Keresés

Részletes keresés

steril Creative Commons License 2010.12.10 0 0 8957

Szia kedves "arpapa"! Küldtem egy-két kérdést Neked priviben a lapon - olvasd el légyszi!Köszönettel :steril

Ricky Hawk Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8956

Akkor földik vagyunk! Én '78-ban szereltem a második emeletről, a műhelyszázadtól!

Előzmény: Törölt nick (8955)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8955

Igen, 1981. aug. vonultam. "D" aeg. (híradó szd.) "Füge" szakasz, R142. Simon Ervin, Dunaújváros. Voltak is ebből problémáim.

Előzmény: Svejk52 (8953)
Ricky Hawk Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8954

Nicsak, mit találtam:

http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/12/PDF/2010/4.pdf

A Magyar Honvédség Alaki Szabályzata, megjelent: 2010 január 20, a Magyar Közlöny mellékleteként (Hivatalos Értesítő)

Svejk52 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8953

Ahogy a válaszod olvasom Te jóval később voltál Tapolcán "üdülni" mint én. Az én időmben még csak törzsőrmester volt az illető, és a központ szakaszt erősítette. Egyébként a szakmájához tényleg értett és jóindulat is volt benne rendesen.

Még kopasz koromban történt, hogy egyszer egy őrség után űcsörögtem a röplabda pálya mellett a dohányzóban. Nagyon el voltam lazulva, jólesett süttetni a képem a nappal. Egyszer csak odajött hozzám a Pistike törzsőrmester ( magunk között hívtuk így) és nem tudom miből gondolta, de Ő úgy érezte, hogy lelket kell öntenie belém. Pedig csak fáradt voltam. Elkezdett vígasztalni " ne búsuljon Kerényi, csinálunk mi magából egy f...a tiszthelyettest. Csak előbb egy kicsit megtörjük, hogy gondolkodás nélkül teljesítse a parancsot" meg ehez hasonlókkal vigasztalt. Nem kellett volna, mert az én hozzáállásom a sereghez az volt, hogy majd csak eltelik az a két év. Szóval nem akartam rangot, de a civilben rádióamatőrködtem meg mivel közgazdasági technikumba jártam jól ment a gépírás is. Ezért kerültem a 102-s rádióra tiszthelyettesi beosztásba. Az Öregek ezért állandóan velem takaríttattak mondván, hogy az időszak végére ugyis tisztes leszek és akkor már nem tehetik ezt. Hiába mondtam, hogy én honvédként fogok leszerelni, mert én nem itt akarok karriert csinálni. Nem hitték el. Na erre a hozzállásra még rásegített az előbbi vígasztalás. Roppant módon kiakadtam, mondtam, hogy felesleges erőlködni mert úgysem fognak megtörni.

Na a vége az lett, hogy túléltem a két évet, és leszereltem mint honvéd. Szóval a "Pistike" tényleg tele volt jóakarattal, de az emberekkel nem mindíg tudott bánni. Néha a segítőszándéka épp az ellenkezőjét érte el a célszemélynél.

 

Üdv: Svejk.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (8944)
Megtért Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8952

Amikor elküldted a vissza válaszleveled Árpapa, azt mondtam, sebaj nem figyeltél, de majd holnap újra elmondom.

Csak jól ismersz már ☺ Tényleg nem adom fel

 

Előzmény: arpapa (8949)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8951

Hpasp olvtársat nem adom, mert ő már vérbeli honi légvédelmi rakétás. A többit viheted.

Előzmény: arpapa (8949)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8950

Nekem is jut abból a DVD-ből egy példány? Aztán majd valahogy meghálálom. Ha nagy leszek. Vagy ha megérjük. :)

Előzmény: AmbulanceZoli (8947)
arpapa Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8949

 

AmbulanceZoli!

 

Megtanulsz majd rakétául, és lehetsz még tiszteletbeli rakétás is, ez nem vicc, nem te lennél az első

Az újaknak felsorolom eddigieket.

 

 

Kovácsisti28

- Csak így, és azért 28, mert ennyi idős volt három éve, pofátlanul fiatal, de számítógépileg zseniális, emberségből önzetlen.

 

Stomp Ferenc mérnök  alezredes aki az alakulatunk emléktábláját tervezte.

 

Néhai Ács János, Tapolca polgármestere, aki kinyitotta nekünk a laktanyát.

Róla megtekinthető itt egy film, hálával emlékezünk rá.

 

Tiszteletbeli rakétásnak tekintjük még Hpaps nicktársunkat aki páratlan dokumentumokat jottatott el hozzánk

 

Nos büszkék vagyunk rájuk, és köszönet önzetlenségükért.

