Üdv.Nektek! szalámit,ahogy nálunk Baranyában mondják:stifoldert, ameddig csak lehet száraz,levegős helyen tároljuk. Mikor beköszönt a jó idő,május környékén, berakjuk a hűtőládába mi is, és onnét fogyasztjuk. A barnaságot szerintem a paprikától kapja,ugyanis a paprika nem bírja a hűtő minuszait. Nézd csak meg,ha füstöletlen kolbászt teszel a hűtőládába, egy idő után színét veszti, vagy elszineződik. Fontos,hogy a szalámit papirba tekerve tegyük a hűtőbe,mert nylon,alufólia stb. lezárja és az is okozhat elszineződést. Ez az én tapasztalatom. Vigyázz a meglévőkre és jó étvágyat hozzá!
Akkor szerintem zacskóba kellene rakni a fagyasztóba, mert feleületi barnulás lehet. ( mint ha a husit berakjuk a hűtőbe vagy fagyasztóba zacskó nélkül)
A spájzba szikkasztom és amikor kiszikadt akkor fagyasztom. Egész nyáron kivettem szeleteltem és tökéletes szin íz. Kb 2 honapja kezdett a fagyasztóba fagyott élapotba barnulni.
Sziasztok. Érdeklődnék hogy hogy tárolhatom biztonságossan a háziszalámit. A tavaji szalámim szikkadás után kb márciusba bekerült a fagyasztóba , azonban kb 2 hónapja határozzottan megbarnultak kintről befelé egy 2-5mm réteg. Már csak egy szál van vissza de a spájzba ott a köv 50 szál. Van valami trükk esetleg ? csomagolás vagy valami. Én csak simán beraktam a fagyasztóba. A szomszédom keményfa hamuba tárolja a spájzba egész jó de érezni valami furcsa ízt rajta. Mit tanácsolnátok?
Ez vérlázító! 8 erős ember és vasketrecben szúrják le a disznót. Kb.5 olyan balasetveszélyes helyzetet láttam,amiből csúnya dolgok kerekedhettek volna! A vérfogó hölgyemény,mintha villanypásztoron akadt volna föl,a vért hárman sajtolták ki a szerencsétlen állatból, belelépni egy vasketrecbe,ahonnét nincs egykönnyen szabadulás!? Ha nincs kábító eszköz, vágják le klasszikusan:füle-farka és kész. Annyian voltak,hogy még a nyelvére is jutott volna egy. A levágandó állat felé is kell,hogy legyen humanitás,még ha az életét vesszük is el. Furcsán hangzik,de szerintem így van. Ne vegyétek dicsekvésnek,de ennyi idő alatt megforráztuk a sertést! Tíz percig tartott náluk a levágás! Bocsánat nagyon belemerültem,de hiszem,hogy a többi kolléga is így gondolja. De most már elszakadok ettől a témától!
Sajnálatos,hogy nem fogadták el a tanácsodat, ilyenkor tanul a saját kárán,aki okoskodik. Gondolok a nem tökéletes száradásra,és nem hiába mondták öregjeink,hogy a sonkának "kikell fagyni". A kémiai folyamatok meleg levegőben nem tökéletesek,és a füstölést követően elindul a belső kémia,mely a csonttól indulva romlást okoz. Ilyenkor pánikszerüen meg kell vágni a sonkát,menteni a menthetőt. /hűtőláda stb. De tudjuk,hogy a nem összeérett sonka nem ad kulináris élvezetet! Kedves Kolléga, csak add át továbbra is tapasztalataidat, mert ilyenkor könnyen mondják,hogy biztosan a hentes hibázott valamiben! Szép napot!
Úgy látom,hogy "minifarmnak" senki sem válaszolt, így megteszem én. Ilyen enyhe időben megfontolandó sonkát füstölni házilag! Kolbászt és stifoldert lehet, az nem rizikós. Bele kell számítani a pácolás időtartamát és félő,hogy jó időben kerül sor a sonka füstölésére. Persze,ha csak nem valamilyen speciális füstölőd van. Egy 120 kg-os sertésből,ha sonkát és tőkehúst is szeretnél hagyni,netán szalonnát ,ne számíts sok kolbászra. A vágóérték megitélésénél a színhús aránya a meghatározó,de ezt sertés fajtálya válogatja.A vágási veszteség egy ekkora setésnél 23-25 % értéket mutat. A színhús objektív mérése, pedig megköveteli a kicsontozást. Az értékes hús hazai sertéspopulációnál kb.50-55%. A fehérárú: szalonna,háj. kb.30 % alatti, ami már jónak mondható.Persze a paramétereket a fajtajelleg és kondíció is meghatározza. A húsboltban 900-.Ft/kg egy kiló kolbászhús, melyet arányosan állítanak össze és le is darálják,/reméljük,becsülettel/ és lehet formázott sonkát,lapockát , szalonnát is venni igény szerint. Ez a kényelmesebb megoldás, de nem a jobb! A magad kivéreztetett,tisztított,feldolgozott sertésnél jobbat nem tudok elképzelni. Remélem,tudtam segíteni,ha egy kicsit hosszasan is. Jó munkát és finom terméket kívánok!
A blitz-kerner tényleg rúg vissza, ezt a JP4 esetében nem tapasztaltam. A blitz-ben valamivel vastagabb a tagló szeg, és nincs benne zsákfurat, mint a JP-ben, csak be van süllyesztve a taglószeg vége.
Ez a visszarúgás lehet attól is, hogy nem olyan jó a blitz fogása, mint a JP4-nek. A JP4-es stabilabban, biztosabban lehet tartani, és elsütni.
A JP4 esetében 70 EUR nettó ár, erre jön 19% Áfa, és cca 5000 Huf postaköltség, valamint a banki utalás sincs ingyen. 30 000 Huf alatt nem lehet megúszni, ha a gyárból rendelsz.
Az tény, hogy ez a puska nem egy finom szerkezet. EZZEL NEM AKAROK SENKIT MAGBÁNTANI!! Én csak azt írom amit tapasztaltam, láttam anno és amit mondanak. Volt nálamkb 3 éve egy BLitz-Kerner pisztoly, adták hogy próbáljam ki és mondjam el a véleményem mielött megvenné a koma. Szerintem az is ,,durvaságot,, tekintve ez a kategória. Elég nagyot rúg hátrafelé. Bár szerkezetileg meg jobb. Az esetet én se nagyon értettem, pedig mechanikailag rendben volt a cucc.
A JP4 est már 70 € ért lehet online rendelni a gyárból (kb 21000 pénz), ha arra még jön a postaköltség kb ott vagy 25 körül.