Keresés

Részletes keresés

cicja Creative Commons License 2005.06.08 0 0 949
Egyetértek az előttem szólóval. Egy ördögi kör, ami a hosszú távú kinttartózkodáshoz és a munkavállaláshoz kell. Az adminisztratív dolgokat továbbá megnehezíti a nyelv, amelyet olyan szinten elsajátítani, hogy vita képes legyél szinte lehetetlen, illetve a nagykövetség információ hiánya és akkor finom voltam. Gyakorlatilag a nagykövetségen azt tanácsolják, hogy nézzük meg ezt a fórumot, mert itt több infó van , mint amivel ők rendelkeznek.
Előzmény: quilla (948)
quilla Creative Commons License 2005.06.08 0 0 948

De a tied ideiglenes volt, en meg az allandorol beszelek... ket egymastol fuggetlen forras meselte, 6 honap a leadott papirok utan az atfutasi ido, amit igernek. Meg hogy reggel 8-ra odaalltak sorszamert, 9-kor nyita a hivatal es kettoig vannak... es fel egy korul kerultek sorra, aki mar nem jut be, annak masnap elorol lehet kezdeni. Bar allitolag, legfrisseb infoim szerint (legalabbis itt Portoban) nemreg kulon sort alkottak az EUS embereknek, szoval mar nem megy minden egy kalap alatt.

Na meg hat nem elhanyagolhato, hogy egy neves oktatasi intezmeny allt a hatad mogott, mint biztositek, szoval gondolom ugy egyszerubb, mintha a semmibol elo kell teremteni, lakhatast hivatalosan, anyagiakat akarmi modon de hivatalosan, eu biztositast... ez is maceras lehet az elejen annak, aki egyedul erkezik ismeros hianyaban.

Előzmény: pbence2345 (947)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 947

Hat ezt szomoruan hallom. En elmentem ott tartozkodasi engedelyert,mert ugye 90 napot meghaladoan tartozkodtam az orszagban. 10 percnel sose kellett tobbet varjak, igaz vagy haromszor kellett menjek (igenyelni, ujjlenyomatot adni, meg a papirert), es latszott a tanacstalansag az arcokon, de nagyon rugalmasan kezeltek mindent, biztositast meg magyar nyelven is elfogadtak!!!!!!!

 

Szoval nekem csak pozitiv tapasztalatom van, de remélem nem én vagyok az "üdítő kivétel"!!!

Előzmény: quilla (946)
quilla Creative Commons License 2005.06.07 0 0 946

A hivatalos papirozas nagyjabol azert gaz mert eltart egy jo darabig, a portugalok hivatali malmai kepesek lassabban orolni, mint a magyaroke. No meg mire kiderul, hogy mit is kernek toled papiron addigra tul vagy ket nap sorbaallason, jo esetben csak hajnaltol delutanig sorakozol :o) Lehet munkavallalasit kerni, de akkor ahhoz gyanitom kell a konkret munkaszerzodes, es akkor a vallalasi arra az egy helyre szol. Mas mint a magyar rendszer, nem vizsgaljak, hogy lenne e a munkakorre alkalmas portugal, ha a ceg alkalmaz es belefersz a kvotaba akkor had szoljon. Elvileg. A gyakorlathoz nem volt szerencsem. A masik vezio a letelepedesi engedely... na ezt 6 honapi atfutassal igerik a hivatalban, mennyi a valosagban azt sem tudjuk meg. Viszont ahhoz kellenek megelhetest igazolo papirok, eü ellatasrol papir, lakasrol igazolas... szoval kell utana maszkeralni. Viszont a letelepedesinek nagy elonye a szabad munkavallalas, nincs az ember az egy adott cegehez kotve, mint a munkavallalasival.

Na lehet ezekete eleve Viktornak kellett volna cimezni, de igy is megtalalja gondolom :o)

Előzmény: pbence2345 (943)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 945

Hát ettől központibb hely nem nagyon van ilyen árakon. Apszolút megfelel egy nemzetközi hostel előírásainak. Eleg pici tabla hirdette, ezert nem volt konnyu megtalalni...pedig kiszurta a szememet....:-))) Egyszerű berendezésű, tiszta a célnak tökéletesen megteszi. Nekem volt TV is a szobaba. A reggeli bőséges, kontinentális svédasztalos, de aludtam már máshol olyan hostelbe ahol egy kifli-croissant-1vaj-1dzsem, plussz valaszthato 1 fekete vagy citromos tea. Itt azert tobb van, bar en meg nyitas elott fel oraval keredzkedtem be,mert indult a repülőm, de nagyon-nagyon kedvesek voltak, és mindenben segitettek.

