Csipkebokor alja pánikszerűen kitakarít!(Pl.Gyalásó) Neylon kifeszít....botokkal nekiesel a bokornak,mint apja a hülye fiának..lepergő csipke kitakarít..a bogyók zsákba! Min.20 kg/óra..és tüskéhez sem kell érni!
Magánfőzőként csak az főzhet, aki gyümölcsöt termeszt, és csak saját tulajdonú gyümölcsből főzhet. Ez van kimondva és így.
Tehát ha van egy akár csak frissiben (mert az utca végén járnak a fináncok) elültetett gyökeres gyümölcsfa-oltványod akkor bármilyen vásárolt gyümölcsből főzhetsz, mert a.) gyümölcstermesztő magánszemély vagy és b.) nem loptad hanem szabályosan vetted tulajdonba a bármilyen gyümölcsöt (pl. vásárlás útján).
Mindemellett, azt hogy valójában ki "minősül" gyümölcstermesztőnek, mindig a T. Bíróság vélelmezi, egyébként ők is egyre nehézkesebben ismerik ki magukat a gyevibíróista, kiskapu-optimalizált, fácánvadászaton két hányás közben selyemszalvétára taknyolt törvények között. Úgy gondolom a gumicsimma és a szalmakalap viselete sokat nyomhat a latban adott esetben ha jogalapi győzködésre kerülne sor.
Elég nehéz volna érvekkel alátámasztani, hogy a bokron érlelt csipkebogyónak kisebb/ugyanolyan a cukortartalma, aromája, mint a zanussiban érlelté. :-) Én legalábbis nem fogom elhinni, ne is próbáljon senki meggyőzni.
Építő jellegű kérdés: mi a szedéstechnika, mert nekem 30 perc/1kg a szedési tempóm és még így is akad tüske belém? Igaz, nekem vad csipkebokraim vannak, azaz nem a legnagyobb bogyósok, de még azzal sem tudnám elérni ezt a tempót:(
A végüket (szár, virágmaradék) vágtad? Fagyasztottad/főzted vagy puha volt szedéskor?
OK, üzenem az asszonynak, hogy a C vitamin simán átmegy ha a páracső elég vastag és az üst mérete is közelít a 100 literhez. De fontos, hogy érlelés után minél hamarabb el legyen fogyasztva...:D:D:D
Már a legelején megkérek minden hozzáértőt, hogy építő szándékú hozzászólást elvárom és megköszönöm! Azért írok mindent részletesen, hátha tényleg tudok segíteni..pár kíváncsi kolégának!
Életemben először cefréztem csipkét! Kevés szaktanács ..nagyon sok nekem úgy mondták...és még több tárogatás,"hülye vagy te...ilyet csinálni!! Tehát a részletek! 143,4 kg csipkebogyó!(kb.30 % puha, 70% kemény bogyó) Három fő 10.00-tól 16 óráig dolgozott! Az első nap nagyjából a fele mennyiséget sikerült(120 liter) jó meleg vízben átmosni, átválogatni,majd ledarálni!A munkafolyamat: Több 30-40 literes edényben áztattuk a csipkét!Hiába mutat szép tiszta szemeknek a bokron!Nagyon mocskos víz jön le róla!Nagyon javaslom az alapos mosást!) Az tisztán látszik, hogy a víz tetején fennmarad a szemét,levél és a hibás bogyók és az éretlenek nagy százaléka! A lebegő bogyókból kb 10-12 db-ot vettem a kezembe, abból max.2-3 bogyó volt jó a többi kuka! Ahogy elfogyott ez az úszó réteg,(ez kb 20 %) a víz alatt maradtak 90 % egészséges bogyó! Ezzel sokkal jobban lehetett haladni!A tenyérbe vett 15-20 bogyóból 1-2 db volt a rossz! Az edények alján nagyrészt a puhák voltak,de ennek nagy része egészséges, de kb.25% szétázott,selejt lett... A bogyók jó részén leázott a bogyó végén lévő fekete sziromlevél(?), a bogyók felénél maradt kb. 1 cm-es zöld szár...azt már lehetetlen lett volna leszedni!Az már a szadizmus magasfoka lett volna!DDDD Durván 5 óra alatt megpucoltunk és szőlődarálón megtörtünk, ledaráltunk 59 kg bogyót! Nagyon aprólékos, igazi sziszifuszi meló! A darálás 20 perc sem volt..... 60 literes kishordókba tettem a darálékot! 