Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106508

Aki egyébként nem rest, és használja a keresőt, bőven talál csipkebogyós hozzászólást a topikon. Ezek pl. tőlem vannak:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115680778&t=9007484
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115414681&t=9007484

Előzmény: Janus88 (106490)
notata1 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106507

Ezt nem értem.....

Előzmény: szilvakukc (106504)
notata1 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106506

Csipkebokor alja pánikszerűen kitakarít!(Pl.Gyalásó)
Neylon kifeszít....botokkal nekiesel a bokornak,mint apja a hülye fiának..lepergő csipke kitakarít..a bogyók zsákba!
Min.20 kg/óra..és tüskéhez sem kell érni!

 

Előzmény: etilalkohol (106500)
Pecabubus Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106505

Magánfőzőként csak az főzhet, aki gyümölcsöt termeszt, és csak saját tulajdonú gyümölcsből főzhet. Ez van kimondva és így.

Tehát ha van egy akár csak frissiben (mert az utca végén járnak a fináncok) elültetett gyökeres gyümölcsfa-oltványod akkor bármilyen vásárolt gyümölcsből főzhetsz, mert a.) gyümölcstermesztő magánszemély vagy és b.) nem loptad hanem szabályosan vetted tulajdonba a bármilyen gyümölcsöt (pl. vásárlás útján).

Mindemellett, azt hogy valójában ki "minősül" gyümölcstermesztőnek, mindig a T. Bíróság vélelmezi, egyébként ők is egyre nehézkesebben ismerik ki magukat a gyevibíróista, kiskapu-optimalizált, fácánvadászaton két hányás közben selyemszalvétára taknyolt törvények között. Úgy gondolom a gumicsimma és a szalmakalap viselete sokat nyomhat a latban adott esetben ha jogalapi győzködésre kerülne sor.

 

Előzmény: Kokka2 (106502)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106504

Azoknak volt igaza, akik a kevés szaktanácsot adták az elején.:DD

 

Előzmény: notata1 (106498)
barkócza Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106503

Ne tegyél hozzá cukrot, nem kell.

Előzmény: Janus88 (106466)
Kokka2 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106502

Helló mindenki!

Kérdésem volna. A új jelenlegi magán pálinkafőzés jogszabály szerint ki minősül "gyümölcstermesztőnek".

 

"Változik a magánfőző személyének meghatározása, amely alapján magánfőzést a jövőben csak gyümölcstermesztő személy végezhet."

 

Köszönöm.

In Lak'ech Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106501

Elég nehéz volna érvekkel alátámasztani, hogy a bokron érlelt csipkebogyónak kisebb/ugyanolyan a cukortartalma, aromája, mint a zanussiban érlelté. :-) Én legalábbis nem fogom elhinni, ne is próbáljon senki meggyőzni.

Előzmény: Janus88 (106490)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106500

Építő jellegű kérdés: mi a szedéstechnika, mert nekem 30 perc/1kg a szedési tempóm és még így is akad tüske belém? Igaz, nekem vad csipkebokraim vannak, azaz nem a legnagyobb bogyósok, de még azzal sem tudnám elérni ezt a tempót:(

Előzmény: notata1 (106498)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106499

A végüket (szár, virágmaradék) vágtad? Fagyasztottad/főzted vagy puha volt szedéskor?

OK, üzenem az asszonynak, hogy a C vitamin simán átmegy ha a páracső elég vastag és az üst mérete is közelít a 100 literhez. De fontos, hogy érlelés után minél hamarabb el legyen fogyasztva...:D:D:D

Előzmény: motrosok (106496)
notata1 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106498

Már a legelején megkérek minden hozzáértőt, hogy építő szándékú hozzászólást elvárom és megköszönöm!
Azért írok mindent részletesen, hátha tényleg tudok segíteni..pár kíváncsi kolégának!