Ar/ertek aranyban meg tenyleg jo!

Fenykepem van az etkozorol, csak fel meganal nagyobbak, es nem tudom feltenni.

Előzmény: Törölt nick (944)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 944

Hát, ne igyak előre a medve bőrére, de köszönöm az infot a duasnacoes-hotelről, aminek lejjebb megadtad az elérhetőségeit - pedig, ha jól emlékszem, nem is nekem ajánlottad. Képzeld, le is foglaltam magamnak egy szobát három éjszakára!

 

Tudnál bővebben mesélni a szállóról?

 

Ez így egyelőre tényleg nagyon jó boltnak tűnik, 25euró, reggelivel, bent a Baixa-ban.

 

 

Előzmény: pbence2345 (893)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.06 0 0 943

Engem érdekelne a tündérmese...:-))

 

Ahogy kivettem te lisszabonba szeretnél menni, én ott kevésbé vagyok "szakértő", de az egyik ismerősöm egy 10-es skálán 4-5 lakásba lakott(bár sok összehasonlítási alapom nincs), itt egy szobáért 250 eurót kellett fizetnie, sztem egy lakás egyedüliként 500-700 eurótól indul havonta, ami elég soknak tekinthető.

 

Ha mindent hivatalossá akarsz tenni, az biztos nem lesz egyszerű, nekem tanulás miatt a tartózkodási engedélyt simán megadták, de a munkvállalás az más lehet.

 

Sokat sajnos a konkrét dolgokban nem tudok segíteni.

Előzmény: v_viktor (941)
quilla Creative Commons License 2005.06.06 0 0 942

haaat, szerintem a mindennapi elet - akarmilyenkedvezoen is akarom nezni - dragabb itt (Portugalia) mint odahaza. A bevasarlas es az alapelelmiszerek is. A vendeglozes is...persze mindez ha a magyar arakhoz viszonyitom. Az itteni keresetek valamivel jobbak allitolag, de evvel a valamivel dragabb is letezni. A kozlekedes sem olcsosag errefele (Porto es kornyeke). Munkahoz szerencse kell (ismeretseg, segitseg nem hatrany) de onalloan kijott fiukrol akik itt laknanak sajna nincs 'statisztikam', a lanyoknal (nem egyedul eloknel) igen rossz a foglalkoztatottsagi arany.

Milyen adminisztrativ dolgokra gondolsz a napi eletben? A hivatalos okmanyokra? Letelepedesi, munkavallalasi?

A kovetseg meg haaat... szoval nincsenek a toppon info teren, ez tenyleg igy van. Marmint ha az itteni magyar kovetsegrol van szo... az otthoni portugallal csak egyszer volt dolgom, abban nem volt hiba, de ki tudja.

Szerintem amugy nem konyebb vagy olcsobb az elet erre, bar teny, hogy en nem egy egyedulallo ferfi szemszogebol latom, hanem egy csaladebol...az azert mas, lehet hogy neked tenyleg konnyen menne a beilleszkedes es a melotalalas, meg ugy egyebkent minden.

Előzmény: v_viktor (941)
v_viktor Creative Commons License 2005.06.06 0 0 941

Boa tarde!

 

Ezen a fórumon új vagyok, de régóta olvaslak titeket. Kérdéseim lennének a kint élők felé, illetve bárkinek a segítségét szívesen fogadom.

Gyors bevezető a helyzetembe: adott egy Magyarországban mélységesen csalódott emberke (=én), többször mehettem volna külföldre dolgozni, élni (Németország). Valamiért mindig nemet mondtam, talán az emberek miatt. Időközben jártam Lisszabonban, ott megismertem valakit (természetesen nő, innen tündérmese volt a történetünk), de ez a dolog lehet hogy zátonyra fog futni...

Mindenesetre a nemzetközi kapcsolatok ápolása közben :) rájöttem hogy ez a hely, az ország tulajdonképpen nekem nagyon tetszik, minden bajával együtt. Bejártuk az ország harmadát (Oporto és Algarve kimaradt), belülről láttam a szépet és a rondát, és néhány hónap után azon kaptam magam, hogy szépen lassan megérett bennem az elhatározás hogy menni kéne. Most épp itthoni nyelvtanfolyamot hajtok, bár azért elég sok passzív tudás rámragadt már. (A Madredeus szövegek egy részét megértem, de Teresa túl szépen ejti ki a szavakat...)

 

Elkezdtem keresni lakásbérletek árait, munkalehetőségeket... a árakról nagyrészt azt látom hogy ugyanott vannak ahol mi, a napi élet nem drágább.

