Keresés

Részletes keresés

Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 106151

Ezeknél az üstöknél a legérdekesebb az ár!!!!  90 ron=6000 forint (?????)

Még a 90ron/kg is kevés lenne.:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: kaktuszpeti (106142)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 106150

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106130)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.08 0 0 106149

Milyen magassan van oltva a nemes kajszi?

Közbenoltással, vagy szilva magoncba van oltva? És milyen szilvába, milyen kajszi? 

Előzmény: SándorTiszteletes (106141)
borzag68 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 106148

Halló, engem is érdekelne....

Előzmény: dorogszu (106133)
Cipurró Creative Commons License 2014.11.08 0 0 106147

Erre nem tudok válaszolni. Én azt mondom jobb, más azt mondja rosszabb. A spirálhoz képest sokkal bonyolultabb elkészíteni, és a tisztítása is rémálom :-)))

Személy szerint én nagyon meg vagyok vele elégedve.

Előzmény: kaktuszpeti (106144)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106146

Szerintem nem! Az asszonyban a spirál sokkal biztonságosabb.:)))

Előzmény: kaktuszpeti (106144)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106145

Hogy milyen alany, állítmány, meg tárgy, ebbe felesleges belemenni. Ha a gönczi annyira érzékeny lenne, már rég kipusztult volna. Nekem  Bergeron, és  gönczi van, ha az egyik elfagy a másik is, ha ez nem, az sem. Igaz azt nem tudom, hogy a szén melyik izotópja terem rajta, de a gönczi sokkal finomabb klón.:DD

És országos tapasztalattal állítom: Az a király, bárki bármit mond.  

Előzmény: SándorTiszteletes (106141)
kaktuszpeti Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106144

Köszi. Nem sokat látni itt ezt a típust. Nem hatékony annyira, mint a spirál?

 

Előzmény: Cipurró (106143)
Cipurró Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106143

Igen, én. Úgy hívják palackhűtő. Nem egy, hanem két vastag "cső" egybeforrasztva. A két cső között csapódik le a pára.

Előzmény: kaktuszpeti (106142)
kaktuszpeti Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106142

Használ valaki efféle hűtőt?

Gondolom, ez csak egy vastagabb, üres cső, amit a hordóba kell belógatni.

 

http://www.publi24.ro/anunturi/casa-si-gradina/produse-agricole/alte-produse/anunt/cazan-tuica-120-l-12-galetii/7b0d647e7e68675e.html

SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106141

Mivel van saját kajszisom, ezért első kézből kapod, a saját tapasztalatomat. Hatalmas különbség van a fajták fagytűrése között. Ráadásul a virágzási idő, és fagytűrés között sincs összefüggés. Pl.: A Kioto középidőben virágzik, mégis az egyik legfagytűrőbb, míg a Ceglédi Bíbor késői virágzási idejű, mégis az egyik legfagyérzékenyebb. Egy utánad szóló már említette a szilva-törzsű kajszikat, nekem a 80% -a azon van, és valóban késlelteti a virágzást. Ráadásul a Magyar Kajszi klónok között is van különbség, a C 235-ön mindig nagyobb a fagykár, mint a Gönci-n, vagy a C256-on.

Azután ott vannak a modern alanyok( Weiwa, Wavit, St. Julien klónok), amik szinten kissé növelhetik a fagytűrést, a későbbi fakadásuk miatt.

Szóval nem is olyan egyszerű fajtát(kombinációt) választani.

Előzmény: szilvakukc (106126)
naivkezdo Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106140

én is vennék

Előzmény: dorogszu (106133)
nebamun Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106139

izé.... miért árulná a bérfőzött terméket a saját neve alatt? Lehet tényleg hagyjuk inkább.

Előzmény: Hostya (106138)
Hostya Creative Commons License 2014.11.07 -1 0 106138

Mit mondjak erre...

Az általad idézett mondat második része, ami lemaradt, és (tőlem van..): "de az biztos hogy a bérfőzött terméket nem árulja a saját neve alatt..."

Szerintem  hagyjuk..

Előzmény: nebamun (106135)
kornel8 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106137

Engem is érdekelne, az átvétel hol lehetséges?

Előzmény: dorogszu (106133)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106136

engem érdekel, de hol?

Előzmény: dorogszu (106133)
nebamun Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106135

"Egy, "gyulai Báró Harruckern" pl. lehet hogy vállal bérfőzést,(kétlem)" - biztosan vállal, személyesen jártam a főzdében, bemutatóteremben 3 éve, épp várták a bérfőzetők a saját cuccukat lefolyni. Most megnéztem a weblapjukat, rögtön ott virít a "Bérfőzés".

Előzmény: Hostya (106134)
Hostya Creative Commons License 2014.11.07 -1 0 106134

Csak elméleti síkon tudok beszélgetni a témában, mert  én sem vagyok a témában annyira benne...

 

Én csak kóstoltam egy-két kereskedelmi pálinkafőző(ház) termékét,  (ínyenc vagyok, csak nincs elég pénzem hozzá :)... )  és azt gondolom hogy valahol mérce lehet a minőség, és az ár, az otthon főzött pálinka minőségi  összehasonlításához.  (csak hogy visszatérjünk az eredeti kérdéshez..)

 

Egy, "gyulai Báró Harruckern" pl. lehet hogy vállal bérfőzést,(kétlem) de az biztos hogy a bérfőzött terméket nem árulja a saját neve alatt...