Életemben először cefréztem csipkét!
Kevés szaktanács ..nagyon sok nekem úgy mondták...és még több tárogatás,"hülye vagy te...ilyet csinálni!!
Tehát a részletek!
143,4 kg csipkebogyó!(kb.30 % puha, 70% kemény bogyó)
Három fő 10.00-tól 16 óráig dolgozott!
Az első nap nagyjából a fele mennyiséget sikerült(120 liter) jó meleg vízben átmosni, átválogatni,majd ledarálni!A munkafolyamat:
Több 30-40 literes edényben áztattuk a csipkét!Hiába mutat szép tiszta szemeknek a bokron!Nagyon mocskos víz jön le róla!Nagyon javaslom az alapos mosást!) 
Az tisztán látszik, hogy a víz tetején fennmarad a szemét,levél és a hibás bogyók és az éretlenek nagy százaléka!
A lebegő bogyókból kb 10-12 db-ot vettem a kezembe, abból max.2-3 bogyó volt jó a többi kuka!
Ahogy elfogyott ez az úszó réteg,(ez kb 20 %) a víz alatt maradtak 90 % egészséges bogyó!
Ezzel sokkal jobban lehetett haladni!A tenyérbe vett 15-20 bogyóból 1-2 db volt a rossz!
Az edények alján nagyrészt a puhák voltak,de ennek nagy része egészséges, de kb.25% szétázott,selejt lett...
A bogyók jó részén leázott a bogyó végén lévő fekete sziromlevél(?),  a bogyók felénél maradt kb. 1 cm-es zöld szár...azt már lehetetlen lett volna leszedni!Az már a szadizmus magasfoka lett volna!DDDD
Durván 5 óra alatt megpucoltunk és szőlődarálón megtörtünk, ledaráltunk 59 kg bogyót!
Nagyon aprólékos, igazi sziszifuszi meló!
A darálás 20 perc sem volt.....
60 literes kishordókba tettem a darálékot!
2.nap
9.30-15.00-ig ugyancsak három fő folytatta az előző napit!
Mindenben követtük az előző nap fázisait!
A nap végére 56, 3 kg zúzalékunk lett!
Összegezve:
143, 4 kg csipkéből 115, 3 kg átválogatott, ledarált zúzalék lett!
Tehát 20 % hibás,éretlen,(kicsi levél,gally....)
Próbáltam csak a piros, egészséges bogyót átválogatni!(Mintha lekvárt csináltam volna!)
Az 5 db 60 literes hordóba szétosztottam!
23 kg darálék jutott, amihez 17 liter vizet adtam!
Így elég sűrű, de még keverhető az anyag!Könnyen ki lehet számolni, hogy 200 liter lett a cefre!
Egy csomag (10 g)Lallzime HC pektinbontót 1 liter vízben feloldottam és ugye 5 felé osztottam!(Biztos ami biztos!)
Reggelig dolgozzon a pektinbontó!
Reggel Uvaferm 228 hidegtűrő élesztővel tervezem beoltani!
5X1 kg cukor menjen bele?
VAgy cefrézzek hozzá valamennyi (60-100 kg) almát?(Ezt is sokan tanácsolták!)
Várom véleményeteket!

motrosok Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106497

Ezt a C vitamin elvesztést ne reklámozd már mert ha a feleségem megtudja........

A barátaimmal pont a vitamin bevitel miatt jártunk rá.

 

Előzmény: etilalkohol (106480)
motrosok Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106496

Egy hete készült el a cefre.

Tiszta csipkéből direkt nem csináltam mert szerintem nagyon intenzív ízű és illatú/szerintem szagú/lenne.

Napfény sem kell nekem mert nem szeretem.

Kökény,csipke,bodzavirág cefréknél napfény, almával kiváltva,másba sem teszek.

Élesztőt sem raktam bele mert lassan de jól dolgoznak a vadak.

Pektinbontót a pépesre darálással váltottam ki.

A tavalyi próbálkozás hasonlóan készült,sikere volt.

Nem egy gazdag kihozatal de  finom.

 

Előzmény: etilalkohol (106481)
pajton Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106495

szééép! bitos öröm volt szedni ... én hétvégén készülök.. kiváncsi vagyok mennyit sikerül majd, sajnos segitségre nincs jelentkező

Előzmény: notata1 (106494)
notata1 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106494

115 kg csipkebogyó ledarálva!Részletek hamarosan!(próba beírás)

 

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106493

Nem kell túl lihegni ezt az olajszűrő méretezést.

Mindenki saját maga dönti el, hogy szűr ill. fölöz, mivel cefre és a hangszer sajátossága adja  meg a mikéntjét.

Alul  vagy felül- áteresztő tök mindegy az elv a lényeg.

 

Kísérleteztem jó magam is, nekem most elég a fölözés.

De azért van a biztonság kedvéért, egy kis tákolmány.