 

Nem ismerem viszont az adózási rendszert, a napi élethez szükséges adminisztratív dolgokat... Ti akik kint vagytok, tudnátok nekem ezekről a dolgokról mesélni?

 

A követséggel már beszéltem, tőlük semmi használhatót nem kaptam a száraz tényeken kívül... meg a SEF-hez irányítottak.

 

Ha valaki érez magában erőt hogy válaszoljon a hülye kérdéseimre kérem ne szerénykedjen! :)

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.02 0 0 940

Hát, ez eléggé elhangoló, legalábbis, amit Coimbráról írtok.

 

Én eddig csak szuperlatívuszokban hallottam beszélni embereket a városról. Persze, lehet, hogy ők tanév közben mentek. No, majd meglátjuk.

 

Előtte azért leszek Lisszabonban is, meg utána is marad egy-két napom, azt még nem tudom hol töltöm.

 

És a stoppolással kapcsolatban vannak esetleg másoknak másfajta élményei?

 

Üdv

 

embör

 

Előzmény: quilla (938)
bluekiwi Creative Commons License 2005.06.02 0 0 939

Kedves informátoraim :)

 

Sajnos el kell napolnom az utazast, főleg munka dolgok miatt, fáj a szívem. De nem marad el, valószínűleg szeptemberben meglesz. Ugye akkor még jó idő van?

 

Legalább addig lesz időm az egészet átolvasni és további infókhoz jutni, meg kérdezni is biztos fogok még. Szóval, figyelek.

 

 

 

 

 

quilla Creative Commons License 2005.06.02 0 0 938
Hat amilyen fotokat en lattam a skanzenrol, eselyes, hogy csak kivulrol nezheted meg a hazakat :o) Amugy kedves P nevu kozos ismerosunk is hasonloan nem lekesedik Coimbratol, merthogy szerinte sem nagy etwas. A skanzenben meg gyerekkoraban jart utoljara, az igazan akkor buli tenyleg.... gondolom.
Előzmény: pbence2345 (937)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.02 0 0 937
Igen ezt a fórumon én szoktam hangoztatni...:-))) De akinek van rá ideje annak megéri oda elmennie, én csak azt szoktam leírni, hogy nem akkora durranás,mint tartják, de majd ha otthon leszek teszek fel képet. A sknazen nyitvatartásával vigyázni kell, nekünk zárva volt, de magasságomból kiindulva átláttam a kerítésen...:-))) Gyerekeknek biztos nagy élmény lehet, ha arra járok, majd lehet beugrok és leírom!
Előzmény: quilla (936)
quilla Creative Commons License 2005.06.01 0 0 936

Nem szep dolog, de meg nem jartam Coimbraban. Aki viszont igen, az azt mondja, hogy max az egyetem es annak konyvtara erdemes latnivalo (talan meg a mini Portugalia skanzen, de nem tudom nyitva van e es milyen az allapota) es azon tul nemigen akad arrafele semmi mas erdemleges. De hatha jon valaki, aki mar valosagban megelte...

 

Stoppolni sem stoppoltam meg, de annyi biztos, hogy stoppost sem lattam meg errefele sehol, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne vagy nem stoppolnak, mindenesetre errefele es eszakabbra meg nem talalkoztam a jelenseggel egyszer sem.

Előzmény: Törölt nick (934)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 935
Ja, és mégvalami: mi a helyzet a stoppolással Portugáliában?
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.31 0 0 934

Senkinek semmi élménye Coimbráról?

 

Végigolvastam a topicot, csak haványan érintőleges hozzászólásokat találtam.

Július közepén leszek ott, illetve nem pont ott, hanem néhány kilométerrel arrébb, a hegyekben.

 

Üdv

pbence2345 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 933
Én egyszer amúgy meg fogom tenni autóval is az utat.....
Előzmény: quilla (930)
pbence2345 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 932
Ide is tartozik, hogy a mai napon a Benfica 120 fős küldöttséggel érkezik Győrbe, ahol tiszteletük jeleként a bajnoki aranyérmet átadják Fehér Miklós szüleinek, meglátogatják a sírhelyet, az emlékmúzeumot, és a barátokkal is találkoznak, majd este utaznak vissza. Na, ez jelzi a két ország közötti különbségeket!
pbence2345 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 931
Tudom és ez csak fokozódni fog. Volt olyan, h a check-inhez kint állt a sor az épületen kívül... tragédia...
Előzmény: quilla (930)
quilla Creative Commons License 2005.05.30 0 0 930

Na a vegen meg oda jutunk, hogy olcsobb lesz autoba ulni a dragabb verziokhoz kepest, mert az olcsok meg annyira megbizhatatlanok.

