Keresés

Részletes keresés

pétero56 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5617

Nem szoktam soha injektálni,hagyományos módon sózom és pácolom a sonkákat és más árut is. Tanulmányaim alatt foglalkoztam azzal is,de a régi,klasszikus dolgok mindig beváltak. Nagyon jó füstölőm van,ahol a szellőztetés is megoldható. De Húsvét után megírom Neked,hogy milyen lett a nagy sonka! Tapasztalataidat várom!

Előzmény: csampilampi (5616)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5616

A csont mellé hogyan juttattad el a sót és a pácot?

Fecskendő vagy csak hagyományos módon ???

Előzmény: pétero56 (5615)
pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5615

. Én 10 kg-os sonkára egy kg durva sót és 3-4 dkg.salétromsót teszek. Egy hétig így hagyom,majd saját főzésű páclével leöntöm,úgy hogy ellepje. 3-4 naponként megmozgatom.  A sonkát 6 hétig pácolom,majd bő 6%-os sósvízzel lemosom. Azért sós vízzel,mert a tiszta vizzel kimoshatom a benne lévő pácanyagot,valamint a víz által fertőzésveszély is kialakulhat.Az ördög nem alszik! Pácolni lehet o.6%-os nátriumnitrittel,a többi konyhasó. A nitrit veszélyes,ezért vigyázz vele! A pácolási időtartam függ az izomcsoportokat befedő hártyák,zsírrétegek vastagságától. De sorolhatnék ezer dolgot,végezetül annyit mondok,hogy hallgass a józan észre,tapasztalataidra és bíztosan jól fogod csinálni! Én télen egy 400 kg-os kocát vágtam, és meghagytam a klasszikus parasztsonkát, melyek lekerekítve 23-24 kg-osak. Már felvannak füstölve, biztosan nem lesz baj velük. igaz,8 hétig pácolódtak.

Előzmény: Kihívó (5603)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5614

Ha melegebb az idő  ( majd március-április-talán még május) akkor tényleg rá van szórva 10 kiló cuccra a 2 kiló.

Benne van kb.4 napig ( szobahőmérsékleten), utána ki van szedve a sóból. Lekaparva, és egy " picivel gyengébb páclé" van készítve neki.

Nem merek kockáztatni. Pláne ha egyben van a sonka csonttal. Inkább legyen kicsit sósabb, azt ki lehet áztatni.

 

 

Ha hűvösebb van ( dec-jan.) jóval kevesebb sót  használok. De mióta haverom sajnálta a sót a sonkára és szó szerint rárohadt, nem merek kockáztatni.

Előzmény: dodi53 (5611)
pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5613

A sajtműbél vastag lenne  stifoldernek. Bő választék van különböző méretű,minőségű műbelekben. Az előregyártottat nem szeretem, magam méretezem,kötözöm,eddig biztonságosabbnak tünt és olcsóbb is. Természetesen a voksomat a természetes bél mellett rakom le,de mivel elkényelmesedtünk,igy maradt a műbél. Megjegyzem,soha nem volt vele probléma. Odafigyelek a töltésnél,kötözésnél,egy éjszakára lesózom,hogy a nedvesség kimenjen,majd másnap szárazra törlöm és felrakom a füstre.

Előzmény: csampilampi (5610)
skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5612

Rendben csomagolópapír.Köszönöm!

Előzmény: pétero56 (5607)
dodi53 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5611

Nem tudom pontosan nem mértem le de csak sózáshoz az a 20dkg /kg hús szerintem sok!

Sonkához egy 10kg  tuti nem szoktam 2kg sót tenni sztem az kúrva sós lesz!

csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5610

Igen! Egy nagy kavaróval felkavarom a pácot, közbe meg is forgatom a husit.

Előzmény: pétero56 (5609)
pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5609

Ha páclében van a sonka,akkor is forgatod minden nap?

Előzmény: csampilampi (5606)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5608

A stifolder sajt műbélbe van töltve?

Előzmény: pétero56 (5607)
pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5607

Kedves baranyai stifolder kedvelő! Nem akarok gáncsoskodni,de ne a Dunántúliba csomagold a stifit,hanem egyszerű csomagoló papírba,ugyanis gondolj az ólomra,ami a papiron van és a többi szarra,ami az ujságban van. Most éppen nem a tartalmára gondolok,de arra is gondolhatnék. Üdv.!

Előzmény: skoda130rs (5602)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5606

NE HARAGUDJATOK!!  20-25 deka kilónként. EZER BOCSÁNAT!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: csampilampi (5604)
Cross80 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5605

Hali!

 

Kérdezd csampilampit én mondom tuti a sonkája amit ma vettem tőle!

Ő tudni fogja a választ rá:)

 

Előzmény: Kihívó (5603)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5604

Általában mindig kilónként 2-2,5 dekát rakok.

Minden nap forgatni kell igen

Előzmény: Kihívó (5603)
Kihívó Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5603

Sziasztok!

 

Tudnátok abban segíteni,hogy szeretnék Húsvétra sonkát csinálni de nem szeretném elrontani!

 

Mennyi sót kell tenni bizonyos húsmennyiséghez?

És azt minden nap kell forgatni ugye?

Segítségeteket köszönöm!

 

 

skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5602

Köszönöm! Akkor tavasszal becsomagolom dunántuliba a stifiket szintén Baranya.

