Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105562

"Továbbá az intézkedés vidékfejlesztési céljaival összhangban pontosításra kerü l
a szabályozásban, hogy a magánfőzésre vonatkozó kedvezményes szabályokat csak    a
gyümölcstermelő  magánszemélyek alkalmazhatják a továbbiakban."

ez is fontos.

hogy lesz valaki gyüm.term. magánszemély?

Előzmény: otifoti (105559)
KücsükBüyük Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105561

aztaqrva... van egy dugi rézbányád valahol Chilében? :)

 

szép darab, de aki ilyet épít az nem kezdő....

 

üstház+ száraz akác kombó mindent visz, mint a sánta hetes

keverő van benne, úgyhogy hajrá, az tutira meghajtja, ellenben a vizezett pb palackkal, meg az ipari gázzal hígított vezetékes gázzal....

Előzmény: 123A123 (105543)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105560

vajon évi 1000 HUF/mi?

Előzmény: otifoti (105557)
otifoti Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105559

11 . magánfőzés: a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható ,

legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-el őállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a

magánfőző által végzett előállítása évente legfeljebb 50 liter mennyiségig ;

12. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermeszt ő személy, aki saját tulajdonú

gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú

desztillálóberendezéssel rendelkezik .”

79. § (1) A Jöt . 64. (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek :

„(1) Az adó alapja – a (6) bekezdésben foglalt eltéréssel – az alkoholtermék 10 0

térfogatszázalékos etil-alkohol-tartalommal (a továbbiakban: tiszta szesz) hektoliterben

meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége .

(2) Az adó mértéke – a (3) és a (6) bekezdésben foglalt eltéréssel – az (1) bekezdés szerinti

adóalapra 333 385 forint .

(3) A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából el őállított párlat ( a

továbbiakban: bérfőzött párlat) adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva egy bérf őzető

részére évente

a) legfeljebb 50 liter mennyiségig 167 000 forint ,

b) az 50 litert meghaladó mennyiségre 333 385 forint .”

(2) A Jöt. 64 . § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép :

„(6) Az előállított magánfőzött párlat adója évi 1 000 forint, amelyet a magánfőző fizet meg.”

80. § A Jöt. 67/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép :

„67/A. § (1) A magánfőző a 63 . § (2) bekezdés 11 . pontja szerinti desztillálóberendezés felett i

tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati

adóhatósághoz.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító

jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés id őpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát

és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.

(3) A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés

feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.

naivkezdo Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105558

én mint hozzánemértő kérdezem, hogy miért nem vízzel próbálod ki?:)

otifoti Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105557

http://www.parlament.hu/irom40/01705/01705.pdf

 

innen letölthető olvasható

otifoti Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105556

a(z) 79 . §-hoz

Megszűnik az alkoholtermékek differenciált jövedéki adómértéke .

A bérfőzés jövedéki adómértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50%-ára (1 liter 50% -

os alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint összeg ű jövedéki adót kell fizetni) változik az eddig i

0%-ról.

A magánfőzés esetében az előállított magánfőzött párlat után a magánfőzőt terhelő, évi 1 000 forint

összegű átalányadó bevezetésére kerül sor 2015 . január 1-j étől.

a(z) 80. §-hoz

A magánfőzés részletszabályait megállapító rendelkezések. A szabályozás szerint a magánfőzőnek

a desztillálóberendezés megszerzését a tulajdonszerzést ől számított 15 napon belül be kell

jelentenie a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé . Az előállított

magánfőzött párlatról évente egyszer, a tárgyévet követő január 15-ig kell adóbevallást benyújtan i

és a bevallással együtt az éves átalányadót megfizetni a lakóhely szerinti önkormányzat i

adóhatóságnak. Ha tárgyévben a magánfőző nem állított elő magánfőzött párlatot a

desztillálóberendezésén, nem kell adóbevallást benyújtania és adót fizetnie. A szabályozás

kimondja továbbá, hogy a magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei

által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor, illetve hogy kizárólag

alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. A magánfőzés esetében 1 év az elévülési idő.

a(z) 81 . §-hoz

A magánfőzés adóraktári engedély alóli mentességét megállapító szabály.

a(z) 82. §-ho z

A magánfőzés fenti tartalmi változásai következtében szükségessé vált technikai korrekciók .

obsitos3 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105555

Csak halkan jegyzem meg,nagy fegyvertény az üstben elért 80-90 fok,de ehhez a rendszerhez,meg egyáltalán a pálinkafőzéshez édeskevés.

