Keresés

Részletes keresés

Titi42 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 50545

Sziasztok!

Elsősorban gázkészülékszerelőktől szeretnék tanácsot kérni. Gáztűzhelyről lenne szó. Hogyan lehetne az egyik gázrózsának (legnagyobb) ill. a sütőnek a lángját kisebbre állítani? Azt gondoltam, hogy a csapon lévő kis csavarral (by pass?) sikerül,  de az csak a takaréklángot állítja. Gázrózsa fúvókája 128-as, a sütő fúvókáját nem sikerült megállapítani, de ott is nagy lehet a láng mert állandóan szénné ég a sütemény alja.

Egy-két éves Indesit készülék,az első pillanattól ezt csinálja,most már meguntam az asszony állandó panaszkodását.

Köszönöm a segítséget!

Tibor

nixon70 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 50544

Szabályozz a padlón ahogy papesz és enginer javasolta; a visszatérőn kézrátétellel tudod ellenőrizni,hogy kell-e még nyitni-zárni.

Ilyen mértékű szabályzás nem árt rendszernek.

Előzmény: Dió4 (50540)
kozlov Creative Commons License 2011.01.11 0 0 50543

 

tucatnyi (50356) segítségével úgy tűnik megoldodott a korábban felvetett problémám:

 

"van egy Junkers ZW 23-KE kombi kazánom, aminél a melegvíz engedése közben a zöld ledek egymás után kigyulladnak (mind), majd kikapcsol és újra bekapcsol, ez a folyamat ismétlődik újra és újra.  Akár hova állítom a melegvíz hómérsékletének szabályozóját ez a jelenség, a víz nem lessz forró. (legalább is a kezemet símán meg tudom benne mosni :) )


a fűtésnél ilyen probléma nincs"

 

szóva átmostam párszor vízkőoldóval a hőcserélőt, jött ki trutyi belőle rendesen, most úgy tűnik, hogy OK a dolg, remélem tartósan így marad

 

köszi a segítséget

 

kozlov

Előzmény: tucatnyi (50356)
Infomaker Creative Commons License 2011.01.11 0 0 50542

Ja hogy már értem, tehát a klasszikus módon, van egy plusz szivattyú a padlókörben is, és ha sok lenne a hőfok, kever hozzá a visszatérőből.

 

De attól még kell nekem majd két on/off motoros szelep is, ami a két db termosztát hatására nyit/zárja a köröket.

Előzmény: Infomaker (50541)
Infomaker Creative Commons License 2011.01.11 0 0 50541

Én is a második verziót akarom megcsinálni.

A kazán 55 fokon menne;

Egy termosztát kapcsolja a radiátoros kört

Egy másik a padlókört, és ott egy keverőszelep veszi hűvösebbre.

 

Kérdés: a keverőszelep hogy működik? Beállítom, hogy 35 fokos víz kell és utána mit csinál ha 55 fokost kap? mit kever mihez?

Előzmény: papesz28 (50538)
Dió4 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 50540

Értem. Gondoltam, hogy nem olyan egyszerű, mint ahogy arra is, hogy mi lenne, ha nem zárnám el, csak kevésbé nyitnám ki. Csak azért nem mertem ezt megcsinálni, mert nem tudtam, hogy nem ártok-e vele bármilyen módon, illetve az is eszembe jutott, hogy nem lépne-e fel az az eset, mint ami a melegvíznél, hogy ha kevésbé nyitom ki, akkor a hőfoka emelkedik. Tartok tőle, hogy akkor a 40 fokos víz melegebbé válik, s az meg nem lenne jó a padlófűtésnek. Vagy ez más elven működik, s ilyen nem fordulhat elő?

 

Másik kérdésem, az első variáció drágasága csak úgy hozzávetőlegesen mit jelent? Több tízezer Ft, vagy százezres tétel?

 

Ha nincs hátránya annak, hogy kissé zárom el a csapokat, akkor persze, ki tudom számítani, hogy mennyit kell tekernem a teljes elzárásig, s ezen a tartományon belül pedig megfigyelhetem, hogy mennyit nyissak rajta adott hőmérsékletig, amikor a külső hőmérséklet is viszonylag egyenletes. Úgy tűnik az elkövetkezendő napok ilyenek lesznek, elvileg jó időszak a kísérletezésre, csak nem tudtam, hogy nem ártok-e vele. Ha nem, akkor lehet, hogy tényleg jó lehet ez is. Adhatok magamnak is a termofejhez hasonlóan 1-5-ig terjedő fokozatokat.

 

 

Előzmény: papesz28 (50538)
enginer Creative Commons License 2011.01.11 0 0 50539

Sajnos csak úgy, ahogy papesz28 írta.

Előzmény: Dió4 (50535)
papesz28 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 50538

mint már említettem egyszer,mivel ezek nem fél fordítos, zár-nyit csapok, hanem viszonylag jól szabályozható szelepek, nem kell elzárni a padló köröket, csak egy kicsit zárni rajta, aminek következtében kevesebb víz jut abba a körbe, és hűvösebb lesz ( amúgy sem jó a 40-50 C' a padlóban), sőt kis túlzással különböző hőmérsékletre is tudod állítani a padlók hőfokát

 

vagy választhatsz több drága variációból:

- veszel egy motort fogadó osztót , rádiós termosztátokat helyiségenként, plusz vezérlést , ami ezt osztja-szorozza, és akkor mindenhol csak addig mennek a fűtések , amig arra szükség van ,és amikor megvan minden helyiségben a megfelelő hőm, akkor áll csak meg a kazán , és ha vmelyiknek kell újra indul

-a másik , veszel két 3-as osztót, az egyik a radiátoré, a másik a padlóé,

adsz a kazánnak egy magasabb előremenőt, hogy a radiátorok jobban fűtsenek, és egy keverőszeleppel,pedig lekeverteted a padló vizét ( ami most már akár 25 fokig is visszamehet ), az egy termosztát meg lezár,és kész

 

de én a helyedben egy kicsit kisérletezgetnék a tekergetéssel,és nem az elzárással:)

 

üdv

Előzmény: Dió4 (50535)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50537

A mostani fogyasztás hány m3 havi melegvizet jelent?  Mert ez a fő kérdés.

Előzmény: babarucu (50527)
railway Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50536

Még egyszer megpróbálom, hátha válaszol valaki!

 

Üdvözletem a T. Hölgyeknek/Uraknak! Az alábbi problémának a megoldásához kérnék szakmai támogatást.

Elöljáróban hangsúlyoznám nem vagyok gázkészülék szakember. Tehát, adott egy Stiebel Eltron Hydroterm Primus HCP 23 AE SI turbós kazán. 10 éves a készülék, de két-három évente mindíg volt valami baja. Legfőképp váltószelep membrán amit már kb 3-4 alkalommal magam cserélek így ebben a témában némileg gyakotlott vagyok. A mostani problémám eredete is membrán problémát gyanított. Ugyanis fűtés van, melegvíz nincs. Gondoltam ismét átszakadt a membrán, szét sem szedtem a váltószelepet amelyet egyébként az ősz folyamán darabokra szedtem, tömítést, rudazatot cseréltem. A mai nap vettem javítókészletet, mert csak így lehet kapni.

Kicseréltem, összeraktam, majd indítottam és a probléma ugyan az. Nem kapcsol melegvízre. A szelepen lévő relé melegvíz áramlásra kapcsol. Fűtés esetén van melegvíz a fűtés ideje alatt, de ha fűtés+melegvíz állásból a fűtés ideje alatt csak melegvíz állásra kapcsolva a kapcsolót azonnal kikapcsol. Kicsit "játszottam" a kapcsolóval. Fűtés alatt reset, majd amikor bekapcsolt a fűtés átkapcsoltam csak melegvízre és nem kapcsolt ki és jött a forró víz, de ez csak egyszer sikerült. Viszont az égéstérből borzalmas hangok halattszottak, olyanok amelyek csak fűtés esetén nem. Hőcserélőt decemberben savaztam (az alsót). Kérdésem, lehet-e az égéstérben lévő hőcserélő kövesedése a probléma? Hálózati víznyomás a melegvíz kinyitásakor olyan mint ha a hideg vizet nyitottam volna meg. Vagy ennek nincs jelentősége? Illetve lehet-e panel gond? Azt is olvastam valahol hogy a panelon az egyik kondi hibája is produkálhat ilyen problémát (Immergas a panel). Még valami, nem mindíg fűti fel a vizet 80-90 fok közé csak 60 fokig majd kikapcsol függetlenül attól hogy a termosztáton beállított levegőhőmérsékletet még nem érte el a ház hőmérséklete de ez sem mindíg van így. Előfordul az is, hogy a beállított hőmérséklettől magasabb van a lakásban (pl. akkor amikor visszavesszük a fűtést) és egyszer csak bekapcsol és ha még visszább veszem akkor kapcsol ki. Hát kb ennyi. Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv mindenkinek!

Dió4 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50535

Utolsó kiegészítésként a konkrét kérdés:

Hogyan tudnám csökkenteni/szabályozni (nem elzárni) a padlófűtést a nappaliban a legegyszerűbben?

Előzmény: Dió4 (50534)
Dió4 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50534

Zavarosan írtam? De mit nem értesz, ezt meg én nem értem.:-)

Na, mindegy, megpróbálom még egyszer.

 

A helyzet tehát a következő:

Van radiátor a két szobában, fürdőszobában meg padlófűtés a nappaliban. A kazán és a csapok a fürdőszobában vannak, innen indulnak ki a csövek. A gyerekszobában nincs termofej a radiátoron, ott van általában elhelyezve a mobil-termosztát. Nincs semmiféle bonyolítás a rendszerben, tehát nem megy 60 fokos a víz a radiátorokba, s alacsonyabb a padlófűtésbe mint sok helyen, hanem mindenhova 40-50 fokos, ami a padlófűtésnél még lehetséges. Ezért lettek elhelyezve viszonylag nagyobb, 2 m körüli radiátorok a szobákban.

 

Amit szeretnék:

A termofejjel csökkenteni tudom elvileg a helyiség fűtését. A gyerekszobában a legkevésbé fontos ez, ezért van ott a termosztát, s nincs termofej a radiátoron. Tehát ha elindítom a fűtést, az egyik szobában és a fürdőszobában lévő termofejjel tudom csökkenteni a teljesítményt, a gyerekszobában és a padlófűtés három körénél azonban nem. Egyelőre csak elzárni tudom a köröket. A nappaliban általában magasabb a hőmérséklet, mert déli fekvésű, meg talán hatékonyabb is a padlófűtés, s itt még rá is tudok segíteni kandallóval. Ezért lenne jó egy alacsonyabb teljesítmény.

Itt van pár kép a kazánról, meg a csapokról és egy termofejről.

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: enginer (50531)
Szbubu Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50533

Értem, köszi. Bocs a nyaggatásért.

 

Üdv.

Előzmény: gmkiev (50532)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50532

Igen!:)))

Szetem ne bántsd, mert néha még én is elpiszmogtam vele akár egy két órát is, oszt megmértem a hatásfokot, oszt szarabb lett mint vóóóót!:))))

Előzmény: Szbubu (50530)
enginer Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50531

Nem lesz az olyan egyszerű!

Azt írta, hogy csak nyitni meg zárni tudja a köröket, arra meg nem rakja csak úgy fel a termofejet.

Írt olyat is (kicsit zavaros számomra az írása), hogy "Hogy a rendszer egyszerűbb legyen, a szerelő úgy tervezte be, hogy inkább vegyünk nagyobb radiátorokat, s üzemeltessük azokat is alacsonyabb, a padlófűtésnek is megfelelő hőfokon." és azt szeretné, hogy .......

 

Na inkább várjuk meg a képeket.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: nixon70 (50525)
Szbubu Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50530

Hali!

 

Köszönöm. Sajnos nem tudom hogy az "indítási terhelés" mit jelent, de ha te mondod nem piszkálom :-)).

Még csak annyit hogy be lehet állítani "házilag" optimálisra a kazánt, (jó hatásfok,kis fogyasztás) vagy hagyjam úgy ahogy a gyárból kijött?

Előre is köszi.

 

Üdv.

Előzmény: gmkiev (50529)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50529

Szóval!

Ha a panelben állítassz a dolgon azzal azt éred el, hogy az indítási terhelés kissebb lesz, vagy a teljes, attól függ milyen fajta a cucc.

Sztem azt ne piszkáld.

Előzmény: Szbubu (50528)
Szbubu Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50528

Jó estét, sziasztok!

 

gmkiev mestert keresem, írtam neki szombat este mailt, nem tudom megkapta-e?

 

Üdv.

babarucu Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50527

Nálam volt egy 80 literes vill bojler éjszakai árammal, erre fizettem 5-6 forintot havonta.Pár éve kombi kondenzációssal van megoldva a melegvíz kérdés nyáron fizetek  4-4500 Ft-t, úgy hogy 6 főre főzés, fürdés, mosogatás, és minden másnap kenyér, vagy zsemle sül a sütőben.

nekem nem kérdés melyik az olcsóbb.

Előzmény: szin-s (50501)
Dió4 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50526

És az nem gond, hogy a csapok a fürdőszobában vannak? Ugye, ezekhez kellene betenni?

Majd teszek fel róla képet.

Előzmény: nixon70 (50524)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50525

gugli képek:termofej kapilláris csővel.

Előzmény: Dió4 (50497)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50524

Van nagyítóm.:-)))

Ha befér,mind a három körre tudsz hőfokkorlátozó szelepet betenni és azt tetszés szerint beállíthatod.

Előzmény: Dió4 (50497)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50523

Értsd ahogy jónak látod.

Előzmény: Zoltanuss (50522)
Zoltanuss Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50522

  "itt csupán 0.3 max/nap."

 

 

 az a max. milyen mérték egység  ?

 Nálam  0,35 m3/ nap  egy konvektornál. Az veszteség- legalább is annak könyvelem el.

Aztán van egy fali kazánom. Ott konkrétan nem tudom mennyi, de úgy fogom fel az az energia kell a kémény hőntartásához.

Előzmény: kapanyél1 (50520)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50521

Összesen 4 db melegvízcsap van és természetesen egyszerre csak kettőt, de az,hogy én mennyit használok az nem releváns.

Előzmény: halaloszto (50518)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50520

Van olyan is ami nem őrlángos, de az őrláng energiája akkor sem megy veszendőbe,mert az is hőt termel és a víz kihűlését késlelteti. Nem úgy a kazán esetén, ott egyáltalán nem tud hasznosulni. Egyébként az őrláng mérések alapján itt csupán 0.3 max/nap. Ebből még le kell vonni azt az időt amikor üzemel.

Előzmény: enginer (50519)
enginer Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50519

Azért azt se feledd, hogy az a tároló őrlángos és, mint (innen)tudjuk csak az őrláng megeszik napi 1m3 gázt! :D

Előzmény: halaloszto (50515)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50518

A villanynal persze hogy olcsobb. Csakhogy azt allitottad hogy leggazdasagosabb.

 

Amugy hany csap van a hazban, es ketten hanyat tudtok egyszerre kinyitni?

 

vajk

Előzmény: kapanyél1 (50517)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50517

Használatfüggő. Nálam ez havi 4-5 m3 melegvizet jelent. A villanynál sokkal olcsóbb. A kombinál pedig kényelmesebb. Egyszerre több csapot is kinyithatsz gond nélkül.

Előzmény: halaloszto (50515)
satzoli Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50516

Sziasztok !

Érdeklődni szeretnék ,hogy a gáz sieszta melegitő a nagy fajta, hibásan működik !

Néha néha belobban !

Olyankor mi van dugulása lenne , alig izzik nincs kék láng se csak néha lobban egyet !

Van valakinek valami ötlete ?

Előre is köszike !

Sziasztok !

halaloszto Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50515

Huvazze!

 

napi 1m3???

 

nekem kombi cirkoval 2 felnott 3 gyerek, mosogatogep melegvizrol, fozessel egyutt belul vagyunk a napi 1m3-en, 0.8 korul jon ki nyaron.

 

 vajk

Előzmény: kapanyél1 (50513)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50514

Ja! És víztakarékos is, mert nem kell erősen folyatni,hogy meleg legyen a víz.

Előzmény: kapanyél1 (50513)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50513

Leggazdaságosabb,ha gáz forróvíz tárolót használsz. Nekem Qvadriga kémény és parapet nélküli van, ketten használjuk, mindennap fürdés és folyóvízben mosogatás van, a fogyasztás pedig napi egy m3 gáz. Többet még soha nem fogyasztott,de kevesebbet igen.  

Létezik kéményes, parapetes, és ami nekem van. Nagy előnye,hogy nem függ a kazántól.

Előzmény: szin-s (50501)
pavarotti Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50512

én sem tudom, de annyival biztosan nem olcsóbb, amennyivel kevesebb m.vizet használok, ha tudom, hogy elfogy a nap végére:)

Előzmény: joevagyok68 (50511)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50511

Gázzal még akkor olcsóbb a MHV-t csinálni, ha a bojler éjszakai áramról megy.

Vagy nem ???? valaiki esetleg ?

 

3. lehetőség ha nem hatalmas a villanybojlered és még közelebb is van a bojler a vízvételi helyhez , mint a kazán, akkor a kombi kazánból a melegvizet vezesd a bojlerbe...

sokan csinálták már itt így..

Természetesen  helyismeret nélkül ez mind csak találgatás :-)

Előzmény: pavarotti (50503)
SolnesN Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50510

  Hát akkor éppen itt az ideje, hogy felülvizsgáltasd a tűzhelyt - benne a csatlakozást egy szerelővel.

 

 A csatlakozási pontról.

 A tűzhely csatlakozások a következők (általában ) :

 

 kb. 1.5 - 1.6 magasan egy elzáró. Ez már 25 éve gázra való gyolyós csap. Innen  hollandis csatlakozással fém cső, ameyl a tűzhelyhez  szintén holladisan csatlakozott.

Ez a merev kötés. Ilyen már ritka.

 Majd úgy 20 éve az un.  flexi csatlakozás jelent meg. Ez a leszálló fém cső végére csatlakozott és be a tűzhelycsatlakozóba. Itt a probléma  a műa. cső öregedése  és NEM hőállósága volt.

 Az ajánlott csere 5 év.

Kb. 10 éve megjelent a teljesen fémből készült flexi csatlakozás. (inoxnak is nevezik ) Ez a cső nyújható is. Sárga műa borítás egy 60 cm -es áthidalás kb. 3500 ft + szerelés.

 Igaz állítólag az hogy flexi, nem jelenti azt, hogy a tűzhelyet csak úgy mozgatni lehet.

 Nem tudom.

De egy óvatos mozgatás után is érdemes, sőt kell a gáztömörséget ellenőrizni.

Előzmény: Laslie69 (50495)
pavarotti Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50509

sajnos nem vagyok szagértő, cirkulációs vezeték a kulcs-szó, gondolom körbenyomja néha a vizet akkor is, ha nincs használat. Amennyire tudom, csak tárolós melegvízzel együtt építik.

Előzmény: Catman (50504)
SolnesN Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50508

 Ha közel a csatlakozás még annyi sem. Egy flexi cső és némi szerelői rutin.

Sk.

Előzmény: szin-s (50501)
Catman Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50507

Meg a PF problemara visszaterve. Ha felcserelnem a visszatero agbol a kazanba illetve a keveroszelepbe meno csoveket, akkor nem javulna a helyzet? Ugyanis akkor a meglevo egy szivattyu eloszor a keveroszelepbe nyomna a radiatorbol visszatero vizet, es csak utana menne vissza a kazanba. Es igy talan mindig lenne keringes a PF korben. Bar az is lehet, hogy a radiatorbol visszatero viz meg mindig tul meleg lenne...

 

Előzmény: Catman (50395)
Süni A6 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50506

Nagyon köszönöm. Nekem 24KW-os a kazánom és kb 25-30 fok a különbség. Az is igaz, hogy nagy a lakás (3 szint). Mire visszaér bőven kihüllhet ennyire.

 

Sün

Előzmény: halaloszto (50502)
Süni A6 Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50505

Szia!

 

Bocsánatot kérek, én a kazán tipusát adtam meg és nem a vezérlőét.

 

A vezérlő: Buderus Logamatic, Mod:R2105 S0

 

Üdv.

 

A sün

Előzmény: tucatnyi (50500)
Catman Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50504

Errol a "messzire is közel azonnal melegvizet ad" megoldasrol tudnal mondani bovebb infot? :)

Előzmény: pavarotti (50503)
pavarotti Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50503

Dióhéjban szerintem:

ha spórolni akarsz és éjszakai áramon van a bojler, akkor hagyd úgy (nagy erő az "elfogy" tudata:)

ha nem akarsz spórolni/és vagy úgyis nappali áram van és elég közel van a kazánod oda, ahová kell a melegvíz, akkor meg kösd a kazánra

 

//mielőtt: van olyan megoldás is, ami  messzire is közel azonnal melegvizet ad, de gondolom nem ez a 10-15e Ft//

Előzmény: szin-s (50501)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.10 0 0 50502

nem az arany a lenyeg, hanem a hofokok kulonbsege.

 

a hofokkulonbseg szorozva vizsebesseggel ki kell adja a kazan teljesitmenyet.

 

szoval ha tul kicsi a kulonbseg, akkor nagyon gyorsan kell menjen a viz.

 

szokasos 24kW kazanhoz illik a 20fok kulonbseg (tehat 80/60 vagy 50/30). kisebb kazanhoz kisebb kulonbseg is eleg lehet.

 

vajk

Előzmény: Süni A6 (50477)
szin-s Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50501

Szerintetek mivel gazdaságosabb HMV-t előállítani villanybojlerrel vagy kondenz-kombicirkóval.Mennyivel olcsóbb a másiknál?

Két éve van egy termomax 24k kondez-kobicikóm de csak fűtésre használom,érdemes-e vele foglalkoznom,hogy rákössem a vízhálózatra?Nem olyan nagy munka lenne azt mondta a szaki kb. 15e-ből megúsznám a rákötést-szerintetek megérné,vagy haggyam a fenébe?

tucatnyi Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50500

melyik tipusu szabályzó

?

 

Előzmény: Süni A6 (50498)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50499

Tudom, már nem is fognak tömlőset gyártani (EU) szabvány. Már nem lehet midenhol kapni a régit. Igaz ez elég húzós árban van, de tartósabb.

Előzmény: gmkiev (50492)
Süni A6 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50498

Úgy látom senki nem tud megoldást.

 

Érdeklődnék továbbá arról, hogy valaki meg tudja e mondani, hogy hogyan lehet a buderus logana vezérlő service menüjébe belépni? Illetve a fűtési jelleg görbe is kellene, mert a kazánosom úgy állította be a görbét, hogy -20 foknál 90 fokos legyen a víz de 7 foknál is 80 fokossal fűt.

Szerintem ez enyhén pazarló!!

 

Üdv

a sün

Előzmény: Süni A6 (50477)
Dió4 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50497

Bocsánat, valamit elnyomhattam, hogy ilyen kicsi lett. De azért, remélem olvasható.

Előzmény: Dió4 (50496)
Dió4 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50496

Ezt olvastam itt: http://www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=479:

"Hőmérséklet- szabályozás termosztátfejjel
Ha a helyiségben csak egy padlófűtési kör működik, nagyon egyszerű, elegáns és tökéletes megoldást jelent egy termosztatikus szelep beépítése és használata"

Nálam viszont három kör van, s nyilván azért írja így, mert több kör esetén más megoldás kell.

 

Másik dolog, hogy a termofej érzékel valamit a hőmérsékletből vaqgy csak egyszerűen levesz a teljesítményből?

Mert utóbbi esetben lehetne három fej is minden körre. De gondolom, nem ilyen egyszerű a dolog, ezért írják úgy fent, hogy csak egy kör esetén ez a megoldás, s ezért kell a szelepnek a fűtött helyiségben lenni.

Szóval, úgy kérdezem, hogy három körös padlófűtéses helyiség esetén mi a megoldás. A cikkben leírt megoldások meglehetősen szerteágazóak, én nem tudom kibogozni, hogy mi lenne az én esetemben a legegyszerűbb megoldás.

Köszönöm előre is.

Előzmény: nixon70 (50485)
Laslie69 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50495

Nem férek hozzá, mert be van építve, szerintem cserélni kell, mert 6 éve építették be a tűzhelyet, és azóta nem volt hozzányúlva.

Előzmény: Laslie69 (50493)
Laslie69 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50494

A tűzhely tető síkja alatt van a bekötési pont.

Előzmény: kapanyél1 (50491)
Laslie69 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50493

Nem tudom mi van rajta, de meg fogom nézni.

Előzmény: gmkiev (50490)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50492

Mostmár lehet kapni fémflexi csövet. Kösd be azzal.

Előzmény: kapanyél1 (50491)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50491

És, tilos a tűzhely fölött bekötni.

Előzmény: Laslie69 (50489)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50490

Igen. De ha van jobb tanusítványa, akkor az azon megjelölt idő után.

Előzmény: Laslie69 (50489)
Laslie69 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50489

Sziasztok!

A következő kérdéssel fordulok hozzátok. Azt hallottam, hogy a gáztűzhely flexibilis bekötő csövét 5 évente le kell cserélni. Ez igaz?

babarucu Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50488

Nekem ez a kombi kondenzációs turbós kazánom van.Szvsz jó választás, a kéményed nem jó hozzá.

Előzmény: Elar (50473)
railway Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50487

T. Urak!

Esetleg, ha valaki tudna az 50445-ben leírtakra választ adni nagy segítség lenne! Tisztelettel megköszönném!

Süni A6 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50486

Nyilván azt az állapotot kell figyelembe venni, amikor felállt a teljes fűtés.

Előzmény: Infomaker (50480)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50485

Tetess be a padlófűtésre egy termosztatikus szelepet.

Előzmény: Dió4 (50464)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50484

Elnézést itt elírtam, nem 25, hanem 35 fokot akartam írni.

Előzmény: kapanyél1 (50471)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50483
Előzmény: kapanyél1 (50481)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50482

A gázterv és MEO elhagyása nem rajtad múlik, azt muszály megcsinálni, anélkül csak illegálisan lehet megoldani ami ugye kockázatos.  Könnyen kizárhatnak a gázszolgáltatásból.

Előzmény: Elar (50479)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50481

No meg a kéményen is átalakítást kell végezni,az említett feladatokat a szerelő megoldja.

Kondenzációsban 24 kW alatt nem nagyon van de ennyi kell is.

 A kombi kazán elegendő a melegvízhez is.

Előzmény: kapanyél1 (50478)
Infomaker Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50480

Ez gondolom már csak azért sem lehet igaz, mert amikor elindul a fűtés, viszonylag hamar előri az előremenőt, persze házfüggő, dehát a visszatérő ilyenkor hideg..

Előzmény: Süni A6 (50477)
Elar Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50479

A csövezés megvolt nyáron. 16-os Henco van bent

A terveket azt hiszem hagyom.... Szegénység van most nálam :)

Előzmény: kapanyél1 (50478)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50478

Ahogy látom,külső szerelt valószínüleg alumínium kéményed van. Ebbe nyugodtan belehet kötni egy kondenzációs kazánt. Kérdés,hogy elég radiátorod van-e ahhoz, hogy a kondenzációs kazán 50 fok alatt kifűtse a lakást. De ha nem, akkor is gazdaságosabb a kondi mint a hagyományos. bátran tudom ajánlani , de hogy melyik gyártótól vegyél, az a pénztárcádra van bízva. Az átalakítás viszont kicsit költséges, nem elég csak a kazánt megvenni és beszerelni. Új gáztevet kell készíteni, MEO engedély, kéményserő engedély és gondolom némi átalakítás a gázvezetéken és a fűtési vezetéken. Megtérülési idő nagyjából 8-10 év.

Előzmény: Elar (50476)
Süni A6 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50477

Sziasztok!

 

 

Az én kérdésemre senki nem tud okosat?

 

Illetve az lenne még a kérdésem hogy van e iratlan szabály központi fűtésnél az elmenő és a visszatérő vizhőfok arányára?

 

Valaki azt mondta hogy a kettő különbsége nem lehet több 5 foknál. Számomra ez hihetetlen ezért kérdezném.

 

Üdv.

 

A sün

 

Előzmény: Süni A6 (50435)
Elar Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50476

Őőő passzolom a kérdést :)

 

Előzmény: kapanyél1 (50475)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50475

Milyen a mostani kéményed? Gondolok arra,hogy bélelt és hanyas stb.?

Előzmény: Elar (50473)
Elar Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50474

Ja és kell a 24kw vagy elég a kisebb is? :)

Előzmény: Elar (50473)
Elar Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50473

Sziasztok

 

Itt mindig szuper tanácsokat kaptam és most elérkezett az ideje, h leváltsam a villanybojlert + az Eti T25 kazánomat

Elkezdtem utánaolvasni, h mit és hogyan?

Rájöttem, h ez már magas lesz ekem. Kéményes, álló, fali, fütő, kombi, kondenzációs, indirekt tárolós, ilyan-olyan teljesítmény....

