Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Bocs hogy belekontárkodom.:-) A túristaház tuti megvan, de hogy üzemel- e az passz. Hazafele megnézem ha gondolod.:-) Mikor van a "No Motor Rally" akkor biztosan, de hogy állandó- e azt nem tudom.
Üdv
Az "EGÉSZEN MÁS"hozzászólásokat itt offolásnak hívják.Véleményem szerint (és főleg uborka szezonban )nem árt, ha nem túlzott arányban ugyan,de néha szó esik másról is. Különben ,hogyan ismernénk meg egymást behatóbban ? A hasonszőrről ?
Igazán nem okoskodásképpen,de szerintem gombát,fagyasztva-még dinsztelés után is-olyan 3 hónapig érdemes elfogyasztani.A tartósítás legbiztosabb módja a szárítás,de ezt te is tudod!
Én jól tudom. Hagymaszagú még az ég is.:-) Durva élmény volt mikor tavaly idényben mikor Pesten jártam minden zöldséges csokorba kötve árulta. A "Nép" meg persze vitte mint a cukrot. Számomra furcsa, de amúgy abszolut természetes. Pedig olyankor az az aljnövényzet arrafele. Meg a védett hóvirág. A Gerence völgy szépségei. Nagyon szép rész.
Amúgy ismerjük mi egymást?? Zirci vagy?
Majd ha odaengedem őket. Kipusztítják a gombáimat. Azt hallottam olyan a banda mint a sáskaraj.:-))))
De persze nagyon szívesen látok(tunk) mindenkit.
Én is gondoltam rá, de nem tudom mi lenne a reakció, meg várom a farsangon az ismerkedést. Majd ott felvetjük az ötletet, de van az a "hagymavadászat" is. Azt ki lehet bővíteni.:-)
Üdv
Továbbra sem javasolt a fogyasztása, de ennyi macerálás után gyakorlatilag csak a vízoldhatatlan sejtfaj marad vissza. Nyomokban biztosan marad a toxinból is.
Ezek után gyakorlatilag csak a sejtfal marad, minden egyebet kimosott belőle. Csak azt nem tudom, hogy minek, amikor sokkal kevesebb energiával jó gombát is szedhetne...
Az Amanita mappa az Amanita citrina ma már nem érvényes neve.
Szerintem amit ő Amanita citrinának ír (tönkön sárga sávok) nem éppen a citromgalócára jellemzőek, viszont az Amanita mappára írtak annál inkább arra utalnak, hogy az a citromgalóca, a sötétsárga színű foltokkal a hátán :-)
Arra gondoltam, hogy amit ő A. citrinának ír, lehet a sárga galóca Amanita gemmata akár.
Másik megjegyzésed, hogy a citromgalócát nagyobbnak írja a gyilkosnál ez megállja a helyét, egy jól fejlett citromgalóca tud igen vaskos is lenni. Idei augusztus végi felvételem a Bükkből.
G. esculenta: a giromitrin eléggé illékony*, de ebben nem lehet 100%-ig megbízni. Féléves vászonzacskós szárítás is csökkenti a méregtartalmat. Ráadásul több forrás szerint a giromitrin mellett más méreganyagok is lehetnek benne. Szóval csak akut éhhalál esetén... (és akkor is csak forrázva).
*Állítólag voltak enyhe mérgezések az épp forrázódó gomba gőzének belélegzésétől is.