Előzmény: 123A123 (105553)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105554

Az első gond rögtön az üst geometriája.Ha nagyobb lenne az átmérő,kisebb a magasság,nagyobb égővel tudnád megküldeni,nagyobb lenne a párolgó felület,ergó több hő jutna a további lépcsőkre.

Előzmény: 123A123 (105551)
123A123 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105553

Az üstház építését az utánra terveztem, hogy látom a rendszert működni.

Két lépcsős főzésen már pár évet és pár ezer L cefrét lehúztam. Majd átálltam bérfőzetésre az utolsó 2 évet. Hát valamivel jobbra sikeredtek azok a pálinkák amiket egy lépcsősön főzettem le, s innen jött az ihlet, hogy nekem is legyen egy otthon, mert jellemzően igen jó buli alap a barátokkal főzni és a tavalyit kortyolni :)

Van még 1200 L birs cefrém amit le szeretnék (már a sajátomon) gyúrni azt nem ragaszkodom hozzá, hogy azt mind elb...m a próbálgatásokra, ezért igyekszem ötleteket beszerezni a működtetéséhez, a hibák kiküszöbölésére.

Sikerült, mint azt írtam volt az imént, a kisüstben elérni a 80-90 C-ot, de ezek szerint, akkor tényleg a torony van felület méretileg túlméretezve, amit átalakítással, vagy valami felületi szigeteléssel kéne áthidaljak. 

Előzmény: norris53 (105549)
123A123 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105552

Szia

A csőköteg körüli vizet leengedtem egy idő után, mert én is arra gondoltam, hogy a kevés hőmérséklet ami odáig eljut soha nem fogja azt átmelegíteni, hogy 60-70 fokra le kelljen szabályozzam. Így egy idő után az ott mérő hőmérő is elmozdult 30 fokra.

De sajnos már az első második "ütközőnél túl nagy volt a hővesztesség vagy kevés volt a gőz mennyiség, mert egy idő után mikor rájöttem, hogy első főzetemből nem fogok inni, teljes gázzal fűtöttem a cefrét, hogy tapasztalatokat gyűjtsek. Az üstben fortyogott a cefre folyamatosan, a kisüstben mért hőmérséklet így már a 80-90 fokot is elérte, de a torony aljában még mindig csak a kb 65-70-et mérte. fölötte meg mát mínusz 10-et és további -10-et.

Előzmény: Feeriba51 (105547)
123A123 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105551

Gázégővel fűtöttem alulról. Az üst dupla falú és termodinamikus olajjal töltött. 

kb 80 L szilva cefre volt benne, enyhén vízzel hígítva, hogy könnyebben pörögjön a kavaró szár. A betekintő ablakokon belátni minden szintre és az üstnél minden rendben volt.

Előzmény: obsitos3 (105545)
123A123 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105550

Helló

Gázégővel fűtöttem az üst aljánál.  

Előzmény: snapszmester (105544)
norris53 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105549

Ha jól látom semmi üstház - ha ezt a monstrumot egy gázégő hajtja akkor valószínűleg nagyon gyéren tólod neki

Ha  a sisakba épített hőmérő nagy kínok árán eléri a 80- 90 °c akkor nem hiszem hogy el fog jutni ezen a labirintuson a végéig - fűts alá rendesen - ha meg kezdő vagy akkor miért épp az egylépcsős szerkezettel kezded ?

 Szerintem egy 100 as hoz ez a torony nagy bár az is lehet hogy nem :-) Mindenesetre ekkora deflegmációt nem kis fűtéssel tudsz majd leküzdeni ! Ha jól működik akkor az utolsó hőmérődnek kell 76- 80 °C mutatnia !

Előzmény: 123A123 (105542)
barkócza Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105548

A fűtőteljesítmény és a deflegmációt adó teljes hűtőteljesítmény (sisak+csodatorony) aránya számít. Ha nagyobb a hűtőteljesítmény, mint a fűtőteljesítmény, akkor értelemszerűen semmi nem jön ki a toronyból. A csövek átmérője indifferens, amit elpárologtattál a cefréből, és nem csaptad le a sisakban-toronyban, annak nincs más választása, ki kell jönnie a hűtőn.