Kérlek segítsetek, h milyet? :)

Értelemszerűen egy gazdaságosabbat tennék fel, mint a jelenlegi, amivel már érezhető (kb15%) megtakarítást tudok elérni a 85nm-en)

Amire én mint laikus gondolnék:

Feltenni egy Ariston CLAS PREMIUM 24 kombi kondenzációs kazánt és ennyi. Ez 230e ft (Ehhez kell kémény? Ha igen,gondolom az ETI kéménye nem jó hozzá?)

 

Vagy egy kazán (de pl ez is fütő v kombi?), mellé egy indirekt tároló (kb 40e) és úgy?

 

Az is felmerül bennem kérdésnek, h biztos h kell tároló? Nem elég az átfolyós? Fürödni nem igazán szoktunk, csak zuhanyozni....

 

Szóval kérlek segítsetek :)

 

 

kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50472

Persze, már elfelejtettem,hogy nála padlóval van kombinálva, most utána olvastam és elnézést.

Előzmény: kapanyél1 (50471)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50471

Természetesen padlófütésnél más a helyzet. Ha radiátorossal van kombinálva,ott nem is lehet direkt rákötni, mert 25 foknál nagyobb nem ajánlatos. Amit írtam,csak radiátoros fűtésre vonatkozik.

Előzmény: enginer (50469)
tom-csí Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50470

Sziasztok!Érdeklődnék,mit szóltok a sanica radiátorcsaládhoz?Vagy milyet ajánlanátok új építésű családiházba?Előre is köszönöm!!!

enginer Creative Commons License 2011.01.09 0 0 50469

Ezt nem jól írtad.

A kazánon tudja beállitani, hogy hányfokos legyen a fűtővíz hőmérséklete, a szobatermosztáton meg azt, hogy hány fok legyen a szobában.

 

1 normálisan kiépitett rendszernél nem is lenne lényeges, hogy most 50 vagy 60C-on ketyeg a kazán, de Catman-nál ugye az lenne a cél, hogy tudja használni a PF.-et.

Az meg ugye nem megoldás, hogy 50C-ot küldjön a padlóba (szerintem a 40 is sok lesz, de ez legalább nem veszélyes) 

 

 

 

Előzmény: kapanyél1 (50468)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50468

Egyébként hol gondolod beállítani a hőfokot?  A kazán termosztátra gondolsz?  Ott állíthatod bármire illetve akár 70 fokra is, úgyis a szobatermosztát szabályoz. Ha az kéri a fűtést,akkor magasabb lesz a fűtővíz hőfoka, ha meg már nem kéri mert elég meleg van a lakásban, akkor lehet a víz akár 40 fokos is. Nem történik semmi.

Előzmény: Catman (50466)
323d Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50467

Igen ebben van vmi. Van ilyen ismerősöm, bár ő elég sokat van külföldön, de megpróbálom elérni.

Előzmény: kapanyél1 (50465)
Catman Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50466

Hat, koszonom mindenkinek a tanacsokat, kicsivel mar okosabbnak erzem magam, de azert a vizhofokkal kapcsolatban sikerult osszezavarnotok. :) Mindegy, irtam a gyartonak, ok biztosan meg tudjak mondani, hogy akkor mehet-e az 50 fok, vagy sem. (Amugy a kazan kezikonyveben nem talaltam utalast arra, hogy 60 fok alatt nem szabad jaratni, es a legkisebb beallithato homerseklet 40 fok...)

kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50465

Az a baj ezekkel a tanács kérésekkel, hogy nem lehet megmondani hogyan méretezzük a vezetékeket, mert a fűtési rendszert összefügéseiben kell látni és tervezni. Kisebb átalakításhoz vagy hibaelhárításhoz még lehet is tanácsot adni, de a rendszerből kiragadott műveletekre vonatkozóan meglehetősen nehéz.

Még egy tervezőnek is helyszini ismeretekre van szükség ahhoz,hogy tökéletesen meg tudja tervezni.  Annyit azonban elmondhatni,hogy a 22-es rézcső az biztosan szükséges az indulásnál, de azt,hogy mikor milyen méretüre szűküljön vagy ne, nem lehet innen biztonsággal megmondani.

 

Mindenképp ajánlom,hogy szakemberrel konzultálj a helyszinen még akkor is, ha magad akarod sajátkezüleg megoldani.

Előzmény: 323d (50459)
Dió4 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50464

És milyet, milyen módon? Szerelő kell hozzá, vagy egy laikus is mint én, fel tudja tenni?

Olvastam néhány dolgot a szabályozásról, de nem tudom mennyire alkalmazhatók az én esetemben.

Úgy gondolom, hogy a rendszernek is jobb lenne, ha egyenletesen lenne fűtve, nem néha elzárva, néha meg ráengedve a meleg víz, ám elég lenne kevesebb teljesítmény és fogyasztás tőle, miközben a radiátoroknál meg az kéne, hogy a jelenlegi állapot maradjon.

Előzmény: nixon70 (50386)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50463

Azért kell az égőnyomásnak  megfelelni,hogy ne tudjon kondenzálni akkor sem, amikor hideg indítás után még a rendszer nem éri el az üzemi hőfokot. Ha pedig a visszatérő nem tud felmelegedni a folyamatos működés következtében sem, az kivitelezési hiba.  A modulációs készülékek azt tudják,hogy az égőnyomás változtatásával a fűtőfolyadék hőmérsékletéhez igazodik és nem alakulhat ki a kondenzáció.Mert ugye a hideg folyadék keringetése következtében ha nem elég a kiáramló füstgáz hőmérséklete kialakulhat a kondenzáció.

A kondenzációs kazánok tekintetében pedig nem először keletkezik kondenzáció,hanem a füstgáz kiáramlásából kinyert hő következtében lehül, kondenz víz keletkezik melyet folyamatosan el kell vezetni. Ilyenkor ugye a gravitációs kiáramlás felhajtó erő híján nincs, ezért az égéstermék ventilátoros kiáramoltatására van szükség.

 

Lehet,hogy nem elég pontos a fogalmazás de ez a lényeg.

 

Előzmény: joevagyok68 (50460)
Dió4 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50462

Atyaég, mennyi hozzászólás van itt egy nap alatt!

 

Mármint, hogy eltekerem/elzárom a padlófűtés köreit?

Ezt szoktam alkalmazni, főleg ilyen enyhe időben a kandalló félgőzzel is elég, reggel sincs kevesebb 16 foknál. S az a fa amit így elfűtök egyelőre ingyen van, évek során jött össze innen-onnan. Korábban konvektoros házban laktunk.

De engem az érdekelne, hogy ne kelljen elzárni csak csökkenteni a teljesítményét valamilyen módon, főleg a fogyasztását. Úgy hogy a padló azért ne hűljön ki teljesen.

 

A fűtőegységen a kazánt érted? Az egy Beretta Smart C.S.I.

Előzmény: papesz28 (50376)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50461

Eddig nem ...:-))

Előzmény: enginer (50447)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50460

"Milyen elven működik a kondenzációc kazán? "

Háát gondolom a füstgáz hőmérsékletét köll azalá a szint alá csökkenteni amikor már "kondenzálódik"....

 

"A kettő között mi az összefüggés?"

Mármint az égőnyomás és a kondenzáció között ??

Mert pont ez az amit nem értettem... azt hittem a "hőcserélőn" múlik.....

Mi van akkor, ha induláskor a gázkazán maxigázon megy, mert hideg a visszatérő ?

És mi van akkor ha mondjuk nagy/sok radiátor/víz van a rendszerben és nagyon sokáig hideg a visszatérő.

Az égőnyomás elvileg maximális, mégis van kondenzáció . Tehát milyen kapcsolat van az égőnyomás és kondenzáció között ??

ezért nem értettem....

Mondjuk még sokmindent...

 

De pont ezért -tanulni - járok ide

Köszi...

Előzmény: kapanyél1 (50437)
323d Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50459

Helló!

Tanácsotokat szeretném kérni.

Az évben tervezek egy fűtésátalakítást. Jelenleg egy öszvér rendszerem van, vegyestüzelésű kazánnal fűtök. A házam 2 részből áll az újabb részben lapradiátorok vannak vékony "Henco" csövekkel, minden radiátorhoz külön cső megy oda-vissza. A régi részben gravítációs fűtés van, 2"-ról indul, majd szépen vékonyodnak a csövek. Itt vegyes a radiátorok felhozatala, vannak lapradiátorok és vannak 3 ill 4 oszlopos lemezradiátorok. Ezt a részt szeretném átalakítani. Sztem egyszerre arra lesz pénzem, hogy a csöveket lecseréljem. Réz csöves rendszerre gondoltam, de még nem tudom, hogy milyen vastagsággal induljak. 22-essel szeretnék, majd a későbbi leágazásokkal csökkenteném a cső méretét 16-ra. Jelenleg egy szivatyú van beépítve. Később tervezem puffer beépítését is. Ebben a részben rögtön 2 felé ágazik el, 13 méter hosszú a ház ezen része és 2 irányból körbeölelik a csövek. Meg tudom az oldani, hogy csak 1 irányból menjenek a csövek? Így kb 25 méter hosszan menne a fűtés.  Remélem érthető voltam, üdv.: 323d

enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50458

:D

Előzmény: Wattocsak (50457)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50457

Nem tudom mire alapozod az írásod, de tudatlanságra vall. 

Előzmény: enginer (50453)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50456

Lehetni lehet, de nem ezzel a levegőssel, mert ennek a kültérije ledermed és hidegebb, mint a kinti hőmérséklet. :)

 

Ezek a "hőszivattyús" rendszerek nem rosszak, de sajnos nálunk, csak a normál elektromos fűtéssel (villanykályha) versenyképesek az elektromos energia árképzése miatt.

Gázzal, vegyestüzeléssel nemtud versenyezni.

Előzmény: kapanyél1 (50455)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50455

Szerintem negatív hőből nem lehet hőszivattyúval hőt előállítani. Mindenképp pozitív közeg szükséges.

Előzmény: enginer (50451)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50454
Előzmény: kapanyél1 (50452)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50453

+4C-on tudnak cop2 közelében és nem -15C-on, de nyomjad csak a reklámot. :D

Előzmény: enginer (50451)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50452

Világos!  Csak ha a régi égő esetleg tönkre ment, lehet-e még újat kapni?

Előzmény: enginer (50450)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50451

Ezt esetleg az a hölgy akinek eladtad megeszi, én viszont nem.

Előzmény: Wattocsak (50449)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50450

de, ha csak újra rakatja, vagy kikenik akkor nem kell MEO. :)

Ha átvariálja a fűtését, más rendszerűre, akkor már MEO kell és az fájni fog.

(kéménybélelés, ha lehet a társasházban, gázterv stb.)

Előzmény: kapanyél1 (50448)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50449

Ekkora reklámot ne csinálj a levegős hőszivattyúnak. :-)

-15C is kettő feletti COP-vel üzemel. Még a kínai is!

Most készítettünk egy ilyen rendszer öt emeletes ház harmadik emeletére, mert a hölgynek nem volt kéménye, ami meg volt az életveszélyes és nem lehetett bekötni semmit.

 

Előzmény: enginer (50438)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50448

Úgy tudom,hogy hérát már nem szabad használni, legalábbis biztosan nem engedélyeznek ha MEO is kell.  De lehet,hogy már nem is lehet kapni. Pontosan nem tudom.

Előzmény: enginer (50446)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50447

Akkor ezekszerint azt sem tudtad, hogy ezekben még a láng is forditva (fentről-lefelé) ég? :))

Előzmény: joevagyok68 (50441)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50446

Akkor az a legolcsóbb, ha újra rakatod, vagy csak kikenik, vagy mit szoktak vele csinálni.

A többi megoldás nálad baromi drága lenne, meg az engedélyek.

Inkább ne menj bele, mert rossz vége lessz.

Előzmény: zsuzsi8822 (50444)
railway Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50445

Üdvözletem a T. Hölgyeknek/Uraknak! Az alábbi problémának a megoldásához kérnék szakmai támogatást.

Elöljáróban hangsúlyoznám nem vagyok gázkészülék szakember. Tehát, adott egy Stiebel Eltron Hydroterm Primus HCP 23 AE SI turbós kazán. 10 éves a készülék, de két-három évente mindíg volt valami baja. Legfőképp váltószelep membrán amit már kb 3-4 alkalommal magam cserélek így ebben a témában némileg gyakotlott vagyok. A mostani problémám eredete is membrán problémát gyanított. Ugyanis fűtés van, melegvíz nincs. Gondoltam ismét átszakadt a membrán, szét sem szedtem a váltószelepet amelyet egyébként az ősz folyamán darabokra szedtem, tömítést, rudazatot cseréltem. A mai nap vettem javítókészletet, mert csak így lehet kapni.

Kicseréltem, összeraktam, majd indítottam és a probléma ugyan az. Nem kapcsol melegvízre. A szelepen lévő relé melegvíz áramlásra kapcsol. Fűtés esetén van melegvíz a fűtés ideje alatt, de ha fűtés+melegvíz állásból a fűtés ideje alatt csak melegvíz állásra kapcsolva a kapcsolót azonnal kikapcsol. Kicsit "játszottam" a kapcsolóval. Fűtés alatt reset, majd amikor bekapcsolt a fűtés átkapcsoltam csak melegvízre és nem kapcsolt ki és jött a forró víz, de ez csak egyszer sikerült. Viszont az égéstérből borzalmas hangok halattszottak, olyanok amelyek csak fűtés esetén nem. Hőcserélőt decemberben savaztam (az alsót). Kérdésem, lehet-e az égéstérben lévő hőcserélő kövesedése a probléma? Hálózati víznyomás a melegvíz kinyitásakor olyan mint ha a hideg vizet nyitottam volna meg. Vagy ennek nincs jelentősége? Illetve lehet-e panel gond? Azt is olvastam valahol hogy a panelon az egyik kondi hibája is produkálhat ilyen problémát (Immergas a panel). Még valami, nem mindíg fűti fel a vizet 80-90 fok közé csak 60 fokig majd kikapcsol függetlenül attól hogy a termosztáton beállított levegőhőmérsékletet még nem érte el a ház hőmérséklete de ez sem mindíg van így. Előfordul az is, hogy a beállított hőmérséklettől magasabb van a lakásban (pl. akkor amikor visszavesszük a fűtést) és egyszer csak bekapcsol és ha még visszább veszem akkor kapcsol ki. Hát kb ennyi. Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv mindenkinek!

zsuzsi8822 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50444

Igen, gázégő fejes!

 

A félreértések elkerülése végett, én sem gondoltam hogy 1-2-300 ezerből fűtésem lesz, de azt remélem max 1milliobol megáll egy ilyen történet, de az eddig ajánlatok alapján nem:-(

 

konvektor? villanyfűtés? valami más alternatív megoldás? 

 

 

Előzmény: enginer (50443)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50443

Zsuzsi!

 

Gázégőfejes volt az a cserépkályha?

Előzmény: zsuzsi8822 (50429)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50442

Tényleg összezavartál ezzel a lég-hőszivattyús butaságoddal és elfelejtettem, a másik lehetőséget.

Vesz az OBI-ban vagy bárhol olyan ventillátoros hősugárzókat, darabját 5E-ért, mert azoknak hidegben jobb a hatásfokuk (közel 100%), mint a levegő hőszivattyúnak és minden szobában külön hőszabályozása lehet!

Előzmény: enginer (50438)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50441

Azé kérdeztem, mert nem tudtam pontosan... 

A szmájli pedig azért volt , hogy leplezzem, hogy nem tudom, vagy ha nem tudom de mégis igazam vóna :-))

De a kondis kazánoknál van még külön egy, vagy nagyobb hőcserélő mint a simánál.

Nem ?

De mostmá legalább ezt is tudom...

 

Előzmény: kapanyél1 (50437)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50440

Sajnos 600 ezerből nem jön ki semmi. Még ha a kandallót átépíttetnéd és egy központi fűtésre köthető kandalló betétet építenének be, és mondjuk beraknak három radiátort, akkor is kell hozzá kb. egy milla, barátságos szerelési díj mellett is. Plusz a kandalló átépítése.

Előzmény: zsuzsi8822 (50429)
printer71 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50439

Sziasztok .

 

    Adott egy Laing Solar cirko kombi gázkazán . A kazán 6 éves soha nem volt megbontva ,viszont 99%-ban csak melegvízre használtuk ,mert a fűtésrendszeren van egy patkó cserépkályhával és azt használjuk ,a cirkóval esetleg felmelegítettem a rendszert ha sürgősen kelett a meleg . A csapvíz nálunk extrém vízköves ,ha lemosom az autót és nem törlöm át úgy néz ki mintha finom fehér homokkal leszórtam volna . A kazánon kigyúlt egy piros égő ,és azóta nem hajlandó csinálni semmit .Kibontottam semmi rendellenességet nem láttam a gázégők és a hőcserélők lamellái szép szürkék mintha újak lennének . Teszt állapotban indúl a kazán azaz van gáz ,van víz ,és dolgozik a szivatyú . A fórumot olvasgatva arra gondolok ,hogy kik kellene savazni a hőcserélőt .

   A véleményeteket kérdezem ,hogy segíthet-e a savazás ,ha igen akkor a következő kérdés hogy bontsam meg a rézcső és a hőcserélő csatlakozását ,mert ilyet még nem láttam ,és vissza tudom -e tenni ?

enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50438

Tényleg ne csináld már!

48m2-es második emeleti bérház!

költsön 2,5 milliót olyanra ami 4X annyiért fűt, mint bármi más???

Az ugye megvan, hogy a "levegős hőszivattyú" hidegben (amikor fűteni kell!), akkor lemegy cop1-re, hanem lejjebb?

Amúgy meg, akkor már szereltessen fel 2db klimát 300-ért, mert ugye ez is ugyan az, mint amit te "levegős hőszivattyú"-nak nevezel és ugyan ott van csak spórolt 2,2milliót, mert nem hőszivattyúnak hívják. :)

 

Amúgymeg 4X annyiért fűthet, mint bármi mással, ezért hívják szivattyúnak! :D

 

 

 

Előzmény: Wattocsak (50436)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50437

Szerinted?  Milyen elven működik a kondenzációc kazán?  A kettő között mi az összefüggés?  Vagyis, mi köze egymáshoz?  Hacsak nem az,hogy mindkét esetben szerepel az a szó,hogy kondenzáció.

Előzmény: joevagyok68 (50430)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50436

Sok millió?

Nálad mi a sok?

Nekem egy is sok ez nincs rendben, de már megszoktam :-(

Kettő és fél milláért levegős hőszivattyú falfűtéssel, melegvíz termeléssel.

Előzmény: enginer (50434)
Süni A6 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50435

Sziasztok.

 

A kazánom egy BUDERUS és van rajta egy Weishaupt gázégőfej. Korábban egy Weishaupt gázolajégő volt rajta. Négy éve kötötték be a földgázt én azóta rá nem néztem a kazán belsejére. A mai napon visszaraktam a gázolajégőt, de előtte kinyitottam a kazánt. Legnagyobb megdöbbenésemre tele volt valami salakanyaggal ami korábban nem volt illetve a kazán belsejére rá van valami óly módon égve, hogy kalapáccsal is csak kisebb pikkelyek esne le. A kérdésem az, hogy mi ez és mitől lett ez a rengeteg salakanyag a kazánban, illetve hogyan lehet ezt eltávolítani belőle. Amit tudtam kefével, ecsettel ezzel-azzal kikapargattam, de a ráégett vmit, azt nem tudtam kiszedni. Nyilván ebben az esetben szigetelő anyagként szerepel, igy sokkal több energia kell nekem, hogy a vizemet felfűtse.

 

Az öteletek tiszetelettel várja a Sün.

enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50434

Akkor vegyél az OBI-ban vagy valahol olyan kandalló szerűt 80-100 környékén, mert a gáz meg a többi fűtés sok milliótól indul az esetedben.

Előzmény: zsuzsi8822 (50429)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50433

Majdnem megkérdeztem, hogy ...... játszanak szerinted?

 

Igen a "moduláció"-val meg a tömegárammal.

Szerinted véletlen, hogy a kondenzációs készülékekben minden szabályozható, még a szivattyút is a készülék szabályozza?

Előzmény: joevagyok68 (50430)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50432

Megfognak minket lincselni! :D

Nekem is 35C-on ketyeg a nem kondenzációs kazánom, 60C-on szerintem soha sem ment.

Jah és köszöni szépen, mert igen régóta elvan az 50C alatti előremenő/visszatérő párositással.

Előzmény: kapanyél1 (50427)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50431

Figyeltél?

Azt kérdeztem, hogy a "Ha a képtől jobbra van még 20cm cső".

A képen meg ott van már a kszelep meg a T idomok.

Előzmény: papesz28 (50428)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50430

"Amúgy pedig nem az számít,hogy hány fokos a fűtővíz,hanem,hogy elegendő-e az égőnyomás ahhoz,hogy ne alakuljon ki kondenzáció."

 

Akkor a kondenzációs kazánoknál az "égőnyomással játszanak", hogy kondenzáljon a készülék??  :-))

Előzmény: kapanyél1 (50425)
zsuzsi8822 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50429

Szisztok!

 

Előre is bocsánat a hozzáértőktől a leírásért! az alábbiban kérnék tanácsot!

 

Adott egy régi tipusú bérházbeli lakás, 48nm. belmagasság kb 2,8 ... 2.emeleti, alatta, felette lakás (bár alul nem laknak). két szélső fal lépcsőházzal szomszédos. szigetelés... hááát. rossz.. vastagok a falak (kb 60 cm) de azon kívül nincs semmi amit szigetelésnek neveznék. van 1 kémény ami bélelve van, de nem dupla falú (valószínűleg nem ez a szakkifejezés)

 

eddig cserépkályha volt, most már használhatatlan, uh teljes fűtésrendszert cserélni kell...

a kérdés hogy mire?

 

Amit szeretnék...

 

meleget:-)

megfizethető bekerülést..

 

mivel nem 15 évre tervezek, olyan rendszert szeretnék ami nem ennyi idő alatt térül meg.. értsd... inkább fizetek plusz 5-10 ezret havonta, mint most plusz 600 ezret egy szuper rendszerre...

 

aki egy kicsit jobban benne van a  témában mint én, javasolhatna valamit, mi lenne a legmegfelelőbb, és kb mennyivel kell kalkulálni!

 

plusz érdekelne még a járulékos költségek hogyan alakulnak, tervezés, meo díj, kinek kell még mennyit fizetni, plusz mennyi idő alatt fut át a terv a gázművek rendszerén!

 

Köszi a segítséget előre is!

papesz28 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50428

a 20 cm-nél egy kicsit többre van szükség , ha jól akarod csinálni

itt arra gondolok, hogy ha szívattyút akarsz/kell cserélni később , célszerű zárható szivattyú szereléket berakni, ebből következik hogy a szivattyú 18cm+ 2x 6 cm a szerelék ha roppantós, és együtt tömitéssel 30,5cm

ennyi helyet min. kell áldozni rá:(

Előzmény: enginer (50396)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50427

Még valamit. Nálam a radiátorok a ház hőigényéhez képest túl vannak méretezve, (szándékosan) de a kazánhoz képest (18 kw kazán  14 kw radiátorokkal)   nincs túl méretezve.  Állandó 21 fokos szobahőmérsékleten nem tud felmenni a fűtővíz45 fok fölé. Általában 30-40 fokon kering, de még soha nem keletkezett kondenzáció.  Az idén viszont lecserélem a kazánt kondenzációsra.

Előzmény: enginer (50424)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50426

Én a szakszerűen kivitelezett rendszerre értem. Persze! Mindent el lehet rontani.

Előzmény: enginer (50424)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50425

Ha szabvány szerint van bekötve a füstcső, az nem túl hosszú, akkor csak a kéményben keletkezhet kondenzáció, az alumínium kéményt pedig már nem engedélyezik amit károsíthatna. Azokat fokozatosan majd úgyis le kell cserélni. Amúgy pedig nem az számít,hogy hány fokos a fűtővíz,hanem,hogy elegendő-e az égőnyomás ahhoz,hogy ne alakuljon ki kondenzáció.

Előzmény: nixon70 (50423)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50424

Én azért már láttam nem is 1et.

Tipikus hiba, amikor régi 2"-os bazinagy térfogatú gravitációs rendszerbe, vagy PF-re kötik a nemkondenzációs kazánt III. fokozatú szivattyúval by-pass nélkül.

Könnyezni szokott a kazán is nemcsak a kémény. :)

 

Catman esetében simán lehetne úgy, hogy elöbb csak az egyik PF kör legyen nyitva, kazán és a keverőszelep is 40C-ra állitva (szerintem nem lehet lejjebb állitani a kazánt), szivattyú I. vagy II. fokozatba visszakapcsolva.

Amikor megfordult ez a kör, akkor indulhat a második, majd a harmadik és nem lesz kondenzáció.

Az csak egy tévhit, hogy 50C alatt garantált a kondenzáció. :)

 

 

Előzmény: kapanyél1 (50421)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50423

Igen,a kondenzvíz.

Előzmény: kapanyél1 (50421)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50422

Simán mehet lejjebb is, úgy, hogy nemfog kondenzálni. :D

Előzmény: nixon70 (50417)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50421

"Akkor miért nem mondod neki,hogy nyugodtamn járassa csak 50°C-al?

Igaz,nem téged fog hívni,ha kilyukad...."

 

Már sokat láttam és sokat tapasztaltam, de olyat,hogy kilyukad 60 fok alatt? Soha nam tapasztaltam és csak most hallom először.  Meg tudnád magyarázni,hogy milyen folyamatok indúlnak el ami a kilyukadáshoz vezet? Kondenzvíz? Az a kéményben keletkezhet amiből nem a kazánba folyik, feltéve,hogy a kémény szabályos.

Előzmény: nixon70 (50417)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50420

Aggódni nem kell, a rendszer nem fog szétesni, csupán az lehet,hogy a szomszédodnak egy félfordítós öblítőszelepe van, melynek csapgumija nincs szorosan a felsőrészen és a laza csapgumi rezonál és elég idegesítő hangot tud produkálni. Szólni kell neki,hogy javíttassa meg szerelővel.

Előzmény: Ladila (50385)
Catman Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50419

d-eg euro kt-e

Előzmény: enginer (50414)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50418

-m :))))

Előzmény: nixon70 (50417)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50417

Akkor miért nem mondod neki,hogy nyugodtamn járassa csak 50°C-al?

Igaz,nem téged fog hívni,ha kilyukad....

Előzmény: enginer (50410)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50416

50175

Előzmény: enginer (50414)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50415

Melyik végét?

Ami a fémrúdon van, vagy a másikat?

 

A fémrudon nem hiszem, hogy sokáig tartana a forrasztás a hő miatt és, ha egyáltalán forrasztható.

Inkább valami préselős technika kellene, vagy ha elfér akkor egy kis csokival odafogatni.

Előzmény: azistenit+1 (50413)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50414

Milyen kazán ez?

Előzmény: Catman (50412)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50413

Az F4 hibával az a helyzet, hogy ha az égőtérbe nyúló fémrúd, ami feltételezésem szerint az ionizációs érzékelő lehet(?) akkor annak a vezetéke lehet megtörve. Mert egy ponton ha megmozgatom, mindig tud gázt kapcsolni, viszont ha nem nyúlok hozzá, hosszú percekig próbálkozik elindulni, de hiába szikráztat. Viszont ha itt megmozgatom egybül indul. Ki lehet cserélni ezt a kábelt? Vagy ez speckó kábel? Le tudom forrasztani a végét?

Valami ötlet?

Előzmény: azistenit+1 (50251)
Catman Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50412

Hat, akkor nincs mas hatra, marad a szivattyu...

 

Az elozo hozzaszolasod alapjan maradhat igy 50 fokon a kazan, amig be nem szereltetem a szivattyut tavasszal?

Előzmény: enginer (50411)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50411

Tényleg nem akarlak elszomorítani, de a 7-es ábra kivételével mind1iken van szivattyú, még az 1esen is.

Előzmény: Catman (50409)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50410

"A kazánt ne járasd 60°C alatt,mert a füstgázból kicsapódó anyagok károsítják a kazánt,kéményt."

 

Na mibe fogadunk, hogy ez nem igaz? :)

 

 

Előzmény: nixon70 (50406)
Catman Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50409

Nem, az 1. abrara gondoltam, csak azon nem latok radiator kort. :) Viszont a hozza tartozo szoveg szerint nekem pont erre lenne szuksegem. Vagy rosszul gondolom?

 

Egyebkent ha mas megoldas nincs, mindenkeppen szereltetek be egy plusz szivattyut, csak az ugye kicsit megdobja a rendszer fogyasztasat...

Előzmény: enginer (50408)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50408

Gondolom a 7. ábra tetszett meg. :D

Akkor olvasd el a hozzátartozó szöveget is és egyből látod, hogy ez nem neked való.

