A bérfőzdében nálunk nem főzik ki a három vödör málnámat, mondván, hogy finomítsam le a 6 liter alszeszed a 150 literes finomító üsttel, amit tökéletesen meg is értek.
Most meg isszuk az otthon főzött málna pálinkámat a vendégeimmel.
Nem tudsz újat kitalálni. Volt idő hogy a finánc ott ült a főzdében egész nap és figyelt. Még kezdő koromban köpenyt, és fűtött szobát kellet biztosítani ha jöttek elszámolni. Van ebben még lehetőség.:-)
Eladáson nem gondolkodom, ez a része a törvénynek nem is érdekel.
Amúgy már látom a következő, 2016-os törvényt, ahogy ott ül majd két NAV munkatárs mellettem a hokedlin a nyárikonyhában, öltönyben, amíg le nem főzöm a regisztrált üstömön a regisztrált barackfán termet, 30 liter regisztrált cefrémet. Majd fokolnak, osztanak-szoroznak, és kapok egy 1700ft-os sárga csekket.
Ha egy törvényt könnyebb megkerülni, mint betartani, addíg nem jutunk sokkal előbbre.
zarokupak eleg. Az olajnal a mi parametereinknel nem keletkezik tulnyomas. A palesztv.nek fuss meg neki. eladast most olyan emlegetni, mint temetesen a halott buneit.:D
Elolvastam, megértettem, bár nem volt könnyű, mert nem otthoni pálinkafőző nyelven íródott és még az sem értette néha pontosan, akinek be kellett volna tartatnia!
De inkább zárjuk le a témát. (Bár izgalmasabb volt, mint a "pálinkát főztem de homályos lett" téma). :)
Az a baj, hogy tetten érhető most az egymás mellett elbeszélés, a nem túl jó indulatú feltételezések. Millió féle élethelyzet hoz ugyanennyi sok kis valóságot. Mindkét félnél. A bérfőzetőnek is sok oka lehet miért bérfőzet, a magánfőzőnek is az otthonfőzésére. A negyvenöt literes főzőmmel akkor is fogok otthon főzni, ha nagy adót vetnek ki. Aki ebbe egyszer belekóstolt nem tántorítható el, hacsak nem kudarcok kísérik az útját, zömében. Többféle gyümölcsöm van, de szilván kívül másból nincs 50 - 150 liternél több. Ezzel a környékbeli főzdékben nem foglalkoznak. Nincs az a pénz hogy összeborogassam őket, hogy majd lesz egy üstre való, és lemondjak a különböző gyümölcs párlatokról. Nekem van olyan munkám, és otthoni elfoglaltságom , ami bőven kifizetődőbb, mint 45 literes üsttel "döngetni" az ipart. Ennek ellenére is, megéri a saját gyümölcsöt , nagy igyekezettel, a legjobb tudásunkkal párlattá konvertálni. Nem csak anyagi értelemben! Ahogy anyagilag "nem éri meg" a saját jószág, kert, stb, anyagilag lehet hogy ez sem éri majd meg ha majd ránk vernek adóval, (Most természetesen igen) de akkor is el lesz végezve a főzés. Nem csak anyagiak vannak a világon, amik számításba jöhetnek mérlegelésnél. Jó lenne így beszélni erről, mert talán nem mindenki (csak) azért főz, mert anyagi értelemben az most megéri. A kormány célja is az lehetett, hogy a saját gyümölcsöt hasznosítani tudjuk. Lehet hogy sok minden mást is ránk szabadított ezzel, de ezt a célját nem hiszem hogy el lehet vitatni, igenis eredményes!
Gondolom, nem ez a legnagyobb mennyiség? Biztos van több is fejenként. Arra akarok kilukadni, hogy aki többszáz liter cefrét főzet, az nem (csak) otthoni fogyasztásra szánja, és akkor már miért ne adózhatna? 50 liter lefőzött mennyiségig maradhatna adómentes (ennyi bőven elég egy családba), felette legyen valami adótartalma, de akkor had adja már el az 50 feletti részt, még külön, jövedéki adó nélkül.
Hatékonyan ellenőrízni valóban csak így lehetne. De szerintem, erre nincs kapacitása semmiféle szervnek.
Viszont, más kérdés: az, aki bevisz a bérfőzdébe 500 liter szilvacefrét például, attól senki nem kérdezi meg, hogy ember, ennyi honnan? Termett a hátsókertben? Szedted egyedül? Családi fogyasztásra? És, gondolom visznek többet is fejenként. Vagy ráírják még, hogy a szomszédé a fele.
Ha nem működhet nem kell aggódni. Csalló Úr irománya teljesen tényszerű. Ha ellenőrizni akarnak van megoldás, de nem akarnak. Úgy hogy nem kell aggódni, lehet megnyugodni.
Nekem sem a bejelentéssel volt a problémám, hanem Csalló Úr tervezetével, ami a bejelentést is túlbonyolította. Senki nem gondolja, hogy ez működhetett volna. Kiszáll a NAV, 30 liter cefre, meg az ebből főzött 2 liter pálinka miatt?
De őszintén, viccben kívűl, kifizetném én a 10-et is, ha tudom hogy holnap nem lesz a duplája, mert kitalálja valami agyament politikus, hogy emelni kell! De akkor ne kelljen már rettegnem és a fináncot lesni, meg jópofizni a szomszéddal, nehogy felnyomjon.