2.nap 9.30-15.00-ig ugyancsak három fő folytatta az előző napit! Mindenben követtük az előző nap fázisait! A nap végére 56, 3 kg zúzalékunk lett! Összegezve: 143, 4 kg csipkéből 115, 3 kg átválogatott, ledarált zúzalék lett! Tehát 20 % hibás,éretlen,(kicsi levél,gally....) Próbáltam csak a piros, egészséges bogyót átválogatni!(Mintha lekvárt csináltam volna!) Az 5 db 60 literes hordóba szétosztottam! 23 kg darálék jutott, amihez 17 liter vizet adtam! Így elég sűrű, de még keverhető az anyag!Könnyen ki lehet számolni, hogy 200 liter lett a cefre! Egy csomag (10 g)Lallzime HC pektinbontót 1 liter vízben feloldottam és ugye 5 felé osztottam!(Biztos ami biztos!) Reggelig dolgozzon a pektinbontó! Reggel Uvaferm 228 hidegtűrő élesztővel tervezem beoltani! 5X1 kg cukor menjen bele? VAgy cefrézzek hozzá valamennyi (60-100 kg) almát?(Ezt is sokan tanácsolták!) Várom véleményeteket!
Igen, gondolom könnyebb a szedés is meg a végek levágása. Csak én úgy tudom ha megpuhul akkor megnövekszik a cukortartalma. Bár az is lehet ha fagyasztós megoldás után is hasonló folyamat játszódik le... Ezt jó lenne még megtudni :) Mert akkor nem várnék arra a dér csípésre, mint kisgyerek a mikulásra :D
Akkor ha jól értelmezem csipkecefréhez szükséges anyagok: - kb.100 kg csipke - 40% víz
- max: 3% cukor - élesztő
- pektinbontó (Zimopec), Mekkora mennyiség?
Már csak annyi ,hogy a virág maradékát távolítsam el? Ekkor mennyiségnél nem lenne egyszerű. :) (több segítő=kevesebb pálinka) Köszönöm az eddigi segítséget!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Jelenleg tűztövisborból van készletem csak (nyugati pályaudvarra tudok kóstolót küldeni ha érdekel), pálinkát is készítettem már az aljából, de hamar elfogyott... Csipkebor/pálinka később még lesz...
A zöld szárat és a végén lévő virágmaradékot le kell vágni, mert különben okozhat egy kesernyés/fura utóízt, de ezt csak bornál tudom, mert ott próbáltam. Lehet pálinkába nem megy át. Ami biztos, hogy a szárított csipkén ez a rész is rajta van, de az abból készült borban ez nem érződött...
Egyszerűen könnyebb szedni az augusztusi/szeptemberi (idén inkább októberi) kemény csipkét és utána puhítani, a másik a beltartalmi értéke: c vitamin tartalma a pirosodás után a legmagasabb, utána csökken folyamatosan (ezt pálinkánál elveszted)...
Amint látod ezt idéztem: "" - között volt... Egyébként magam nem pazarlom el egyből pálinkára a csipkebogyót, hanem fagyasztásos technikával (jobban megőrzi a vitamintartalmat) puhítva, csipkebort készítek belőle és annak a felső felét lefejtem tovább érlelve bornak, majd a maradék felet/alját használom csak cefrének a magjával együtt. Kifőzés után a magok egy részét kinyerem és a kész párlatba teszem érlelni... A csipkeborhoz szükséges cukor miatt ez nem pálinka, ezért nem is írtam le (csak most:)! Tapasztalatból erősítem, hogy a csipke erőteljes íze/aromája miatt a tiszta csipkecefréből készült pálinka kevésbé ízletes (az átlag számára)...