Keresés

Részletes keresés

Pál Sz. Creative Commons License 2014.11.17 0 0 106319

Szép napot mindenkinek!

 

Kis segítséget kérnék. Maholnap lefõzök 170l almacefrét de nagyon sûrûnek talâlom azt. Egy barátom azt tanácsolta, miután leégette az övét, hogy hígitsam fel, különben úgy járok, mint õ...Tudom, a lepárlás folyamán távozik a víz jórésze, mégis olyan érzésem van, elronthatom az alszeszt. Rosszul gondolom? A szettem: 50l-es söröshordó, rézsisak -és páracsõ, fa tüzelés. Erõsen begyújtva is csak a hordó alját érik  a lángok, a szilvám jól sikerült, nem égett oda. 

Kösz minden segítõ hsz-ért.

Jó nedût!

vasbicikli Creative Commons License 2014.11.17 0 0 106318

"Ha 4,5-5 egységnyi a cefrém cukorfoka, akkor mennyit várjak még főzésig?"

 

Brix, refraktométerrel mérve?

Egy pontszerű mérésből nem lehet megmondani.

Az elejétől érdemes mérni folyamatosan, ha nem csökken tovább, akkor kész.

Egy időben méregettem, a feljegyzéseim szerint 4,4-nél állt meg az alma. De függ a gyümölcstől is, hogy mennyi lesz a maradék brix, viszont más gyümölcsről nincsenek számaim, és most már nem is nagyon lesznek, mert idő közben elmúlt a méregetős korszakom :)

 

Előzmény: abácsip (106300)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.17 0 0 106317

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (106297)
naivkezdo Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106316

vizet használtál cefrézésnél?

Előzmény: naivkezdo (106315)
naivkezdo Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106315

ugyanúgy le volt zárva? gyümölcsben is lehet eltérés szerintem.

Előzmény: Ferike29 (106314)
Ferike29 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106314

Üdv Uraim.A gondolat amely foglalkoztat,és véleményt kérnék:Adott két,tök egyforma kék,250l hordó.Egy szép napon telepakoltam jófajta szilvával,egyszerre!max 2 óra,egyben érkezett a gyümölcs.Indítottam,kevertem,jól forrt,eljött a főzőcske.1-es hordó:kissé halvány,nem piros tükrös cefre,60  liter 24%-os,nem túl erős szilva illatú alszesz.

2-es hordó:piros tükrös cefre,71l 26% igazi érett szilva illatú alszesz.

ugyan úgy,es akkor lettek felnyitva.A finomítás még egy-két hét,most nincs rá időm.Vélemény?Mitől lehet ekkora külömbség?

hunnia1975 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106313

Köszi!Kipróbálom feltétlenül!

Előzmény: Pecabubus (106279)
hunnia1975 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106312

Remélem nem lesz veszteség mert még van 600 liter...
Ez csak egy "próba" volt de nem bírtam már magammal ki kellett próbálni a főzőt :)
Ez nem egy vilmoskörte az biztos még most is rostos,kemény nem éppen édes fajta úgyhogy túl sokat cukorral se várok tőle.

 

Előzmény: bezzeg Jani (106280)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106311

Kipróbálom... a gyerekek is szeretik, rossz nem lehet...:D

Akkor nem főzted és nem is sütötted ha ennyit adott!

A színe és állaga tetszett:):):)

Előzmény: norris53 (106307)
stapika Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106310

Csak Te miattad strapálom magam-

Előzmény: szilvakukc (106306)
naivkezdo Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106309

na ez is egy régi téma még nekem is, aki vadi új itt.

De úgy emlékszem egyetértésre jutott mindenki, hogy nem kell beszarni, főerjedés alatt jut elég co2, lehet keverni. Sőt volt aki úgy vélekedett, hogy kell is egy kis o2 az elején.

Visszatérve alma témára, amin kotyogó van az kotyog, de az 16 fokon van a 120as hordó 10-15fokon csak zsák+gumileszorító, itt nem fújja fel (lehet csak valahol elmegy a co2), viszont a bunda feljön, szóval nem fosok.

