen eredetű név

scasc Creative Commons License 2011.08.08 0 0 8310

= szlovákul 'Üveges'.

Előzmény: Jeftelánya (8309)
Jeftelánya Creative Commons License 2011.08.08 0 0 8309

Szklenár név?

Előzmény: Kvász Ivor (8308)
Kvász Ivor Creative Commons License 2011.08.07 0 0 8308

(Jó, mondjuk logikailag nem túl erős, amit a szefárdokról írtam, de eredetileg arra gondoltam, hogy mi lehet közös külsőleg mondjuk a boszniai és marokkói szefárdokban.)

Előzmény: Kvász Ivor (8306)
Jeftelánya Creative Commons License 2011.08.07 0 0 8307

100% magyar,100% német,100% szlovák...nem nagyon van,ha megnézem ,akkor nekem is van 5-6 népcsoporthoz közöm,csak a nevem alapján .

A másik:azért mert valakinek a 8  dédszülője közül az egyik szlovák nevű,attól nevezhető szlováknak,vagy szlovák származásúnak?Nehezen.

Akárhány ősöm volt,akárhány nációhoz van közöm,az identitásom magyar.

Előzmény: Mezőbándi (8301)
Kvász Ivor Creative Commons License 2011.08.07 0 0 8306

OFF

Koponyát nemigen méricskélnek ugyan (bár a remek K. I. A Föld népei c. többkötetes koponyaméricskélős könyve a kései Kádár-korban jelent meg, ami nem volt éppen rég), viszont virágzik a dns-alapú történetírás, íme:

http://www.amazon.co.uk/Jacobs-Legacy-Genetic-Jewish-History/dp/0300151284/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1312724745&sr=1-3

(Nem olvastam, csak mutatom.) Amit mondasz rumci, azt nehéz lenne forrásszerűen megközelíteni. Mondjuk úgy, hogy a k-európai zsidók erős jogi-vallási-etnikus határok között éltek, és a saját önképük szerint, valamint az outgroup szemléletében is endogámiát folytattak. Azonkívül nem hiszem, hogy a szefárdok mint testi jegyek szerint megfogható csoport működnének. Sőt, a szefárd elsőrendűen szociolingvisztikai kategória és (horribile dictu) ebből a szempontból a chászidok is szefárdok. Egy judaista ismerősöm világosított fel, hogy ami a 20. század eleji forrásokban szereplő budapesti szefárd zsinagógák/imaházak valójában chászidok.

ON

Előzmény: scasc (8305)
scasc Creative Commons License 2011.08.07 0 0 8305

OFF

Én csak attól félnék, hogy valaki (fórumidegen) kétségbe vonná állításod, miszerint "cigányságnak többnyire meglehetősen markáns külső jegyei vannak", míg az askenázi zsidóknak nem. S parttalan vita bontakozna ki, mindenféle minősítő jelzőkkel, vádaskodásokkal, stb. (antiszemita, rasszista egyrészt náci, fasiszta másrészt). Ez elkerülhetetlen lenne, hiszen állítás állítással állana szemben. S ahogy te hivatkozol arra, hogy a cigányságot illető megfigyelésed tartalmazó poszt nem rasszizmus, a zsidóságot illető megjegyzésedet kétségbe vonó is állíthatná, hogy nem rasszizmus, csak tényszerű megfigyelés (mint nálad a cigányság esetében), hogy léteznek megkülönböztető jegyek.

A vita kizárólag csak személyes szinten folyhatna (előhozva a minősített jelzőket), hiszen nincsenek (hál'istennek) egyik vagy másik állítást alátámasztó tanulmányok. Az antropológia ilyen, ember- és koponyaméricskélős iránya már több mint 50 éve halott.

Hogy mennyire reális aggodalmam, mutatja, hogy máris előfordul a rasszizmus szó (apologizálva) hsz.-edben.

 

"Feltéve, de meg nem engedve, hogy lesz ilyen, az természetesen a hozzászólót minősíti, és az ő tevékenységét kell majd megítélni."

Utolsó mondatoddal, azt hiszem, itt mindnyájan teljes mértékben egyetérthetünk.

ON

Előzmény: rumci (8304)
rumci Creative Commons License 2011.08.07 0 0 8304

OFF

Azért az gáz (lenne), hogy egy állítás megcáfolásához az érvelésben cenzúráznunk kell(ene) magunkat a trolloktól való félelmünkben. Ha előkerül a téma, márpedig családnevek esetében ez eléggé adja magát, akkor nem nagyon lehet mit tenni. Úgy gondolom, amit írtam, abban a rasszizmus vagy akár a provokációnak a legkisebb szilánkja sincs (ha másként látod, nyugodtan fejtsd ki, megpróbálom megvédeni magam), és őszintén bízom abban, hogy nem jelennek meg a továbbiakban sem rasszista hozzászólások (miként zsidó vonatkozások e topikban régóta rendre előkerülnek, és sosem futott senki bele a rasszizmusba, hadd gondoljam úgy, hogy ez itt a továbbiakban is így lesz). Feltéve, de meg nem engedve, hogy lesz ilyen, az természetesen a hozzászólót minősíti, és az ő tevékenységét kell majd megítélni.

