A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ittam. Igaz tejes italokat. Ismerős meg dohányosként finomnak találta a nemtudom milyen néven futó dohányos kávét. DE a tőlük vett kávéból ihatót sosem tudtam csinálni.
Ittatok már valaha egy jó kávét a Freinél? Mert nekem még sosem sikerült. Mielőtt megkérdeznétek, nem mazochizmusból tértem be hozzájuk háromszor is, hanem csak kéznél volt a könyvesboltban.
Anélkül, hogy részletezném a ristrettojuk valami szörnyű volt. Második alkalommal nem mertem már ristretto-t, vagy espressot rendelni. Már nem emlékszem mi volt az, de megint csalódtam. Utolsó alkalommal pedig valami kókuszos-tejes katyvalékot rendeltem. Az meg nem volt eléggé kókuszos, olyan volt mint egy sima capuccino, némi kókuszra emlékeztető illattal.
A finom mákos Afgán sütijük kárpótolt ugyan valamelyest, de több esélyt már nem adok nekik. Vagy csak én jártam így? Mondhatnátok, hogy egy naiv hülye voltam, hogy a rossz ízű ristretto után képes voltam visszamenni oda, magam sem értem, hogy miben reménykedtem.
Ugye? Sokak számára meglepő, de ha megfelelően be van lőve egy automata, jó közepes, azaz iható kávét tud készíteni. A gond csak az, hogy a tulajdonosok többsége a gyári beállításokkal használja ezeket. Azért nem tűnik fel nekik, hogy valami nem stimmel, mert előzőleg megszokták a Szarvasi borzalmassal (alapból), vagy a kotyogóssal (a hozzáértés hiánya miatt) szénné égetett kávé ízét. Annál meg bármi jobb.
Talán a legfontosabb amit már írtam, hogy találni kell egy a gép paramétereihez igazodó finom ízű keveréket. Ha akármennyit is játszol a paraméterekkel a gép lehetőségein belül és még mindig nem jó, másik kávé kell. Meg akkor is ha dohos. :D
Megtekinthető - átvehető Győrben, illetve előre egyeztetett időpontban Budapesten az Alkotás Point irodaházban (MOM parkkal szemben), ahol általában hét elején vagyok munkaidőben elérhető.
"...egy kvázi műanyag kisgépben, ami azért idővel könnyebben behalhat...."
Idővel ebből az elb.szott foschtalicska országból is lehet egy tisztességes, korrupció mentes, normális társadalmi jövőképet megjelenítő, NER-lovagoktól mentes hely. :-)
Ja, nem... bocs, a kis műanyag Graef azért ennél hamarabb behalhat. :))
köszi a választ! én épp elsózandó kedvembe vagyok a CM702-t illetően, pedig baj nincs vele, de az ipariban jobban látom a jövőt, mint egy kvázi műanyag kisgépben, ami azért idővel könnyebben behalhat. egyébként tökéletes az őrlése, de egyrészt visít, másfelől meg nem stabil, hisz súlya sincs.
de én is ezt ajánlanám mindenkinek 30k alatt/közelében.
A Saeco Xsmall automatát alapállapotba hoztam, egy adag dohos kávé miatt... Ha már úgyis szét kellett szedni az őrlőt, beállítottam teszt módban a legszorosabbra, amikor még nem érnek össze a kések. Az 1-eshez képest még két fokozat volt ebben az őrlőben, így most mínusz 1-en olasz pörkölésű keverékkel van crema is. Ízre kiegyensúlyozott, meg lehet inni tej nélkül is, kíváncsi vagyok sikerül-e így valami jót kihozni a Lidl bio szemes kávéból, amiből egyszer már sikerült valami elképesztően jót csinálni.
Ma du. hoztam el a kisebbet, a jobboldali nagyobb volt már korábban az enyém. A kicsi 20 ezer volt, ez év októberig érvényes garival, és ahogy átnéztem, lényegében alig használt. Tartalék darálónak vettem, vagy akár egyszerre, akár felváltva is használhatom majd mindkettőt.
Nem vitatom, hogy vannak, akiknek ez a típus nem azt hozta/hozza amit elvártak tőle, én nem tartozom közéjük, tul.képpen öt éve ismerem ezt a kis darálót - és habár megtehetném, hogy akár egy 100 rugós ipari őrlőre váltsak - öt éve tökéletesen megfelel a kis Graef az én itthoni KV-s igényeim kielégítésére.