 

Főzzél először úgy, hogy kihagyod a tornyot (kétszeri lepárlással), aztán, ha az már megy, beiktathatod a tornyot.

Előzmény: 123A123 (105543)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105547

Nem láttam még ilyen rendszert, de azért egy néhány gondolatom született.

Ha az aromatorony tetején, a csőköteges deflegmátorban hideg (kb. 20fokos) víz volt, akkor bizony nem sok pára tudott volna elmenni mellette. Ebbe meleg víz kéne, amit  valahonnan a rendszerből nyernél ki.

Aztán ezt a rendszert komolyan kell fűteni. Sok a hőveszteség a nagy felületeken és ezért kell fűteni kegyetlenül.

Igaz ebből aztán valami nagyon nagy alkoholfok származik.

Tőlem ennyi tellett.:-(

Jó nedűt!!!

Előzmény: 123A123 (105543)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105546

Bocs,lekéstem.

Előzmény: snapszmester (105544)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105545

Hogy ez a sok oszlop,meg vékony és vastag lábos micsoda,arról később.Mivel fűtötted az üstöt,mi és mennyi volt benne?

Előzmény: 123A123 (105543)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105544

A legfontosabbat kihagytad.

Mi a bánattal melegíted?

Előzmény: 123A123 (105542)
123A123 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105543

Na az öreg ördögbe. A képek nem jelentek meg.

123A123 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105542

Üdv minden hozzáértőnek meg kezdőnek

Én kezdő vagyok a mellékelt saját pálinka főző játékszeremmel, amit végre egy év bütykölés után össze állt.

Egy főzést próbáltam eddig és nem működött.

Segítségeteket szeretném kérni, hátha valaki jó tippet ad mivel kezdjem az átalakítást.

Leírom a kor előzményeket.

Miután kivártam a dupla fal mögötti olaj felmelegedése által, szinte forrásra melegített hőmérsékletet, végre elkezdett párologni. 

A háttérben látszó aroma torony- kb 30 cm átmérő- (rektifikáló) alja egy réz spirált (mint a húsdaráló csigája), a következő két elem, gombákat, majd a legfelső egy csőköteges deflegmátor lenne, minek utána a gőz el kéne jusson a hűtő vízig.

Nos, amikor végre a cefre fölötti hőmérő, az üstnél, a 85-90 fokot mutatta, nemsokára megjelent az aroma torony aljában a gőz ami a hőmérőt kb 65 C -ra emelte,majd azt kővetően a következőkben, felfelé állandó 10-10 fokkal kevesebbet mutatott a hőmérő. 

A deflegmátorban lévő vizet már meg sem melegítette. 

Egyszerűen leblokkolt és állandósította magát a hőmérséklet.

A toronyban is alig volt cseppfolyósodó gőz. 4-5 óra főzés után, a végén bedurrantottam, hogy legalább víz párát lássak kijönni, csak kb 1/2 dl réz-eleje jött ki.  

Kérdésem: Vékony lehet az összekötő cső (ha jól emlékszem 22-es) amin annyi gőz kéne áthaladjon, hogy felhevítse a tornyot is, vagy túl hosszú és lehűl benne a gőz, vagy kevés a 100 L cefre akkora aroma toronynak? 

Felmerült még gondolatomban, hogy szigeteljem le a csövet, vagy cseréljem ki vastagabbra, ne agy'Isten a teljes aroma tornyot építsem direktbe az üst fölé.

Véleményeket szeretnék kérni, hátha van valakinek ötlete, tapasztalata, hogy miért nem melegedett megfelelően fel az aroma torony.

Köszönettel

Attila

szilvakukc Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105541

Ez az amatőr gombászat nagyon necces!  Kívánom, nehogy beleszaladj valami keményebbe, oszt beállhatsz a sorba májcserére, ha egyáltalán megúszod! Még a szakértők sem ismerik. Egy időben én is hordtam hozzájuk, kidobálták a tök jó gombákat, biztos, ami biztos alapon. A gombával az a baj, hogy ha túl is éled, a máj tuti, hogy károsodik, és az enyémnek bőven elég a pia is. Maradok a pincei csiperkénél, meg laskánál.:))

Előzmény: körte51 (105537)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105540

Hú, várgyá, ilyen fadobozokat én láttam valahol! Mingyá eszembe jut! Hol is? Megvan! A fadobozboltban!:DD

Előzmény: kuntnerada (105536)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105539

Igen!