 

 

Ezt írtad: - "de van egy közös bennünk, hogy a hivatásunk a hobbink, és full profin csak így lehet valamit mívelni!"

 

Szépen fogalmaztad meg, ez a full profi tök jó, mi egykoron azt mondtuk, maximalisták vagyunk, és megszállottak, nem szerettük, ha egy feladat nem kiváló.

A kiváló munkához ajánlanám figyelmedbe Megtért rakétás barátunk, tőle tanultam mindent amit itt az interneten tudni kell.

A napokban is tanít valamire és eszi a kefét, mert nem akar összejönni, én meg azt csinálom amit ő mond, nem fogja feladni. :))

 

Nos munkára fel!!


 

 

Árpapi

 

Előzmény: AmbulanceZoli (8947)
Megtért Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8948

Szia!

 

Ha, a film tényleg jó minőségben lesz, és jó minőségben fel tudod rakni bárhová, engem is érdekelne.

Mindentől függetlenül igényes vagyok a minőségre, köszönöm..

Előzmény: AmbulanceZoli (8945)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8947

Köszönöm válaszod!

 

Pontosan az ilyen mágneses szintező és egyéb szakkifejezések miatt kell nekem egy olyan ember, mint Te! Összegyüjtöm első körben a kétes szavakat, aztán találjuk ki együtt, hogy mi is az! Én tudok németül de sajna nem tudok rakétául(pedig de szívesen is tudnék...)! Vagyis ez így ebben a formában nem igaz, mert mióta felfedeztem ezen topikokat, azóta némely EMBER jóvoltából (Volt tüzér, Hpasp, Árpapa, Schlumberger és még sokan mások....) sokmindent tudok már rakétául, rádiótechnikaiul, éleslövészetiül és szuper titkos alakulatiul..... :-)))

Ha a szinkron elkészül akkor mindenképpen egy DVD-t személyesen át szeretnék Neked adni, mert ugyan nagyon nem egy korosztály vagyunk (remélem ezzel nem sértelek....) de van egy közös bennünk, hogy a hivatásunk a hobbink, és full profin csak így lehet valamit mívelni!

Intravénás Üdvözlettel: AmbulanceZoli

Előzmény: arpapa (8946)
arpapa Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8946

 

Gyulla! ( most lehgyom a bátyám - at, mert utálod )

 

Sebők tábornoknak jó sajtója van, melyet többek között ennek a topicnak is köszönhet, bolond lenne nem élni vele.

Utóbbi években a könyv és dokufilm kapcsán is sokszor találkoztam vele, a könyv fényképeit itt válogattuk közösen a lakásomon, ( jól "átvert" mert azt mondta, hogy csak tíz fénykép szerepelhet benne, én meg mikor másoltam a lemezre, mondtam neki, hogy tettem rá még egy mappát az ő képeinek gyűjteményével, abból került bele aztán a többség ), nos bámulatos memóriája van, jól felkészült, nekünk meg szerencsénk, hogy jól adja el magát.

 

Megmondom őszintén birtokomban van egy telefonbeszélgetés vele, hozzá is járult, hogy közölhetem, de nem teszem egyelőre, a dokufilm forgatása után hívott fel és közölte az aggodalmait.

Itt válaszolnék arra aztán, hogy a filmben visszafogottak voltak az emberek.

Persze, hiszen senkinek fogalma sem volt, hogy mi sül ki belőle, mikor a megatonnákra lett kihegyezve majd minden kérdés!

 

Még annyit tennék vissza az atomtárolóhoz. Nem őrzi azt már a honvédség semmilyen erővel, felét ellopták a nem svéd fémtolvajok, utána észbe kaptak, őrizték, most meg egy ember van ott, kérdeztem is tőle, hogy nem fél - e? Azt mondta jelez a kutya.

 

Ez a tároló a Horthy rendszerben is megvolt, kár érte.

 

 

veled_is_nem_is!

(na ez is egy név, ne tiltassad már ki magad annyiszor :))  )

 
Nos csak annyit, a Sebők tábornok már nem volt parancsnok 1989 - ben, pontosabban:

 

 

Mi nem ítélkezünk senki felett, sőt büszke vagyok arra, hogy személyesen nekem dedikált egy tiszteletpéldányt.

 

 

 

Másként tekintek rá mint katonára, és másként mint politikusra, mert képviselőként az volt, politikusi tevékenységét ebben topicban nem kívánom taglalni.

 

 

 

AmbulanceZoli!

 

Többször megnéztem azt a német filmet, nagyon jó, szívesen segítenék a szinkron ellenőrzésében.