 

Friss főzési tapasztalat, olaszrizling aligpréselt vizezett élesztőzött törköly:

20as alszesz volt, elég szépen eltudtam választani az előpárlatot, az utónál számomra érdekes dolgot tapasztaltam, amit itt is olvastam valakitől, aki utána le lett hülyézve:) De azért megosztom:

valahol 45 környékén picit fazék íz, illatt jött, ami kb 40-nél eltűnt, és tömény szegfűszeg illatt jött egészen kb 35ig. Nagyon érdekes, nagyon finom, egyelőre nem öntöttem rá a többire, mert teljesen más a karaktere, előtte szőlő íz+illat jött, az egész kész párlatra ez jellemző, csak ez a kis mennyiség nagyon más.

Előzmény: szilvakukc (106302)
norris53 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106308

Az nincs :-) csak a hordó ezt nem tudja :-)))

Előzmény: Tucso69 (106289)
norris53 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106307

Puliszkából még nem főztem - sőt mi svábok nem is ismerjük !Ha te abból főzöl idd is meg :-D

De a 200 liter Birs cefréből 40 liter 25% os alszesz lett !

Előzmény: etilalkohol (106290)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.16 0 1 106306

Valóban ritkán szólsz, de lehet, hogy még akkor sem kéne!

Előzmény: stapika (106287)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106305

Magamat ismerve jobb, ha rögtön lezárom. És eddig működött. :)  

(Idén meg különösen le kellett egyszerűsítenem a dolgokat a "távvezérelt" cefrézés, főzés miatt.)   :(

Előzmény: szilvakukc (106302)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106304

:)

Előzmény: stapika (106296)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106303

Nem tudom ki mért Neked cukorfokot, de fokolóval ilyesmit nem tudsz mérni! Ilyet titrálással csinálnak, Fheling oldatokkal, aktív szénnel, stb., bonyolult. A két hét kevergetést már most felejtsd el, ha pálinkát szeretnél belőle. Kóstold meg, ha nem édes főzd ki.

Előzmény: abácsip (106300)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106302

A főerjedés alatt nyugodtan lehet(és kell is) nyitogatni az edényt, lenyomkodni a bundát, a CO2 termelés bőven pótolja az elszököttet! A főerjedés után nem szabad levegőt kapjon, ez az átmozgatás, csak attól kezdve érvényes.

Előzmény: Babar66 (106271)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106301

Kiszú/ű/rtelek.

Előzmény: stapika (106287)
abácsip Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106300

Ha 4,5-5 egységnyi a cefrém cukorfoka, akkor mennyit várjak még főzésig?

Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106299

:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: stapika (106296)
deszegregator Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106298

Egy normálisan pépesített, erjesztett cefre kierjed normál hőmérsékleten 8 - 10 nap alatt, de akár 3 - 4 nap alatt is . Az utóérlelésről megoszlanak a vélemények. Eddigi tapasztalataim alapján azt mondom, ha nincsenek megfelelő körülmények biztosítva ehhez, akkor káros dolog, de többféle gyümölcs esetén is egy baromság. (kajszi, cseresznye...) A "nincs teljesen kiforrva" a legtöbb esetben néhány százalék maradvány cukor. Nem érdemes foglalkozni vele, főleg nem a minőség rovására.

Előzmény: Pecabubus (106279)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106297

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106277)
stapika Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106296

Fölösleges a Kösz.

 

    Átlapoztam a kórlapot,Te nem vagy rajta.:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Babar66 (106294)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106295

Ezért adtam én is lejjebb. A hatvanassal még megbirkózok. Aztán majd jön a harmincas, és így tovább...  :)))    

Előzmény: zsorsz (106292)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106294

Kösz!   :)))

 

Előzmény: stapika (106287)
stapika Creative Commons License 2014.11.16 0 0 106293

Fázol?

Hogyha nem a Te inged, akkor ne vedd fel. Ha nem a Te gondod, felejtsd el

Előzmény: gombászok (106288)
zsorsz Creative Commons License 2014.11.15 0 0 106292

A birkózás már nekem se megy úgy mint régen,pláne 170l-es hordóval....részemről marad a gyömöszölés:)

Előzmény: Babar66 (106284)
Tucso69 Creative Commons License 2014.11.15 0 0 106291

Persze, szétkapja a kemény bundát is!

Anélkül, hogy látnád, érezni fogod mikor keveredett fel az egész!

Előzmény: zsorsz (106282)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.15 0 0 106290

200 liter puliszkád mennyi alszeszt ad? :D:D:D

Előzmény: norris53 (106285)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!