,,Lovak, bikák, kiket, hogy húzzatok igát, herélnek, rijjátok: Nagyon fáj"
Gondolj a családodra, hogy meg éri-e neked, ha én alkalom ad tán, (belga) vagyok?
Egyre kell vigyázni, hogy ne égjen be, az olajlehúzó.
Ha, oly mértékben diffundálnak a hozzászólásaim, a szürke állományodba, kérlek tartsd magad távol tőle! Káros az egészségedre ! Bevállalós vagy, az a te felelősséged.
Ebben a hobbiban becsúszik egy kis malőr. Bocs , nem volt szándékos, és nem szeretném sem az ige előtt, sem utána ragozni a dolgokat.
A legtöbb gazda boltban árulnak borkősavat, (vagy próbálkozhatsz még csersavval), de max. 1,5-2 g/l-rel ildomos a savtartalmat növelni. A lágy és alacsony savtartalmú borok kénezését nem úszod meg (a mi alföldi, homoki boraink ilyenek). Esetleg még szóba jöhet az úszófedeles tartály, vagy ahogy a Mester is írta, széndioxiddal tölteni ki az üres teret, a darabban tartott hordónál.
De igazából nem értem, miért nem főztök egyből pálinkát a szőlőből??? Sokkal finomabb, mint a borpárlat és sokkal kevésbé macerás!
Viccet félre téve , nekem nincs elég szőlőm a pótlás az abasári. Mérni csak a mustfokot tudom házilag.Ajánlották Abasáron hogy vigyek mintát, és megmondják hogy mennyi a sav benne. Ez macerás.Na ilyenkor jön a képbe a kén....és a torma:)
De ha van valami házi praktika a savszint beállítására, az jól jönne!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A jól elkészített bornak nincs szüksége "belógatott" tormára, mert az nem pimpósodik akkor sem ha hónapokig 'darabon' van...
Az idén a 3éves (kénmentes) boromból tartottam meg 10litert, és a 3év alatt jó ideig 'darabon' volt, és ennek ellenére nem pimpósodott (nem volt szükség tormára)...
Ha a bornak megfelelő harmóniában van a sav-alkohol tartalma, akkor az nem pimpósodik évek alatt se..
Az is igaz hogy a 'darabon' tárolás nem előnyös, de sokszor elkerülhetetlen..
Ez a tormás dolog csak tüneti kezelés.
Olyan mint a tartósan fájó derékra a: Fastum gél..
Azt hiszed hogy bekented, és elmúlik.., pedig nem..! (csak úgy érzed) :-))
Bocsánat a boros témájú OFF-ért egy pálinkás fórumon.. :)
Kedves Kupeci kartárs, akkor ne igyál ma már többet, mert a figyelmed lankad rendületlenül:-)))
A tormával kapcsolatos kérdésed Hostya kollégának tetted fel és én csak tippelni merem, hogy talán rám gondoltál.
A torma véd a betegségek ellen, és mivel az általam említett bor (nem holmi fanyar venyige tea) egy élő szervezet, vigyázni kell, nehogy megbetegedjen.
Mint minden savanyúságban (hordós káposzta, kovászos uborka, ecetes savanyúságok..) a tormának a fő szerepe, hogy megőrizze a zöldségek roppanós állagát, ízét. Nem puhul, barnul a savanyúság, amiben torma van. Természetesen némi ízt is adományoz.
A megkezdett boros hordóba belógatott tormagyökér ugyanezt csinálja. Valamennyire sterilizálja a légteret, nem engedi a gombák felszíni elszaporodását.
(virágosodás, nyúlós állapot, törés... nem ismerem ezeknek a tudományos nevét)
Ismétlem ez a bor egy élő szervezet, állandóan átalakul és nem viseli el a magas hőmérsékleten való tárolást, a nyitott edényben pár nap után képes veszíteni minőségéből. Na, meg a lényeg a magas alkoholfok és a kulturált fogyasztás:-)))