Megoszthatjuk akár videótáron keresztül is. Ha elkészül mindenképpen szeretném feltölteni ebbe a videótárba.

 

Ez a kép abból filmből való, az egyetlen ahol megtudjuk mutatni a szögmérőt, és a mágneses szintezőket a rakétára felhelyezve:

 

 

És még számos szenzációs részlet.


 

Elérhetőségem: arpapa55@citromail.hu

 

Örülök a hozzászólásaitoknak.

 

 

 

Árpapi

 

Előzmény: kovacsgyula44 (8943)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8945

Üdvözlet Mindenkinek!

 

Először is szeretném elmondani, hogy ha lassan is de elkészül a magyar szinkronja a német dokumentum filmnek ami a Scud-okrol szól! Biztosan emlékeztek még rá, hogy megígértem, megcsinálom...csak hát az időm kevés...de ami késik nem múlik! Elég a magyarázkodásból...szóval meglesz!! Igények bejelenthetőek nálam, ha szeretnétek belőle egy példányt! (DVD, megosztás, youtube....kinek mi a szimpatikus) De mindenek előtt szeretném majd, ha egy szakértő lektorálná a szinkronomat, mert hülyeségeket nem akarok beszélni, mint narrátor....!

Más!

Szubjektív véleményem a máig őrzött objektumokkal kapcsolatban!

Nem igazán értem, hogy miért kell(ene) kizárni a közvéleményt a kapukon kívülre! Ettől születnek a népbutító urban legendek, mert a módszerváltás után 20 évvel még mindig titkolózunk! Találgatnak az emberek....és az esetek 99,99 %-ában hülyeségeket találnak ki! Ezért történhetett meg az az eset is nem régiben, hogy egy nagyon jó ismerősöm, aki gyermekként sokat nyaralt Tótvázsonyban és környékén, lélekszakadva rohant az addig soha nem látott háziorvosához, hogy azonnal írjon neki egy labor beutalót, mert őt gyerekként akkora sugárterhelés érte, hogy biztosan beteg! És, hogy honnan jött neki ez a baromság.....hát csak onnan, hogy egy ártalmatlan beszélgetés keretében előjött a szó a fejtárolóról. Neki kikerekedtek a szemei és én mutattam neki néhány objektív írást innem a fórumról, illetve képtárat a föld alatt készült képekről. Nem sikerült meggyőznöm, hogy itt laboratóriumi körülmények között, profin őrizték az atomot! Szerény véleményem szerint, ha végre tiszta vizet öntenének a pohárba azok akik tudnak sokmindent és meg lehetne tekinteni ezeket az ojjektumokat, természetesen kísérővel és szervezett csoportokban, akkor sokkal kisebb lenne a máig fennálló ellenszenv a Néphadsereggel és a Szovjet sereggel kapcsolatban! Az ember már csak ilyen lény, hogy amit titkolnak előle(ráadásul most már ok nélkül....) az sokkal jobban érdekli, mint ami nap mint nap ott "hever" a lába előtt! Számomra az sem érthető, hogy sok őrzött objektum(kihalt természetesen....) megközelítésekor velem és más érdeklődővel keménykednek az őrök, de amikor oda kellene tenni magukat (pl svéd fémtolvajok) akkor benn rezonálnak a bódéban....!

Nem értem mire kellenek még ezek az objektumok (már mint katonai szempontból.....) Miért nem ismerheti meg a nagyközönség, de nem a TV2 idióta riporterein keresztül, hanem személyesen!

Velem történt nemrégiben, hogy egy lakhelyemhez közeli ojjektumhoz ellátogattam, természetesen főkapun közelítettem, mert tisztességes ember vagyok, tisztességes szándékkal! Sikerült is megdumálni az őrt, hogy hadd menjek be! Beszélgettem vele és kérdeztem tőle, hogy mire is vigyáz itt! A válasza az volt, hogy üres műszerdombokra, beton fedezékekre, üresen álló tök üres épületekre stb......tehát magyarul vigyáz a semmire, a mi adóforintjainkból!

Minden tiszteletem a katonáké (én magam soha sem voltam az, pedig Tapolca-Pápa várt rám de nem túl dicső módon ellógtam....már bánom), de nem értem, hogy az MN1480-ról szóló filmben megszólaltatott emberek miért ködösítenek a mai napig! Ezek már nem titkos dolgok, mert már nem létező dolgok(sajnos...)! Vannak feltett kérdések, amikre az ott szolgálók nem válaszolnak, folyamatosan kitérnek......nem értem! Büszke tulajdonosa vagyok az MN1480-ról szóló könyvnek és le sem tettem addig amíg a végére nem értem, nagyon jó a mű, de számomra mégis csalódás...... Nincs benne a száraz tényeken túl semmi hétköznapi történet arról, hogy hogyan éltek, hogyan élték meg, hogy egy szupertitkos alakulat tagjai, csak és kizárólag az éves beszámolók vannak kicsit olvasmányos formába az olvasó elé tárva! Biztosan sokan olvastátok a Sárközi féle Célkeresztben féle könyvet is...nah az tetszett és valami olyasmit vártam az MN1480-tól is! Hangsúlyozom ez szubjektív vélemény!

