Keresés

Részletes keresés

vasbicikli Creative Commons License 2014.11.27 0 0 106617

Nem a szemcsés töltettől működik, az önmagában csak fojtás lenne, jól látod.

Kell hozzá fent egy belső hűtő, ami a refluxot csinálja. Így a fentről lefelé áramló folyadék egyensúlyt tart az alulról felfelé áramló gőzzel. A szemcsék felületén lévő folyadékfilm és a gőz között lényegében hasonló egyensúlyi folyamat áll be, mint a tányéros oszlop egy-egy tányérján, melynek eredményeként felfelé haladva mindig töményebb lesz a gőz, és a folyadékfázis is.

 

Előzmény: Babar66 (106615)
vasbicikli Creative Commons License 2014.11.27 0 0 106616

Elöljáróban, ez a fajtalepárló elsősorban a viszkisek, vodkások fegyvere, itt a pálinkás oldalon nem sok infót találsz róla, az égetett szeszes szomszéd fórumon annál inkább.

Vagy ha beírod a gugliba, hogy "homemade reflux still".

 

"Azt jól látom a tornyon,hogy a nézőüveg feletti rész duplafalú? Gondolom ez az előhűtő."

 

Nem, az előhűtő az oszlop tetején van. Azzal szabályozza a refluxot, ami viszonylag kezdetleges, kevésbé jól kontrollálható megoldás. Korrektebb, ha valami szabályozó szeleppel állítja be az elvételt, a többi meg megy vissza refluxba.

 

"A kifolyócső alsó része is duplafalú ez  a hűtő?"

 

Van ilyen, úgy hívják, hogy Liebig hűtő :)

Előnye, hogy kis helyet foglal, hátránya a vízfogyasztás, és hogy vízhiány esetén rögtön megszűnik  hűtés is.

Előzmény: 1413 (106612)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.27 0 0 106615

Tudom, olyan vagyok, mint az elefánt, nehezen értem meg a dolgokat. De szerintem azok a golyócskák, mivel ott nincs hűtő közeg,  előbb-utóbb (de inkább előbb...) átveszik az átáramló gőzök hőmérsékletét, és akkor már csak egy dugók a csőben.  

(Vagy nem?)

Előzmény: Feeriba51 (106611)
obsitos3 Creative Commons License 2014.11.27 0 0 106614

Próbáld meg tömítés nélkül.Ha a fedélbe hegesztett cső mindenkor benyúlik a cefrébe,és ez a  tulajdonképpeni csapágy,olyan kicsi a párolgási veszteség,hogy felesleges tömítésen gondolkozni.

Előzmény: Törölt nick (106613)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.27 0 0 106613

Sziasztok!

 

Visszaolvasgattam a fórumban rendesen, de nem találtam a választ a kérdésemre, ezért kérném a tanácsaitokat. Egy söröshordóból készült főzőt szeretnék egy keverővel kiegészíteni. Az egyetlen kérdésem, hogy hogyan szoktátok megoldani a keverőszár és a tartályfal találkozásánál a tömítettséget?

1413 Creative Commons License 2014.11.27 0 0 106612

Sziasztok!

 

Igen,nagyjából értem a torony működését,de gyanúsan egyszerűnek találtam a főzdében látott tányéros

"csilivili" szerkezethez képest.

 

Azt jól látom a tornyon,hogy a nézőüveg feletti rész duplafalú?Gondolom ez az előhűtő.

A kifolyócső alsó része is duplafalú ez  a hűtő?Ennyi elég?

 

Biztos leírtátok már régebben,de ennyi hozzászólást sajnos nincs időm végigolvasni.

 

 

Üdv!

Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.27 0 0 106611

"Nekem erős kétségeim vannak az egésszel kapcsolatban, mert hogy nincs többszöri folyadékká, majd ismét gőzzé alakítás, csupán csak legfölül, egyszer (a rézgolyócskák meg szerintem, csak egyszerű "parasztvakítás")."

 

Én sem akarlak megbántani, de szerintem nem jól látod a dolgokat:-)

Mindenféle töltet, akadály ugyanazt csinálja = megnöveli a deflegmációt és aztán a kicsapódott, nehezebb, vizesebb párarészecskék nem tudnak gyorsan  visszafolyni az üstbe (ugyancsak a töltet miatt). Ezeket a millió cseppeket, az alulról jött gőzök újramelegítik és megtörténik a rektifikálás is. Tehát, kicsit durván fogalmazva, nem két lépcsőben, hanem sok lépcsőben történik a folyamat.

