Keresés

Részletes keresés

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106718

Tökéletesen igazad van.

 

,,Lovak, bikák,
kiket, hogy húzzatok igát,
herélnek, rijjátok: Nagyon fáj"

 

Gondolj a családodra, hogy meg éri-e neked, ha én alkalom ad tán, (belga) vagyok?

Egyre kell vigyázni, hogy ne égjen be, az olajlehúzó.

 Ha, oly mértékben diffundálnak a hozzászólásaim, a szürke állományodba, kérlek tartsd  magad távol tőle! Káros az egészségedre ! Bevállalós vagy, az a te felelősséged.

Ebben a hobbiban becsúszik egy kis malőr. Bocs , nem volt szándékos, és nem szeretném sem az ige előtt, sem utána ragozni a dolgokat.

Kazinczy versenyen nem indulok, meg ígérem.

 

Előzmény: csalitos (106671)
Tucso69 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106717

Biztos felhalmozódott benned! :-)

Előzmény: szilvakukc (106714)
kupeci Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106716

Na hát ez azért van mert nem ...mindről...., csak a javarészéről tettél említést:))))

Előzmény: szilvakukc (106714)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106715

Emilke útnak indult...   :)

Előzmény: kupeci (106713)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106714

Nana! Azé én is nagyon édi vagyok, pedig nem szeretem a cukortartalmű élelmiszerek java részét.:DD

Előzmény: kupeci (106706)
kupeci Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106713

Mindenben igazad lehet, de mennyit tegyek bele ha nem tudom mennyi hiányzik?

Előzmény: Babar66 (106711)
kupeci Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106712

Nem láttam még a nevét, de jelentkezhet még:)

Előzmény: Babar66 (106710)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106711

A legtöbb gazda boltban árulnak borkősavat, (vagy próbálkozhatsz még csersavval), de max. 1,5-2 g/l-rel ildomos a savtartalmat növelni. A lágy és alacsony savtartalmú borok kénezését nem úszod meg (a mi alföldi, homoki boraink ilyenek). Esetleg még szóba jöhet az úszófedeles tartály, vagy ahogy a Mester is írta, széndioxiddal tölteni ki az üres teret, a darabban tartott hordónál. 

De igazából nem értem, miért nem főztök egyből pálinkát a szőlőből??? Sokkal finomabb, mint a borpárlat és sokkal kevésbé macerás!

Üdv!

Előzmény: kupeci (106709)
Babar66 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106710

Mér'? Ott lesz???

Előzmény: kupeci (106682)
kupeci Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106709

Viccet félre téve , nekem nincs elég szőlőm a pótlás az abasári. Mérni csak a mustfokot tudom házilag.Ajánlották Abasáron hogy vigyek mintát, és megmondják hogy mennyi a sav benne. Ez macerás.Na ilyenkor jön a képbe a kén....és a torma:)

De ha van valami házi praktika a savszint beállítására, az jól jönne!

Előzmény: Hostya (106695)
kupeci Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106708

A maradékot én is ki szoktam főzni.Ezért is óckodok a kéntől.De addig is míg úgy nem tudok bort készíteni mint Te, kell valami alternatíva!:))

Előzmény: Hostya (106695)
kupeci Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106707

:)

Előzmény: Feeriba51 (106696)
kupeci Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106706

Ami édes az általában cukortól van:)

Előzmény: 1413 (106704)
kupeci Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106705

Egyszer már majdnem lecseréltem, de marad a Lada.(lusta vagyok alakítani):)

Előzmény: vasbicikli (106698)
1413 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106704

Sziasztok!

 

Tegnap frissen főzött szőlőpálinkát ittam.(főzdei kétlépcsőben főzöttet))Nagyon finom volt,és feltűnően édes ízű.

Tudja valaki,hogy mitől lehet ennyire édes?

 

Üdv!

 

sleves Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106703

"Ez a tormás dolog csak tüneti kezelés."

 

Úgy emlékszem inkább megelőzésként alkalmazzák.

Előzmény: Hostya (106697)
Tucso69 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106702

Háttal nem is illik! :-)

Előzmény: norris53 (106678)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106701

                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106662)
snapszmester Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106700

Jó nektek.

Az oxidacio elkerulese végett CO2-ot juttatnak a borba mint ahogy a cefrezesnel is tanultuk.

Így lehet kénezes nélkul is boldogulni.

Előzmény: Feeriba51 (106699)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106699

Mindenben egyetértek:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: Hostya (106697)
vasbicikli Creative Commons License 2014.11.30 0 0 106698

"Az ablaktörlő minek a törlője ? az enyém Lada. Egy öreg cefre azonban hangossá tette, cserélnem kellene.De mire?:)"

 

Másik Ladára? :) Csak hogy hogy ne kelljen variálni a felfogatással.