ON

Előzmény: scasc (8303)
scasc Creative Commons License 2011.08.07 0 0 8303

Az offodhoz: szerintem itt még te sem, még ilyen felületesen se menj bele külső jegyek megléte és nemmegléte kérdésébe, ha nem akarod, hogy valamilyen trollok idekeveredjenek, és hogy túl sok dolguk legyen a moderátoroknak...

Előzmény: rumci (8302)
rumci Creative Commons License 2011.08.07 0 0 8302

OFF

„A zsidók nem vegyültek a gojokkal”

Ez közkeletű tévedés.

Egyrészt általában is tudható, hogy a német és a magyar nyelvterületen volt a legerőteljesebb az asszimiláció (ezért volt felfoghatatlanul durva pofon a holokauszt: német, illetve magyar identitású embereket gyilkoltak német, illetve magyar identitású emberek).

Másrészt – és ez már empíria –: ha nem lett volna népességkeveredés, akkor hogy lehetne az, hogy egy szefárd és egy askenázi zsidó között külsőleg kevés a hasonlóság, míg egy szefárd zsidó és egy arab, illetve egy askenázi zsidó és egy közép-európai nem zsidó között külsőleg nagyon nagy a hasonlóság? Ez elég erőteljes bizonyíték arra, hogy hosszú időn keresztül igen nagy kellett hogy legyen a népességkeveredés. (Vö. a valóban sokkal kevésbé keveredő cigányságnak többnyire meglehetősen markáns külső jegyei vannak a mai napig.)

ON

Előzmény: Mezőbándi (8297)
Mezőbándi Creative Commons License 2011.08.07 0 0 8301

>>De egyébként én is úgy gondolom,akinek a neve Orosz,annak,ha megkapargatjuk és visszakutatunk pár évszázadra ,  volt valami orosz,ruszin,rutén,ukrán,nemtudommilyen őse,akkor is,ha már a dédnagyanyja emlékezetében sem él.<<

 

Szerintem is ez a leggyakoribb verzió. Nem kizárólagos, de leggyakoribb.

Előzmény: Jeftelánya (8300)
Jeftelánya Creative Commons License 2011.08.06 0 0 8300

Igen,mint ahogy előfordulhat,hogy valakinek tipikus zsidó neve van,de a zsidó vér benne a legkisebb.

Sőt,akár lehet olyan is,hogy örökbefogadás,vagy az anya második férjének a nevét felveszi a gyerek,mert a nevelőapját tekinti igazi apának(nem egy ilyet ismerek)

Egyébként létezik Zsidó és Sidó ,illetve Gidó vezetéknév is.

 

De egyébként én is úgy gondolom,akinek a neve Orosz,annak,ha megkapargatjuk és visszakutatunk pár évszázadra ,  volt valami orosz,ruszin,rutén,ukrán,nemtudommilyen őse,akkor is,ha már a dédnagyanyja emlékezetében sem él.

Előzmény: Mezőbándi (8299)
Mezőbándi Creative Commons License 2011.08.06 0 0 8299

>>Czigány név utalhat arra is,hogy a nevet kapó "cigányos" életmódot  folytatott pl ?<<

 

Akár.

 

>>Találkoztam már bevallottan zsidó emberrel, akit Tóth-nak hívtak ,miközben a Tóth név ugye MO-on élő szlovák.<<

 

De ettől ugye még nem mondhatjuk azt, hogy "a Tóth zsidó név". Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Attól még, hogy a Goldstein Izsák gyereke Tóth Sámuel lett, azért a Tóthok többsége azért Tóth, mert valamelyik ősük az apai ágon tót volt (legalábbis nagy vonalakban ez a szabály).

 

>>Az ember az apai nagyapja nevét örökli,ettől másik három nagyszülője még lehet akárki.<<

 

Illetve alapból az apja - nagyapja, dédapja, ükapja, szépapja, óapja, ősapja, stb. - nevét, és ettől a másik - három, hét, tizenöt, harmincegy, stb. - őse még bárki lehet. De a genetika és a genealógia csak részben mond bármit is a név eredetéről.

Előzmény: Jeftelánya (8298)
Jeftelánya Creative Commons License 2011.08.06 0 0 8298

Czigány név utalhat arra is,hogy a nevet kapó "cigányos" életmódot  folytatott pl ?

