na már nem emlékszem a víz-alma arányra, de valszeg ettől kevesebbet kaphatott, mert alig van leve.
Főerjedésben még adhatok/adjak neki? Inkább pépes, mint leveses, nagyon nagy a kalap a lé fölött, lenyomkodni nincs hova kézzel, csak gépi keverővel tudok levet a bunda fölé csalni-keverni.
December 6-án, mint tudjuk, ismét Szent Miklós napja van, ami azon kívül, hogy szörnyű törést okozott az életünkben, mikor kiderült, hogy nem a Mikulás hozza az ajándékokat, hanem egyenesen nekünk kell a köcsög helyett a gyerek csizmájába begyömöszölni iccaka, egyébként a pálinkafőzők, meg még sok mindenki védőszentje.
Ennek alkalmából, szeretettel meghívunk mindenkit, aki ráér, és nem sajnál időt-energiát egy bulira, melyben megmutathatja, mit tud, és megkóstolhatja, mit tudnak mások, amihez mennyit kell még fejlődnie, előre, vagy vissza.
És nem utolsósorban hivatalosan is megáldják őt, és az eljövendő pálinkáit, ami még jól jöhet jövőre.:)))
Érdeklődni a részletek iránt, a mellékletekben feltüntetett telszámokon, emilen, illetve az enyémen is lehet, publikus vagyok.
Kozmaolajszűrést ezerféle képpen lehet csinálni, és a szűrő nem igazán egy kritikus méretezésű darabja a főzőnek. Valamennyi kozmaolajat mindenképpen ki fog szűrni, és ez általában elég is az opálosodás elkerülésére.
Hasonló zárt rendszerben működik nekem is. Annyi különbséggel, hogy a pincében lévő 200 literes hordóból úszókapcsolós búvárszivattyú nyomja fel a rendszer legmagasabb pontjára egy 60 literesbe. Onnan gravitációsan, csappal szabályozva az átfolyást, kerül a zárt hűtőbe. Onnan a többlet lefolyik egy csövön a 200-asba.
Néha egy kis hypót kap így semmi algásodás-büdösödés!
Sokat olvasom a fórumot, jónak találom és hasznos tanácsokat is kaptam már.
Bekapcsolódom a kozmaolaj szűrési témába. Mivel magam egyszerű ember vagyok, szeretem az egyszerű megoldásokat.
Vettem két darab azonos méretű ételtartó dobozt, olyanokat amiket egymásba lehet rakni és a két fenékrész között van kb 3-4 mm rés. Az egyik dobozt félbe vágtam, és kissé elcsúsztatva F.BS ragasztóval beleragasztottam a másikba. Így kaptam két különálló részt, ami csak a két fenéklemez közötti résen átjárható. A kisebb részen készítettem egy furatot, amibe szilikon csövet raktam. Csak hideg vízzel kell félig tölteni és lehet szűrni az alszeszt. Jól működik.
Úgy véled? Mondhatnám ezt néked is. A lényeg, hogy a 106397 sz. és csatlakozó hozzászólásokra reagáltam. Ez a szerkezet úgy ahogy van működőkepés és korrekt. Nehogy vitát nyissunk már az unalomig hajszolt olajleválasztó sokféleségéről, mert ismét fellángol a vita, hova fúrjunk lyukat, vagy ne fúrjunk, fagylaltos doboz, vagy PET palack. Az említett szerkezet csövét meghosszabbítom és levezetem a doboz aljára (lyuk nélkül), nem fog működni. Ezt a szerkezetet nem én gyártottam, de az én szerkezetem is ugyanúgy működik mind ez és ráadásul kiválóan. Ha már így agyalgunk, megemlíteném, hogy szorultságból készítettem U cső és ragasztás nélkül egy 1/2 l-es PET palackból egy jól működő kozmás olajszűrőt. Hogyan? Találd ki!
A szőlősi szűrő elve azonos egy valmikor a nekem oktatott homokfogóval, vagy olajfogóval.
Mérnöki szempontból a leülepítendő homokszemcse,vagy felúszttandó olajcsepp mérete a kérdéses.
A kritikus szemcse/csepp mérete meghatározza az ülepedési/felúszási sebességet. Ezek után az ülepítő berendezés vízszintes keresztmetszete (terület) meghatározható. Ha van egy Q folyadékhozamod, a Q/v=F meghatározható.
Ha a keresztmetszet meghtározott, a 2:1 hosszúság/ szélesség arány javasolt az áramlás lehetőleg lamináris tartományban tartás miatt. A szűrő folyadékmagasság arányára is valszeg van ökölszabály/arány
Pálinkászra lefordítva: Ha van egy lepárló berendezésed, amelyiknek a lepárlási hozama "Q",
ahhoz egy optimális Szőlősi szűrő vízszintes keresztmetszet, felület tartozik.
A Szőlősi szűrőn átáramló hozamot pedig a fűtés teljesítménye határozza meg, ilyen módon van némi kapcsolata az üsttérfogattal, de nem az a mértékadó, hanem a fűtés teljesítménye.
Az, hogy ezek milyen mennyiségeket, mértékeket határoznak meg???. számolja ki más.
