Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Novemberben vizsgáztam a szakellenőrin, ha nincs "rendes" gomba, liofilizáltat kell azonosítani. :-)
A pilóca magyarul piruló galóca. :-) Nekem a tavalyi nagy szerelmem, korábban soha nem találtam ilyen mennyiségben használhatót, nagyon szeretik a csigák, kukacok is. Elég aromás, nekem nagyon bejön és akikkel eddig kóstoltattam, azoknak is. Simán lepároltam olíván hagymával, aztán rá a pirítósra. Semmi faxni! :-)
Egyenlőre a pilócát mind szót próbálom beazonosítani. Legalább azt hogy milyen nyelven van.:-)) Nálunk pirítosra csak a szarvasgombás májpástétom meg a fülőke vajon fokhagymával fogadható el. De várom Te mit ajánlasz.:-)
Mikor tegnap taliztam a Gizivel nekem is említette hogy ami most lesz tanfolyam márciusba ott is ilyen gombák (liofilizált) kerülnek bemutatásra. Meg 3 napos terep Örségben meg jaj mennyi sok jó dolgot mondott. Meg elég jó ára is van most a szakellenőrinek, de nem merem bevállalni. Az utiköltségem még egy tanfolyamdíjat elvinne minimum. :-(Pedig nagyon jó fejnek tűnt Ő is meg Csaba is. Majd egyszer csak lesz valami.
Néha be kell festeni őket, mert van olyan faj, ami elveszti a jellegzetes színét. Igen egy néhány gombának nem az eredeti színét láttam, de igy is szépek.
Nálunk nagyon menő a gombás melegszendvics. Meg az őzlábból mindig van és elég kiadós is. Egy finom pörköltet szoktam csinálni belőle. A levét liszttel besűrítem, meg nem sajnálom belőle a fözőtejszínt.:-) Amúgy szokásos pörkölt: hagyma üvegesre, pirospaprika bele a gomba mikor a levét kiengedi akkor lisztezem só, bors, kis fokhagyma(ha), bele a tejszín és készre főzni. Meg petrezselyem ha gondolod a végén. Még annyi hogy az igazi pörkölttel ellentétben itt zsír helyett megteszi egy kis oliva vagy vaj is. Nálam nem, de a lányok jobban szeretik így. ;-) Mikor kész bele szoktam rakni a mixerbe egy pillanatra megpörgetem. Nem teljesen pépesre csak olyan darabosra, mert jobb kenni a későbbiekben.
Ja meg egy titok: megtaláltam anyum ósdi jégkockatartóját.( alumíniumtálca és abba kell beletenni azt a műanyag rácsot) ebbe fagyasztom le. Utána bele egy nagy dobozba. Egy kocka egy szendvics. Tuti adagolás:-)
Üdv
Az a gyanúm, hogy a liofilizált gombabamutatókhoz csak Vasas Gizi készít anyagot a Természettudományi Múzeum liofilizálójával. Nem is tudom, van-e még máshol, azt a tanfolyamon mondták, hogy brutál drága eljárás, de a bemutatókhoz ez a legjobb ma ismert eljárás. Néha be kell festeni őket, mert van olyan faj, ami elveszti a jellegzetes színét.
A rozsdasárgáról majd lesz itt más, aki elmondja a tutit... :-)
Ma először jártam a Fehérvári úti csarnokba. Nagyon szép és tanulságos ez e gomba bemutató. Ki készítette ezeket a diorámákat? Viszont láttam hogy a rozsdasárga tölcsér gomba ehetőnek van bemutatva. Nekem viszont a gombavizsgáló azt mondta hogy mérgező. Helyes válasz? Csak gratulálni tudok,ehez a nagyon szép igényes munkához. Ui: Már csak a gombamanók hiányoznak.
Ez a melegszendvicskrém tetszik! Idén kipróbálom, őzláb biztosan lesz. :-) Mit raksz bele? Vagy csak felhasználáskor ízesíted? Én pilócát fagyasztottam főleg, tavaly volt elég sok szép. Olíván hagymával lepirítva isteni pirítósra.
Reménykedjünk a bőségben. Szerencsére felénk nem sok az "éhenkolbász", így mindenkinek jut néhány finom falat még télire is.
Főleg szegfű, sárga, szürke tölcsérgomba került hűvösre.:-) Őzlábból melegszendvicskrémet szoktunk(tam) fagyasztani. Megenni segítenek azért.:-)
Néhány napja kíváncsiságból gombás rizottót kóstoltam egy szórakozóhelyen. Fagyasztott vargánya és rókagomba volt benne, és friss csiperke. Mondhatni ízetlen volt. Ehhez szerintem sokkal jobb a szárított vargánya, a többi meg igazából felesleges. Ráadásul nyers lilahagyma és kaliforniai paprika volt még belekeverve, valószínűleg hogy színesebb legyen, az pláne nem kellett volna bele....
őzlábat én már nem fagyasztok nyersen, kesernyés lesz 3 hónap után, a panírozott pedig zsírpapírhoz hasonlatos vékonyságú lett a télen nekem, ezek csak az én tapasztalataim
Én sem őrlődöm hidd el,de vitatkozni azért lehet..Jólvan nem azért,de egy régebbi hozzászólásnál már kaptam hogy,nemcsak gombák léteznek,meg nem is bírtam a véleményemet nem leírni..
Hejj!Csak eljő a mi időnk!!Közel már,mondjuk egy nappal közelebb mint tegnap..
Ne kérj bocsánatot! Nincs miért. Beszélgetünk, írkálunk, tanulunk egymástól. Ez tök jó. De nem örlődöm egy topikos hozzászólásán sem. Szóval éljen a kucsmagomba meg a szentgyörgy. :-)
Üdv.
Csak maradj a "röhögök"- nél. A feldúltságon meg tedd túl magad. Vigyázunk a bucóra megígérem és többé nem azonosítjuk a szélhajtó küsszel.:-) Ha elfogy nem rajtam fog múlni meg szerintem az előttem szoló Bucón sem.
Üdv: egy gombaszedő (miről is beszélünk?) :-)
"A védetté nyilvánítás gyakran meglehetősen ötletszerű és észérvekkel nem indokolható."
Igen. Valami ilyesmire gondoltam én is. Szóval jól körbeírtam ha megértetted.:-)) Viszont a "nagyon ritka" gondolom helyfüggő is. Úgy értem a bakonyi horgásztavakban meg a gyors hegyi patakokban tényleg ritka fajnak számít. :-) De amint említettétek a Dunában meg fogható hal.
Minden nézőpont kérdése. De ha mindenki ugyonnan nézné, akkor miről "vitatkoznánk". :-)
Bucóval kesztyűzni horgászatban? :-) Eleve veszett dolog szinte minden olyan témában ami itt felmerülhet, de a peca meg ráadásul a kisújjában. :-)
Amúgy sok ilyen van ami védett, de nem biztos hogy azokat a dolgokat ennyire kellene vigyázni. Ezek szerintem többnyire néhány ember miatt vannak. (véleményem szerint) Mármint úgy gondolom hogy ott a hóvirág. Már most a hétvégén nem lehetett lépni tőle annyi van. Szőnyeg szinte és még nincs is itt az ideje annyira. De mégis védett mert néhányan tolólappal meg markolóval szedték ugye a hagymája miatt amit pénzzé tudtak tenni. Szóval a túlzás miatt is sokmindent védenek. De ez nem jelenti azt hogy csak néhány példány él belőle.