Keresés

Részletes keresés

szilvakukc Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105623

Tökéletesen jogszerű vagy. Csak Január 15-ig jelentsd be. Ami nem lesz egyszerű, mert, hogy az önkormányzatok nem lesznek erre felkészülve, az tuti.:))

Előzmény: vénkecsi (105620)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105622

Hát nem értitek?

A törvény nem mondja, hogy dobd el, vidd a szeméttelepre, hugyozz bele, stb, a meglévő készülékedbe, amit 15 napnál jóval régebben szereztél be, olyan időben, amikor nem kellett igazolni a tulajdonszerzést! Tehát neked a bejelentés lesz a jogszerű tulajdonszerző okirat.

Előzmény: gabor0036 (105617)
vénkecsi Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105621

Ha Te mondod!  :) Akkor erre nem költök.

Előzmény: snapszmester (105619)
vénkecsi Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105620

Most akkor az én évi 4-8 liter 45 fokos páleszommal a saját készítésű főzőmben mi a helyzet?

A szomszédaimmal jóba vagyok, egy darab szilvafám van :))

Előzmény: szilvakukc (105615)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105619

Sima csapvízhez mit szólnál?

Előzmény: vénkecsi (105618)
vénkecsi Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105618

Köszi Obsitos3-nak meg Neked is... 80L cefrébe 1,5kg cukor ment, 3 féle alma (fáról, nem földről), kis pektinbontó meg borélesztő. Késsel kockázva, három nap után habarcskeverőzve.

Azt én is olvastam hogy minél több fajta alma megy bele, annál finomabb, az illata már most nagyon kívánatos.

Sima ioncserélttel visszahigíthatom, vagy már most kell a desztillált víz?

Előzmény: nebamun (105613)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105617

"Nem rendelkezik a meglévő készülékedről,..."

 

szerintem meg igen.  Főleg a 95§

 

 63. § (2) bekezdés 11. pontja szerinti desztillálóberendezés feletti

tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati
adóhatósághoz.
(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a magánfőző  nevét, lakcímét, adóazonosító
jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés id őpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát
és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző  lakcímétől.
(3) A magánfőző  köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés
feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.

 

a(z) 95. §-hoz
Átmeneti szabályok megállapítása a törvény hatályba lépése el őtt megszerzett
desztillálóberendezések kötelező  bejelentésére vonatkozóan (2015 . január 15-ig kell bejelenteni e
berendezéseket a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóság felé) és a törvény hatályba lépésé t
megelőzően előállított magánfőzött párlatokra alkalmazandó jogszabályokat illetően."

 

 

Előzmény: szilvakukc (105615)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105616

ez biztos?

Mert én ezt találtam:

80.  § A Jöt. 67/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép
:„67/A. § (1) A magánfőzőa 63. § (2) bekezdés 11. pontja szerinti desztillálóberendezés feletti
tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati
adóhatósághoz.
(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a magánfőző  nevét, lakcímét, adóazonosító
jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés id őpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát
és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző  lakcímétől.
(3) A magánfőző  köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés
feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.

Előzmény: szilvakukc (105615)
szilvakukc Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105615

Nos megkaptam az anyagot én is, meg egy kis tanács jellegű információt is. Végül is az történt, amire számítottunk, az EU-nak nesze semmi fogd meg jól.

Sajnos a bérfőzők beszívták, de ez várható volt, már a csatlakozáskor aláírtuk, hogy 2015-ig rendezzük ezt a kérdést. 50%-nál nem lehet lejjebb szorítani az adót, ez a négy év is ajándék volt.

A magánfőzőknél meg ahogy várható volt, hoztak egy olyan szabályt, amit egyáltalán nem fognak ellenőrizni, persze olyan ügyesen, hogy –mivel a jelképes adó miatt regisztrálnunk kell-azért szerepeljünk a nyilvántartásban.

És ezt ajánlatos is, mert gondolom, senki nem szeretné, hogy ezer forint miatt vigyenek mindent.

Azonban:

Nem rendelkezik a törvény az eddig lefőzött pálinkáról, tehát az nálad lehet, úgyhogy bármire ráfoghatod, hogy az az.

Nem rendelkezik a meglévő készülékedről, tehát a regisztrációval egyidőben az legális lesz.

A NAV ezután is azokat fogja ellenőrizni, aki ellen bejelentés érkezik gyanús ügyletekről(túl sok pálesz, értékesítés, stb), de ez a veszély eddig is fennállt.

Ami szigorítás:

Gyümölcstermelő mindenki, akinek, vagy a háztartásban élő hozzátartozójának van a tulajdonában olyan ingatlan, amin megteremhet valami. Tehát a lakótelepen tényleg necces lesz főzni, de ha mellette van egy telked, nincs gond.

A 200 litert, 50 liter ingyenes felett, eddig is csak a jövedéki adó megfizetésével főzhetted le, ez most megszűnt, de inkább azért, mert elenyésző mennyiségben igényeltek magánfőzők erre a mennyiségre zárjegyet.

gabor0036 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105614

Ez biztos? Mert itt azt írja, hogy 1L 50%-os kerül majd 1670...

a(z) 79 . §-hoz
Megszűnik az alkoholtermékek differenciált jövedéki adómértéke .
A bérfőzés jövedéki adómértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50%-ára (1 liter 50% -
os alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint összeg ű jövedéki adót kell fizetni) változik az eddig i

Előzmény: snapszmester (105606)
nebamun Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105613

Ez kb. 100 liter cefréből 12 liter 50% pálinkának felelne meg, mivel alszesz még ebből még lesz veszteség meg EP+UP elválasztás, szerintem normál jó kihozatal. 25%-osra visszahígítani ne felejtsd el a második főzés előtt.

