Keresés

Részletes keresés

pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5600

Üdv.Nektek!  szalámit,ahogy nálunk Baranyában mondják:stifoldert, ameddig csak lehet száraz,levegős helyen tároljuk. Mikor beköszönt a jó idő,május környékén, berakjuk a hűtőládába mi is, és onnét fogyasztjuk. A barnaságot szerintem a paprikától kapja,ugyanis a paprika nem bírja a hűtő minuszait. Nézd csak meg,ha füstöletlen kolbászt teszel a hűtőládába, egy idő után színét veszti, vagy elszineződik. Fontos,hogy a szalámit papirba tekerve tegyük a hűtőbe,mert nylon,alufólia stb. lezárja és az is okozhat elszineződést. Ez az én tapasztalatom. Vigyázz a meglévőkre és jó étvágyat hozzá!

Előzmény: skoda130rs (5598)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5599

Akkor szerintem zacskóba kellene rakni a fagyasztóba, mert feleületi barnulás lehet. ( mint ha a husit berakjuk a hűtőbe vagy fagyasztóba zacskó nélkül)

Szerintem ez lehet.

Előzmény: skoda130rs (5596)
skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5598

élapotba= álapotba

csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5597

OK.

Szóval akkor szikkasztás után barnul ugye??

Olyankor az szokott lenni, hogy vagy nem elég feszes a töltés, vagy levegő maradt benne.

Előzmény: skoda130rs (5595)
skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5596

A spájzba szikkasztom és amikor kiszikadt akkor fagyasztom. Egész nyáron kivettem szeleteltem és tökéletes szin íz. Kb 2 honapja kezdett a fagyasztóba fagyott élapotba barnulni.

 

Előzmény: skoda130rs (5595)
skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5595

Szia. Nem akkor már csak szeletelni kell és enni.

 

Előzmény: csampilampi (5594)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5594

Üdv!

 

Mindenképpen szellős, száraz helyen tárold.

Fagyasztóba rakod a szalámikat és kiolvadás után megint kiakasztod?? ( bocsi, de nem értem)

 

 

Előzmény: skoda130rs (5593)
skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5593

Sziasztok. Érdeklődnék hogy hogy tárolhatom biztonságossan a háziszalámit. A tavaji szalámim szikkadás után kb márciusba bekerült a fagyasztóba , azonban kb 2 hónapja határozzottan megbarnultak kintről befelé egy 2-5mm réteg. Már csak egy szál van vissza de a spájzba ott a köv 50 szál. Van valami trükk esetleg ? csomagolás vagy valami. Én csak simán beraktam a fagyasztóba. A szomszédom keményfa hamuba tárolja a spájzba egész jó de érezni valami furcsa ízt rajta. Mit tanácsolnátok? 

sipkaa Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5592

Hát ez tényleg több mint érdekes ilyen balfasz bandát ritkán láthat az ember

hálistennek.

zsoltheni Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5591

Ennyi ember mellett még levegőt se lett volna szabad vegyen az a malac nem még kalodába rakni! *-p

Előzmény: Molnarjozsef95 (5583)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5590

Mi a Máriás Isten....................-sza volt ez?

Előzmény: Molnarjozsef95 (5583)
pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5589

Ez vérlázító! 8 erős ember és vasketrecben szúrják le a disznót. Kb.5 olyan balasetveszélyes helyzetet láttam,amiből csúnya dolgok kerekedhettek volna! A vérfogó hölgyemény,mintha villanypásztoron akadt volna föl,a vért hárman sajtolták ki a szerencsétlen állatból, belelépni egy vasketrecbe,ahonnét nincs egykönnyen szabadulás!? Ha nincs kábító eszköz, vágják le klasszikusan:füle-farka és kész. Annyian voltak,hogy még a nyelvére is jutott volna egy. A levágandó állat felé is kell,hogy legyen humanitás,még ha az életét vesszük is el. Furcsán hangzik,de szerintem így van. Ne vegyétek dicsekvésnek,de ennyi idő alatt megforráztuk a sertést! Tíz percig tartott náluk a levágás! Bocsánat nagyon belemerültem,de hiszem,hogy a többi kolléga is így gondolja. De most már elszakadok ettől a témától!

Előzmény: Molnarjozsef95 (5583)
pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5588

Sajnálatos,hogy nem fogadták el a tanácsodat, ilyenkor tanul a saját kárán,aki okoskodik. Gondolok a nem tökéletes száradásra,és nem hiába mondták öregjeink,hogy a sonkának "kikell fagyni". A kémiai folyamatok meleg levegőben nem tökéletesek,és a füstölést követően elindul a belső kémia,mely a csonttól indulva romlást okoz. Ilyenkor pánikszerüen meg kell vágni a sonkát,menteni a menthetőt. /hűtőláda stb. De tudjuk,hogy a nem összeérett sonka nem ad kulináris élvezetet! Kedves Kolléga, csak add át továbbra is tapasztalataidat, mert ilyenkor könnyen mondják,hogy biztosan a hentes hibázott valamiben! Szép napot!

Előzmény: Boarhunter. (5586)
oldci Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5587

Hát több mint érdekes!!