Bocsika ha raboltam az olvasó idejét!

A szinkronos filmmel kapcsolatban ide várom az igényeket illetve valakit akinek elküldhetem lektorálásra!

csillda@freemail.hu

Előzmény: kovacsgyula44 (8943)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 8944

Bingó!

Szamárpicsája főtörzsnek hívtuk a beszólásai után. Vezetékes szaksz pk.-ja volt, ha jól emlékszem. Egyébként egy nagyon jóindulatú szakember volt. Mondom szakember, mert az akkori tudásom alapján úgy ítéltem meg, hogy ért az elektrotechnikához. Főleg az érintésvédelmet igen komolyan vette. Aztán történt egy kis malőr, éppen a bevonulásom után. Miután a vezetékes szakaszba osztottak be. Az egyik tanórán adtak neki egy papírcetlit, amire olyasmi lehetett írva, hogy nem megfelelő szakaszba osztottak be, mivel MHSZ-es alapkiképzésem volt, mint rádiótávírász, azonnal küldjön át a Fügedi alhdgy. et.-hoz. Ekkor nagyon kifakadt magából, apjuk fa...-t a főnököknek, alig van katonám, még ezt a villanyszerelőt is elveszik tőlem, a szamár picsáját!

Az általam mélyen tisztelt Sebők tábonok úrral kapcsolatos megjegyzésekhez pedig csak annyit tennék hozzá, hogy elő kellene venni a korabeli ogy. jegyzőkönyveket és elolvasni, hogy ez a "vidéki" katonatiszt miként is nyilatkozott a hazánkban tartózkodó szovjet haderőről és annak kivonásáról. Még, ha ez '89-ben is hangzott el, ehhez az ő beosztásában akkor is nagy bátorság kellett. A tájékozottsáról ugyan személyesen nem győződtem meg, de egy közép-európai rakétadandár első számú igen-igen felelős vezetője nem hiszem, hogy tájékozatlan lett volna az országos és nemzetközi politikában. Bocsánat a kifejezésért, de aki a tábornak urat le akarja húzni, azt én csak leparasztozni tudom. (Nem megbántva ezzel a födműveseket.)

Ugyan én jómagam nem igazán rajongtam - enyhén szólva - a hadseregért és a sorkötelezettségért, de ítélni és ítélkezni csak annak van joga, aki benne élt. Még nekem sincs, mert ény csak másfél évet éltem benne, de így ötvenesen azért, ha nem is másképp, de összefüggéseiben látom a világot.

Amúgy, ne haragudjatok, ha időnként cinikus megjegyzéseket teszek, sajnos ilyen vagyok. Minden eddigi elmarasztalást ezért kaptam az életben. Nem tudom tartani a pofámat. Ezért is zárnak ki elég sűrűn az indexről, jelesül a polidilin való beszólásaim miatt. Már lassan nem tudok milyen nick-nevet kitalálni.

Na, jól kifecsegtem magam.

Jó nosztalgiázást!

Előzmény: Svejk52 (8942)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 8943

Atomfejek.

Sebők János országgyűlési képviselővel kapcsolatban - amikor a HM-ben hírét vették parlamenti javaslatainak - Dr, Szabó Egon nem köztörvényes, hanem politikai, azt nyilatkozta, mit tudhat, mit láthat a világból Sebők János ott lent egy vidéki kút mélyén?

Más.

 Hadnagy koromban, bemérő lévén, hivatali kötelességem volt megkutatni minden erdőt. A Nagyvázsony-Zsófia major között bekanyarodtam jobbra egy beton úton (talán egy-másfél kikóméterrel északabbra, mint ahol Árpapa bement a főkapuhoz) nem sokat kellett mennem, egy nagy kapuba ütköztem, meg rögtön egy orosz tiszthelyettesbe is, aki a spec csapatoknál használatos géppisztollyal volt felszerelve, és rejtett figyelő volt, nem a szokásos felállított őr. Láttam, hogy a kapun túl az országhatárnál használatos gereblyézett nyomsáv van.Viszonylag jó magyarsággal utasított, hogy azonnal tünjek el. Rögtön tudtam, hogy itt a dandárnál fontosabb objektumba botlottam bele. 