" "Szőllősi féle szűrő működése: Az alszeszt kell belevezetni folyamatosan, ahogy folyik a főzéskor. Az elején jön a tömény alkohol a kozmaolajokkal, ami belemegy a szűrőben lévő hideg vízbe, kihígul és az olajok oldhatósága megváltozik. A hideg és híg közegben az olajok kiválnak és felúsznak a folyadék felszínére. A szűrőpapír arra kell, hogy az áramlás lassú és egyenletes legyen az olaj - víz elegy még jobb elválasztása érdekében. A túloldalon alulról megy el a pálinka, míg az olajok fent maradnak. Ha jól működik a párlat első része teljesen opálos lesz ez normális ezért csináljuk. A második főzésnél nem lesz gond az olajjal és az opálosodással. Hogy megéri-e?........................""
Pedig, ha én majd egyszer szűrni fogok, bizony "összekötöm a kellemest a hasznossal" és lesz alul, meg felül áteresztő fal, meg mechanikai szűrő, meg minden! (Bár most még nem tudom, ez mikor fog eljönni...) :)))
De nem figyelmesen olvastad át.A fagyisdoboz nagyszerűsége az egyszerűségében van.Az U alakú cső némi ragasztóval rögzítve a doboz furatában,legmagasabb pontján kis furattal a kéretlen leürülés ellen,teljes mértékben teljesíti azt,amit várunk tőle.Az olaj fennmarad,a mentes rész lefolyik,ha befogod a lyukat,addig ürül,amíg akarod.Semmi szükség nincsen semmiféle falakra,kapukra,ez kozmaolaj szűrő,nem feladata sem mechanikai,sem más eredetű szennyeződések eltávolítása.
És nem ártana innovatívnak lenni. Ha a leszívócső legmagasabb pontjára egy pici légzőcsövet szerkesztesz, akkor nem fogja leszívni az egész tartályt. Ettől függetlenül megmarad az a jó tulajdonsága, hogy alegalulról, a kozmaolajban legkevésbé dús rétegből ürül le. Ez már nem ált.isk. anyag, hanem a józan paraszti. Én azt is használom. :-)
Itt még azt sem értem, hogy a vízzár miért ne lenne lecsapódási felület az alkoholgőznek, hiszen a külső fele hűlhet és ily módon szépen növekedne az alkoholfoka, minek köszönhetően csökkenne a forráspontja és szépen ki is bugyogna a főzés végére:D:D:D - no ez csak vicc, mert ha így lenne nem alkalmaznák, de beugrott:)
Na persze, hogy nem alulról szipákol. Ismered az úgynevezett szivornyát, mikor a slagit belelógatod a borba és megszívod, vagy a benzint emeled ki a tartályból? Ez lenne az eredménye, ha a cső mélyen helyezkedne el. A közlekedő edények elve alapján ez egész doboz tartalmát leszívná a cső benyúló végéig főleg, ha vékony a cső. Néha nem ártana elővenni az általános iskolai fizikakönyvet. Én is abból néztem ki. :-((
Igen, nekem is szilikonos a tömítés rugós leszorítással az esetleges túlnyomás kiengedésére.
Az rendben, hogy ki tudom számolni, de pont az érdekelt volna, hogy mekkora 'vízoszlopot' hagynak - közben ne feledjük, hogy a hűtő és a páracső ill. sisak feltét/deflegmátor is emeli azt a bizonyos nyomást, még ha kis mértékben is (erősítő oszlop és thumperről már nem is beszélve, bár ez már nem kisüsti főző:).
A másik, hogy azt gondoltam van normál tömítés is és ez a vízzár csak arra jó, hogy jelezze ha szökik a pára ill. ha a belső hőfok kritikus, akkor a vízzár is gőzölögve jelez:)
A kabakos növényből főzött párlat nem nevezhető pálinkának a definició(k) alapján. Vannak pálinkaházak amik készítenek ilyen párlatot, most azt nem tudom pálinkának nevezik e, de ha annak, akkor ők gyalázzák a pálinka fogalmát nem én , aki az otthon termett, gondosan érlelgetett, 50 liter vilmos cefrét kifőzöm...
Fogalmam sincs Etil. De valójából szinte nincs is jelentősége, mert a pálinkafőzőben a nyomás (úgy tudom) milibárokban mérhető. Ha más nyomás van benne, akkor ott gond (felhabzás, kontra, stb.) van. Egyébként ki tudod számolni, hogy milyen vízoszlop ( vizzárgallér-magasság) milyen nyomásnak tart ellent. Szerintem 7.-8, os fizika anyag.
Az én főzőm (ami ugye az új jövedéki adótörvény elfogadása óta nem létezik, mert királyvízben feloldottam) szilikontömítésű (volt). No az nem pöfög át. :-)))
No így már tényleg teljesen rendben van. Engem nem a cellák, lamellák, mifenék zavartak, hanem hogy a kifolyócső nem alulról szipákolt. De mint mondtam, így már semmi kivetnivalót nem lehet találni benne. És hát ugye te is egyetértesz velem abban, hogy a feltörekvő ifjúságot csak tökéletes dolgokkal bombázzuk. :-)
Ez jó!:)) Neked a Gasztroangyal sorozat a mérce? Elképzelem, ahogy a Marcsi, vagy hogy híják, eltorzult arccal köpi ki a hírös nagydobosi sütőtökpálinkát: "Mi ez a szar, vazeg?" És még adásba is kerül.:))
Óvatosan a médiával, nem minden az, aminek látszik. Miért köpné le bárki a sütőtök pálinkát? Egyiknek ízel, másiknak nem.