Találkoztam már bevallottan zsidó emberrel, akit Tóth-nak hívtak ,miközben a Tóth név ugye MO-on élő szlovák.

 

Az ember az apai nagyapja nevét örökli,ettől másik három nagyszülője még lehet akárki.

 

Előzmény: Mezőbándi (8297)
Mezőbándi Creative Commons License 2011.08.06 0 0 8297

Nagyon "hozzáértő" ember írhatott ilyen marhaságot azon a fórumon (vajon melyiken...). A tanulság az, hogy nem kell mindent megnyalni, amibe belelép az ember...

 

Ad 1: Ha nem tudod, hogy zsidó ősöktől örökölted-e ezt a családnevet, akkor esélyes, hogy nem. Különben jó eséllyel tudnál róla. Persze nem ismerhetem a családi körülményeidet.

 

Ad 2: A "zsidó nevek" igen sokfélék lehetnek (ajánlott irodalom pl. a Magyar zsidó lexikon http://mek.oszk.hu/04000/04093/index.phtml), de abban az értelemben, ahogyan az a bizonyos hivatkozott fórumozó írja, tulajdonképpen egy félrevezető általánosítás. Ok, kimondom: baromság. Na. Éppúgy találhatsz zsidókat (zsidó felmenőkkel rendelkező honfitársainkat) ilyen nevekkel, mint "színtiszta nemzsidókat".

 

Javaslom átnézésre az 1800-1893 közötti névváltoztatásokat (http://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?konyvtar/kt04112203/tartalom.html). Ha az Orosz névhez lapozol, láthatod, hogy a családnevet felvevők között éppúgy vannak zsidók (Rosenbaum Ármin), mint ahogyan ruszinok (Rusznák István) és talán szászok is (Ruprecht Antal). Ugyanez igaz a Törökre és a Görögre is. Czigányra abban az időben egyáltalán nem magyarosított senki (mily meglepő...).

 

És ezek még csak a magyarosítások (egy szelete), amely folyamat során zsidók és mások is is szert tettek - vagy nem tettek - ezekre a családnevekre. Ott van még mindegyik névnél a természetes eredet is. A Töröknek könnyen lehettek török ősei, a Görögnek görög (vagy valamilyen egyéb balkáni kereskedő), a Czigánynak feltehetőleg barnább volt az őse az átlagnál (vagy valamilyen jellemvonást takart a név), az Orosznak pedig feltehetőleg ruszin/rutén (vagy akár orosz).

 

A legkevésbbé valószínű, hogy oroszországból bevándorolt zsidót takarna az Orosz név, ráaadásul úgy, hogy nem tudsz róla. A zsidók nem vegyültek a gojokkal, a névadást nem a befogadó - magyar nyelvű - közeg befolyásolta, így ilyen családnevek nem is rögzültek ezen az úton. Persze lehet, hogy egy Oroszországból bevándorolt zsidó (vagy leszármazottai) a magyarosítás során pont az Orosz családnevet vette fel, de akkor ez egy nagyon kicsi része ezeknek a neveknek.

Előzmény: Törölt nick (8296)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.06 0 0 8296

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogy az Orosz vezetéknév (Pl: Orosz István) az zsidó eredetű magyar családnév vagy sem?

Mert olvastam az egyik fórumon hogy:"a Török, Görög, Czigány és főleg az Orosz név zsidó nevek"

Nekem Orosz a vezetéknevem és érdekelne hogy ez a név az Oroszországból bevándorolt zsidókat takar vagy pedig az oroszokat?!

Köszönöm

Kvász Ivor Creative Commons License 2011.08.06 0 0 8295

De.

Előzmény: Törölt nick (8287)
Kvász Ivor Creative Commons License 2011.08.06 0 0 8294

Gondolom, fölverte a burján az illető kertjét.

Előzmény: Kvász Ivor (8293)
Kvász Ivor Creative Commons License 2011.08.06 0 0 8293

Inkább fordítva.

Előzmény: Jeftelánya (8292)
Jeftelánya Creative Commons License 2011.08.05 0 0 8292

Esetleg köze van a burjánzik  szóhoz?

Előzmény: Kvász Ivor (8291)
Kvász Ivor Creative Commons License 2011.08.05 0 0 8291

Hát biztos szláv eredetű, de a burján sima, normális magyar szó, és azt jelenti amit mondasz.

Előzmény: Törölt nick (8289)
Jeftelánya Creative Commons License 2011.08.04 0 0 8290

Köszi.

(Nem túl hízelgő:)

Előzmény: Törölt nick (8289)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.04 0 0 8289

Burján - gaz, gyom (orosz)

Előzmény: Jeftelánya (8288)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!