Mondjuk Ferihegy sem kutya, ami most ott van, hogy a fapadosok is ott nyomulnak!! Nem is tudom van e gep, ami idoben indul... bar mi keveset kestunk most, erkezesre behoztuk a lemaradast, de szinte minden gep csuszott valamennyit.

Előzmény: pbence2345 (929)
pbence2345 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 929
A Ryan nem szokott késni, a honlapjukon még pontossági mutató is van. Sky-nál a két órás késések megszokottak, de nem egyszer láttam már 7 órát meghaladót is. Pár hete jött haza egy ismerősöm, és a Ryan pontosan jött, a londoni gép hazafelé meg 5 órát késett.
Előzmény: quilla (928)
quilla Creative Commons License 2005.05.30 0 0 928

Jesszusom, akkor tenyleg jobb nem kiserletezni. Pedig az oszre nekunk valami kedvezo es jarhato megoldast kell talalni. Es en spec innen egy ryan-sky haza-vonalra gondoltam, vissza meg az airberlin... persze ha megeri es nem lenne jobb ajanlat. Aztan a vegen meg marad a TAP, olyat meg ugysem csinaltam eddig.

Jaj milyen erdekes elmenyem volt penteken idefele, Bp es Frankfurt kozott ugyanaz volt a kiszolgalo szemelyzet, mint Frankfurt Porto vonalon. neztem en is nagyot meg ok is a Frankfurti beszallasnal... micsoda veletlenek vannak :o)))

Előzmény: pbence2345 (927)
pbence2345 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 927
Néha közel jár hozzá a Sky!!!
Előzmény: quilla (926)
quilla Creative Commons License 2005.05.30 0 0 926
Skyrol Ryenre atszallani Londonban van olyan, hogy 10 ora a koztes ido... na ha azt is sikerulne lekesni, az elnne am csak az igazi gaz :)
Előzmény: pbence2345 (920)
quilla Creative Commons License 2005.05.30 0 0 925
A homersekletek itt mindig jok :) Meg ha esik az eso, akkor is van mostanaban 25-26... ma most eppen total felhotlen es fura mod egyelore szelcsendes az ido, ma tuti rekkeno meleg lesz a napon. Szoval rossz ido (marmint ha hideget ertunk alatta) itt elegge valoszinutlen. Az esos evszaknak is vege elvileg, ugyhogy nagyobb balszerencse kell egy full esos hetvege kifogasahoz.
Előzmény: bluekiwi (918)
bluekiwi Creative Commons License 2005.05.29 0 0 924
koszi, en mara feladom, ezt elvben ugyis o nezi majd maganak, csak kepben akartam lenni egy kicsit. :)
Előzmény: pbence2345 (923)
pbence2345 Creative Commons License 2005.05.29 0 0 923
A Malevnak van Lisszabonba járata a TAP-pal code-share(bár igaz, h a Malev honlapjan nem lehet rá foglalni) és ők is üzemeltetik. Nézd meg a www.tap.pt honlapon, k-cs-p napokon van. Portóba semmi közvetlen, az tényleg átszállásos.
Előzmény: bluekiwi (922)
bluekiwi Creative Commons License 2005.05.29 0 0 922
hat ez is egy vicc, hogy a Malev-nak nincs jarata se Portoba se Lisszabonba, na de nem terhelem ezzel itt a topikot.
Előzmény: bluekiwi (921)
bluekiwi Creative Commons License 2005.05.29 0 0 921

ja, ez most nem jo hir, mert a rokon jonne onnan, en Londonbol mennek, ugyhogy nekem mindegy lenne. de jo hogy mondod, hogy nem erdemes atszallogatni, pedig mar pont arra gondoltam, hogy o idejon aztan innen tovabb megyunk.

A Sky Europe meg tenyleg gyalazatos, ettem a kefet mikor multkor azt valasztottam - mar magam sem tudom miert amikor altalaban Wizzair-t foglalok.

Előzmény: pbence2345 (920)
pbence2345 Creative Commons License 2005.05.29 0 0 920

Hát fapadost azt nem fogsz találni, egyrészt mert nincs, másrészt meg átszállós fapados létezik, de olyan amivel egy nap alatt portugáliába érsz az Londonig Sky onnan Ryan, de nem javaslom,mert már drága, és a Skynál mostanában olyan sok a késés, hogy én nem szállnék fel rá!!!!!! Mert ha lekésed a csatlakozást az nagyon drága lesz!!!!

 

Úgyhogy nézz szét a "full service" légitársaságoknál!

Előzmény: bluekiwi (919)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!