Amikor ez a fórum beindult, egy volt HM-béli kollégánk levéltári anyagokat beszkennelve bemutatta nem csak Tótvázsonyt, hanem más hasonló funkciójú objektumokat is, hiszen a légierő részére is tároltak hazánkban robbanófejeket. Mikor hozták, mikor vitték, szerintem lényegtelen.

 Veszprémben a rendszerváltás után találkoztam Grátzki László őrnaggyal, aki hadnagy korában Tapolcán volt tankos, az egyetlen akit mi rakétások befogadtunk, közeli barát. Elmondta, hogy most ő a Tótvázsonyi bázis parancsnoka, szakasz erővel őrzik, de fel akarják számolni őket is. Megerősítette, a belső berendezések egyértelműsítik, hogy ez robbanófej tároló volt. Őt is felháborította, hogy a HM szinte korlátlan forgatási lehetőséget adott TV stáboknak. Az, hogy végül a működőképességet biztosító berendezéseket hagyták ellopni, elképesztő felelőtlenség.

 gyula

Előzmény: arpapa (8931)
Svejk52 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 8942

Az ám! Rémlik, mintha egy hiradó ht tiszthelyettestől hallottam volna a szamárnak ezt az alkatrészét sűrűbben emlegetni. A nevét nem írnám le, hátha megtanult azóta izesebben káromkodni és szégyellné ezt a nyelvi sivárságot.

Mert a káromkodáshoz is kell némi intelligencia.

 

Üdv: Svejk

Előzmény: Törölt nick (8937)
krivics Creative Commons License 2010.12.08 0 0 8941

Üdv!

 

Inkább olvasom a netet, ritkán írom.

A magyar atomfegyver témához is csak azért szóltam hozzá, mert - mint mondtam - hitkérdés. Nem a tároló, hanem a tárolás.

Amit idéztem az egy is egy vélemény volt, legfeljebb autentikusabb.

 

 

 

 

 

Előzmény: arpapa (8940)
arpapa Creative Commons License 2010.12.08 0 0 8940

 

Kedves Krivics!

De régen láttalak erre, pedig te szinte topic alapító vagy.

Üdvözlet apukádnak, igazán megkereshetne, más nem emailban.

 

Volt Magyarországon atomfegyver, tárolták itt, és vigyáztak rá mint a hímes tojásra.

Ahol tárolták, az idén ősszel eljutottam a kapujáig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha most a nevemre kattintatok, nem történik semmi, de nem árt a gyakorlás! :)))

 

Árpapi

 

Előzmény: krivics (8939)
krivics Creative Commons License 2010.12.08 0 0 8939

Szvsz. senki nem tudja biztosan voltak-e magyarországon atomfegyverek. Öregem szerint nem voltak.

A hivatalosan ő is annyit tudhatott mint Sebők tábornok, viszont nyelvi, kulturális okokból közelebb állt a "dombóváriakhoz".

(Utolsó "rakétás" beosztása egyébként Nyírtelek volt. Pk.)

Előzmény: arpapa (8938)
arpapa Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8938

 

 

Marc-i-Pan!

 

Aki régóta ismer, az tudja, hogy perceken belül "gépátadás", de most értem ide, azért az étkezde feliratokról néhány szót, de inkább idéznék egy "klasszikust"

Katt ide.

 

Mégegyszer megemlítem, hogy aki kíváncsi valamire, az bátran használja itt baloldalon a gyorskeresés innen funkciót, most is csak annyit ütöttem be: Étkezdében

 

"a falakon feliratok voltak, a Halász Lajos többségét még talán ma is tudja fejből, az egyikre emlékszem, a B étkezdében volt, a tálalónál: a hápoló és illetlenül viselkedő katonáról szólt, és hogy az ilyen katona magatartásába a jó katona mindent elkövet  nehogy "beletaláljon keveredni".

cikornyás feliratok voltak, a rendetlenkedő konyhai kisegítőmunkásokkal, "büntetésből" fennhangon szoktam olvastatni, úgy hogy felsorakoztattam őket és a delikvens választhatott, olvasás vagy krumpli pucolás- a katonák döntő többsége értette a finom cinikus humort"

 

Árpapi

 

Előzmény: Marc-i-Pan (8935)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8937

"Azt ám, meg a szamár picsáját!"

 

Na, erre ki emlékszik?

krivics Creative Commons License 2010.12.07 0 0 8936

Nem :)

 

akinek magasabb a beosztása az; előljáró

akinek magasabb a rendfokozata; feljebbvaló

akinek azonos a beosztása, de a rendfokozatot régebben viseli; rangidős

 

(Fentiek okán nem volt értelmezhető a "rangidős" fogalma az "öreg" és "kopasz" honvéd között, akik ugyebár rendfokozattal nem rendelkeztek.)

