A jól elkészített bornak nincs szüksége "belógatott" tormára, mert az nem pimpósodik akkor sem ha hónapokig 'darabon' van...
Az idén a 3éves (kénmentes) boromból tartottam meg 10litert, és a 3év alatt jó ideig 'darabon' volt, és ennek ellenére nem pimpósodott (nem volt szükség tormára)...
Ha a bornak megfelelő harmóniában van a sav-alkohol tartalma, akkor az nem pimpósodik évek alatt se..
Az is igaz hogy a 'darabon' tárolás nem előnyös, de sokszor elkerülhetetlen..
Ez a tormás dolog csak tüneti kezelés.
Olyan mint a tartósan fájó derékra a: Fastum gél..
Azt hiszed hogy bekented, és elmúlik.., pedig nem..! (csak úgy érzed) :-))
Bocsánat a boros témájú OFF-ért egy pálinkás fórumon.. :)
Kedves Kupeci kartárs, akkor ne igyál ma már többet, mert a figyelmed lankad rendületlenül:-)))
A tormával kapcsolatos kérdésed Hostya kollégának tetted fel és én csak tippelni merem, hogy talán rám gondoltál.
A torma véd a betegségek ellen, és mivel az általam említett bor (nem holmi fanyar venyige tea) egy élő szervezet, vigyázni kell, nehogy megbetegedjen.
Mint minden savanyúságban (hordós káposzta, kovászos uborka, ecetes savanyúságok..) a tormának a fő szerepe, hogy megőrizze a zöldségek roppanós állagát, ízét. Nem puhul, barnul a savanyúság, amiben torma van. Természetesen némi ízt is adományoz.
A megkezdett boros hordóba belógatott tormagyökér ugyanezt csinálja. Valamennyire sterilizálja a légteret, nem engedi a gombák felszíni elszaporodását.
(virágosodás, nyúlós állapot, törés... nem ismerem ezeknek a tudományos nevét)
Ismétlem ez a bor egy élő szervezet, állandóan átalakul és nem viseli el a magas hőmérsékleten való tárolást, a nyitott edényben pár nap után képes veszíteni minőségéből. Na, meg a lényeg a magas alkoholfok és a kulturált fogyasztás:-)))
Üdvözlet Mindenkinek! Magánfőzőknek szeretném leírni a tapasztalatomat főzőkészítés engedélyeztetése ügyében. Aki Szekszárd közelében gondolkodik engedély beszerzésén főzője készítéséhez, annak jó hírem van. A szekszárdi Pénzügyőr Igazgatóság egy héten belül megküldte a határozatot, melyben engedélyezi a főző készítést. Kérelmet és egy rajzot adtam be. Eljárási díj nincs.
Ezzel csak információt akartam megosztani azok számára, akik ezt a módot választják a főzőjük legalizálására, a jövő évi regisztráláshoz.
Nofene... és ha háttal állok? Nem vagyok haragos, meg csípős kedvem sincs, meg az ivásról is kezdek lemondani, a zaklatottság állapota sem lépett fel, csak válaszoltam. Te kérdezted, nem? A stílusomhoz híven igyekeztem legudvariasabban válaszolni, ismersz úgy e?
Hááát, nem vagyok benn biztos... Azt helyesen tetted, hogy főztél és törkölyt. De valószínű, hogy a szavak és az írásjelek közt nincs szóköz, ha már nagyon forszírozzuk a dolgot. Talán, nézz utána. :-(( És az igét és az igekötőt ebben az esetben egybeírjuk például, "leírva" egybe. Tehát, a mondat vége helyesen: "az helyesen van leírva?". És így is jó, hogy "az helyesen le van írva?"
Ez a módszer nem vonatkozik a besztercei, stanley, más keményebb fajtákra! Ott zúzni kell, esetleg a fa alatt bevárni az érést, ha érésközeli állapotban hullna valami miatt....
Ugyanezt éred el, ha nem zúzod a vékonyabb héjú veresszilva, bódi stb fajtákat, hanem öntöd a hordóba. Amíg szét nem esik, utóérik a hordóban. Eközben le lehet nyomkodni a cefrét, úgyis feljön a tetejére az egész, nem széteső szem. Igen kedvező ez az utóérés a pálinka minőségére! Butaság a vihar által levert, bármilyen ok miatt nem teljes érettségében hullott gyümölcsöt zúzni egészben (Csak az érett közeli állapot jöhet szóba!!!), hadd gondolkozzon egy kicsit. Érvényes ez a sárgabarackra is! A piacra szedett , nem teljesen puha, szállítható tétel ha nem kerül eladásra, nem bezúzni, hanem a fentebb említett módszer szerint! Tudom hogy ez Istenkáromlás a fórum ellen, de jobb, és/de kifogástalan minőségű párlat nyerehető így a mindenféle állapotban összezúzotthoz képest! Persze nem hetekig rakni egy hordót, 5 - 7 naponta újat kell kezdeni, és ha véget ért a zajos erjedés lezárni alaposan, és nem bolygatni. A leírtak a tapasztalataim!
Hát ez asztán piszkosúl hasogassa a fülemet! :-(( Mert ügy e, be lehet b...ni, ki lehet b...ni, fel lehet használni, de hogy lehet behasználni? Próbáld meg az igekötőket megfelelő módon használni. Azért még nem vagyunk olyan igénytelenek, hogy minden maszlagot bevegyünk.