Előzmény: Catman (50403)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50407
Előzmény: Catman (50403)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50406

Akkor a kolléga által javasolt átalakítás bőven elegendő!

A kazánt ne járasd 60°C alatt,mert a füstgázból kicsapódó anyagok károsítják a kazánt,kéményt.

Előzmény: Catman (50403)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50405

Sokiáig folyt erről itt a vita. :D

Szerintem hülyeség, akkor már inkább használd így, amig nem veszel szivattyút.

Valaki szokott itt igen elfogadható áron reklámozni szivattyút, vagy veszel valahol párezerért egy használtat. Nincs ismerősödnek leszerelt régi FÉG kazánzja? :D

Előzmény: Catman (50399)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50404

Neeeeeeeeeem!

Azon agyaltam,amit leírtam a válaszban.(a radiátoros ha nem kéri,a padlónak elég-e az az idő,amit megy a kazán?)

Előzmény: enginer (50401)
Catman Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50403

Most eppen nem megy a futes, de ugy remlik, hogy felmelegszik valamennyire. Meg most erezhetoen langyos a padlo is, tehat biztosan mozog a viz.

 

Kozben talaltam egy ilyen leirast: http://futestechnika.danfoss.com/PCMPDF/Kombinalt_futes_uj_veglegesnyomtat.pdf Ebben elvileg nincs plusz szivattyu, bar az abra alapjan nem teljesen vilagos, hogy akkor ez most tenyleg egy kombinalt rendszer-e... Nalam ez nem mukodne esetleg?

Előzmény: nixon70 (50402)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50402

a padlófűtéseden megfodul a víz(felmelegszik a visszatérő)amíg megy a kazán?

(erre nem válaszoltál)

Előzmény: Catman (50399)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50401

Kipróbáltad? :-D

Előzmény: nixon70 (50398)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50400

Egy szakinak, akinél van anyag és már dolgozott is rézzel, annak úgy kb. 2óra, de kávézással kényelmesen legyen maximum 3óra.

Ha spórolni akarsz, akkor te is megvagy vele egy szombat délelött, bár az ilyenbe jobb belekezdeni olyankor, amikor nyitva vannak egésznap a boltok, mert, ha lemarad (mindíg leszokott :D) valami alkatrész, akkor ottmaradsz boltnyitásig fűtés nélkül. :)

Előzmény: Catman (50397)
Catman Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50399

Az jutott meg eszembe, hogy mennyire hulyeseg az, ha a PF eloremeno aga tulajdonkeppen a radiator kor visszatero aga lenne? Tehat a PF korbe a radiator korbol visszatero hidegebb viz menne? Nem lehetne igy megsporolni a szivattyut?

Előzmény: enginer (50396)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50398

Igazad volt!

Előzmény: enginer (50387)
Catman Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50397

Hely szerintem lesz hozza, de azt en is gondoltam, hogy gyakorlatilag az egeszet ujra kell majd csinalni. Ezert nem szeretnek most futesidenyben hozzakezdeni (bar nem tudom, mekkora munka ez)...

Előzmény: enginer (50396)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50396

Így sajnos nem fér be a szivattyú.

Nem is tudom, hogyan gondolta aki ezt művelte.

Ha a képtől jobbra van még 20cm cső, akkor nem tart olyan sokáig beszerelni egy szivattyút, hogy jó is legyen.

 

 

Előzmény: Catman (50395)
Catman Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50395

Csinaltam egyet, igy nez ki:

 

Előzmény: enginer (50394)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50394

Nincs véletlenül egy képed a PF osztóról, úgy, hogy látszik a keverőszelep is?

Előzmény: Catman (50389)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50393

Egyszerűen kiderítheted, hogy kell-e másik is.

 

Amikor hideg a rendszer (radiátorok) és nem megy a kazán megnézed, hogy mekkora a nyomás és felírod. 

Aztán amikor megy a kazán és minden radiátor meleg, megint megnézed.

 

A két érték között elvileg nem lehetne pártizednél nagyobb az eltérés.

Előzmény: Ladila (50391)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50392

Egyszerűen jelzed a szomszédnak, hogy vegyen valami normális minőségű szelepet

és, ha nagyon zavar, akkor még adsz is neki bele párezret. :)

Előzmény: Ladila (50390)
Ladila Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50391

Még annyit: én úgy tudom, hogy az én fűtési rendszeremben nincs külön tágulás tartály, az valahogy a kazánban van benne. Ez nem gond?

Előzmény: enginer (50388)
Ladila Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50390

Köszönöm szépen. Nem is tudtam, hogy ilyen ismert ez a dolog. Utána fogok nézni, de biztos elég szép pénzbe fog kerülni. És az érdekes, hogy én fizetek azért, mert másnak egy ilyen öblítés a takarékos megoldás.

Előzmény: enginer (50388)
Catman Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50389

Koszi mindenkinek a tanacsokat. Valamit mindenkeppen kezdeni szeretnek majd kezdeni a rendszerrel, de ha lehet, csak tavasszal. Ha addig 50 fokon jaratom a kazant, lesz valami baja? Aztan majd szerintem berakatok valakivel egy plusz szivattyut...

enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50388
Előzmény: Ladila (50385)
enginer Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50387

Tényleg ne rémisztgesd már szerencsétlent!

Már miért is kellene lecserélni a keverőszelepet hőcserélőre???

Elég egy szivattyút beszerelni a keverőszelep és a PF osztója közé és 1db csőtermosztáttal vezérelni a PF szivattyúját.

 

Másik meg az (2X-is írtad!!), hogy amikor zár a keverő, akkor pont, hogy nem fog "a kazán fele fog seperni a víz a kisebb ellenállás miatt"

Pont, hogy fordítva van!

Előzmény: nixon70 (50384)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50386

"Nem lehet valami termofej-szerűséget a padlófűtés köreire is tenni?"

Lehet.

Előzmény: Dió4 (50374)
Ladila Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50385

Társasházban lakom és a másik lakásban élők vettek egy kézi nyomásos wc öblítőt, ami nagy nyomáson engedi a csészébe a vizet. Azóta minden egyes nyomásra nálam olyan hang hallatszik, mintha egy kalapáccsal vertek volna rá a csőre. Sokszor, ha csend van, komolyan ijesztő tud lenni, de azért is aggódom, hogy egyszer még szétesik a hálózat. Van valami ötlet, mit lehetne tenni? Amúgy külön hálózaton vagyunk, az utcáról jön be egy csonk, az van székötve két hálózatra, külön órával. Új csonk behozása a kertbe nagyon sokba kerülne.

nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50384

A kazánodnak(mivel nem kondis),nem egészséges az alacsony hőfokon való járatás(60°C alatt).

Egy szétválasztásnál a padlót le kellene választani egy hőcserélővel a másik rendszerről(külön szivattyú,tágtartály,szabályzás,bizt. szelep,töltési lehetőség stb..),továbbá a vezérlést úgy kell kialakítani,hogy a két rendszer együtt és külön-külön is indíthassa a kazánt(nem elektromos vagyok,de szvsz megoldható).

Jelenleg a radiátoros kör(ök)esetleg torlók fojtásával tudsz nagyobb szállított vízmennyiséget a padló felé küldeni,de nem tudom,elegendő lesz-e,mivel ha elérte a beállított értéket a padló keverőszeleped,a kazán fele fog seperni a víz a kisebb ellenállás miatt.(amit 35-40°C nál ne állíts feljebb).

Még egy kérdés:

-a padlófűtéseden megfodul a víz(felmelegszik a visszatérő)?

Előzmény: Catman (50323)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50383

Többek között az is,meg az is,hogy 1 szobatermosztát indítja a kazánt,a felfűtési idő 1/2-1óra,(ami a padlóra kevés)ráadásul ahogy a hőfokkorlátozó eléri a beállított értéket,nem fog a padló fele menni a víz(hülye lenne),hanem a 3. járaton szépen vísszafordul kazánra.

Előzmény: joevagyok68 (50332)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 50382

"Hatasfok szempontjabol mennyire gaz az 50 fokos viz a radiatorokban?"

Neked nem kondenzációs kazánod van , ugye ?

Előzmény: Catman (50363)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50381

Az F4 hibával az a helyzet, hogy ha az égőtérbe nyúló fémrúd, ami feltételezésem szerint az ionizációs érzékelő lehet(?) akkor annak a vezetéke lehet megtörve. Mert egy ponton ha megmozgatom, mindig tud gázt kapcsolni, viszont ha nem nyúlok hozzá, hosszú percekig próbálkozik elindulni, de hiába szikráztat. Viszont ha itt megmozgatom egybül indul. Ki lehet cserélni ezt a kábelt? Vagy ez speckó kábel? Le tudom forrasztani a végét?

Előzmény: azistenit+1 (50357)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50380

Egyetértek.

Előzmény: papesz28 (50379)
papesz28 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50379

én is szeretek hegeszteni, és igen jó érzés mikor fiatal koromra tekintve meglepődnek , és azt mondják, hogy azt hittem nem is tudsz hegeszteni, és mégis

 

mert a ,mai fiatal szerelők nem is nagyon tudnak, és nem is akarnak

nálunk a csapatban én vok a hegesztő, ha arra van szökség, de igazság szerint ilyenekre nem is vagyunk berendezkedve sem

nincs is nagyon értelme , mert míg megélünk abból amit csinálunk, addig felesleges ilyenekbe beruházni, elég a mostani gépeket karban tartani, bővíteni ( pl.: rems roppantógép, vagy a meditherm speciális hőfokra állított sütőgépe, amikhez fejeket kell venni, szervizelés, stb, gondolom nem kell bemutatnom hogy miről beszélek)

ezenkívűl felesleges annyi mindenbe belemenni, elég ezeket a rendszereket folymatosan fejleszteni, meg persze magunkat

Előzmény: kapanyél1 (50378)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50378

Pedig egy szép körhegesztés sikerélményt is nyujt. De nagyon el is lehet rontani. Találkoztam olyan hegesztéssel amikor befolyt az anyag a kötésnél, ott leszűkülve évek mulva dugulást eredményezett és kideríteni,hogy hol van a hiba, szóval nem egyszerű dolog.

Előzmény: papesz28 (50373)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50377

Vágni,vagy vésni igaz nem mindegy,de ugyanúgy vakolni vagy gipszelni kell majd glettelni.

Ami pedig a falon belüli kanyarokat illeti valóban nem szerencsés idomokkal szerelni mert ahány kötés annyi hibalehetőség, ami esetleg évek mulva jelentkezik. Viszont ha lehetőség van rá inkább a padlóban érdemes vezetni alsó bekötésű radiátorokkak.

 

Előzmény: Masgas (50375)
papesz28 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50376

első lépésnek a szelepek zárása az osztón a padlófűtés köröknél, lehet megoldás

 

amúgy mi a fűtőegység?

Előzmény: Dió4 (50374)
Masgas Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50375

Igazság szerint a falat már nem véssük hanem vágjuk, én a sarkoknák a kanyarokkal érzek gondot az elhelyezésnél a müa csőnél sűlyesztett kivitelben, természetesen ha egy szálból akarja az ember idom nélkül mivel csak így van értelme a szűkületek elkerülése végett.

Bár a toló hüvelyes technológiánál nem igen van keresztmetszetszűkület, bár még nem mértem konkrétan, ugye ott a csövet tágítjuk az idomra és úgy a hűvely. Ok ez nem olcsó technológia.

Előzmény: kapanyél1 (50369)
Dió4 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50374

Sziasztok!

Az első telünket töltjük a házunkban, s több dolog is fejtörést okozott nekem a kialakított fűtésünkkel kapcsolatosan.

 

Van egy nappalink ebédlővel, konyhával és padlófűtéssel. A szobák radiátorosak. Hogy a rendszer egyszerűbb legyen, a szerelő úgy tervezte be, hogy inkább vegyünk nagyobb radiátorokat, s üzemeltessük azokat is alacsonyabb, a padlófűtésnek is megfelelő hőfokon.

Ha minden teljesen nyitva van, az eredmény az, hogy a padlófűtés kb. két fokkal eredményez magasabb hőmérsékletet.

Éppen ezért a radiátorokon lévő termofejekkel sokra nem megyek, mert azok lecsavarva csak még jobban növelnék a különbséget. De én néha inkább kiegyenlíteném a hőmérsékletet. Ráadásul pont a nappaliban van egy kandalló is, ami miatt még inkább jó volna "lejjebb venni" a padlófűtést.

Jelenleg azonban csak elzárni vagy kinyitni tudom a köröket. A mobil-termosztát vagy abban a szobában van ahol nincs a radiátoron termofej, vagy a padlófűtésnél.

 

A kérdésem az, hogy van-e olyan szabályozó, ami a termosztát használatánál megmaradva a radiátor termofejeihez hasonlóan csökkenteni tudná a padlófűtés teljesítményét úgy, hogy mégse legyen az elzárva, és a radiátorok továbbra is fűthessenek teljes erővel.

Sőt, a kandalló esetén a padlófűtés éppencsak temperálja a padlót, de mégis fűtse valamennyire, ne kelljen elzárni.

Nem lehet valami termofej-szerűséget a padlófűtés köreire is tenni?

Gondolom, az nem megoldás, hogy félig zárom el/nyitom ki a csapokat, mert lehet, hogy a kevesebb víz inkább túlmelegedne.

 

papesz28 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50373

Ez így igaz , ott egyértelműen a falon kívüli a megoldás, ez nem is kérdés

ott nincs is nagyon más ,mint réz, vagy vas

 

ha szépen és igényesen van megcsinálva , akkor az lehet akár szép is, édesanyáméknál rézzel van kötve,és felcsiszoltam nekik a gyári dörzsivel, és több rétegben le lett lakkozva, ami igen jól mutat a fehér falakon, de mint mondtam ehhez az kell hogy szép nem muglis forrasztás stb adott legyen

 

szerencsére csak új , vagy teljesen szétvert, teljes felújítás alatt álló házakban dolgozunk, ahol viszont adott a lehetőség és mivel főprofilunk a felületfűtés, így egyértelmű a helyzet

 

amúgy ez a technológia sokkal szimpatikusabb , és nem azért mert vassal pl. nem tudok , vagy nem szeretek,csak ez tetszik:):D

 

 

Előzmény: kapanyél1 (50372)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50372

Világos!  Az új épületeknél teljesen rendben van. De egy régi lakásban ahol fel van parkettázva, csak egy tisztasági festésre van szükség és a fatüzelés,vagy a régi vascső kiváltására, csak nem veretik szét a lakást? Ott legpraktikusabb a falon kívüli, nem?

Előzmény: papesz28 (50371)
papesz28 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50371

mi falon kivűl csak gépházlekötést szoktunk szerelni és csak rézzel ( vasat mi olyan nagy ivben kerüljük:) ), azon kívül minden falban ,  mondjuk radiátort sem szerelünk, az utolsó három évben két radiátoros rendszert raktunk össze , azt is osztóról egy cső oda egy vissza, nincs hiba lehetőség, vezérelhető, stb.

Előzmény: kapanyél1 (50369)
babarucu Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50370

Azé, mert mindenki fene igényes lett (ez nem istálló) szövegel.

Amúgy sokkal olcsóbb műanyaggal, egyszerűbb, és festés után csak a radiátor felszerelés, és beüzemelés miatt kell visszamenni (új háznál, vagy szétburítottnál!!).

 

Előzmény: kapanyél1 (50369)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50369

Falon kívűl miért nem. Csak azért,mert most ez a divat? Miért rossz látvány egy szinte a falhoz simuló 22-es, vagy 18-as rézcső müanyag bilincsekkel menyezet alatt? Falat kivésni? az miért jó megoldás? Esetleg padlóban, de tényleg csak új épületnél.

Előzmény: babarucu (50367)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50368

Úgy kell megtervezni és kivitelezni,hogy a falban vagy padlóban ne legyen kötés, csak a falon kívűl elhelyezett osztóban. Persze így több vezeték kell, de szakszerű.

Előzmény: babarucu (50365)
babarucu Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50367

Falon kívül 99%-ban rézzel szerelek, a többi acél.Egy új, vagy szétdöntött háznál szinte csak henco, hewing, comap csővel.

Mással nem is lehet, mindenki ill senki nem akarja nézegetni a csöveket a falon, falat meggyengíteni végigvéséssel nem tuti.

 A bevonatos lágyrézcső az ára miatt szóba se jöhet.

Előzmény: kapanyél1 (50366)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50366

A műanyagcső olcsóbb,gyorsabb a szerelése, de én soha nem ajánlottam, mindig a rézcsövet részesítettem előnyben amikor már bejött ez a technológia. Sokkal biztonságosabb, tuti, hogy jól működik hosszútávon is előnyösebb. Műanyaggal ott érdemes vezetni,ahol nagy a tagoltság és padlóba szerelve rövidebb vezetékre van szükség.

Előzmény: azistenit+1 (50362)
babarucu Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50365

Kulcsos idommal falba vezetni, főleg fűtést ami állandóan mozog, nem szerencsés.

Előzmény: azistenit+1 (50362)
KömKel Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50364

Nekem a falfűtésem (házi kivitelezés) 16-os csőből van betekerve, 400 méter a falban. Vannak ehhez idomok is, mindegyik kulcsos. (egyetlen van, amit elvakoltam, a többi vagy gipszkarton mögött van, vagy valami rejtett zúgban)

 

Tény, hogy nagyon leszűkül a keresztmetszet, a szivattyút a legmagasabb fokozaton kell pörgetni.

Előzmény: azistenit+1 (50362)
Catman Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50363

Igen, ez eddig megvan, de nem akarok most belefogni a futesrendszer atepitesebe... Majd esetleg tavasszal. De addig is futeni kell valahogy. Most beallitottam kb. 50 fokra a kazant, igy jonak tunik, fut folyamatosan, es legalabb nagyjabol egyszerre melegszenek a szobak es a nappali. Hatasfok szempontjabol mennyire gaz az 50 fokos viz a radiatorokban?

Előzmény: joevagyok68 (50341)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50362

Az 50357-re senkinek nincs ötlete?

Szóval akkor Henco csövel nem érdemes tervezni? Az most így hogy szóltatok, nekem is feltűnt, hogy sokkal kisebb az átmérő az idomoknál. Szóval ez gázos.

Még ha egy csővel mennék is el az első radiátorig, a T idom miatt beszűkül, és annyi az egésznek.

Esetleg ha ugy lenne tervezve, hogy ne sokkal szükítse le az idom, az ereditleg szükséges mérete, mondjuk az idom belső átmérője a főágon ne legyen kisebb mint 17?

Másfelől meg azt olvastam, hogy nem szabad kulcsos szerelésűt falba tenni...? Mit lehet?

Sajnos kezdem azt az álláspontot felvenni, hogy jóval olcsóbb a műanyag fűtéscső, csak a rendszer bánja...

Előzmény: azistenit+1 (50357)
enginer Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50361

Ne keverjétek a szezont a fazonnal!

A kazánban 18-as rézcső van, 1mm-es falvastagsággal és a rézidomok nem szűkitenek.

Azok a méretek amiket írkáltok, 5rétegű csövekre igazak, de azoknak meg 2mm a falvastagságuk és az idomoknál jelentősen szűkitenek!

Előzmény: azistenit+1 (50354)
babarucu Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50360

Szvsz kicsi a tágulási, alapba 0,2,  akkor nem igazán értem minek kellett zártá tenni.

Előzmény: stevegel (50348)
babarucu Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50359

Ha így viszed a falba minden idomnál szenvedni fog a víz, minden idomnál a felére csökken az átmérő.

Sokkal jobb egy osztó-gyűjtős padlóban vezetett megoldás.

Előzmény: azistenit+1 (50354)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50358

Amikor én tanultam a szakmát (nagyon régen) akkor meg az volt a baj,hogy az idősebb szakmát nagyon értő szakik sokszor elfordulva szereltek nem akarták átadni az ismereteket mindig attól féltek,hogy nem csak Ő fog hozzá érteni és elveszíti az üzemben betöltött privilég szerepét. Legtöbbször titokban lestük el a fogásokat, majd folytonos önképzés révén lehettett eljutni egy bizonyos szintig. Akkoriban sem a tankönyvekből lehetett kitanulni a szakmát,hanem az idősebbektől. A tankönyvek akkoriban tele voltak Marxista ideológiával ahelyett,hogy a szakmáról szóltak volna. Lehet,hogy most kicsit túlzok, mert azért volt benne szakmai rész is.

Előzmény: Masgas (50351)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50357

Na ezzel az F4 hibával az a helyzet, hogy ha az égőtérbe nyúló fémrúd, ami feltételezésem szerint az ionizációs érzékelő lehet(?) akkor annak a vezetéke lehet megtörve. Mert egy ponton ha megmozgatom, mindig tud gázt kapcsolni, viszont ha nem nyúlok hozzá, hosszú percekig próbálkozik elindulni, de hiába szikráztat. Viszont ha itt megmozgatom egybül indul. Ki lehet cserélni ezt a kábelt? Vagy ez speckó kábel? Le tudom forrasztani a végét?

Előzmény: azistenit+1 (50251)
tucatnyi Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50356

savazható , általában megoldja a problémát

 

Előzmény: kozlov (50334)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50355

Szerintem a 16-os kicsit sovány. Nem elsősorban azért,mert nem működne, inkább,hogy biztonságosabb a keringés. Én soha nem szereltem fütést 18-as alatt.  Ám lehet,hogy más szakinak más a véleménye. Rövid kötéseket lehet 16-al is. Úgy értem,hogy a kazánhoz közel.

Sokkal találkoztam már  18/ 15-ös megoldással és rendesen működött.  Pontosan tervezve bizonyára jó lehet. A keringető után, ha kicsit bővebb az átmérő az előnyösebb kisebb a közegellenállás. Ám ezen is lehet vitatkozni.

Előzmény: azistenit+1 (50354)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50354

Akkor 20-assal lejön a cirkótól, és szét is osztom vele, de az ideális, ha 18asokkal ágazok le a radiátorokhoz, vagy inkább 16-ossal?

enginer: néztem a cirkóban a szívattyú után 18-as cső van, gondolom ezért nincs is értelme nagyobbal csinálni a rendszert, de nem kerül sokkal többe, szóval kb mindegy.

Előzmény: kapanyél1 (50324)
KömKel Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50353

Én augusztusban kezdtem épitkezni (2009), sajátkezüleg mindent.

Bár szeretek barkácsolni, egy házat már felépitettem, de a viz és fűtésszereléshez abszolút nem konyitottam. Radiátoros fűtést terveztem be eredetileg.

Aztán kiolvastam a Falfűtés topicot, meg ennek jó részét, kérdeztem sokszor (néha marhaságokat), most van egy jól működő padló+fal+mennyezetfűtésem, kazánvezérlésem, hideg-melegvizes hálózatom, minden sk. (minden kulcsos idomokkal, ötrétegű csővel)

Előzmény: Masgas (50352)
Masgas Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50352

Ez így igaz, és a neten minden anyag elérhető még a tervezési segédletek is.

Előzmény: Blue_Sky_007 (50350)
Masgas Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50351

Urak Papír?????????????????????

Én most csinálom sok pízért teljesen hivatalosan,Okj-s, hagy ne mondjam mit nem tanítanak.... semmit.

Mondjuk csak 18 év csinálom az építőipart , úgy hogy meg tudom ítélni, a feltett kérdésekre nem igen kapok ezér a pízért válaszokat, ked telelenni a ........

A megvetetett könyvek szart sem érnek, 70 es évekbeli ipari szakkönyvtáras könyvből tanulok inkább.

Szal a papírról ennyit.

Előzmény: kapanyél1 (50349)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50350

Ha van időd, végig olvasol 3 topikot itt, és akár kenterbe is verheted utána a "csőszerelőket".

Előzmény: stevegel (50348)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50349

A papír az nem jelent semmit, azt lehet akár hamisítani, netán megvásárolni is. A legjobban referenciával lehet védekezni.

Előzmény: stevegel (50348)
stevegel Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50348

Tudjátok, az a rohadtság, hogy neki is van papírja. De ez a 3. fószer, akivel dolgoztatok, egytől-egyig mind ilyen volt. Tényleg el megyek most már kitanulni ezt a szakmát öregségemre. Közben begyújtottam (mert közben hazaértem). Induló nyomás jószándékkal 0.2  majd 50 fokos víznél 1 bar (akkor itt komoly tágulások vannak). A keringtető nem bugyog, a radiátorok melegek. Ja, a tartály 26 literes (erre nem emlékeztem). 1 db biztonsági lefújó van a tartály alatt a nyomásmérőnél. Szerintem ez sem túl megnyugatató. Hát így.

Előzmény: kapanyél1 (50347)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50347

Ebből az a tanulság,hogy nem szabad dilettánsokat megbízni fűtésszereléssel, biztosan vannak arra felé is végzett szakemberek akik értik a dolgukat és nem csak állítják magukról,hogy ők szakemberek. A leírtak szerint az illető tényleg nem ért hozzá még annyira sem mint egy felhasználó laikus.

Előzmény: stevegel (50329)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50346

Azt írta, neki lengyel öntöttvas van, Azt ismerem, azt csak nagykalapáccsal meg hősokkal lehet agyonvágni. :-)

Előzmény: enginer (50344)
enginer Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50345

Szerintem ez a kannával töltögetős emberke ilyenekkel sem bajlódott,

de majd a fókuszban (vagy melyik az a rémhírek műsor?) megnézzük a részleteket, meg a kannás szakit is megismerhetjük. :)

Előzmény: joevagyok68 (50342)
enginer Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50344

Sajnos a kazán (lemez) elöbb fog elindulni a hold irányába, minthogy a radiátorok púposodni kezdenének. :(

Előzmény: Blue_Sky_007 (50343)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50343

Hát azért ott van gond. A tágulási tartályokat amikor előfeszítik azt úgy csinálják, hogy legyen bennük víz. Vagyis a rendszer már eleve tartalék vízzel indul, ami a tágulásiban van. Ha ílyenformán ki lehetett nyitni a "zárt" "nyomás alatt lévő" rendszert, akkor érdemes lenne egy kicsit nagyobb tudású szakival megvizsgáltatni, beállítani.

 

Nem az öntöttvas fog elszállni, hanem a lemezradiátoraidból lehet lufi.

A mérnökök nem véletlenül méretezik a tágulásit, meg a nyomásviszonyokat, meg az üzemi hőfokokat. Ezek nem vicces dolgok.

Előzmény: stevegel (50338)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50342

És biztonsági szelep van-é a rendszerben  (hány)???

Előzmény: stevegel (50333)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50341

Akkor lehet ez a problem...

 

lásd enginer korábbi válaszát.......olvastad ????

 

"Amikor indul a kazán, akkor VTA szelep általában tökig nyitva van és így optimális esetben a PF be megy elöször a meleg.

Aztán amikor melegszik az előremenő (kezdi túlhaladni a keverőszelepen beállitottat, akkor egyre jobban zár a szelep) tulajdonképpen a PF leáll.

Tehát kell oda egy szivattyú.

Másik meg az, hogy PF.-hez nem 35-60C-ig, hanem 20-43C (tud az többet is) keverőszelep illene és 50m2 fölött a VTA372-t illik beszerelni.

Ez a k.szelep kazánokhoz/HMV-hez való inkább, nem PF.-hez. "

 

 

Előzmény: Catman (50339)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50340

Jaa én értettem félre...bocs

a"csak a légtelenítő szelepet lecsavarta és kannából öntött bele vizet." olvasásakor felületes  voltam és hirtelen arra gondoltam, hogy a (zárt)kiegyenlítő tartály kupakját csavarta le és ott töltött bele vizet .:-))

Főleg ha ez függesztett és alul van...:-))

Akkor lett volna ügyes a "csőszerelő"....

Előzmény: enginer (50337)
Catman Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50339

Sajnos nincs beepitve...

Előzmény: joevagyok68 (50332)
stevegel Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50338

Pont ez a kérdés! Hogy fog az a szerencsétlen tágulási funkcionálni? kb. 35 L-es, de nem tudom pontosan. A rendszer meg 2"-os csövezésű régi lemezradiátoros, úgyhogy van benne víz rendesen, nem is tudom hogy bír a tágulási ennyit kompenzálni, bár 60 foknál soha nem melegebb a víz (max. 70), de a lehetőség benne van akár 90 fokra is. Nem lenne jó, ha elszállna a jó öreg lengyel öntöttvas.

Előzmény: enginer (50337)
enginer Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50337

"Biztos????

ezt hogy csinálta ??????"

 

0 nyomásnál simán!!! :)) (azt írta) 

Az megint más kérdés, hogy milyen zárt rendszer az, amibe kannával kell töltögetni és nem szeleppel a hálózatról.

 

 

 

 

Előzmény: joevagyok68 (50335)
stevegel Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50336

Úgy csinálta, hogy a légtelenítőt kézzel szét lehet csavarni, abban van egy fehér membránszerű bigyó közepén egy rugós pöcökkel, no azt kivette és nyitva volt az út a rendszerbe. Ennyi.