Mindíg mondják, hogy nincs új  a nap alatt.  Pedig itt a példa, van!!!!!!  :-))

Előzmény: Molnarjozsef95 (5584)
Boarhunter. Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5586

Ezt a sonkamatematikát a pácolási meg szárítási idővel előadtam már párszor így szezon végén, de le lettem ugatva.

Előzmény: pétero56 (5580)
Boarhunter. Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5585

Senki nem tudja, de mindenki JOBBAN TUDJA, mit kellene csinálni. Balfaszok. Pláne az, aki belép a rácsba, hogy megszúrja a disznót...

Előzmény: Molnarjozsef95 (5584)
Molnarjozsef95 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5584

Ma láttam youtube-on, érdekes egy megoldás.

Előzmény: Molnarjozsef95 (5583)
Molnarjozsef95 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5583

pétero56 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5582

Nagyon szívesen! Légyszives írd meg,hogyan döntöttél,és hogy sikerült.

Előzmény: minifarm (5581)
minifarm Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5581

Köszönöm a választ!

pétero56 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5580

Úgy látom,hogy "minifarmnak" senki sem válaszolt, így megteszem én. Ilyen enyhe időben megfontolandó sonkát füstölni házilag! Kolbászt és stifoldert lehet, az nem rizikós. Bele kell számítani a pácolás időtartamát és félő,hogy jó időben kerül sor a sonka füstölésére. Persze,ha csak nem valamilyen speciális füstölőd van. Egy 120 kg-os sertésből,ha sonkát és tőkehúst is szeretnél hagyni,netán szalonnát ,ne számíts sok kolbászra. A vágóérték megitélésénél a színhús aránya a meghatározó,de ezt sertés fajtálya válogatja.A vágási veszteség egy ekkora setésnél 23-25 % értéket mutat. A színhús objektív mérése, pedig megköveteli a kicsontozást. Az értékes hús hazai sertéspopulációnál kb.50-55%. A fehérárú: szalonna,háj. kb.30 % alatti, ami már jónak mondható.Persze a paramétereket a fajtajelleg és kondíció is meghatározza. A húsboltban 900-.Ft/kg egy kiló kolbászhús, melyet arányosan állítanak össze és le is darálják,/reméljük,becsülettel/ és lehet formázott sonkát,lapockát , szalonnát is venni igény szerint. Ez a kényelmesebb megoldás, de nem a jobb! A magad kivéreztetett,tisztított,feldolgozott sertésnél jobbat nem tudok elképzelni. Remélem,tudtam segíteni,ha egy kicsit hosszasan is. Jó munkát és finom terméket kívánok!

Előzmény: minifarm (5560)
oldci Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5579

:-))))))))

Előzmény: zsoltheni (5578)
zsoltheni Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5578

az egy táp amit tengeri és árpa darával vegyitünk

Előzmény: oldci (5566)
oldci Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5577

Nem mértem, de a JP4 nem nehezebb?

 Vadászboltban 44e. Ft áron láttam a JP4 et.

Előzmény: Andor0006 (5576)
Andor0006 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5576

A blitz-kerner tényleg rúg vissza, ezt a JP4 esetében nem tapasztaltam. A blitz-ben valamivel vastagabb a tagló szeg, és nincs benne zsákfurat, mint a JP-ben, csak be van süllyesztve a taglószeg vége.

 

Ez a visszarúgás lehet attól is, hogy nem olyan jó a blitz fogása, mint a JP4-nek. A JP4-es stabilabban, biztosabban lehet tartani, és elsütni.

Andor0006 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5575

Szia !

 

A JP4 esetében  70 EUR nettó ár, erre jön 19% Áfa, és cca 5000 Huf postaköltség, valamint a banki utalás sincs ingyen. 30 000 Huf alatt nem lehet megúszni, ha a gyárból rendelsz.

Előzmény: kisszati (5574)
kisszati Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5574

Üdv!!!

Az tény, hogy ez a puska nem egy finom szerkezet. EZZEL NEM AKAROK SENKIT MAGBÁNTANI!! Én csak azt írom amit tapasztaltam,  láttam anno és amit mondanak. Volt nálamkb 3 éve egy BLitz-Kerner pisztoly, adták hogy próbáljam ki és mondjam el a véleményem mielött megvenné a koma. Szerintem az is ,,durvaságot,, tekintve ez a kategória. Elég nagyot rúg hátrafelé. Bár szerkezetileg meg jobb.  Az esetet én se nagyon értettem, pedig mechanikailag rendben volt a cucc.

A JP4 est már 70 € ért lehet online rendelni a gyárból (kb 21000 pénz), ha arra még jön a postaköltség kb ott vagy 25 körül.

hor34 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5573

Rendben, köszönöm az infót. Már áztatom is be.

Előzmény: Boarhunter. (5572)
Boarhunter. Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5572

Szalonnát, sonkát, csülköt...

Mindent.

Előzmény: hor34 (5571)
hor34 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5571

Akkor szerdán kezdjük füstölni azon már nem múlik. Mindent áztatni kell vagy csak a szalonnát?

Előzmény: Boarhunter. (5570)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!