Előzmény: Ricky Hawk (8928)
Marc-i-Pan Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8935

Vagy itt, vagy a hivatalos honlapon kérdeztem már egyszer, hogy ki tudja pontosan felidézni, mi volt

kiírva az étkezdében egy nagy táblára. Valami habzsoló és szürcsölő disznó módjára étkező katonáról

volt szó, egy végtelenített mondatban. Amúgy se füle se farka mondat volt. Voltak még ott más okos-

ságok is, de ez vitte a pálmát.

Nem tudom ki írta, vagy diktálta a laktanyában fellelhető feliratokat, de egyik-másik kicsit röhejes volt.

Emlékszem, a műszaki kapunál ki volt írva, hogy mit kell ellenőrizni indulás előtt. Többek között a kézi-

és lábiféket is.

Uazmentős Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8934

Igen arról az esetről van szó.Már a mi időbkbe kiállították a bakancsot, meg az autó jobb első gumiabroncsát amiből szintén kiégett egy darab. A katona "megúszta" a bal kézfejét amputálták, mit ahogy R118 katonatársam írta a 8421-sz bejegyzésében. A nagyobbik fiam is itt volt katon 2006-ban, akkor is ott voltak még kiállítva.

 

Üdv Uazmentős

Előzmény: Ricky Hawk (8932)
Uazmentős Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8933

Árpapapa !Köszönöm  a segítséget.

 

Uazmentős

Előzmény: arpapa (8931)
Ricky Hawk Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8932

Uazmentős! Arról az esetről készült rajz volt az étkezde bejáratánál? Ki volt állítva egy sérült bakancs is... nem emlékszem, de a katona mintha megúszta volna...

Előzmény: Uazmentős (8930)
arpapa Creative Commons License 2010.12.06 0 0 8931

Uazmentős!

 

Köszönet, hogy felhívtad a figyelmet erre a cikkre Sebők tábornokkal.

A végén majd belinkelem

 

 

( mikor írsz egy hozzászólást, és valamit be akarsz linkelni, akkor célszerű megkeresni az adott cikket, videót, vagy bármit egy másik böngésző ablak megnyitásával, mutatom:

 

 

Abban a másik böngésző ablakban ki kell jelölni a belinkelni kívánt címet, majd másolni jobb gomb funkcióval:

 

 

 

 

Majd a szövegünkben adunk valami nevet, mondjuk: Sebők tábornokkal interjú, ezt a szöveget szintén elkékítjük: A Sebők tábornokkal interjút

, és ezt követően rákattintunk arra "bilincsre" amit az első képen jelöltem:

 

 

 

Ha mindent jól csináltunk a Beszúr után a Sebők tábornok belilul, és ezzel kész.  Nem kell ajnározni ezért. Az ilyen dolgokra Megtért barátom egykori négyes, majd egyes kezelő tanított meg, aki sorkatonaként szolgált nálunk.)

 

 

 

Szóval ott a link a Napló cikkével.

 

 

A cikkel kapcsolatban néhány  dolgot jegyeznék meg.

 

1. Magyar katona soha nem találkozott atomfegyverrel, csak tudta, ( én is ) hogy mit kell vele tenni, ha a kezébe adják.  Hálistennek nem került rá sor.

 

2. Sebők tábornok sem tudja, hogy mikor kerültek ki a robbanófejek az országból, csak feltételez:

- "1990. március 20-án, egy héttel a csapatkivonási szerződés aláírása után vette át a szovjetektől. Teljesen ésszerűtlen, hogy egy ilyen feladatot ellátó egységtől majdnem fél évvel a felszámolása előtt elveszik a feladatát. Ha valóban elvitték volna a robbanófejeket novemberben, akkor mit csináltak itt márciusig a katonák, és mit csináltak a dombóvári laktanyában a másikak. Szerintem a robbanófejek együtt utaztak el az egységgel"

 

 

3. Azt írja a tábornok, hogy nem logikus, hogy egy ilyen alakulattól elveszik a feladatát, nos, a tábornok úr az akkori Honvédelmi Bizottság tagja volt, része volt a "haderőreformokban", minket akkor szerveztek át, mikor már nem voltak itt robbanófejek, tehát teljesen feleslegesen.