Előzmény: joevagyok68 (50335)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50335

"a légtelenítő szelepet lecsavarta és kannából öntött bele vizet."  ??????

 

Biztos????

ezt hogy csinálta ??????

hány literes a tágulási ?

 

Előzmény: stevegel (50329)
kozlov Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50334

és az tisztítható?

vagy csere?

Előzmény: tucatnyi (50303)
stevegel Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50333

Hát így jártunk. Gondoltam neki van papírja róla, akkor ő az okosabb. Nem volt drága. Viszont ha elrepülünk a kazánnal együtt, akkor ő lesz a hunyó, mi meg majd az angyalkák. Mégiscsak jobb lenne tudni előtte, hogy mi a veszélye így a rendszernek.

Előzmény: Wattocsak (50330)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50332

Én is úgy gondoltam a pufferes fórumban szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatom alapján....:-)

Csak kiváncsiskodtam, hogy jól gondolom-e,

ÉS

legalább kiderül, hogy catman-nál van-é beépítve...:-)) 

lehet nincs is...

és az a probléma.....

Előzmény: enginer (50331)
enginer Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50331

Amikor indul a kazán, akkor VTA szelep általában tökig nyitva van és így optimális esetben a PF be megy elöször a meleg.

Aztán amikor melegszik az előremenő (kezdi túlhaladni a keverőszelepen beállitottat, akkor egyre jobban zár a szelep) tulajdonképpen a PF leáll.

Tehát kell oda egy szivattyú.

Másik meg az, hogy PF.-hez nem 35-60C-ig, hanem 20-43C (tud az többet is) keverőszelep illene és 50m2 fölött a VTA372-t illik beszerelni.

Ez a k.szelep kazánokhoz/HMV-hez való inkább, nem PF.-hez. 

Előzmény: joevagyok68 (50327)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50330

Miért kell ilyen drága mesterekkel dolgoztatni? Nem lenne jobb egy olcsóbb is? :-)

Előzmény: stevegel (50329)
stevegel Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50329

Kedves Mindenki!

 

Egy szaki átalakította a fűtés rendszerünket nyitott-ról zárt tágulásira, előre menő ágba keringtetővel. Szilárd tüzelésű öntöttvas kazán plusz cirkó. Megdöbbenéssel olvasom, hogy a zárt tágulásit szilárd tüzelésű kazánhoz tilos beépíteni! Láttam már máshol is beépítve. Mi az igazság. Az is kérdés, hogy a rendszer nyomását hogyan kell beállítani. Tegnap a nyomás légtelenítés után nullára csökkent, a szaki eljött hogy feltöltse, erre csak a légtelenítő szelepet lecsavarta és kannából öntött bele vizet. A nyomás meg maradt annyi, amennyit a víz gravitációsan megnyom. Szabad ezek után begyújtanom?

 

Kösz a választ!

zizizuzu Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50328

Ugyan ezt kérdeztem nemsokkal elébb, csakígy 100nm-re :)

 

Egy másik fórumon szintén az osztó-gyűjtőt javasolták, ha megoldható. Ha megy, nem sokkal drágább padlóba fektetve, legalábbis ahogy én számoltam. Nálam kell 120m ha fektetek, 7 radiátorom lesz, 2-2 mehet egy körre (WC+füdő,szoba+spajz).

 

A legtávolabbi szoba 12m-re van a cirkótól, durván 2500W-ot kell leadnia. Én már csak azon gondolkodom, hogy elég-e a 16-os ötrétegű, vagy kell 20-as.  

Előzmény: azistenit+1 (50308)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50327

Érdekelne, hogy ilyenkor - VTA szelep beépítésekor -  kell/nemkell, van/nincs beépítve külön keringető szivattyú a padlófűtéses részhez ??

Vagy elmegy anélkül is ?

Mert a rajzon nincs ! :-)

Előzmény: Catman (50307)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50326

Na igen! NÁ= névleges átmérő.

Előzmény: kapanyél1 (50324)
enginer Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50325

Less bele a kazánodba, hogy a szivattyú után mekkora csövet használnak. :)

Utána, csak úgy érdekességképpen less bele egy radiátor szelepbe, hogy mekkora lyuk van benne.  

Előzmény: azistenit+1 (50322)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50324

Ha a huszas belső átmérő, akkor elegendő az is, különben a 22-es rézcső is 20-as belméretű. Az viszont ajánlatos. A leágazásoknál pedig mindíg egy mérettel kisebbet alkalmazunk. Igy biztosítva van a megfelelő áramlás. Egyébként a 18-as is elszállítja a folyadékot, csak nem biztos,hogy a szivattyú is szereti.

Előzmény: azistenit+1 (50322)
Catman Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50323

Szia,

 

Es a jelenlegi felallasban mi lenne a legoptimalisabb beallitas?

 

Meg egyebkent pontosan hogyan nez ki ez a szetvalasztas, mit kellene hozza csinalni?

 

 

Előzmény: nixon70 (50317)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50322

NÁ?

Amugy a kazánról lejön majd a főág és az 2 felé ágazik. mindkét oldalt kb hasonló leterhelés, hasonló távolság, 5-5 radiátor, 600x600-1600. Sajnos nem a betonban lesz vezetve, hanem a falban. Na mindegy, szóval akkor kell a 22-es főágnak, vagy mehet az egész 20-assal, vagy 20-as főág és 18-as az osztás után, kivéve a radiátorok leállásait, ami 16?

Előzmény: kapanyél1 (50313)
enginer Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50321

A hőfokot még nem kellett volna.

Pont az lenne a lényeg, hogy azonos hőfokon, de nagyobb nyomásnál halkulnak e a szelepek.

 

Előzmény: Notes (50318)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50320

leirta: alpexbol van huszas.

 

vajk

Előzmény: kapanyél1 (50312)
enginer Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50319

Keringési problémái vannak a rendszerednek. :)

Magyarán, nincs ami felvegye a kazán teljesítményét.

Vagy nagyobb fokozatra kell kapcsolni a szivattyút, vagy valamelyik, vagy több radiátor szelepeit eltekergette valaki, vagy, ha termoszelepek vannak, akkor azok érzik úgy, hogy nem kell annyi meleg a hőfok eléréséhez.

 

 

Előzmény: 63-as Gyuri (50294)
Notes Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50318

Köszi, megpróbálom növelni a nyomást, illetve megemeltem az előremenő hőfokot 65-ről 70-re. Egyébként Buderus szelepek vannak felszerelve, nem Herz. Persze a Buderus felirat alatt ki tudja mi van... A Budarus kazánom pl. az utolsó csavarig egy régi Junkers modell átmatricázva.

Előzmény: enginer (50314)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50317

Csodákat ne várj.

Szét kell választani a rendszert,megoldani,hogy a padló és a radiátoros kör is indítsa a kazánt.

Előzmény: Catman (50311)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50316

Tökéletesen működik.

Előzmény: Laslie69 (50315)
Laslie69 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50315

Ha már szóba került a rendszerben lévő nyomás. Megkérdezném a hozzáértőktől, hogy mekkora nyomásnak kell lennie a rendszerben? Nekem egy Vaillant cirkóm van, 9 radiátorral, és mikor elkészült a rendszer, akkor a vaillantos szerelő azt mondta, hogy elég csak arra figyelni, hogy ne süllyedjen a nyomás 1 bar alá. A készülék műszerén 0-2 bar-ig zöld a háttér, a fölött meg fehér. Mindig ügyeltem arra, hogy ha lecsökken 1 bar alá a rendszerben lévő nyomás, akkor rátöltsek ~1.3 bar-ig. Felfűtéskor így 1.5 bar-ra emelkedik meg a nyomás. A rendszer már több, mint 6 éve üzemel, bajom nincs vele, csak érdekel, hogy mi az előírás?

enginer Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50314

Még mielött bármi mást babrálnál, tölts nyagyobb nyomást a rendszerbe.

Olyan (sacc/kb.) 2bar környékén elfognak kussolni a szelepek.

Mendemondákkal ellentétben a HERZ szelepek nem rosszak, vagyis vannak olyanok, mint a drágábbak.

 

Előzmény: Notes (50230)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50313

Most látom,hogy műanyag csőről van szó. Mindenesetre én ha falon kívűl megy, műanyagot nem szerelnék. Egyébként ha NÁ 20-as akkor megfelelő.

Előzmény: kapanyél1 (50312)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50312

Az a kérdés,hogy milyen huszas?  Acélcsőnél colban mérünk, rézcsőben pedig nincs huszas. 

Előzmény: azistenit+1 (50308)
Catman Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50311

Igen, 1db szobatermosztat.

Előzmény: nixon70 (50310)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50310

A kazánt mi kapcsolja?Szobatermosztát?

Előzmény: Catman (50307)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50309

ha uj epites, vagy alapvetoen szet van verve a felujitashoz, akkor komolyan elgondolkoznek azon, hogy inkabb csillagpontos (oszto-gyujtos) legyen.

 

tehat hogy a kazantol vastag cso egy elosztohoz, es onnan minden radiatorhoz kulon cso megy. vekonyabb csobol kell tobb, kell venni oszto-gyujtot, ami draga, de nem kellenek a T idomok, amik szinten dragak, nem lesz kotes elfalazva, es tuti nem derul ki olyan, hogy az utolso radiatornak sosem jut eleg melegviz.

 

vajk

Előzmény: azistenit+1 (50308)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50308

Üdv!

Az jó elképzelés, hogy egy 100 m2-es házban, a 10db radiátornak a fűtéscső méretezése ugy nézne ki, hogy 20-as megy körbe a radiátorokhoz, 16-ossal csatlakozok le. A kérdés, hogy 20-as helyett kell-e, hogy vastagabb legyen a fali kazánból ami lejön, tehát 22-es.

Illetve jó-e a 20-as körbemenő, vagy elég a 18-as is?

Án ugy gondolom, hogy 20 jön le a kazánból és az körbemegy, majd arról 16-ossal csatlakozok le.

Henko műanyag cső OK? (sokkal olcsóbb mint a réz)

Catman Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50307

Sziasztok,

 

Meg mindig nem tokeletes a futes rendszerem. Csinaltam egy skiccet, hogy hogyan nez ki:

 

 

A kis fekete doboz a VTA322-es szelep (a kazan pedig egy d-eg euro kt-e). Most 50-55 fokra van allitva a kazan, a szelep pedig 3-as allasban van, ami elvileg 45fok. A problema, hogy neha leallitja a kazan futest, csak keringtet, gondolom amiatt, hogy tul magas a visszatero homerseklet, ami pedig gondolom amiatt lehet, hogy a szelep nem tudja kikeverni a 45 fokos vizet, ezert teljesen lezar (lehet ilyen?), a radiator korokben pedig emiatt tul gyors lesz az aramlas, es nem tudja leadni a hot. Persze lehet, hogy hulyeseg amit irok...

 

Mindenesetre az lenne a kerdesem, hogy szerintetek hogyan kellene beallitani ezt a rendszert, hogy jol mukodjon? Jovo heten kijon a futesszerelo is, de az eddigiek utan mar nem bizok benne tulsagosan, hogy normalisan meg fogja tudni oldani a problemat. Ha egyaltalan van megoldas erre a problemara...

GrundfosUPS2560eladó15000 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50306

Grundfos UPS 25 60 180 szivattyúm eladóvá vált. Új és garanciás még 06702415866

Ereeti doboza is megvan még 15 000HUF-ért meg is válok tőle

06702415866

 

kendu Creative Commons License 2011.01.07 0 0 50305

Nem hiszem, hogy nekem jó lenne a tanulós, mert én vegyesen használom a fűtést. Éjjel mindíg a gáz megy. Napközben mindíg a vegyes tüzelésű kazán, de ha éppen felkelek éjszaka és lökök még rá akkor meg éjjel is az adja a hőt. Egyszóval nem hiszem, hogy arra a pár óra gázhasználatra nekem ilyen okos és nem utolsó sorban ilyen drága cucc kellene.

Előzmény: receiver (50304)
receiver Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50304

REV 24-et vettem postaköltséggel 1 év garival 17600-ért.

Lehetá állitani az érzékenységét 0.2-0.4 és 1 C° között.

http://www.siemens.hu/download.php?fId=sc_upload_file530_20081126_b14s1

Előzmény: kendu (50282)
tucatnyi Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50303

hmv lemezes höcserélöje valószínüleg vizköves

 

Előzmény: kozlov (50292)
Mihály Épületgépészet Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50302

Üdv!

Amit el szeretnél érni, azt zónaszabályzásnak hívják, műküdése nem függ a kazán típusától, bár van olyan fejlett kazán amely két motoros szelept is vezérel egy időjárás érzékelővel, de máshogy is meg lehet oldani. Egyébként én is egy bivalens tárolót ajánlanék, amelynek elhelyezése, kazántól való távolsága részletkérdés. (Valamint : Beszéltem a munkatársaimmal és ha gondolod, lehetnénk a kivitelezőid, nem tudok neked írni privibe mert a gépemen hiányzik valamilyen Office program, ezért arra kérlek hogy írj nekem Te, ha érdekel a dolog.)

Előzmény: kuoni pasztor (50197)
Szbubu Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50301

Így már értem a hatásfok romlást. Köszi.

 

Üdv.

Előzmény: HegyenVolgyon (50297)
Szbubu Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50300

Köszi. Kár, pedig azt hittem hogy...

Előzmény: gmkiev (50296)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50299

Na ez az, 24kW-os az a kurva kazán. Sztem ebből jön a többletfogyasztás...

Egy felfűtés alkalmával 0,5 köbmétert használ el. De én éjszaka leveszem 18 fokra, és szerintem be sem kapcsol, mert még soha nem figyeltem fel rá. A felfűtésnél reggel meg nem tudom mennyi mehet el.

A felfűtésnél lehet hazudtam, lehet kell 1 óra, de több biztos nem, valahol a kettő között van, fél és egy óra között.

Előzmény: planner555 (50279)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50298

Ha egy jellegzetes fütyülő turbószerű hangot hallanál halkulni, akkor az a ventillátor lenne, de ha gmkiev azt mondta, hogy csak a láng, akkor az úgy is van, ő legalább ért is hozzá :-)

Előzmény: HegyenVolgyon (50297)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50297

Elnézést.

 

A hatásfok romlás természetesen fogyasztásnövekedést idéz elő, mert ugyanakkora hőmérséklet eléréséhez több gázt kell elégetni.

Nem ismerem az általad említett kazánt, de ha hangosabb az elején, és később lehalkul, akkor feltételezhető, hogy modulálja a ventillátorfordulatszámot is. Persze lehet a gázégőnek is kisebb a hangja, amikor kisebb a láng rajta.

Előzmény: Szbubu (50289)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50296

Csak a lángot.

Előzmény: Szbubu (50289)
Szbubu Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50295

Hahóóó valaki!

 

Az 50289-re valami okosság?

Előzmény: Szbubu (50289)
63-as Gyuri Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50294

Szia joevagyok68!

 

Először is köszike a reagálást!

 

Sajnos nem,a láng nem alszik el és mivel a visszajövő hideg így nem is tud túlmelegedni a hőcserélő!:(

A visszamenőcsövet kézzel megtudom fogni de a kimenő forró a hőcserélőnél!

A mai napon vízkőtelenítést csináltam a hőcserélőbenmde sajna maradt a már leírt dolog! :(((

A kimenő forró a visszajövő hideg és nem alszik ki a láng!

Előzmény: joevagyok68 (50290)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50293

Milyen üzemmódban van az a Rev24? Mert ilyen sűrű kapcsolgatás mellett, lehet, hogy nem az öntanulóban, hanem a PID 6-ban?

Előzmény: Törölt nick (50291)
kozlov Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50292

sziasztok!

 

az alábbi problémám van:

 

van egy Junkers ZW 23-KE kombi kazánom, aminél a melegvíz engedése közben a zöld ledek egymás után kigyulladnak (mind), majd kikapcsol és újra bekapcsol, ez a folyamat ismétlődik újra és újra.  Akár hova állítom a melegvíz hómérsékletének szabályozóját ez a jelenség, a víz nem lessz forró. (legalább is a kezemet símán meg tudom benne mosni :) )


a fűtésnél ilyen probléma nincs

 

előre is köszi a segítséget

 

kozlov

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50291

Nekem Siemens tanulósom van. REV24. Az hogy drága, egy relatív fogalom. A kazánomhoz a saját termosztátja kb kétszeres áron lett volna, mint ez.

Nagyon jó, nagyon szép és tényleg pontos. Ami nem tetszik benne, hogy 3-4 percenként kapcsolgatja a kazánt ki-be. Nem túlzok! Állandóan kattog ki-be.

Előzmény: kendu (50282)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50290

van 1 kis ellentmondás szerintem abban amit írsz....

"a vissza jövő csőben a víz hideg ezért egyfolytában ki-be kapcsól!"

ha hideg lenne a víz attól nem kapcsolna ki-be...

 

"de mivel a visszajövő víz hideg így gyorsan újra bekepcsól!"

 

Nem inkább az lehet a baj, hogy túlmelegszik a hőcserélő - mert mondjuk el van dugulva/vízköves  - lángott kikapcsolja, csak keringtet, majd ha lehült a hőcserélő újra elindul...???

 

Előzmény: 63-as Gyuri (50280)
Szbubu Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50289

Szia!

 

Ezt értem, köszi! Ez a hatásfok romlás a fogyasztásban is jelentkezik? Nekem Savio Mini Gaia 624 SR van és a kazán induláskor jóval "hangosabban" működik mint kb. fél óra múlva mikor már kisebb lánggal ég. Vajon csak a lángot modulálja vagy a fordulatszámot is?

 

Üdv.

Előzmény: HegyenVolgyon (50283)
kendu Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50288

KÖSZÖNÖM URAK!

halaloszto Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50287

en most vettem egy uj q7rf-et, es siman 0.1 a kijelzes felbontasa.

 

vajk

Előzmény: HegyenVolgyon (50285)
kendu Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50286

Igen, kétség kívül jobban hangzik a 0,4 fok a ki és bekapcsolások között, mint az 1 egész fok.

És akkor a Q7-el már azért jól érzed magad? Mert nekem jelenleg ez elég rosz: míg megy a kazán tök jól érezzük magunkat a lakásban, aztán ha kikapcsol rohamosan elkezd süllyedni a hőérzetünk. A termosztát meg csak egy óra múlva kapcsol be megint.

Előzmény: KömKel (50284)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50285

Szia! Mindenképp. A Q7-nek +/- 0,2 az érzékenysége, tehát 0,4 fok a hiszterézise alapból, de van egy olyan üzemmódja, hogy +0/-0,2. Ami ugye 0,2 fok hiszterézis. Ez már jó. Szerintem hibája viszont, hogy a tizedes mérés ellenére a kijelzése csak 0,5 fokos. 

Előzmény: kendu (50282)
KömKel Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50284

Én használom mindkettőt (REV24 és Q7), mindkettő nagyon jó.

 

A Q7-et be lehet állitani +0. -0.2 fokos hisztézisre, teház 2 tized fokot ingadozik a hőmérséklet. 

Előzmény: kendu (50282)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50283

Szia!

 

Azért, mert úgy nem változik a változó mennyiségű gázhoz való égési levegő aránya és ez a hatásfok rovására megy. Elvileg.

Előzmény: Szbubu (50281)
kendu Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50282

Urak!

A jelenlegi Computherm 093-as termosztátom le kéne idővel cserélni. Nekem kicsit sok ez a fél fokos érzékenység, minimum 1 fokot kell várni a kapcsolásíg, ami érzetem szerint jóval több is lehet.

Mire érdemes cserélni, ami nem drága? A siemens tanulós termosztátja kecsegtető, de nekem az drága kicsit. A Computher, Q7-el már érhetek el érdemleges javulást?

Szbubu Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50281

Sziasztok!

 

Korábbi hozzászólásokat olvasva (ha jól értettem), nem túl jó ha a turbós gázkazán csak láng modulácót tud, azonos ventillátor fordulatszám mellett. Kérdésem az hogy miért?

 

Üdv. 

63-as Gyuri Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50280

Szép napot mindenkinek!

 

Segítséget szeretnék kérni tőletek ill. hozzáértőtöl!

C-24-es cirkóm tegnap óta érdekes dolgot,de bosszantót, kezdet produkálni!

A vizet felfűti a beállított hőfokra deee , a vissza jövő csőben a víz hideg ezért egyfolytában ki-be kapcsól!Ennek következtében a helységek hőfoka is esett jelentősen a fogyasztás viszont rendesen megnőlt!:((

Szóval a lényeg,hogy a kimenő víz meleg a visszajövő hideg,még a cirkótol kb. 6m-re lévő radiátornál is érezhető,felső cső forró alsó hideg! Olyan mintha a szivattyú nem menne,de megy!

Már légtelenítettem a rendszert de semmi váltózás, mikor a láng kikapcsól az utókeringetés még kb 45mp-ig megy,de mivel a visszajövő víz hideg így gyorsan újra bekepcsól!

 

 Várom szíves segítségeteket!

 

  Elöre is köszi!

planner555 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50279

Mondjuk akkor azt nem értem, hogy megy el nálatok 9 köbméter egy nap.

Mert ugye, a leírásod alapján 10-13 percet(legyen 12 perc) megy a kazán, utána egy órára kikapcsol, aztán ez ismétlődik. Tehát 24 órából 20-szor 12 percig (4óra) fűt a kazán és 20 órát nem. Nem tudom mekkora a kazánod de nem hiszem, hogy nagyobb 12 Kw-nál, szóval kb. 5 köbmétert kéne fogyasztania naponta fűtésre.

Előzmény: azistenit+1 (50268)
djetta Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50278

Ja, és HMV egyelőre nincs.

Előzmény: djetta (50277)
djetta Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50277

Nekem:

 

36 m2 b30 fal hosszában, szigetelés nincs.

Bent 9 fokot tartok, az valójában inkább 10.

Manapság 6 m3 fogy naponta, a kb. 15 fok átlag hőlépcsőre.

Előzmény: KömKel (50260)
djetta Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50276

Nálam egyszer elaludt, és az istennek sem tudtam beindítani.

A szerelő kiszedte azt a kis csövet, ami a gázt a termoelemhez viszi, tehát aminek a végén ég az őrláng.

Kimosta vízzel, volt benne valami trutyi, ami elzárta a gáz útját.

Kb. 5 perces művelet volt kompletten.

Előzmény: Hedo (50270)
Notes Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50275

Azt hiszem én is utoljára vettem "márkás" kazánt. Nekem a sokra becsült Buderus kazánom olyan zajos, hogy a mellette levő szobában nem lehet megmaradni, de még három csukott ajtón keresztül is hallom a szivattyúját.

A vadi új Buderus radiátorokból pedig három átmosás után is olyan rozsdás salakszerű kosz jön, hogy azon a legolcsóbb török radiátorgyártó is sírva röhögne. A Buderus thermoszelepek meg hangosak, de ezt már szerintem írtam.

Szóval legközelebb azt hiszem veszek egy olcsó rendszert. Azzel is lehet baj, de akkor legalább nem költöttem ennyit... :(

Előzmény: Törölt nick (50249)
planner555 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50274

Nálunk 10-13 perc alatt még a fűtővíz is csak talán 40 fokos. A 70 fokos vízhez legalább fél óra kell. Mondjuk utána is, hiába forróak a radiátorok(már amelyik), akkor is nagyon lassú a felfűtés.

Előzmény: azistenit+1 (50268)
Hedo Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50273

huh. kösz. Szóval ráfér a készülékre egy alapos átnézés. Próbálkozom...

Előzmény: sjohn (50272)
sjohn Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50272

Rossz lehet a sztemko is , vagy nincs utánkeringetés , vagy dugult a gázszűrő , vagy....

Előzmény: Hedo (50270)
planner555 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50271

Jaj, de irigyellek!

A lehűlés nálam is hasonló, viszont a felfűtés az kínkeserves. 1 óra alatt max 1 fokot emelkedik a hőmérséklet. Éjszakára 18 fokra van visszavéve a fűtés, és például ma reggel több mint két óra fűtés kellett ahhoz hogy elérje a 20 fokot. Most 19,5 fokot mutat a termosztát. Ez ugye a felső szinten van így. Már vázoltam a problémát pár hozzászólással ezelőtt. Szóval ha van valami ötletetek, nyugodtan osszátok meg velem.

Előzmény: azistenit+1 (50268)
Hedo Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50270

Üdv! Van egy FÉG C 24 falikazánom (92-es kiadás). Állandóan kialszik a gyújtóláng. Majd' minden évben cseréltem benne termoelemt, majd miután az nem volt elég kétévente mágnesszelepet is. Azt mondják az okosok a mágnesszelepnek ki kéne bírjon legalább 5 évet. Hát nálam eddig nem sikerült.

Idén viszont új termoelemmel és mágnesszeleppel is produkálja ugyanazt a hibát. Pontosabban csak este alszik el, miután lefeküdtünk, hogy hajnalra jó hidegre kelhessünk. Szerintetek mi egyéb baja lehet?

pingui Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50269

Köszönöm a válaszod.

Előzmény: enginer (50122)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 50268

Kint -5!

Tehát, nekem 20,8-ról esik 20,3-ra, ahol is bekapcsol a fűtés. Ez az esés kb 1 óra alatt megy végbe. Aztán a fűtés 20,5-nál kikapcsol kb 10-13 perc mulva, -látható mennyi a túlfűtés (0,3). Ha másfél fokot (19-20,5) kell neki visszafűteni, kell kb fél óra. Hogy mennyi idő alatt hűl le 1,5 fokot, azt most passzolom, kb 3 óra.

Előzmény: azistenit+1 (50267)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.06 0 1 50267

Nem másfelet, olyan 0,5-öt!

Előzmény: Infomaker (50263)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50266

Az F4 hibakód minden bizonnyal panelhibát jelez.

Előzmény: azistenit+1 (50251)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50265

Beállítás kérdése az egész. A jól beszabályozott készülék lényegesen jobb hatásfokot ér el,mint a rosszúl beszabályozott. Azt jelenti,hogy a keringés és az égőnyomás megfelelően legyen szabályozva, hogy lehetőleg az elégett hőenergia a leg optimálisabban hasznosuljon. Ha túl nagy az égőnyomás (lángmagasság) sok hő kimegy a kéményen anélkül,hogy a szivattyú elszállítaná.A túl alacsony égőnyomás pedig nem tudja jól felfűteni a rendszert.

Én most állítottam be a FÉG C 18-ast (műszer nélkül sziszif-fuszi munkával) gyári érték legalsó szintjére és láss csodát,  eddig fogyasztottam 85 nm-en 21 fokon 10 m3-t, ugyanolyan hőmérsékleten és külső hőmérséklet mellett  beszabályozás után 7.5 m3-t.  

Előzmény: azistenit+1 (50250)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50264

Nem. Egyelőre nincs külső szigetelés a falakon kívül.

Nem mértem még le hogy milyen lassan hűl le 20-ról 18,5 fokra. Nálam azért nem egy óra. Talán 2-3 óra alatt. De ez csak sacc. Majd lemérem pontsan.

Nekem mondod, hogy durván sok?! :) Régebben mikor a huszon valahány éves fég megevett havi 300m3-t már szörnyülködtem. (Ugyan ebben a házban, ugyan azzal a fűtési rendszerrel, csak gyengébb szigeteléssel.) Ehhez képest erre nem tudom mit mondjak...

Előzmény: Infomaker (50257)
Infomaker Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50263

1 óra alatt lemegy másfél fokot? Hű akkor gondolom ezért ennyi a fogyasztás :(

Előzmény: azistenit+1 (50262)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50262

1 óra alatti lehűlés az gyorsnak mondható?

Előzmény: Infomaker (50257)
Infomaker Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50261

Szerintem sem rossz a 13 m3.

 

Amúgy nem akartam újra elkezdeni a kinek mennyit fogyaszt flémet :DD

 

De én hiszek abban, hogy picit mindenkinek máshogy is mér az órája :(

Előzmény: KömKel (50260)
KömKel Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50260

Nekem 13 m3, HMV-vel.

170 m2, B30+8 cm, P30+8cm.

Viszont van egy szigeteletlen (70m2) régi fafödémem, és szigeteletlen az 1 méteres lábazat.

 

Rohadtul sokallom a fogyasztást, de itt olvasva többeket annyira nem rossz ez.

Előzmény: Infomaker (50258)
Catman Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50259

Koszi, akkor remelhetoleg igy mar rendben lesz.

Előzmény: smith (50256)
Infomaker Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50258

Nálam most épp ezekben a -5, -2 fokokban napi 9 m3-rel megy akondenzációs Baxi a fürdőmelegvízzel együtt, 110m2 -es a ház, 5 centi hungarocell, új építésű.

 

Lehet be kéne szabályoztatni? vagy be van?

Előzmény: azistenit+1 (50250)
Infomaker Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50257

Ez a ház szigetelt amúgy? 500m3 elég durván sok.

Mennyire lassan hűl ki? Ha lassanhűl ki a ház, nem érdemes visszavenni, 20fokon kell hagyni.

Csinálj egy mérést úgy hagyás vagy levevés, melyik a jobb?

