Keresés

Részletes keresés

Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106699

Mindenben egyetértek:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: Hostya (106697)
vasbicikli Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106698

"Az ablaktörlő minek a törlője ? az enyém Lada. Egy öreg cefre azonban hangossá tette, cserélnem kellene.De mire?:)"

 

Másik Ladára? :) Csak hogy hogy ne kelljen variálni a felfogatással.

Sztem átalakítani akkor van értelme, ha hozzájutsz valami "nyomatékosabb" darabhoz (busz, kamion).

Nemtom az enyém milyen kocsié, másodkézből való, BOSCH van ráírva. Amúgy semmi különös, ennek is lejár egyszer az ideje, de egyelőre bírja.

 

 

Előzmény: kupeci (106626)
Hostya Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106697

A jól elkészített bornak nincs szüksége "belógatott" tormára, mert az nem pimpósodik akkor sem ha hónapokig 'darabon' van...

Az idén a 3éves (kénmentes) boromból tartottam meg 10litert, és a 3év alatt jó ideig 'darabon' volt, és ennek ellenére nem pimpósodott (nem volt szükség tormára)...

Ha a bornak megfelelő harmóniában van a sav-alkohol tartalma, akkor az nem pimpósodik évek alatt se..

Az is igaz hogy a  'darabon' tárolás nem előnyös, de sokszor elkerülhetetlen..

Ez a tormás dolog csak tüneti kezelés.

Olyan mint a tartósan fájó derékra a: Fastum gél..

Azt hiszed hogy bekented, és elmúlik.., pedig nem..! (csak úgy érzed)  :-))

Bocsánat a boros témájú  OFF-ért egy pálinkás fórumon..  :)

 

 

Előzmény: Feeriba51 (106691)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106696

Ajajjjj, hosszú volt a nap, jól összekeveredtünk.
Én is emlegettem a kén nélküli bort, de én alkohol dúsítással és a tormát is én emlegettem.

Akkor Kupeci nem is tévedett olyan nagyot.

Bocs:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Hostya (106695)
Hostya Creative Commons License 2014.11.29 -1 0 106695

Igen, én említettem a kén nélküli bort...  :-)

 

Megmondom őszintén, én nem szeretem a bort, annak ellenére hogy borvidéken élek (Eger)...

Van a kertben kb. 200 tőke szőlőm és a termésből, -amit nem eszünk meg-   kénytelen vagyok bort csinálni.

Soha nem szoktam kénezni  a bort, mert  számomra így  iható..  Utálom ha  érezhető  a kén  a borban. (én érzem ha van benne..)

Télen szoktam iszogatni forralt bor formában, meg hagyok nyárra is vagy 5litert fröccsnek.. :)

A maradékot meg kifőzöm pálinkának, és így a pálesz is kénmentes lesz.

Ezt a torma dolgot nem értem.. Soha nem említettem a tormát a borral kapcsolatban.

 

 

Előzmény: kupeci (106688)
Sailer Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106694
Nem vágom, hogy ezt miért kellett, de te biztos jó oka volt...
Előzmény: szilvakukc (106661)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106693

Én még a körténél is tapasztaltam, hogy érdemes megroppantani legalább, ha valami oknál fogva nem tudna beérni.

Pl. ha megszakad az ág.

 

 https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZcUs4bmJ3SllwdEE&usp=sharing

 

 A hordóban nehezen érlelődik bizonyos érettségi fok alatt.

Valahogy a nyári körte inkább barnul - poshad a nagy melegben.

Előzmény: deszegregator (106674)
kupeci Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106692

...gondoltam hogy nem hagyod ki:))

Előzmény: Feeriba51 (106691)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106691

Kedves Kupeci kartárs, akkor ne igyál ma már többet, mert a figyelmed lankad rendületlenül:-)))

A tormával kapcsolatos kérdésed Hostya kollégának tetted fel és én csak tippelni merem, hogy talán rám gondoltál.

A torma véd a betegségek ellen, és mivel az általam említett bor (nem holmi fanyar venyige tea) egy élő szervezet, vigyázni kell, nehogy megbetegedjen.

Mint minden savanyúságban (hordós káposzta, kovászos uborka, ecetes savanyúságok..) a tormának a fő szerepe, hogy megőrizze a zöldségek roppanós állagát, ízét. Nem puhul, barnul a savanyúság, amiben torma van. Természetesen némi ízt is adományoz.

 A megkezdett boros hordóba belógatott tormagyökér ugyanezt csinálja. Valamennyire sterilizálja a légteret, nem engedi a gombák felszíni elszaporodását.

(virágosodás, nyúlós állapot, törés... nem ismerem ezeknek a tudományos nevét)

Ismétlem ez a bor egy élő szervezet, állandóan átalakul és nem viseli el a magas hőmérsékleten való tárolást, a nyitott edényben pár nap után képes veszíteni minőségéből. Na, meg a lényeg a magas alkoholfok és a kulturált fogyasztás:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: kupeci (106690)
kupeci Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106690

Nem... csak egy kis megerősítés mindig jól jön:))

Előzmény: Feeriba51 (106689)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106689

Nem tévesztetted el a címzettet???

Jó nedűt!!!!

Előzmény: kupeci (106688)
kupeci Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106688

Egyszer említetted hogy kén nélkül is lehet jó bort készíteni. A torma játszik e ebben valami szerepet?