Én is ezért néztem ki. Ha hely nem számítana, akkor lett volna pár ötletem, de be akarom költöztetni a KV-s cuccokat a konyhába, ahol a magasság főleg, de a szélesség is számít. Csak annyi szól ellene, hogy kerámiakéses és ezért elvileg melegszik. De nem hallottam, hogy ez gondot jelentett volna, meg valami védelem is van benne erre.
Eddig csak arról olvastam, hogy valamelyik beállító időnként elugrik a finom beállításoknál és hogy ez a jelenség keményebb kávébabok esetén fordul elő. Erről van szó? Mert azt állítólag meg tudja oldani a szerviz. Mondjuk én nem hinném, hogy gyakran fogok filterezni, de időnként rám jöhet, hogy mokkázzak, egyébként csak akkor fogok állítani rajta, ha egy kávékeverék megkívánja. Amúgy meg Blaze nem akarja eladni a darálóját? ;-D
Állítólag folyton elmászik a beállított érték egy idő után (kivéve a Blaze tulajdonában lévő, neki mákja van), főleg ha presszóról váltanál filterre és vissza. Igaz, az egész darálónak ez a legfonagyobb érdeme.
Catler/Sage kilőve. Attól, hogy rengeteg benne a múanyag, még lehetne jó, de rengeteg rossz review-t olvastam róla, legalábbis ami a Breville márkanevű kiadását (beragadó, gyenge motor) és customer service-t illeti. Meg nem árulnak hozzá pótkéseket. Mekkora marhaság... :( Versenyben maradtak: MK Vario és Rancilio Rocky (doser nélküli) Legesélyesebb jelenleg az MK Vario. Van valami említésre méltó negatívum amiről tudtok?
Ha már meglesz, ha nálam lesz, akkor megírom természetesen, csütörtökön megyek érte.
Most hoztam haza a márkaszervizből az én jelenlegi őrlőmet, és basszus, biz 'isten, ha most a szaki nem mutatja meg, pontosan mi is törött le a kosárról, magam rá nem jöttem volna, mert egyszerűen nem is vettem észre itthon sem, de még tegnap a szakszervizben sem a meghibásodást. Maga, az egész gép és abban ez a "k.rva kosár" egyaránt fekete, ráadásul a használattól kopott is...szal, akinek 700-asnál komolyabb Graef kosaras őrlője van, és netán szét akarja szedni, majd visszarakni az alkatrészeket, az arra a két kis fekete pöcökre a kosár szélén - alján figyeljen nagyon:
A videón lehet látni, hogy mindkét kis pöcöknek van egy vékony kis merőleges pereme, amit akár egy rossz összeszereléssel, rossz illesztéssel is lazán le lehet törni, "darálni". Valszeg, én is ezt tettem, de magamtól erre rá nem jöttem volna, mert egyszerűen nem vettem észre. A szervizes szaki amúgy pedig "nem nagyon erőltette" nekem a túl gyakori szétszedést..., ha takarítani akarom a gépet, járassam üresben, szedjem le a KV-tartó tartályt és menjek a gépre porszívóval. A kosár behelyezésének is van ugyanis egy speciális technikája, amit valszeg kevesen tudnak.
Úgy néz ki, hogy vettem (újra) magamnak egy kis Graef cm 702-est, tartaléknak. :-) Az előzménye a dolognak annyi, hogy a jelenlegi 802-esemet tegnap elvittem a márkaszervízbe, mert a legutolsó szétszedés-takarítás-összerakás után vmiért az istennek sem akart a daráló eszpresszó-képes őrleményt adni ki magából, csinálhattam én bármit, állíthattam a kosarat, még a brikkához is durva őrleményre volt csak képes. Annyi eszem azért volt, hogy a próbálgatásokhoz nem a házi (zug-) pörkölőtől vett házi (zug-) pörkölésű házi (zug-) szemes KV-t használtam fel, hanem vettem Tscibo gazdaságos szemest. Kb. 25 dekányi próbálkozás után döntöttem úgy, hogy elviszem a gépet a Rejtő Jenő utcába, ahol a márkaszervíz továbbra is korrekt ügyfélbarát hozzáállást mutatott. Kosárcsere lesz a megoldás (állítólag azzal, hogy letörött a kosár vékony fém kiemelő füle, azt már csak cserével lehet orvosolni, és ez miatt xarakodott az őrlő is). Ehhez nem értek, de passz..., ma már mehetek is a gépért. Viszont nem árt, ha van azért egy tartalék őrlő is. Ma reggel le is csaptam rá a Jófogáson..., ez lesz a 3. Graef őrlőm, mert én őrlőben is márkahű vagyok. :-)