Előzmény: pétero56 (5600)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5601

Igen a paprikát kihagytam előbb. Bocsánat. Igazad van!!

Előzmény: pétero56 (5600)
pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5600

Üdv.Nektek!  szalámit,ahogy nálunk Baranyában mondják:stifoldert, ameddig csak lehet száraz,levegős helyen tároljuk. Mikor beköszönt a jó idő,május környékén, berakjuk a hűtőládába mi is, és onnét fogyasztjuk. A barnaságot szerintem a paprikától kapja,ugyanis a paprika nem bírja a hűtő minuszait. Nézd csak meg,ha füstöletlen kolbászt teszel a hűtőládába, egy idő után színét veszti, vagy elszineződik. Fontos,hogy a szalámit papirba tekerve tegyük a hűtőbe,mert nylon,alufólia stb. lezárja és az is okozhat elszineződést. Ez az én tapasztalatom. Vigyázz a meglévőkre és jó étvágyat hozzá!

Előzmény: skoda130rs (5598)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5599

Akkor szerintem zacskóba kellene rakni a fagyasztóba, mert feleületi barnulás lehet. ( mint ha a husit berakjuk a hűtőbe vagy fagyasztóba zacskó nélkül)

Szerintem ez lehet.

Előzmény: skoda130rs (5596)
skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5598

élapotba= álapotba

csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5597

OK.

Szóval akkor szikkasztás után barnul ugye??

Olyankor az szokott lenni, hogy vagy nem elég feszes a töltés, vagy levegő maradt benne.

Előzmény: skoda130rs (5595)
skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5596

A spájzba szikkasztom és amikor kiszikadt akkor fagyasztom. Egész nyáron kivettem szeleteltem és tökéletes szin íz. Kb 2 honapja kezdett a fagyasztóba fagyott élapotba barnulni.

 

Előzmény: skoda130rs (5595)
skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5595

Szia. Nem akkor már csak szeletelni kell és enni.

 

Előzmény: csampilampi (5594)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5594

Üdv!

 

Mindenképpen szellős, száraz helyen tárold.

Fagyasztóba rakod a szalámikat és kiolvadás után megint kiakasztod?? ( bocsi, de nem értem)

 

 

Előzmény: skoda130rs (5593)
skoda130rs Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5593

Sziasztok. Érdeklődnék hogy hogy tárolhatom biztonságossan a háziszalámit. A tavaji szalámim szikkadás után kb márciusba bekerült a fagyasztóba , azonban kb 2 hónapja határozzottan megbarnultak kintről befelé egy 2-5mm réteg. Már csak egy szál van vissza de a spájzba ott a köv 50 szál. Van valami trükk esetleg ? csomagolás vagy valami. Én csak simán beraktam a fagyasztóba. A szomszédom keményfa hamuba tárolja a spájzba egész jó de érezni valami furcsa ízt rajta. Mit tanácsolnátok? 

sipkaa Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5592

Hát ez tényleg több mint érdekes ilyen balfasz bandát ritkán láthat az ember

hálistennek.

zsoltheni Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5591

Ennyi ember mellett még levegőt se lett volna szabad vegyen az a malac nem még kalodába rakni! *-p

Előzmény: Molnarjozsef95 (5583)
csampilampi Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5590

Mi a Máriás Isten....................-sza volt ez?

Előzmény: Molnarjozsef95 (5583)
pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5589

Ez vérlázító! 8 erős ember és vasketrecben szúrják le a disznót. Kb.5 olyan balasetveszélyes helyzetet láttam,amiből csúnya dolgok kerekedhettek volna! A vérfogó hölgyemény,mintha villanypásztoron akadt volna föl,a vért hárman sajtolták ki a szerencsétlen állatból, belelépni egy vasketrecbe,ahonnét nincs egykönnyen szabadulás!? Ha nincs kábító eszköz, vágják le klasszikusan:füle-farka és kész. Annyian voltak,hogy még a nyelvére is jutott volna egy. A levágandó állat felé is kell,hogy legyen humanitás,még ha az életét vesszük is el. Furcsán hangzik,de szerintem így van. Ne vegyétek dicsekvésnek,de ennyi idő alatt megforráztuk a sertést! Tíz percig tartott náluk a levágás! Bocsánat nagyon belemerültem,de hiszem,hogy a többi kolléga is így gondolja. De most már elszakadok ettől a témától!

Előzmény: Molnarjozsef95 (5583)
pétero56 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5588

Sajnálatos,hogy nem fogadták el a tanácsodat, ilyenkor tanul a saját kárán,aki okoskodik. Gondolok a nem tökéletes száradásra,és nem hiába mondták öregjeink,hogy a sonkának "kikell fagyni". A kémiai folyamatok meleg levegőben nem tökéletesek,és a füstölést követően elindul a belső kémia,mely a csonttól indulva romlást okoz. Ilyenkor pánikszerüen meg kell vágni a sonkát,menteni a menthetőt. /hűtőláda stb. De tudjuk,hogy a nem összeérett sonka nem ad kulináris élvezetet! Kedves Kolléga, csak add át továbbra is tapasztalataidat, mert ilyenkor könnyen mondják,hogy biztosan a hentes hibázott valamiben! Szép napot!

Előzmény: Boarhunter. (5586)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!