A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Arról van videó meddig tart a kifolyás ami ideállis?
Kezdem a darálót a mostani kávéra belőnni (hasbean) de szerintem még van sok hiba pl 18 gramm kávéból ledarálva is 18 gramm lesz de a lefőtt kávé az 38 gramm lett 30 mp alatt.
A fórumoldal átböngészéséből ahová a másik daráló tesztjének linkjéhez küldött az illető, úgy tűnik, hogy ismered. :) Szerintem rá fogsz jönni. Az általa ajánlott daráló a Baratza Sette 30 AP volt egyébként. Az is kúpos. Amúgy semmi bajom a kúposokkal, volt már ez is, az is. A lényeg, hogy egy kisméretű, adagoló nélküli, nem kerámia őrlős, de amúgy kompromisszumok nélküli darálót keresek ami azért nem csak annyit tud, hogy forog a belseje. :D
Jó lenne tudni, hogy ki írta, mert nem mindegy. Volt nálam az a daráló egy pár hétig, nem tűnt különösebben rossznak, de a többi kis kúposnál nem tud többet. Az időzítő és a design ami a Graef/Imat/Lelit Fred fölé emeli árban.
Kaptam egy mailt, hogy a Catler/Sage BCG8020 egy hulladék. :( Közben láttam egyet működés közben és nekem egy jól megtervezett kis masinának tűnik továbbra is a mérete pedig lenyűgözött. Nem is gondoltam, hogy ennyire kicsi. De most elbizonytalanodtam. Ha tényleg nem jó, csak a szépségéért meg a praktikusságáért nem fogom megvenni. Mondjuk 3 év gari van rá. (Vagyis volt a Catlerekre, most nem tudom.) Ajánlott a levél írója egy másik darálót ami árban még belefér, de hát nem is tudom. Igazából a mostani darálóm nem rossz, csak bazi nagy.
"de ilyent itt természetesen nem mondunk" - nem hát :)
"hogy az eszpresszózás alfája és omegája az olaszok kezében volt mindig is" - maradjunk annyiban, hogy az alfája az ő kezükben volt, az omegát meg lassan alakul
Egy régi mondás jutott most eszembe erről a kátleres névváltásról, miszerint ha a kuplerájban nem megy az üzlet, akkor nem a bútorokat, hanem a lányokat kell lecserélni.
Próbálom az agyammal felfogni az állott keserűség fogalmát. Lehet, hogy barista tanfolyamon tanítanak ilyesmit, de én nem végeztem olyat és amikor én anno kóstoltam, nem éreztem zavaró ízt. Keserrűbbek voltak egy kicsit mint amihez szoktam, de vészesnek nem mondanám. Legközelebb ha közelébe kerülök ilyen masinának, jó lenne tudnom hogy melyik fajta kapszula produkálja ezt az ízt.
Az igazsághoz azért az hozzátartozik, hogy a kapszulás megoldás csakis a reggeli gyors koffeinbevitelt szolgálja nálam, mellette továbbra is ott a brikka és a kotyesz. ...és időnként lényegében szinte mindig veszek nem nespresszo kapszulákat is. Vendég és családtag, ha KV-t kér, azt mindig Gaggiából kapja.
Régebben felvetették több oldalon, hogy lehet némi instant kávé is benne, hogy 5g-al is meglegyen az adag, azóta nem láttam semmi infót róla. Lehet azt érzed ki?
Állottságot és egy sor nem kávéba való odavaló borzalmas ízt csak nem karbantartott, valamint vadi új, még nem bejáratott gépeknél volt szerencsétlenségem érezni és még egyszer, amikor az őrölt kávén a gondos tárolás ellenére alig láthatóan megjelent a penész és nem vette észre az illető. Azt mondhatom, hogy amit éreztél az a kapszulákban lévő kávéból jön és biztosan nem a gép hibája, hanem a Nespresso egyes kávékeverékeinek a jellemzője. Én csak az "olaszos" keverékeket kóstolgatta végig mind a Nespresso és még három másik kölcsönbe kapott gép esetében. Felbontottam a kapszulákat és a tartalmukat lefőztem a Lelitemben. Szabványos kazánhőmérséklet mellett szinte ugyanolyan kávé jött le egy kivétellel, de annak sosem jöttem rá az okára, ezért most nem térek rá ki. A lényeg, hogy amelyik keverékre a keserűség volt jellemző az egyszerűen túl volt pörkölve.
Csak azoknak szoktam ajánlani az őrlemény megkeverését a filterbe helyezés ELŐTT, akik nem rendelkeznek megfelelő darálóval, egyébként szerintem szükségtelen. Az általad említett rögösödést a kávé olaj- vagy /és nedvességtartalma okozhatja. Sokan piszkálják a kávét a filterben, de én sosem éreztem különbséget a piszkált és a kocogtatott között. Amúgy meg fémmel meg sosem nyúlnék a szűrőkosárba. A zacc kijön magától, ami nem arra meg ott az ecset, törlőrongy, vagy a folyóvíz.