 

 

Előzmény: Törölt nick (50249)
smith Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50256

Nem keverési arányt jelent a beállítása, mert a VTA 322 termosztatikus keverőszelep, a beállított értéket igyexik kikeverni az előremenő és a visszatérő ágból a padlód felé.

Előzmény: Catman (50255)
Catman Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50255

Megneztem a keveroszelepet. Egy ESBE VTA322 van beepitve, es persze maxra volt tekerve... A kerdesem az lenne, hogy hogyan mukodik ez a szelep? Az van rajta, hogy 35-60 fokig szabalyozhato 6 lepesben, en most 2-esre tekertem, ez elvileg 40 fokot jelent, ha jol gondolom. De vajon akkor is 40 fokos lesz a viz, ha a kazant 60 fokra tekerem, meg akkor is, ha 40-re? Tehat tenyleg hofokot lehet allitani, nem csak keveresi aranyt?

Előzmény: Catman (50217)
Lacivill Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50254

Lehet neki takarékos gázórája van::-)

Előzmény: azistenit+1 (50250)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50253

Ja, a termosztát úgy van beállítva, hogy reggel és este 20°C-ra fűt, napközben és éjszaka 18,5°C-ra. Tehát nem mondanám, hogy agyon van fűtve a ház.

Előzmény: Törölt nick (50252)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50252

Akkor hasonló a problémánk.

Most már az is eszebe jutott, hogy vissza kéne rakni a régi Fég-et, ez a Wolf meg menne csak HMV üzemben. HMV-re beéri napi 1-2m3-rel úgy, hogy 3-an zuhanyzunk.

Viszont most, hogy hideg van, fűtéssel együtt megzabál 18-20m3-t is naponta. Pedig azért nincs olyan rendkívül hdeg idő. Erre felé reggelente általában -5, -6 van, nappal -1, -2. Mi lesz ha -20 fokok lesznek?!

Pedig itt is nagyon dícsérték a Wolfot. Ezért is választottam ezt. Nem elég hogy zabálja a gázt, még a váltószelepe is gyárilag hibás... :( A helyi szervízt meg inkább nem minősíteném.

Jól kifogtam!

Előzmény: azistenit+1 (50250)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50251

Kedves szakik! A gondom az, hogy a demrad solaris HKA224 turbó cikró gyakran megáll f4 hibával. Ez ugye ionizációs hibát jelent. Azt csinálja, hogy fütés közben lekapcsol a láng, keringető megy, majd megpróbál ujra begyujtani szikráztat, van is szikra, de nem gyullad, ekkor megint elmegy a kijelzőből a kép, visszajön, megint próbál, megint nem sikerül, és ha sokadjára nem megy neki, F! hibával villog. Aztán pár perc mulva kikapcsolom a készüléket, majd vissza és akkor elindul, van láng. De azt is megfigyeltem már, hogy a 3 vezeték, ami a tüztérbe megy (egy az ionizációs kettő meg a szikra) ha ezt megmozgatom akkor, mikor nem tud begyujtani, akkor eddig még mindig sikerült neki, anélkül, hogy bármi mást kellett volna csinálni. Mi lehet a gond, szerelő telefonból a gázszelep tekercsre vagy mire gyanakszik.

azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50250

Valahogy nekem sem megy a fejembe, hogy a havernak is a FÉG ezeréves kazánja napi max 13 köbméterrel beéri a 100 m2 családi házat, nekem 4 éves turbós kazánom meg ugyanabban az idöben hidegben (nem lakunk messze egymástól) 9-et fogyaszt 48 m2-re ugy, hogy ez lakás, 1 oldalról fűtve, 1 oldal meg a lépcsőház, ahol 10 fok alatt nincs, alattam laknak.

Előzmény: Törölt nick (50249)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50249

Ha visszaolvastál volna, nem tetted volna fel ezt a kérdést.

 

Erre van pont, ha hajlandóak lennének kijönni. Vagy 5-6-szor hívtam őket, meg is igérték, hogy kijönnek, nem jöttek.

Most már a Wolf Klíma és Fűtéstechnika kft-nek szóltunk. A helyileg illetékes területi képviselő ki is jött. Mikor meghallotta, azonnal rámondta, hogy csere.

Közben most derült ki, hogy a beüzemeléskor be is kellett volna szabályozni a kazánt. Ezt sem tették meg.

Most megigérték a Wolf-tól, hogy ők is rugdossák a szervizest. De mivel garanciában kéne kicserélniük, b***nak rá kijönni, mert nem látnak benne pénzt.

 

Ami még érdekes, hogy födémszigetetlés és hőszigetelt bejárati ajtó csere után ez a Wolf fogyasztott decemberben 500m3 gázt (100nm-es egyszintes ház), úgy hogy a hónap elején itt 15-18 fokok voltak.

A régi Fég C21 januártól november végéig 1100-at úgy hogy még nem volt szigetelve. Éves szinten pedig évek óta 1400 körül szoktunk használni. Szerintem nem vészesen sok. De mivel most meg ilyen hideg van lehet lesz az jövő ilyenkorra 2000 is.

Érdekesnek tartom, hogy 30 éve takarékosabb kazánokat gyártottak. Vagy a fene tudja, hogy mért van ez...

Előzmény: halaloszto (50223)
babarucu Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50248

Ott van rajta 50%-os.

Előzmény: tangerine (50218)
babarucu Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50247

Ha fel lenne cserélve az előre és visszatérő, akkor az azonnal észrevenni messziről hallható az állandó kutyorgás.

A 100-as szelepeket is be lehet állítani, nincs leragasztva ez csak egy gyári előbeállítás.

Az utolsó mondatoddal egyetértek, aminek 90%-ban a lóvé az oka.

Előzmény: gyiapaci (50212)
kendu Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50246
Mit eredmenyezhet, ha egy kicsit tulmeretezem a radiatorokat? Tehat 150-es kellene, de 180-ast teszek. Lehet, hogy meg elonyos is lesz, alacsonyabb eloremeno vizhofok eseten?
movinglights Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50245

Mindenképp szaki csinálja! Csak egy kicsit tájékozodni akarok a témába!Egyébként 30as porotherm fal lesz 10cmes szigeteléssel.

Előzmény: Wattocsak (50244)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50244

Ház szigetelt vagy műemlékjellegű kőfalakból épült?

Mert ha szigetelt akkor 25 W/m3 kőfalnál 60.

És most nem tévedtem sokat. :-)

Aki a gázterveket csinálja az megtervezi neked. Hidd el megéri! Ez az olcsóbb megoldás.

Előzmény: movinglights (50243)
movinglights Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50243

Köszi!Már nézegetem is  a DÉG honlapján!Találtam hőteljesítmény értékekes táblázatot is a radiátorokhoz.

movinglights Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50242

Nem én fogom kiszámolni ennyire nem szeretnék beleméjedni.Csak egy iránymutatóra lenne szükségem esedleg példákkal. Bár lehet halott ügy a gondolatom!

Természetesen a gázkazán sincs kiválasztva egyelőre csak az biztos hogy kombi kondenzációs gázkazán.

 

true75 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50241

neked valszeg hőigényre van szükséged amit kiszámolhatsz:  helység m2 x belmagasság= légköbméter

 

légköbméter x 30-60watt szigeteléstől függően(neked a szigetelés miatt számoljunk légköbméter x 45watt)

 

kijön egy watt szám ami a helységbe kell

 

a radiátornak is van egy wattszáma viszont azt el kell osztani 2-3falra fűtött szomszédos falak alapján

 

pl. 3x3m=9m2

9x2,7(belmag)= 24 légköbméter x45=1080watt

 

ez csak az én elgondoláson de majd a szakik megmondják pontosan

Előzmény: movinglights (50239)
Lacivill Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50240

Szerintem megérné  megterveztetni, vagy magad fogod kiszámolni, van fent a neten több progi is.

Függ a tájolástól, kazánod tipusától sok mindentől, hogy mekkora kell.

Előzmény: movinglights (50237)
movinglights Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50239

 

Itt az új kép talán jobb lesz

Előzmény: movinglights (50238)
movinglights Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50238

Előző képen semmi nem látszik szinte!

Megpróbálok egy újat küldeni.

Előzmény: movinglights (50237)
movinglights Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50237

Egy kis segítséget szeretnék kérni hozzáértőktől!

 

A kivitelezés még messzebb van, de egy két dologgal szeretnék tisztába lenni és előre tervezni vagy legalábbis tudni arról hogy mi, hogy lesz ne legyen teljesen idegen a dolog.

Jó lenne egy kicsit átlátnám a dolgokat.

 

Azt szeretném tudni , hogy a 110 m2-es lakrészű házunkba hova és mekkora radiátorokat kell elhelyezni?  Dég Lux uni lapradiátorokba gondolkodom. Eddigi tapasztalatom alapján körülbelül 10m2-re számolnék 1000x600as lapradiátorral bár tudom ez nem ilyen egyszerű.Központi gáz fűtés van tervbe véve. Kiegészítő fűtésként vízteres kandalló.

 

Másik kérdésem hogy jobb ha minden radiátorhoz külön visz a szerelő csövet az osztó-gyűjtőtől vagy egymáshoz közeli radiátorok (max 2 radiátort gondoltam) lehet felfűzős rendszerű?

 

Ami  esetleg fontos infó lehet hogy 30as fő fal lesz és 10cm es szigetelés.

Válaszaitokat és segítségeiteket előre is köszönöm!

Infomaker Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50236

Hoppá, nálam is Hertz, és nálam például félig nyitott állapotban fütyül.

A Baxinál nem lehet a szivattyút állítgatni.. :(

Előzmény: fefefe (50235)
fefefe Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50235

a herz szelepekről azt hallottam/olvastam, hogy ilyenek. nálam is surrognak.

az oventrop is, csak az nem annyira.

állítólag a heimeierek csendesek, de lehet, hogy csak falusi pletyka...

Előzmény: Notes (50230)
zetecR Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50234

Akkor nagy gond nincs. :)

 

Ráadásul az alsó szomszédunk, egy idős hölgy egész télen kint van a fiánál Amerikában, gondolom, nem fűti agyon a lakást távollétében. 

Előzmény: Laslie69 (50229)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50233

Ha nem szabályozható,az előremenő szerelvénnyel lehet lehet játtszani a kazánnál(zársz egy kicsit rajta),ezzel csökkented az áramló víz sebességét.

De a végleges megoldás ez:

http://www.imi-internationalcee.com/hu/products_catalog/all,c,337,p,547,Hydrolux_tularam_szelep.html

Előzmény: Notes (50232)
Notes Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50232

A fejek közül egy-kettő (jellemzően az amelyiknél a hordozható termosztát (Computherm Q7) van) mindig teljesen nyitva van (ilyenkor a legzajosabb).

A kazánt megnézem, bár a leírásában nem emlékszem, hogy lett volna olyasmi, hogy a szivattyú teljesítménye külsőleg befolyásolható lenne.

Előzmény: nixon70 (50231)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50231

A kazán szivattyúját tedd kisebb fokozatba(már ha lehet).

Remélem van olyan radiátorod,amin nincs termoszelep,mert akkor is szokott ilyen zajt produkálni,ha mindenütt elkezdenek zárni a fejek.

Meg akkor is,ha a csőhálózat alulméretezett.

Előzmény: Notes (50230)
Notes Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50230

A radiátoraim (Buderus Logatrend) thermo szeleppel vannak szerelve (szintén Buderus). Amikor megy a kazán szivattyúja, a szelepeknek surrogó, zúgó hangja van (gondolom a víz áramlik a nyitott szelepen keresztül, mert ha kézzel elzárom, akkor elhallgat). Ez mondjuk a konyhában még csak-csak elmegy, de a hálóban a fejemtől két méterre elég zavaró tud lenni. A kazánon van automata légtelenítő, így elméletileg nem levegős a rendszer. A szerelő szerint a "thermofejes radiátor az ilyen". Tényleg? Nekem ez elég furcsa.

Laslie69 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50229

Nálam is kb. ennyi a fogyasztás hideg napokon, de van, hogy kicsivel több. Pedig nekem Vaillant cirkóm van, ami a HMV-t is adja. A lakás pedig csak kicsivel nagyobb (85m2), de éves szinten ~1350 m3 gáz a fogyasztás (tavaly ennyi volt). Erre mondták itt korábban, hogy ez ennyi. Pedig a ház körbe van szigetelve (5cm-es hungarocell-el). Mondjuk nálam nem megy folyamatasosan a kazán.

Előzmény: zetecR (50222)
deko-terv Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50228

Ki tudja azt, hogy egy Renova mini 12-s kazánnál mit jelent az F5 hibajelzés?

1,9 bar nyomással üzemel, és 65 (fok C?) olvasható le.

fefefe Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50227

én most nem vennék a helyedben két hőcserélőset, csak egy pont akkorát, ami a hmvtekhez kell. később meg egy második tárolóval oldanám meg előmelegítő tárolós rendszerben a napkolit, mert akkor ráérsz akkor eldönteni, mekkora tárolót akarsz/engedhetsz meg magadnak a szolárhoz.

igaz ehhez a variációhoz később kell egy szivattyú is pluszban meg néhány idom és egy kevés cső a tárolók összekötéséhez, no meg hely a második tartálynak, de a pénz addig nálad marad, és nem áll egy olyan dologban, amit ki tudja mikor fogsz használni.

Előzmény: kuoni pasztor (50213)
szarkbarka Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50226

Hmm.. a cserélgetések során csak kézzel húztam meg. Na ezt is megnézem este.

 

Én is úgy gondolom, hogy nem valószínű, hogy mindegyik elromlana, de a jelek mégis erre mutatnak.

 

Köszi

Előzmény: nixon70 (50225)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50225

"cserélgettem a termofejeket, de nem használt, ezután kaptam egy olyan kupakot, és teszteltem azzal.

Ha a tűszelep lezár ha kupakkal zárom (kezd hűlni a radiátor), de a fejet nullára tekerve nem zár le, akkor a fej a rossz?"

Igen,abban az esetben,ha a fej koppig rá van húzva a szelepre.(fogóval,nyitott állapotban húzd rá a fejet)

 

"Mekkora az esélye, hogy vagy a fej, vagy a szelep rossz az _összes_ radiátoromon??"

Nem sok.

Előzmény: szarkbarka (50224)
szarkbarka Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50224

cserélgettem a termofejeket, de nem használt, ezután kaptam egy olyan kupakot, és teszteltem azzal.

Ha a tűszelep lezár ha kupakkal zárom (kezd hűlni a radiátor), de a fejet nullára tekerve nem zár le, akkor a fej a rossz?

Mekkora az esélye, hogy vagy a fej, vagy a szelep rossz az _összes_ radiátoromon?? Ugyanis egy sincsen, amelyik az általad elmodottak szerint működne most. Vagy nem zár le kupakkal sem és/vagy nem zár le ha nulla (0) állásba tekerem.

 

Szarkabarka

Előzmény: nixon70 (50220)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50223

Ha ez egy uj kazan, akkor miert nem kerdezed meg a garancialis szervizet? Erre van pont!

 

vajk

Előzmény: Törölt nick (50221)
zetecR Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50222

Ugyanilyen elbaltázott fűtésrendszerem van nekem is.

Épületgépész fickótól vettük a lakást (80 m2), ő tervezte ilyenre iszonyatosan kicsi radiátorokkal.

 

Mielőtt beköltöztük, kerítettünk egy fűtésszerelőt, aki a falon kívüli PVC csöveket besüllyesztette rézre cserélve a falba.

Amikor kész volt, közölte, hogy ez egy elég hülye megoldás, nem is szereti az ilyet, de mi kértük, hogy tegye a csöveket a fala... Nóóórmális?

 

A problémám az, hogy igazán meleget nem tudok vele csinálni.

A kazán FÉG C-12, gyakorlatilag folyamatosan megy (átfolyós melegvízzel hideg napokon kb 10m3 gázfogyasztás), hogy a szobatermosztátot 21 C-ra állítom. (Nem tudom érdemes lenne-e kicserélni a kazán -gondolom jó régi - saját termosztátját.)

65 C-os vízhőmérséklet mellett a 21 C-is épp, hogy eléri, de modjuk 23-mat már nem tudnék csinálni vele (pedig azóta már kicseréltük a radiátorokat nagyobbra).

 

Ami érdekes, hogy a kazánból kijövő és a visszajövő cső hőmérséklete között nincs egetverő különbség.

Ez normális?

 

Azt sem tudom, hogy a vízszivattyút gyors vagy lassú vízszállítási sebességre érdemes beállítani, ill. milyen intenzívre érdemes venni a kazánban lángot.

Előzmény: gyiapaci (50209)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50221

Valaki esetleg abból a 47-ből, akik eddig megnézték?

Tipp, ötlet, hozzászólás, óhaj, sóhaj, bármi, egyéb...?

Előzmény: Törölt nick (50186)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50220

Tegyél a műanyag kupak alá 5-vagy 10Ft-os érmét,vigyázz,nehogy félrekapjon rá a kupak,hátha úgy kizár.

Ha kizár,a fej rossz.(esetleg a fejek cserélgetésével is kisérletezgethetsz.)

A termofejnek 0 állásban ki kell zárnia,ha jó a fej,illetve a szelep.

A szelepben lehet felsőrészt cserélni.

Előzmény: szarkbarka (50219)
szarkbarka Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50219

Köszönöm a tanácsokat, ma este nekiállok ellenőrizni.

 

Egy másik dolog derült még ki. Nevezetesen, eddig kettő olyan tűszelepes fejet találtam, ami nem zár le. Gyanús volt, hogy az első kettő radiátor folyamatosan ontja magából a meleget, ezért levettem a termofejet, és azt a műanyag kupakot csavartam fel a helyére, teljesen ráhúzva. Na ezek után sem változott semmi, ugyanúgy fűtöttek tovább. Jól gondolom, hogy ez is negatívan befolyásolja a teljes házra nézve a hatásfokot?

ki lehet cserélni csak azt a tűszelepes részt, anélkül, hogy az öntött idomot kicserélném?

 

Ja és még valami: a termofejet, ha nullára tekerem koppanásig, akkor le kell zárnia teljesen, vagy átenged azért még magán meleg vizet?

 

Szarkabarka

Előzmény: gyiapaci (50212)
tangerine Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50218

Törölközőszárítóhoz is van szelep egycsöves rendszerhez, ami tovább engedi a vizet lezárt szelepnél is.

 

http://www.szerelveny-aruhaz.hu/index.php?stilus=webaruhaz&hiv=21&kiv=677

 

Nálam is ilyen van, és nem áll meg a többi radiátor, ha elzárom.

 

Előzmény: gyiapaci (50209)
Catman Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50217

Kozben beszeltem a kivitelezovel, es van beepitve keveroszelep. Jovo heten a futesszerelovel is beszelek, megnezi, hogy jol van-e beallitva a rendszer...

Előzmény: Catman (50214)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50216

Még mindig nem értem.

"szeretnék külső melegvíztárolóval (100-120L)"

 

"Viessmann-nak vannak bivalens tárolói"

 

A 2 hőcserélős tárolók 200 litertől indulnak (ha jól tudom), a viess-nak meg 300 tól...

http://www.viessmann.hu/etc/medialib/Internet_hu/pdf_documents/Adatlapok/vitocell.Par.8408.File.File.tmp/Vitocell_100_B_5826_162-7_04-2007.pdf

 

Mostakkor hány literes tárolót szeretnél ?

Viszont azt nézd meg,hogy a kazángyártók aranyporért mérik a sajátmárkás tárolókat. Amit lehet , hogy a drazice gyárt ....

Pl SD-nél a 120 literes majd  annyiba kerül, mint a drazice 200 literes 2 hőcserélőse.

Nézz körül drazicek között.

 

Az megoldható , hogy nagyobb tárolót veszel és első körben csak a gázkazánnal fűtöd a fölső hőcserélőt.

Értelem szerűen akkor csak kb. fele melegvized lesz mint amekkora a tároló űrtartalma.

Szerintem ha később biztos akarsz napkolit, akkor érdemesebb már most 2 hőcserélős tárolót venni.

szerintem

Előzmény: kuoni pasztor (50213)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50215

Azért tegyük hozzá,3 kályhánál többet nem is szoktunk egy körre tenni.

Előzmény: gyiapaci (50212)
Catman Creative Commons License 2011.01.05 0 0 50214

Koszi, igy mar azt hiszem vilagos.

Előzmény: kapanyél1 (50204)
kuoni pasztor Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50213

Igen, a tervem az hogy most kazán+HMV, aztán amikor megint telik rá, akkor egy vákuumcsöves (vagy ki tudja mi lesz akkor) napkollektor ami rásegít a kazánnak. Talán Viessmann-nak vannak bivalens tárolói, csak sajnos az nem fér el ott ahová a tartályt terveztem, nameg kérdés hogy kollektor nélkül működőképes-e.  :(

Előzmény: joevagyok68 (50210)
gyiapaci Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50212

Így van, ahogy mondod. Na most ha egy szerelő véletlenül rossz helyre rakta vagy nem is rakott 100-as szelepet, netán mindenhová azt rakott akkor nem is fog működni.. Ha meg mondjuk felcserélt egy előremenőt egy visszatérővel akkor az kész káosz.. Amióta van lágycső meg roppantós idom azóta a fél ország fűtésszerelő.. :)

Előzmény: babarucu (50211)
babarucu Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50211

Anno amikor még más maszekok dolgozója voltam csináltam pár egycsövest, (én se szeretem) szval emlékeim szerint az 50%-os szelepek azok a szám alapján a fűtővíz felét a radiátorba a többit továbbengedték a visszatérőn a következő előremenőjébe

A 100-as értelemszerűen e teljes mennyiséget beleengedi a radiátorba. ezért nem is szoktak a 100-as szelepesre termofejet tenni.Lezárja a víz útját.

Az egycsövessel az a gond, hogy nagyon rizikós a radiátor méretezés, ezért nagyon könnyen elrontható az egész fűtés.

Előzmény: gyiapaci (50209)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50210

"külső melegvíztárolóval (100-120L), illetve 2-3 éven belül napkollektorral kiegészítve"

"és később a kollektorhoz tartozó hőcserélő"

 

Jól értem, hogy a 100-120 literes tárolót szeretnéd - külső hőcserélőn keresztül - majd később napkolival is fűteni???

Ha igen az elég kevés.

 

Előzmény: kuoni pasztor (50197)
gyiapaci Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50209

Szia!

 

A képek alapján egycsöves rendszered van. Hogy ez miért jó ne kérdezd, én nagyon nem szeretem, de attól még működni szokott.. Az átcsövezést nem javasolnám csak a legvégső esetben, mert igen nagy rombolással jár.. Előtte nézz meg pár dolgot:

1. Az alsó szeleptesteken lennie kell egy 50-es vagy egy 100-as számnak. Ha megtalálod a százast, akkor az lesz az utolsó radiátor a körben. Hideg rendszernél kezdj el fűteni, nézd meg a radiátorok sorrendjét, illetve hogy nincs-e véletlenül fordítva bekötve valamelyik (a függőlegesen felmenő cső alatti bekötés az előremenő, annak kell először melegednie). Ha minden jól van kötve akkor a 100-as szelepnél kell utoljára melegedni. Törölközőszárítód nincs? Találkoztam már olyannal, hogy utolsónak még bekötött egyet az ember, aztán amikor annak lezárt a termofej, akkor megállt az egész kör.. Nem volt könnyű rájönni.. :)

remélem érthető amit írtam, ha mégsem keress meg privátban..

 

Üdv

 

Gyiapaci

Előzmény: szarkbarka (50208)
szarkbarka Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50208

nos ebből is látszik, hogy nem értek hozzá.

Az én rendszerem úgy néz ki, mint amire az adott linken átalakították. Vagyis, felul van egy termofej olyan tűszelepes házra csatlakozik. az alját és a szelepet egy függőleges cső köti össze. Alul egy torlószelepnek kinéző idom van, amibe alulről két cső csatlakozik be. Amikor indultam a fűtéssel, nem volt a 6 radiátorból 4-ben meleg víz, sőt egyaltalán áramlás sem. Ekkor tanácsolták, hogy názzem meg az alsó torlókat. MEg is találtam a második radiátoron teljesen be volt tekerve egy imbusznyílású csavar, ezt kitekertem és azonnal megindult az áramlás. Szóval ezek szerint egycsöves a rendszerem,  de ha ki van nyitva a torlószelep akkor azért hátrajut a víz,  csak menet közben leadja a szállított hő jó részét.

 

Erre mondta a szerelő, hogy az átcsövezés jelentős hatásfok növekedést fog jelenteni.

 

akkor most igaza van, vagy nincsen?

 

ime egy radiátor bekötése, az  összes így néz ki:

 

 

 

Előzmény: bollazoli (50201)
babarucu Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50207

Annyi féle kulcsos idom van, minőségileg ki tudja, erre ahol én szerelek nem használjuk, a többi kolléga (nagyon sok kolléga) se, csak ha nagyon nincs más, egy egy kötésre.

Előzmény: Törölt nick (50199)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50206

Köszönöm a választ, értem!

Előzmény: kapanyél1 (50205)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50205

Vannak hozzá gyárilag roppantógyűrűs kötő idomok, csak azzal szabad.

Előzmény: Törölt nick (50199)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50204

Egy olyan háromjáratú szelep, mellyel két kört működtetve le lehet szabályozni úgy, hogy az egyik körön sokkak kisebb legyen az áramlat és ezáltal nem lesz olyan meleg a fűtőkör.

 

Előzmény: Catman (50196)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50203

Na ja!  Csak a kérdés ,hogy milyen elosztású.

Előzmény: bollazoli (50200)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50202

Azért 10-20e-ből nem, de biztos, hogy olyan sokba se kerül. Nálam pár hete két körhegesztést 1"-os csövön 10e-ért csináltak számla nélkül.

Előzmény: bollazoli (50201)
bollazoli Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50201

ha sorba vannak kotve es termofej van rajt, akkor persze nem jut meleg az utolsohoz, mivel egy kozbensonel lezar a termofej es nem engedi tovabb a meleget. Az elobb belinkelt atkotest kell megcsinalni, ez nem kerulhet 300ezerbe :) 6db csodarab beepitese munkadijjal egyutt is megvan 10-20ezerbol :)

Előzmény: szarkbarka (50193)
bollazoli Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50200

gondolom egycsoves futesi halozat van nem ketcsoves

 

itt van leiras a korszerusitesrol:

http://www.futesienergia.hu/?p=1132

Előzmény: kapanyél1 (50194)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50199

Sziasztok!

Úgy tudom, hogy az ötrétegű műa. csővel vizet szerelni falban vezetve kulcsos idomokkal nem szerencsés, mivel egy idő után meglazulnak a kötések. Igaz ez? Kulcsossal ne? Csak présssel?

cucu Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50198

Ne foglalkozz vele. Sok minden történhet addig, míg dugulást okozna. Akár tovább is viheti az áramlás.

Gondot akkor jelenthet, ha karmantyú is van a csőrendszerben, mert ez szembe (is) áll a folyás irányával és itt elképzelhető, hogy fenn tud akadnia a rongyod. De nem valószínű, hogy új építésnél lenne karmantyú. A másik, hogy mivel társasházról van szó, ki tudja, hogy ki mit öntött már bele véletlenül és mégsincs eldugulva.

Előzmény: Cartagena (50184)
kuoni pasztor Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50197

Sziasztok,

 

a nyáron fűtéskorszerűsítésbe kezdenék, laikusként kellene egy kis segítség mielőtt a terveimmel szakemberhez fordulok:

 

- 2 szintes házban az alsó és felső szinten is 1-1 termosztát lenne amivel az adott szinten szabályozhatnám a hőfokot (a szobák radiátorain thermoszeleppel). Ezt a funkciót a kazánnak kell támogatnia vagy egy harmadik elemnek? Más szóval, kell figyelnem valami erre utaló paramétert kazánkeresésnél?

 

 

- turbós-kondenzációs kazánt szeretnék külső melegvíztárolóval (100-120L), illetve 2-3 éven belül napkollektorral kiegészítve. A kazán-tároló egymástól lévő távolsága meg van határozva? Esetemben a kazán (és később a kollektorhoz tartozó hőcserélő) a pincébe kerülne, a tároló a fő HMV kivételi helyhez a lehető legközelebb, 1 szint és kb 10 méter távolság. Van ennek realitása?

 

- Termomax kazánt használ valaki, vélemények, tapasztalatok?

 

- Amennyiben van a fórumon kivitelező aki lát fantáziát egy ilyen munkában Budakalászon, keressen meg privátban. 

 

Köszönöm előre is,

 

K.p.

 

 

 

Catman Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50196

Szia,

 

Errol tudnal kicsit bovebbet mondani? Rakerestem a neten, de nem teljesen vilagos, hogy mire gondolsz...

Előzmény: kapanyél1 (50190)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50195

nem lehet,  hogy a manusz mindenkeppen 2soros (dk22) radiatorokat magyarazott, pedig haromsorost is tehetnel? 5 centivel vastagabb (jobban elall a faltol), de igy rovidebb is eleg lehetne. 