1990 májusában személyesen vettem részt a Vegyes rakétadandár rendszerbe állító gyakorlatán a Keszthelyi álláskörletben, indítószakasz parancsnokként, ( Ekkor találkoztam utoljára Deák vezérörnaggyal akkori rakéta és tüzérfőnökkel, aki aztán vezérezredesként 1995 - ben felrobbantotta azokat a rakétákat amelyek már 1990 -en szart se értek fejek nélkül. )

 

A rakéták kivonását 1990 - novemberében jelentették be ( akkor minek kellett félévvel előtte átszervezni??? ), 1991 februárban került leadásra az oxidáló és hajtóanyag Felcsútra, tehát nem a kivonással egyidőben, és 1991 március 15 -én a nemzeti ünnepen titokban leponyvázva vittük Nyírtelekre leadásra az állványokat és egyéb kocsikat.

Ez történelmi tény:

 

 

 

 

4. Az is történemi tény, hogy az MN1480 rakétadandár példátlan eredményeit Váradi Miklós vezérörnagy alapozta meg.

 

5. Sebők tábornok is példás eredményeket ért el, büszkék vagyunk rá.

 

Iderakom a cikk fényképét, leányom eljutatta nekem az újságot:

 

(Jó hangzatos címe van, egyébként Kis - Moszkvának én úgy tudom Hajmáskért hívták.)

 

 

 

 

 

 

( Ezzel kapcsolatban azért érdekelne Gyulla bátyám véleménye. ( utálja a megszólítást, de én meg nem )

 

 

( Ha nevemre kattintatok engedelmetekkel egy személyes eseményre emlékeztem, ami meghatározta az életem. )

 

 

Árpapi

 

Előzmény: Uazmentős (8925)
Uazmentős Creative Commons License 2010.12.05 0 0 8930

Tistelt Kovács Gyula!

1971 okt. mikor bvonultam az 1/z-hez Balázs ? őrnagy ,majd lefokozták századossá volt a szpk. Később elkerült az alakulattól, utána Kucserka Károly akkor hadnagy lett a század pk. Szobatársam volt az gk.vez. aki neki ment a magasfesz. vezetéknek.

Előzmény: kovacsgyula44 (8917)
Ricky Hawk Creative Commons License 2010.12.04 0 0 8928

Itt, a pk. épület és a látszoba közötti gyalogúton jártunk a közvetlenek épületéből a tornakertbe, fodrászhoz, a gyenguszra és a tisztacserére az ezredzuhanyozóba (ahol megerősítem, hogy minden nap volt melegvíz!). A leszerelés előtt álló öregeket, akik háromszoros kiválók lettek, előléptették őrmesternek (és megkapták "A haza szolgálatáért" érdemrend bronz fokozatát).

Történt, hogy egy ilyen frissen előléptetett őrmester melegítőben ment a tornakert felé, ám a látszobából (hétköznapokon csak kantinként funkcionált), elétoppant egy továbbszolgáló szakaszvezető (valószínűleg látszobaügyeletes volt), éktelenül és fölényesen leteremtette, hogy miért nem teljesít tiszteletadást a magasabb rendfokozatúnak (persze nem ismerték egymást). Több sem kellett az öregkatonának, felballagott a körletbe, felvette az őrmesteri rendfokozattal ellátott gyakorlóját, visszament a tsz-eshez, aki persze nem tisztelgett egy sorkatonának (természetesen a rendfokozati jelzésre rá sem nézett). No erre az öreg cseszte le rendesen, hogy nem tiszteleg a magasabb rendfokozatúnak.

Ez (is) jutott eszembe a képeket látva...

A szolgálati szabályzatban benne foglaltatott a "rangidős" fogalma.

Az a rangidős, akinek magasabb a beosztása. Egyenlő beosztások esetén akinek magasabb a rendfokozata. Egyenlő beosztások és rendfokozatok esetén aki előbb kapta a beosztást. Egyenlő beosztások, rendfokozatok és esetlegesen egyszerre kapott beosztások esetén aki régebbóta viseli a rendfokozatot. Meg volt ez határozva rendesen. (Remélem, jól emlékszem így 32 év távlatából.)

Azért érdekes volt látni, amint egy laktanyasorakozón Szabadszálláson (ahol egy három hónapos tanfolyamon voltam) öreg alesek verték a vigyázzt egy fiatal főhadnagynak, aki a laktanyapk. volt (Kőhalmi Erik).

arpapa Creative Commons License 2010.12.04 0 0 8927

Játékkatona!

 

Azért nagyfaszok voltatok, csak lesek itten, ha úgy vesszük, nektek is megvoltak a jól bevált módszereitek.

A nickneved is mostan kezdem érteni, hiába én nem voltam nagy játékos sakkozó.