Előzmény: vénkecsi (105608)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105612

Ez durván 1 l pálinka,a kihozatal átlagos.Persze cukor nélkül.

Előzmény: vénkecsi (105608)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105611

Tudtommal a jövedéki adó mértéke unió által van megszabva. Vagyis annyi mindenhol, csak az nem mindegy mekkora keresethez nézzük...

Előzmény: bezzeg Jani (105594)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105610

nem hiszem, hogy ez kiskapu:) de legyen igazad.

Előzmény: obsitos3 (105601)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105609

valahol meg azt olvastam, hogy minél több féle almát cefrézzünk egyben.

Ilyesmit is próbáltál?

Előzmény: T-omti (105605)
vénkecsi Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105608

Ma lefőztem az első 10 liter cefrémet , ami 3 féle almából készült. Tizenhét nap után úgy néztem, "beérett".

Lett belőle 1,6l 37 fokos alszesz.

Ez milyen kihozatalnak számít?

 

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105607

Igen benéztem.

 

Pl. 56 liter 48,6 tf% bérfőzött párlat,  27,2 hlf-ban 

 

27,2 *1670 = 45424 Ft.

 

Az az 45424 / 56 = 811 Ft.

Előzmény: körte51 (105597)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105606

1L 50%-os pálinka adója 835+a bérfőzés.

Előzmény: T-omti (105604)
T-omti Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105605

Szerintem csakis JONATÁN.

 

A golden, delicses meg se közelíti.

 

Szerintem

Előzmény: TRÓGER_NAGYON (105603)
T-omti Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105604

Sziasztok

 

Jól gondolom, ha elfogadják a tervezetet, akkor 1760ft-ot fizetek adóba és Pl. 800ft-ot a főzésért ?

 

így 1L pálinka főzetése 2560ft lenne Kb.

 

+ erjesztési anyagok (pektinbontó, tápsó,élesztő,stb)

 

Üdv

Előzmény: körte51 (105597)
TRÓGER_NAGYON Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105603

Szép estét mindenkinek!

 

Melyik alma fajtát ajánljátok cefrézésre? melyikből lesz a legfinomabb illatú aromájú pálinka? 

Ennek a főzésénél vannak eltérőbb folyamatok mint mondjuk egy szilva főzésnél? 

Ilyenekre gondolok hogy több előpárlat elvétele, hamarabb abbahagyni a finomitást mondjuk 50fok előtt, stb.

 

Akinek vannak ezzel kapcsolatban tapasztalatai kérem irjon, köszönöm szépen! :)

snapszmester Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105602

(6) A 63. § (2) bekezdés 11 . pontja szerint évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a
magánfőző a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni a vámhatóságnak és a
vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.

 

 

obsitos3 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105601

Ha szigorúan vesszük,akinek az udvarán van egy cseresznyefa,az gyümölcsöt termel.És magánszemély.

Előzmény: naivkezdo (105600)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105600

mert az egyik lényeges feltétel az 50 liter 1000 forintos átalányához, hogy legyen gyümölcsösöd, és gyümitermelő magánszemély legyél.

Gondolom ez a feltétel kis arányban teljesül a főzőtulajoknál.

Előzmény: zsorsz (105599)
zsorsz Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105599

A jogi fórumban gombászok szerint "beleköptek a cefrénkbe",attól tartok, így 10.12-után még sok mindenbe bele fognak köpni!

Előzmény: bezzeg Jani (105594)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105598

aki eddig bejelentette a főző vásárlást, készítést, hirtelen mindenki őstermelő lesz?

"gyümölcstermelő magánszemély" egészen pontosan?!

körte51 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105597

Igen ,majdnem benéztem én is. Így tulajdonképpen a mostani 800 ft/liter lesz 1700 ft / liter  50% os pálinka . Te is elszámoltad a 2700ft-ot .

A magánfőző ,akkor évi 1000ft átalányadó ,de nem látom ,hogy literenként,ekkor pedig ebben a olvasatban nem literenként. Viszont ezek a sorok változnak a komplett törvényben és azt összességében kell értelmezni ,ami már más lehet.

Előzmény: bezzeg Jani (105596)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105596

Szerintem csúsztat a szerkesztő, a törvény szerint : Az adó alapja az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etilalkohol (a továbbiakban: tiszta szesz) tartalommal hektoliterben meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége.

Előzmény: schlumbergerrrr (105592)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105595

 Az adó alapja az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etilalkohol (a továbbiakban: tiszta szesz) tartalommal hektoliterben meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége,

Előzmény: naivkezdo (105560)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105594

Pártállástól függetlenül, megnéztem a 2009 évi bérfőzési 

lll. pálinka származási igazolványomat, amin a 2208 (NK) vámtarifaszámú pálinkának a,  bérfőzési szeszadó mértéke 1255 (forint/hlf)

 

Csak halkan jegyzem meg: ,,Magyarország jobban teljesít." 

 

Ez aztán a rezsi csökkentés!

 

Köszönjük!

 

 

 

 

Előzmény: zsorsz (105591)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!