 

vajk

Előzmény: kendu (50185)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50194

Hogy van sorban? A radiátorok össze vannak kötve?

Előzmény: szarkbarka (50193)
szarkbarka Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50193

Üdvözlet,

 

Frissen vásárolt házamban a fűtésidény beköszöntével derült ki, hogy a házban található 6 darab radiátorom egy csöves rendszerben sorba vannak kötve.

Mi indokolhatja ezt az elrendezést? Az a baj ezzel, hogy a sor végére alig-alig marad meleg víz. Minden radiátoron termofej van.

Érdemes-e párhuzamosítani? Megéri-e a kb 300 ezres költséget? mekkora hatásfok növekedést jelenthet?

 

Köszönöm

 

Szarkabarka

Infomaker Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50192

huh ez nem semmi hangerő. Nekem is kattog de fülelni kell, hogy a másik szobából hallani lehessen.

Előzmény: Törölt nick (50186)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50191

Az ott a gyüjtővezeték és elég nagy az átmérője ahhoz,hogy egy ilyen rongy gondot okozhasson. Többlakásos háznál általában NA 150-et szerelnek.

 

Nem kell aggódni, feltéve,hogy odáig elment.

Előzmény: Cartagena (50184)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50190

A megoldás lehet egy Bypass  beiktatása is és a legolcsóbb.

Előzmény: Catman (50183)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50189

Legnagyobb valószínűséggel az lehet a kattogás oka,hogy azt a radiátort egy olyan vezetékre szerelték amely elég hosszú ahhoz,hogy a hőtágulás okozta csőtágulás a radiátor konzolokon történő elmozdulását okozza. Persze egyéb is lehetséges,de a pontos diagnózishoz látni kellene. Ha hosszú a radiátorra kötött vízszintes vezeték és nincs előtte kompenzátor, ami lehet egy könyök csatlakozás, akkor erre mérget is lehet venni.

Előzmény: keleti123 (50174)
smith Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50188

A padlóba küldött víz hőmérsékletét pl. egy termosztatikus keverővel lehet lejjebb vinni.

Ez a visszatérő hidegebb víz hozzákeverésével tudja a szokásos 30-35 fok körüli előremenőt produkálni.

ESBE-nek is van ilyenje. Persze kelleni fog a kevert körbe egy plusz szivattyú.

Előzmény: Catman (50183)
keleti123 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50187

Szeptember óta működik nálam mindhárom szobában ARIFEL vagy mi a neve azt hiszem 10év garit adnak rá. Má atapasztalatom nincs, az egyik kattog, de mint lentebb megtudtam miért. Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50186

Korábban már kérdeztem, hogy normális-e a váltószelep hangos kerregése egy új kazánnál, de érdemi válasz nem jött.

Csináltam róla egy videót, amin nagyjából lehet hallani mit produkál. Ez a valóságban olyan hangos, hogy ma éjszaka is többször felébredtem rá mikor ki-be kapcsolt a kazán. A képen a bal alsó sarokban lévő fényes kerek alaktrész a váltó. Ha figyelmesen nézitek, még látható is, hogy megmozdul az egész szerkezet, miközben zörög.

0:06-nál indul a kazán és kb 1:14-nél áll le ugyanolyan kerregéssel. (Közben nincs emmi érdekes rész a videón.) Ennek így kell működnie?

kendu Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50185

Sziasztok!

Voltam ma fűtés szaküzletben. Érdeklődtem a lehetőségeim iránt, hogy a gyerekszobába milyen radiátort tegyek a jelenlegi 150 centis radal helyére, hogy jó legyen. Aki esetleg nem olvasta az elmúlt napokban a topicot, néhány részlet:

-17m2, 48m3-es szoba

-150 centis radal radiátor

-kettős: gáz, vegyes tüzelésű fűtés

-vascsövek többségében colosak és annál is vékonyabbak.

-minden része a lakásnak jó meleg, kivéve ezt a szobát, kb 1,5 - 2 fok eltérés.

Szóval mondta csávókám, hogy dunaferr és valami török márkájú lapradiátorai vannak. Egyébként valaki ha ismeri írhatna pár szót ez utóbbiról, valami 'A' betűvel kezdődő neve van és mellesleg egy az egyben olyan, mint a dunaferr lapradiátorok. Szóval csávókám azt mondja, eddíg mindenki meg volt elégedve a törökkel is, ezért bátran meri ajánlani. 1,2mm-es acéllemez radiátorokról van szó, de sajnos nem tudom mennyi garit ad rá.

Lényeg a lényeg, gyorsan csinált egy számítást a leendő radiátorom méretét illetően, ami elsőre 180x60-asra jött ki, majd jobban megnézve az árlistát a 2 méterest kezdte el javasolni, mivel az 1400 forinttal drágább csak. A dologhoz szorosan kapcsolódik, hogy 60-65 fokos előremenő vízzel számoltunk, mivel gáz használatakor többnyire ennyit ér el a kazán. Ennél feljebb nemigen megy, mert a szobatermosztát lekapcsol.

Namost: nem sok egy csöppet ez a méret a fent említett szobába? Én személyszerint a 180 centiset is sokallom, nemhogy a 2 métereset! DE mivel a következő 5 éves tervben esetleg kondenzációs kazán is szerepel, talán a 180 felé hajlok egy kicsit.

Ezt a török csodát 29 ezerért mérik, a 2 méteres társát pedig 31 ezerért (persze kerekítve, mert a különbség kb 1400 ft,mint azt már említettem). Szó se róla, nem tartom drágának, de vajon jóféle-e? És kell-e nekem ekkora?

Mi esetleg a túlméretezés előnye, hátránya? Mondjuk a hely nem számít, van bőven, a pénztárca nem feneketlen, de nyílik, ha megéri. Szóval, kompromisszumokra kész vagyok, de vajon tényleg szükség van rá?

Cartagena Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50184

kösz a választ. Megnéztem.

A WC alatti szinten két csô fut össze. Nekem nem világos az aktuális WC.t melyik drenálja, az egyik meredeken ferdén belefut a másikba (az függôleges). Gondolom az utóbbi az ejtôvezeték, max 1 méterrel van a WC mögöttez utóbbi

Aztán ez a függôleges eltûnik a földbe és nem tudom kitalálni merre megy.

 

A lakás sorházi lakás, több szintes, egyforma lakások vannak egymás mellett.

 

Előzmény: kapanyél1 (50171)
Catman Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50183

Nem vagyok biztos benne, hogy szet van valasztva, de utananezek. Hogyan kellene egyebkent szetvalasztani, milyen lehetosegek vannak? Es miktol fugg?

Előzmény: smith (50182)
smith Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50182

Szét kellene választani a két rendszert.

A "hogyan" erősen a rendszered részleteitől függ.

Padlóba  már a 40 fok is sok, de az a radiátoraidba valszeg kevés lesz.

Előzmény: Catman (50178)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50181

Hali!

Szét van választva a padlófűtés a radiátoros fűtéstől valamilyen formában?

Előzmény: Catman (50178)
nixon70 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50180

Hali!

A fali tartó és a radiátoron lévő akasztó közül kieshetett egy kis műanyag alkatrész,azt kell pótolni.(amúgy a hőtágulás miatt kattog)

Előzmény: keleti123 (50174)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50179

nincs ebben nagy tudomany. a viznek annyi a dolga hogy elvigye a hot a kazanbol a radiatorba. ha tul lassu, akkor nem birja elvinni (azzaz eltudna, csak tul nagy homersekleten), a kazan tulmelegszik es lekapcsolgat. ha tul gyors, akkor nincs semmi, kicsi homersekletkulonbseggel el tudja vinni ugyanazt a hot es kesz. kicsit tobbet fogyaszt arambol.

 

vajk

Előzmény: azistenit+1 (50173)
Catman Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50178

A labamnak egesz kellemes volt :), igazabol ezert sem tunt fel, hogy tul magas a viz hofoka... De a kerdes meg mindig az, hogy mennyire allitsam? Jo a mostani 50 fok, vagy tekerjem meg lejjebb? Az alacsonyabb hofok gazfogyasztas szempontjabol is elonyosebb?

Előzmény: smith (50177)
smith Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50177

Márhogy a padlóba is 55-65 fok?

Uhh.

Nem csak a csempének, a lábadnak se fog jót tenni hosszú távon.

Előzmény: Catman (50175)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50176

Ha az anyagiak lehetővé teszik akkor vegyél szintenként egy kazánt. Igazából az jelentene megoldást a problémára. :-)

 

Előzmény: planner555 (50168)
Catman Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50175

Sziasztok,

 

Adott egy D-Eg Euro kombi cirko kazan, a nappali-konyha-furdoben padlofutes, a szobakban radiatorok. A kerdesem az lenne, hogy milyen vizhomerseklet lenne a megfelelo ehhez a rendszerhez? Eddig a kazan "automata" mukodesi modban volt, ami azt jelenti, hogy 55-65 fok kozott valtoztatta a vizhomersekletet. Azonban valoszinuleg emiatt nehol eleresztett a csemperagaszto, es most kopognak a csempek. Most levettem 50 fokra a kazant, de nem tudom, nem sok-e ez meg mindig a csempeknek...

keleti123 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50174

Helló!

Biztos pofonegyszerű a válasz, de mivel én sajna nem tudom. Miért "kattog" a radiátor, az egyik szobában. Új rendszerről van szó, szeptember óta üzemel. 21 fokra van beállítva a fűtés éjjel nappal. Ki tudna segíteni valaki a válasszal. Előre is köszönöm a választ.

azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50173

És ha teljesen fullon megy? Az okozhat gondot? Gondolok arra, hogy gyorsan átmegy emiatt a radiátorokban a víz. Bár akkor meg az alja is ugyanolyan forró volt, mint a teteje.

 

Előzmény: halaloszto (50169)
ja nyugi Creative Commons License 2011.01.04 0 0 50172

Kérdésem lenne!

 

Adott a 2 colos rendszer. Cirka 50 éves. Akkoriban, meg jelenleg is hagyományos kazánnal fűtők.

A hagyományos 4 tagos kazánnal való fütés esetén tulajdonképpen elviselhető a nagyszobánk hőmérséklete.

A hasonló teljesítményű ÉTI 25 esetén a szoba szinte hideg. Tulajdonképpen a keringési sor legtávolabbi pontja.

A szilárd szén-fa fűtés esetén a keringés gravítációs, gáz esetén keringető szívattyús. A csőszerelő szaki akkoriban, lehet, hogy takarékossági, vagy egyéb okból, úgy épitette ki a rendszert, hogy a nagy szobában, nincs felső elosztó vezeték, hanem a másik szobából a falat körülbelül 1, 4 magasságban áttörve a felső két colos vezetéktől 3.5 , méterre fordul meg a melegviz, úgy, hogy 35 tagos öntött vas radiátoron haladna keresztül. A leágazásnál természetesen a másik szobában van egy 10 tagos radiátor, ami ontja a meleget, Nyilván a kisebb ellenállás irányába történik az áramlás. 


Vajon ha, áthozatom a felső két colos csövet a nagy szobába, és azt ágaztatom le, az nagy mértékben javítja a nagyszoba fűtését?

Van valamilyen előírás, tapasztalati érték a gravitáció fűtés esetében, mely szerint a radiátor hány méterre lehet a felső csőtől, külön levezetés nélkül radiátorba elvezetni, jelentős teljesítmény veszteség nélkül?

 

Üdv:

Józsi 

kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50171

Az a kérdés,hogy mennyire van az ejtővezeték,vagy az akna?  Mert az a rongy már a csőben landolt.

Előzmény: Cartagena (50170)
Cartagena Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50170

Sziasztok

Szôkenô kérdésem lenne...

Sajnos sikerült leküldenem a vécén egy kisebb rongyot (kb 20x 20 cm-est)

 

Még nincs dugulásra utaló jel de gondolom ez csak idô kérdése. Vagy van rá esély hogy magától leúszik?

 

Lehet (érdemes) valamit tenni most? Hívjak duguláselhárítókat holnap? Könnyebb /olcsóbb kihalászni amíg nincs konkrét stopp a lefolyóban?

 

Én saját kezeimmel próbáltam benyúlni érte, ameddig elértem semmit nem találtam.

 

Help me.....

 

 

halaloszto Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50169

akkro kiprobalhatod hogy kisebbre veszed. ha nem kapcsolgat tole a kazan, akkor jo. 

 

de egyebkent csodat ne varj tole, erdemben nem valtoztat semmin, max a villanyszamlan havi par szaz forintot.

 

vajk

Előzmény: azistenit+1 (50166)
planner555 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50168

Sziasztok!

 

A ház  200-250 négyzetméter között van, tehát a 40-es kazán több mint elég.

Én is úgy gondolom, hogy a legjobb megoldás egy külön kis 12 Kw-os kazán lenne, de annak elég magas lenne a költsége. Ráadásul, ha a régi 40-es FÉG bekrepál akkor cserélhetjük azt is.Mondjuk akkor ahelyett elég lenne egy 24 Kw-os is. Egyébként szerintetek mennyibe kerülne egy 12 Kw-os kéményes kazán beépítése, engedélyeztetése úgy cakli-pakli(mondjuk a kazán 130 000 Ft-os költségén kívül)? A régi mellé mehet le a pincébe?

Előzmény: Wattocsak (50165)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50167

"Ez egy meglehetősen empírikus szakma."

 

Nem a konkrét problémáról,hanem a szakmáról volt szó, nem?

Előzmény: KalásziM (50161)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50166

A legnagyobb radiátor alja a langyos, a kisebbeké majdnem olyan meleg, mint a teteje.

Előzmény: halaloszto (50164)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50165

Ebben igazad van, de lehet, hogy az a ház nagyobb mint a mienk. Neki 40 kW kazánja van nekünk 35 kW 370 m2-re. Náluk csak három rész különálló működését kell megoldani míg nálunk 4-5 más más időpontban fogyasztót, teljesen más igényekkel rendelkezőt kellet összehangolni. 

Tehát ebből következik, hogy 4 az kevesebb mint 3. :-)

 

Előzmény: KalásziM (50162)
halaloszto Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50164

tedd legkisebbre. ha tokhideg marad a radiatorok alja, es/vagy a kazan nem kepes folyamatosan menni, allandoan ki-be kapcsolgat (10-30 masodpercenkent), akkor tedd nagyobbra.

 

vajk

Előzmény: azistenit+1 (50163)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50163

Az emelőmagasságot, vagyis a szívattyu sebességét, mennyire érdemes állítani? Gondolom minnél lassabban megy, annál több idelye van a víznek átadnia a hőjét a radiátornak.

http://auto-motor.vatera.hu/grundfos_ups_15_50_keringeto_szivattyu_187902056.html

ilyen szívattyúm van 3 fokozatú, a legkissebben 2,5 méteres emelőmagasségot tud, és 1,2 m3-at. A rendszerem egy kis 50nm-es lakás, lemezradiátorokkal, kb 40 liter vízzel.

KalásziM Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50162

 Azért itt csak egylakásról van szó (igaz 3 generációs), nem az egykazánról menő társasházról !!

Előzmény: Wattocsak (50160)
KalásziM Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50161

 Na ja !!!

 De itt már ki van építve a rendszer  !!

 Milyen elméletre gondolsz  !

 Tűzeléstechnikai ??

 Áramlástani ?

 Hőtechnikai méretezésre ?

 Elektronikai szabályozásra ?? 

 

 

Soroljam  ??

Előzmény: kapanyél1 (50158)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50160

Szerintem minden helyiségben kellene egy új kazán az lenne a tuti. :-)

Azért a sok szerelő megkeresése után talán üdítő változatosság egy tervezőt megkérdezni, hátha van valami jó ötlete:-)  

 

Félre a tréfával.

A házunk kicsi társasház, meglehetősen eltérő igényekkel, és hőleadókkal. Van benne lapradiátor és 45 tagos öv radiátor is. A rendszer ágyúcsövekből áll, régen gravitációs volt. Az épület háromszintes.

Felhasználók is elég változatosak. Lakások 2 db ebből az egyik legutolsó szinten, dolgozó pár 1/2 8-kor elhúznak a gyárba 6 körül vissza (ezek vagyunk mi). Másik lakás a szuterénba. Meghatározhatatlan időbeosztással. Mellettünk a felső szinten kozmetika hektikus nyitva tartással (szeretik a meleget) Alattunk a középső szinten óvoda reggel 6-kor nyit és este 6-kor zár. Ők is szeretik a meleget ezért a fűtési szezon nálunk kb egy hónappal tovább tart mint normálisan.

Mindehhez egy kazán társul. A radiátorokon időprogram szerint működő szelepek. Az óvoda hétvégén csökkentett fűtéssel megy, nálunk a fűtés vissza van véve napközben. Ráadásul az óvoda a két ünnep között (16C levéve a fűtés) zárva vannak, mi meg akkor vagyunk otthon. Nálunk a lakásban baromi nagy ablak van a nappaliban. Ha kisüt a nap az egész lakásban leáll a fűtés, az szuterénba meg dönget, mivel az a túloldalon van.

Amióta sikerült a szabályzást összehoznom (megvetetni) azóta béke van, és kellemes meleg. Nincs túlfűtés, és a fogyasztásunk is csökkent valamelyest. 

Előzmény: planner555 (50154)
cucu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50159

Kézi radiátor? Nyilván felhúzható, mint az orosz borotva...:)

Előzmény: KalásziM (50157)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50158

Tapasztalati tudás mellett azért nem árt az elméleti ismeret sem, mert anélkül nem megy. A kettő kiegészíti egymást.

Előzmény: KalásziM (50157)
KalásziM Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50157

 Mint tanult topiktársunk írta :  "Ez egy meglehetősen empírikus szakma."

 Azaz kisérletezni kell !

 

 Be kell állítani a rendszert.

 Az az energia amit a kazánnal a rendszerbe táplálsz nem vész el (elsődlegesen).

  Türelmesen el lehet játszadozni a radiátor szelepekkek!!

 

 

 Más : mondá a rádió, hogy Székesfehérvárot 3 társasházban nincs fűtés, mivel a szolgáltató lezárta a fűtést - ez volt még déleőtt. Most már finomúlt a hir : Sok  - majd egyharmada a lakóknak nem fizet.  És  a többi se kap energiát. Biróságra járnak ahelyett, hogy a renítens potyázóknak a tökeit megcsavarnák.

 Gondolják a naivak, hogy egy birósági itélettel lesz fűtésük.

 A Stopping kft is hülye. Aki nem fizet, annak lezárni a fűtésüket. Vasfűrész, heg. aparát vakdugó csak létezik.

 

  Vagy  levonulni a helyszinről.

 

Az új vállalkozó csak  azzal kezdi, hogy a társasház átalakítatja a rendszert egyéni elzárási lehetőségre.

 Az egyik ürge panaszkodik, hogy  két kis radiátorral fűtenek. Az egyik kézi radiátor a másik egy villanyos.

 Hát kézi radiátorról még nem hallattam.

Előzmény: planner555 (50154)
cucu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50156

Szia

Tanácsot adni nem tudok, de a véleményemet leírom...

Ez egy meglehetősen empírikus szakma. (Gyakorlati tapasztalatokra épülő.) Lehet számolgatni, sőt, kell is, de ez is csak támpontot szolgáltat. Érdekes módon, szinte mindenki azzal jön, hogy a fűtésszerelő ezt javasolta, meg ahánnyal beszéltünk mind mást mond, stb. stb. Aztán vagy bejön a szakik javaslata, vagy nem. Ha be is jön, abban is legalább a fele a szerencsén múlott. Ez lehet egyrészt a szakemberek felkészületlenségéből, de lehet a tárgyi körülmények nem kellő figyelembe vételéből is. Pl. gondolok a mostanában egyre gyakoribb viharos erejű széljárásokra, amiket nyilván nem szoktak belevenni a számításokba. Márpedig egy négy oldaláról szabadon álló épületnél ez is domináns. És még sorolhatnám a szempontokat.

 

Írod, hogy több generáció lakik együtt és eltérő a fűtési igényetek. Hát én amikor hozzáépítettem a házamhoz mégegyet, annak önálló fűtést alakítottam ki, mert így láttam okosnak.  Pedig a meglévő kazán bírta volna.

Szerintem ez mindig beválik. Nálatok is az lenne a legjobb, ha a tetőteret önálló kazán fűtené.  Nagyobb terület befűtése mindig több, felesleges energiaveszteséggel jár.  Akkor inkább legyen több kazán és mindenki úgy fűt, ahogy akar. Talán meglehet oldani utólag nálatok is.  Ez lenne a legjobb.

Nem beszélve arról, hogy egy többszörösen bővített rendszertől eleve nem lehet sokat elvárni. Ez mutatkozik meg a te esetedben is.

Ez az én meglátásom, de várjuk meg, mit mondanak azok, akik ezzel foglalkoznak napi szinten.

 

Előzmény: planner555 (50154)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50155

3 generáció+ 3 szint = 1 fűtőeszköz + 1 min 200 L es hidrováltó + szintenkénti termosztátok

És mindenek előtt a három szint fűtésrendszerét 3 függetlenre alakítani.

Nem nagy ügy.:))))

Előzmény: planner555 (50154)
planner555 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50154

Sziasztok!

 

 

Egy elég komplex problémával kapcsolatban kérek tanácsot tőletek.

Egy háromgenerációs három emeletes házban élünk.

Amíg csak az alsó két szint volt meg, minden jól működött. 40 Kw-os kéményes gázkazán, öntöttvas radiátorok.

Csakhogy 15 évvel ezelőtt beépítettük a tetőteret és sajnos a gázszerelő tanácsára az épülő legfelső szintre Romantik típusú, bazi drága alu radiátorok kerültek.

Valahogy azóta nem működik tökéletesen a rendszer, nincsenek összhangban az emeletek hőmérsékleti értékei.

Ezt most így leírni nagyon bonyolult, próbáltunk plusz szivattyúbeépítést ide-oda (anélkül a felső szintre fel se jön a meleg víz) meg egyéb barkácsolások, de valahogy nem az igazi.

Amikor a középső szinten 21 fok van, addig a legfelsőn csak mondjuk 19. Amikor a nagy öntöttvas radiátorok még melegek, az alumíniumok már teljesen kihültek. És azt hinné az ember, hogy legalább az alu gyorsan felmelegszik, de ezt se lehet igazán kijelenteni. Ha nem tartózkodunk a legfelső emeleten - mert például elutazunk- akkor ki szoktuk húzni a külön szivattyút ami felnyomja a meleg vizet az emeletre. Na, akkor brutálisan meleg tud lenni az alsó két szint, és a vasradiátorok is még sokkal tovább melegek mint amikor a felső szintet is fűtenie kell a rendszernek. Gondolom az alu radiátorok gyorsabb hőleadása miatt.

Egyébként mennyi a normális hőmérséklet emelkedés adott idő alatt? Mert néha hosszú órákig megy a kazán, a radiátorok tűzforróak, de mégis nagyon lassan melegszik a lakás. A ház szigetelése egy erős közepesnek mondható.

Ahány szerelő annyiféle tanácsot kaptunk már. Hidrováltó, zónaszabályzás, radiátorcsere a felső szinten, a felső szint külön kazánra kötése, stb….

Már teljesen tanácstalanok vagyunk. Ugye egyik variáció sem túl olcsó, ezért nagyon nem mindegy hogy melyikkel lehet elérni a legpozitívabb változást.

Sok egyéb bonyolító tényező is van. Eltérő életvitel a generációk között, más fűtési igénnyel és hőérzettel, tehát a külön szabályzás nem lenne rossz.

Sokmindent lehetne még írni, de nem akarlak titeket fárasztani. Nem tudom, hogy ezen információk alapján tudtok-e valami tanácsot adni, de jó lenne.

Bocsi, ha kicsit hosszú voltam.

 

Előre is köszönöm.

 

 

bzsolti73 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50153
remegett=rendszert
bzsolti73 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50152
Sziasztok.
A kérdésem radiátor levegősödéssel kapcsolatos.
Nyáron festés miatt le lettek véve a radiátorok, felrakás után feltöltés 1,5bárra.
A rendszer zárt van egy gázkazán+vegyestüzelésü.
A hibajelenség a legnagyobb radiátornál jelentkezik.
Hetente leáll hideg, és a hozzá érkező meleg ágon van a rendszer legmagassabb pontja ott légtelenítek,utána megy kb egy hétig. A rendszerben két tágulási tartály van egy a gázkazánban, egy a visszatéröben a vagyes előtt. Viszont feltőltéskor ezekkel nem csináltam semmit. Csak feltöltötem a remegett. Az lehet a baj?
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50151

Elnézést, a szabad ionok helyett szabad elektronok a helyes.

Előzmény: kapanyél1 (50149)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50150

Minden további nélkül rákötheted, de azt tudni kell,hogy ahhot,hogy a kondenzációs kazán a legjobb hatásfokkal működjön lehet,hogy a hőleadó teljesítményt meg kell növelni. Minél alacsonyabb fűtővíz hőmérsékleten működik a kodenzációs kazán,annál jobb a hatásfoka.

A nem hasznos csővezetékeket pedig alaposan le kell szigetelni.

Előzmény: kendu (50147)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50149

Igen!  Ehhez is anyagismeretre van szükség,hogy megértsük. Ötvözeteiben másként viselkedik az anyag,mint elektrokémiai összefüggésében.  Ötvözetben kovalens kötés jön létre, ahol nem szaladgálnak atomjai külső elektronhélyán lekötetlen szabad ionok melyek könnyen behatolnak más atomok elektron burkaiba.  A másik kötést pedig ionos kötésnek nevezzük amelyek mind erre képesek.

 

Itt ezt le is zárhatjuk.

Előzmény: enginer (50144)
venuto Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50148

Köszönöm a válaszodat . Légy  oly  szíves  válaszolni  még az 50128-amra . Megköszönném .

venuto

Előzmény: enginer (50135)
kendu Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50147

Hadd kérdezzek valamit: Amennyiben meghagyom a vascsöveimet, de kicserélem idén a radiátorokat dunaferresekre, később erre a rendszerre rá lehet majd kötni a kondenzációs kazánt?

Most nyitott a rendszer, de gondolom megoldható a kiegyenlítő lezárása, vagy cseréje (padláson van). Nem olyan vészesek a csövek, a legvastagabb részeken is 2 col alattiak (pontosan nem tudom), többségében colos csövek vannak, max néhány méter a vastag.

A következő 5 éves tervben lehet a kazán is benne lesz, csak ezért érdekel.

kjapp Creative Commons License 2011.01.03 0 0 50146

Nem követem az árakat, meg a kinálatot sem, de 12kW-os kondenzációst utoljára (csak) a HOVAL-tól láttam.

 

Most vettem egy Unical  12 kW-os kondenzációs kazánt.

 

Előzmény: enginer (50141)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50145

Igen úszó van benne, de van a tetején egy szelep, mint egy bicajé :)

Ha a tűt benyomom a szelepben jött ki levegő.Hogy miért, azt nem tudom, mivel automatának kellett volna lennie, de mégis tudtam kiengedni belöle...

De mióta 2 bar felett van a nyomás, 2,1 egész pontosan, azóta nem jelentkezett levegő az autolégtelenítőnél. A tágulási 1,4 barra lett feltöltve, mikor ki lett szerelve a fütés kezdetekor. Majd egy hónap mulva megmértem, a cirkóból leeresztettem a vizet és akkor a tágulási 1 vagy 1,1 bart mutatott.

Előzmény: enginer (50143)
enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50144

Tényleg nem akarok beszállni ebbe a kémikus vitába, csak éppen most olvastam az egyik (nem kinai!!) kazán leírásában, hogy:

"Anyag: alumínium-vörösréz ötvözet – vízoldalról a vörösréz véd a korróziótól, A legmodernebb kondenzációs technika".

Előzmény: kapanyél1 (50139)
enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50143

Nos, soxor nekifutottam az írásodnak, de nem egyszerű megemészteni.

 

Leszűkitve a konkrét kérdésedre:

Automata légtelenitőt nem tudod és nem is kell  nyomkodni, mert abban egy úszó van, ami magától csinálja a dolgát.

Nyomásilag meg leírtam itt régebben a kavitáció mibenlétét, aztán azt se felejtsük, hogy nagyobb nyomásnál, nagyobb hőfokon kezd el forrni (a hőcserélőben) a folyadék, de még az is bejátszhat, hogy nem elég a tágulásid és hűléskor visszaszív a rendszered.

Előzmény: azistenit+1 (50140)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50142

Köszi, megnézem azt a Hovalt. A nyomásproblémámra tudsz valamit???

Előzmény: enginer (50141)
enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50141

"max 12kW teljesítményá kazánt (3-9kW-ig van szükségem a teljesítményre) ami 200ezer alatt van és a füstgáz ventillátor fordulatszámát tudja szabályozni, esetleg még a keringetőjét is."

 

Ez így ránézésre, csak kondenzációs lehet, de, hogy 200ezer alatt abban nem lennék biztos.