Előzmény: Hostya (106684)
sütöget Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106687

Üdvözlet Mindenkinek! Magánfőzőknek szeretném leírni a tapasztalatomat főzőkészítés engedélyeztetése ügyében. Aki Szekszárd közelében gondolkodik engedély beszerzésén főzője készítéséhez, annak jó hírem van. A szekszárdi Pénzügyőr Igazgatóság egy héten belül megküldte a határozatot, melyben engedélyezi a főző készítést. Kérelmet és egy rajzot adtam be. Eljárási díj nincs.

Ezzel csak információt akartam megosztani azok számára, akik ezt a módot választják a főzőjük legalizálására, a jövő évi regisztráláshoz.

Béke és pálinka kóstolgatás legyen veletek!

csalitos Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106686

   Sajtóhiba.  :-)

Előzmény: Hostya (106684)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106685

Akasztják a hóhért?:-)))

Azért jó az, ha néha odafigyelünk, már az önmegbecsülés kedvéért is.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Hostya (106684)
Hostya Creative Commons License 2014.11.29 -1 0 106684

" Hááát, nem vagyok benn biztos..."

 

Ha már nyelvtan...

Akkor a fent idézett mondatban mit jelent a "benn"..??  (gondolom "benne" akart lenni..)   :))

 

Előzmény: csalitos (106675)
csalitos Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106683

   Nofene... és ha háttal állok? Nem vagyok haragos, meg csípős kedvem sincs, meg az ivásról is kezdek lemondani, a zaklatottság állapota sem lépett fel, csak válaszoltam. Te kérdezted, nem? A stílusomhoz híven igyekeztem legudvariasabban válaszolni, ismersz úgy e?

Előzmény: norris53 (106678)
kupeci Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106682

TZD?

Előzmény: Babar66 (106681)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106681

Hmmm. Egyszer szívesen leülnék veled összekóstolni a vörösszilva (meg persze pár egyéb) pálinkánkat!  :)

Üdv!

Előzmény: deszegregator (106673)
kupeci Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106680

Hali Norris! én azért szeretek főzni mert az meglátszik a helyesírásomon is, meg rajtam is!:)))))))))

Előzmény: norris53 (106679)
norris53 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106679

Kupeci barátom !

Józsipapa nem harapós kedvében van csak nincs mit főzni ezért inkább helyesírást oktat :-)

Előzmény: kupeci (106676)
norris53 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106678

3 á-s Hááát- al nem kezdünk mondatot :-)))

Előzmény: csalitos (106675)
norris53 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106677

 Ha te is pálinkát főznél a kötekedés helyett jobban járnál ! :-)

   Javaslom inkább igyál vagy menj át ide > http://sg.hu/forum/tema/1048896656

Előzmény: csalitos (106675)
kupeci Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106676

Józsipapa nagyon harapós kedvedben vagy!:)))

Előzmény: csalitos (106675)
csalitos Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106675

   Hááát, nem vagyok benn biztos... Azt helyesen tetted, hogy főztél és törkölyt. De valószínű, hogy a szavak és az írásjelek közt nincs szóköz, ha már nagyon forszírozzuk a dolgot. Talán, nézz utána. :-(( És az igét és az igekötőt ebben az esetben egybeírjuk például, "leírva" egybe. Tehát, a mondat vége helyesen: "az helyesen van leírva?".  És így is jó, hogy "az helyesen le van írva?"

   Javaslom, hogy inkább ne kérdezz többet! :-))

Előzmény: norris53 (106672)
deszegregator Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106674

Ez a módszer nem vonatkozik a besztercei, stanley, más keményebb fajtákra! Ott zúzni kell, esetleg a fa alatt bevárni az érést, ha érésközeli állapotban hullna valami miatt....

Előzmény: deszegregator (106673)
deszegregator Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106673

Ugyanezt éred el, ha nem zúzod a vékonyabb héjú veresszilva, bódi stb fajtákat, hanem öntöd a hordóba. Amíg  szét nem esik, utóérik a hordóban. Eközben le lehet nyomkodni a cefrét, úgyis feljön a tetejére az egész, nem széteső szem. Igen kedvező ez az utóérés a pálinka minőségére! Butaság a vihar által levert, bármilyen ok miatt nem teljes érettségében hullott gyümölcsöt zúzni egészben (Csak az érett közeli állapot jöhet szóba!!!), hadd gondolkozzon egy kicsit. Érvényes ez a sárgabarackra is! A piacra szedett , nem teljesen puha, szállítható tétel  ha nem kerül eladásra, nem bezúzni, hanem a fentebb említett módszer szerint! Tudom hogy ez Istenkáromlás a fórum ellen, de jobb, és/de kifogástalan minőségű párlat nyerehető így a mindenféle állapotban összezúzotthoz képest! Persze nem hetekig rakni egy hordót, 5 - 7 naponta újat kell kezdeni, és ha véget ért a zajos erjedés lezárni alaposan, és nem bolygatni. A leírtak a tapasztalataim!

Előzmény: bezzeg Jani (106649)
norris53 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106672

Pálinkás jó napot !

Az , hogy ma törköly pálinkát főztem igazi, hagyományos kisüsti módon , az helyesen van le írva ?   :-))

Előzmény: csalitos (106671)
csalitos Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106671

   Hát ez asztán piszkosúl hasogassa a fülemet! :-((  Mert ügy e, be lehet b...ni, ki lehet b...ni, fel lehet használni, de hogy lehet behasználni? Próbáld meg az igekötőket megfelelő módon használni. Azért még nem vagyunk olyan igénytelenek, hogy minden maszlagot bevegyünk.

   Legnagyobb tisztelettel:

   Józsipapa

Előzmény: bezzeg Jani (106653)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106670

Akár neked is igazad lehet.:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (106669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!