Azt töreldelmesen be kell vallanom, hogy a sakkozók azért nem örültek mindig nagy népszerűségnek, sőt irigyeitek is voltak, hiszen jöttetek a kapuhoz, és én voltam a kapus, akkor általában ez a szöveg hangzott el.

- Ki maga?

- Jelentem sakkozó!

- Na lóugrás!

És mentetek edzésre.

Azért nem csíptek bennetek, mert hétvégén versenyekre jártatok, így aztán ahogy írod a szolgálat másokra maradt.

De nélkületek a kidolgozás halott lett volna, fantasztikus pasik voltatok.

Ezt a névcserés trükköt mi is csináltuk pontosan miattatok, mert hiába voltatok OB -I, fizikálisan voltak kívánnivalók.

Leírom, talán már nem sértődtök meg, ez is kedvenc párbeszédem volt:

- Maga sakkozó?

- Igen!

- Obé egyes?

- Jelentem igen!

- Ez olyasmi mint a fociban az NB - I?

- Jelentem igen!

- Tehát élsport?

- Igen jelentem!

- Akkor maga élsportoló?

- Jelentem i..i.gen. ( Érezte mi következik. )

- Na élsportólókám akkor neked meg sem kottyan a háromezer, Futás indulj!

 

Aztán megkottyant persze már az első százon, akkor jól esett kifigurázni bennetek, ma már nem tenném, de éppen olyan fiatal és bohém voltam mint ti, azt hittem a világ egyszerű.

 

Amikor aztán eljött a szocverseny vizsga, és nektek már csak a testnevelés hiányzott a kiválóhoz, akkor jött el a mi nagyfaszságunk, ugyanis, a rakétás kezelők meg igen jó fizikumú gyerekek voltak, köztük egy Szabó Attila nevű hetes kezelő, ( azért írom ki a nevét, mert minden vágyan találkozni vele, tőle kaptam ajándékba a lakásom még mindig legszebb díszét egy eredeti Herendi porcelán tálat, és ő készített nekem gépkocsi laprugóból tőrt, még mostanában is kedvenc gombázó késem ) nos Attila 11 perc körül futotta a háromezer métert, ( én sohasem tudtam kiválóra lefutni, 13 perc volt a kiváló, 13' 50" a jó, és 15' -ig megfelelő, érdekes, hogy akkor utáltam futni, most meg vénségemre tíz éve nyáron futkározom, hat kilométereket, de egyszer lefutottam a kilenc kilométert szeptemberben: 70’ 59” alatt, 23 perc körüli háromezrenként, tegnap a nagy hóban 62 perc alatt mentem négy kilométert, ezt csak úgy megemlítem, hogy árpapa azért még megy mint a rakéta! haha  )

 

Lassan elfelejtem mit is akartam mondani, egy kicsit vénülve már kezdek szószátyár lenni,

ja igen, szóval volt a testnevelési vizsga akadálypályán, Misi bácsi ( nyugodjon békében ) a befutónál, kiáltotta a nevet, éppen a kidolgozók voltak soron, az a lényeg, hogy Attila mindhárom kidolgozó helyett lefutotta, az utolsónál még szóltunk neki, hogy nem kell sietni, jó lesz a jó is.

Később Misi bácsi is kiokosodott és vinni kellett a katonakönyveket a vizsgára, de ha megnézitek az akkori képetek bizony ember legyen a talpán aki aszerint beazonosított egy rakás izzadt katonát, ráadásul a kép készítése után egy év múlva, ami bizony sokat számított, mert határozottan állítom, hogy egy év alatt megváltoztatok, markánsabbak lettek a vonásaitok, nem volt beesett váll, szóval azért használt valamit az a katonaság.

 

Ha már akadálypáya, mutatok nektek valamit, erre a képemre vagyok a legbüszkébb, mert jól sikerült, ugyanakkor jól példázza  a 1480 lelkületét.

Ez a két hiradó hivatásos katona azonnal átváltozott virtuskodó fiatalba amint meglátták a palánkot.

Nyaki a jobboldali, Nagyrádiós a másik, szoktak itt fórumon is megjelenni, és innét teszem fel aggodalmaskodó kérdésem Nagyrádiósnak, hogy miként van, ugyanis egy komoly műtétje volt, én meg nem vettem észre, hogy szalad az idő, és régebben érdeklődtem felőle.

András! Ugye minden rendben van?

 

 

 

 

 

Ennyit kívántam ma elmondani.

Várom a további beszámolóitok, jó ám bennetek olvasni.

 

Marc -  i Pan- nak még képek, remélem így minden a helyére kerül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a nevemre kattintatok, az egyik blogomból egy kis étvágygerjesztő.

 

Árpapi

 

Előzmény: jatekkatona (8926)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!