Nem követem az árakat, meg a kinálatot sem, de 12kW-os kondenzációst utoljára (csak) a HOVAL-tól láttam.

 

Előzmény: azistenit+1 (50140)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50140

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=105959315&t=9054448

bocsi, erre gondoltam.

 

És abban kérnék még segítséget, hogy mondjatok egy max 12kW teljesítményá kazánt (3-9kW-ig van szükségem a teljesítményre) ami 200ezer alatt van és a füstgáz ventillátor fordulatszámát tudja szabályozni, esetleg még a keringetőjét is.

kondenzációs, vagy nem, az nem gond.

Előzmény: enginer (50138)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50139

Én is csak a gimnáziumban tanultam a fémek atomos szerkezetéről a kémia nevezetű tantárgyban,nem kell hozzá egyetem.  De valóban, nem kell ahhoz magasszintű anyagismeret hogy a munkádat kifogástalanul el tudjad végezni, elég ha tudod,hogy milyen anyagot mivel szabad és mivel nem. Azt viszont akkor nem illik kétségbe vonni. De ha azon állításokkal vitatkozni akarok,akkor muszály mélyebben is megismernem, mert akkor ugye mire alapozom az ellenkezőjét? Csak mert valahol hallottam? Meg,hogy azt tapasztaltam?  Egyszer ezt tapasztalok, másszor pedig mást. A tapasztalat is lehet változó, egyszer igaz, másszor meg nem. Sőt, még a tudomány is változó, de vannak állandó törvényei.

Szerintem ezt a vitát itt most le is zárhatjuk.

 

Még valami: ezeket nem rád vonatkoztatva értettem.

Előzmény: papesz28 (50118)
enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50138

"ha elolvasod"

 

Hirtelen nem találom, hogy mire gondolsz.

Előzmény: azistenit+1 (50136)
zizizuzu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50137

Hello!

 

Szeretném kérdezni hozzáértőktől, hogy életképes-e az alábbi radiátor+5rétegű "rendszer". Laikus vagyok :)

 

http://picasaweb.google.com/101030391561412329885/Futes#5557692711890828226

 

A gázcirkó alatt egy T idommal ágaztatnám ketté egy 20-3/4"-20 -al. A legnagyobb szobák előtt lévő radiátoroknál szűkíteném 16-ra. A fűtéscsövek cirkóhoz kötését ráhagyom szakemberre, bár ha nem kell hozzá speciális ismeret, megoldanám azt is sk. Gondolok itt keringetők, iszapleválasztók, szelepek beépítésére. A radiátorokra termoszelepeket akarok tenni. 

Ja a csöveket a falon vinném, kulcsos roppantókkal. Tudom, hogy nem lesz szép, de ez adott most. 

 

A cirkót sem tudom még milyen legyen, gáz-turbó, ez biztos. Olyan 120-150e lenne most rá. Tud valaki ajánlani egy megbízható típust ebben az árkategóriában?

 

Na, jól kikérdeztem magam. Előre is köszönöm :)

azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50136

enginer:

Ezek alapján, ha elolvasod, mit mondasz arra, hogy megoldódott a levegősödési probléma ugy, hogy 2 bar fölé, 2,1-re töltöttem a rendszert.

enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50135

Ügyfélszolgálatukról nem tudok nyilatkozni, "kovács józsi"-ról még annyit se!

Amúgy meg a mai "FÉG"-eknek szinte semmi közük a régi hírnevű készülékekhez!

Amikor utoljára láttam "új" FÉGet közelről, abban tisztán olasz technika volt, de idén nyáron még FÉG klimákat is láttam felszerelve (állitólag nagyon jó árban vannak).

 

Így csak tippelnék, hogy a tipusjelzésükben a Z betü továbbra is a ZÁRT égésterűt jelenti, mint régen.

Olyan meg, hogy "ionizációs  gyújtású" szerintem nincs, hanem inkább ionizációs lángőrzés akar az lenni.

Előzmény: venuto (50101)
KömKel Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50134

Saját hülyeségéből tanul az ember :D

A poén az, hogy a mosogépnél véstem ki először, utána rájöttem, hogy elég lett volna csak újratömiteni az idomot. 

Két hónap múlva a kádnál kezdett el szivárogni, de nem jutott eszembe a mosógépes-szivás, ész nélkül kivéstem azt is :]

Előzmény: enginer (50130)
enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50133

"(csak hogy a vésést megmagyarázzam)"

 

Így már OK, de én akkor sem véstem volna, mert azt a "köztes idom"-ot is kilehet tekerni vésés nélkül. :)

Előzmény: KömKel (50129)
zetecR Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50132

Köszi, azért ez már sokkal könnyebben emészthető.

 

A tágulási tartályban 1.3 bar van, kb ugyanannyi, mint a rendszerben.

 

Viszont van, amit nem értek: a visszajövő vízhőmérséklet nem sokkal alacsonyabb, mint az elmenő.

Ráadásul a kazán (C12) gyakorlatilag folyamatosan megy, felfűt kb 60 -ra, kikapcsol, közben utókeringtet, vissza engedi a hőfokot 53-ra és újra bekapcsol.

Nem tudom, hogy ez normális működés-e.

 

 

Előzmény: Ltom069 (50098)
venuto Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50131

Szerbusz .

A  Masgas azóta megadta  a válaszokat , mostmár csak azt kérem , hogy  Te is borzadj el attól , hogy mit is írtam (,mert  meg kellett írnom ) , hogy milyen ügyfélszolgálatisa  van  a konvektoros fégnek :  50101 .

 

hello . Venuto

Előzmény: enginer (50127)
enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50130

Nos, ha azért kibontottad (vésted) az idomot, akkor megérdemled! :D

Előzmény: KömKel (50126)
KömKel Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50129

Ja és a házilagos falfűtés miatt nálam a vakolat vastagabb lett, kellett mindenhová egy köztes idom, annál szivárgott.

(csak hogy a vésést megmagyarázzam)

Előzmény: KömKel (50126)
venuto Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50128

Kedves Tik .

Ki mit venne inkább (  cca. egyárban vannak ) :

Vara--FÉG C-24H--t  avagy inkább Immergas Eolo Star 24--et ?  A Cirkó , most nem élő Rovatban csak a  nagy márkaneveket nyüstölték , erről  az Immergas nevűről csak 2X  ha  esett szó . Gugli , utánanéz , áll  leesik (= mernek bravúrosan is részletezőek lenni termékleírásaikban...). Alkatrészellátás , utóárak ? Pesti vagyok .

 Venuto

enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50127

"Válaszolnál az általam ma itt  föltett többi kérdésemre is ?"

 

Konkrétan mi érdekel?

Előzmény: venuto (50125)
KömKel Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50126

Ez igaz :D

Viszont a másik felén igen, ott sikerült elbacni...

Előzmény: enginer (50124)
venuto Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50125

Köszönöm szépen a válaszodat .

 

Válaszolnál az általam ma itt  föltett többi kérdésemre is ? Hiszen te szakértő vagyol , ez  már látszott  a  Cirkó  rovatból  is ( ezt a  6 évet ma fejeztem be ). Köszönöm szépen .

 

Venuto

Előzmény: enginer (50120)
enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50124

"ki is kellett bontanom 5ből 3at, mert szivárogtak. Természetesen én voltam a balfék, mert teflonszalaggal tömitettem,"

 

De ennek mondjuk nem sok köze van ahhoz, hogy kulcsos, vagy roppantós az idom, mert azon az oldalon nem teflonszallagozol. :)

Előzmény: KömKel (50123)
KömKel Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50123

Én mindenhová ilyet raktam be, viszont ki is kellett bontanom 5ből 3at, mert szivárogtak.

Természetesen én voltam a balfék, mert teflonszalaggal tömitettem, ami megadta magát. Most Locktite-al tömitettem, azóta semmi gond nincs velük...

Előzmény: pingui (50121)
enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50122

Nincs ezzel az idommal semmi baj, ha jól raktad össze.

SZVSZ többet fog kibírni, már csak az anyagvastagsága és technikája miatt is, mint a roppantós idomok, de ez csak az én szerény véleményem.

Előzmény: pingui (50121)
pingui Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50121

Üdv!

Szilveszter délelőtt elkezdett folyni a wc sarokszelepe, a menetnél. Gondoltam leszedem, tömítem, visszarakom, örülök. De a 1/2"os menet beletört, mint utólag kiderült ott eresztett. Mivel a falban műanyag (nem tudom mi a szakszerű neve) cső van, és nincs roppantó készülékem, ezért egy barkácsáruházban vettem alkatrészeket, összeraktam. Most minden jó. A kérdésem csupán az, hogy ez a fajta csatlakozó maradhat-e falban, csempézhetek-e, vagy hívjak egy vízszerelőt, és csinálja meg a roppantós csatlakozóval?

 

És mivel egy kép száz szónál is többet ér:

enginer Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50120

"---1., A maiak őrlángtalanok akkor  ?(  Mert  olvasom  a  sjohntól  a  "Cirkó" nevű  itteni  Rovatban , hogy  az őrláng  lenyelhet bő 1  köbméter gázt is naponta....)."

 

Azért nem kell ám minden butaságot elhinni, amit itt írkálnak! :(

Nekem üzemel 2db őrlángos készülékem is és, ha igaz, amit sjohn ír és valóban csak az őrlángra fogyasztanak napi 1m3/db, akkor viszont minden mostani készüléket megszégyenítve pofátlanul keveset fogyasztanak! 

Viccet félretéve: megnéztem a nyári adatokat, amikor csak az 1-ik őrlángól (ritkán írtam, de az álag napi fogyasztás így is) 1 max.2m3, de inkább volt olyan is, hogy 0,3m3/nap.

 

Abba már tényleg ne menjünk bele, hogy a mai víz/csatorna díjak mellett, mennyivel gazdaságossab az olyan készülék, amelyik később gyújt, mint az őrlángos és pazarolja a vizet a begyújtásig! :D

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: venuto (50117)
kendu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50119
mindenkepp foglalkoztat a kondenzacios is, csakhat az ara nekem meg magas.
Ebben az esetben az ugyanakkora radiator, a teljesitmenyre ertendo, vagy nyugodtan hagyatkozzak a meretre? Vegulis a merettel jon a jokora teljesitmeny is...
Egyebkent mindenkepp tul akartam meretezni a radiatorvasarlast, en a gyari teljesitmeny adatok szerint 10-20%-al nagyobbat, mint amire szuksegem van. De ez a meretazonos valasztas is jo.
Előzmény: azistenit+1 (50113)
papesz28 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50118

Mester taníts:)))

Mondd melyik könyveket kell megvennem ahhoz , hogy ekkora tudásra tegyek szert?:))

Melyik iskolai tankönyvben van ez a részletes leírás, amiből ennyi mindent meg lehet tanulni?)))mert egy szakmára két évet adnak .egy év fémipari alapismeretek, egy év szakmai képzés, én érettségi után mentem szakmunkásba, és ott sajna erről komolyabban nem esett szó, ( pedig pár bizit ebből az ágból begyűjtöttem ) és az ember nem gondolja hogy nagylexikonokat kéne bújnia, miután megkap egy szakmát

természetesen , azóta is nagyon sok oldalt átolvastam neten , és akkor ezek szerint itt vétettem ,mert a net az semmire nem jó csak a könyvek, de ott is mást és mást írnak, kinek higgyek(mert olvastam pár szakkönyvet is , hisz a saját rendszereinket magunk rakjuk össze, és azt az ember nem a kisujjából szívja ki, ezenkívűl mérnökök számolgatnak helyettünk, hogy legalább ezzel ne kelljen számottevő ídőt elfoglalnunk, hisz mindenkinek megvan a maga feladata, de a gyakorlathoz a mérnököknek sincs sok közük, tisztelet a kivételnek)

vörösréz -sárgaréz különbségére csak annyit hogy vörösből cinkkeverésével lesz sárgaréz , ehhez nem kell egyetemi diploma:),vagy tévedek ,és ebben is még egy csomó minden lappang , csak én halandó ehhez sem értek?

a középiskolában nem egyetemi tanárokat nevelnek, jó ha a szakmának egy részét sikerül megtanítaniuk, a többi tudást az élet, a tapasztalat, a gyakorlat, és a rengeteg szakirodalom amit elolvas az ember, az tanítja meg, de elég azt is megtanulni hogy egy rendszert , főleg komolyabbakat , hogy állítson össze a szaki , hogy az jól működjön ,és ne legyen belőle baj, nem gondoltam hogy mindent elemeikre kell bontani ahhoz hogy jó szakemberek legyünk:)

de ha tényleg az kell én szívesen olvasok még ilyen könyveket is, nem probléma,hisz jó pap is holtig tanul:), és nem szégyen ha nem tudok mindent

 jah és én csak egy alkalmazott vok, nem vállalkozó,és mégis megpróbálok lelkiismeretesen dolgozni, vállalva a felelőséget munkáim után, ez egyszerűen csak emberség kérdése

 

 

Előzmény: kapanyél1 (50107)
venuto Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50117

Köszönöm .

Válaszaidhoz :

---1., A maiak őrlángtalanok akkor  ?(  Mert  olvasom  a  sjohntól  a  "Cirkó" nevű  itteni  Rovatban , hogy  az őrláng  lenyelhet bő 1  köbméter gázt is naponta....).

---2., Lécci , arra  válaszolj (mivelhogy nálunk nincs műanyagcsó , csak  a másik  2 ) , melyik a korszerűbb , a  vastag régi vascső avagy  a  vékonka rézcső ?

 

Milyen illesztó akármi kell , ha  az  Aluterm 25-ünk ( ami olyan , mint  az Ikarusz , a Lehel meg a Hajdu , baltával sem lehet agyonverni , és elromolni sem akar )esetében a padlófűtésünk  meg  a  régi nagy  vasradiátorok közé ? ( azt már tudom , hogy  utóbbiak nem kaphatnak nagy  hőt , a másikak meg  csak szunyókálnának a kondenzációs kazánoknak a 40 fok celsiusaitól ).

 

Te mit vennél : Immergas Eolo Start , avagy Vara--FÉG C-24H-t ? Más is  válaszolhat . Tisztelettel  : Venuto , aki 4-et kérdezett

Előzmény: Masgas (50114)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50116

Mesterember ennyit tud. És a mesterek amúgy sem terveznek, helyesen. Feleljen a tervező. Oszt mejd később ha mégsem mén a dolog, kijavítja a szaki!:))))

Előzmény: kapanyél1 (50115)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50115

Tudom, sajnos nem tanítják az anyagok atomos szerkezetét, ez elég baj, de utána lehet tanulni.  A szakközépben már igen. A szakmunkásképzőben úgy gondolják,hogy az a tervező feladata és a szakmunkásnak csak elvéágezni amit a tervező előírt. Ez alkalmazottként nem is okoz problémát, ám ha valaki önálló  vállalkozást csinál mindenképp többre van szükség.

Előzmény: babarucu (50111)
Masgas Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50114

Kedves Venuto!

 

A három hozzászólásodból az elsőre tudok válaszolni.

1 Kazánvásásrlásnál nem igen praktikus gázkazánból sokkal nagyobat vásárolni mint a ház hőigénye, mostanában vannak olyan kazánok amik a lángot tudják modulálni nem úgy mint a régiek mik csak kikapcsol bekapcsol funkciót tudtak.

Vegyeskazánnál merőben más a felállás ott lehet puffertartályra is fűteni, sőt úgy a leggazdaságosabb égetni.(Ha érdekel ajánlom a Fa vegyestüzelés szalmabála topicot ott ezt részletesen tárgyalják)

2 Vascsövek kontra rézcsövek: Most már többrétegű műanyag csöveket használnak leginkább az nem reagál semmilyen fémmel korrózió szempontjából.

3 A válasz bizony ez így igaz főleg a korszerűbb rendszerek alacsonyabb hőlépcsővel működnek mint a régiek így a hőleadó felületnek is nagyobbnak kell lennie azonos teljesítmény mellett.

 

Üdv:

Masgas

 

Ui: A gázkazánokhoz nem nagyon értek.

 

 

Előzmény: venuto (50099)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50113

Én még annyit saját tapasztalatból hozzátennék, hogyha idővel foglalkoztat a kondenzációs kazán lehetősége is, inkább cseréld a radiátorokat mindenhol ugyanakkorára mint a mostani, kivéve ugye a gyerekszobát, meg ahol kevés. Oda egy mérettel nagyobbat.

Ha a kondenzációs lehetőség jelentéktelen számodra, akkor a lentebbiekben leírtak a mérvadóak részemről.

Előzmény: kendu (50112)
kendu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50112

Kedves Azistenit, Kedves Tangerine!

Csak egy szó jut eszembe: KÖSZÖNÖM!

Pont ilyesmire gondoltam! Ez végre igazán nagy segítség!

A számok a kezdőlépéshez jók, de semmi többre. Lehet, hogy zsír új rendszernél már inkább azok a mérvedók, de jelen esetben nemhinném.

babarucu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50111

Anno írkáltam én is az anyagokról, az iskolában emlékeim szerint említés se volt az elektronok vándorlásáról.

Alu és vörösréznél nem a vréz fogy el, hanem az alu. A romantik radiátor kb 20 éve nem adott garanciát a radiátoraira, ha vrézzel szerelték a fűtést.Logika szerint is ha a vréz fogyna el, a romantik alu radiátor megmaradna ergo a garancia is élne, de nem..

azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50110

Szia! Van egy jóhírem neked és egy rossz.

A jó az, hogy én lecseréltem a régi radal radiátoraimat, mindet demard és DK lemezradiátorra.

A rossz az, hogy a radallal még csak ki sem próbáltam a fűtést.

De! Ahova kisebb lemezradiátort tettem, ott simán fel tudja melegíteni a szobát, ahova kicsivel nagyobbat tettem, ott iszonyatos a meleg, vissza kellett csavarni a szelepeken...

Tehát ebből azért valami lejön. Nekem a rendszer szerelője adott tanácsot ezzel kapcsolatban. A 1850 hoszú radalt 1600 DK-ra cseréltem, megfelel a helyiség követelményeinek, mondom ezt ugy, hogy abban a helyiségben van a termosztát. A termosztát -0,2/+0 érzékenységű, így kintit -10 fok és alatt is, 60 fokos előremenővel 15 perc alatt felfőtötte a 20 m2-es szobát, ami szigetelés nélküli kisméretű téglából van.

Szóval vagy a régi radiátor volt túlméretes (bár a régi rendszer is 60 fokkal ment), vagy az uj lemezradiátor több hőt tud közölni (inkább).

A másik szobába 1450-es hosszűságű radal volt, DK 1200-asat tettem be, ott még kicsit nagyon is meleg van.

Ahol 45-ös hosszúságú radal volt, oda 600 hosszút tettem be, ott rohadt meleg van. A fürdőben iszonyatos 1000 magas és 1000 hosszú radal volt (nem egészen 10 m3-re) ide tettem 600 hosszúságút és ez is sok még. Amugy a rendszer (5-6 éves) eredeti állapotában a radal aluk mellett tartalmazott egy lemezradiátort is, mellesleg nekem rézcsöves a rendszer. A radalok nemhogy nem voltak kilyukadva, de még a vas 3/4 colos csonkot is egyedül ki birtam hajtani belőle. Szerintem nem lesz baja, ha egy éven belül lecseréled mind. Ha ahol a helyiségek hömérséklete megfelel, oda vehetsz valamivel kissebb lemezradiátorokat (bár ennek sokan ellentmondanának, de a gyakorlat nálam beigazolódott), ahol kevés a jelenlegi, oda vagy ugyanakkorát, vagy még nagyobbat egy kicsivel. Ha egyelöre nem akarsz rá sokat költeni, kösd be azt az egy radiátort flexi vízcsövel, és akkor a bekötés távolságokat nem kell bántani, ami egyébként a régi radalnál 600mm az uj lemeznél meg 545mm.

Bár én azt javaslom, hogy ha biztosra akarsz menni, az alább ajánlott programmal kiszámítod a hőigényeket. Én is bebiztosítottam ezzel magam.

Előzmény: kendu (50104)
Masgas Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50109

Nos egy fűtés nem 10 évre készül. Sok százezer , vagy legalább is megközelítő esetszámok alapján mondjálk az "okosok" hogy gáz külömböző fémeket párosítani fűtésrendsezrekben, főleg réz-Alu.

Egyébként az alumínium annyira érzékeny , hogy az új almínium radiátorhoz adnak a szelep és a radiátor közé egy acél darabot , mivel més a vas is úgy össze tud rohadni az aluval hogy bonthatatlan lesz.

Az elektrokémiai korrózió meg még eléggé fehér folt a vegyészetben mint az egy kémikus ismerősömtől megtudtam.

Egyszóval lehet itt, szívás máshol meg semmi.

Előzmény: papesz28 (50106)
tangerine Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50108

Nekem van egy kb. ekkora helyiség (konyha). 2  külső fal délre és nyugatra, 2-2 ablakkal (kb 120x80-asok),  dupla üvegesek, de valami régebbi norma szerintiek. B30-as fal, szigetelés nincs. Északra kazánház, keletre spájz, és bejárati "előszoba", mindkettő fűtetlen. Felette lakatlan szoba, jelenleg 10 fokon tartva.

Kb. 50 m3-es a helyiség, és számítás szerint 50W-tal számolva a 600 magas 1400 széles DK22-es dunaferr elég lenne, még az alacsonyabb fűtővízzel is (2597W). Gyakorlatban meg alig lehet 20 fokra felmelegíteni a helyiséget csutkára állított fűtővízzel sem. Kicsit jobb volt a helyzet, mikor ünnepek alatt vendégek költöztek a felső szobába, és ott is fűtöttünk, így 10 fok helyett 20 volt felül. Ekkor lent akár 22 fok is volt. Egyébként meg úgy megy, hogy mielőtt kimegyünk, hősugárzó bekapcs, és az rásegít. Asszem lecserélem egy 2 méteresre.

Fűtésszerelő ismerős szerint a dunaferres táblázatban lévő kiírt teljesítmények nem fedik a valóságot, így ha olyat szerelnek, akkor kb 20 % ráhagyással számolnak.

Előzmény: kendu (50104)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50107

Nem vitatkozom, de látszik,hogy kevés ismereted van még az anyagokról pl. abban is, hogy nem tudod megkülönböztetni a "sárgarazet" a vörösréztől.  Ugyanis a két anyag markánsan különbözik egymástól. Felhasználásuk is különböző.

Különben úgy gondolod ahopgy akarod, de helyedben utána tanulnék egy kicsit és ne a netről, hanam autentikus tankönyvekből.

Előzmény: papesz28 (50106)
papesz28 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50106

Egyrészt az iskolából nem hiányoztam , ha vamit csinálok,megpróbálom a legjobban, éppen ezért mióta szóbakerült ,próbálok errevonatkozó szakirodalmakban utánajárni, de még a neten semmi erre utaló mondatot nem láttam, hogy jujj vigyázz mert egy pici aluminium és a radiátornak nyeff, úgy érzem ezt egy kicsit túlspirázod, nem mondom hogy nincs igazad , de sztem egy kicsit túl van húzva ez az egész történet

 

másrészről mint említetted "ha a vas  vékony felületü és még nem alakult ki a homogén folyadák áramlására egy bizonyos védő réteg" , akkor támadhatja meg , de sztem egy 5-10-15 éves rendszerben csak rakódik már rá annyi az aluradiátorra is , hogy ne okozzon problémát.

példa erre mint az előzőekben írtam anyuék rendszere!

 

de tovább megyek alu rézzel ne találkozzon-- a radiátor szelep miből van , csak nem rézből,és mégsem alkalmaznak mást csak olyat, és így is több 10 évet elmennek azok a radiátorok

 

én nem akarok senkinek rossz tanácsot adni, nem akarok senkit félrevezetni, de sztem ez lagalább annyira erőltetett menet mint , hogy ne vedd meg azt a csővet , amin nincs szám, holott 90%-ban egyiken sincs, még a legnevesebbeken sem.

 

megpróbálok lelkiismeretesen dolgozni,és nem érzem hogy neked jogod lenne ahhoz hogy azt állítsd rólam Tényleg sokat hiányozhattál az iskolából.  Próbáld ki, csak másokat ne biztass erre.

Ne akarjál rossz tanácsokat adni.

 

én tisztelem az álláspontodat, elvárom ,  hogy te is tiszteld az enyémet

amennyiben alátámasztod tényekkel érveidet, elfogadom (link, stb.)

addig kitartok véleményem mellett, és nem vagyok hajlandó belemenni egymást sértegető vitákba


Előzmény: kapanyél1 (50096)
bzsolti73 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50105
Köszönöm a tanácsokat. Ehhez a típushoz lehet alkatrészt kapni?
A típusa Arca. Most le van szerelve de potom pénzért meg tudnám venni. Ismerem az előéletét is.
Egy c-10-24-és helyére gondolnám. Melegvizet is csinál, a kf125-öm meg már 12éves az se megy már sokáig. Köszönettel Zsolti
Előzmény: Ltom069 (50103)
kendu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50104

Húúúú Tesó, Te valamit nagyon félreértettél!!!! Eszemben sem volt megbántani senkit, csupán azért címeztem neked a választ, mert elsősorban Te foglalkozol a problémával és Te adsz tanácsokat. Nem címezhettem Józsi bácsinak, mert az nincs itt a fórumon, hanem valszeg a nóta tv előtt ül...

Úgyhogy ezer millió bocsánat, ha megbántottalak, nem volt célom!

 

És visszatérve a radiátorválasztásra: eldönteném én, hogy mi kell! Hajjaj, ezer örömmel! De hogy?

Néztem táblázatokat, letöltöttem kalkulátorokat de 60-65 fokos víznél minden új radiátor fele annyi teljesítménnyel bír, mint ami a számítások alapján kellene. Ennek értelmében az új radiátorral rosszabb hatást érnék el, mint a jelenlegivel. De ez ugyebár nem így van! Csakhát a számítások ezt dobják ki. Épp ezért kellene tapasztalat, vagy tanács, hogy a két radiátor típus hogyan muzsikál olyanoknál akik már túl vannak a cserén, ezáltal tapasztalatokat szereztek.

Rengeteg olyan variáció és tényező van ami a választásnál beleszól az eredménybe. Ezeket senki sem tudhatja, de még egy profi is dönthet rosszul. Épp ezért kellene ötlet, vagy tanács, mert a számok jelen esetben félrevezetőek is lehetnek.

 

Megfogalmazom másképp a kérdést: Kinek van az enyémhez hasonló helysége:

-17m2, 48m3 -es szoba

-2 belső oldal, 2 külső hőszigetelt.

-4 centis hőszigetelés

-viszonylag kicsi ablak (fakeretes, két üveges kb120x120-as, elméletileg jó ablak, mert nem érzem sehol, hogy áteresztene és ha egyszer felmelegedett a szoba, akkor elég jól megmarad a hő)

-vízhőmérséklet többnyire 60-65 fok körül.

-kívánt szobahőmérséklet 22 fok.

Nos, ehhez hasonló felállásban van-e valaki akinek már dunaferres lapradiátora van és jól muzsikál. Ha igen, akkor csak a típusára lennék kíváncsi, vagy legalább a méretére. Vagy ha kicsivel másabb a "konfiguráció" akkor írja már le az adatokat 2 sorban és akkor már tudok viszonyítani.

 

Cucu, mégegyszer bocs, csak egy kiindulási pont kell (jó lehet több is). A számokkal nem jutok előbbre, ember kellene és tapasztalat. Így a szerelő is azt mondja majd, hogy vegyek legalább 2 métereset, azzal legalább lesz munkája bőven.

Előzmény: cucu (50100)
Ltom069 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50103

Csatlakozván az elöttem szólókhoz, még két opcionális lehetőséged van( egyébbként a vízóra valószínüleg nem fogja megmutatni).1. Ha megszorítva sem zár el, a készülék kizárása után (mind fűtési, mind HMV oldalról) meg kell nézni, hogy a töltőszelep felsőrészét ki lehet-é szedni, és ha igen és szerencsés ember vagy ( ill. megfelelő imádságokat mormoltál ezen művelet közben), akkor, a hagyományos vízcsapokhoz hasonlóan gumilap zár. Ezzel lehet kezdeni valamit, ha bolti nem jó rá (sanszos), még mindig lehet rá vágni tömitést gumilapból. Természetesen a szelep tömítő felülete is megvizsgálandó, nincs-e kitörve-kipattanva.Ha igen, az gáz.

2.( A készülékesek most kezdik el keresni a vasvillát-szívlapátot.)Legvégső esetben, de ez szigorúan már barkácskategória, ki lehet vágni a töltőcsapot. Ehhez megfelelő nagyságú hely kell, mert ebben az esetben valamilyen módon le is kell zárni a két csővéget, pl. forrasztással. Ez a művelet csak és kizárólag akkor hajtható végre, ha a, készüléken belül megfelelő nagyságú hely van, b, átmenő csap van, c, tényleg nincs már más megoldás. ilyenkor a fűtési rendszer töltésére valamilyen más, külső megoldást kell találni.

