Keresés

Részletes keresés

Pofeteg vadasz Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75032
Bocs hogy belekontárkodom.:-) A túristaház tuti megvan, de hogy üzemel- e az passz. Hazafele megnézem ha gondolod.:-) Mikor van a "No Motor Rally" akkor biztosan, de hogy állandó- e azt nem tudom.
Üdv
Előzmény: pauli-f (75030)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75031

Okáj,okáj..Nem ismerem ezeket a szakszavakat hogy offolás,vagymi..Igen-igen, akkor megvagyok.Nemsokára itt a tavasz!

Az meg már kurkászás lenne ha  A(!) hason A(!)szőrt hasogatnánk,ennyire behatóan senkit sem akarok már megismerni,me' abból néha még egy  is sok!!!

Akkor én most offoltam?Kicsit szégyellem magam,rögtön így "újoncként"..

Előzmény: pauli-f (75028)
pauli-f Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75030

Megvan még a Gézaházai túrista ház ?

Előzmény: Holczmann Balázs (75022)
pauli-f Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75029

Engem "hóbácsinak" 3 tündéri kislány szokott nevezni. Netán ismered őket ? :-)))

Előzmény: Törölt nick (75027)
pauli-f Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75028

Az "EGÉSZEN MÁS"hozzászólásokat itt offolásnak hívják.Véleményem szerint (és főleg uborka szezonban )nem árt, ha nem túlzott arányban ugyan,de néha szó esik másról is. Különben ,hogyan ismernénk meg egymást behatóbban ? A hasonszőrről ?

A többi stimmel,Zolika !  :-))

Előzmény: Törölt nick (75024)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75027

Ez fájt!Hányan hívják az urat Hóbácsinak!?Szerintem "ismerjük" egymást,igen.

Zolika

Előzmény: pauli-f (75026)
pauli-f Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75026

Ismerem magát ?  

Előzmény: Törölt nick (75025)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75025

Kedves Hóbácsi!

Igazán nem okoskodásképpen,de szerintem gombát,fagyasztva-még dinsztelés után is-olyan 3 hónapig érdemes elfogyasztani.A tartósítás legbiztosabb módja a szárítás,de ezt te is tudod!

Mostmá'aztán tavaszodjék!!

Előzmény: pauli-f (74913)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75024

Na ezzel nem vagy egyedül,összehozhatnánk valamit tavasszal!Annyi itt a tudós,hogy;inkább gyerünk az ERDŐBE,VÍZPARTRA!Tűnjünk el!

Tény:Tényleg sok a komoly tudású embör itt,nagyon sokat lehet tanulni!Szeretem olvasgatni,főleg ilyenkor..

Azért az elég szomorú hogy sokan összekeverik valami EGÉSZEN MÁS topikkal.. Egyébként jó itt, hasonszőrűek között

Üdv;Zolika

Előzmény: sudárbetyár (74992)
Pofeteg vadasz Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75023
Én jól tudom. Hagymaszagú még az ég is.:-) Durva élmény volt mikor tavaly idényben mikor Pesten jártam minden zöldséges csokorba kötve árulta. A "Nép" meg persze vitte mint a cukrot. Számomra furcsa, de amúgy abszolut természetes. Pedig olyankor az az aljnövényzet arrafele. Meg a védett hóvirág. A Gerence völgy szépségei. Nagyon szép rész.
Amúgy ismerjük mi egymást?? Zirci vagy?
Előzmény: Holczmann Balázs (75022)
Holczmann Balázs Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75022

A medvehagymát Bakonybél környékén nem igazán kell keresni, vadászni rá meg még annyira sem, inkább olyan területet nehéz találni, ahol nincs. :)

Előzmény: Pofeteg vadasz (75021)
Pofeteg vadasz Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75021
Majd ha odaengedem őket. Kipusztítják a gombáimat. Azt hallottam olyan a banda mint a sáskaraj.:-))))
De persze nagyon szívesen látok(tunk) mindenkit.
Én is gondoltam rá, de nem tudom mi lenne a reakció, meg várom a farsangon az ismerkedést. Majd ott felvetjük az ötletet, de van az a "hagymavadászat" is. Azt ki lehet bővíteni.:-)
Üdv
Előzmény: Holczmann Balázs (75007)
nagypapi51 Creative Commons License 2011.02.02 0 0 75020

Ikároszok mindig lesznek...:)

Előzmény: magyar bucó (75019)
magyar bucó Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75019

Továbbra sem javasolt a fogyasztása, de ennyi macerálás után gyakorlatilag csak a vízoldhatatlan sejtfaj marad vissza. Nyomokban biztosan marad a toxinból is.