Ezért, kicsi túlkapással még alkoholban tisztább vegyületet is kaphatunk, mint a két lépcsős módszerrel.

Jól látja Sailer kolléga, hogy a jelenség ugyanaz, csak a csili-vili "reaktorok" többe kerülnek és ez a lényeg.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Babar66 (106608)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.27 0 0 106610

                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (106602)
Sailer Creative Commons License 2014.11.26 0 0 106609

én úgy tudom, hogy rektifikáló torony létezik ömlesztett töltettel is, nem csak tányérokkal.

Előzmény: Babar66 (106608)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.26 0 0 106608

Ez az egész CSAK erről a cuccról szól és nem az egy lépcsős főzésről. Nekem erős kétségeim vannak az egésszel kapcsolatban, mert hogy nincs többszöri folyadékká, majd ismét gőzzé alakítás, csupán csak legfölül, egyszer (a rézgolyócskák meg szerintem, csak egyszerű "parasztvakítás"). Szerintem Feribá ugyanezt csinálja, csak nem ilyen csili-vili szerkentyűvel. (Nem szeretném Őt megbántani!)  Egy egylépcsős lepárló ettől sokkal komolyabb. (Kíváncsi lennék Gabó véleményére.)

Előzmény: bezzeg Jani (106607)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.26 0 0 106607

Nem nagyon.

Ő gyártó, és nem főzőmester.

Az ep. elvételkor nem szabad így csinálni, mert szépen csatarendbe állnak a dutilok És forráspont alapján sorakoznak föl.

De akár berendezés függő is lehet? 

 

Előzmény: snapszmester (106606)
snapszmester Creative Commons License 2014.11.26 0 0 106606

Ragaszkodni hőfokhoz(78,4) (100%os etanol forraspontja) értelmetlen és leengedni a túlnyomást fűtescsokkentes helyett elgondolkodtató. Vajon érti is amit csinál?

Előzmény: bezzeg Jani (106605)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.26 0 0 106605

Egyszerű töltött oszlop. 

Ha nem érted a működést, a gyártó segíteni fog.

Vedd fel velük a kapcsolatot. Lehet még kóstolóval is megkínálnak.

A videó elég korrekt és érthető, a haladó főzőcskézőknek. 

 

Előzmény: 1413 (106603)
Pecabubus Creative Commons License 2014.11.26 0 0 106604

Szerintem a linkelt videó pont a torony működéséről szolgál kimerítő terjedelemben.

Előzmény: 1413 (106603)
1413 Creative Commons License 2014.11.26 0 0 106603

Sziasztok!

 

Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata,véleménye amit megosztana velem/velünk?

 

A torony működése érdekelne.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-jgVY5ixaGs

 

Köszönöm

 

Üdv!

sogi01 Creative Commons License 2014.11.26 0 0 106602

                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106595)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106601

A gyakorlatban a következő kép alakult.

 

19 liter 38%-os alszeszt kihígítottam 15%-ra. = 7,22 hlf

A kihígított alszeszt meg feleztem, mert kísérleteztem az erőssítéssel.

 

I. esetben fokozott erősítéssel a kihozatal 4.5 iter 69 % -os 8.5 pH-s párlat. = 3.1 hlf

A végét 10% - nál vágtam. up-t nem gyűjtöttem, csak ep-t.  

 

II. esetben gyenge erősítéssel a kihozatal 6,1 liter 57,3 %- os 7,7 pH-s párlat = 3,49 hlf.

A végét 10% - nál vágtam. up-t nem gyűjtöttem, csak ep-t. 

 

3,1+ 3,49 = 6,59 hlf       7,22- 6,59 = 0,63 hlf    ez a 8,7 % lett az ep+ technológiai veszteség.

 

A két párlatot össze öntve, és 8.0 pH-s csapvízzel kihígítva 50 %- os ra, 8.0 pH-s pálinkát kaptam. 

Ebből 2dl - ert szintén csapvízzel 10 %- os ra hígítva, 8.0 pH- s vizes oldatot kaptam. 

 

Ebédre túrós csuszát készítettem, és némi desztillált vizet.

Zománcos lábasba pipeta  nélkül 6 liter 7.5 pH -s csapvíz , csapott evőkanál jódozott só, 0,5 kg csusza tészta került. Ezt 15 percig forraltam.

