Úgy látom,hogy "minifarmnak" senki sem válaszolt, így megteszem én. Ilyen enyhe időben megfontolandó sonkát füstölni házilag! Kolbászt és stifoldert lehet, az nem rizikós. Bele kell számítani a pácolás időtartamát és félő,hogy jó időben kerül sor a sonka füstölésére. Persze,ha csak nem valamilyen speciális füstölőd van. Egy 120 kg-os sertésből,ha sonkát és tőkehúst is szeretnél hagyni,netán szalonnát ,ne számíts sok kolbászra. A vágóérték megitélésénél a színhús aránya a meghatározó,de ezt sertés fajtálya válogatja.A vágási veszteség egy ekkora setésnél 23-25 % értéket mutat. A színhús objektív mérése, pedig megköveteli a kicsontozást. Az értékes hús hazai sertéspopulációnál kb.50-55%. A fehérárú: szalonna,háj. kb.30 % alatti, ami már jónak mondható.Persze a paramétereket a fajtajelleg és kondíció is meghatározza. A húsboltban 900-.Ft/kg egy kiló kolbászhús, melyet arányosan állítanak össze és le is darálják,/reméljük,becsülettel/ és lehet formázott sonkát,lapockát , szalonnát is venni igény szerint. Ez a kényelmesebb megoldás, de nem a jobb! A magad kivéreztetett,tisztított,feldolgozott sertésnél jobbat nem tudok elképzelni. Remélem,tudtam segíteni,ha egy kicsit hosszasan is. Jó munkát és finom terméket kívánok!
A blitz-kerner tényleg rúg vissza, ezt a JP4 esetében nem tapasztaltam. A blitz-ben valamivel vastagabb a tagló szeg, és nincs benne zsákfurat, mint a JP-ben, csak be van süllyesztve a taglószeg vége.
Ez a visszarúgás lehet attól is, hogy nem olyan jó a blitz fogása, mint a JP4-nek. A JP4-es stabilabban, biztosabban lehet tartani, és elsütni.
A JP4 esetében 70 EUR nettó ár, erre jön 19% Áfa, és cca 5000 Huf postaköltség, valamint a banki utalás sincs ingyen. 30 000 Huf alatt nem lehet megúszni, ha a gyárból rendelsz.
Az tény, hogy ez a puska nem egy finom szerkezet. EZZEL NEM AKAROK SENKIT MAGBÁNTANI!! Én csak azt írom amit tapasztaltam, láttam anno és amit mondanak. Volt nálamkb 3 éve egy BLitz-Kerner pisztoly, adták hogy próbáljam ki és mondjam el a véleményem mielött megvenné a koma. Szerintem az is ,,durvaságot,, tekintve ez a kategória. Elég nagyot rúg hátrafelé. Bár szerkezetileg meg jobb. Az esetet én se nagyon értettem, pedig mechanikailag rendben volt a cucc.
A JP4 est már 70 € ért lehet online rendelni a gyárból (kb 21000 pénz), ha arra még jön a postaköltség kb ott vagy 25 körül.
Ha kedden megy füstre a cumó, akkor már rég be kellett volna áztatnod tiszta vízbe.
Minimum egy nap áztatás tiszta vízben és utána legalább egy éjszakát lógatod, hogy kicsöpögjön. Ellenkező esetben hamar ki fogja ütni a só a szalonnákat.
Tényleg ha már itt írogatok had kérdezzek valamit. Szerintetek füstölés előtt a maradék sót lemoshatom vízzel a szalonnákról és a sonkáról vagy hagyjam rajta? A böllér jó alaposan besózta és nem szívta be mindet a hús. Kedden mennek füstre a cumók és addig szerintem már nem is fognak annyit felvenni.
Kicsire vannak vágva a szalonnák, olyan 20*20-as darabokra, mert szoktam vinni a rokonaimnak akiknek nincs spejz és hasonló helyük fellógatni hanem a hűtőszekrényükben tárolják. Számomra ez bizonyult az egyszerűbb megoldásnak mint mindig mikor viszek valakinek feldarabolgatni a nagyobbakat.
Mint amatőr műkedvelő próbálok válaszolni a kérdésedre. Mi januárban vágtunk egy 120kg-os sertést 450ft/kg áron vásároltuk. Mellé vettem még nagyjából 30kg húst kolbásznak, szaláminak és 10kg tüdőt, vesét, fejhúst, májat hurkának 25.000ft-ért. Ebből lett nagyjából 4kg szajmóka, 15kg szalámi, 15kg kolbász. A hurka olyan 15-20kg között lehetett, de csak becsülni tudom, mert azonnal fogyasztottunk belőle és kaptak belőle a segítők is. A spejzba még 40kg-nyi füstölendő árú várakozik: 1 sonka, 1 angolszalonna, 3 kolozsvári szalonna, 3 csülök és vagy 10 kisebb táblányi szalonna. A húsokat amit a sertés adott mind elraktuk a fagyasztóba csak ami nagyon nyesedék volt az ment a kolbászba. Azt, hogy mennyi hús van a fagyasztóba sajnos nem tudom, mert nem mértem le. Az egész disznóvágás 110.000ft-ba került. Ebben minden költség benne van böllér, disznó, füstölés, húsok, fűszerek és némi folyékony pulóver a hideg ellen. Remélem tudtam segíteni
Sziasztok!Segítséget szeretnék tőletek kérni!Saját célra szeretnénk kolbászt,sonkát készíteni.Az érdekelne ,hogy mi éri meg jobban ha vennénk egy egész sertést ami 100-120kg-os, 420ft/kg áron vagy megvenni a húst a kolbásznak,sonkának.Esetleg ha valaki megtudná mondani ,hogy egy ekkora disznóból kb.mennyi minden jön ki azt nagyon megköszönném.Üdv! Ibi
Igazad van annyiért tényleg sok lenne,az új áruk 12-18 ezer forint közt mozognak!!! Használtan hozzá lehet jutni 5-10 ezer forint között!!!!!!!De a jp.4 lövők 35-40 ezer forint közt mozognak,sőt a Német Blitz 42 ezer most egyik másik mezőgazdasági üzletben!!!!!!A puska amiről most is szó van nagyon hasonlóak a Német Blitz - el!!!!!