Nem az irigység miatt verem a billentyűket. Az elmúlt 4 évben semmi kiemelkedő nem volt a bevételemben. Annak is örülök hogy nem volt visszaesés.
A mérhetetlen önteltség ami itt most eluralkodott, az zavar. Tekintsünk el tőlem mint vállalkozótól.
Mennyiben különbözik az otthonfőző és a bérfőzető? A bérfőzető is szereti a jó pálinkát, de nem hiszi magáról hogy meg tudja csinálni. Ennyi. Ezért őt regisztrálja a nav, megadóztatja, ellenőrizgeti és jól megbünteti ha túllépi a törvényben meghatározott 86 L-t. Ez volt, van és lesz. Ezzel szemben most azon aggódtok hogy atyavilág - bejelentés.
Az elmúlt 4 év a pálinkafőzésben jelentős felfutást hozott. Mind bérfőzdéknek , mind magánfőzőknek.
Ha visszanézed a 4-6 évvel ezelőtti forgalmadat és megnézed a jelenlegit -20/-30 % , hol jár a grafikon ?
Ha jól gondolom/érzem még mindig pluszban járunk. Azaz kaptunk ajándékba 4 évet , amit arra használtunk fel , hogy a pálinkáról alkotott képet ( kerítés szaggató , ecetfészek , stb .. ) egy olyan irányba tereljük , ami felé nem biztos , hogy jutottunk volna a könnyítések nélkül.
Sajnos azt is látom , hogy a magánfőzőket is meg fogják adóztatni , hamarosan. Most terelnek be bennünket a karámba. Mi sem ússzuk meg , csak mi kaptunk még egy kis haladékot. Hogy ennek technikai vagy politikai okai vannak , nem számít. Minket is utolér hamarosan a fizetési kényszer.
Veletek bérfőzdésekkel könnyű az állam dolga , hiszen a technológiátok semmit sem változott. Csak újra vissza kell allítani az adóelszámolási rendszert. Ennyi. Tudom , hogy rossz , de nem tudunk mit csinálni.
...és azt kérem tőletek , bérfőzőktől , hogy ne legyetek irigyek , mert a mi tehenünk még nem döglött meg. Hamarosan megdöglik az is , csak mi kaptunk egy kis haladékot.
Nekünk továbbra is egy hajóban kell evezi , és a minőségi pálinka előállításán kell fáradoznunk , és továbbra is tanítanunk kell azokat akik még nem ismerik a csíziót.
Ha ezt tesszük , akkor továbbra is lesz elég munkátok , mert az embereket nem fogja eltántorítani némi adófizetési kötelezettség.
Igazából, szerintem az otthonfőzőknek több csoportja van. Van aki profin épített, vagy vásárolt cuccal főz, tiszta körülmények közt, jó minőséget, valóban csak otthoni használatra. Aztán van, aki azért főzöget másnak is egy kicsit, esetleg megy pár liter eladásra, ünnepekre, disznóvágásra stb. És vannak a kotyvasztók, rozsdás fazékkal, szar cefréből, csak hogy üssön és ne legyen 50-es alatt, bármiből is van. Épp a napokban hallottam egy ismerőstől, valaki lószarból főzött, és hogy mennyien szeretik, meg szép kékes színe van az "italnak"! Na, őket kéne kirostálni!
Aki hivatalosan(a nyilvántartásba vételét kockáztatva) főzeti ki a pálinkáját, annak miért kell fizetni komoly pénzeket ugyan azért, amit a szomszéd egy nevetséges összeg befizetése után "ingyen" előállíthat? Mitől más a két ember?
Csak várd ki a végét!
Előbb regisztrálják az otthonfőzőket, azért a nevetséges ár, hogy legyen rá hajlandóság.
Ha rögtön a teljes adóval kellene bejelenti az otthonfőzést, akkor igen sekély lenne a részvételi arány:-)
Amint begyűltek a delikvensek adatai, lehet tovább lépni......
Az az érzésem, hogy idő kérdése, de kutyakomédiába fog torkollni az otthonfőzés is. Becsalinak érzem ezt a regisztrációs kötelezettséget, nem szabad nagyon ráijeszteni a parasztra, mert nem fog regisztrálni, tehát előbb bocikám - bocikám, hogy jelképes összeggel becsaljuk, majd oda...szunk nekik. Főleg ha más rezsim jön...Ajjaj....
Tiltakozom a sorstársak vegzálása ellen, az 50 liter feletti főzővel rendelkezőkkel szembeni tervezetre gondolok. Erre kapacitásuk valóban nem lesz soha a szerveknek. (Nekem 45 literes főzőm van.)
Igazi szamárság, és csak átmeneti állapot lehet a bérfőzetők ilyen megmázsálása. Hatalmas irigységet fog szülni, és egyéb csúnya dolgokat. Átmeneti, mert úgyis szigorítás jön majd az otthonfőzőkkel szemben is, csak idő kérdése.
Őszintén örülök hogy Csalló úr nyugdíjba vonul. Eljárt felette az idő, nyilvánvalóan blőd valótlanságokkal, általánosításokkal vagdalkozik, méltatlan dolog ez az egész pálinka/párlat világával szemben.
A regisztráció alkalmas eszköz lehet(ne) egy szürkébb zónába terelésre , de nem csak ez a célja szvsz, valószínűleg igaza van Csallónak, hogy ez sem fog a bíróság előtt megállni, tehát a regisztrációt mindenképpen követni fogja további zsebbe nyúló szigorítás.