Előzmény: pbprivate (75018)
pbprivate Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75018

..akkor én háttal ülök a mozinak.

Azt hittem, hogy pl. a gyilkossal bármit csinálhatok az gyilkos marad.

Előzmény: magyar bucó (75017)
magyar bucó Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75017

Pedig van benne igazság.

Ecetes (sós) vízben áztatja

Bő vizben alaposan kimossa

Fél órát főzi, levét kiönti

Ismét alaposan mossa

Leszárogatja

 

Ezek után gyakorlatilag csak a sejtfal marad, minden egyebet kimosott belőle. Csak azt nem tudom, hogy minek, amikor sokkal kevesebb energiával jó gombát is szedhetne...

 

Előzmény: pbprivate (75016)
pbprivate Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75016

...és a legütősebb a 12. oldal tetején a gomba tartósításánál leírtak között:

 

"............. A legmérgesebb gomba is elveszti ezen eljárással mérgező hatását s elkészítve nyugodtan elfogyasztható ..."

 

köszi :)

Előzmény: little_brunette (75001)
Szvaleria Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75015

Sziasztok.

 

Ma a Kossuth Rádióban indult egy sorozat, a Tér-idő címü műsor. A címe, Kalappal és kalap nélkül.

Ez egy ismeretterjesztő műsor ami a gombák élettanáról és termesztéséről szóll.

A holnapi adás kezdete 14:30 perc. 

Tendrei Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75014

Csak azt találhatsz.... :-)

Előzmény: sudárbetyár (74992)
lilapereszke Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75013

Akkor tudtam neked újat mutatni :-)

 

Előzmény: magyar bucó (75009)
Tendrei Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75012

Sok sikert hozzá! Szép feladat - sok igazi lehetőséggel.

Előzmény: AstroMAN (74999)
Tendrei Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75011

Állítólag a Szentendrei-szigeten is eszik. Nem is értem, hogyan. Nagyon igazad van.

Előzmény: magyar bucó (75010)
magyar bucó Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75010

Én nem tartozom a papsapkaevők közé és nem is ajánlom senkinek. De tudom, hogy sokan eszik.

Előzmény: rovirágomba (75005)
magyar bucó Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75009

Az általam eddig látott citromgalócák jellemzően kisebbek voltak az átlagos gyilkosoknál.

Előzmény: lilapereszke (75008)
lilapereszke Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75008

Az Amanita mappa az Amanita citrina ma már nem érvényes neve.

Szerintem amit ő Amanita citrinának ír (tönkön sárga sávok) nem éppen a citromgalócára jellemzőek, viszont az Amanita mappára írtak annál inkább arra utalnak, hogy az a citromgalóca, a sötétsárga színű foltokkal a hátán :-) 

Arra gondoltam, hogy amit ő A. citrinának ír, lehet a sárga galóca Amanita gemmata akár.

 

Másik megjegyzésed, hogy a citromgalócát nagyobbnak írja a gyilkosnál ez megállja a helyét, egy jól fejlett citromgalóca tud igen vaskos is lenni. Idei augusztus végi felvételem a Bükkből.

 

Előzmény: barkócza (75002)
Holczmann Balázs Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75007

Egy Zirc környéki csoportos gombázást is össehozhatnánk.

lilapereszke Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75006

:-))) Kösz a linket.

Előzmény: shuffle (75000)
rovirágomba Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75005

G. esculenta: a giromitrin eléggé illékony*, de ebben nem lehet 100%-ig megbízni. Féléves vászonzacskós szárítás is csökkenti a méregtartalmat. Ráadásul több forrás szerint a giromitrin mellett más méreganyagok is lehetnek benne. Szóval csak akut éhhalál esetén... (és akkor is csak forrázva).

*Állítólag voltak enyhe mérgezések az épp forrázódó gomba gőzének belélegzésétől is.

Üdv.: Galócza

Előzmény: magyar bucó (75003)
farkasetus Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75004

Felsőtárkány környékén én is nagyon szeretek gombázni. Nagyon jó gombás helyek vannak arra.

Előzmény: AstroMAN (74999)
magyar bucó Creative Commons License 2011.02.01 0 0 75003

az idén már kb. 35kg-nál járok...

 

Az szép! Hol szedted? Én idén még egy darabot sem... :)

 

Sokan eszik forrázás után a papsapkagombát. Az esculenta név is az ehetőségre utal. Ettől még ma hivatalosan mérgező.

Előzmény: barkócza (75002)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!