Kösz. :) Ha már említetted a Nespresso-t, a magam részéről, ha kizárólag a lefőzött kávé minőségét nézem, nem nagyon tudok rajta fogást találni, pedig sokáig próbáltam, nem kis részben a Nestlé céggel szemben érzett általános ellenérzésem miatt is. Kapszulásból egyébként a király a Lavazza Espresso Point szerintem már csak azért is mert a standard mennyiségből főzi a kávét, szemben az 5 g-os Nespresso kapszulákkal. Bevallom egyszer majdnem elcsábultam egy Lavazza-ra, de aztán a hosszú távú anyagi és környezetvédelmi megfontolásokon túl az döntötte el a kérdést, hogy onnantól kezdve rá lettem volna utalva a gyártó választékára, azaz vége az egzotikus kávék élvezetének. Én pl. imádom a libericát. Szerintem a kapszulás kávé annak való aki nem iszik sok kávét és nem akar variálni, hanem megmarad egy vagy néhány fajta kávét tartalmazó kapszulánál amit reggel félálomban bedob a kávéfőzőbe és nincs macera. De ez nem ilyen egyszerű. Aki megvesz egy jó kapszulás gépet az előbb-utóbb ráébred, hogy már nem csak reggel iszik egyet de úgy általában véve is hamar rákap a dologra, akkor meg horrorisztikus összegre jön ki az egy évben vásárolt kapszulák ára. Ismerősömnél a napi két kapszula hamarosan felment napi átlag 12-re (ez havi 40-50 rugót jelentett összegszerűen) mert nem elég, hogy ők maguk is többet fogyasztottak, de a család többi tagja is, akik addig lustaságból nem kávéztak otthon, elkezdtek rájárni a gépre. Hamarosan a pincében kötött ki a masina azóta pedig egy Gaggia Classic boldog tualjdonosa egy fogalmam nincs milyen darálóval. Érdekes módon, a "macera" ellenére alig csökkent a család kávéfogyasztása, viszont mindenki megtanult a maga módján karos gépet használni. :)
"Az eloszlás egyenletessége is lényes, de nem kell hústű, vagy más kapirgáló, csak néhány ütögetés."
Én azért az ütögetés előtt kavarok 2-3-at az őrleményen a mini habverőmmel. Igazán nem tart sokáig, és még csak speciális technikája sincs, amit be kellene gyakorolni :)
A frissen pörkölt kávéban gyakran vannak az őrlés után összetapadt rögök (állítólag őrlője válogatja...), ezt tamperelés előtt ajánlatos szétkavarni.
A tamper átmérője számít. Akkor jó, ha a érzi az ember a vákuumot. Az eloszlás egyenletessége is lényes, de nem kell hústű, vagy más kapirgáló, csak néhány ütögetés. A tamperelési nyomás viszont nem számít az extrakció szempontjából. A lényeg, hogy a levegőt kinyomd a kávészemcsék közül. Ha ez megtörtént, mindegy hogy 5, 10 vagy 15 kilóval ,vagy netán többel nyomtad le, a TDS érték változatlan marad. Egy ideje nagyon úgy néz ki, hogy egy régi mítosszal állunk szemben ami a tamperelési nyomást illeti: http://socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/
Arról még vitáznak, hogy lehetséges, hogy a különböző nyomás mellett először inkább az olajok jelennek meg, nagyobb nyomáson pedig a cukrok váltják fel, de ebben sok logika nincs és a kóstolási tesztek sem utalnak ilyesmire.
Mióta nespresszózom, ritkábban olvasom ezt a topikot, mert a KV-zás új világa nyílt meg előttem. :D
Na, ez azért durva itt, ugye?? :)))
"...Ilyen alapon én is mondhatnám, hogy az olasz espresso nagyon kevés kivételtől eltekintve szar..."
...de ilyent itt természetesen nem mondunk, max. talán más vidéki fórumokon ez trendi lehet, amúgy pedig valahol osztom a fórumtárs azon véleményét (már ha ő is így gondolja ezt), hogy az eszpresszózás alfája és omegája az olaszok kezében volt mindig is, jöhetnek itt bármilyen új és még újabb divathullámok a KV-zás tengerén.
a costa rica nem erős kávé, attól erősebb a guatemala tejjel nagyon jó, de ez se olyan erős. congo kivu, 4/5 erősségű én mangót érzek benne. nekem ez sem erős de én csak tejjel iszom.
a tamperelés ami számít. a nyomást mérlegen kell gyakorolni. 15 kg. vízszintesnek kell lennie a lenyomott kávénak. olyan tamper kell ami a széleket is lenyomja 58.55 mm tamper de min 58.4mm a sima 58 mm nél kicsatornásodik a széleken. youtubon sok videó van tamperekről. tamperelésről. eloszlatni a kávét előtte hústűvel vagy hasonló. ha megy a tamparelés akkor lehet a darálót a 30 mp lefolyáshoz állítani. majd megint a tamperelést kevessebbet többet nyomni 15 kgnál. amikor neked az íze jó a kávénak az a helyes daráló beállítás.