 

https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZSVRfN29pSkV2MHM&usp=sharing

 

 

 

 

Előzmény: azoli75 (106393)
miska2 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106492

A fözö egy 80 l es duplafalu a páracsö 35 1,7 hosszu, a hütöspirál 15 ös és 6 méter.A csatlakozás 35 röl egyböl szükül 15 re

etilalkohol Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106491

Igen, pont ezért fagyasztom!!! - viccből nem fagyasztanám:)

Előzmény: Janus88 (106490)
Janus88 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106490

Igen, gondolom könnyebb a szedés is meg a végek levágása. Csak én úgy tudom ha megpuhul akkor megnövekszik a cukortartalma.
Bár az is lehet ha fagyasztós megoldás után is hasonló folyamat játszódik le... Ezt jó  lenne még megtudni :)
Mert akkor nem várnék arra a dér csípésre, mint kisgyerek a mikulásra :D

Előzmény: etilalkohol (106488)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106489

Megengedem és köszi az észrevételt :)

Előzmény: bezzeg Jani (106487)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106488

Igen, bár nem tudom mekkora a főződ, de helyedben felezném, harmadolnám negyedelném a tételeket és kipróbálnám több módon is.

Elsőnek egy pici adagot próbálj ki a végek levágása nélkül, hogy átmegy-e bele a rossz íz? Addig a többi eláll a fagyasztóban.

A keményen való leszedés másik előnye, hogy könnyebb levágni a végeket.

 

 

Előzmény: Janus88 (106486)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106487

Enged meg, hogy erősítsem a hátszeled a csipke erős aroma-jelleg ügyben .

Én magozott bogyót használok, hidegen ágyazásra.

Clapp kedveltje körtét ágyazok vele.

Az alapítványi bálokon is, felszólítás nélkül tartja a poharát  a magasan kvalifikált publikum.

És a rágott kocák.

 

 

Csak erős idegzetű pálinkásoknak ajánlott:

 

https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZNzZwVmZrcmZMZXM&usp=sharing

 

A szöszök miatt szükséges a derítés.

 

Minimális akácméz mehet hozzá, hogy a tavaszi stressz tűrő képességünket fokozza.

 Egss !

 

 

Előzmény: etilalkohol (106479)
Janus88 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106486

Akkor ha jól értelmezem csipkecefréhez szükséges anyagok:
- kb.100 kg csipke
- 40% víz

- max: 3% cukor
- élesztő

- pektinbontó (Zimopec), Mekkora mennyiség?

Már csak annyi ,hogy a virág maradékát távolítsam el? Ekkor mennyiségnél nem lenne egyszerű. :) (több segítő=kevesebb pálinka)
Köszönöm az eddigi segítséget!

sogi01 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 106485

                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106449)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.19 0 0 106484

Üdv, receptem átküldöm és akkor magadnál:)

Jelenleg tűztövisborból van készletem csak (nyugati pályaudvarra tudok kóstolót küldeni ha érdekel), pálinkát is készítettem már az aljából, de hamar elfogyott... Csipkebor/pálinka később még lesz...

Előzmény: Babar66 (106483)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.19 0 0 106483

Hol lehetne megkóstolni a "csipke borodat" ?

Üdv!

Előzmény: etilalkohol (106482)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.19 0 0 106482

A zöld szárat és a végén lévő virágmaradékot le kell vágni, mert különben okozhat egy kesernyés/fura utóízt, de ezt csak bornál tudom, mert ott próbáltam. Lehet pálinkába nem megy át. Ami biztos, hogy a szárított csipkén ez a rész is rajta van, de az abból készült borban ez nem érződött...

Előzmény: pajton (106472)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.19 0 0 106481

Kihozatal milyen volt? Összehasonlítási alapod volt pl. tiszta csipkével?

Előzmény: motrosok (106469)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.19 0 0 106480

Puhítás kell, vagy főzés vagy fagyasztás.

Egyszerűen könnyebb szedni az augusztusi/szeptemberi (idén inkább októberi) kemény csipkét és utána puhítani, a másik a beltartalmi értéke: c vitamin tartalma a pirosodás után a legmagasabb, utána csökken folyamatosan (ezt pálinkánál elveszted)...

 

Előzmény: Janus88 (106466)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.19 0 0 106479

Amint látod ezt idéztem: "" - között volt... Egyébként magam nem pazarlom el egyből pálinkára a csipkebogyót, hanem fagyasztásos technikával (jobban megőrzi a vitamintartalmat) puhítva, csipkebort készítek belőle és annak a felső felét lefejtem tovább érlelve bornak, majd a maradék felet/alját használom csak cefrének a magjával együtt. Kifőzés után a magok egy részét kinyerem és a kész párlatba teszem érlelni... A csipkeborhoz szükséges cukor miatt ez nem pálinka, ezért nem is írtam le (csak most:)! Tapasztalatból erősítem, hogy a csipke erőteljes íze/aromája miatt a tiszta csipkecefréből készült pálinka kevésbé ízletes (az átlag számára)...

Előzmény: obsitos3 (106464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!