 

Ez az a módszer, amit nem tartunk jónak és nem alkalmazzuk.

Legalábbis én ezt tanultam, és igyekszem betartani, esetleg csak az első napokban hozzátenni új anyagot. Sokak szerint még azt sem.

üdv.

Előzmény: bezzeg Jani (105534)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105538

Szívesen meg kostolnék egy kicsi jó füge pálinkát. Sajátomból kínélnék érte jófajta somos szilvát. :) 

körte51 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105537

Jól mondod szomszéd!:-)  Voltunk már pálinkától "más állapotban"  ,amikor ráfogtuk az anyósom pogácsájára , de ez más volt ! :-)   Az  a nem friss csoportos erdei csiperke nem kellet volna ,ahogy barkócza mondta és kevesebbet kellet volna enni belőle! Na ,de utólag már nagyon okos tudok lenni!:-)  Egy életen át tanuljuk a megiható pálinka mennyiségét is és csak azon az utolsó pohárkán múlik ...

Előzmény: Feeriba51 (105531)
kuntnerada Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105536

Segítsetek légyszi, ilyen fadobozokat keresek karácsonyra ajándékozás céljából, honnan tudnék korrekt áron rendelni? Köszi !

bujukcekmece Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105535

A fügepálinka

 

Illata muskotályos, édes az aszalt fügét idéző friss szénás jegyekkel.

Íze fűszeres, kezdetben kicsit csípős, fél- egy év után simulékony. Garaton aszalt fügés édeskés testes íz.

 

A füge csak akkor érett, ha leválasztva az ágról nem nedvezik. Ez a kaucsuk okozza friss fügére jellemző ízt. Az érett gyümölcs puha, bőre elvékonyodó, gyakran füge nektár csöpög a gyümölcs nyílásán. Cukortartalma rendkívül magas, akár 35-40 brix is lehet (az idén 29 volt a legtöbb amit mértünk az ültetvényben), ezért cefrézéskor ajánlatos akár duplájára hígítani vízzel. Savtartalma fajtafüggő, de rendkívül alacsony. Pektinbontó nagyobb dózisban javasolt. Magas rosttartalma miatt lesülésre, leégésre hajlamos.

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105534

     Tudom sokan nem lexikálisan értelmeznek.

Ezért elfordulhat ha nem értenek valamit, de megfelelő tapasztalattal, még működhet ez az (öszvér) megoldás.

 

,,Most cefrézett körte Október-November- bem ki szokta bírni az 5-6 hetet is.

A ládában érlelődő télit érdemes 2-3 hetente átválogatni,

mert ha rohad akkor csökken a cukra, aromája is.

És az érett mehet a többi cefréhez. 

Olyan mit ha 2-3 hetente kapna 1 kg kabait."

 

 

Panyikné:

 

"- Felezéses erjesztés: Ma már kevésbé alkalmazott erjesztési technológia. A főerjedésben lévő tétel felezésével, illetve friss cefre adagolásával gyorsították, szabályozták az erjedési folyamatot."

 

Ez az az eset, amikor az erjedésben levő cefréhez, még hull a fáról és hozzátöltjük.:-)

Jó nedűt!"

 

Szintén Panyikné :

 

,, Az erjesztésnél célszerű a cefrét 17-20 Co hőmérsékletre hűteni. Az erjedési folyamat lassúbb lesz (2-3 hét), de a gyümölcs aromaanyagai megmaradnak. Az erjedés során kevés mellékreakció jön létre, így kevesebb kozmaolaj, észter képződik, tehát az alkohol kihozatal is jobb lesz, a minőség megtartása mellett."

 

 

Előzmény: Feeriba51 (105528)
barkócza Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105533

Azért egy jó összefoglaló, csak - érthetően - ipari szemléletű. Hiányozni pedig éppen az hiányzik belőle, ami a kezdő házifőzőnek a legjobban kellene, a sok apró technikai részlet.

Előzmény: snapszmester (105524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!