Előzmény: bzsolti73 (50094)
venuto Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50102

Kedves  Szakik . Ki mit  venne  másodiknak ?

---1., Egy  kis  sütit  még .

---2.,Immergas Eolo Start  24KW-osban .Avagy :

---3.,VARA--FÉG C-24 ?

 

solo Venuto

venuto Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50101

. . ..meg  ott  aszt  is  írom , hogy :

Sziasztok , Kedves Tik .

Derüljetek . belépsz  a FÉG honlapjánakaz ügyfélszolgálati oldalára . a  sok jámbor (, mint magam is ) , beír föltesz 1--1 kérdést a  FÉG-termékjével kapcsolatban , erre 95 % esélye van arra , hogy  azt  a választ kapja , hogy  "a termék nem a  FÉG konvektor Zrt. erméke , a választ nem tudjuk ."

Feleségem női nevével beír az itthoni gépről újév első napján tegnap déltájt , hogy ha mégis van válasz , ne  a nyelvstúdiómba  menjen  a  válasz . Válasz jön is arra a kérdésemre , hogy miért játszik a cég  a  rojaltival laikusok esetében , erre válasz szinte azonnal . Megszólítás semmi , per letegez  a kis  proli , majd  semmi  elköszönés . Az  ügyfélszolgálatos kis  prolit  kovács józsinak  hívják , levelét  eltettem. . .

Nem  rossz. . .

 

Mi a  Rovat véleménye  a  Va-ra FÉG  C-24H és  aC- 24HE és  a ZC 24HE-ről  ? Mi az , hogy ionizációs  gyújtású , meg hogy  ventillátoros (= a  Z-sorozatú )? Köszönöm szépen .

 

insane  Venuto

 

cucu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50100

Azért nem kéne méltatlankodnod, mert tanácsokat adtam, hogy hogyan tudod utólsó lehetőségként esetleg elkerülni a magas kiadással járó fűtéskorszerűsítést.

Ha nem vált be a termosztát áthelyezése, annyival is előrébb vagy, mert mostmár biztos lehetsz benne, hogy kevés oda az a radiátor. Azért javasoltam, hogy provizórikusan helyezd csak át és csak akkor véglegesítsd, ha beválik. Senki sem fogja neked innen megoldani a problémádat, főleg úgy, hogy amint írod- nincs rá pénzed, hogy belevágj a cserébe.

 

Ha pedig "Mostmár csak el kellene dönteni, hogy mi legyen", hát döntsd el magad, a te házad a te dolgod! Ne másokon kérd számon azt, ami a te dolgod. Itt a fóromon felelősen maximum javaslatokat tudunk adni az általad ismertetett információk alapján, komplett fűtésrendszereket felelősen nem áll módunkban kidolgozni, átdolgozni.

Előzmény: kendu (50086)
venuto Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50099

Kedves Tik .

Alszik  a  "Cirkó" nevű rovat őrláng  JA ,  ezért  itt  teszem  föl  a  kérdéseket :

 

Mint anno a  hangszigetelési rovat 7 évével , végigolvastam azt . Ezen újágot illetően már  2010. januárjánál tartok a kijegyzetelésel . Who111 hozzáírásai és sjohné-i FANTAsztikusak ( bár én nem vagyok olaszutáló , sőt...).

Gyorsan 3 kérdés  mielőtt széttép  a  megatherm.hu-n bévüli fórumba merülés . Szóval .

---1.,Igaz-e az , hogy  az embör ne  vegyen nagyobb  kazánt , mint amekkora  kéne  ( félvést egy jövóbeli hidegtűű ), mert az túl soxor kapcsolna  ki--s--be  alacsonyabb  kihasználtsága  fojtán , s a  kazánok épp akkor  a legkevésbé  potensek ,amikor ki meg be kapcsolnak . Nos , skacok ?

---2., Télleg igaz-é az , amit  a falu beszél , hogy  jobb  a  régi vascsövektű  a vékonyfalú , kisebb kaliberű rézcső  a  káros hődisszipáció okán ?

---3., Oszt az igaz-e , amit meg a máááásik falu sutyorog , hogy  a régi vasradiátorok  a  modern  lapradiátoroknak csak 30---50 % felszínével rendelkeznek ?

Aki bújt , aki nem , most megnézheti  a  "Szobrot a Google-nak" topikot .

sane  venuto

Ltom069 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50098

Szia

Teljes rendszermagasság + 0,3 bar.A dolog gyíkja, hogy egyszintes épületnél max 3 métered van, ami 0,3 bar+ még 0,3 és a készüléked hibajelzéssel már ki is állt, mert 0,8 környékén leállnak. Általánosan elfogadott az 1,0-1,2 -1,5 bar, természetesen a zárt tágtartály megfelelő előfeszítésével.

Előzmény: zetecR (50091)
kendu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50097

Nálunk a családban ugyanígy jártunk, csak nem néhány nap, hanem 1-2 hét lefolyással. Kiderült, hogy szegény gyenge női kéz nem tudta rendesen visszaszorítani a csapot és szivárgott. Aztán nekem még sikerült rajta majd egy kört tekernem és azóta nincs gond. Megjegyzem rohadt nehéz volt még szorítani rajta de sikerült. Ez egyébként zsír új Ariston kazán.

Előzmény: bzsolti73 (50094)
kapanyél1 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50096

Tényleg sokat hiányozhattál az iskolából.  Próbáld ki, csak másokat ne biztass erre.

Ne akarjál rossz tanácsokat adni.

Előzmény: papesz28 (50034)
cucu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50095

Nyilván a feltöltőszelep nem zár el. Húzd meg jobban, esetleg nyisdd meg erőteljesen, hogy a kosz kijöjjön a szeleptányér alól, mert elképzelhető, hogy valami alászorult. A vízórával le tudod ellenőrizni, mert ha a kis kerék forog, akkor szivárogva tölti a rendszert.

Előzmény: bzsolti73 (50094)
bzsolti73 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50094
Sziasztok.
A kérdésem az lenne gázkazánnal kapcsolatban,
ami kombi a tipúsa Arca. A hibája az, hogy a nyomás 1-2 nap alatt 3bár fölé megy és naponta le kell eresszem a nyomást az egyik radiátornál.
Ha valaki tudja mi lehet a hiba írjon, vagy ha tud hozzá alkatrészt vagy forgalmazót.
Most ott áll a garázsban de csak 5 éves és sajnálom.
A szerelő azt mondta nem kapni hozzá alkatrészt.
De nem hinném hogy így lenne.
zetecR Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50093

Köszi.

 

Úgy látom, muszáj lesz egy kicsit elmélyedni a témában, mert ez nem olyan egyszerű, mint mondjuk egy radiátor méretének meghatározása. :)


Csak azt nem értem, hogy egy fűtésszerelő szakember miért nem tudja ezt korrektül, a rendszer ismeretében meghatározni...

Előzmény: Wattocsak (50092)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50092

Itt találsz infót róla.

 

http://epgeplap.hu/Cikk.aspx?code=DHE00493

 

Esetleg még a reflex.de oldalon találsz egy kis programot. 

Előzmény: zetecR (50091)
zetecR Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50091

Sziasztok,

 

milyen paraméterek alapján lehet meghatározni egy zárt fűtési rendszerben beállítandó üzemi nyomást?

Ahány fűtésszerelő annyi félét mond, de egyik sem tűnik túl magabiztosnak...

arsenelupin Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50090

Köszi! :)

Előzmény: Wattocsak (50089)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50089

Ebben az esetben amikor szívott a rendszer a hurok magasságának akkorának kell lenni mint a tágulási vezeték és biztonsági előremenő közti szakasz ellenállása+20% azaz ha a tartály fölé viszed 20 cm-mel az már bőven jó.

Nagyon szép takaros ábrát találtál.

Előzmény: arsenelupin (50088)
arsenelupin Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50088

Köszi a segítséget, megtaláltam a választ:

 

"Ebben az esetben a tágulási vezetéket kell a tartály fölé vinni, olyan magasságba, hogy a szivattyú ne itt keringtesse a fűtővizet, mert akkor a radiátorhoz nem fog menni. A hurok magassága a szivattyú nyomómagasságánál legyen 20%-kal magasabban, ekkor biztosan nem jöhet létre cirkuláció.
A második példánál a szivattyú a csatlakozási pont előtt van (a víz áramlási irányát nézve), így a fűtési rendszer szívott, mert a szivattyú és a csatlakozási pont között csak egy kis nyomott rész van"

Forrás:http://www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=1987

Amint látszik a rendszer szívott az én állításommal ellentétben.................

 

 

Előzmény: arsenelupin (50065)
tenere_ Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50087

BUÉK! Renova Mini c12 kazánom van.

-Szeretném megtudni a szervíz kód kombinációját, amit a panelon kell beadni.

- A víz nyomásérzékelője 0,4 Bar alatt kikapcsolja a készüléket. Megoldható, hogy kisebb értéken tegye ugyanezt?

 

Kérem aki ért hozzá válaszoljon!

Köszönöm!

 

 

kendu Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50086

Nem jó ez így srácok! Főleg neked szól CUCU, mert Te segítettél legtöbbet!

Már fél órája megy a kazán és még mindíg nincs kikapcsolási fokon (22°fok). Fél fokonként kapcsolgat a termosztát és 21,5-re van állítva, tehát 21-nel be, 22-nél ki.

Az lett amit mondtam már korábban: az, hogy leszabályozom a radiátorokat, nem jár a gyerekszoba melegedésével, hanem a többi rész lehűlésével. Ez is azt igazolja, hogy ott kicsi a radiátor, ha fejre állok is. Ennek értelmében hiába is teszem be a termosztátot a gyerekhez, az a radiátor akkor is kínlódni fog a 22 fokért, míg a többi már a 23-at is lazán kinyomja.

Most végülis ki van egyenlítve a hőmérséklet, mert max fél fokkal van hűvösebb a szóbanforgó szobában, de milyen áron? A kazán kétszer annyit megy!

Szóval, ha megmarom magam is, az a radiátor fing egy akkora szobába!

Mostmár csak el kellene dönteni, hogy mi legyen:

1.) Cseréljem ki a radal 150centist egy 180-asra és akkor gyakorlatilag két hollanderrel meg van oldva az egész.?

Vagy

2.) Gondolkozzam újabb takarékosabb radiátorban, új csapokkal, torlóval és ott még jópár évíg nem lesz gond az alkatrészekkel.?

Csakhogy ennek az eldöntéséhez még senkitől nem kaptam érdemleges választ. Senki nem mondta, hogy "igen én kicseréltem és jó lett." Azt sem tudom, hogy összehasonlítva két radiátort (egy radal 150x60 és egy dunaferr 150x60) ugyanabban a rendszerben, ugyanolyan vízhőmérséklettel, melyiknek van jobb hatásfoka? A d-ég békéscsabánál most csereakcióban a 160x60-as radiátor most elég olcsó, de azt sem tudom, hogy az jó-e nekem. 90 fokos víznél a teljesítménye bőven elég nekem, de 70 fokosnál már majdhogynem kevés a wattban megadott érték szerint. Akkor most mi a fenét csináljak? Nálam nemigen van 90 fokos víz.

Ezért jöttem ide és még most sem tudom a választ.

ja nyugi Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50085

BUÉK Mindenkinek!

Hol a logikai bukfenc?

 

2 colos csőrendszer, keringető szívattyúval kergetett viztömeg összesen 360 liter.

Kazán ÉTI 25, gázfogyasztás, magas.

Csökkentés céljából radátorokat, összesen 136 tag, lefojtottam, tehát éppen, hogy csak átengedte a melegvizet.

Eredmény némileg csökkent gázfogyasztás- hideg lakás.

Konkluzió a gázkazánnál a radiátorok lefolytása, nem helyes, ellenkezöleg az összes radiátort maximális nyításra kell állítani.

Indoklás: A gázkazán nem tárolja a meleget, amit nem veszel ki a rendszerből, azt a huzat elintézi.

 

360 liter vizhez, mennyi vizkőoldót kell adni, a vizkő mentesitéshez?

Mennyi ideig járassam a keverékkel?

Arra gondoltam, hogy a legtávolabbi ÖV radiátornál az alsó dugót kiveszem, és onnan fordítva, leszerelés nélkül mosom át a rendszert, persze majd tavasszal.

 

Várom a kritikákat, tanácsokat!

 

Üdv:

Józsi

tangerine Creative Commons License 2011.01.02 0 0 50084

Nekem is radiátor problémáim vannak. Az a kérdés, hogy olyat lehet-e csinálni, hogy a meglévő mellé teszek egy másikat, és alul is, meg  felül is összekötöm egy darab csővel? Át fog menni a víz a másodikba is? Dunaferr (DK) és alulról van kötve. Valahogy így gondoltam (kép). Fog ez így működni, vagy vegyek inkább egy nagyot?

 

jofej77 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50083

1/2 colosna tűnik. És szeintem felessel menne tovább! A WC-be nem kell szaunát csinálnia csak kicsit lenne melegebb az bőven elég lenne!

Előzmény: cucu (50082)
cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50082

Na, szóval:tehát egy meglévő radiátorral párhuzamosan tennél egy másikat.

A meglévőnek milyen a bekötő vezetéke? Fél collos, esetleg 3/4-es?

Ez utóbbi jobb lenne. ekkor folytathatnád mindkettőt fél collosal. A szelepek kiválasztásánál figyelj, vannak nagy ellenállásúak, szerintem az nem lenne neked jó.

Várj még néhány hozzászólást, gondolom annyira nem sürgős. Bár nagyon elrontani nem lehet.

 

Előzmény: jofej77 (50078)
jofej77 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50081

Annyira nem jó pulcsiba és mellénybe bemenni! A lakás többi része kellemes meleg, a WC valamiért nem, ezért gondoltam erre a megoldára. Azon még nem gondolkodtam, hogy legyen megoldva, de vagy réz vagy a több rétegű fehér cső lesz.

Természetesen ha van ötlet azt szívesen veszem.

Előzmény: cucu (50076)
cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50080

Gondolom rézcsővel fogod csinálni, függetlenül , hogy a többi cső mivel van...

 

Nekem is van egy pici radiátorom, akkora mint egy sámli, valamikor én is a wc-be terveztem feltenni.

 

Jónak ígérkezik. Dunit is azt mondta. Csak miattam ne fogj bele....:)

Előzmény: jofej77 (50078)
cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50079

Vagy kézit - biztos ami biztos.

Előzmény: cucu (50077)
jofej77 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50078

A kézit szeretném megagyni, mert az automaták nem túl szépek.

Akkor szerinted belevághatok a műveletbe!

Előzmény: cucu (50077)
cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50077

Ha légzsák nem alakul ki, akkor jó lesz. Tehetnél rá egy automata légtelenítőt is egyúttal.

Előzmény: jofej77 (50075)
cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50076

Mennyire hideg az a hideg? Célnak nem megfelelő? :)

Előzmény: jofej77 (50073)
jofej77 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50075

Arra gondoltam, hogy a radiátor másik végén van egy légtelenítő szelep, és ott ágaztatnám le. Ez így is működik?

Elvileg az áramlást a szivattyú intézi, vagy nem?

Előzmény: Dunit (50074)
Dunit Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50074

 Természetesen !

 én anno jó 10 éve így dupláztam meg a radiátor teljesítményét. Pontosabban egy fürdőszoba fűtésí teljesítményét.  Le a szelep oda egy T. majd vissza, de már kettő  szeleppel-  kettő radiátor.

 A lényeg : legyen áramlás !!

Előzmény: jofej77 (50073)
jofej77 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50073

Sziasztok!

 

A lakásban a leghidegebb helység a WC, aminek a fűtését szeretném úgy megoldani, hogy a WC falán kívül van egy radiátor, annam az előrmenő, ágát egy T idommal a Wc felé leágaztatnám, majd a visszamenőt ugyan így egy T idommal kapcsolnám be a körbe. A Wc-be pedig egy kisebb rediátort tennék be. Szerintetek ez így megvalósítható és működőképes lesz? Előre is köszönöm a segítséget!

 

cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50072

Akkor figyeld a gyerekszobát.

Amúgy milyen a termosztátod? Tekerős, vagy digitálisan állítható?

Előzmény: kendu (50068)
receiver Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50071

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.

Jelenleg egy ÉTI 25-ES kazánt használunk gravitációs fűtéssel, szobákban 26 tagú öntöttvas radiátorok vannak.

Épület gépész ismerős szerint, nem a fűtés kéne korszerűsíteni, hanem a nyílás zárókat kéne cserélnem.

Azért gondoltam előbb a fűtésre, mert évente kb 3500m3 gáz fogy, gravitációs fűtés miatt a padlás térben van a legmelegebb víz, amit én pocsékolásnak tartok illetve a padlóban visszatérő víz is csak feleslegesen hűl. Szeretnék egy új kazánt, a fürdőbe meg egy indirekt tárolót. (piros Á). Ha másért nem már csak a csövek cseréjével jól járok, lényegesen kevesebb vizet kell melegíteni. Előre menő, visszatérő 3"-os a többi 1 1/4"-os . Piros vonalak a radiátorok :)

Piros K betűnél van jelenleg a kazán.

Ha ide kerül az új kazán akkor, itt elég kb 2 méter kémény, mert ez egy mellék épület és alacsony.

Itt volt a régi, megszoktuk, elfér.

De az indirekt rátolóhoz elég hosszú hálózat kell (szaggatott zöld)

Vagy a piros Á (átfolyós)-nál legyen a kazán, így a fűtésí rendszer közepén helyezkedik el, közelebb van az indirekt tárolóhoz.

Ide viszont kell vagy 8m kény. Az átfolyós kéményé szerintem most egy sima béleletlen tégla kémény. Gondolom ez már régen nem szabványos!:)

 

kendu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50070
nem hát! Legkorabban akkor, ha csak estere kell kicsit begyujtani.
Előzmény: Wattocsak (50067)
djetta Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50069

BÚÉK!

 

Erre ötlete valakinek?

Előzmény: djetta (49998)
kendu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50068

Megvan. Most 260 centire van, ez a max, mert ha még távolabb viszem, akkor már a fürdőszoba ajtó szól bele, ami többnyire nyitva van, csak fürdés előtt csukjuk be. Ott viszont szándékosan maxra van nyitva a radiátor, hogy ott jó meleg legyen.

Előzmény: cucu (50062)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50067

Csak türelem!!!

Drukkolok neked!!

Hidd el megéri, nem veszel olyat aminek semmi haszna.

Gondolom fűtési idényben csak nem akarsz nekiállni a nagy műtéthez.

Előzmény: kendu (50066)
kendu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50066

Igen, ez az ami müxik, idapi is megvan, de a paraméterek sokasága az ami több időt vesz igénybe. Mire mindent megadok, hogy kiadja azt ami ténylegesen jó lesz nekem....

 

Előzmény: Wattocsak (50063)
arsenelupin Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50065

Nyomott rendszer...........

A hét méter az nem a névleges emelő magasság?

Nekem csak a "szivattyú üresjárási (vízszállítás nélküli) emelőmagassága" kellene: http://www.vgfszaklap.hu/cikkek.php?id=191

 

Ez a rendszer:

 

Előzmény: Wattocsak (50052)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50064

Ott a link, mindent leírtam, igaz linkben a link, de azért ott van. Társasházi lakás, kisméretű téglából, 48 m2 130 légköbméter, hőszigetelt ablakok...

Előzmény: gmkiev (50055)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50063

Idapit le kell tölteni hozzá. Ha nem tetted meg akkor itt megtalálod.

 

http://www.bausoft.hu/telepit.htm

Előzmény: kendu (50061)
cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50062

Ha most hozzáfogsz, 8-ra megvagy vele! :)

Aztán majd számolj be róla!

Remélem megoldódik a gondod.

Előzmény: kendu (50059)
kendu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50061

Igen, megtaláltam, de ha egyről beszélünk, akkor az egyik nem müxik, a másik meg elég bonyolult, annak még nekiesek néhányszor.

Előzmény: Wattocsak (50058)
cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50060

Minél messzebb legyen, az a lényeg! A 120 cm az nagyon kevés, még a 2 méter is!

Előzmény: kendu (50059)
kendu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50059

Persze, én is így gondoltam! Egyáltalán nem lesz nehéz dolgom, mert kábelcsatornával van vezetve a kábel, falon kívül.

Termosztát szembe a másik falon és oldalra is "eltolva" van, a távolság minimum 120 centi a legközelebbi pontjától a radiátornak. Ez is áthelyezhető, ha esetleg arról van szó. Az ajtó túloldalán már legalább 2 méterre lesz a radiátortól.

 

 

KÖSZÖNÖK MINDENT!

Előzmény: cucu (50057)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50058

Mielőtt iterálással határoznád meg a radiátor teljesítményét a DÉG oldaláról le lehet tölteni egy radiátor méretező programot. Ez pontos választ ad a kérdéseidre.

 

Előzmény: kendu (50056)
cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50057

Javaslom, hogy egyelőre vidd át provizórikusan. Nem kell vésni, meg ilyesmi, egy megfelelő vezetékkel átviszed, esetleg egy lukat furhatsz a falon, szóval minél kisebb beruházással ideiglenesen old meg erre a télre. Ha beválik, véglegesítsd.

Ha pedig összejön, egyszerre cseréld le az összeset, ne aprózd el, nem érdemes. Márcsak a torlók miatt is. Ha már le kell engedni a vizet, akkor érdemes mindenhol feltenni a torlókat. Az új víz ugyanis nem használ a rendszernek, időbe telik, míg kilágyul és nem eszi a rendszert. Ezért kerülni kell a fölösleges cserét.

 

(Van még egy ötletem: abban a helységben, ahol most van a termosztát, jelentősen vedd lejjebb a radiátort, ha még nem tetted volna.)

Esetleg a termosztát nem a radiátor fölött van? :) Legyen jó messze tőle, lehetőleg a másik falon.

 

Előzmény: kendu (50056)
kendu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50056

Igen ez a rézcső ez szép dolog, csakhát a lóvé.... Megaztán, olyan helyen dolgozok, hogy ingyen van az ami a vegyes kazánba megy, úgyhogy egyelőre biztosan marad.

Minél jobban belelovallom magam a témába, annál közelebb kerülök az első gondolatokhoz:

1. marad a radal, csak kicserélem a 150-est 180-asra és akkor az csak két hollander meg víz le-fel töltés. 

2. Majdhogynem szemre cserélem ki a dunaferresre. Mivel az lesz az első, így gyakorlatilag ha nem oda való bárhol tudom majd hasznosítani a lakásban, mert van kisebb és nagyobb helység is. Ha meg pont jó, akkor tudok viszonyítani hozzá.

 

Egyébként, lehet, hogy erre az idényre tényleg bekerül oda a termosztát. Ez jó ötlet és egyenlőre pénzbe sem kerül. Megaztán időt is nyerek vele és ráérek még tájékozódni.

Előzmény: cucu (50053)
gmkiev Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50055

Jó! Úgyis lemodulál vagy kapcsol ha besokalna.

Mi ez az épület, garzon, vagy passzív ház? (jellegű természetesen)

Előzmény: azistenit+1 (50054)
azistenit+1 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50054

Sziasztok ismét, Boldog uj Évet!

Erre tudna valaki valami érdemi választ? : http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=106009257&t=9054448

cucu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50053

Akkor mást mondok....

1.)Helyezdd át a termosztátot a gyerekszobába! Akkor a kazán addig megy, míg ott is meleg lesz, a többi radiátort meg visszaveheted.

2.) Cseréld meg a ygerekszobát a hálótokkal, melegben úgysem lehet aludni...:)

 

Ha sor kerül a radiátorcserére, akkor mindenképpen legyen hozzá torló.

A másik pedig, hogy -bár ez egy örök dilemma- én amúgy úgy csinálnám, hogy rézcsőre cserélném a hálózatot, mert azzal sokkal rugalmasabb fűtést lehet elérni. Gyorsabb és hatékonyabb lesz. Ugyi, kevesebb vízzel fog menni, jobb lesz a rendszer hővezetése, stb.

 

A vegyes tüzelésről meg vagy lemondasz, mert hát egy seggel két lovat nagyon nehéz megülni, vagy felteszel csupán a nappaliba egy önálló radiátort ami a vegyes kazánról menne végszükség esetén, ill. amikor elegendő az is. (Pl. tavasszal meg ősszel.)

 

A számolgatásról meg annyit, hogy rendesen mellé lehet fogni. Az inkább saccolásra jó, ne vedd tutira. Szóval jól számold ki, aztán csináld a duplájára. :)

Előzmény: kendu (50047)
Wattocsak Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50052

Ha szívott a rendszered akkor egy kicsivel a vízszint fölé, de ha nyomott akkor 7 m.

Akkor szívott a rendszered, ha a tágulási vezetéked a szivattyú után van bekötve.

Előzmény: arsenelupin (50051)
arsenelupin Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50051

Üdv!

Wilo-Star-RS 25/7 szivattyúnál mennyivel kell minimum feljebb vinni a biztonsági csö felső"holtpontját" a tágulási vízszintjétől?

 

 

Lacivill Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50050

Megoldodott, volt kint egy ismerőse, aki  junkerses.

Addig mojoltak mig elindult, hibakód nem volt, valamelyik érzékelőre gyanakodott.

Előzmény: tucatnyi (50049)
tucatnyi Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50049

mit csinál azaz mi?

t nem ?

mi a hibajelenség

Előzmény: Lacivill (50041)
tucatnyi Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50048

igen van: kereskedelmi forgalomban van is aszem gázkonektor néven keress rá.

Előzmény: Barby73 (50040)
kendu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50047

Még csak annyit, hogy szerény véleményem szerint 5 légköbméterre 90 centis radal radiátor, rohadtul sok. Márpedig ennyi a különbség:

nagyszoba:      53 m3................2x120cm radiátor

gyerekszoba:   48 m3................1x150cm radiátor

Mivel nagyon közel áll a lakás helységeinek hőmérséklete a nagyszobáéhoz, ezért úgy gondolom, hogy ha túl is van méretezve, azért mégiscsak összhangban van. Kivétel ez alól a gyerekszoba. Az nagyon el van cseszve. Az a szoba 1,5-2 fokkal hidegebb az összes többinél. Szerintem ezt nem lehet ilyen eszközökkel megoldani, főleg, hogy a rendszer torlószelepeket nem is tartalmaz.

Előzmény: kendu (50046)
kendu Creative Commons License 2011.01.01 0 0 50046

Nyugodtan oszd az észt, elvégre neked több van ilyen téren, mint nekem. Azért vagyok itt, hogy kiokosítsanak...!

Nos, mivel nincs torlóm, ezért az egész elmélet, csupán elmélet marad. Ha mindenhova torlót akarnék rakatni, az elég melós lenne, mivel heggesztett a rendszerem, nem menetes csövek vannak összecsavarva. Ezért egy torló betételekor, vágni, heggeszteni, majd újrakalibrálni kellene. Egyszóval melós! 

Míg ha új radiátorokat kellene venni, akkor úgyis kell heggesztgetni, akkor meg mindegy ha egyúttal megkapja a torlót is.

 

Visszatérve a radiátorok szabályozására. Mivel a bemenőt tudom csupán szabályozni, ezért a radiátorok hatásfoka mit sem változik, egyszerűen csökkent üzemmel működnek. Ez okés lenne, ha a náluk lecsökkent teljesítményt megkapná a gyerekszobában lévő radiátor. De Isten tudja miért, ez nem így történt. Teljesen kinyitott radiátoroknál és 22 fokra állított szobatermosztátnál jelenleg kb óránként egyszer megy a kazán max 10-15 percet. Amikor leszabályoztam a radiátorokat akkor ez óránkénti minimum két indulást és alkalmankénti minimum 10 perces működést eredményezett. Tehát a kazán kicsivel többet ment, de tény, hogy a gyerekszobában is hasonló lett a hőmérséklet a lakás többi részéhez. Ja és amikor befűtöttem a vegyes kazánba, akkor egyszerűen nem tudtam elérni a 24 fokot sehol, míg nyitott radiátoroknál a 25 is simán megy.

A fent leírt megoldás tehát a kiegyensúlyozás jegyében rontott a rendszer hatásfokán, ergo többe kerül! Ez így nem hinném, hogy helyes lenne.

Akkor szerintem a torlószelep esetleg jelenthetne megoldást, de ha mégsem...? Akkor megint pénzt dobtunk ki.

Jó lenne tapasztalatokat szerezni, hogy a régi radalt aki lecserélte korszerű lapradiátorra, annak mi a véleménye és mit mutat a gázóra?

Amennyiben jó döntés lenne az összes radiátort lecserélni korszerűbbre, úgy abba is belemennék, csak nem egyszerre (mondjuk 2011 év végére összejönne). Akkor aztán megkapná a rendszer a szükséges szelepeket, csapokat és talán minden jól sikerülne...!

 

Köszönöm a segítséget!

 

Előzmény: cucu (50043)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!