Percenként emelgetve a fedőt, és a fedő homorú részéről le csorgattam a deszt vizet  petri csésze helyett pohárba és az elegy 7.5 pH- t mutatott. Estére már 8.4 pH- t azt nem számoltam hányszor leleltem, déltől estig, így nem tudnám megmondani, hogy a levegő mennyire volt telített co2 molekulákkal. 

Előzmény: barkócza (106600)
barkócza Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106600

Az a lényeg, hogy a 5-9 közti pH tartományt inkább semlegesnek mondják, olyan kevés anyag kell, hogy ebben a tartományban mozogjon. Nehéz is pontosan mérni. A sok alkohol pedig befolyásolja a pH értéket is egy kicsit, de leginkább a pH mérő működését, ezért ebben a tartományban nem szabad nagyon sok jelentőséget tulajdonítani annak, hogy pontosan mennyit mutat a pH mérő.

 

Ha nincs illósav (ecet) a cefrében, akkor a pálinkának semleges közelinek illik lennie. Valóban érdekes kérdés, hogy a savanyú fazékíz vajon mennyire savas ténylegesen?

 

(Egyébként a desztillált vízben a jó pH mérő kb. 5,6-os értéket mutat.)

Előzmény: bezzeg Jani (106599)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106599

Értem én!

A közel jövőben, ha lenne lehetőséged tudnál mérni finomításkor pH-t, úgy, hogy az elő párlat elvétele után, 10tf%-kon ként csökkenő sorrendben vennéd a mintákat?

A mérést, a hűtőcsőből 0tf%-ig kifolyó töménységig vizsgálni. 

És a ki indulási (alszesz) tf% ill. pH-t is, kellene mérni. És megtudnánk mennyi az a jócskán vizes oldat pH-ja.

A ,,savanyú lé"pH -ja,  általában mennyi? Egyáltalán ilyen létezik ?

 

Előzmény: barkócza (106597)
barkócza Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106598

Azt akartam írni, hogy "jócskán", nem "ócskán".

Előzmény: barkócza (106597)
barkócza Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106597

Aha, eddig azt hittem, hogy van ócskán alkohol is a pálinkádban. :)

Előzmény: bezzeg Jani (106596)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106596

Én csak vizes oldatokban (közegben) mérek pH-t.

 A nem vizes oldatok,  (titrálások), nem érdekelnek.

Előzmény: barkócza (106592)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106595

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106574)
nebamun Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106594

Egy kis darab fémgyapot, amit háztartási boltban árulnak edénysúrolásra az is jó, kis citromsav rá meleg vízzel és sikáld meg jól egy kis felületen. Ha réz, akkor ki kell fényesednie.

Előzmény: Volán Ellen (106588)
barkócza Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106593

Dugd be nyugodtan a pH mérődet desztillált vízbe, és meg fogsz lepődni.

Előzmény: bezzeg Jani (106591)
barkócza Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106592

??? Nézz utána, hogy milyen közegben érvényes a pH skála, mint a savasság-lúgosság mértéke.

Előzmény: bezzeg Jani (106591)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106591

Ááá dehogy, csak meglepődtem a mérésen: 8,5pH. Lúgos pálinkám még sosem volt, az évek során.

Úgy tudtam, hogy a desztillált víz pH-ja 7.0. és  oxóniumion (H3O +)

Az almacefrét és az alszeszt 8 pH-s csapvízzel higítottam főzés előtt.

A Jonatán & Idared & Golden vegyes almapálinka kissé édes, és van némi vegyes virágméz áthajlás az ízében.

Előzmény: szilvakukc (106572)
kupeci Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106590

A vízkőre tippelnék, ha ég akkor inkább kormos vagy fekete,......talán:)

Előzmény: obsitos3 (106585)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106589

Karcold meg egy éles valamivel... ha a karcolat rézszínű, akkor ok...

Permetezd be vízzel belül és takard le éjszakára, ha reggelre zöldül, akkor réz...

Előzmény: Volán Ellen (106588)
Volán Ellen Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106588

Köszi a tippet,megpróbálom vízkőoldózni meglátjuk mi sül ki belőle.Az nem lehet esetleg hogy az oldalfala más fémből lehet?De igazán nincs olyan szinesfém ami így korrodálna,legalábbis tudomásom szerint....Megpróbálom.Köszi a tippet.

Előzmény: kupeci (106586)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!