Előzmény: naivkezdo (106121)
dorogszu Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106133

Pálinkás üveg csattos fehér színben 0,5 literes. Egyszer volt bennük alkohol. Tökéletesen záródnak. Ára 120Ft/db. Természetesen több darabnál kedvezmény

100db=110Ft/db

300db=100Ft/db

300db felett 90Ft/db

 

 

 

hevezoli64 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106132

Üdv.!

Van 10 db kajszi fám, oltványok, Bergeron, Orangered, magyar kajszi, gönczi, rózsakajszi, Harcot. Fiatalok még, jövőre lehet rajtuk annyi, hogy evés és lekvár készítés mellett említésre méltó mennyiségű pálesz legyen.

Amiért írok, az az, hogy elvetettem vagy 200 db kajszi magot iskolába. kísérletezem egy kicsit, hátha tudok kiszelektálni néhány sok szempontból jó vadkajszit.

Előzmény: deszegregator (106127)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106131

Sajna az idén mi is elvesztettünk egy jó 15 éves barackfát ez miatt a betegség miatt.  Tavasszal vettük észre a föld felett azt a jellegzetes korhadást. Állítólag egyfajta moly, illetve a lárvái okozzák.

Kezeltük mindenfélével, de miután letermett őszre kiszáradt az egész fa, nem lehetett megmenteni. :-(

Előzmény: deszegregator (106123)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106130

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106103)
naivkezdo Creative Commons License 2014.11.07 0 0 106129

jövőre tudok neked gönczi almát, ha akarod:)

amúgy zsorsz vette a lapot, mert nem a hozzászólására reagáltam, hanem neki, mivel korábban beszélgettünk almáról, ki hol mennyiért tud még alapon.

Előzmény: szilvakukc (106125)
deszegregator Creative Commons License 2014.11.06 0 0 106128

A későbbi virágzásúakat csúfolják fagytűrőnek. A virág fagytűrő gyümölcsfajonként eltérően, -2 - 4 fokig, a szilva meglehetősen fagytűrő, a kajszik nem, még a leg fagytűrőbb fajták sem. Nála még az őszibarack virág is jobban bírja , legalábbis több fajtánál.  Aha, fagytűrő, főleg amikor odaránt neki a májusi hideg (még csak nem is fagy!!) és hullik két hét múlva az összes gyümölcskezdemény a fáról.

Előzmény: szilvakukc (106126)
deszegregator Creative Commons License 2014.11.06 0 0 106127

Voltam már pár kajszibarackosban. A szilvatörzsesek elég időtállóak. Vadalany, majd arra a szilva, és koronaszinten abba oltva a kajszi.  Ha megy a gutaütés, és nem pusztul le teljesen , nagyon hamar újraregenerálódik , hiszen a szilvatörzs részt nem viszi el a múló. Ez volt a módi a 15 - 20 év körüli fák ültetésének idején, de minden bizonnyal vannak szilva alanyba oltottak is. Sajnos ilyen fákat faiskolában nem igazán kapni, legalábbis felénk. Szoktam oltogatni, de nem vagyok benne nagy guru, nem próbáltam még ilyen bonyolultabb műveletet. Pedig nem ártana. Úgy ahogy nem ártana a felénk "csipogó" baracknak hívott kisebb szemű kajszit oltani, vagy sarjról kinevelni. Ez a típus hihetetlenül ellenálló, a szőlőkben több évtizedes ilyen kajszik vannak, de a kertben is jó lehetne, a szomszédnak is van ilyen kajszija, és kutya baja, tehát bírja ezt a talajt is. Nem egy piacos, de a pálinkája hamisítatlan kajszi!

Előzmény: bujukcekmece (106124)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.06 0 0 106126

Ez nem igaz! Pont ugyanúgy fagy el, mint a többi! Viszont a többi, ízben, és pálinkalekvárosságban, csak nagy szünet után következik!

 

Előzmény: SándorTiszteletes (106114)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.06 0 0 106125

Igen! A jonagold kajszibarack 30-ért, az tuti vétel!:DD

 

Előzmény: naivkezdo (106117)
bujukcekmece Creative Commons License 2014.11.06 0 0 106124

A gönci a király! De az alany sokat dob a dolgon. Nálunk Zalában a mandulára oltott egy rakás f..s. Mirabolánba oltva brutálisan fejlődik,de sokkal kényesebb, a gyümölcs óriási, zamatos, de ritka, mincs hagyományos szilvára, ahol kissebb, de biztosabb a termés, illatos de nem olyan leveses.

Előzmény: deszegregator (106123)
deszegregator Creative Commons License 2014.11.06 0 0 106123

Nálam meg fantasztikusan fejlődnek, de az egyiknek a törzsét megtámadta az az élősködő komplexum , ami ellen legfeljebb halogatni lehet a kipusztulást! :-( (A törzs gyakorlatilag korhad, 6 éves fánál, válik le a kéreg. Hiába van sikeresen leírtva az élősködő, de az általuk nyitott kapun már bemásztak a vírusok, baktériumok, gombák.) Sajnos keserű tapasztalat, hogy kipusztul már idővel mindenképpen. Egyébként kitűnő fajta szerintem a bergeron, pálinkának is. (Alszesz alapján, mert én összesöpröm a többi - magyar kajszi, ceglédi óriás, gönci magyar fajtákkal.)

Előzmény: szentöltvíz (106116)
naivkezdo Creative Commons License 2014.11.06 0 0 106122

gondolom az idei alma a dömping miatt is ilyen olcsó.

De említettem itt korábban, hogy szilvát vettem (nem tudom a fajtát) 60ért. Az is jó ár volt?

 

Előzmény: zsorsz (106120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!