Sztem átalakítani akkor van értelme, ha hozzájutsz valami "nyomatékosabb" darabhoz (busz, kamion).

Nemtom az enyém milyen kocsié, másodkézből való, BOSCH van ráírva. Amúgy semmi különös, ennek is lejár egyszer az ideje, de egyelőre bírja.

 

 

Előzmény: kupeci (106626)
Hostya Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106697

A jól elkészített bornak nincs szüksége "belógatott" tormára, mert az nem pimpósodik akkor sem ha hónapokig 'darabon' van...

Az idén a 3éves (kénmentes) boromból tartottam meg 10litert, és a 3év alatt jó ideig 'darabon' volt, és ennek ellenére nem pimpósodott (nem volt szükség tormára)...

Ha a bornak megfelelő harmóniában van a sav-alkohol tartalma, akkor az nem pimpósodik évek alatt se..

Az is igaz hogy a  'darabon' tárolás nem előnyös, de sokszor elkerülhetetlen..

Ez a tormás dolog csak tüneti kezelés.

Olyan mint a tartósan fájó derékra a: Fastum gél..

Azt hiszed hogy bekented, és elmúlik.., pedig nem..! (csak úgy érzed)  :-))

Bocsánat a boros témájú  OFF-ért egy pálinkás fórumon..  :)

 

 

Előzmény: Feeriba51 (106691)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106696

Ajajjjj, hosszú volt a nap, jól összekeveredtünk.
Én is emlegettem a kén nélküli bort, de én alkohol dúsítással és a tormát is én emlegettem.

Akkor Kupeci nem is tévedett olyan nagyot.

Bocs:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Hostya (106695)
Hostya Creative Commons License 2014.11.29 -1 0 106695

Igen, én említettem a kén nélküli bort...  :-)

 

Megmondom őszintén, én nem szeretem a bort, annak ellenére hogy borvidéken élek (Eger)...

Van a kertben kb. 200 tőke szőlőm és a termésből, -amit nem eszünk meg-   kénytelen vagyok bort csinálni.

Soha nem szoktam kénezni  a bort, mert  számomra így  iható..  Utálom ha  érezhető  a kén  a borban. (én érzem ha van benne..)

Télen szoktam iszogatni forralt bor formában, meg hagyok nyárra is vagy 5litert fröccsnek.. :)

A maradékot meg kifőzöm pálinkának, és így a pálesz is kénmentes lesz.

Ezt a torma dolgot nem értem.. Soha nem említettem a tormát a borral kapcsolatban.

 

 

Előzmény: kupeci (106688)
Sailer Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106694
Nem vágom, hogy ezt miért kellett, de te biztos jó oka volt...
Előzmény: szilvakukc (106661)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106693

Én még a körténél is tapasztaltam, hogy érdemes megroppantani legalább, ha valami oknál fogva nem tudna beérni.

Pl. ha megszakad az ág.

 

 https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZcUs4bmJ3SllwdEE&usp=sharing

 

 A hordóban nehezen érlelődik bizonyos érettségi fok alatt.

Valahogy a nyári körte inkább barnul - poshad a nagy melegben.

Előzmény: deszegregator (106674)
kupeci Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106692

...gondoltam hogy nem hagyod ki:))

Előzmény: Feeriba51 (106691)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106691

Kedves Kupeci kartárs, akkor ne igyál ma már többet, mert a figyelmed lankad rendületlenül:-)))

A tormával kapcsolatos kérdésed Hostya kollégának tetted fel és én csak tippelni merem, hogy talán rám gondoltál.

A torma véd a betegségek ellen, és mivel az általam említett bor (nem holmi fanyar venyige tea) egy élő szervezet, vigyázni kell, nehogy megbetegedjen.

Mint minden savanyúságban (hordós káposzta, kovászos uborka, ecetes savanyúságok..) a tormának a fő szerepe, hogy megőrizze a zöldségek roppanós állagát, ízét. Nem puhul, barnul a savanyúság, amiben torma van. Természetesen némi ízt is adományoz.

 A megkezdett boros hordóba belógatott tormagyökér ugyanezt csinálja. Valamennyire sterilizálja a légteret, nem engedi a gombák felszíni elszaporodását.

(virágosodás, nyúlós állapot, törés... nem ismerem ezeknek a tudományos nevét)

Ismétlem ez a bor egy élő szervezet, állandóan átalakul és nem viseli el a magas hőmérsékleten való tárolást, a nyitott edényben pár nap után képes veszíteni minőségéből. Na, meg a lényeg a magas alkoholfok és a kulturált fogyasztás:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: kupeci (106690)
kupeci Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106690

Nem... csak egy kis megerősítés mindig jól jön:))

Előzmény: Feeriba51 (106689)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 106689

Nem tévesztetted el a címzettet???

Jó nedűt!!!!

Előzmény: kupeci (106688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!